Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Smutný konec srnce z hořčice



Vložil: Radek Chadim | Upravit článek | 28.01.2011 13:51 | zobrazeno: 3827

Koncem září jsem chodil lovit srnčí holou na posed na roh lesa. Jednoho večera od cesty směrem k mému posedu přicházel srnec. Z dálky na první pohled vypadalo, že jde o velmi starého srnce šesteráka, když však přišel blíže, tak svou štíhlou postavou jsem naopak myslel, že je to mladší srnec. Po znovuobeznání jsem však viděl, že jde patrně o staršího srnce ve špatné kondici, ale povolenku na srnce 2. nebo 3. VT jsem neměl, tak jsem ho nechal jít.
Po proležení v hlavě jsem to byl zkonzultovat s hospodářem, který řekl, že takového srnce tam přes léto neviděl, protože jinak by ho odlovil. Pár dní jsem tam srnce občas viděl, ale byl vždy daleko. Po týdnu jsem tam jel jednou dopoledne opravovat posed. Při shánění dřeva na opravu posedu na kraji lesa jsem tohoto srnce našel ještě živého ležícího na hranici pole a lesa, ale už nemohl vstát a při každé snaze vstát hlasitě naříkal. Neváhal jsem a ujížděl jsem rychle pro povolení a pro flintu. Po hodině jsem se vrátil zpět na místo, kde jsem jej viděl naposledy, ale srnec nikde. Nasadil jsem psa, ten narazil rychle na stopu a už mě vedl do lesa. Bohužel les je plný ostružin, tak jsem byl nucen Yorka pustil na volno. Za minutu už psa slyším, jak hlásí asi 100 metrů ode mě. Rychle jdu za ním a po mém příchodu vidím psa, jak drží srnce za hrdlo, který již nejeví žádnou snahu o odpor.
Po vyvržení a zvážení jsem zjistil, že měl srnec jen 9 kg a odhadem měl 7 let. Dále bylo zajímavé, že měl ledviny o velikosti malého slepičího vejce, takže za jeho špatnou kondicí patrně byly zdravotní potíže.






Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Miroslav Kráčmar | 30.01.2011 01:11
Tak vidím,že už jdou přidávat i videa,supr Radime.