Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Citova dobrá práce



Vložil: Milan Jirmann | Upravit článek | 07.12.2012 13:27 | zobrazeno: 2916

Přidám zážitek s jezevčíkem a z dosledu muflonky. Minulý pátek jsme se synem odpoledne vyrazli do revíru. Dojeli jsme na místo s tím, že si každý sedneme na jinou kazatelnu. Já jsem s sebou měl jako vždy svého drsňáka. Už když jsem sedal na kazatelnu, tak jsem viděl, jak nedaleko kazatelny, na kterou šel syn vychází ze stráně asi 19 ks mufloní zvěře, tak jsem začal pozorovat co se bude dít. Kusy se roztáhly po pastvině. Kluk musel blíž, tak využil krytu keřů na mezi. Asi v 16:30 hodin vystřelil na kulhavou muflonku. Po ráně se celá parta vrátila do stráně a za nimi šla pomalu muflonka. Já jsem odhadoval, že to je rána na měkko nebo nízká rána na komoru, protože asi dvakrát zůstala stát. Po nějaké době pomalu zatáhla do lesa. Všechno jsem to z kazatelny pozoroval. Kluk mně volal, jestli za ní má jít nebo ne. Já na to, že tam dojdu a použijeme psa, když je tady. Když jsem došel na nástřel, tak bylo 17:00 hodin. Psa jsem měl na řemenu, ten na nic nečekal a táhl po pobarvené stopě. Barvy nebylo moc. Na kraji lesa, kam jsme došli byl pobarvený záleh, kde pes uhnul do prava a asi po 20m jsem cítil, že se řemen hodně napnul a pes začal škubat. Posvítil jsem do těch míst a pes držel muflonku, která se mu díky našponovanému řemenu vyškubla a zmizela ve tmě. Přiručkoval jsem po řemeni ke psovi, odepnul jsem mu obojek a ten už věděl co má dělat. Vyrazil do tmy. Po chvíli jsme slyšeli, jak párkrát zahlásil a bylo ticho. vyrazili jsme tím směrem a po 50m jsme v pastvině našli psa, který muflonku strhnul a držel jí na zemi pod krkem. Pak už to bylo jednoduché. Pes byl v takovém rauši, že nebylo jednoduché ho od muflonky oddělit. Rána byla opravdu na komoře, ale hodně nízko. Muflonka vážila 25kg, vyvržená. Pes má 11kg. Celková délka dosledu asi 150m. Ráže 7x57. Pro psa vynikající zkušenost. Letos druhý dosledovaný kus, který strhl. První byl synovcův srnec, ale toho zmákl po 100m ve smrkovém náletu na řemenu. LOVU ZDAR!!!


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Milan Jirmann | 10.12.2012 09:52
Jezevčík by měl mít max. 9,5kg, tak ten můj je o maličko větší, ale při práci mu to nevadí. On to na jaře zase vyběhá. LOVU ZDAR!!!

Autor: Václav Sládek | 09.12.2012 14:31
To nabral dost.Můj bordík má již léta 11kg a každý kdo ho vidí říká že je tlustej.Hlavně že mu to nevadí při práci.

Autor: Milan Jirmann | 08.12.2012 20:40
On to je poměrně velký a silný pes a běžně má těch 10kg, ale před zimou trochu nabral. LOVU ZDAR!!!

Autor: strejda zajíc | 07.12.2012 15:51
Lovu zdar!Jezevčík je prostě MALÝ-VELKÝ PES!I když ten tvůj s 11kg zrovna moc malý není...