Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Systém tomboly



Vložil: Pavel Černý | Upravit článek | 25.06.2013 13:04 | zobrazeno: 4307

1. Šatnové bloky (1 – 200) opatříme razítkem organizace (jedno razítko přes oba lístky). Na barvě nezáleží, může a nemusí se opakovat, ale nejlepší je jedna barva a v dalším roce jiná – kvůli případným pokusům o podvody.
2. Lístky je nutno předem natrhat, pečlivě oddělit od sebe, aby nebyly slepené (při prodeji je necháváme vybírat, ale přepočítáváme) a po sériích připravit do sáčků. Použijí se oba větší lístky, z jednoho bloku je tedy 400 lístků (2 série 1 – 200). Prodáváme à 10,- Kč, na okrese à 20,- Kč.
3. Podle zájmu přidáváme série až do doby, kdy vidíme, že zájem opadá. Poslední série se musí doprodat!
4. Předem máme připravené vystřelené brokové nábojnice se samolepkami s napsanými nebo tiskárničkou natištěnými čísly 1 až n s rezervou podle předpokládaného počtu cen. Lépe ještě přelepit průhlednou lepenkou – vydrží řadu let.
5. Podle počtu prodaných sérií upravíme sloučením nebo rozdělením počet cen tak, aby byl dělitelný počtem prodaných sérií. Např. při deseti prodaných sériích a 93 cenách sloučíme 3 menší ceny a počet upravíme na 90. Ceny opatříme samolepkami od 1 do 90. (Např. do 80 je možno předem, poslední ceny očíslujeme podle konečného počtu.) Nábojnice s čísly 1 až 90 nasypeme do batohu (stačí i igelitová taška).
6. Při losování vložíme do osudí opakovaně používané tvrdší kartičky 1-200 a veřejně losujeme výherní čísla. Např. při oznámení výherního čísla 88 přijde 10 jeho majitelů (někdo může mít i dvě či tři stejná čísla) a vedle bubnu si z tašky vytáhne za každé odevzdané výherní číslo jednu nábojnici, na které má už přímo číslo své ceny. Pozor na podvodníky, kteří se snaží vzít více patron – to se nám stalo na okresním plese! Proto vždy ukázat, kolik (jakou) vytáhl. U osudí jsou tři členové a slečna, která losuje výherní čísla. Jeden přebírá výherní lístky, druhý drží ruksak s nábojnicemi a třetí řídí losování a zapisuje počet výherců po číslech, tak, aby se dalo např. zopakovat, že se ještě nedostavili dva výherci s číslem 25. V uvedeném případě vylosujeme devět výherních čísel.
7. U cen jsou dva až tři členové, kteří proti předaným nábojnicím (nutno pečlivě převzít, přečíst a odložit do připravené tašky mimo dosah ostatních) vydávají už od začátku losování příslušné ceny.

Celý systém je nezfalšovatelný a rychlý, příprava proti obálkám nebo ruličkám velice jednoduchá. Neprodané série i použité nábojnice se použijí v příštích letech. Losování i s výdejem cen nám trvá tak 15 minut, na okrese letos 396 cen cca 30 minut. Další velkou předností je pružnost systému, kdy se dá při větším zájmu zvýšit počet prodaných lístků a tím i zisk z tomboly. Pravděpodobnost výhry od první do poslední prodávané série je přitom totožná.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....