Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Výtah z článku o kterém se zmiňuji v diskuzi



Vložil: František Dušák | Upravit článek | 01.08.2016 10:06 | zobrazeno: 4848

Další věcí, která je pro mne trochu nepochopitelná, jsou chovatelské přehlídky.
Již léta letoucí probíhají chovatelské přehlídky. Za minulého režimu červený bod znamenal zákaz odlovu trofejové zvěře. Ruku na srdce, zvedlo toto udělování bodů trofejovou kvalitu? Domnívám se, že nikoli. Trofejovou kvalitu může zvednout pouze úzká spolupráce držitele a uživatele honitby. Je nutné dodržovat poměr pohlaví, poměr věkových tříd, úživnost honitby, případné dodávání minerálů, klid v honitbě a spoustu dalších „drobností“ ( viz Pavel Scherer a jeho práce). Toto žádná komise, která skotačí s metrem a měří podle metodiky ČMMJ výšku parohů, parůžků, výsad a uděluje barevné bodíky nemůže obsáhnout a ani dosáhnout. Chlapci co spolu mluví (na OMS) se sejdou, změří, vrtačkou znehodnotí a jsou šťastni, co udělali pro zvýšení kvality zvěře. Neudělali nic. Pouze rozladili dost lidí, tím, že je pokládají a priori za podvodníky a znehodnotili jim trofej navrtáním či jiným způsobem. Protože co kdyby! Tam, kde držitel a nájemce spolupracují, není nic takového třeba. Tam, kde chtějí podvádět, tak podvádět budou. Není sankce za nepředložení, proto nemusí předložit trofeje. Případně předloží a nějaké červené body je vůbec nevzruší, protože si stejně budou střílet co chtějí. Ale ČMMJ, potažmo OMS si odškrtne čárku za to, jak dělá vše pro zvýšení kvality zvěře. Nejsem proti přehlídkám. Je velmi zajímavé vidět, co se v oblasti ulovilo, jak roste, či případně klesá kvalita, ale proboha, vynechejme to rádoby chytré, objektivní hodnocení, vždyť je to k ničemu. Pochopitelně medailové trofeje obodovat a s tabulkou nechat pokochat se ostatní. Další věcí na kterou se tyto hodnotitelské komise zaměřují je trofej seříznutá za atlasem. Nechápu, co komu vadí, když trofeje bez bodové hodnoty takto seříznu. Já vím § 6 odst. 1) zákona o myslivosti a důležitost komise. Ego je ego. Trofeje na bodech si nikdo neseřízne, protože každý gram rozhoduje, ale bulkaře?

Celý článek je otištěn v Myslivosti. Až budu mít čas, tak dodám číslo a ročník.
Tak je to Myslivost 2/2011 str. 68-69.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: figi | 13.08.2016 18:15
Dost nářků, ale zbytečně. Trofej se vždy seřezává až po přehlídce, jinak to zavání podfukem. Ostatně, každoročně se najde někdo, kdo předloží provrtanou či jinak označenou trofej, či jinou spodní čelist. proč to dělají, netuším, ale dělají to.