Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Třeba to sem tak úplně nepatří...



Vložil: Stanislav Haas | Upravit článek | 01.11.2016 13:30 | zobrazeno: 4456

Včera jsem se vrátil ze Šumavy. Za poslední dva měsíce jsem tam byl 3x, ne kvůli myslivosti nebo lovu, ale jen koupat duši. A abych řekl pravdu, tak ani to mi už nejde.Před 14. lety jsem se vzdal možnosti v ní lovit, již to nešlo, všechno se mění. Letošní celý rok mi jde zdraví do kopru a tak jsem začal vyřizovat resty a objíždím místa, kde jsem se měl jako v ráji. To jen jako vysvětlující úvod.
Po dvakrát jsem naložil auto kukuřicí (za každý rok pytel), telefonem jsem se ohlásil a vyrazil. Situace za ty roky úplně jiná, ale to jsem čekal. Předně se v parku nesmí krmit ani vnadit. Na začátku období nouze bych to pochopil, je třeba, aby se vysoká stáhla do přezimovacích obůrek, kde se pochopitelně krmí, ale jinak je to postavené na hlavu. Jestliže spolu bývalé lesní správy soutěží, která více utrží za zvěřinu, víc uloví, tak nemožnost vnadění u kazatelen mi přijde kontraproduktivní. Černá se loví prakticky jen přes noc, od května do října mraky turistů, zvěř je stažená ve slatích a tam šoulat moc nejde. A srnčí je ponechané jako potrava pro rysa.
Lesní správy zrušené, vznikly územní pracoviště, těch je polovina než správ, tudíž 10.000 ha není výjimkou. A co považuji za nejhorší – veškerá výchovné zásahy a těžbu provádí harvestory. Kočí a koně asi vyhynuly, chlapi s pilou také. Požírající obludy potřebují prostor, proto se v přirozeně obnovených porostech po pár metrech projedou linky, porosty řídké, aby buřeň měla dost světla, na co tzv. zápoj. Výchovné zásahy se dělají ne po pěti, ale po deseti letech… vypadá to, že místním lesníkům les vadí. Do toho mikrotendry, kdo ještě jako lesní dělník zbyl, tak jezdí za prací třeba na sever. Jaký je obrovský rozdíl v lesních porostech v parku a např. městských lesích Kašperské Hory nebo Prachatice, tam les oku lahodí. Jednotlivé mýtní stromy označené, jaký je rozdíl, když do lesařiny nekecají ekoteroristé a politici.Tam jde dělat výběrová těžba, tam lze celé kmeny vytahat z lesa bez silnic v podrostu a ten se poškodí jen nezbytně nutně, odřené kořenové náběhy jsou ještě ten den ošetřené.
Neviděl jsem jediný manipulák pro park v provozu. Proč také. A proč také lesní školky, ty přeci park nepotřebuje, všechno zavřít. Ve školce, která byla zaměřená na buk a jedli, jen metrová buřeň.
O tom, že brouk lehce a bez odporu zabírá další území, darmo mluvit. Nechce se mi ani věřit, že firma, která zkracuje mrtvé stromy na stojato tak, aby vypadaly jako ulomené, si údajně účtuje 3.500 Kč za hodinu. Stále se myslím, že je tu něco špatně.
Další, co mne zarazilo, je výstavba rekreačních objektů. Unifikované, viz tzv. Zlatá Lada v Borové Ladě. Množství nových apartmánů, penzionů, volných pokojů a všude naříkají, že lidé přijedou jen na sezónu a pak všichni živoří. Ale když chcete jít do jediné hospody v obci, která ještě nezavřela, ejhle - vaří jen sobota a neděle, prázdniny a množství návštěvníků je neprobudí.
Množství asfaltových silnic v parku pro cyklisty uzavřených, v dnešní době, kdy je cyklistika a polykání kilometrů in?
I když jsem si musel vyslechnout, jak je populace nadměrným lovem zdecimovaná, když chtěli vidět říjící jeleny, tak museli vedle do honitby mimo park…řekl bych, že lhali nad obvyklou míru. Říjiště vzorně vysekaná a obrostlá, tak bylo vidět, jak jsou zcouraná. A čerstvého trusu víc jak v Praze od psů. Buchtování od černé na loukách skoro neznatelné, ale je semenný rok, bukvic a žaludů jak nastláno, tak co by zatím vytahovala na otevřenou plochu. U kazatelen se opravdu nevnadí a když, tak velmi umírněně.
Tak abych to uzavřel. Nakonec jsem je uprosil, aby si kukuřičku vzali, asi má někdo slepice a zkrmí ji . I když jsem trošku trošíčku doufal, že zazní, jestli si nechci někam sednout alespoň s dalekohledem, no nic.I kousek zvěřiny jsem dostal, tak si nestěžuji, jen je smutno v duši. Plánoval jsem, že až manželka půjde do důchodu, prodáme ve městě barák a odstěhujeme se na Šumavu. Ale do té doby tam budou staré lesy mrtvé a na takový pohled zvědav nejsem.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Ellhenicky | 18.03.2017 14:13
Tak ne tento příspěvek jsem si vzpomněl, když jsem byl minulý týden v Horní Plané. Kopec nad Lipnem zasněžený a osluněný. Krásný pohled jako na Alpy,než jsem si uvědomil, že je to Smrčina.Ta Smrčina,kde jsme byli jako študáci na Šumavě na \"exkursi\". To ještě byla zelená.