Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Stará srna



Vložil: Lukáš Turecký | 30.03.2012 10:35 | zobrazeno: 3445

Tak jsem konečně našel tu fotku. Tohle si myslím bude stará srna.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: figi | 31.03.2012 21:25
Fesoji - věk srn není těžké určit s poměrně vysokou přesností, faktem je, že to chce hodně lovecké praxe, protože bez lovu to nejde. Bohužel se mnozí ani nezajímají o to, jak starou srnu střelili - takže i přes tu praxi poznají prd. Je to velmi individuální, velmi staré srny, které vypadali jako z učebnic myslivosti, jsem lovil a viděl velmi málo. Srny nad osm let věku - a to je čas na to, je ulovit - vypadají obvykle naprosto odlišně, málokdy opravdu seschlý krk s vrásčitou kůží a vyhublé, až spíše štíhlé tělo, jindy na první pohled mohutné srny ale s výraznými znaky ( pro zkušeného ) stáří - tvar hlavy, křivka hřbetu a břicha je prozradí, obvykle i typické tvary kyčelních kloubů. Viděl jsem i srny, které už pro nadměrně opotřebovaný chrup nemohly přežvykovat, a potrava v nich začínala kvasit ( v žaludku velké kusy listů atd. ), byly nafouklé a vypadaly na první pohled velmi silně a zdatně, chování normální. Naprosto spolehlivé je podzimní přebarvování, to je ta pravá doba na lov velmi starých srn.

Autor: Fesoj | 31.03.2012 17:23
Už Nečas psal ve své monografii Srnčí zvěř, že věk srn se určuje špatně, že srna bývá dobrou matkou až do vysokého věku, ale pak postupuje stárnutí velice rychle - zřejmě to souvisí se značným opotřebením chrupu - a pak i srnče či srnčata od takových přestárlých srn bývají slabá. Povedlo se mi střelit v říjnu takovou "babičku" i se srnčetem, to mělo 4 kg a pozůstatky grošování, srna 11 kg a zuby sjeté až na dáseň. Když tu žebrotu viděl syn viset na bříze před barákem, povídal :"Tatínku, já jsem myslel, že zajíci se střílejí jen na honech..."

Autor: Tomio | 30.03.2012 16:26
Pojďte vložit někdo kdo má jasně vyfocený kus v zimním hávu podle čeho to poznat. Podle mě ta srna není o moc starší než Radkova.

Autor: figi | 30.03.2012 13:11
Určitě ne. Takhle z fotky neřeknu přesně roky, navíc v zimním, ale dá ještě mnoho srnčat. Rozhodně max. střední věk, ne stará.

Autor: Erika Doležalová | 30.03.2012 12:48
A já si myslím, že až tak ne :-)