Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

CHP Náměšť nad Oslavou 2012



Vložil: Radek Chadim | 24.04.2012 18:06 | zobrazeno: 2571

Z naší honitby uloven na vyjimku ze zákona - ach jo.


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Tomio | 25.04.2012 14:28
Milano: Uvádí to tuším Rakušan a Wolf ve své publikace Rukoveť lovu a chovu. Já tříletého daňka rochat neslyšel, ale nechci si přít.
---
Hodil jsem to do googlu a hle
"Tříletého daňka poznáme velmi snadno. Má ještě poměrně štíhlou postavu s měkkým hrudníkem takže působí jakoby na vyšších bězích. Krk má poměrně tenký a to i v době říje. V populaci se správnou sociální strukturou se tříletým daňkům nevytváří v říji znaky typické pro daňky starší. Nemají tedy spálu, hlava a krk není tmavě zbarvena od sekretu slzníků a zpravidla nerochá. Neúčastní se tedy vůbec říje a tedy nevytváří ani hraby a dolíky na říjišti."
zdroj:http://www.telest.cz/cmmj.uh/sbornik_mapka_pok3.htm

Autor: Tomio | 25.04.2012 14:26
Radku, přece lovíte na výjimku podle 36/5, tam přece rozhoduje SSM, a většinou je na popud HS a uživatele honitby. Povětšinou se argumentuje škodama. Počty by neměla stanovit ani SSM, naštěstí je stanovuje, ale povětšinou není problém navýšit zvláště u holé. Záleží na vztazích uživ a vlastníka honitby.
Tento daněk je pro mě jasně červený.

Autor: milano | 25.04.2012 14:25
Tomio, věř, že tříletý daněk rochá úplně normálně. Střílet takové daňky špičáky je opravdu nesmysl. M.P.

Autor: Radek Chadim | 25.04.2012 14:14
Gombičkára :-) jsem u nás ještě neviděl, vždycky je to aspoň ten slabej špičák. Loni na výstavě byl jeden gombičkár uhynulý ze sousední honitby, ale za těch pár let, co to sleduju to byla vyjimka.

Autor: ferda | 25.04.2012 13:38
Keď lovíte takýchto ročných danielov, tak sa nečudujte, že tam nič poriadne nedochováte. U ročných danielov sa loví hlavne daniel gombičkár a nie 12 -15 cm ihličiak s hruškovitým parožím... Ach jaj

Autor: Radek Chadim | 25.04.2012 13:34
O říji na hranici se sousedy jeden daněk rochal, jednoho jsem slyšel z přessousední honitby, ale na to, kolik je vidět přes léto špičáků to na podzim se staršími daňky je pěkná mizérie, ale možná se pletu.

Autor: Radek Chadim | 25.04.2012 13:30
Tento daněk měl 30 kg. O jeho chovnosti mám pochyby, protože když jsem viděl ohodnocené roční daňky na Silvě odněkud myslím z Tišnovska, tak tam byli lepší a byli zelení. Na naši oblast ale je tento daněk to lepší co tady je. Loni jsem viděl a myslím že i tady zvěřejnil video dvou špičáků, jeden měl špičky možná i ke 30 cm a byl silnější ve zvěřině než ten druhý, ale nevím, jestli nebyl tříletý, i když tříletý špičák by byl asi raritou.
O stavu věci v naší oblasti vypovídá fakt, že na mou otázku proč nelovíme více alespoň dančí holé, když skutečné stavy v sousední honitbě, odkud nám daňci příchází, několikanásobně překračují jejich normované stavy (což se zatím samozřejmě oficiálně tají), mi bylo našim hospodářem odpovězeno, že nám hospodář sousední honitby více nepovolí a už u 3 ks ročně 1-1-1 prskal - tak nevím, co si o tom hezkého mám myslet, vlastní vím, hezkého vůbec nic :-). To že daněk škody v lese dělá mně nikdo nevymluví, alespoň o říji tam jisté škody vznikají, to že dělá škody na srnčím, že je prostorově a potravně vytlačuje do méně příznívých míst mně taky nikdo nevymluví. Ale většině to vyhovuje, tak jedeme bohužel klidně dál.

Autor: Tomio | 25.04.2012 11:51
Jelikož dančí zvěř máme sice nenormovanou, ale stálou, máme zastoupení všech věkových tříd v honitbě. Ale opravdu se děsím chvíle, kdy se z dančího stane štvanec, a někde okolo už takové informace prosakují kvůli tlaku na škody a lesní porosty, tam se schová vše. Zatím se týká především nadměrného lovu holé, kvůli škodám. Ano chápu, když v honitbě bez NS je pravidelný sčítací stav zvěře k 25ks, ale je to opět postavený na hlavu, jako celá teorie bonity honiteb a normovaných stavů zvěře.
Pokud v dané oblasti loví na 3500tisících hektarů loví špičáky a jelenovité je to celkem průser. Obdobná chovatelská oblast u nás vykazuje každý rok 2-5medailových daňků s věkem kolem 8roků.
Lovení špičáků u daňčího je cesta do pekel, ale co chtít po těch, co loví do dvou let věku. Tj, jen ten špičák. Pokud SSM nepoví ostatní zvěř ve vyšších věkové struktuře je celkem mrzuté. Nejlépe se loví na druhé a třetím paroží. Zároveň tříletý daněk v "lepší populaci" i čtyřletý daněk velmi těžko se zúčastní říje, nejsou vyříjený, je hmotnostně na úrovni silných vyříjených daňků kolem 60kg. Nejlépe jdou rozeznat chovné předpoklady a váhově je to někde jinde. Tudíž dvojitý přínos pro MS, pokud prodávají zvěřinu.¨
Radku velmi jednoduché je poznat přítomnost silnějších daňků v honitbách okolních. Pokud půjdeš kolem 20.10. jejich honitbou a uslyšíš rochání, velmi pravděpodobně se jedná o daňka nesoucího třetí paroží, tj. čtyřletého. Podle Wolf,Rakušan a mohu potvrdit, tříletého daňka jsem ještě nikdy neslyšel rochat.
Další otázkou je, co jde na výstavu a co je ve skutečnosti uloveno. Někteří stále žijí v domění tajit, tajit tajit, přitom v dnešní době nějaká chovatelská přehlídka=prezentace honitby, žádný zákazy a procesy už neexistují.

Autor: Erika Doležalová | 25.04.2012 10:14
Daňkům sice nerozumím, ale 15 cm a "hrušky" - to je ho sakra škoda! Kritéria chovnosti jsou většinou okolo 10-12 cm. Ikdyž samozřejmě taky záleží, jaké konstituce a kondice daný kus byl, třeba se jevil býti slabým ve zvěřině či sanitární odlov..?

Autor: Radek Chadim | 25.04.2012 08:06
Pánové, to je ta česká myslivost, na kterou máme být hrdi a na kterou raději nikdo nechce ani šáhnout, protože stávající stav, kdy není možno vychovat opravdu kvalitu, většině vyhovuje. My nemáme normované stavy, proto se loví, co vyleze z lesa = 1 daněk do dvou let, 1 danělu, 1 danče - s vyjimkou v lovu do dvou let věku to lepší nebude. Kdyby byla raději vyjimka na lov průběrné zvěře 1VT nebo i všech tříd - byla by i 1) lepší trofej a 2) taky by si vidělo, co ten daněk udělá. Ale když se u nás i v sousedních honitbách loví převážně špičáci, tak to lepší nebude.
Trofeje z volnosti jsou ze 3 sousedících lesních honiteb LČR (cca 2200 ha) a částí 4 jejich sousedních smíšených-polních honiteb o rozloze přibližně 1000-1500 ha, a výsledek je ten, že se na této ploše už 3 roky dobrej daněk neulovil, jen špičáci případně jelenovití daňci 1. VT, přičemž starší chovnější daněk není ani jednou za rok u nás vidět. Ach jo, chovatelské zásady, které nikam nevedeou, lovecké vyjimky, které bez trestu ničí to lepší, co v tom chovu je. A to nemluvím o pytlačení, dopravě a dalších negativních vlivech.
Tento konkrétní daněk opravdu žádný zázrak není, délka špiček je kolem 15 cm, pučnice průměrné, ale v poměru s ostatními ulovenými špičáky v naší oblasti je ho určitě škoda.

Autor: figi | 24.04.2012 22:30
Zas takový zázrak to není. Je ale pravdou, že daňky špičáky je lépe nechat do dalšího roku, vařečkáři už jasně ukáží, na co mají.

Autor: Fesoj | 24.04.2012 21:40
A pak tam mají být silní daňci... Já sice jsem ve vztahu k této zvěři naprostý laik, ale stejně si myslím, že tohle střelit je chovatelský hřích. Od hodnocení chovnosti jste tam u Vás upustili ? Žádný bod tam nevidím.