Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Srnec z dnešního rána



Vložil: Radek Chadim | 17.05.2012 15:05 | zobrazeno: 8066

Srnec špičák z dnešního rána - připadá vám, že je to roční srnec?


Komentáře:


Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....


Autor: Fesoj | 21.05.2012 13:38
Holt někdy se daří, jindy se nedaří... Vloni jsem nejméně 14 dní věnoval dvěma srnčatům, která přišla o mámu při autonehodě. Měl jsem smůlu, nepodařilo se mi střelit ani jedno. Pak jsem je vídal ve vesnici, kde se lovit nedalo - a koncem zimy jsem je obě našel padlá a skončila na újedi... A to jsem je obě považoval začátkem doby lovu, když ještě chodila s matkou, za poměrně silné kusy. Srnče bez matky buď nepřežije zimu nebo z něj vyroste žebráček a to bez ohledu na genofond.
A ještě jedna věc - moc málokdy se stane, že by u srny docházelo ke sterilitě vlivem vysokého věku. Daleko častější je případ, že člověk střelí slabé srnče i jeho slabou matku a pak zjistí, že ta srna byla skutečně letitá. Jen jednou v životě jsem ulovil opravdu starou srnu ve vynikající tělesné kondici. Ale nevodila a myslím si, že nejspíš už několik let - nemusela nic "vrážet" do srnčat a proto měla 20 kg, i když stoličky svědčily o věku minimálně 7 let. Ovšem to je výjimka potvrzující pravidlo.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 20.05.2012 18:12
figi- pokud je srnče takto extrémně slabé,tak ihned střílím.Situace se nebude zítra opakovat.Je to i za cenu neodlovení srny.Pak je možné,že bude střelena jako nevodící.V první věkové u srnců se obávám nedostatku trpělivosti lovce při vyhledávání těch extrémních mínus variant a potom se obávám lovců trofejí a masařů.
Právě ta snaha o to se přiblížit tomu ideálu je to pravé.To dělá mistra!!!

Autor: figi | 20.05.2012 17:49
Ing. Ivan Hrdina - ty srny se srnčaty opravdu lovím běžně, jenže popsaná situace je právě ta, kdy to nejde. Pokud chci ulovit oba kusy, pak nelovím a j´du na ně znovu.

----Pokud budete pouštět do dvojky jen kusy s předpokladem pro perfektní trofej,tak se Vám může stát,že za pár let budou loveni trofejoví srnci malého tělesného rámce a nízké hmotnosti.Nebo se Vám rozjede sterilita a jiné zdravotní problémy třeba i u srn.Odborník žasne a laik se diví!!!-----

Tohle ale velmi dobře vím, jenže to není v ohradě, ale volná honitba. Nelze při sebevětčí snaze docílit alespoň trochu ideální stav. Takže bych se vůbec neobával.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 20.05.2012 16:47
kesl- souhlasím.Stoprocentní pravda také není,že slabé srnče=průběrná srna.Pokud by se tento jev opakoval u téže srny i následující rok,pak snad!

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 20.05.2012 16:39
figi- šoulal jsem krajem lesa.Měl jsem dobrý vítr,ale žádné krytí.Z kapradin mi vyšla srna se srnčetem 2/3 normální velikosti.Vzdálenost 25 metrů.Střelil jsem srnče.Po ráně se oba kusy otočily a srna ve stopě odskočila zpět do kapradiny.Srnče se stačilo pouze otočit.V této situaci se nedá dělat už nic.Srna mě viděla.Téměř nic není stoprocentní a žádný děj se v přírodě neopakuje se stoprocentní přesností.To je moje zkušenost.Pokud máte třicetiletou praxi,budeme asi hodně podobný ročník.Myslivec-hospodář nemá na zdi desítky pravidelných šesteráků,ale má je v honitbě.Pak je tu ještě jedna záludná věc kolem selekce.Pokud budete pouštět do dvojky jen kusy s předpokladem pro perfektní trofej,tak se Vám může stát,že za pár let budou loveni trofejoví srnci malého tělesného rámce a nízké hmotnosti.Nebo se Vám rozjede sterilita a jiné zdravotní problémy třeba i u srn.Odborník žasne a laik se diví!!!
Pokud v první věkové dokáži vyhledat ty nejhorší kusy a pustím do dvojky nějaký ten na hranici chovnosti,tak mám vyhráno.Toho ročka na Vaší fotografii bych střelil výhradně pro těžkou nesouměrnost a to bez ohledu na věk.

Autor: figi | 20.05.2012 15:11
Ulovit najednou srnčata i srnu není tak těžké, alespoň pro mne ne. Zásadně se musí vždy střílet nejprve srnčata a nakonec srna. Pokud je s nimi roční srnka, tak ta je vždy poslední. Pokud někdo radí ulovit nejdříve srnu, je to nesmysl. Srna je zvyklá na srnče počkat, obráceně to nefunguje, protože srnče je zvyklé, že si ho máma vždy najde. střílet nejprve srnu je záměrná výroba sirotků.
Srnče musím střelit tak, aby zůstalo v ohni, nejlépe, aby ho srna neviděla padnout. Druhé srnče to samé a srna už může z nástřelu odběhnout. Z kazatelny nelovím, ze země je to výhodné, protože i když srna se zbylým srnčetem po první ráně poodběhne, nevadí.

Zkušený lovec dokáže hmotnost loveného kusu odhadnout dostatečně přesně, to je mnohokrát ověřeno.

Bohužel jsou kriteria chovnosti nasazena velmi nízko ve všech okresech. Je mi jasné, že jejich zvednutí např u ročků na 15 cm by v našich podmínkách neznamenalo vůbec nic,protože by stejně ti největší chcípáčci v honitbě zůstali a lovili by se ti nejsnadněji ulovitelní srnečci s délkou parůžků okolo 10 cm.

A znovu - srnec může sice být nositelem 50% předaných genů, ale nosí, klade a pečuje o srnče srna, ona jednoznačně určuje, jaký kus z něj bude. Srnec proto není tak důležitý, jak se traduje.
Srny kladou od konce dubna do druhé poloviny června. Navíc je téměř jisté, že stejná srna klade celý život přibližně ve stejném období. Samozřejmě už jen tento jediný vliv znamená mezi různými srnčaty rozdíl např. 6 týdnů stáří ! To později kladené srnče to nemůže mít šanci dohonit ! Obrovský vliv má i velikost narozeného srnčete.
A je spousta dalších faktorů, které srnec vůbec nemůže ovlivnit, i kdyby sebevíce chtěl.

Autor: Pupek | 20.05.2012 13:40
Zajímavá debata.Je jedno zda je to roček či dvouletý,je slabý a všechno takové musí jít z 1 věk.pryč.Pokud budeme stále mudrovat zda 7cm nebo 8cm nikdy s tím průběrným odstřelem nepohneme.V hodně revírech na slovensku už k tomu přistupují tak že co nemá na hlavě min.vidličku tak uloví.Výsledky stejného přístupu k chovu jsem viděl i u nás a to na Osoblažsku. Pokud totiž řádně neprobereme 1věk.a budeme tyto "možná z něho něco bude"srnce pouštět dále,vyrobíme si pouze lovné srnce do 2věk.2věk.bude zahnojená průběrnými srnci a místo aby se ve 2věk.jen sem tam něco probralo uloví se pomalu vše co vyleze,páč bude určitě lovný.To stejné v 3věk...a pak můžeme dlouze diskutovat o smyslu průběrného odstřelu,Který se praktikuje desetiletí a výsledek je nula.

Autor: kesl | 20.05.2012 12:25
Žádná studie doposud relevantně neprokázala sterilní srnu... A že nevodí ještě neznamená, že je sterilní. Už to tu píši poněkolikáté. Dost jsem se o tento fenomén zajímal a prostě srna (jakkoliv stará), která nevodí o srnče či srnčata přišla. L a L!

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 20.05.2012 11:57
figi- jsem zootechnik.Odhadnout hmotnost zvířete s přesností na kila ve volné přírodě na vzdálenost 50 až 100 metrů nelze.To nedokáže ani zkušený řezník na jatkách.Pokud střílíte samopalem z kazatelny,pak je možné na podzim postřílet i celou skupinu srnčí zvěře!!!!
Doporučil bych ubrat plyn a nebo založit diskuzi na téma myslivecká latina.

Autor: figi | 20.05.2012 11:03
Ing. Ivane Hrdino - zkušený lovec poměrně velmi přesně dokáže odhadnout hmotnost kusu. Ale je nutné se to učit, každý ulovený kus si před lovem odhadnout a pak zvážit. A především hodně lovit.

Celou srnčí rodinu - dvě srnčata, srnu, a pokud s nimi je, tak i loňskou srnku lze ulovit. Každoročně lovím několik rodin, srnče se srnou, dvě srnčata a srnu, a někdy i s tou roční srnkou. Srna se srnčetem je velmi jednoduchá, jak jsou srnčata dvě, už to chce opravdu umět.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 20.05.2012 10:35
figi- nadějných ročků škoda je!

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 20.05.2012 10:30
Jediné,co bych asi dodal k poslednímu svému komentáři je,že bude zřejmě lepší s odstřelem průběrných srn neotálet,ale vycházet z důkladného obeznání i z období lovu srnců.Posuzovat průběrnost podle hmotnosti je možné až u odloveného kusu.Srnče má polovinu genetické informace od srnce,kterého neznáme a je pokaždé jiný.V praxi lze těžko souběžně ulovit srnu i srnče.Lze to realizovat,pokud zaměníme pořadí,ale to je v hrubém rozporu s mysliveckou etikou!!!!!

Autor: Erika Doležalová | 19.05.2012 22:15
Přesně jak píše Figi. Bohužel, praxe ja většinou úplně opačná - což není v žádném případě omluva. Určujícím faktorem chovnosti/průběrnosti srny jsou vždy její srnčata, jesliže je nemá, pak konstituce a kondice srny. Několikrát jsem se setkala s tím, že kolega ulovil "starou srnu", na dotaz, jak to poznal, byla odpověď ve 100% případů "protože neměla srnče". Nevodící = stará = nesmysl. Nehledě na to, že se mi mnohokrát stalo, že nejdříve přišla z lesa na louku srna a až po 5-20 minutách její srnče (opačně je to samozřejmě častější, ale v tom prvním případě se právě dělají ty chybné odstřely "nevodících" srn). Nehledě na skutečnost, že ta srna je nevodící možná proto, že některý z kolegů její srnče o týden dřív ulovil.. Bohužel spousta kolegů loví stylem "padni komu padni" resp. spíš "padni cokoli", takže s klidem střelí na první srnu ze skupiny ostatních kusů na poli (že je to vedoucí kus a ještě navíc ve velkém % případů vodící ani netuší). Hospodaření se srnčí zvěří je málokde správné, většinou se holá "honí" na konci roku, jsou potřeba kusy do tombol na plesy apod. (a to se přece nemůže dát nějaký "mrzáček"..) Tam, kde si členové loví na podíl, si taky nestřelí nějakého podmíráčka.. A to už máme víc jak polovinu plánovaného odlovu zlikvidováno v silných kusech.. Osobně nemám uloveno mnoho kusů holé, a to právě z důvodu, že jsem zatím potkávala - podle mě - silné a zdravé kusy a nechtělo se mi je střílet jen proto, aby byla čárka do plánu.
K srncům - opět souhlas s Figim, že ročka až taková škoda není - ikdyž tady bych to nebrala tak striktně, protože ne všude je kvalita taková, aby se dalo mávnout nad 10cm špičákem. Pokud mi v revíru chodí ve II. věkové slušní šesteráci a v trojce mám aspoň jednu medaili ročně, nemusím řešit ročka, ale jestliže běžně lovíme čtyleté nerovné vidláky a třetí věková je bídná úplně, pak holt musím za nadějného ročka považovat i kus, který je jinde průběrný na potkání. Je ale pravdou, že příp. chybný odlov v I. věkové tolik "nebolí" - přeci jen roček mi příští rok vyroste z letošního srnčete, zatímco na čtyřletého silného srnce musím čekat ty čtyři roky..

Autor: figi | 19.05.2012 20:39
---Začínal jsem vždy odstřelem slabých srnčat,která by zřejmě nepřežila zimní období.Následně pak staré nevodící srny.Víc není nutné dělat.Extrémní poměr pohlaví ve prospěch srn většinou nehrozí.Pokud je třeba splnit plán odstřelu holé,střelilo se několik kusů nevodících starších srn až ke konci doby lovu ---

A to je právě chybný postup
Jakmile se rozhodnu střelit slabé srnče, automaticky bych měl ihned ulovit i jeho matku, protože ta bude klást vždy slabá srnčata. Je to o době kladení. Divím se praxi, kdy někdo dostane povolenku na srnu a někdo na srnče.
Odstřel samotných nevodících srn je další neřest naší myslivosti. Srnu je nutné vždy posuzovat podle srnčete, a pokud ho nemá, je to jen její hmotnost. Málokdo ale umí správně odhdnout hmotnost živého kusu. U ročních srn je to navíc velmi spolehlivé, srny, které jakýmkoli způsobem přišly o srnč jsou pravidelně v době odstřelu v dobré kondici a to bych opravdu svěřil jen a jen těm nejzkušenějším, a i tak by se to neobešlo bez chyb.
Plán lovu je jeden z zásadních problémů v chovu zvěře. Plány lovu jsou u srnčí postaveny velmi nízko. Zajímavé je, že i ti, kteří naříkají nad úbytkem zvěře ( a můj názor je, že je to celé dobře živený nesmysl ), tak střílí srnce dál, jako by nic. Srny se obecně všude dopisují, někde dokonce vůbec srny neloví, a tím se opět postupje úplně opačně, než by se mělo.
Rozeznat starou ( a nevodící ??? ) srnu na konci odstřelu - tak tomu věřím ze všeho nejméně, takových starých a nevodících jsem potkal za celou svoji třicetiletou praxi jen několik, snad čtyři.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 19.05.2012 20:14
figi- ve třetí věkové jsem medailisty nechával až do konce.Na úseku 600 ha jsem měl dva.Chodil jsem jen kontrolovat,zda ještě dýchají.Důchod měli za odměnu.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 19.05.2012 20:07
figi- negativní selekce,což je právě průběrný odstřel,je třeba provádět od nejhorších mínus variant.Největší tlak musí být v první věkové třídě.Je to přirozené a správné.Musí se však vycházet ze znalosti stavu a kvality zvěře v dané honitbě.Odlovu holé se u nás nikdo moc nevěnoval.Začínal jsem vždy odstřelem slabých srnčat,která by zřejmě nepřežila zimní období.Následně pak staré nevodící srny.Víc není nutné dělat.Extrémní poměr pohlaví ve prospěch srn většinou nehrozí.Pokud je třeba splnit plán odstřelu holé,střelilo se několik kusů nevodících starších srn až ke konci doby lovu.Věk se vždy kontroloval.

Autor: figi | 19.05.2012 19:21
Ročků škoda není, až na vyjímky, kdy jde o mimořádně nadějného, s průměrem pučnic 16 - 20 mm. Jinak nikdy, příští rok nám narostou další, takže o nic nejde. Čím starší srnci, tím je ale ta chovatelská škoda větší, dvou až tříletí bronzoví srnci už budou chybět.
Škoda je ale každé dobré srny od tří let věku a hmotnosti po vyvržení nad 16 kg. A tady je myslím jádro pudla - lovci často ani neví, co ulovili, nepodívají se ani na věk a často se kusy holé váží jen proto, aby se vědělo, kolik zvěřiny je na rozdělení. Tady se dopouštíme největších škod na zvěři, ničíme její genofond.
O srncích se hezky diskutuje, ale je to k ničemu, chov zvěře je o něčem jiném.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 19.05.2012 19:09
figi- řešil jsem šesteráka,kterého jste popisoval.Když jsem ulovil toho chovného ročního na fotografii,řekl mi jeden zkušený kolega:"Tak to by se mně nemohlo stát!"Za rok v tutéž dobu střelil ještě lepšího!Přílišná sebejistota je možná horší než podělanost.Než blbě střelit,je lepší nestřelit.S ostatním bych mohl souhlasit.

Autor: figi | 19.05.2012 18:43
Ing. Ivan Hrdina - ne !
Jestli je srneček na fotografii Radka Chadima odstřelový, záleží na kriteriích v dané oblasti. Jinak je to srneček spíše na spodní hranici průměru, a pokud je v honitbě dost lepších ročků, škoda by ho rozhodně nebyla. Zároveň tvrdím, že z něj nikdy dobrý srnec nebude. Bohužel jsou obecně kriteria chovnosti nastavena velmi nízko, protože ze špičáčka do 15 cm výšky možná bude právě jen průměrný srnec, ale spíše podprůměr.
Střelit šesteráka, který neodpovídá požadavkům na výšku, a délku výsad NENÍ nikdy a v žádném měsíci doby lovu chovatelskou chybou, naopak čím dříve, tím lépe. Samozřejmě ale za podmínky, že má opravdu věk, na který byl odhadnut. Chybami se člověk učí, jsou i tací, kteří mi řeknou - za 20 let praxe nemám ani jeden chybný odstřel. Když se pak podívám na těch pár mrzáčků, které ulovili, je mi jasné, že dotyčný se doslova bojí lovit, aby neudělal chybu a loví jen ty naprosto vyložené případy. Taky má za dvacet let obvykle na zdi prd. A navíc - minimální zkušenosti i přes dlouhou praxi.
Foto jsem do galerie nevložil pro porovnání, ale jako jasný důkaz, že roček je hned na počátku doby lovu vytlučený.

Autor: Radek Chadim | 19.05.2012 18:31
Figi, nikdy a nikde jsem netvrdil, že jsem zkušený odborník přes srnčí nebo zkušený lovec, právě naopak :-). Ale tenhle se mi vyloženě jako roček nezdal, ale možná to dělá to nepřebarvení a možná proto ta velice slušná kondice. A takových těch tradičních pouček o vytloukání a přebarvování se samozřejmě striktně nedržím, protože jsou tak spolehlivé, jako předpověď počasí, a za mou krátkou mysliveckou kariéru jsem se většinou potýkal se srnci, co se jimi vůbec neřídili :-).

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 19.05.2012 18:15
figi- na celkový stav srnce má vliv mnoho faktorů.Jde tu o to,zda ulovit nebo neulovit.Střelit vytlučeného šesteráka v polovině května je chovatelská chyba a je celkem jedno,ve které to bylo věkové třídě.Osobně bych nestřílel.Pokud je toto roční srnec,pak by ho byla škoda.Zdravý kus,slušný ve zvěřině,pravidelný špičák s náznakem perlení a podle síly pučnic nadějný.Pokud je dvouletý,není to tragédie,když zůstane naživu.(Všimněte si na přehlídkách trofejí,kolik je zde vystaveno průběrných dvouletých srnců.U nás tak do pěti až deseti procent z celkového odlovu!!!)Tříletého si už nespletete s ročním!Trofej,kterou předkládáte k porovnání,je u průběrného ročního srnce v květnu u nás nevídaná.Každopádně je však průběrný v každé věkové třídě a odstřelem nemůžete udělat chybu.V našich podmínkách je typický průběrný v první věkové v tuto dobu na fotografii pana Šafra.

Autor: figi | 19.05.2012 14:03
Radku, asi moc zkušeností se srnčím nemáš, a loveckých minimum. Ta hlava na obrázku je typicky dětská - ročkovská. Krk naprosto typický, to nelze splést. A že není přebarvený ? A proč by měl být ? Až ho uvidíš nepřebarveného v polovině června, tak za tím hledej nemoc. Teď je to naprosto v normě. Je to jen jeden z pomocných znaků, lidé jsou také velmi odlišní, přestože podmínky ( potravní ) mají nejlepší v celé své historii. A to, že je běžné, aby byl roček v polovině května plně vytlučen, mám mnohokráte ověřeno a proto tomui věř, a neposlouchej plky a poučky rádoby znalců.
Ale to nic, já byl kdysi také přesvědčen, že roček nemůže být 16.5. vytlučen, a střelil jsem ročka šesteráka, plně vytlučeného a s tmavým parožím, který nebyl přebarvený ( tak, jako na té fotce ), a který by měl v budoucnu s jistotou medaili, kdybych nebyl vůl, a nespoléhal na to lýčí. Pučnice měl silné, jako běžný pětiletý šesterák, to by byl opravdu pan srnec.
Pak jsem žil pár let v tom, že vytlčení jsou jen ti nejnadějnější ( v mém okolí podobné případy ), a dnes už vím, že vytlučený může být 16.5. dokonce i podprůměrný špičáček.
Navíc, na vysočině jsou podobně přebarvení ročci na začátku doby lovu docela častí.

Autor: Erika Doležalová | 19.05.2012 06:26
Těžko hodnotit nějak jednoznačně, ono těch "ukázkových" srnců přesně podle učebnic po revírech zas tolik běhat nebude. Vždycky (nebo téměř vždy) se objeví nějaký znak, který nás zmate a my si začneme říkat "Že by byl přeci jen X..letý?!" Všichni to známe ze svých honiteb, když srnec nasadí silné parůžky, "ošidí" se třeba poněkud kondice, protože to srnec "dal" jinam a naopak.
Tohohle srnečka bych já osobně "pustila", protože se víc přikláním k názoru, že je to roček. Předevčírem mi z řepky vyšel srnec, který byl přebarven téměř úplně a I.věková to tedy zaručeně nebyla, zatímco roční špičák ještě v lýčí na tom byl s přebarvováním obdobně jako tento na fotce..

Autor: Radek Chadim | 18.05.2012 16:52
Právě já toho srnce s dětskou tváří (stejně jako komunismus s lidskou tváří nebo demokratický kapitalismus) v tomto právě že jednoznačně nevidím :-). Jinak souhlasím, až bude přebarvený, bude vypadat jinak. Zase vytlučený roček už nějaký ten čas v tomto období? Takže pochybností je dost.

Autor: Ivo Ondráček | 18.05.2012 09:25
Tohle je přesně ten zákeřný okamžik. Ale stačí, aby se srneček podíval ne takto mírně ze strany, ale zpříma z očí do světel. Pak je to hned jasné - kouká na vás roční "štěňátko". Hodně klame zbytek zimní srsti, mladík tak vypadá o třetinu mohutnější, než ve skutečnosti je. Za čtrnáct dní už z něj bude ta nezaměnitelná roční "vižla":)
Ps.:Jen tak pro zajímavost, starší srnci od tří let nahoru, když se na vás dívají, tak nikdy, NIKDY, nekulí světla jako tihle mlaďoši, ale pozorují zpod přivřených víček. Když se mi to kdysi starší kamarád snažil vysvětlit, vůbec jsem nechápal co těma přivřenýma světlama myslí, teď už je mi to jasné. Dalších určovacích znaků je samozřejmě ještě přehršel...

Autor: Radek Chadim | 18.05.2012 07:53
Dobře, je-li to roček, tak je u nás chovný. Já jsem o něm uvažoval, leda by byl starší. I kdyby chovný nebyl, běhají u nás jistě paličkáři, takže k nějakému lovu zatím není důvod. U nás jsou chovní ročci obvykle takovýto špičáci od 5-10 cm, pak jsou z nich pravděpodobně ti normální nezajímavý šesteráci, kterých je plný revír :-) - lepší srnec kolem té medaile je od mládí alespoň nepravidelný šesterák.

Autor: Pavel Černý | 18.05.2012 07:20
Naprostý souhlas s Figim. Večer jsem měl na 20m dvě čiplenky. Jedna (trochu slabší) kompletně přebarvená, druhá naopak téměř bez známek přebarvování. Od spodního okraje růží může mít 9cm. Je to na hranici odstřelovosti a záleží na početním stavu a kvalitě ostatních ročků.

Autor: Pavel Toman | 17.05.2012 22:57
Radku,podle toho,co je u nás za ročky,tak bych ho s naprosto klidným svědomím ulovil,ale neznám tvůj revír.Včera nám došli 3 ročci,dva bráchové na hlavě vidláka tak 5 cm nad slecha,růže vyvinuté,pučnice silné a paroží silné jak kovářův palec,perlené po přední výsadu(délka výsady cca 4 cm).Hmotnost odhaduju tak 18 kg v úpravě "interlov". Třetí taky vidlička,sice jen tak 1cm nad slecha,ale růže jak tříletý srnec a pučnice taky good hmotnost odhadem 15 kg(interlov).Všechny jsem měl tak na 80 metrů a na puškohledu zvětšení 24x tak se to dobře četlo.Není u nás výjímka roček šesteráček.Pokud bude čas tak nějaké sražené ročky autama nafotím,jen tak pro obrázek.

Autor: figi | 17.05.2012 22:49
Je to roček
Rozptyl přebarvování je zvláště na jaře velký, a věkové skupiny se hodně překrývají, u nás jsou už plně přebarvené některé tříleté kusy, a jsou mezi ročky tyto vyjímky.
Vytloukání je u ročků dost běžné od konce dubna, teď večer jsem ulovil ročka s jedním parůžkem, dokonale vytlučeného.
Růže jsem i u ročků viděl takové, že by jim mohl leckterý tříletek jen závidět
Větrníková skvrna je také u části ročků vidět, rozhodně to není vyjímka.
Hlava, postava, krk, celkový vzhled - jednoznačně roček.
Pokud máte více než deset cm pro chovné ročky, je právě na hraně chovnosti.

Autor: Radek Chadim | 17.05.2012 22:40
Právě nevím, jestli je to nadějný roček, protože paroží 7 cm mít bude a kondice je taky dobrá, nebo je to lovný starší kus. Oproti běžným ročkům má ale určitě hodně přes 10 kilo, což by byl opravdu dobrý srnec. U nás už je většina i starších srnců alespoň z části přebarvená, roční srnci a srny co jsem viděl (možná i přes 10 kusů), tak už jsou přebarveni komplet, ale tento zatím teprve přebarvovat začíná. Uvidím, jak bude vypadat přebarvený.

Autor: Pavel Toman | 17.05.2012 22:09
Přebarvování,vytloukání a shazování není pouze známkou věku,ale spíš kondice a zdravotního stavu daného jedince. O ulovení lze uvažovat,pokud se u vás v této věkové třídě dominantně vyskytují silnější srnci a jestli je tento spíš výjimkou.
U nás,bych ho s klidným svědomím ulovil jako průběrného a to i jako ročka.

Autor: Ing.Ivan Hrdina | 17.05.2012 21:49
Já bych ho nechal běhat.Jsou horší kusy.Vzhledem k tomu,že má vytlučeno a není přebarvený,tak bych odhadoval u nás a v tuto dobu dva roky.V této věkové třídě se nejvíce chybuje.

Autor: Pupek | 17.05.2012 18:59
Vytlučené má,teprve přebarvuje,slabý náznak větrníkové skvrny...nevím jak u vás,ale u nás už jsou ročci rudí jak bolševická knížka.Roček to zřejmě nebude.Mrkni mu na zuby:o)

Autor: Martin | 17.05.2012 16:19
No zdá se mi, že má silnější růže, což by roček neměl. Já si osobně myslím že se nejedná o ročka.