Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lov o svátcích



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Slavětínský | 05.01.2011 09:17
Oldo napsal jsi to výstižně a nezbývá než souhlasit. Já řeším Štědrý den - to se tradičně chodí krmit a Boží hod. Naopak na Nový rok se u nás říká - jak na Nový rok, tak po celý rok.. Tak že krom jiných věcí se na Nový rok i rád po revíru projdu a bouchnu na šišku...Takovou malou pověrčivost někde v koutku duše má asi každý. V jiných svátcích se většinou situace vyvyne tak, že stejně člověk někam jede po návštěvách nebo návštěva přijde, tak že to člověk ani neřeší. Možná je i zbytečné dávat zlým jazykům v místě bydliště příležitost k pomluvám...proč.

Autor: Erika Doležalová | 04.01.2011 16:08
Já nelovím na Štedrý den, na Boží hod vánoční, 1.1. a na Velký pátek o velikonocích. A jelikož většinou kolem celých vánočních i velikonočních svátcích lítám jak hadr na holi, často se přidají i další dny, byť už ne úmyslně. Teď už by to tedy šlo, ale tak nějak není lovit co :-) "Vlastní" prasata nemáme, od sousedů nechodí, na lišku nemám štěstí. Takže mám teď takový dlouhý svátek :-)

Autor: Lukáš Turecký | 04.01.2011 13:28
Oldo moc pěkně napsané. Souhlasím s tebou. Lukáš

Autor: Oldřich Vopršal | 04.01.2011 13:21
Jardo, tyhle tradice vyplývají z křesťanství. V dřívějších dobách většina myslivců byla věřících. Proto ve dnech největších křesťanských svátků, tedy o Velkém pátku, o Božím hodu velikonočním, o Božím hodu vánočním, ale i v Novém roce, který pro katolickou církev je dnem, ve kterém slaví jeden ze tří největších mariánských svátků v roce, světili tyto dny tím, že nelovili, nepracovali, nevymetali v tyto dny supermarkety jako naše dnešní generace, ale v pravdě je doma v kruhu rodinném slavili. Druhá polovina minulého století zredukovala tuto prastarou tradici na zvyk nelovit hlavně o Štědrém dnu, i když to zanechání zbraní v klidu ve skříni, zřeknutí se lovu právě v tento den bylo z důvodu postního. Současná doba je v tomto směru jakousi dobou národního mysliveckého obrození. Dobou, kdy oprašujeme to, co minulá polovina století z ideových důvodů zatracovala a vracíme se tam, kde naši dědové tenkrát skončili. Podobně jako třeba u znovuzavedení tradic slavení svatohubertských mší.

Autor: Harald Altmann | 03.01.2011 22:54
..samozřejmě má být 1. den v novém roce... :-))))

Autor: Harald Altmann | 03.01.2011 22:53
Nelovím na Štědrý den, na Boží hod a 1. rok v novém roce. Na Štěpána máme tradičně nátlačku, abychom se trochu vypr.děli.

Autor: Zdeněk T. | 01.01.2011 22:23
O Vánočních svátcích nikdy nelovím, ale ostatní svátky ano.

Autor: Milan Soukup | 01.01.2011 19:57
Nikdy nelovím na Štědrý den, ostatní svátky neřeším. MS

Autor: Martin Skřivánek | 31.12.2010 17:34
nikdy nelovím na Štedrý den a na Nový rok.na Štěpána ale bývají hony pravidelně odedávna.

Autor: Michal Brabec | 31.12.2010 14:00
Tradice říká "nelov o vánočních svátcích". Já nechci lovit ani na Štěpána na naháňce, ale chápu, že v téhle uspěchané době je každá chvilka pro náš koníček drahá a tak to ani nemám nikomu zazlé. Když má někdo do revíru daleko, volno od práce, tak se mu sedět doma nechce. Je to na uvážení každého soudruha - když je nouze, loví málokdo a stará se, ať jsou svátky nebo ne. O velikonocích už nouze nebývá, tak jsem to nikdy ani neřešil...Ale třeba nás někdo poučí. Podle mě totiž tradice k myslivosti patří.

Autor: Jaroslav Miňha | 31.12.2010 13:30
Už je sice tak trochu po, ale ještě zítra by mohlo být téma aktuální. Jak je to vlastně podle tradic s lovem o svátcích? O vánočních svátcích by se lovit nemělo, mylivec by měl běhat po revíru s ruksakem plným dobrot na zádech. Na Štěpána se ale běžně pořádají naháňky, to si trochu protiřečí. Jak na Nový rok? Jak potom třeba o Velikonocích? Hledal jsem, ale mám vtom trochu zmatek. jak to vidíte Vy?