Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Přeléčení CERMIXEM



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jenik S | 13.02.2011 22:57
Valik Vlastimil -ja to nemyslel tak ze ma kazdy sedet za peci,ale prece kdyz jsem v lese musim lovit?nemusim a nekdy je lepsi jen pozorovat...

Autor: ValíkVlastimil | 13.02.2011 15:12
Po dohodě s ČMMJ bylo stanoveno období aplikace léčivých přípravků s antiparazitárním účinkem u volně žíjící zvěře počínaje rokem 2011 na období od 1.2.do15.2. Tento termín je doporučen i ústředním orgánem státní správy myslivosti, tedy Ministerstvem zemědělství. Konečně to po čem už pár let voláme. Naše honitba se nachází na hranici okresů a při různém datumu aplikace obou okresů, jak to bývalo se zákaz lovu po provedené aplikaci protáhl i o několik týdnů. Jeníku S. a pokud je ti dobře doma za pecí nemusíš lovit ani po ochranné lhůtě.

Autor: Jan Slavětínský | 13.02.2011 09:25
U nás krajem stanovená doba od.1.2 -15.2. Co vím ,tak jsme léčili společně s ostatními okolními MS minulý víkend. V sobotu podáno a hned druhý den bylo vše z korýtek vybráno. U nás léčivo na 100% bralo srnčí a daňčí. Léčíme každý rok.

Autor: Zdeněk KLubal | 12.02.2011 21:48
Já nikoho nenavádím aby lovil,ale pokud se lečí od 1.2. a mám ochranou lhůtu 14 dní tak je to 14 dní.A když je někdo schopnej cermix vysypat na hromadu(což se taky děje)léčí pak černou.Nikdy nebude na 100% jasné že se do korýtka nedostane prase,ale v naší honitbě je cermix velice dobře přijímán a když mrzne je za 2 dny pryč.Už jsme si zvykli,že tu nejsou prasata i 14 dní.Jednalo se o sjednocení a společném postupu ne o lovu.Alespon z mé strany.U nás se testy u zvěřiny dělají málo,ale v Rakousku,Německu běžně.Oni si stěžují,že léčíme.Oni to nedělají.Z.K.

Autor: Jenik S | 12.02.2011 21:25
Chlapi co vam tak vadi na tom ze se nemuze mesic lovit?alespon se prasatka zklidni a vy mate super moznost poznat vic ze zivota zvere..napada me otazka jak 100 procentne zamezit pristupu cerne?nevidim duvod proc riskovat poskytnuti kontaminove zveriny do obehu i kdyz dana honitba neleci..

Autor: Zdeněk KLubal | 12.02.2011 19:45
Tak teda ted opravdu nevím,svalovec je vnímavý na člověka,ale i psa.Nezaznamenal jsem,že by SVS neudělala rozbor.Vyhláška zní jasně 100% ulovených kusů.Sjednocovalo se to hlavně skrze příhraniční oblasti.Jiné doby lovu i podmínek před prodejem zvěřiny.Jinak u nás se ve volných honitbách loví pouze ze spárkaté, zvěř černá.V honitbě léčím pouze zvěř srnčí černá by něměla mít přístup.Před vyložením léčiv informuji moje sousedy.To co si oni už dělají je jejich věc.Z.K.

Autor: Děda z lesa | 12.02.2011 18:37
Tyto názory, často protichůdné, se opakují každý rok po aplikaci léčiv.
Žehralo se zejména na to, aby se sjednotila ochranná doba na celý okres, když je jednotná pro celý kraj, už se zase spekuluje o různých vhodných dobách.
Dříve se používal Cermix, dnes je těch přípravků více a kvalitnějších, liší se však ochrannou lhůtou, u dnes používaného Rafendazolu je to plných 28 dní, u mufloní zvěře dokonce 60 dní (účinnost proti střečkům, motolici jaterní, plicnivkám, červům trávicího traktu ap.)
Veterináři se v této době chovají alibisticky, stanoví nejdelší ochrannou lhůtu a zvěřina je úředně vyloučena z tzv.lidské spotřeby - existuje zákaz výkupu zvěřiny a nikdo vám neprovede vyšetření na trichinelu.
Tím pochopitelně neplatí striktní zákaz lovu černé, ale zákaz lidské konzumace (maso pro psy), ale protože jsme myslivci různí, obvykle si MS preventivně odsouhlasí v usnesení čl.schůze zákaz lovu černé do xy.

Autor: Martin Novák | 12.02.2011 18:00
Dědo z lesa,neuvádím,že si vše určuje honitba sama.Je to názor SVS.
Praxe je podobná jako v oborách.
První podnět na SVS je z pozorování živé zvěře v přírodě a ze zjištění na ulovených kusech.Popř.se ještě vyšetří trus a tím i velikost zamoření.SVS navrhne účinné dávkování na množství krmiva používaného v honitbě.Ideální by bylo mít zvěř naučenou na granulované krmivo,do něhož se léčivo přimíchá,ale je to dost drahé.
Když to zjednoduším,myslivci něco objeví a nahlásí,veterináři to vyšetří a navrhnou řešení.A na myslivcích je,aby to provedli a zaplatili.
Cermix je účinný nejen na oba druhy střečků,ale i na většinu červovitostí,a ta napadá veškerou spárkatou i černou,takže dle mého názoru částečný význam plošné odčervování má.

Autor: Zdeněk KLubal | 12.02.2011 17:25
Toto léčivo je vnímavé na oba druhy střečků.V honitbě po aplikacích několik let,podkožní střečkovitost zmizela,nosohlatanový se objevují pouze sporadicky v okolí hranic,kde se neléčí.Tot mé poznámky za 10 let.Beru to jako uspěch a prospěšnou věc.Černá má pokud vím jen 14 dní ochramou lhůtu,jinak pokud se to dá do korýtek ve správnou dobu je vyluxováno za 2dni.A to od srnčího,kdo přelečuje přímo černou proti červovitosti tak je jasné,že se musí OL dodržovat.Z.K.

Autor: Radek Chadim | 12.02.2011 16:34
Já myslel, že je to na všechny střečky, ale ti podkožní jsou občas u nás u ulovených kusů taky vidět, a není to nic hezkého.

Autor: Radek Chadim | 12.02.2011 16:32
Divočáci se neloví, protože se to tak domluvilo, význam taky úplně nechápu :-). U nás a v okolních sdružení se podávalo 1.2. a do 20.2. se nemá černá lovit.

Autor: Milan Jirmann | 12.02.2011 16:23
Toto léčení nemá nic společného s nosohltanovými střečky, ale pouze s pokožními. U nás se léčivo podávalo 4.-5. února. Ochranná doba je pouze doporučená. Léčí se srnčí a ne černá, tak proč ji nelovit. On by ten kus černé prý musel sežrat cca 2 kg. přípravku, aby jeho zvěřina byla nepoživatelná, ale to se prakticky nemůže stát, když se do korýtka u krmelce dávájí ty 2kg přípravku a než by se k ní černá dostala, tak to sežerou tak 3 kusy srnčího a na ostatní se nedostane. Takže podle mého názoru to stejně nemá valný účinek. LOVU ZDAR!!!

Autor: Radek Chadim | 12.02.2011 16:13
Loni se nedávalo, polovina srnčího na jaře frkalo, přes rok dobrá polovina srnčího zmizela. Nevím, jestli za to můžou střečci nebo něco jiného. Ale bude dobré sledovat, jestli to bude mít nějaký vliv letos - ale když většina nemocných kusů už je pryč a zbyli jen ti teoreticky zdraví,... uvidíme.

Autor: Miroslav Šafr | 12.02.2011 15:12
U nás podáváme léčiva také pouze preventivně jednou za dva roky. Střečky zvěř netrpí. Názor Martina Nováka zastáváme již dlouhá léta. Ochrannou lhůtu na lov černé zvěře neuznávám, myslím že se to přeceňuje. Žďársko - hory na Vysočině.

Autor: Děda z lesa | 12.02.2011 14:34
Takže ideální je po dohodě se StVS, aby každá honitba si zvolila léčivo a vyhovující dobu aplikace a ještě další přeléčení ?
Dovedete si to představit v praxi a v rámci cca 7.000 honiteb, kdy někdo bude chtít léčit v dubnu, jiný v srpnu, další v říjnu ?

Autor: Martin Novák | 12.02.2011 14:19
Tuto léčebnou akci ze zákona vyhlašuje kraj.Je to na popud ČMMJ ,ale veterináři s ní moc nesouhlasí.Přirovnávají to,jako kdyby zdravým lidem nasadili antibiotika.Léčení cermixem ano,ale tam,kde je to z vyšetření trusu potřeba a ve vhodnou dobu.
Nosní střečkovitost léčit v tuto dobu,kdy zvěř střečky nemá je nesmysl.Takže ideální je úzká spolupráce se SVS.Po komplexním vyšetření vhodně zvolit účinnou látku,dávkování,vhodnou dobu,popř.přeléčení a vyhodnocení léčebné akce.

Autor: Děda z lesa | 12.02.2011 12:01
Celý Plzeňský kraj (i když léčí jen někdo) má stanovenu dobu podávání léčiv na 1. - 15.února a tím pádem veterinární správou určenu i ochrannou lhůtu - od 1.února do 15.března 2011.

Autor: Radek Chadim | 12.02.2011 11:47
Tak u nás ve východní části okresu Třebíč se to dělá jednou za dva roky, takže letos na to taky došlo začátkem února, takže teď je klid zbraní. Ale kdo to určuje nevím, ale patrně se na tom dohodnout sousedící sdružení při schůzi hospodářů na omsu, aby to bylo v té dané oblasti ve stejnou dobu.

Autor: Milan Lukeš | 12.02.2011 10:47
U nás Plzeň sever neléčilo asi žádné MS i když by to bylo určitě třeba,protože střečkovitost se ukazuje každým rokem...

Autor: Milan Lukeš | 12.02.2011 10:45
Můžete mě prosím napsat kdo ve vašem okrese určuje datum léčení cermixem a jestli s léčením souhlasíte?