Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kdy je kolouch kolouchem?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 19.02.2014 09:16
Dorostlé být mohou, to je pravda, ale ve věku 24 měsíců ZPRAVIDLA jejich přední hrana nebude ještě vytvářet zcela rovnou plošku, ten oblouček tam bude znatelný. Navíc poslední 2 sloupky M3 zcela prořezávají dáseň až ve věku 36 měsíců. Takže ke sporu by mohlo dojít skutečně jen ve věku hraničním, tj. 2 roky + - 1 až 2 měsíce a v tom případě by měla platit zásada "in dubio pro reo". A co se týče těch pruhovaných či nepruhovaných selat, při individuálním, zpravidla nočním lovu ty pruhy stejně nikdo nevidí, myslivec by měl myslet a řídit se především jejich tělesnou vyspělostí v porovnání s matkou. Stane-li se, že za dobré viditelnosti mi přijde rudl, v němž jsou některá selata již přebarvená a jiná ještě ne, neměl bych spekulovat, ke které z bachyní ta pruhovaná patří, ale ulovit některé ze selat a bachyně nechat na pokoji. A neudělám chybu.

Autor: Pavel Černý | 19.02.2014 07:01
Souhlasím s tím, že vyhlášku zase upravovali úředníci z Prahy a v časovém stresu (několika roků) se zapomněli poradit s někým, kdo se pohybuje v přírodě a něco o zvěři ví. Tak tedy dodatečně podali výklad, kdy se bachyně stává lovnou - když už její selata ztratí pruhy (jen ještě zbývá dovysvětlit, z kolika procent mohou být ještě pruhy patrné a také na kolika selatech z vrhu, protože úředníček si zatím myslí, že selata přebarví během jedné noci a nikdy není ve vrhu žádné slabší a opožděné). Jestli je kolouch v dubnu kolouch a do kterého výkazu se má doplnit, to nám asi ještě dovysvětlí. Jinak Fesoji, dovolím si drobně nesouhlasit - "narezať treba". Jestliže budeme totiž rozlišovat kategorii lončáků (tedy do 24 měsíců - při dnešním kontinuálním metání selat během roku to jinak nejde) a starší, musíme se podívat na stoličku M3. U prasat blížícím se k této hranici už budou trvalé řezáky dorostlé. Ale ruku na srdce, ono to bude čím dál tím více šumák, protože spolků, které toto na výřadech řeší, dramaticky ubývá...

Autor: Fesoj | 18.02.2014 22:36
Ani "narezať sánku" není potřeba - stačí odhrnout spodní pysk. Určující znak lončáků je oblouk trvalých řezáků. Jinak naprostý souhlas.

Autor: Vladimír Mészáros | 18.02.2014 13:21
Z môjho pohľadu, tieto groteskné situácie nastávajú z pohľadu ukončenia poľovníckeho roku, respektíve sezóny. V skutočnosti, si myslím, že je to jasné a správne tak, že by sa mal posudzovať biologický vek zveri. To znamená, že kolouch do 12 mesiacov, tak isto ako, je prasa je do 12 mesiacov fyzického veku a lanštiak do 24. A keď je jelienča, kladené v júni, tak predsa v apríli budúceho roku má len 10 max 11 mesiacov a to je jelienča. Potom koľko krát nastávajú zložité situácie na spoločných poľovačkách, kde sa na nástupe povie, že sa loví lanštiak a prasa, na výrade sa ocitne 70kg kus a hneď sú zvady na strelca, miesto toho aby hospodár pristúpil ku kusu, narezal sánku a hneď je jasné, či je kus lanštiakom, alebo kusom starším - dospelým a až potom pranierovať strelca. Ale to som už odbočil. S pozdravom Vlado

Autor: Fesoj | 18.02.2014 10:53
Tomáši, samozřejmě, že se ten případný lov bude posuzovat podle toho, jak jsi to napsal Ty a je to tak v pořádku, nikdo nikoho popotahovat nechce a nebude. Zmatky kolem dělení mladé černé zvěře na selata, lončáky a dospělce snad už máme chválabohu za sebou, dnes snad už nikdo při určování kategorie nebere v úvahu kalendář, ale výhradně skutečný věk. Horší je to s jeleny. Jelen s prvním parožím se stále označuje jako dvouletý a jednoletý jelen podle myslivecké terminologie v rozporu s veškerou logikou vlastně neexistuje, což je typický příklad toho, kdy mladí dělají blbosti po starých a říkají tomu tradice. A znovu - po kolikáté už ? - prosím nevykat, nemám to rád !

Autor: Tomáš Pilík | 17.02.2014 22:47
Zajímavá úvaha, ale já bych na to šel z jiné strany. Uvedu modelový příklad: bachyně metá selata 15. března kalendářního roku. 1. dubna téhož roku jim je 17 dní, ale podle Vámi uvedeného se již jedná o lončáky, což mě osobně nepřijde úplně správné, protože za další rok, kdy by dosáhli biologického věku lončáků by to vlastně již podle Vás nebyli lončáci, ale kňouři nebo bachyně II. VT. Pokud se vrátím k jelenovi sika a vemu v úvahu ustanovení § 4 odst. 2 písm. h) vyhlášky č. 553/2004 Sb., o podmínkách, vzoru a bližších pokynech vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě, dočtu se zde, že u siky japonského je I. VT jelena od stáří 1 roku do stáří 4 let. Podle toho bych řekl, že kolouch bude nejspíše od kladení laní do 1 roku stáří. Pokud je uvedeno "stáří", domnívám se, že jde o biologický věk, který se počítá od kladení koloucha laní, tudíž s počátkem nebo koncem mysliveckého roku nemá žádnou souvislost. Tím pádem by byla doba lovu, která je předmětem tohoto vlákna zcela v pořádku a siku, kterého ulovím např. 15. dubna a jeho biologický věk bude cca 11 měsíců bez mrknutí oka vykáži jako koloucha a podle mého názoru mě za to nikdo nemůže nijak popotahovat. Toť můj názor.

Autor: Fesoj | 17.02.2014 20:58
Zajímavá úvaha ! Pokud kolouch přestává být kolouchem k 31.3. následujícího roku po kladení, pak by se od 1.4. do 30.4. měli logicky lovit "lončáci jelena siky". Zní to sice hrůzostrašně, ale de facto je to tak.

Autor: Václav Pašek | 17.02.2014 20:10
Nepláču, jen se zamýšlím nad logičností vyhlášky a jak takový hospodář vykáže v dubnu uloveného koloucha. :) Každý nad tím jistě mávne rukou, ale zajímají mě názory ostatních... Myslím, že v poslední myslivosti psali, že bachyně vodící selata = bachyně a pyžamáci... To by bylo na další téma, kdy je ještě sele pyžamák. :)

Autor: ValíkVlastimil | 17.02.2014 19:50
Václava tak vidíš jak je všechno u nás domyšlené, ale myslím, že plačeš na špatném hrobě :-) Stejně jako bachyně, která nevede selata...

Autor: Václav Pašek | 17.02.2014 19:26
Dle nové legislativy je lov koloucha jelena siky do 30.4. Plán lovu je třeba splnit za myslivecký rok, tedy do 31.3. Po tomto datu "se stává" z koloucha laň nebo jelen. V dubnu ještě laně nekladou kolouchy, takže defakto je v dubnu povolen lov kolouchů, ale žádní kolouchové nejsou. Uvedl jsem některé nepravdivé informace a tato úvahu je zcela mimo mísu? Díky.