Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Co čtete v Myslivosti?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Maral | 03.03.2014 21:50
Rici - já myslím, že nemáš tak úplně pravdu. Když budeš chtít něco opravdu zkoumat, pochopitelně si pořídíš a seženeš odbornou literaturu. Ale nelze nabouchat časopis každý měsíc něčím "cool a new". Potřebuješ čas ke strávení a vstřebání. Já se vracím ke starým článkům, když mi něco přijde na mysl či něco řeším. Navíc - objeveno bylo skoro vše, stačí číst staré Stráže myslivosti. Pak si člověk říká, sakra, dyť tohle všechno se vědělo a řešilo už tak dávno.
Prrrrroude - ta škola od starýho zkušenýho myslivce je dobrá, ale nejlepší je škola, kterou si projde každý sám. I ten starý myslivec se může lecos dozvědět od Tebe právě proto, že Ty třeba čteš toho Scherera, protože on ho nečte a knihu si nekoupí. Právě Schererův "amatérský" praktický výzkum je obdivuhodný. Ale neberte to probůh jako reklamu.
Z těch starších Stráží si dodnes pamatuji dvě věci.
1) Vyjádření profesora Dyka o tom, že nesouhlasí s lovem srnčí zvěře zbraněmi velkých ráží
2) Nepamatuji si jméno autora, ale byl to starý praktik a napsal, že srnčí zvěř nejlépe obeznáš bez dalekohledu. A je to pravda, ten první dojem je správný, tělesná stavba, kondice, ten pocit - to je opravdu dobrý srnec, když se ti mihne před očima na dvě tři sekundy, když vidíš odskakovat srnu se srnčetem atd. V dalekohledu člověk opravdu více přemýšlí.

Autor: precechtel | 03.03.2014 21:41
časopis Myslivost odebírám od února 1972, za tu dobu se ledacos změnilo nejen v časopise a myslivosti a společnosti. Vyzkoušel jsem Svět myslivosti i Hubertlov, času na čtení je málo, tak odebírám jen Myslivost. Také čtu časopis od inzerce zbraní a psů, ale postupně přečtu časopis celý kromě receptů na přípravu zvěřiny. Něco je vydařené a něco méně. Nelze takový časopis a každé číslo koncipovat tak, aby se redaktor zavděčil všem čtenářům. To prostě nikdy nelze. Na inzerci a komerční podbízivé stránky o zbraních a optice se dívám střízlivě, rád je přečtu, ale "Zaplať Pán Bůh" dokážu si vytvořit na tyto věci svůj názor, ostatně dlouhodobě mám své oblíbence ve zbrani, ráži i optice... a měnit nehodlám. Základem je,aby časopis alespoň prolistovalo více lidí, čtu ho já, syn, něco o psech manželka a po uplynutí roku celý ročník věnuji některému z našich důchodců, o kterém vím, že si časopis nekupují. Kdo čte jakýkoliv myslivecký časopis, alespoň si oživuje a udržuje a možná i získává nové poznatky o myslivosti. Prostě nezatracuji Myslivos ani Kasinu. F. ( jo Scherera znám též osobně a klobouk dolů před tím, co již dokázal na rozdíl od celých výzkumných týmů...)

Autor: Fesoj | 03.03.2014 16:40
Pánové, kdo znáte P. Scherera osobně, musíte mi dát za pravdu, že je to - v dobrém slova smyslu - skutečný magor, co se srnčí zvěře týče. Vrazil do svých výzkumů spoustu peněz, které se mu nikdy nevrátí, manželka mu už vyhrožuje rozvodem a on si nedá pokoj. A pak se najde kdejaký pitomec, který se sice ani nenamáhá tu jeho knihu přečíst /přiznávám se, že já jsem to vzhledem k jejímu rozsahu zatím také nezvládl, ale používám ji spíš jako učebnici, v které vždy najdu, co potřebuji a otvírám ji poměrně často/ a mávne nad ní rukou s názorem, že je to přeci blbost pro praxi nepoužitelná, vždyť mně stačí co jsem se před x lety naučil ke zkouškám a to, že mám platný lovecký lístek, ze mne automaticky dělá mistra světa.
A co se týče časopisu jako takového - není jediné číslo, ve kterém bych nenašel nic, co by mne zaujalo. A kdyby už nic jiného, to každoroční pátrání, hloubání a vztekání se nad Velkou čtenářskou soutěží mi stojí za to, abych ji odebíral dál.

Autor: rici czech | 03.03.2014 16:07
Takže s výjimečně jsem se dostal k 3 číslu.Obrazně řečeno články které si přečtu a které mne zajímají jsou na stranách:10,11,12,13 potom 24,25,26,34,35,36,42,57,74,76 a 118.Zbytek zpravidla inzeráty,pění chvály na světoznámé značky puškohledů, dalekohledů,a zbraňí pro nás obyčejné myslivce za lidovou cenu,neustálé řešení problému černé zvěře(plkání furt dokola bez výsledku) mne fakt nebere.
Takže obrazně řečeno pokud se chci o něčem dozvědět hlouběji,sáhnu nebo si půjčím odbornou literaturu s detailním popisem a rozebráním uvedeného tématu,tož asi tak:-)Chápu že časopis s tak malým nákladem musí z něčeho vyžít(reklamy,reklamní články apod.),ale aby bylo ze 150 stránkového časopisu těch odbornějších článku o chovu a zvěři cca 20 stran a o kynologii skoro nic, je dost málo.

Autor: jirka marek | 03.03.2014 12:28
Já naopak jsem poslední dobou příjemně překvapen obsahem časopisu Myslivost a taky přečtu skoro"vsjo",a to v práci o přestávkách,protože doma nemám vůbec čas,a když náhodou jo,hned u toho usnu.Naopak mě celkem zklamaly slovenské časopisy,které mi půjčuje kolega.
Jinak jste mě moc potěšili,že nejsem sám,a kdo nechce,tak holt ať nečte.

Autor: prroud | 03.03.2014 11:36
Strejdo,je videt,ze vis,ze jak nectes i pitomosti,a to velice pozorne,tezko se doberes k tomu co je spravny :-)
Ja si snad toho Scherera poridim,jen si myslim,ze bez praktickejch zkusenosti mi to da jen "procenta".Beztak jsem presvedcenej o tom,ze nejlepsi skola je od "staryho" zkusenyho myslivce primo v terenu!

Autor: Vrba Frantisek | 03.03.2014 11:19
Na rozdíl od F.Dušáka uvedu jen stránky které jsem vynechal:80-81,nebod vaření je pro mne-bohužel Pueblo Espanola... Potom stránky 86-89,trioubení loveckých signálů zbožnuji,ale sám bohužel neovládám.Tu tak zvanou drbárnu jen přeběhnu.Přílohu Lovecký pes čtu celou,a M.Zábavy a Malou myslivost tak z 50-70 procent.

Autor: Pavel Černý | 03.03.2014 11:17
K Pavlu Schererovi musím také něco poznamenat. Od dětství jsem měl Nečasovu Srnčí zvěř jako bibli. Přečtenou snad desetkrát i pozpátku. Řada věcí je však dnes Schererovými knihami a články překonaná (např. změny na postavách a síle krku srnců v průběhu roku). A co hlavně: mám obsah knihy dnes potvrzený vlastní praxí, jen to před Schererem nikdo tak komplexně a exaktně nesepsal a nezdokumentoval fotografiemi. Investici 690,- Kč do knihy pokládám vzhledem formě a obsahu za vynikající. Objevil jsem v ní pouze jeden obrázek čelisti, který se mi nezdá. Souhlasím se strejdou, že "odborníků", kteří jsou schopni do všeho kecat, máme všude hafo. Ale najít někoho, s kým bych mohl podrobně probrat obsah takové knihy, je problém.

Autor: strejda zajíc | 03.03.2014 10:50
Kolik děr,tolik syslů,kolik hlav,tolik smyslů!Říká staré přísloví.Každý máme na něco jiný názor,to je přece normální!Až mne někdy zaráží,jak vše co je "cítit"ČMMJ,je špatné.Komu Myslivost nešmakuje,ať si ji nekupuje,to je jeho věc.Osobně ji čtu od A až po Z,něco prolétnu,něco prostuduji(i víckrát).To ostatně dělám u všech "písmenek" už od mala.Je fakt,že i ve svém okolí mám myslivce,kteří od zkoušek nepřečetli jedinou odbornou větu a přesto vše naprosto dokonale vědí!:-)Tak nač se vzdělávat,že?
Poněkud mne nazvedávají kecy o tom,jak ten Scherer dělá vše naprd,protože prý venku je to jinak atd.Maral má naprosto pravdu,práce p.Scherera je nedoceněná.A když se ptám v MS,kdo má jeho knihu,jak asi zní odpověď?
Ale asi je to dobře,kdo moc čte,moc ví a pak do všeho kecá...:-)
Vám všem,kteří umíte číst,přeji,ať je číst pořád co!A na názvu přeci tolik nezáleží,však si každý vybereme,co nám chutná!

Autor: Martin Skřivánek | 03.03.2014 09:48
Hubertlov,Lovu zdar,Svět Myslivosti,Plovníctvo i Myslivost kupuju každý měsíc i když jsem zrušil předplatné,furt ji kupuju.mám doma i Stráže myslivosti a všechny vydání svázané tudíž o nezájmu čtení nemůže být ani řeč.z uvedených časopisů mám nejmíň co číst právě v Myslivosti.že se Vám časopis líbí Vám přeju.

Autor: Pavel Černý | 03.03.2014 09:19
Karle, s tou Halali jsi mě rozesmál :-). Můj spolužák na vejšce kdysi říkal: "Když chceš proti něčemu bojovat, musíš to nejdřív poznat!"

Autor: Karel poslík | 03.03.2014 08:41
Já čtu prakticky všechno v četně "Malé myslivosti" pro děti. Některé články čtu i vícekrát. Většinou to beru odzadu, od inzerátů na psy a zbraně.Inzerci čtu občas dokonce i ve starých ročnících, třeba starých i dvacet - třicet let. Je zajímavé zavzpomínat, co se tehdy prodávalo a hlavně za kolik. Přečtu si dokonce i články a zprávy, které se týkají společnosti Halali, kterou jinak upřímně nenávidím. Zdar Karel

Autor: Maral | 03.03.2014 08:10
Františku, i to čtení ukazuje na nezájem některých myslivců o informace. Málokdo třeba docenil zatím práci Pavla Scherera se srnčí zvěří. Někdy je Myslivost čtivější a bohatší na informace, jindy trochu méně. Ale pořád lepší, než nic.
A nelze každé číslo zahltit informacemi. Člověk musí mít čas je zpracovat. Já Myslivost pokaždé přečtu téměř celou. Výjimkou jsou někdy popisované naháňky a zejména styl jejich líčení, tuším letos ve 2/2014 (ale stránku teď nevím) ten příspěvek připomínal popis boje z frontové linie, vše zakončené opojením z vítězství - to podle mě nemá s myslivostí moc společného.
Ale to je jen můj názor.

Autor: Pavel Černý | 03.03.2014 08:03
Tak aby v tom Franta nebyl sám, tak já se připojuji. Čtu v podstatě všechny články. Některé mě zaujmou, některé více méně nadzvednou a některé, pravda, přelítnu, protože to není můj šálek čaje (třeba o troubení, protože s mým hudebním hluchem do toho nemám co kecat (i když troubení při akcích vítám - a nakonec i tu chybu postřehnu)). Nechápu, jak někdo pozná, že v podstatě celý časopis stojí za ho..., když ho nečte. Je jasné, že Begalu by Jirka Kasina otiskovat nemusel... Jenže je celkem průhledné, že tím chce vyprovokovat další potenciální pisatele k polemice. Je škoda, že takoví skvělí myslivci, kteří už všechno znají (a proto myslivecké časopisy číst nemusí) pro poučení ostatních, méně zkušených, ničím nepřispějí.

Autor: Martin Skřivánek | 03.03.2014 07:38
Františku tak ty z toho přečteš 83 stránek,to je docela unikát.tak aspoň někdo :-).

Autor: Martin Skřivánek | 03.03.2014 07:35
Františku tak ty jsi po hodně dlouhé době první chlap co v tom má co číst.tak mně to překvapilo že jsem vzal po přečtení tvého příspěvku časopis a znovu v něm listoval ale opět mně nic nezaujalo.většinou přečtu jen tu soudničku.návštěvy omsů,myslivecké pomníky,mše a samá reklama mně opravdu nezaujme.

Autor: František Dušák | 03.03.2014 05:43
Martin Skřivánek se ptá v jednom vláknu co Děda z lesa čte v Myslivosti, že on ji má přečtenou za 1 minutu.
Abych nesvinil vlákno, tak zakládám nové.
Jako příklad co trvá mně déle než 1 minutu vyberu Myslivost č. 3/2014
str. 10-14,18-19, 24-27, 32-33, 34-35, 36-40, 42-43, 47, 48-49, 20-56, 57, 59, 60-61, 62-66, 71-73, 74-75, 76-78. To jsou články, které jsem četl jako první. Dále jsou tam články o optice a pažbách, které si také rád přečtu, ale neberou mě tolik, jelikož střelectví je u mne upozaděno. Vždy jsou zajímavé nože. Článek o fotografování má také něco do sebe. Drbárna ze spolků se dá také přečíst. Já osobně jsem rád, že v časopise je více odborných článků. Čtení typu - šel jsem s Frantou na posed - podle mého soudu má být v časopise co nejméně. Od toho je spousta knížek, kde tyto příběhy jsou. Časopis má řešit problémy legislativní, zdravotního stavu zvěře, chovu zvěře, zavádění určitých novinek do myslivosti a praktické zkušenosti z oblasti myslivosti.
Toť můj názor.