Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kdo hradí škody na nehonebních pozemcích?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Říha | 17.10.2014 12:34
Jaroslave Tataláku, pan palkopal s oplocením sadu pravdu má.
Ačkoli myslivecká obec se tváří, že o tom neví anebo o tom nechce vědět a záměrně to ignoruje, bylo to již jednoznačně definováno Rozhodnutím č: 1310 Krajského soudu v Ostravě ze dne 25.04.2007, kde je jasně řečeno: " Přívlastek „řádně ohrazené“ užitý v § 2 písm. e) zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, se vztahuje toliko ke školkám, nikoli již k pozemkům zastavěným, zahradám či sadům. Zastavěné pozemky, zahrady a sady jsou proto vždy nehonebními, bez ohledu na jejich ohrazení."
Toto si můžete hravě ověřit ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek,
pro ulehčení přidám odkaz: http://www.nssoud.cz/main2col.aspx?cls=EvidencniListVety&evl_id=18109&menu=266

A nerozhoduje rovněž, zda je to sad intenzivně obdělávaný anebo zanedbaný.

Autor: Maral | 25.03.2014 11:01
OZ tohle vůbec neřeší. Nevím, kde na to dotyčný přišel. Má zkrátka smůlu.
S těmi ploty a postupnou fragmentací krajiny drobnými vlastníky to bude jen horší. Lidová myslivost a soukromé vlastnictví nejdou dohromady.

Autor: Jan Slavětínský | 25.03.2014 10:12
Dnes pokud si vlastník usmyslí, že ze své záhumenky udělá kvuli myslivcům nebo z nějakého důvodu nehonební pozemek,docílí toho. (Už jen tím,že si to oplotí aniž by to měl oficialní).
Ale to říci nechci. U nás v honitbě je několik sadů a zahrad, které tam zůstaly po likvidaci vesnic v okolí ochranného pásma u vodní nádrže. Jsou neoplocené a jsou součástí honitby. A naopak ,kde kdo si koupí nebo zdědí kus drnu, tak si to hned plotí. Tím v honitbě vznikají různé samovolně oplocené plochy, které vám ukrajují z výměry aniž by to bylo úředně "požehnané".

Autor: palkopal | 25.03.2014 09:35
Nevytrhl - nedočetl. Moje chyba, omlouvám se. Přesto si myslím, že nic vyběhávat nemusel, že jako nehonební bylo vyhonoceno při tvorbě honitby (kultura sad, ale zapomněli, že není řádně oploceno), a proto se v honitbě neobjevilo.
Pokud se tak stalo (nebylo prohlášeno za nehonební, ale pouze opomenuto), pak by asi byly škody na uživateli honitby.
Opět nesoulad ustanovení zákona - nehradí se škody na nehonebních pozemcích (neoplocený sad je honební pozemek), neoplocených zahradách ovocných a zelinářských (sad není zahrada). Přitom stačilo, že se nehradí na pozemcích nezařazených do honitby.

Autor: Matěj Fous | 24.03.2014 21:17
A také pozor - dle právního názoru (od pojišťovny) při překročení normovaných kmenových stavů byl uživatel honitby zodpovědný i za škody zvěří na nehonebních pozamcích se tam nacházejících,např.na silnicích při střetu s vozidlem.Ale nevím zda to tak nějak pořád platí,ale pojišťovny při velké škodě,např.těžké zranění s následky,dokáže mnoho!

Autor: Jaroslav Tatalák | 24.03.2014 20:13
Palkopale s tím sadem si myslím, že nemáš pravdu. Sad jsi vytrhl z celkového znění par.2,odst.e....dále pozemky zastavěné, sady,zahrady a školky řádně ohrazené..... Čili sad musí být oplocený, byť by byl uprostřed honitby.

Autor: palkopal | 24.03.2014 11:09
Dát ani nemohl, nic si nevyběhal, sad je ze zákona nehonební pozemek (i kdyby byl neoplocený uprostřed honitby).

Autor: Jan Slavětínský | 24.03.2014 09:34
Dle zákona o myslivosti nikdo. Viz §54/1 - cit. Nehradí se škody způsobené zvěří na pozemcích nehonebních,na vinné révě neošetřené proti škodám,na neoplocených květinových....
Může si jít stěžovat na St.správu a vy max.dostanete povolení lovu na nehonebním pozemku viz §.
Možná se pletu ,ale nemá to oplocené,zabezpečené ,zase podle §. Asi bude mít hoch smůlu. Myslivcům to do honitby nedal,raději to vyběhal , vyřídil a dal si s tím tu starost,aby to bylo jako nehonební,tak ať se chytne za nos...

Autor: Ellhenicky | 24.03.2014 09:25
Máme několik požadavků na uhrazení škod na louce, která je ale vedena jako sad a je nehonebním pozemkem.Každý týden přeoraná od prasat.Poškozený uvádí, že dle občanského zákoníku má nárok na náhradu.Kde je pravda?