Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Svit měsíce a lovecké úspěchy



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Tatalák | 18.05.2014 17:59
Když si to probírám, tak mě to vychází tak, že pohyb zvěře je tak na 30 procent oproti tmavším nocem. Hlavně černá, která je v lese slyšet, ale na světlo nevytáhne a pohybuje se po hranici stínu.

Autor: Václav Sládek | 18.05.2014 13:07
Mě to vychází tak 50/50.

Autor: Děda z lesa | 18.05.2014 12:08
Nedá se paušalizovat, ovlivňuje to více faktorů.
Záleží na typu honitby (lesní, smíšená, polní), ročním období, klidu v honitbě, potravní nabídce ap., ale je opravdu fakt, že zvěř při jasném měsíčním svitu raději zůstává v lese a krytu.
Pro černou ne nadarmo existuje výraz "prasečí počasí" - zamračeno, déšť, vítr...

Autor: ValíkVlastimil | 18.05.2014 10:14
Vzpomínám na úplněk v březnu 2011, kdy byl zhruba o 14%větší a zhruby o třetinu jasnější než jindy. Šel jsem v noci, spíše se projít , to že bude zaseté pole po kukuřici plné prasat jsem ani nedoufal. Ale všeobecně se dá říci, že pohyb zvěře za takto jasných mesíčních nocí je menší než kdykoli jindy.

Autor: Maral | 18.05.2014 00:53
Je to o štěstí. A brzy jsem zjistil, že je od jara do podzimu za úplňku a těsně po něm lepší chodit ven o půlnoci či po ní a zůstat venku do rána. Viděl jsem a ulovil takto více, než večer.

Autor: strejda zajíc | 16.05.2014 21:57
Při dubnovém letošním úplňku tu byly nádherné jasné měsíční noci a pokaždé to byla úplná zoologická zahrada.Dančí,srnčí,čuníci.Na poli nesklizené kukuřice.Takže je to i o potravní nabídce,loveckém tlaku a taky o něčem,co sami už asi necítíme,nebo prostě nevíme.Proč jdou někdy prasata spokojeně v plné měsíční záři,na sněhu,přes mojí stopu minutu po mně a tváří se,jako bych nebyl?Vždy si říkám,pokud mají někam namířeno,tak prostě jdou.Často ale v poslední době vůbec nikam chodit nemusí,prostě obejdou pár hromad v lese a pak jen šouní po "masíčku".A osevní postupy taky moc nenahrávají velkému potulování po polích.Jak se nádherně chodilo na čuníky na strniště!Tedy když ještě strniště byla...A taky neměli divočáčci tu vysokou školu,kterou jsme jim dali my sami.Holt jsou pořád o něco napřed.A nebo my pozadu?

Autor: Vrba Frantisek | 16.05.2014 17:57
Nebudu opisovat to co napsal Hoza,plně s ním souhlasím,ale dovolím si Radkovo zadání rozšířit o Váš názor na rčení:Vítr v lese,myslivec v posteli.Já s tím osobně souhlasím,ale v okolí vím o několika výjimkách.

Autor: Radek Chadim | 16.05.2014 17:08
Když to vezmu z mé skromné zkušenosti, tak zvěř chodí bez ohledu na to, jestli svítí nebo nesvítí. Mně taky nepřijde na každé čekané sto kusů zvěře, poslední dobou je dokonce více večeru, kdy nic moc nepřijde - třeba v úterý od 8 do půl dvanácté je jeden daněk, jinak nic kam až oko dohlédlo, ale že zvěř nepřijde není ani důvod, proč si myslet, že prostě vymizela, ani důvod proč si myslet, že za to může svítící měsíc. Navíc nevím jak si potom odůvodnit, že třeba v těchto časech divočáci vychází ven i za světla, to by dle logiky čekání na tmu vycházeli až po desáté hodině.

Autor: Leon Zumr | 16.05.2014 15:25
u nás to samé jako u Honzy vylezou až k ránu jinak se drží černá i srnčí v krytu

Autor: Tomáš Pilík | 16.05.2014 15:20
Radek Chadim: já bych s tím úsměvem byl opatrnější, protože mám stejnou zkušenost jako Honza Slavětínský.

Autor: Jan Slavětínský | 16.05.2014 14:00
Má zkušenost je,že to platí tak z 80%. Za jasných měsíčních nocí kolikrát nevidíš chlup.Ani zajíce ani srnčí, natož černou. Máš pocit "mrtvého revíru". Přijde mi to,jako by se ta zvěř bála stínů a vlastního stínu. Kolikrát černá buchtuje v samém kraji pole chráněná stínem lesa, ale do osvíceného pole nevytáhne. Při kaňkování lišky na svit měsíce nereagují a ty jediné chodí.
Mám vypozorováno,alespoň u nás, že při jasném úplňku je pohyb zvěře až dlouho po půlnoci.
Idealní je týden do úplňku a polojasno nebo vysoká oblačnost s oblevou a samozřejmě se sněhem. Ale už druhý rok v podstatě nebyla zima.

Autor: Fesoj | 16.05.2014 13:37
U lišek a jezevců toto neplatí v žádném případě. U divočáků /a jinou zvěř v noci nelovíme/ to platí někdy a někde, zejména na sněhu. Zvěř je opatrnější, vychází na otevřené plochy dost nerada a když už, tak velmi pozdě. Ale je to dáno spíš loveckým tlakem, respektive způsobem lovu - když prasátka zjistí, že pokud je jasná noc, visí z každého posedu holínky, tak si to jsou schopna zapamatovat a chovat se podle toho.

Autor: Radek Chadim | 16.05.2014 13:19
Vždy si s úsměvem přečtu názor, že když svítí naplno nebo skoro naplno měsíc, tak zvěř nevychází ven z krytu, nikde není nic vidět a tudíž se nedá nic ulovit. Jakou s tím máte zkušenost?