Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Český fousek



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 16.06.2014 10:31
pokud už má k povelu aport pes averzi gtak začni znovu s jiným povelem,třeba přines.

Autor: Ron Gordon | 15.06.2014 17:41
Jen by doplnil, je třeba rozlišit dobu výcviku a dobu hraní, s aportem si nehrát, ale jen cvičit.

Autor: Leon Zumr | 15.06.2014 10:57
Moc pospícháš prostě musíš začít znova od začátku dítě taky nepošleš z první třídy na vysokou.Mě třeba jedna fena když dostala aport do mordy tak vytočila hlavu nahoru a pomalinku se ze sedu zvrátila na bok a ani se nehla ale aport nepustila :-))P.S. v té knize to je popsáno dobře a funguje to když nepřeskakuješ

Autor: Jan Heger | 14.06.2014 21:04
Jakmile mu chci vložit aport do mordy, furt si lehá a chce si hrát, nelíbí se mu to. Zkoušel jsem ho držet na voďáku, taky nic moc. Dělám to podle knihy od Knolla, nefunguje. Když už mu ho tam vložím, s povelem drž ho chválím a hladím, pak to pustí na zem a jakoby nic. Už mě to se.e

Autor: Fesoj | 13.06.2014 19:35
Donese a pustí - okamžitě Sedni, sebrat aport, vložit do mordy, stále opakovat Drž, Tak je hodný /samozřejmě držet přitom mordu, aby ho nemohl vyplivnout/, potom Pusť, odebrat, pochválit a Volno. A za chvíli znova. Mně se to aspoň osvědčilo.

Autor: Leon Zumr | 12.06.2014 17:05
Rici ti to už napsal jednou udělej aport pořádně jak se má od začátku,podle toho co píšeš má pouze hravý aport a to je jak sám vidíš k Hovnu

Autor: Jan Heger | 12.06.2014 16:38
Taky díky za rady. Mému se do vody chce po břicho, kam dosáhne, jinak se nebojí. Na šňůře jsem ho taky zkoušel tahat kousek dál a šel, ale aby se mu to nezprotivilo. Bohužel nemám moc možnost vlézt s ním do vody.
Ještě s tím aportem, on mi ho donese, ale pustí ho přede mnou, jak ho to odnaučit? Potrestat ho nemohu, protože by to pak nedonesl. Asi jediným řešením bude, aby na povel držel. J.H.

Autor: František Poláček | 12.06.2014 10:12
Děkuji za zajímavé názory.Plavání na šnůře jsme absolvovali i pár šrámů,a pejsek zjistil že se to dá přežít.Nejraději plave bok po boku,což si nejsem jist že tak to je správné. ;) Ještě tu disciplínu s pernatou,třeba tam půjde i sám.

Autor: prroud | 11.06.2014 16:01
Perfektni Josefe,psi se od sebe radi a dobre uceji,takovejch akci vic!

Autor: Fesoj | 11.06.2014 10:57
U nás na Trutnovsku každý rok zejména před LZ organizuje kynologická komise OMS společné výcviky ohařů. Podle mne je to vynikající nápad. Vždy je k dispozici pernatá i srstnatá zvěř včetně lišky, je připravená ohrádka, zkušenější vůdci poradí začátečníkům a psi si zvyknou na práci v cizím prostředí a zejména na přítomnost dalších pejsků. Nejsem si jist, zda nejsou podobně organizovány i přípravy na SZVP, ale myslím, že při troše dobré vůle by to neměl být problém.

Autor: JindraLipník | 10.06.2014 18:59
Ještě upřesnění.Na šňůře v vodě nechat plavat vedle sebe,ať si zvyká,jde to dobře.Výcvik psa je někdy opravdu boj.Jak píše rici a ellhenicky chce to hlavně trpělivost.Na každého psa platí jiný přístup.Na tu anglickou šlechtu často platí i trošku přitvrdit. Jestli máš psa, platí to dvojnásob.Zdá se mi,že to i jemně naznačuje v svém příspěvku rici.Jinak k termínu zkoušek.Nijak to netlač.Když to nebude jisté a to není nikdy ,nechej to na příští rok.Pes vyzraje a je to mnohdy snazší.Viděl jsem na zkouškách mladé roční psy,dobře připravené v soukromí.Když se dostali do společnosti třiceti psů nedokázali se soustředit a zbytečně propadli.

Autor: rici czech | 10.06.2014 16:02
No 15 měsíců není vůbec žádný věk,zvláště u těch aristokratů settrů:-).Osobně cvičím aport dle vyspělosti jedince(jak psychické tak fyzické).Dle mne je nejpěkněji popsán výcvik aportu v knize OHAŘ od Jindřicha Steinitze, polopatě bod po bodu.Nevynechat žádný bod výcviku a popravdě pes to ze začátku dělá s nechutí ,ale většina jedinců(chápajících) to pochopí rychle co se po nich chce:-).Někomu to trvá týden ,někomu měsíc ,ale osobně myslím že výcvik aportu patří k těm jednodušším věcem ve vedení psa.Takže vydržet,nepovolit,a dbát důslednosti s přihlédnutím k settrovské povaze.

Autor: Jan Heger | 10.06.2014 15:52
Máme 15 měsíců, mám strach, abych ho to ještě doučil.:( Jiné povely šly tak lehce, akorát toto je problém. Zkoušel jsem i nátlak, ale nějak se nám nedaří. Máte někdo jiné tipy? Díky.

Autor: Ellhenicky | 10.06.2014 13:51
Pro Jana Hegera. To znám takových více, co nechtějí podržet a nic s tím taky nenadělám:-)To chce jen trpělivost a vydržet.

Autor: Jan Heger | 10.06.2014 07:16
Taky mám trochu problém, jde mi jenom po břicho, ale na šňuře už jde dál. Mohl bych vás poprosit o radu s aportem? Nechce mi podržet. Mám toho dost načteného, jak se má učit na povely na ruku do mordy a jiné - u nás to nejde. Přivážu si ho na vodítko, posadím, pohladím a vložím mu do mordy ruku, druhou stlačím s povelem drž! A on se začne kroutit, lehat, prostě dělá hovadiny. Toto jsem zkoušel i s pytlíkem písku, nic. Jednu dobu pěkně nosil na povel, ale když přišel, pustil aport na zem a pak si sedl, jenomže teď už se mu nechce ani toto, jak ho motivovat? Vždy je vylítaný před cvičením. Omlouvám se, že to cpu sem. Díky. Ještě dodatek je to Irish Red Setter. J.H.

Autor: JindraLipník | 09.06.2014 22:22
ASS lov.pes pro vodu jako stvořený(tak uvádí moudré knihy a i moje zkušenosti).Bohužel,fenka,kterou jsem si před lety pořídil byla jiného názoru.Do vody šla po břuch a hotovo.JZ se blížily.Nechtěl jsem ji do plavání nutit násilím na chvíli jsem podlehl těm novým trendům výcviků.Výsledek byl ten,že já stál jako blb uprostřed Bečvy a pes si hověl na břehu.Vrcholem bylo,že po břehu šel se svým perfektně vycvičeným ohařem p.ing.Klement,opravdu PAN kynolog a žoviálně na mě zavolal"..ale,ale pane kolego nemá to být obráceně,vy na břehu a pes v vodě ,potáhněte ji na šňůře a uvidíte".Dno řeky nebylo dostatečně hluboké,kam jsem se chtěl hanbou propadnout.Nicméně psisko jsem pomocí šňůry přesvědčil,že plavat umí trvalo to asi půl hodiny.Druhý den šla do hluboké vody již úplně v pohodě.S vlastním aportem již nebyl problém žádný.Ještě perlička na závěr.Neb jsem si na výcvik nevzal plavecký úbor do auta jsem nasedl oděn do roucha adamova jen s píšťalkou na krku.Krev v mě tuhla,když jsem míjel dvoučlennou dámskou hlídku dopravní policie.

Autor: Fesoj | 09.06.2014 16:11
Péťo, já se na nic nehodlám vymlouvat ! Jen jsem popsal svou vlastní zkušenost s tím, že jediné, co v mém případě donutilo psa překonat strach, protože o nic jiného nešlo, byl ŽIVÝ aport. Ale přiznávám, že ten holub asi taky nebude to nejvhodnější řešení, mnohem líp by posloužila upoutaná kachna. Dobře na suchu vycvičený pes by ji měl z té vody v každém případě přinést živou a nezraněnou.

Autor: Václav Sládek | 09.06.2014 13:11
Vše bude nejspíš černobílý jen se do toho nesmí přímíchat šeď života.

Autor: strejda zajíc | 09.06.2014 10:00
Ze zajíce se už taky stává kuna!

Autor: prroud | 09.06.2014 09:31
Rejpal,nerejpal Josefe,ale kdyz naucim psa kousat a aportovat na NEZIVEJCH vecech bez chyby,jde mu to pak nacisto jeste lip,nemusim topit holuby zaziva a vymlouvat se na racky ,ze v bazantnicich ;-).Neco jinyho je rychle zabit,neco jinyho davat to coklovi na hrani...........on si ty vasne lehce probudi primo v terenu,kdy je to zadouci,kdyz predtim nebyl zanedbanej,nebo zrazenej.
Ostatni jsou jen vejmluvy.Tejrani zustane tejranim,at to okecavas jak jenom chces!Co treba zakladni pravidlo,kousani prvni,poslusnost az potom? ;-).Pes se mi vrhne na cokoliv a temer kamkoliv,jak dostane povel,na COKOLIV!Asi mam stesti na psy,sama "nahoda",hrou a trpelivosti se to naucil odmalicka uplne kazdej!!Stacilo poradne,ale PORADNE chvalit a davat cuchat pamlsky,obcas nejakej dat.Fenku z bazenu a rybnika vyhanim,jinak ji z nich nedostanu,a neni to zadny "plavecky" plemeno.
Najdi,nebo porid hracku kterou MILUJE Frantisku,je po ni "zbesilej" a ukaz mu ze se ti taky moooc libi a nenechavej mu ji na hrani kdyz se nic nedela,jen ji s nim obcas provetrej,neco co se nepotopi.....dostane to vzdycky na chvili za odmenu jak se mu cokoliv podari,nebo se aspon zasnazi,to mu vem pak s sebou do vody.........na to ho naucis,"zlames:-)",jak bude ve vode suverko,uz mu das vsechno mozny,ale tu hracku uz jen sem tam,aby mu nezevsednela a "nevychladnul",primerene,aby na druhy strane neztratil zajem.Vsechno jde,kdyz je trpelivost a da se tomu cas.

Autor: Leon Zumr | 08.06.2014 21:26
přesně Fesoji nelámat z loveckého psa má sálat energie né jako tady http://www.youtube.com/watch?v=X2QF1VYugqE Jenom podle mě když se přetaženej pes někde blokne tak ani ta lovecká vášeň nepomůže a musí se začít pomalu znovu

Autor: bohumir dvořak | 08.06.2014 21:23
budeš muset do vody a přivolat jestli caka dat kozlik akdyš šlape vodu přizvednout za prut

Autor: Fesoj | 08.06.2014 21:19
Co se mne týče, jsem proti používání jakýchkoli drastických metod - nic se nemá lámat přes koleno. Můj první lovecký pes byla fenka irského vodního španěla, tedy plemene, pro nějž by měla být vodní práce alfou i omegou. Ve štěněcím věku spadla z lávky do hluboké, silně proudící a navíc studené vody. Zřejmě si i trochu lokla. A když jsem ji začal seznamovat s vodou, nastaly problémy. Na mělčině se pohybovala bez problémů, ale pokud by měla plavat - ani za zlaté prase, ledaže jsem šel do vody s ní a jak zde bylo již napsáno, neustále se snažila mi vlézt na záda. V mělké vodě mi přinesla z rákosí i živé, téměř dorostlé káče, ale na hloubku ne a ne, a to ani pro aport, nepomohl ani příklad jiného psa. Ke zlomu došlo, když jsem jí jednou hodil do zpěněné vody pod splav živého křídlovaného racka /pro rýpaly uvádím, že to bylo v bažantnici/. Po chvíli kňučení a několika důrazných povelech proň skočila, natlačila ho na mělčinu a živého přinesla. A bylo vyhráno. Zopakoval jsem to ještě jednou, to už bez problémů. Pak jsem racka usmrtil a když přinesla i zhaslého, pro ten den jsme skončili. Během pár týdnů se dokázala pro aport i potápět a věřte nevěřte, při rybaření jsem ji párkrát použil místo podběráku,aby vynesla rybu vytaženou k hladině na břeh. Lovecká vášeň je nejlepší stimulátor. Jen ještě technická poznámka k použití toho živého holuba - holub na rozdíl od vodní zvěře nemá impregnované peří a hrozí nebezpečí, že se utopí a potopí dřív, než se váhající psík pro něj odhodlá plavat, proto ten holub raději na šňůře či vlasci.

Autor: Leon Zumr | 08.06.2014 21:09
já k tomu mám jenom jedno za chvilku to budou chtít tahat z feny s LUP kartičkou :-))

Autor: Martin Skřivánek | 08.06.2014 20:55
Proude ted jsem něco napsal a radši smazal.nebudu ti nadávat.trochu donucení není žádné týrání.

Autor: prroud | 08.06.2014 20:47
Jsem zvedavej co na to Leon :-).Ja tvrdim,ze kdyz se to NEUMI,nepomuze ani tyrani zvirat!

Autor: Martin Skřivánek | 08.06.2014 19:44
no,co furt brát ohledy.za chvilku nebude moct rybář ani napíchnout žížalu :-).já jsem myslel že máš na mysli ještě jeden drastický způsob s provazem.

Autor: rici czech | 08.06.2014 19:36
Vašku netřeba psát ,Martin to už nakousl.Já jsem to na veřejném foru nechtěl moc popisovat,důvody asi všichni víme:-).

Autor: Václav Sládek | 08.06.2014 16:33
Rici ten třetí způsob mě zajímá jesli ti to nevadí můj email uca.ivs@seznam.cz kurňa nejde mi napsat zavináč.

Autor: Martin Skřivánek | 08.06.2014 12:34
někde kde se břeh zvolna svažuje,na nějaké plážičce s ním chodit do vody,plavat s ním.pak mu jako aport házet holuba se seříznutýma letkama at se třepe,napřed klidně kde dostane,pak dál a dál.

Autor: rici czech | 08.06.2014 12:00
Těch způsobů jak psa "naučit plavat" je několik.Pokud již má zvládnutý aport a to pevně tak jeden ze způsobů je:
1-Vlezeš do vody a psa přivoláš k sobě.Pokud jde a plave až k tobě máš vyhráno,pohodíš aport a s povelem přines nebo jak ho máš naučeného se vrátíš na břeh.Pokud nejde k tobě na zavolání tak na dlouhou šňůru a pomalu opatrně ho do vody "vtáhneš" s citem né ho tam rvát "na tvrdo".Pokud jsi ve vodě pozor ,pes pokud k tobě doplave má ze začátku tendenci se na tebe sápat(několikrát jsem byl takto poškrábán).Dost psů ztratí nedůvěru v hlubokou vodu a posléze pracuje jak má.
2- A tento způsob praktikuji nejčastěji a to zrovna v tento čas kdy na většině rybníků jsou vyvedené káčata nebo vypuštěné uměle odchované ,tak zlomit jeho nedůvěru a využít jeho loveckých vloh zvláště když je vášnivý lovec a pokud ho vidina "ůlovku" zlomí máš vyhráno.Neboj ty káčata nechytí:-)Pokud toto nezabírá je další způsob ale ten ti popíši v mailu pokud máš zájem,tady bych ho nepublikoval:-).
Lovecké kynologii Zdar.

Autor: František Poláček | 08.06.2014 10:15
Dobrý den. Kolegové kynologové, prosím o radu.Mám ČF a naším největším společným nepřítelem je voda. Vyzkoušel jsem už několik způsobů, hlavně formou hry, ale všechno marně. Jakmile jde o hlubokou vodu nebo nedošlápne ztratí zájem o aport. Není potom žádný způsob jak ho přimět dokončit daný povel. Pes je starý 11 měsíců, a termín zkoušek se krátí. Ve všem ostatním ochotně pracuje. Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost, či radu?