Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Straky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 19.06.2014 12:10
Někomu se údajně osvědčilo používání sklapovacích pastiček na potkany. Nevím, vyzkoušené to nemám. Ale v Kladrubech jsme úspěšně lovili sojky /straky tam nebyly/ do malých želez, určených na potkany a ondatry. Jako návnadu jsme používali kousek kukuřičného klasu. Líčili jsme je na sedačky posedů, nikdy ne na zem, aby se nechytil bažant. A o dostatek kvalitního krmení pro služebního Kubíka bylo postaráno.

Autor: Martin Síla | 19.06.2014 10:23
Problém je ten, že v našem skromném revíru straky vpodstatě nebyly. Předminulý rok mi zahnízdil párek za barákem a letos jich vídám více.
Takže žádný přetlak. Přesto bych rád pokud možno zabránil jejich invazi a nějakou ulovil.
No asi to bude těžká písemná práce.

Autor: Krejčí Karel | 18.06.2014 18:43
Se stmíváním si sednout skrytý oblečen s barvou okolí ke stromu kde hnízdili,vyvedli mladé...Přilétavající nocovat do hnízd,na brokový dostřel sundávat jednu po druhé.Za chvíli přiletěli další,pak pauza pět minut,pořád dokola až za hodinku jsem jich měl 7 i se starými.

Autor: prroud | 18.06.2014 18:39
Amaterska otazka,neco trpytivyho v odchytovym kosi(kleci,bedne) kam se jich chytne treba 6 behem "chvile",je zakazny?

Autor: Fesoj | 18.06.2014 18:23
Letos mi vyvedly mladé na dohled od baráku, bohužel vysoko v koruně jasanu, kam nebylo možné vylézt a vybrat hnízdo - zájemců o mladou straku by bylo dost. Takže jako každý rok zkusím zredukovat jejich počet obvyklým způsobem - časně zrána si k venkovnímu stolu před barák přinesu obligátní ranní kávu, na dosah ruky připravím ZH, nabiji trapkami, bude-li již posekaná louka v protisvahu, budu pozorovat srnčí a jen tiše čekat, kdy se nějaká splete a přitáhne na dostřel. Rády si také sednou na vysoký dub, který je v dobrém dostřelu, ale tam se umí tak dobře krýt, že je zázrak je mezi větvemi a listím zpozorovat. I když jednou se mi také povedlo, že po ráně spadly dvě, s čímž jsem vůbec nepočítal.Při tomto způsobu lovu se nemusím vůbec krýt. Sousedům to nevadí, naopak jeden, který je chovatel drůbeže, je mi za každou ulovenou straku vděčný - už ho taky připravily o pár kuřat.

Autor: Maral | 18.06.2014 15:46
A mít štěstí. Předloni jich na posečených loukách bylo plno. Ale loni louky z neznámých důvodů bojkotovaly a dokonce nebyly vidět ani kolem remízků, kde jsem je vždy potkával. Zato ve městech je jich "neúrekom".
Ale předloni jsem byl nejvíce úspěšný vždy po poledni. Nevím proč, prostě lítaly v té době ve vedrech kolem posekaných luk.

Autor: Tomáš Pilík | 18.06.2014 12:22
Začít s lovem hned na začátku doby lovy, když mladé straky ještě nejsou tak zkušené.

Autor: Martin Síla | 18.06.2014 08:35
Blíží se doba lovu straky.
Máte nějaké rady, návody na úspěšný lov?