Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zeiss



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Krejčí Karel | 18.07.2014 10:32
Viděl jsem mnoho zničených červíků M5,5x0,5 s rozjetými,strženými závity a ulomenými drážkami pro šroubovák u těchto montáží vpředu pro boční zastaralou regulaci Zeiss.Několik jsem si jich vyrobil z hlazenky-stříbrnice+popustil,zakalil,patřičné tvrdosti,pevnosti...+počernil.Ale po více regulacích utažením,povolením se zařezávají-vtláčí se do měkké duralové šíny Zeisse,tak jsem mezi ně vložil z pérové oceli pásek.Je to starý typ puškáče bez boč.korekce.Prodat a vyměnit např.za mnou nabízený novější 4x32,předělaný s boční korekcí na Artemis 7x50T.Fotky+odkaz neumím zde vložit,příp.zájemcům 2x foto zašlu.

Autor: myslivec1900 | 15.07.2014 17:13
No,nechci a nebudu nikoho přesvědčovat. U originální montáže na Zeiss (tuším,že byly české výroby ) nebylo třeba povolovat ten zadní šroub při korekci horizontu,byla tam min.vůle i při dotaženém šroubu. Samozřejmě zub času,koroze,záměna šroubu z jiné montáže mění situaci. Ale pokud jsou červíky nadoraz a je to málo tak určitě není řešení brousit šínu na optice. Opravdu to jde naklepat,ta zadní část montáže je ohebná,sám jsem tomu nevěřil,šlo a bez jediné známky poškození... Lovu ! Lesu !

Autor: Jan Slavětínský | 15.07.2014 07:05
"Tak mi málem zaskočila houska a zamrazilo mi v zádech. Hergot vy jste puškaři..."
Ale teď vážně. U klapky se strana opravdu nahání poklepem na přední kámen montáže. Přes měkký kov (měď apod),aby se nepomlátil povrch toho kamenu,ale u násuvné montáže s kladiven nepochodíš. Tam není co naklepávat. To se ladí těmi červíky zepředu montáže,ale pokud je zatažený ten zadní šroub, tak červík dalekohledem nepohne...
Na povolení toho spodního šroubu se dělá klíč z kulatiny a nafrézují se mu na čele ty dva zuby ,které zapadnou do výřezů šroubu s odpovídajicí přesností. Používá se lepší material třída 15,16 aby to trochu drželo. (Puškaři si to dělají z kousku hlavně.) .Po seštelování se vše zase dotáhne a potom se nastřeluje.. Tak hodně zdaru.

Autor: myslivec1900 | 14.07.2014 20:32
Zdravím pánové ! Já v minulosti dvakrát řešil stranovou korekci na té origo montáži kladivem. Na radu kolegy puškaře jsem upnul montáž přes hrubou kůži do svěráku a přišlo na řadu kladívko. Měl jsem z toho obavy, ale dopadlo to na 100%. Po létech mě oslovil kolega se stejným problémem,to už jsem byl odvážnější a klepnul to přímo na rybině ZH. Samozřejmě,že bez optiky.Taky v pohodě ... jen to chce odhadnout sílu úderu,ale jde to.

Autor: Jan Heger | 14.07.2014 17:07
Tak jsem nejdříve zkusil udělat klíč - pasovina, do ní dva šrouby a zbrousit je na drážky, které jsou v tom šroubu. Neúspěšně. Prolil jsem to konkorem a malinko nahřál, za pomocí kladiva a šroubováku se zadařilo a ani jsem to moc nepoškrábal. Zkoušel jsem si flintu upevnit do svěráku a cca na 20 m jsem si udělal bod, namířil jsem na to přes mechanická mířidla a hlaveň, abych zhruba věděl, kam by to letělo a podle toho sešteloval puškohled, poté jsem to dotáhl. Uvidíme, jak to bude vypadat, až s tím vystřelím na 100 m. Tak snad. Díky za rady.

Autor: Jan Slavětínský | 14.07.2014 13:41
Než budeš řešit co s tím dál a kam to poslat, zkus to ještě jednou rozhýbat. Ono tomu nic nebude, jen je to zalehlé.Párkrát protočit a on se hne. Stejně bych ho shodil z montáže, prohlédl, všechno vyčistil, koupil bych nové červíky protože rozžvejkané šrouby mi u flint vadí a možná bych to ze strany lehce líznul podle rady Lanuse. Je to sice hrozná puškařina, ale budiš. Pokud budeš dalekohled sundavat z montáže,budeš potřebovat trubkový klíč s dvěma výstupky na povolení toho spodního šroubu. Ten klíč si musíš udělat nebo říci kamarádovi ,nějakému nástrojaři. Jinak ho nepovolíš. Ono totiž jestli i ten zadní šroub je dorvaný, tak ti v předu červíci nic nezmůžou a nehneš s tím. To by vysvětlovalo i ty servané drážky u červů.
P.S. Josef, ty origo kulobrokové montáže z těchto Zeissů, ty základny, ty fakt mají v dnešních nabídkách montáží a všelijakých Kozapů, mají cenu. Do té základny dáš pouze přední a zadní kroužek (pasuje tam od FAO nebo z Huberta) a máš montáž.Případně ti kroužky udělá a napasuje puškař. Základna je výrobně daleko složitější.
Tyhle Zeissi jsou už překonané, kdo chodí s flintou přes den a na soumrak, tak v tom vidí, ale pro noční lovy to není. Někteří chlapi to zpětně shání a používají jako naháňkový dalekohled. On je to držák a za pár korun. Na den neřeší světelnost a zorné pole zeissu je větší než naháňkových puškohledů v cenách 5-7 tis. A ruku na srdce, tyhle naháňkové dalekohledy nedrží nástřely. S tím dvakrát otočíš z 1,5 na 6x a zpět a můžeš jít nastřelovat, takže...Honzo, napiš jak jsi to zmordoval a jak se zadařilo. (nebo změň střelivo na lehčí kuli a hned ti to půjde o 10 výš """))Zdar

Autor: Fesoj | 14.07.2014 11:41
Já bych se v tom nehrabal. Tyhle staré Zeissy opravuje p. Krška z Jablonce nad Nisou /adresu najdeš v Myslivosti mezi inzerenty nebo na internetu/ a nabízí i montáž korekce stranového posunu. Proti vztekání se s těmi červíky na originál montáži, zejména jsou-li již trochu vyčvachtané, je to nebe a dudy - kamarád to má, flintu jsem mu nastřeloval a byli jsme oba spokojeni. Na rozdíl od Honzy Slavětínského si nemyslím, že ta původní montáž je nejcennějším dílem sestavy - tyhle "pravěké" puškohledy mají velice kvalitní sklo. Je jen veliká škoda, že dnes už naň neseženeš nástavec, který 4x32 změní na 7x50.

Autor: lanus | 14.07.2014 09:27
Vážení - tých "Zeissov" som už zopár oživil a tak viem,že mazivo v systéme býva často vysušené ,čiže slniečko mu moc neprospeje ,treba to rozobrať vyčistiť a znovu namazať !

A keď cit.:"už rybina optiky leží na rybině montáže (prostě bez vůle a natvrdo,opírají se o sebe), tak to treba spraviť tak ako som uviedol v mojom predchádzajúcom príspevku .

Autor: Jan Slavětínský | 14.07.2014 08:04
Šroubky na levé straně musíš povolit (např.o 1/2 ot.) a ty na pravé straně o 1/2 ot dotáhnout. Potom se ti teprv hne nástřel u strany. Ale vždy jednu stranu povolit a proti dotáhnout.
Pokud už rybina optiky leží na rybině montáže (prostě bez vůle a natvrdo,opírají se o sebe), tak už je hotovo,končíš a s červíky u strany nic nenaženeš.

Autor: Jan Heger | 14.07.2014 07:49
Už jsem to s tím sluncem zkoušel dříve a včera znovu a bylo to lepší, sjel níž, ale pomalu. Ale střela chodí moc doleva a červy napravo jsou dotážené na maximum. Takže nevím, co dál..kulobrok chodí pěkně, shodil jsem puškohled a trefil jsem střed přes mechanická mířidla. ;) Jinak díky za rady.

Autor: Jan Slavětínský | 14.07.2014 06:35
Než to vyhodíš,tak ho ještě zkus rozhejbat. Tyto dalekohledy, pokud se s nimi delší čas nehne, zalehnou a potom takto zlobí.Myslím si, že strženého nic nebude a nějaká extra závada také ne .Dej ho chvíli s autem na slunce a potom ho zkus několikrát protočit tam a zpět jestli se hne. Na konec ho dej na flintu, flintu zafixuj ,na něco namiř a zkus ho opět protočit a dívej se do něho,jestli se hýbe osnova.
Pokud ho máš na originál montáži, tak by se to mělo nechat nastřelit. Je zajímavé, že rozsah výšky i stranové červíky vždycky rozsahem vyšly a nastřelilo se to. Mě u téhle optiky vadí, že chodí kříž a někdy je po nastřelení mimo střed zorného pole. To bych u své flinty nesnesl. Stranu "ženeš" za ránou- to víš ,tj. ke kuli povolit a protistranu přitáhnout. 1/2 ot. šroubku je cca 10 cm na terči.
Jelikož se tyhle dalekohledy prodávají za 1500-2 tis. i s montáží,tak bych se v něm nehrabal a pokud bych chtěl ten samý, koupil bych jiný. Jinak z celé této sestavy má v dnešní době největší cenu ta originál montáž, jelikož je pevná a pasují na ní současné kroužky. Nechá se z ní sesadit solidní montáž na "normální" novou optiku.

Autor: lanus | 12.07.2014 22:02
Potom treba vybrať dištančný krúžok a vyskrutkovať "čelný excenter" ktorý posuv ovláda ; všetko treba opatrne vyčistiť a natrieť vazelínou na optiku , zmontovať a vyskúšať.
Pokiaľ je stranový posuv na montáži nedostatočný treba z jednej strany (t.j. do ktorej chceme posunúť kríž) odbrúsiť z boku predného prizma na puškohľade a v prípade potreby na opačnej strane ako sa odbrusovalo dať dlhšie upínacie červíky na montáži .

Autor: Jan Heger | 12.07.2014 11:56
Jde to nějak rozdělat? Stejně už asi nic nepokazím. Vytočím malý šroubek a vyhodím kolečko a pak? Jinak ten Artemis jsem nikde nenašel. Díky.

Autor: Krejčí Karel | 12.07.2014 10:16
Asi ztržený závit?Prodat.Bočním regulačním červíkům se v montáži časem šroubovákem utahováním rozjíždí drážka,uvolní se otlačením v šíně s držením+spodní utahovací šroub...Každý,pak k němu musí mít příslušné utahovací nářadí.Vyměnit např.za moderní levný Artemis M1000 7x50T s boční regulací-3600,u mne v Přerově-v Meoptě optikem předělaný z Artemisu 4x32.

Autor: jeden hajnej | 11.07.2014 21:30
do strany jsem to naštěstí moc řešit nemusel. snad to zkusit vypodložit ale zase aby to drželo.

Autor: Jan Heger | 11.07.2014 21:22
Někde jsem četl, že je dobré ho nechat na slunci, snad proto, že je tam zatuhlá vazelína. To jsem zkusil, ale nic moc. No a co se týče seřízení horizontálně, mám dotažené červy na max a ještě by to chtělo. To se dá nějak vyřešit?

Autor: jeden hajnej | 11.07.2014 21:19
Tohle starý zeissy dělají, dolů klesá samospádem a chvilku mu to trvá:-)

Autor: Jan Heger | 11.07.2014 21:15
Dobrý den,
potřebuji poradit. Mám starého Zeisse na kulobroku a kříž při štelování mi leze pouze nahoru, dolu mi to nejde. Co s tím? Díky. J.H.