Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Memoriál a Zkouška



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Pavel Černý | 29.08.2014 14:10
Já doporučuji na společné akce vždy kartičku nosit. Zvláště pak tam, kde vás tak dobře neznají a nevědí, jaké máte zkoušky. Při honech na drobnou jsme od doby, kdy host a majitel NK na dotaz odpověděl, že fena zkoušky má, a pak několik let na jinak v podstatě nepoužitelnou fenu pobíral na každém honu kus zvěře (protože u nás se takto zúčastnění LUP odměňovali, a když byl z oblasti bez drobné, nechtěli jsme ho jako hosta nějak diskriminovat), potvrzení resp. později kartičku vyžadovali. Potkal jsem totiž po letech pana lovce s onou fenou na PZ (kde neuspěla) a po mém údivu jsem se dozvěděl, že zkoušku má, ale pouze vloh! No a pak stačí, aby takový pes vletěl na honu za zvěří na silnici a řidič před ním strhl auto do stromu a už to jede! Pes na té akci neměl co dělat, pojišťovna tudíž škodu neuhradí (jinak tento případ pod zákonné pojištění spadá) a odnese to majitel psa i pořadatel honu resp. příslušní funkcionáři. Náhoda je blbec a je lepší být krytý.

Autor: Fesoj | 29.08.2014 13:51
Tu kartičku po Tobě asi nikdo chtít nebude, ostatně ne vždy a ne všude je vystavují. Já jsem si ji nechal zalaminovat, po celý život feny jsem ji nosil v peněžence a nikdy ji po mně nikdo nechtěl. Mít ji u sebe ale asi nikdy nebude na škodu. A k těm honům - že by Tě někdo poslal z honu domů, to nehrozí, ale při honu na drobnou zvěř nebude asi Tvůj jezevčík, ač má LZ, započítán do předepsaného počtu LUP, protože má kvalifikaci pro spárkatou zvěř, nikoliv pro dohledání a přinášení zvěře drobné - ale to už není Tvůj ani jeho problém. Přeji hodně úspěchů v lovecké praxi !

Autor: smajlik | 28.08.2014 23:27
Chtěla jsem se ještě zeptat jak je to teď s honem. Musíme mít u sebe kartičku že má lesní zkoušky a je teda lovecký upotřebitelný a nebo stačí jen kopie ? Na min.honech po nás nikdo nic nikdy nechtěl tak nevím jak to je teď.

Autor: smajlik | 28.08.2014 10:11
to je mi jasně, že to není vrozené..mi to s ním cvičíme, ale boužel moc nějakého velkého úspěchu..jako taky jsme mohli mít vodění na řemení lepší, ale měli jsme to taktež hned po barvě a ho zajímala srna na konci stopy a ne nějaka chůze u nohy. Ale pro mě je lepší když mi pracuje dobře v lese, umí najít zvěř, hlasí ji, jde za ní atd..a poslušnost je horší než by to mělo být naopak. Coož jsem na zkouškách zažila pes výborně vycvičen na poslušnost (následování, vodění na řemení, odložení, povely místo, sednout atd.) bez chyby, ale nechtěl pracovat se zvěří. Neměl moc zájem si tu zvěř najít jít za ní, neustále se držel pana.

Autor: Fesoj | 27.08.2014 14:28
Vodění na řemeni, následování, odložení - to jsou vyloženě poslušnostní disciplíny, u kterých se nedá mluvit o nějakých vrozených předpokladech, je to jen a jenom věc výcviku, trpělivosti a "pilování", u kterých záleží hlavně na vůdci - a i když se zdá, že to máte zvládnuté dokonale, vždy se může stát něco, co to pokazí. Když jsem se svým psem dělal BZ, taky jsem si myslel, že to máme v malíčku. Šoulačka, odložení, barva - vše v pohodě, na konci barvy troubení, předání úlomku - a pak, hned poté, přišlo vodění na řemeni, pes po úspěšném dosledu ještě plný energie - a hned šly body dolů...

Autor: smajlik | 27.08.2014 00:12
S memoriálem nevíme, ještě nad tím uvažujeme, hlavně kvůli barvě 12hod staré. Jinak největší strach byl s poslušností aby se vrátil do limitu..jak chytne srnčí stopu tak mu trvá než se vratí zpět. Jinak poslušnost, ale dopadla dobře a samo mu šlo slídění, nahanění, barva věcí, které ten pes má dle mě v krví a nemusíme to s ním cvičít. Jinak strach jsem měla z odložení. Začal mi den před zkouškami kňučet takže tam byli obavy, ale naštěstí byl klidnej a nenatahnul ani vodítko. A vodění na řemení a nasledování..tam mi bylo jasné že to plnej počet nebude...ho nějaka chůze u nohy naprosto nezajíma on neustále jen hledá zvěř a očmuchava každou stopu co cití. A to už cvičíme s ním odmala, ale nejde to je to tvrdohlavej pes..

Autor: Fesoj | 26.08.2014 13:21
Samozřejmě se připojuji s gratulací - jen bych rád, Smajlíku, abys o těch zkouškách napsala trochu podrobněji - co "šlo samo", z čeho jsi měla největší strach atd. atd. A jak s tím memoriálem ? Zkusíte to ?

Autor: strejda zajíc | 25.08.2014 14:37
Gratuluji a ať se daří i nadále.Lovu zdar!

Autor: Milan Jirmann | 25.08.2014 12:22
Přeji lovu zdar a hodně úspěšných dosledů, aby se pejsek zdokonaloval. LOVU ZDAR!!!

Autor: smajlik | 25.08.2014 10:32
Děkuji všem za rady. Pes už má po zkouškách a dopadl nad očekavání velmi dobře. Sami jsme až takový úspěch nečekali a jsme za něj sami rády.

Autor: Václav Sládek | 13.08.2014 23:35
Dle zkušebního řádu který platí od 2014 pobarvená stopa dlouhá 500 až 550 kroků.Na lesních a všestranných zkouškách stará 1 až 8 hodin,na barvářských zkouškách stará minimálně 12 hodin.Barvářský řemen mám nylonový vedl jsem na něm před deseti roky bordíka přežil mnoho dosledů bez problémů a letos v červenci jsem absolvoval lesní zkoušky s drsnosrstým jezevčíkem s tím starým nyloňákem na kterém skoro nejsou znát léta užívání.Jen nemá černou barvu ale je bílý čož se mi osvědčilo při dosledech za špatné viditelnosti nebo v noci při měsíčku.

Autor: Milan Jirmann | 13.08.2014 21:52
Rozhodně po vlastních zkušenostech na jezevčíka doporučuji kulatý kožený barvářský řemen. Dříve jsem měl kulatou textilní stopovačku, ale na ní se v lese chytal různý bordel a nakonec se na ní udělal takový chuchvalec a musel jsem psa zastavit, abych to vymotal. Dnes mám, jak píše Josef, kulatý řemen dlouhý 10m o průměru 8mm na konci s přezkou a mám po problémech, protože řemínek pěkně klouže a nic se na něho nechytá. Také jsem viděl textilní stopovačky různých reflexních barvách, které jsou pak při práci v noci, při baterce, vidět a člověk ví, kde má psa. LOVU ZDAR!!!

Autor: Fesoj | 13.08.2014 21:15
Iěch minimálních 5 m délky je dáno i Zkušebním řádem - s kratším řemenem Tě může rozhodčí od zkoušky vyhodit. Naproti tomu barvářský obojek povinný není, i když je nespornou výhodou. Rovněž není upřesněno, z jakého materiálu by ten stopovací řemen nebo šňůra měl být, ale /a pro jezevčíka to platí zvlášť/měl by být lehký a pokud možno kulatého průměru, aby co nejméně zadrhával na různých překážkách. Vřele doporučuji kožený řemínek na šicí stroje, dobře promaštěný např. Indulonou. Ovšem pokud pejsek dobře pracuje s tou nylonovou 10 mm širokou a 10 m dlouhou stopovačkou, jr na ni zvyklý a nezachytává se při práci za různé větvičky či ostružiny, nechal bych to tak být.

Autor: Milan Jirmann | 13.08.2014 18:58
Jestli jdete na lesní zkoušky nebo barvářské zkoušky, tak se na pobarvené stopě vede pes na barvářském řemenu nebo na stopovací šňůře a měl by mít barvářský obojek, pokud pes nepracuje na volno v těsném kontaktu s vůdcem. Toto je základní vybavení. Stačí si pořádně pročíst zkušební řád, aby nedocházelo na dotazy tohoto typu.
Jsou k tomu jednoduché a důvody :
1) jsou to zkoušky lovecké upotřebitelnosti a vůdce by měl dodržovat nějaká pravidla a zvyklosti,
2) dlouhý barvářský řemen nebo stopovačka (min. 5m) se používá proto, aby jste si psa při práci na krátkém vodítku nestrhávala, protože půjdete po lese (třeba i nějakém bordelu nebo přes potok, atd.) a ne po poli nebo po cestě a stopa je dlouhá minimálně 600 kroků a není rovná,
3) barvářský obojek je širší a psa neškrtí, když je zalehlý do řemenu.
Jedna otázka. Jak jste trénovali pobarvenou stopu? Nic ve zlém, ale když to čtu, tak si myslím, že vůbec nevíte o co kráčí a zkoušky potřebujete pouze na uchovnění psa. LOVU ZDAR!!!

Autor: smajlik | 13.08.2014 17:30
Samozřejmě Vám napíšu. Chtěla jsem se zeptat na čem se má vest pes při práci na stopě ? Někdo říka že stačí obyčejné vodítko někdo že barvařské..Já osobně si myslím že je to jedno hlavně jak pes ukaže že umí najít zvěř a neměli by rozhodčí soudit dle toho na jakém je vodítku. Měl by mít toto dle lidí http://www.psikralovstvi.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=182_185_331&products_id=3643&zenid=5d24115f1f7a6cea678fda95d122ea88 my máme tohle http://www.psikralovstvi.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=182_185_331&products_id=3647&zenid=5d24115f1f7a6cea678fda95d122ea88 vadí to nebo máme kupovat zas nové vodítko ? To co máme jsme koupili kvůli zkouškám. Vím ptám se asi na kraviny, ale fakt je to první pes na zkoušky a fakt nevíme u zkoušek vloh jsme měli z podobného materialu jaký jsme ted koupili

Autor: Fesoj | 13.08.2014 16:45
Držíme Ti palce - a nezapomeň po zkouškách napsat, jak jste dopadli, co šlo bez problémů, co hůř - jsme samozřejmě oprávněně zvědaví !

Autor: smajlik | 11.08.2014 11:17
Zdravím děkuji všem za rady. Nakonec jsme psa přihlasili na lesní zkoušky. Memoriál je za dlouho a posílaní přihlašky je do poloviny září takže uvidíme po lesních zkouškách zda půjdem ještě na memorial nebo ne. Jinak jsme domluvení s jedním kolegou, který se docela hodně věnuje psům a zkouškám takže uvidíme co nám řekne a jak nam pomuže..pomohl nám už hodně na zkouškách vloh takže uvidíme. Na zkoušky už se před našími boužel nemáme kde kouknout neboť už žadné nejsou jen ty naše lesní - byli jsme se 2krát kouknout na zkoušky vloh, ale to už jak jsme měli naše úspěšně vykonané a také na všestranné zkoušky všechno to bylo ale v jiném okrese než jsou teď lesní z čehož mám i strach že vůbec neznám rozhodčí a nevím jak hodnotí

Autor: Václav Sládek | 31.07.2014 10:32
Nový zkušební řád jsem viděl v knížní podobě a příjemné velikosti do kapsy.Jak napsal strejda lovecká upotřebitelnost je opravdu minulostí.BZ malých plemen již jako dříve bez nahánění.LZ barva stará 1-8 hodin dříve 1-4.Přejdeli pes kus na konci pobarvené stopy asi o třicet kroků zkoušky neudělal.Jinak ostatní ti dobře radí jdi se na nějaké zkoušky loveckých psů podívat vem psíka sebou bude to proněj také dobrá zkušenost.

Autor: strejda zajíc | 29.07.2014 12:41
Od 1.4.platí nový zkušební řád,limitní disciplíny a tudíž i lovecká upotřebitelnost jsou mminulostí.Musíš absolvovat v ceně,jinak adieu.Nově zavedeno rozdělení zkoušek na dosled či vyhánění spárkaté.Tzn.např.nové barvářky se dají běžet celé na řemenu,chybí nahánění,ale získáš pouze upotřebitelnost na d o s l e d spárkaté.Více nový ZŘ,resp.Myslivost č.8/2014,str.56.Je třeba se s tím seznamit,zajít se podívat na zkoušky v okolí,resp.požádat o pomoc zkušeného vůdce(jak píší kluci výše).Přeji hodně úspěchů a trpělivosti s jezevčíkem i se sebou.Myslivecké kynologii zdar!

Autor: Milan Jirmann | 28.07.2014 18:58
Josefe, dobrá rada, ještě bych přidal jednu. Běžte se také podívat na nějaké zkoušky, aby jste viděla, jak to na nich chodí. LOVU ZDAR!!!

Autor: Fesoj | 28.07.2014 17:15
V tomto případě mi ovšem připadé úsměvné, když tady řešíme podmínky memoriálů, udělování titulů a chovnost /ne že by nebylo dobré to znát/ a přitom se zřejmě jedná o začínající vůdkyni i psa. V první řadě jde o to, aby byl z pejska LUP. A protože při výcviku je rozhodně lepší všechno jednou vidět než dvakrát o tom slyšet či číst /i když pečlivé prostudování zkušebních řádů je základ/, znovu radím - požádej o pomoc při praktickém výcviku zkušeného chovatele, který upozorní na zbytečné chyby, jichž se začátečník dopouští. Vím to podle sebe. Takže chce to pilně trénovat a obrnit se trpělivostí, když něco nepůjde hned jako po másle. V každém případě dej všdět, jak jste dopadli !

Autor: Milan Jirmann | 28.07.2014 14:38
Jezevčík potřebuje k chovnosti jednu povrchovou zkoušku, na které prokáže hlasitost, norovačky, výstavu a majitel musí být členem klubu chovatelů jezevčíků. Na každých zkouškách se předem přihlaste také na upotřebitelnost. To znamená, že když pes udělá všechny limitní disciplíny a neudělá třeba vodění na řemeni, tak tu loveckou upotřebitelnost získá, ale není úspěšným absolventem uvedených zkoušek. Jinak oficiálních memoriálů je v republice pouze několik. Na nich se udělují tituly z výkonu. Některé spolky při pořádání zkoušek zkoušky nazývají memoriálem a pojmenují ho po nějakém významném členu spolku, který se zasloužil nějakým způsobem o spolek nebo propagaci lovecké kynologie, ale jsou to pořád jenom zkoušky s lepším označením, jak uvedl Josef. Např. u nás na okrese se pořádají Speciální zkoušky z vodní práce, které jsou nazvané Memoriál ing. Vladimíra Kováře. LOVU ZDAR!!!

Autor: Fesoj | 28.07.2014 08:48
Jak jsem již napsal, přihlas pejska na oboje. Kdyby na prvních /to je jedno, zda zkoušky či memoriál/ "vybouchl", svět se nezboří, Ty i on získáte zkušenosti, budete vědět, co je potřeba docvičit a ty další zvládnete v pohodě. A pozor - neprošvihni termíny, podej ty přihláčky včas ! Pokud někde poblíž znáš zkušeného chovatele, zkus se s ním spojit,předveď mu práci svého pejska aby viděl, jak zvládá jednotlivé disciplíny a ten Ti určitě poradí, pokud byste v něčem dělali chyby - a to se vyplatí !

Autor: Martin Skřivánek | 27.07.2014 23:58
a ještě k memoriál x zkouška,u jezevčíků je vrcholná soutěž Memoriál R. Kristla,ostatní memoriály jsou tzv obyč zkouškové takže pokud nejdeš na Kristla běž klidně na obyč zkoušky,je to to samé.

Autor: Martin Skřivánek | 27.07.2014 23:42
lesní a barvářské jsou skoro stejné.na lesních je pobarvená stopa nekméně 4h stará na barvářských 12h,oboje patří k lehčím a mnohde je absolvují psi za víkend.v případě jezevčíka k chovnosti potřebuje blafačky,zv a třeba lesní zkoušky,k tomu hlasitost nejméně 3.

Autor: smajlik | 27.07.2014 23:18
Děkuji za vyčerpatelnou odpověď
Je vidět že tomu rozumíš a tak jsem se tě chtěla zeptat, které zkoušky jsou lepší. Uvažujeme ještě nad lesními, ale nevíme zda lesní nebo barvařské obě zkoušky tento rok dělat nechceme,,jedině na tom memoriálu.
A jak je to případně s odstoupením ? Kdy můžeme na zkouškách odstoupít vím že v průběhu, ale dá se odstoupit když dostane s jedne displíny 0 a nebo jsme automaticky vyřazení a nesplnil a nebo dokončuje zkoušky a my můžeme říct že odstupujeme ?
Děkují za odpověď

Autor: Fesoj | 23.07.2014 21:48
Začněme těmi tituly. Na některých zkouškách a některých memoriálech je možno získat titul CACT - čekatel šampionátu práce, příp. CACIT - čekatel mezinárodního šampionátu práce, pokud se jedná o zkoušky s mezinárodní účastí. Může ho získat pouze pes či fena, který byl nejlepší v rámci svého plemene, složil zkoušky /či se umístil na memoriálu/ v první ceně a prokázal mimořádné kvality - není to titul nárokový a sbor rozhodčí ho v odůvodněných případech udělit nemusí. Pokud pes získal několik titulů CACIT, udělených různými rozhodčími nejméně ve dvou státech, má nárok na titul nejvyšší - Mezinárodní šampion práce. Je pochopitelné, že na zkouškách spojených s možností udělení titulu, se posuzuje zpravidla velmi přísně a psovi nebývá odpuštěna ani sebemenší chybička.
Na výstavách se uděluje titul CACB nebo CACIB - čekatelství /mezinárodního/ šampionátu krásy a to je něco docela jiného. Několik CACIBů od různých rozhodčích a v různých zemích zakládá nárok na titul Mezinárodní šampion krásy. V zásadě je tedy udělení titulu CACIB jednodušší, protože tam záleží jen na tom, jak pes vypadá.

Leckdo z našich chovatelů jistě se rád pochlubí,
kolik už titulů CACIB jeho pejsky ozdobí.
Ale mnoho majitelů do rozpaků přivádí,
když se zeptám, jaký výkon pes v honitbě předvádí ?
"Kdepak, my svého miláčka ani volně nepouštíme,
ať ho v boji s černou zvěří či s jezevcem neztratíme !"
Pokud někdo takhle mluví, ať jde o muže či ženu,
má jeho krasavec pro mne o poznání menší cenu !
Já totiž svůj klobouk smeknu pouze před takovým psíkem,
jenž je svému majiteli spolehlivým pomocníkem.
Titul CACIT, to je jiná. Tomu psovi náleží.
jehož majiteli hlavně na výcviku záleží,
na mezinárodních zkouškách se se svým psem zúčastnil
a v rámci plemene svého na těch zkouškách první byl.
A pokud je ten pes navíc ještě krásy šampionem,
po jeho potomstvu myslivec měl by se sháněti honem.

Závěrem k dotazu - je to jen na vás spolumajitelích, jak se dohodnete. Pokud si troufáte na memoriál, zkuste to, je-li pes dobře připraven, může to i vyjít - ne snad zrovna získání titulu, ale hlavní je úspěšné složení zkoušek a to, aby váš jezevčík byl LUP pro povrchovou práci. Nejde jen o to, zda váš pes je či není nováčkem, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že já jako začátečník jsem svou nezkušeností a nervozitou své vynikající feně její první zkoušky zkazil. V každém případě přeji úspěch, věřte sobě a hlavně svému pejskovi /u barvářských zkoušek je to zvlášť důležité/ a mělo by to dobře dopadnout. Taktická rada - přihlaste se na obojí !

Autor: smajlik | 23.07.2014 13:15
Zdravím chceme jít s jezevčíkem na zkoušky a já bych dala přednost spíš memoriálu, ale druhý majtel bych chtěl jít spíš na obyčejné zkoušky. Jsme v blízkostí dvou okresu v jednom jsou barvařské zkoušky a v druhém barvařské zkoušky pod memorialem. Jaký je rozdíl mezi zkouškami, které se konají pod memoriálem a zkouškami, které jsou uvedené jako zkoušky. Vím jen o tom že v memoriálu dostavají nejlepší psi titul CACT (k čemu je takový titul dobrý na zkouškách ? vím k čemu na výstavách, ale nevím nač na zkuškách) A potřebuje pes na memoriál nějakou lepší přípravou, prý by pes měl jít na meoriál když už má za sebou víc zkoušek a ne jen norovačky a vlohy. Máme prvního psa s papírami tak se v tom nijak extra nevyznám.