Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 29.08.2014 07:39
Uznávám, že jsem to popsal poněkud komicky :-). Já to zkusím nafotit.
Je pravda, že u nás a okolí, českomoravské pomezí je teď s tím docela chaos.
Moc se neřešilo do loňska, protože se to objevovalo ve dvou honitbách, letos už ve všech okolních, včetně naší.

Autor: Pavel Černý | 28.08.2014 14:30
Tohle je samozřejmě papilomatóza. Jenže ty jsi psal, že to mají některé kusy na achylovkách a nepsal jsi, že mají více než jednu bouličku. A také ta popisovaná velikost by napovídala ty pucky.

Autor: Tomio | 28.08.2014 14:06
Pavel:
Tady je to dobře vidět,
http://www.domstu.estranky.cz/fotoalbum/z-reviru/z-reviru---ulovky/papilomatoza-i.-.html. Opravdu si nemyslím, že toto jsou pachové žlázy.

Autor: palkopal | 28.08.2014 12:34
Papilomatoza? http://cs.wikipedia.org/wiki/Papilomat%C3%B3za_jelenovit%C3%BDch
nebo fibropapilomatoza? http://www.videapro.cz/video/629-mezinarodni-seminar-fibropapilomatoza-mvdr-lubomir-nezbeda/

Autor: Pavel Černý | 28.08.2014 11:16
Tomio, nezlob se, jestli se mýlím, ale podle tvého popisu se mi zdá, že popisuješ pachové žlázy na vnějších stranách zadních běhů, kterým se myslivecky říká pucky. To by pak byl nakažený každý kus srnčího :-). Jestli z tebe dělám blbce, tak mě pošli někam :-)

Autor: Tomio | 28.08.2014 10:32
Rone, pokusím se udělat přes víkend foto. Jsou to jakoby nárůstky ve tvaru pinpongového míčku na bězích, zpravidla černě zabarveno.
U sousedů to loví, každý takový kus, přenos je dotykem, ale nikdo neví, jak se ty nádory(na bězích chovají), je dokonce i teorie, že to po čase odpadne, pokud je to i jinde, tak to zvěř obtěžuje a odstřel je nutný,.

Autor: Ron Gordon | 26.08.2014 20:45
Tomio, Lovu zdar ! Jen malá prosba, mohl by jsi blíže popsat ty bouličky na achilovkách ? Dík.

Autor: Karel poslík | 26.08.2014 19:50
Jo ,to je krásné období k lovu černé. Končí žně i ve vyšších polohách a černá zvěř logicky hledá alternativu k dosavadnímu štědře prostřeného stolu v podobě zrajících lánů. Tím dochází ke spontánní migraci, která může překvapit výskytem černé i tam, kde "nikdy" nebyla. Na strništích,dokud neprorostou anebo nejsou zorána, je docela dobře vidět. Tuhle dobu mám rád. Občas se na strništi ukáže i kmotra a u nás i vysoká. Prosně jsou to žně zážitků po žních obilovin. Tomio, k úlovku řeji Lovu Zdar!. Karel

Autor: Radek Chadim | 26.08.2014 19:27
Lovu zdar. Asi k vám budu muset zajet na ty divočáky :-)

Autor: Tomio | 26.08.2014 15:50
Ahoj, včera jsem zažil neskutečný zážitek. Chodím do jedné části honitby na jedničku, na pole k posečené řepce.Byl jsem v neděli, viděl jsem ho vytáhnout, ale bylo to daleko na hraní s myšlenkou střelby . Z lesa vylezlo 5ks dančího, 2daněly, danče, špičák a jelenovitý daněk, ještě za světla. Pozoroval jsem asi 11ks srnčího, z toho 2nadějný ročky, vidláčky, adva silný šesteráky. Bohužel jsem si všiml, že pár ks srnčího má na bězích tu fibropapylomatózu, mají bouličky na aichylovkách. V pondělí jsem změnil strategii a vydal se stoličkou ke čtvercovému lesíku, tak cca 50m od místa kde vytáhnul v neděli.
Když jsem přicházel viděl jsem jak žene srnec druhý kus, asi tu jedničku, tak jsem byl poněkud rozladěň, no sedl jsem si, vylezlo nějaký srnčí, ale méně než v neděli. No a pak jsem z té dlouhé houštiny pod Vrchama slyšel takový divný zvuky, prasata nebo dančí říkám si, kolem osmé už se tam začali honit divočáci, kvičelo to tam. Tak jsem pomalinku došoulal na tu cestu, které protíná cíp lesa a čekal, zda mi půjdou na stranu k dědině nebo do kopce nahoru. Stále více se blížili ke kraji pole, tak jsem popošel ke kraji lesa na tu správnou stranu :-), právě včas, začali vytahovat divočáci na pole, nejdříve bachyně, a pak cca 10-15selat, tak si říkám, to jsou to moje prasátka, co jsem vykrmil v té řepce cca 3bachny a 14selat, pak další dvě větší prasata, ale pořád to šustí,to je divný a už vytahují další prasata, větší, pár selat, zase větší pár selat. Nejednou stojím asi 40metrů od velkého rudlu prasat, který čítá něco kolem 30selat, nedají se spočítat a sedm velkých kusů, cca 70kg. Selata stojí kolem nich to začíná vřít, ty velký kusy se začínají kolem těch selat honit, pole šustí, nejdřív se honí dva pak tři, a pomaličku odcházejí na rok lesa, k té oplocence, nicméně blíže ke mne se přetlačují dvě selata, snažím se zamířit, ale je už špatně vidět. V jednu chvíli, když mi ty selata vejdou do koleje a to jedno se postaví na široko střílím, prasata nabírají směr Šlátany a jedno sele pomaličku odbíhá do prava zpět, pozoruji ho dalekohled a vidím jak po pár metrech se zlomilo.Na naše poměry neskutečný!!!!!!!
Před 3týdny lončáček a teď selátko. Akorát ta jednička ne a ne se splést.

Autor: Karel poslík | 25.08.2014 07:29
V sobotu ráno se mi podařila jedna liška, letošní lišáček. Večer jsem šel na jiné místo v lese, kde se po žních zase začala objevovat černá. Několikrát jsme tam s kolegy zahlédli velmi malou bachyňku, která vodila tři selata. Této noci se již selata objevila sama. Byla asi jedna hodina po půlnoci když tam trojice přecházela. Měl jsem asi moc velkou flintu a velký nůž a proto jsem ulovil jedno ze selat, které po vyvržení a oddělení spárků vážilo 10 kg. Uloveno na 40m kulobrokem 9.3 x 74R. Po zadní komoře zůstalo v ohni, což u tohoto poměru sil není žádným překvapením. Pokřtil jsem při té příležitosti nový nůž, viz fotogalérie.Všem úspěšným lovcům z předchozích příspěvků přeji Lovu zdar ! Karel

Autor: Václav Sládek | 21.08.2014 10:19
Není to zrovna dnes ale.Seděli jsme se švárou společně v jednom posedu asi jsme podezřele zašramotili když nám vlétla do vnitř sova nedalo se poznat druh.Vlétla levým oknem kde seděl švagr a předním vylétla.V prvním okamžiku děsný úlek.

Autor: Fesoj | 21.08.2014 04:18
Vřera večer jsem ještě za světla z posedu, kde jsem viděl toho korunového špičáka, pásl laň s kolouchem. Na kolouchovi byly znát ještě poslední zbytky grošování. Řekl jsem si, že na jeho ulovení je ještě dost času, o střelbš na jeho mámu jsem ani neuvažoval a jen jsem se kochal. Krátce po západu slunce najednou laň zpozorněla, krátce bekla a ona kusy zmizely v kakamrdí pod elektrovodem. Tam si po chvíli bekla ještě dvakrát a za čtvrt hodiny ještě jednou, ale to již z hloubi lesa. Nevím, co ji znervóznělo, já určitě ne. Pár desítek metrů dál, respektive blíž ke mně, se pastvil zajíc a toho nic nevzrušovalo - asi se někde dál v lese pohyboval nějaký opožděný houbař. Na posedu jsem vydržel do tmy. A zase se potvrdilo, co jsem napsal do gratulace Dědovi z lesa - zcela nový zážitek. Že přede mnou prolétl puštík, to se stává běžně. Že jsem si naň zamyškoval, to také nebylo poprvé - ale že zareagoval tak, že necuknout hlavou, vletěl mi přímo do ksichtu, to tu ještě nebylo - až jsem se lek´! A pak si sedl asi dva metry ode mne a kroutil hlavou, co je to za divnou velikou myš...

Autor: Radek Chadim | 20.08.2014 16:16
Včera jsem vyrazil opět na dančí a opět jsem nic neulovil :-), i když na přilehlých polích bylo roztroušeno kolem 30 kusů dančího. V jedné tlupě, po které jsem šoulal, bylo 6 hnědých kusů - jedno danče, jeden špičák, který byl už vytlučený, a 4 daněly. Ale danče bylo pořád v zákrytu a na více než 100 m to na mě bylo z trojnožky pořád celkem dost daleko. Později vyšel z lesa i černý daněk s na naše poměry slušnejma lopatama a další špičák, ti ale byli nevytlučení. Pěkné to bylo.

Autor: oziris | 20.08.2014 15:33
Tu je to sama cierna a danci :) ja sa snazim ulovit aspon chabeho srnca I.VT, ale namiesto toho mi chodia same lisky. Od 2.8. do vcera vecera som ulovil 8 ks. Uz mam pocit, ze vydavam nejake feromony alebo co...

Autor: ValíkVlastimil | 19.08.2014 17:32
Tomio nechtěl si napsat nemňouká ☻☻☻ Teď si nepísnem ani jeden☻☻☻

Autor: Tomio | 19.08.2014 14:40
Daňci teprve vytloukají, do konce srpna bych nelovil, když člověk vidí ještě ty úplně nevytlučené lopaty, případně tak světlé, sotva vytlučené.
Na daňky to chce počkat do září nejmíň.
Radku: Yorik ještě nehlásí :-)

Autor: Radek Chadim | 19.08.2014 12:42
Já daňky s parožím vidím málokdy, jednak jich moc není a jednak nechodím vždycky na tu správnou stranu honitby, ale před týdnem v úterý, jak jsem viděl ty 4, tak vytlučení zatím nebyli, a tušímže ve čtvrtek jsem viděl špičáka, a ten vytlučen též nebyl.

Autor: Jan Slavětínský | 19.08.2014 09:51
Radku Lovu zdar. Už jsou u vás daňci vytlučení? Mě předečírem daněk vytáhl před posed a v kraji lesa drbal krajový větve smrku.Co mluvím s chlapy od nás a viděli dančí i fota z fotopastí,tak teprve vytloukat začínají.

Autor: strejda zajíc | 19.08.2014 07:14
Lovu zdar,webtatíčku náš!Už jsem se bál,že s námi nemluvíš.Pes je dobrý,jen by to chtělo vyměnit tu tvou malorážku za pořádnou kulovnici,,,,:-)

Autor: Radek Chadim | 18.08.2014 22:44
Včera jsem vyrazil omrknout nějaké to dančí. Po vystoupení z auta jsem vyšel po cestě, která vede kolmo na stěnu lesa, po levé straně asi 200 m od místa, kde cesta vchází do lesa je pravoúhlý roh pole a lesa. Když jsem vyšel až do míst, odkud jsem viděl až k lesu před sebou, tak jsem u lesa viděl stát dva kusy dančího napravo od cesty, proto jsem se rozhodl jít na levou stěnu lesa a podél ní přes roh pole a lesa a poté i přes cestu došoulat k tomuto dančímu, sice to byla dálka přes 1,5 km, ale aspoň potrénuju šoulání, říkám si. Sotva vlezu vlevo na pole, po několika metrech vyskočí zalehnutý kus srnčího, který jsem ve strništi neviděl, vyrazí dobrých 800 m přímo k u lesa stojícímu dančímu, to tam chvíli jistí směrem ke mně, pak ke dvoum kusům vychází z lesa další tři a všechny kusy odbíhají dál podél lesa za horizont. No nic, rozhoduji se dojít k nakročené stěně lesa, chvíli pošoulat podél k rohu pole a lesa a když nikde nic nebude, dojít na blízkou kazatelnu v polích a alespoň obeznat zvěř na někdy jindy. Strniště šustilo pod nohama, tak jsem šel hodně pomale. Když docházím k rohu lesa, zastavuji a přímo z rohu postupně vytahuje 9 kusu dančího, 8 černých a jedno světlé-hnědé a nejslabší danče. Čekám, až trošku poodejdou od lesa, že to danče ulovím, ale místo do pole jdou nejprve podél lesa, když jsou tak 120 metrů, teprve vytahují dál do pole, to už je mám zase na horizontu, až přejdou mou úroveň a zase schází blíže k mé stěně lesa, tak už je to zase 150 m a na ránu z ruky si na danče netroufám. Dančí postupně jde pořád dál a jelikož už je dost šero, tak se rozhoduji došoulat přes roh lesa k cestě co vede do lesa a po ní zase dojít zpátky od lesa k autu. Když přicházím na cestu, sleduji dančí asi na 500 m, většina kusů se poklidně pase, jen najednou dva větší kusy vepředu dobíhají k lesu, chvíli do něj nakukují a pak najednou všechny kusy se uskupují a běží přímo na mě, to už stojím na cestě a jdu jim naproti, oni přeskakujou mou cestu a zastavují se nějakých 60 m ode mně. Dívám se do míst, odkud přibíhají a vidím tam hemžení černých skvrn a ejhle, po strništi běhají divočáci - asi 10-12 selat a dva tři větší kusy. Divočáci směřují ve stopách dančího, tak vyražím po cestě proti nim, zrazuji dančí, ale s divočákama to ani nehne. Větší kusy jdou prostředkem pole, selata jdou k mé cestě přímo na mě, to už mám roztaženou trojnožku a připravenou flintu, už je skoro tma, takže celkem prd viděl, ale zachovávám klid a i když vítr je takovej všelijakej a čekám, že každou chvíli přijde varovné zachrochtání, selata jdou přímo ke mně a když je mám tak na 15 m, jedno samotné vybírám, najíždím na komoru a mačkám spoušť. Po ráně zášleh plamenu z hlavně, takže přesně nevím, jaká je situace, ale všechny kusy odbíhají k lesu a je klid. Po chvíli jdu na nástřel, svítím baterkou a hledám kus, nikde nic, na nástřelu světlá plícní barva, tak si říkám, že je to dobré, nicméně svítím okolo a v dohledu kus neleží. Jedu domů pro Yorika, na místě ho vypouštím na volno, ten vezme dráhu po stopě, kam všechny kusy odbíhaly, tak jdu za ním, že tam někde musí kus ležet, ale dojdu až k lesu, pes nikde, sele nikde, všechno v prdeli, volám na Yorika, ten se neozývá, nikde nic nešustí. No nic, vracím se na nástřel, že se vydám po barvě a na konci musí být sele i s Yorikem :-). Barva kupodivu nevede směrem, kam odbíhala selata po výstřelu, ale přes cestu do leva, tak kousek popojdu, posvítím a za terení vlnou už vidím svítit yorikova světílka jak stojí u selete, 15 kg vyvržené. I když to bylo jen ale 40-50 m od nástřelu, neslyšel jsem ho jak šustí a škube ani jsem ho neviděl. Zase jsem se po čase přesvědčil, že někdy je lovecká realita jiná, než si člověk myslí, jak to všechno je, a že bez psa bych tam chodil ještě teďka.

Autor: Radek Chadim | 14.08.2014 12:09
V úterý večer jsem si byl sednout na pojízdnou kazatelnu, ještě za světla vyšlo 20 kusů holé dančí a za chvíli i 4 daňci, dva vařečkáři a dva nějací na naše poměry lepší daňci, tak mi to udělalo radost, pač parohatýho daňka u nás nevidím jak je rok dlouhej, jen samou holou nebo špičáky.

Autor: oziris | 14.08.2014 10:05
Dobre rano. Vcera vecer som si bol sadnut ku strnisku, na ktorom som este nikdy nebol. Ukazalo sa, ze to bol dobry tah. Pocasie sice nevyslo a dazd ma vyhnal uz o deviatej, ale videl som asi 8 ks srncej - toto budem musiet preskumat, vecer som uz dobre nedokazal rozoznat parozie, takze pojdem rano. A hlavne, takmer za tmy vysla liska. Zial, po dlhej dobe sa mi ju "podarilo" zradit. Nedokazal som ju totiz najst rychlo v puskohlade, lebo zeliny, ktore na strnisku vyrastaju, ju dost zakryvali. Takze zmizla. No a ako som ju tak hladal, zrazu vysla asi 8 metrov predomnou, a kedze som gulovnicou urobil prudky pohyb ku nej, vzala nohy na plecia a zmizla... Tak som jej zamaval klobukom, tentokrat bola liska sikovnejsia. Snad nabuduce. Mate nejaku skusenost, ci sa liska zradena takymto sposobom objavi na tom istom mieste?

Autor: Pavel Černý | 12.08.2014 18:09
Tak dnes řádně k taťkově radosti popíšu události dneška, i když začít musím včerejškem. V noci jsme totiž s Matějem nespali, jen jsme se kolem druhé ranní doma občerstvili a přesunuli se jinam, abychom trochu potrápili svá stárnoucí těla a hlavně něco viděli, případně ulovili. Takže večer resp. první část noci Matěj viděl jen srnčí, prasátka (nejspíš) slyšel rachotit. Já viděl jednoho srnce, dvě srny, laň s kolouchem (2x, nejblíže cca 20m) a prase mi přišlo z lesa přivonět k žebříku. Vidět v podrostu nebylo a asi mně neznalo, protože frklo a zmizelo. Ve druhé polovině noci a ráno Matěj viděl dva kusy srnčího a krátce psíka mývalovitého. Já tři kusy holé srnčí, dva cca dvouleté srnce (zkoušeli ještě honit srny) a jeden se na závěr potkal s lišákem, kterého se lekl a odskočil. Lišák se poté vydal po strništi k mé kazatelničce a když už byl tak na 30m a hrozilo zrazení nebo blbá rána kulovnicí na přílišnou blízkost, tak jsem ho zamyškováním zastavil a kulovnicí pak definitivně vyřadil z činnosti. Tak konečně zase po roce a půl další liška. A také trocha prospěchu a poděkování Matějovi za možnost lovit v jejich honitbě. Malé jubileum - 210. kmotra. Všem úspěšným přede mnou Lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 11.08.2014 20:05
Zdar přátelé ! Slíbil jsem napsat , jak jsem pokřtil nový nůž z rubriky "FOTO". Ve čtrvrtek v noci jsem seděl na vysokém žebříku u stále poměrně čerstvého pšeničného strniště. Kolega Jarda byl asi 150 metrů přede mnou ukryt v porostu kolem sloupu vysokého napětí. Bylo před půl dvanáctou, když jsem ve vzdálenosti nad 200 m viděl samostatný kus černé a byl poměrně malý. Jarda ho měl podstatně blíže ,ale žádná střelba. Pochopitelně, kus postupoval tak, že byl k Jardovi hodně na šikmo zezadu.Vzal jsem do ruky telefon, našel Jardovo číslo a chtěl jsem mu volat, aby mi řekl nějaké podrobnosti, když v tom telefon zavrněl a Jarda volal mně."vidíš toho kňourka ? nemá ani 40 kg." Jenže já už jsem měl kus za stromem a musel jsem čekat až se objeví zase v zorném úhlu. Jarda mi mezi tím po telefonu hlásil jeho polohu. Prase přešlo přes mez mezi dvěma poli a vyšlo 150 m nade mnou. Na chvilku zastavilo a to už jsem byl připraven. Dokonce jsem použil i napínáček. Loket opřený o madlo a skoro natažené prsty levé ruky, aby byla kulovnice ve správné výšce. Nic moc poloha. Po výstřelu jsem neviděl v dalekohledu nic, ale slyšel jsem zlověstné lámání, které se zdálo být vzdalující. Asi tam byla pod tratí ještě jiná zvěř, jenže to jsem v tuto chvíli nevěděl. Ačkoliv jsem si na začátku dost věřil, začal jsem znenadání pochybovat. Volám Jardovi aby tam šel s baterkou, že ho budu navigovat po telefonu, protože jsem si pamatoval místo, kde prase stálo při výstřelu. Všechno bylo v pořádku. Kňourek asi 35 kg ležel zhaslý pět metrů od nástřelu ve vysokém strništi a proto nebyl vidět. Komora těsně za lopatkou. 270 Win. RWS KS.Střela na vstřelu i výstřelu prošla mezi žebry. Prakticky nulové poškození zvěřiny, ale zdevastovaná část jater i plic. To se povede jednou za čas. Podle internetových map to bylo 150m. Zdar Karel

Autor: strejda zajíc | 11.08.2014 16:37
Pepo,přeji Lovu zdar!Když je štěstí unavené,sedne i na Zajíce.To mi včera řekl jeden z našich členů,když viděl mého životního srnce.Teď sedlo i na tebe.

Autor: Fesoj | 11.08.2014 09:15
Dnes jsem konečně protrhl tu smůlu, která mě zatím letos provázela. V noci jsem nějak nemohl spát, chtěl jsem vyrazit ven, ale bylo zataženo, sem tam přeprška, tak jsem sedl na kolo až před rozedněním a v půl šesté jsem už hačal na kazatelné u pastviny. kde náhodou zatím nejsou krávy a travička po zmulčování pěkně obrůstá. Sotva jsem se uvelebil, nabil zbraň a zapálil nezbytného čvaňháka, začal kousek ode mne v kakamrdí u potoka bekat srnec. A za chvilku vidím pohybující se červenou skvrnu asi na 400 m. Jde o srnce, šesteráček, zřejmě mladý, přibližuje se, ale i kdyby přišel na dostřel, nechal bych ho běžet. Koutkem oka zahlédnu pohyb vpravo mezi keři. Prase jak stodola. Když vyšlo ne frajplac, jasně vidím, že jde o starou mohutnou bachyni, kousek za ní jde druhá, slabší . kdepak máte potomstvo, holky ? A už se to začíná rojit, nejméně 10 selat se motá mezi keři a míří za maminkami zpátky k potoku. Konec s počítáním a bác. Sele v ohni, jak jsem později zjistil, srdíčko úplně na šrot. Čas střelby 6.05. Vychutnávám si cigaretu - a světe zboř se, přímo ve stopní dráze toho rudlu postupuje srnec, zřejmě ten, který předtím bekal, prochází 5 m od mého úlovku a vůbec ho to nevzrušuje. Vypadá to, jako by mi ta prasátka natlačil před lauf. Tak něco podobného jsem ještě nikdy neviděl. Svatý Huberte, díky !

Autor: Jan Slavětínský | 11.08.2014 07:42
Tak strýčku zajíčku ten srnec se ti povedl. Dobrej, dobrá trofej. Přesně srnec podle mého gusta a né nějaký "tuctový" šesterák, jakého potkáš na kterémkoliv palouku..
Já chodil také ven, táhly mě strnišťáky a pěkný měsíček.Dokonce mi přišel palda, prohlížím ho a na konec si říkám "já tě střelím a mám po čekané a můžu jet domů"..tak jsem ho nechal na příště. Před půlnocí padla rána a kolega na druhém strništi měl čuníka. V podstatě podobná situace jako u vás...
Druhý den jsem trochu pospal,člověk to holt někdy nezvládne a prostě se nepřinutí,praští budíka a otočí se na druhý bok.. Ale po ránu,když se doma rozječel vysavač,raději jsem zmizel,vzal brokovnici a šel jsem se mrknout na hřivnáče. Na to ,že bylo 10. jsem to letos nějak nezvládal a v podstatě šel prvně.U nás je hodně posečeno,začínají podmítat a ti holubi kam létali včera,tak dnes už nelítaj. Šel jsem na stará osvědčená místa do luk mezi staré vrby, ale žádná sláva. Pár jich v dálce přelétlo,ale jinak nic. Až na podmítce jedné záhumenky jsem jich při slézání z meze zvedl šest. Nevím jak, ale povedl se mi tupl,prostě 3,5ky fortuny platily. Tak jsem byl takový zvláštně potěšený z té ranky .... Strejdo, ještě jednou Lovu zdar k tomu srnci. Líbí se mi.

Autor: Pavel Černý | 10.08.2014 11:44
Strejdo, ty jsi pohněval taťku jen trochu, ale já ho naštvu, že mě asi smázne. Já jsem totiž ulovil srnečka už ve středu večer. Kde jinde, než u Matěje, kterého jsem zase marně přemlouval, aby letos lovil sám. I hodně dobrého jsem mu našel, ale on že kdyby snad potkal nějakou raritu, ale jinak že se na nějakého srnce může... Tak jsme hledali oba něco jiného. Dost dlouho a stále jsme naráželi jen na tuctové šesteráky (a když starší, tak ještě s uraženou výsadou) nebo na paličkáče, kteří se vlivem místních zásad neloví... (i když objektivně byli všichni tři ve zvěřině dobří) a navíc mi Matěj zdůrazňoval, že si mám střelit pořádného srnce. Ještě jednu čekanou jsem věnoval tomu silnému, co kdybych se přeci rozhoupal... Nejdřív jsem vábničkou přitáhl dalšího šesteráka ve dvojce, pak pozoroval holou a nakonec úžasnou scénu, kdy mi ten silný srnec na cca 15 a pak 8 metrů od posedu pokládal srnu a pak se porval s tím šesterákem a zahnal ho. Ale ne, máš ještě klidně dva roky čas a hlavně - já si tě nezasloužím. Takže jinam. Ve středu večer jsem si přitáhl vidláčka na nějakých 45 metrů, a už rozhodnutý, že když to bude k tomu, budu lovit, jsem si ho v kolmé koleji ve vysoké pšenici zastavil a střelil. Zítra stáhnu fotky z foťáku a dám nějakou k nahlédnutí a tipnutí věku. LL.

Autor: Fesoj | 09.08.2014 17:34
Tak jsme s hospodářem marně hledali kolem silnice sražený a policajty nahlášený kus srnčího - někdo nás předešel. Do splnění plánu lovu srnců ném chybí poslední dva kusy, dnes ráno jsem byl sice venku a viděl jsem toho poměrně dost, srnci prohánějí srny jak diví - jenže z pěti pozorovaných srnců byli 4 dobří šesteráci a pátý nadějný asi dvouletý vidlák s tenkými, ale vysokými parůžky, možná, že se dokonce jednalo i o ročka, v každém případě chovný kus. Už to vypadá, že letos budu bez srnce, pokud "nezatvrdím srdce své" a jednoho z těch šesteráků nepošlu do věčných lovišť. Měl jsem v puškohledu opravdu dobrého, silného srnce, mohutné parůžky hodně nad slechy, ale bylo mi ho - jako obvykle v podobných případech - líto. Na druhou stranu si říkám, že takovíto srnci většinou - aspoň v naší honitbě - skončí svůj život pod koly aut nebo je strhnou toulaví psi a pokud dojde k jejich ulovení, bývá to až ve věku zpátečníků. A zrovna letos, po mimořádně mírné zimě, mají dobře nasazeno téměř všichni, takže kdybych některého šesteráka ve III. VT ulovil, nemusel bych si to vyčítat.

Autor: Leon Zumr | 09.08.2014 12:26
figi máš nějaký podklad že to je ACH já si to myslím taky protože lišku jsem od loňska neviděl a ani kolega odborník na škodnou se od loňska moc nechytá měl tři lišky do lapáku a to je na něj sakra málo ale žádný pozitivní vzorek se nikde neukázal

Autor: figi | 09.08.2014 12:11
Zajíci, ličtičky vás žerou, a to neúměrně moc, tak jsem řekl " a dost !"

Je jich zase nějak hodně, letos jsem je šetřil, Aujezkyho choroba jim dala na frak. Šetřit jsem ale neměl, na čtyři šoulačky cíleně na lišky mít pět kusů, ... i když před čtyřmi lety to bylo ještě více.
Ale po letech jsem už pevně přesvědčen, že nejlepší lov je šoulačka na lišky, tak si je užívám.

Autor: strejda zajíc | 09.08.2014 12:01
Miloši,nevyhrožuj,zaječí heslo je:"Já se nebooojim,ja se nebooojim..."Nebyl čas,musel jsem zvážit čuníka(61 kg)a zařídit moooc věcí.Lovu zdar.
P.S.Chudáci lištičky!

Autor: figi | 09.08.2014 08:42
Lovu zdar !
Zajíci, nelaškuj a koukej tu fotku dát ! Hned !!

No, mohl by ses pochlubit i obrázkem.

Já tuto říji potkávám jen samé šesteráky, některé i extémně velké, a pak chovné ročky. Jen za tento týden asi 40 srnců ( pravda, jednoho paličkáče jsem předevčírem ulovil, velmi napínavý lov ), a dnes ? Dvě lišky, starou fenu a středně starého lišáka, velmi tmavý kus. Tento týden zatím 5 lišek.

Autor: strejda zajíc | 09.08.2014 08:40
A protože,jako obvykle,je baterie ve foťáku vybitá,pokračuji.
Postojím u srnečka poslední stráž,netypické úlomky z topolu černého a začínám s červenou prací.Přichází Láďa a vše znova a znova probíráme....Srnce věším k vykapání a zpátky na \"značky\".Za čvrt hodiny mi přichází liška!To bych ale musel být levák(i když občas \"levý\" jsem),abych na ni mohl vystřelit.A už by mne ani neměli ostatní rádi.A taky si nechci toho svého srnála \"kazit\".
Občas projedu dalekohledem pole,boha mu,to je přece prase!Proč ten východňár šialený nestřílí?Čuník se vrací do lesa,ve světle měsíce je stříbrný.Ale za chvíli je tu znova,slyším ránu a \"kvííík\"!Po chvíli bloumá baterka po poli a tak jdu pro auto,nakládám srnce a vyrážím na pomoc.\"Máš barvu?\"Nacházíme nástřel,Laco vede pohřební řeči o ráně na běh a dosledu ráno se psem,ale Zajíc je spokojen,barva dle něho srdeční,občas bublinka z plic.A tak vyrážím s nízkým nosem(při mé výšce snadno)a po sto metrech cesty kriminál máme lončajdu jak kytku a tak \"Lovu zdar!\"-teď naopak a pak-ej úchněm-dotáhnout k lesní cestě.
Dobývá se na mne hajný,jde se kouknout na srnečka.Tak Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 09.08.2014 08:06
Bylo to sice už včera,snad ale taťku příliš nepohněvám...
Stále jsem nevybral a neulovil svého "velkého"srnce a tak vyrážíme s paní Z.do nových lovišť.Čerstvě posečená pšenice=zoologická zahrada.Sedíme cca 300 metrů od sebe,komu příjde srnec k tomu,střílí(jsem jí už několik srnců dlužen).Ale jak jsem říkal,čím větší hajzl....Ve čtvrt na devět se nade mno cca čtyřista metrů objevuje kolega,halt prasátka lákají.Jěště ani nevylezl z auta a už se čuníci sypou do slámy.Silná,přebarvená selata,deset až dvanáct,se děsně diví,kdeže je papáníčko a kryt.No,než sa náš Lacinko zobudil,su prasiatka v riti.Za chvíli se u jeho dodávky objeví srnec,zkusím písknou,pomalu se vydává podle lesa dolu ke mně.Na chvíli mizí v lese,pak se vrací přímo před posed,kde sedí Laco.Ten má asi oči jako šnek,když kolem něho kráčí na dvacet kroků nerovný osmerák!Vábím krátce znovu,následuje trysk ke mně.Pořád ho nemohu přečíst,pravá lodyha kratší,patrně ulomená,ale co ta levá???Jak žene proti mně na ostro,já ho snad nedočtu!Ale jasně starší srnec ,odstřelový,najednou mám v rukou osmu a přes puškohled sleduji,co dál.Srnec zastaví,pátra,kdeže ta mladá,chtivá čiplenka je a pomalu mne začíná obcházet zleva.Ani vítr mu nepřeje ,jde přímo od něho ke mně.A tak,než zajde za topolové větve,padá rána.
A co dál?Zase ta podivná směs radosti a smutku,po prohlídce trofeje jsem vyklepaný jako startka,co ji nosíte týden v kapse huberťáku.Jak už to bývá,ty nej srnce střelíme vlastně náhodou a nevědomky.
Starý(asi pamatuje Mrtvé moře,ještě když bylo jen trochu marod),poctivých 19 kilo,nerovný osmerák,pro mne životní srnec.A tento večer ještě nekončí,ale o tom až přístě...

A když budete,děti,hodné,strejda vám sem dá fotečku.

Autor: Ron Gordon | 08.08.2014 23:25
Takže dnes navečer jsem ještě chvátal k posedu u pšenice pokusit se něco nafotit, ale ouha, železní žrouti dokončovali dílo zkázy. No tak nic, říkal jsem si, když již jsem zde dojel, tak alespoň trochu osvěžíme hledání v jeteli. Po krátkém tréningu si říkám, že když jsem již tu, sednu na posed, zda se alespoň nějaké lišče na strništi neobjeví. Zaujali jsem pozice, jeden na posedu druhý pod ním. Chvíli ještě poslouchám rachot vysypavání zásobníku a pak se klona pomalu pohnula k odjezdu. Sedím a nasávám vůni čerstvé slámy a sleduji vyrovnané řádky při vycházejícím měsíci. Pojednou zpozoruji, že moje lepší uši pod posedem zpozorněly a upřeně sledují blízký okraj lesa. Když pohlédnu stejným směrem, vidím jak na strniště vyskočí zajíc a nechápavě se rozhlíží. Po chvíli jištění pak hopsá na oblíbené místo před posedem, z čehož je určitě můj společník radostí bez sebe. Připravil jsem si foťák, že si jej alespoň zvěčním,když v tom zpozoruji podel řádku slámy asi na 150 metrů nějaký pohyb. Že by nějaké to liště již tak časně vyrazilo se mi nějak nezdá, beru dalekohled a již je mi to jasné,podél řádku si to ke mně šine pyžamášek, za ním druhý,třetí ,čtvrtý takový malý vláček. Když je tak vidím spokojeně směrovat ke mně, beru foťák místo pušky a zachycuji je na video. Moje představa, že selátka příjdou podél řádku přímo před posed, a já budu mít čas vyměnit náčiní ale náhle vzala za své, když se vláček rozhodl pro překážkový běh přes řádky slámy směrem ke vsi. Stejně byly takové mrňavé, odůvodňuji si svůj mylný předpoklad a dál sedím a rozjímám . I zajíc nás již opustil, ale náhle přiběhl roztoužený srnčí mladík, letmo přehlédl okolí a vydal se hledat něco pro potěšení. Na focení již bylo málo světla, tak jsem se o to ani nepokoušel. Letmo kouknu přes puškohled na strniště, vzhledem k svitu měsíce ještě dobře vidím a tak zvažuji, že ještě chvíli vydržím. Zanedlouho vidím, jak srtništěm k lesu upaluje zajíc. Copak nám vyvedlo z klidu, našeho starého známého, předpokládám, že to musel být pouze dvounohý tvor a již jej vidím, v klouboučku, jak si to šine k posedu. Když příjde blíž, tak jen znechuceně mávne rukou a bere se k odchodu. Protože vím, že má podstatně lepší výbavu, puškohled "hvězdářský", tak na něj písknu ať se vrátí. Když slezám s posedu, nechápe proč mu uvolňiji místo, když noc je ještě mladá a měsíc tříčtvrteční. Konstatuji jen, že já jsem již ulovil a když něvěří přehraji mu záznam. Pak mu popřeji Lovu zdar a vydávám se šoulakem k autu. Ne jen lovem živ je myslivec.

Autor: Fesoj | 08.08.2014 15:06
Asi jak kde - u nás té vysoké zase tolik není, plán lovu jelenů je 3 ks a co se týče členů našeho MS, zatím nikdo, s kým jsem mluvil, nevěděl, která bije a na výraz "korunový špičák" koukali jako jojo. Mám takový dojem, že jsem se s uloveným korunovým špičákem setkal jednou na přehlídce trofejí, ale nebyl rozhodně tak vysoký, jako ten z předvčerejška.

Autor: figi | 08.08.2014 14:39
Fesoji, korunový špičák není zase taková vzácnost, už jsem jich viděl několik i ulovených. Po mírné zimě dobře založený jelínek.

Autor: oziris | 08.08.2014 12:28
Vcera vecer som si zasiel na zname strnisko, v podstate na istotou. Vedel som, ze medzi osmou a deviatou vecer tam vychadza z kukurice liska. Sadol som si pod strom asi 80 m od kukurice a vdaka dobremu vetru si ma tam nikto nevsimol. Mal som to stastie, ze som videl, ako srnec pokladal srnu. Druhy parik sa prechadzal okolo mna v dvadsatmetrovej vzdialenosti, parada. Videl som peknych dvoch srncov. Pred deviatou naozaj vyslo lisca, nechal som ho, nech prejde na lavu stranu, kde sa mi lepsie strielalo. Vedel som, ze sa nemusim nahlit, lebo obvykle tam myskovalo aj hodinu po zotmeni. Pockal som, kym si sadlo a stlacil som spust. Bolo to asi na 100 m, na nastrele ostala mlada liska. Zasah na pravu lopatku, v ohni. Stvrta liska v priebehu siedmich dni, kamarat sa mi smeje, aby som brzdil, ze lisky pre mna nestacia vyrabat :)

Autor: strejda zajíc | 08.08.2014 07:44
Funguje i bubák domácí,ale zadarmo ani kuře nehrabe!Když jsi na něj hodný,odmění se ti,jak se ukázalo včera ráno.Přišla mi nádherná liška,tmavý kříž přes plece,nemít tak dobré zoologické znalosti,měl bych ji za zrzavého vlka!A tak jsem se tou krásou kochal asi 10 minut,neb byla daleko a taky i když byla blízko,až jsem prošvihl tu správnou dobu.A když byla v dostatečné bezpečné vzdálenosti,poslal jsem ji kuličku,která ji,těsně,ale opravdu těsně,podstřelila.Někteří tvrdí,že jsem to udělal schválně,ale není to pravda.Již léta jsem neviděl lišku tak rychle běžet,to byla dvoustovka na zlatou.Asi to tak mělo být...
Ale obeznal jsem tam srnce,3 cm špičky,takže večer byl jasný.V plné zbroji vyrážíne i s paní Z.(bubáka měla určitě s sebou),usadil jsem ji na kazatelnu,kde jsem seděl ráno a sám se upíchl na takové zastrčené sedátko.Srneček měl vyjít mezi námi,to byl jasný takticko-operační plán,kdo ho bude mít blíž,střílí.Takže přišel z druhé strany přímo ke mně.Je to jasné,hajzl má vždycky štěstí,aneb "slušnýmu člověku pánbůh nenadělí."

Autor: Fesoj | 07.08.2014 00:33
Večer jsem si sedl na jeden ze svých oblíbených posedů u enklávy louky, zasahující do lesa. Letos poprvé, protože zemědělci se nějak opozdili s kosením a ve trávě zvíci chlapa bych stejně nic neviděl. Teď už je posekáno, ale zase to nějak zapomněli sklidit, tráva na řádcích vyrezla a zesvětlala, tak jsem si tam zkusil sednout. Prasátek ani lišky jsem se sice nedočkal, ba ani jezevci, které tam každý rok vídám celkem pravidelně, se neukázali. Ale viděl jsem něco, o čem jsme se sice učili ve škole, ale "naživo" dnes /respektive včera/ poprvé. Za světla, krátce po 20. hod., vylezl na louku jelínek. Ve zvěřině slabý, paroží sotva 10 cm - typicky odstřelový kus. Svrběl mne ukazovák, ale jednak samozřejmě neměl vytlučeno, druhak jsem byl zvědav, zda se ukáže ještě něco - a taky že ano. Chvilku po něm vyšel další kus, také špičák s parožím v lýčí - ale skoro o polovinu mohutnější, než jeho kamarád. Právě tím, že jeho nejméně 50 cm lodyhy byly ještě v lýčí, bylo velice jasně a zřetelně vidět, že se jedná o typického korunového špičáka - a ptám se zkušených jelenářů, zda a jak často se setkali s tímto podle mne málo běžným parožím ?

Autor: oziris | 06.08.2014 14:33
Ramo, u nas sme tohto roku vynorovali len velmi malo lisok, asi preto, ze nebol sneh... a tak ich je teraz hodne vonku. intenzivne lovime lisky len my, v okolitych zdruzeniach to zanedbavaju, nemaju ani nory. a myslim, ze aj mierna zima im trochu pomohla.

Autor: Ramo | 06.08.2014 12:46
Dnes když to tak čtu, tak nevím proč, ale začínám si myslet, že vy ty lišky snad chováte !!! :-))
Fesoji Bubák domácí to je dobré ! Doma to, ale radši říkat nebudu... :-(

Autor: Krejčí Karel | 06.08.2014 10:13
Lovu zdar!Čekal jsi na selátko s 8x64S,přišlo liščátko.

Autor: Jan Slavětínský | 06.08.2014 09:27
Lovu zdar! K tématu lišky.. Včera ráno, asi okolo půl páté, jsem střelil lišku, která mi vytáhla z rokle přímo pod žebříkem, přeskočila halogenku ,kterou jsem tam po příchodu dole nechal pod posledním špruslem a elegantně vytáhla do strniště.Nějaké zavětření,nezavětření... Zarazila a dobu jistila přímo pode mnou. Využil jsem rachotu právě jedoucího auta po státovce pro odjištění a na zamíření..Ještě jsem si v duchu stačil připomenout "miř výš, ke hřbetu,je to blízko,podstřelíš jí..." V podstatě po ráně jen přidaunovala. Lovu zdar! (8x64S, Oryx)

Autor: Fesoj | 05.08.2014 22:44
To je jeho problém - v takovém případě nejde o nic jiného, než o nastavení priorit !

Autor: Ellhenicky | 05.08.2014 17:20
Josef, je to 100% vyzkoušené? Znám jednoho a ten když toto použije, tak se do lesa nedostane-:)

Autor: Fesoj | 05.08.2014 10:27
Lovu zdar ! A co se týče toho sáhnutí, už jsem kdysi dávno upozorňoval na to, že úspěch tohoto kouzla je zaručen pouze tenkrát, jedná-li se o pytlačení v cizím revíru, nikoliv o "bubáka domácího".

Autor: oziris | 05.08.2014 09:04
A pridam dalsi zazitok zo vcerajsieho vecera. Posadil som sa na strnisko na rybarsku stolicku ku skruzi. Krytie sa mi zdalo slabe, sedel som sice tesne pri skruzi, ale zvysok nepokoseneho obilia ma vobec nezakryval a na horizonte bola moja silueta asi celkom dobre viditelna. Zistil som, ze to ale vobec zveri nevadilo... Po zotmeni ma od chrbta prekvapil srnec, ktory prisiel na dva metre. Este za svetla som v dialke videl myskujucu lisku, dobre cez 400 m, tak som zvazoval, ze ked sa trochu priblizi, skusim "long range". Tolko som ale vahal, az sa svaty hubert nadomnou zmiloval a zrazu bola pri mne na cca 40 metrov ina liska. Trochu pobehla, otocila sa ku mne a uprene ma pozorovala, ale identifikovat ma uz nestihla. Bol to dospely lisiak, snad 2-rocny, vzdialenost 60 m. Potom som este skusil tu dalekonosnu strelu, ale minul som. Nevadi, pridem znova. A videl som aj dvoch srncov, peknych. Starsi trochu prehnal toho mladsieho, obaja mali parozie poriadne nad usi. Som velmi spokojny. Bol pokojny vecer, videl som kopu zveri a takpovediac som "splynul" s prirodou. Navyse som strelil 15.lisku tuto sezonu, moju tridsiatu v zivote. Doma som to oslavil plechovkou piva a aj manzelka niecim prispela :) mimochodom, jeden stary jager u nas v zdruzeni sa mi smial, ze urcite si pred polovackou "niekam" siahnem, lebo kedy idem von, vtedy nieco strelim. on bol vonku desatkrat a lisku nevidel. vzdy ma pritom napada ten vtip, co tu niekde odznel - "copak, pane adjunkt, dneska maji tu ruku nejakou studenou" :)

Autor: oziris | 04.08.2014 15:17
Zdravim. Po tyzdnovej dovolenke som sa vratil a zistil, ze jeden kolega stihol ulovit dve lisky a druhy diviaka. Takze som nevahal, v sobotu si privstal a posadil sa do kukurice, ktoru pretina strnisko po obili. O pol piatej rano vysla z pravej strany liska. Strielal som z rybarskej stolicky a pusku som si opieral o stativ. Po rane ostala v ohni, mlady lisiak, vzdialenost cca 100 metrov. Vecer som zasiel na to iste miesto, o 21:10 vysla liska tentokrat z lavej strany, ale bola daleko. Skusil som vabenie na lasicku, pozrela sa ku mne, urobila par krokov, ale dalej nesla. Tak som si povedal, ze musim strielat, aj ked je daleko. Zapol som cerveny bod a zamieril na siluetu, ked bola otocena bokom. Po vystrele som videl iba chvost, ktory poskocil nad strniskom... nebol som si isty ranou, lebo to bolo fakt dost daleko. Cakal som este na diviaky do polnoci, ale neprisli. Nastrel som potme ani nenasiel, takze dohladavka rano. Lisku som nasiel, ostala na nastrele, vzdialenost cca 170 metrov. moja trinasta a strnasta tuto sezonu. srnec zase nic, nevidel som ani chlp. LZ

Autor: Radek Chadim | 03.08.2014 11:44
Toto je téma Dnes, a toto téma by mělo být o tom, kdo kde co ulovil nebo jiného zajímavého zažil při lovu nebo pozorování zvěře. Takže se držte všichni tématu.
Webtaťka nemá kašlík, ale prožil velice těžký týden, kdy toho dost namluvil a napsal bez pozitivního efektu a nechce se mu tady cokoliv psát, tak ho nikdo moc NESERTE, ať se nemusí zlobit :-).

Autor: Děda z lesa | 03.08.2014 10:53
To býval kdysi oblíbený slogan, který mladší generace již dnes nechápou :
..."ráno vstanu a pustím si Zákrutu"...

Autor: strejda zajíc | 03.08.2014 07:08
Copak to DNES vidím?Náš webtaťka má jakýsi kašlík?To má určitě z toho číhání na prasátka po nocích!:-))

Autor: Radek Chadim | 02.08.2014 09:17
Ehm, ehm :-).

Autor: strejda zajíc | 02.08.2014 07:16
Pánové,omlouvám se za neuplnou informaci.Na co by Zajícovi byly hodinky?Vstávám,když se vzbudím,jím,když mám hlad a pracuji,jen když musím!:-)))
P.S.:Kdo vstane k obědu,ušetří snídani.

Autor: ValíkVlastimil | 01.08.2014 19:44
Georg byl jsi o chlup rychlejší ☺☻☺

Autor: ValíkVlastimil | 01.08.2014 19:40
Josko třeba vikipedie a toto o firmě WENGER:
V roce 1988 se firma rozhodla vstoupit i na trh s další typicky švýcarskou komoditou, hodinkami.

V roce 2005 odkoupila firmu Wenger firma Victorinox.[3]

V roce 2013 přišly obě společnosti s oficiálním prohlášením o spojení výroby v oblasti nožů a od roku 2014 již budou nože Wenger vyráběny pouze pod značkou Victorinox.[4]

Autor: Georg.H | 01.08.2014 19:39
@Fesoj:
http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/svycarske-noze-prijdou-o-znacku-wenger-zbyde-jen-victorinox_260070.html#.U9vQKeM_sbI

http://ekonomika.idnes.cz/svycarsky-arnmadni-nuz-wenger-po-120-letech-mizi-zbude-jen-victorinox-1im-/eko-zahranicni.aspx?c=A130201_111406_eko-zahranicni_spi

Autor: Fesoj | 01.08.2014 18:53
Jardo, mně to taky hned nezapálilo, tak jsem si to vygooglil. Pravděpodobně půjde o kudlu, i když tahle firma toho dělá víc, např. i hodinky. Já mám Victorinox, taky švejcar, už 14 let. Ale strejdo, kde jsi vyhrabal, že wengery už nebudou ?

Autor: Jaroslav Tatalák | 01.08.2014 18:24
Pánové, vím že jste na výši, ale co je to wenger. Nevím tím pádem o čem se hovoří. To víte my pánové dříve narození mimo strejdu zajíce

Autor: Václav Sládek | 01.08.2014 16:42
Strejdo neměn máš ji ochočenou a vycvičenou k obrazu svému.Sakra nebude to naopak?Wengera mám též jsem s ním spokojený.

Autor: strejda zajíc | 01.08.2014 08:14
Dnes,vlastně včera jsem si koupil wengera,holt,když už nebudou....Jaksi se na stará kolena vybavuji novými věcmi.Že bych si pořídil novou Zaječici?A co bych s ní asi tak dělal?:-)))

Autor: Radek Chadim | 01.08.2014 08:13
Srpnové Dnes.