První kule,poslední brok



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 27.08.2014 14:33
Karle, máš úplnou pravdu - blbé je na tom jen to, jak se Ti ten, kdo Tě s ranou o zlomek vteřiny předběhl, potom šklebí !

Autor: prroud | 26.08.2014 18:51
To jsou "starosti",panecku :-)
Eh,jen pro jistotu :-),to je "povzdech" v dobrym :-)

Autor: Karel poslík | 26.08.2014 18:09
Jak píše Pavel o té lišce, tak to byla rána do hrobu a podle pozdější reakce byla takto chtěná. Ať mi ale kamenuje ten, kdo chodí, nebo dnes spíše už chodil, na hony a nedal nikdy nechtěnou ránu do hrobu. Když táhnete z letící nebo běžící zvěří, mozek dá tělu pokyn střílej a v tom okamžiku se z bažanta nebo kachny "práší". Už to nejde zastavit a je tam ranka do hrobu jak vyšitá.Já se k tomu přiznávám, mě se to stalo. Zdar Karel

Autor: Fesoj | 26.08.2014 15:35
Máš pravdu, Pavle, napsal jsem to nepřesně - správnější by bylo na "jakkoli těžce postřelený unikající kus", u toho lišáka např. šlo o typickou "ránu do hrobu".

Autor: Ellhenicky | 26.08.2014 15:29
Vše je v lidech. Někteří z nás jistě "nechali" střelený kus někomu, komu to přáli a vůbec jim to nevadilo,že to bylo jinak,aniž by na tom chtěli nějak profitovat.Taky před lety k nám jezdila parta myslivců od rybníků, kam jsme jezdili na husy, na naháňku. Jeden ze starších myslivců, který sice jezdil pravidelně , ale byl spíš dobrý společník na lečích než střelec,tak jsem mu nechal "svého" lončáka na kterého on vystřelil aniž by věděl v jaké kondici k němu došel.V 65 letech měl radost jako malý kluk a i třesavku dostal. Při té leči bylo střeleno 14 prasat, tak králem se nestal, ale i po letech měl radost z "ranky jako víno" a poslouchali jsme tento lov skoro při každé poslední leči a to prase rostlo a rostlo a rostlo...

Autor: Pavel Černý | 26.08.2014 13:35
Fesoji, s tím závěrem ke mnou popsanému případu naprosto souhlasím. Ale k tomu, co píšeš o lovu drobné zas tak úplně ne... Bral jsem to vždy jako "poslední rána na zvěř, která je schopná uniknout". Jeden skutečný případ, starý asi 20 let: Měli jsme tehdy v MS nejstaršího člena kolem 80ti let, ale jak sám pravdivě tvrdil, "skoro všechny předběhne". Byl to takový svéráz, ale byla s ním sranda. Většina z nás mu vykala... Protlačili jsme rákos, padaly rány ze všech stran, a když jsme došli k představené, pan X potěžkával lišáka a přijímal gratulace. Tož jsem mu také popřál Lovu zdar! Pak si mě vzal bokem jiný mladší člen a pošeptal mi, že toho lišáka střelil on, ale ať ho panu X nechám. Tak jsem si to nechal na poslední leč a přede všemi jsem pana X požádal, aby nám popsal, jak složil toho lišáka. "No střelil ho tady Y, ale on ještě zvedl hlavu, tak jsem mu ji šoupnul!" No, zasmáli jsme se, nechali jsme to být, ale tohle podle mne "poslední brok" nebyl. Byť to byla rána na "živý, jakkoliv postřelený kus" :-).

Autor: Fesoj | 26.08.2014 13:12
Velmi správně to vysvětlil Karel Poslík, naproti tomu to, co napsal Honza Slavětínský, dokazuje, že leckdo není schopen tohle vcelku jednoduché pravidlo pochopit. Tedy "polopaticky" : Při střelbě brokem je lovcem vždy ten, kdo vystřelil poslední ránu na živý, byť jakkoliv postřelený kus, při střelbě kulí naopak ten, kdo dal první smrtelnou ránu, i když kus musel být dostřelen. Nikdy to nelze chápat tak, že kule má přednost před S-Ballem /vždyť to je v podstatě rovněž kule/. A co se týče prvního příspěvku Pavla Černého - byl-li ten zásah broky na nízkou komoru snrtelný, pak je lovcem první střelec, což ovšem nic nemění na faktu, že za tu střelbu broky ho měl hospodář hned veřejně "vyjebat jak sirotka", pokud ne rovnou poslat domů, jak napsal Karel.

Autor: Pavel Černý | 26.08.2014 11:17
Ale s tím já souhlasím, ale já tam byl jako host a proto jsem do ničeho nemluvil. Domácím to evidentně nepřipadalo divné, natož protizákonné.

Autor: Karel poslík | 26.08.2014 11:13
Pavle , pokud se chlubil tím,jak tam střílel prasata brokama, tak ho měli poslat domů a bylo to vyřešené hned. Zdar Karel

Autor: Pavel Černý | 26.08.2014 11:11
Karle, já na naháňky v podstatě nechodím a při honech na drobnou jsem mnohokrát zažil opačné pohnutky, protože u nás král honu dostával kus navíc a kdo měl nulu, musel platit "hamtné" za zbytečné pošlapání honitby :-). Což při výsledcích 3-5ks na střelce bývaly jen výjimky. Ale zažil jsem také dohady o špičáka siky, kde bylo "zájemců" o úlovek několik a musel rozhodovat až hospodář. A jak se tam jeden cítil ukřivděný... :-) Jinak souhlas - slušní lidé se vždy dohodnou. U drobné to někdy byly opravdu současné rány a pak by měl mít přednost starší před mladším a host před domácím.

Autor: Karel poslík | 26.08.2014 10:55
Slušní lidé se mezi sebou zpravidla dohodnou podle zásady první kule, poslední brok. Pokud je to pojato jako první kule = takový zásah, který by sám o sobě vedl ke zhasnutí zvěře . Poslední brok pak nesmí býti chápán jako zjevná rána do hrobu. Já jsem se zatím spíše setkával se situacemi, kdy zcela evidentní úspěšný lovec se ke svému úlovku z různých pohnutek nechce hlásit. Důvody jsou někdy velice primitivní. Nejčastěji je to maskovaní neochoty , možná též neschopnosti, úlovek vyvrhnout před zraky přihlížejících. Nebo obava, že by se musel zapojit do odtahování úlovku někam k cestě, nebo dokonce obava aby nebyl vyhlášen králem lovu, protože by musel pustit chlup. Tak to prostě je. Zdar Karel

Autor: Pavel Černý | 26.08.2014 10:20
Podobných "žertovných" příhod, jako popsal Ellhenický, jsem zažil několik. Na jedné naháňce (už asi před 15ti lety) postupně vybíhala z leče cca 30kg selata mezi mnou a sousedem, blíže sousedovi. Soused s brokovnicí, já s kulobrokem. První sele 5m od souseda po ráně na hlavu udělalo kotrmelec a zůstalo ležet. Druhé o pár metrů dál také padlo, ale pak se zvedlo a svižně odbíhalo. Současně vyběhlo z trní třetí sele. Dal jsem přednost tomu postřelenému a kulí ho dostřelil. S-balem jsem pak na trochu větší vzdálenost minul to třetí. Krátce na to leč končí a soused se začíná chlubit, jak ty SGčka na prasata platí. Neřekl jsem ani slovo. Seběhli se další účastníci a soused se dal do vyvrhování. První sele opravdu jen za slecho, druhé na hodně nízkou komoru až okraj hrudi mělo prostřelenou hrubým brokem i špičku srdce, ale zato aortu a střed plic "na kaši". Povídá: "Podívejte - co tohle je?" Já na to: "7x57 MH 9 gramů." Zasmál jsem se a nic neřešil. Ale včil mi řekněte (podle toho pravidla), čí to prasátko vlastně bylo, když soused střílel poslední brok a já první kuli? :-))

Autor: Ellhenicky | 26.08.2014 09:48
Když jsme na lovecké akci jako hosté, tak by jsme se měli podle toho také chovat, ale nenechat ze sebe dělat vola. Před lety na naháňce místní lovec(myslivec se nedá říci)kulovnicí postřelil kňoura. Já byl jeho soused a viděl jsem pohyb kňoura, který kolem mne procházel na 20 kroků a já ho pouštěl. Když se přiblížil k sousedovi, tak ho kulí postřelil na měkko. Prase se otočilo a pomalu se vracelo zpět a silně barvilo, tak jsem ho dostřelil S-balem a vyvrhl, protože střelec se k tomu neměl.Následně se neřešilo zda první kule čí brok,protože onen střelec svoji ránu zcela zapřel a já vypadal jako blbec.Pak se to sice vyřešilo, ale bylo to nechutné. Jinak mne to učili také tak jak uvádí Milan.

Autor: Milan Jirmann | 26.08.2014 08:01
Nás vždy učili, že lovec je ten, který zvěř jako první smrtelně zraní. Když někdo na naháňce vystřelí na kus a trefí na komoru, tak není problém, aby kus běžel ještě 100m a další lovec, který o tom neví, trefí kus také, tak už podle mě není ten, kdo kus ulovil. Je jedno, jestli střílí z kulovnice nebo jednotnou střelou. U drobné nás učili, že když dva lovci střílí brokem na jednoho zajíce, tak lovcem je ten druhý, pokud zajíce viditelně trefí. Jako host do toho také nikdy nekecám a nechávám, aby si to lovci mezi sebou vyřídili sami. LOVU ZDAR!!!

Autor: Jan Slavětínský | 26.08.2014 07:22
Řešit spor dvou střelců dle tohoto verdiktu se zdá sice jednoduché,ale už mockrát jsem byl svědkem toho, že si to každý vysvětluje po svém. Někdo dává důraz na první ránu a zásah zvěře, někdo na poslední ránu.
Osobně jsem vždy gratuloval střelci ,který zvěř smrtelně zasáhl nebo tak, že by se po jeho ráně bez problému dohledala a bez ohledu na "první kuli a poslední brok".
Jsou mnohdy případy, že na štontu někdo střelí na lišku nebo na černou, ta se zasažná doslova dohrne ke druhému střelci a on jí v podstatě dostřelí a přinese na výřad. A nebo první střelec kus pouze "vomete", postřelí a po sousedově ráně kus padá. Sice stejné pořadí ,ale úplně jiná situace... Někdo to doslovně řeší tak, že střelec s kulovnicí - byť by kusu prostřelil jen běh, má přednost před tím, který esbalem trefil kus na komoru. To už jsem také viděl....Tak že "doma" to v případě potřeby řešíme jak jsem psal a jinde jako host mlčím a nekecám do toho....

Autor: jirka marek | 22.08.2014 12:01
Zdravím,podělte se o vaše zkušenosti,případy, s touto mysliveckou tradicí.