Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Heger | 30.10.2014 19:31
Zdravím,
ne dnes, ale v úterý jsem měl první lovecký úspěch.
Po 15:00 zaujímáme své štonty v leči, kde byla obeznaná černá zvěř. Bylo příjemně, slunce hřálo do tváří, ovšem to netrvalo dlouho a byl čas se soustředit na hlas barváře, který hnal kus černé zvěře. Padly 2 rány a divočák měl namířeno směrem ke mně do kopce, byl již postřelen. Rychle flintu do ramene a zazněl třetí výstřel, kus zaznačil ránu a pomalu se sesouval po listí z kopce dolů.
Po ukončení leče všichni prohlíželi ulovený kus s tím, že divočák patří mně, neboť můj vstřel byl smrtelný. Dále následoval vývrh a tradiční pocty ulovenému kusu.
I když to byl zážitek hezký, furt pro mě bude asi první prase až na čekané..
ZH 104 7x57/12 SaB 11,2g
J.H.

Autor: Radek Chadim | 27.10.2014 15:01
V sobotu ráno před odjezdem do hokny jsem vyjel na kopec, jestli alespoň u sousedů náhodou nerochá nějaký daněk. Při vystupování z auta už jsem ho slyšel, hluboký hlas a takový netypický zvuk, popošel jsem asi 70 m od auta na horizont a 300 m od horizontu na naši louce rochá daněk. Čekám, až se trošku rozední, při lepším světle vidím na kraji louky rochat na naše poměry dost starého - řekl bych že i 6-7 let starého - jak jinak než černého daňka, postavy losovité, lopaty poměrně úzké rozšířené jen kousek na koncích, měl u sebe asi 3 kusy holé zvěře. Po asi 20 minutách holou dančí něco vyrušilo a i s daňkem zatáhli do lesa. Toho daňka už jsem tam slyšel o úplňku, ale to zarochal jen 3x hned za sebou a znělo to tak prazvláště, že jsem si ani nebyl jist, jestli je to vůbec rochání, ale bylo. Teď dvě rána ani ťuk, ale jestli už nebude po říji.

Autor: Václav Sládek | 27.10.2014 10:28
V sobotu hon na "bažanty"počas fajnovej střelci ukáznění.Slušnou práci odved i můj drsňák.Večer pohoda v hospůdce co víc si myslivec může přát.

Autor: Krejčí Karel | 21.10.2014 20:26
Jednu 75mm gumovou harmonikovou okulárovou očnici bych měl,ale je s přilepeným dural.kroužkem a závitem M35x0,5mm,která pasuje našroubovat do vnitř.závitu okuláru některého puškáče.

Autor: Vrba Frantisek | 21.10.2014 11:02
Ramo,pokud netrváš na originální očnici na puškohled,stav se u oporaváře praček nebo v prodejně s potřebami pro instalatéry a určitě něco seženeš.Já mám na puškohledu kus gumové hadice z splachovače wc a slouží už asi 30 roku.

Autor: Radek Chadim | 21.10.2014 09:01
Zlatá dobrá 308ma :-).

Včera jsem se vrátil z dančí řije. Bylo to super, i když moc nerochali, viděli jsme neuvěřitelné daňky. Bohužel o to těžší je návrat do pracovního procesu :-).

Autor: oziris | 20.10.2014 10:43
v piatok rano som si pockal pri hranici kukurice a oziminy. uz som sa zberal na odchod, bolo sedem a uplne svetlo, ked som uvidel v strede pola lisku, ako myskuje. cca 400 m. zvazil som situaciu a rozhodol sa, ze sa pokusim ju napirsovat. vietor bol dobry, ale pole bez prirodnych prekazok, musel som sa pohybovat po odkrytom terene, tak som tomu moc sanci nedaval. presiel som prikrceny prvych 100-150 m a ked som zastal, skontroloval som sitaciu. liska sa venovala myskovaniu. pomalym pohybom som sa po kuskoch posuval, az som sa dostal snad na 100 m. uplne som zalahol a vtedy uz zacala zistovat, co sa deje. trcal mi len klobuk a puska. chvilu ma skumala, potom myskovala dalej. ale strielat sa nedalo, bola otocena na ostro, pred sebou som mal nejaky kus zeliny a navyse som dost tazko dychal. takze som sa posunul o par centi. opat na mna uprela zrak a asi pol minuty ma pozorovala. potom sa vratila k svojej oblubenej cinnosti (citovala, ako sa vravi). ked sa natocila bokom, zaprety na laktoch som vystrelil. hodilo ju do strany, nevedel som, ci po zasahu alebo od strachy a tryskom sa rozbehla do kukurice. prebehla 100 - 150 m po otvorenom terene a vbehla do kukurice. siel som za nou, farbu som nehladal, lebo som videl, kam vosla. nasiel som ju cca 5m od kraja kukurice, este zila. dostrelil som ju. foto v galerii. strelivo nosler partition, 243w. vid vstrel a vystrel, nechapem, ako mohla s takou ranou bezat taky kus... moja druha v tejto sezone.

Autor: Jan Slavětínský | 15.10.2014 14:15
Byly doby, že se to špatně shánělo a dělalalo se to všeljak ,jak píše Josef, z těch různých hadic-harmonik. Bývaly i na secích mašinách.
Dnes to koupíš a s různým průměrem podle puškohledu. Zadej to do vyhledavače internetu a uvidíš. Možná i zde Karel Krejčí ti dá typ. Já to tedy nemusím, zdržuje to při rychlých ranách a míření a také mi připadá,že to zmenšuje zorné pole. Zdar.

Autor: Ramo | 15.10.2014 14:06
Fesoji já na pračce žádnou takou hadici nemám ! To bude asi nějaký historický kousek NE? Poraď kde ji sehnat?? Dík

Autor: oziris | 15.10.2014 10:01
fesoji, prisaham na co chces, ze vstrel bol uprostred hrudi. skor ma zarazilo, ze som nevidel vystrel. problem je, ze dostrelnou ranou som lisku "otvoril" a to prave na strane, kde by som ocakaval vystrel. ale ako som napisal, liska bola otocena hrudou, ale trochu sikmo.

Autor: Fesoj | 15.10.2014 09:43
Oziris - něco podobného se mi stalo při ráně na lišku také, ale šlo o ráži 222R. Asi to nebyl zásah do středu hrudi, jak píšeš, to by po 243 W neudělala ani krok, ale nejspíš šlo o klasické odplecení, kdy kule prošla mezi lopatkou a žebry, aniž by pronikla do hrudního koše.
Tomio, aby mi "měsiček nedělal v puškohledu neplechu", mám na okuláru stabilně nasazenou gumovou očnici, k jejíž výrobě jsem použil kus vyřazené harmonikové hadice z automatické pračky. Je to zadarmo a svůj účel plní spolehlivě. Na optiku to nasazuji pevnou částí, harmonika je na oku. Důležité ovšem je, aby měla správnou délku, nezmenšovala zorné pole a "seděla" tak, abys ji při zalícení ani nevnímal. Podobné očnice bývaly dodávány ke každému ze starých Zeissů, ale řekl bych, že ta z pračky je skoro lepší, protože ta původní byla příliš silná a musel jsem ji obrousit, aby vůbec šlo otevřít závěr.

Autor: oziris | 15.10.2014 09:17
rano som vstal o stvrtej, mal som plan ist na posed, kde som vo svrtok postrielal diviaka, ktory unikol (popis vo vlakne "blba rana"). dufal som, ze sa objavi nejaka cierna. bola dost kosa, sedel som od piatej rana. ale pohyb nebol ziadny. asi dvakrat som pocul suchot v kukurici, ale netusim, co to bolo. pred siedmou som dvakrat s odstupom desiatich minut zavrestal na vrestadle. nic. po poslednom zavrestani preslo snad desat minut, ked spod posedu vyletela sliepka. hned som zbystril, lebo bazant ma vacsinou dobry dovod, aby sa zdvihol z travy. pozriem cez lave okno na chodnik, ktory pretina kukuricne pole a vedie k posedu. na chodniku, 30 m, stala liska a pozerala za odlietajucou sliepkou. potichu som chytil pusku a prelozil ju do okienka. liska sa pozrela smerom ku mne, ale kriz uz pevne lezal rovno uprostred hrudi (bola trochu na ostro). padla rana, liska lezi. po skusenosti z minuleho tyzdna s "ozivenym" diviakom som ju drzal v krizi. ale po troch sekundach bleskovo vstala, ja som nestihol urobit nic, a hop do kukurice. videl som len, ako sa zavlnili vrcholky. zliezol som z posedu, pusku na pleci a vosiel na miesto, kde som videl pohyb. farba ziadna, po par krokoch som zbadal lisku, ako unika. este par metrov jej smerom a zbadal som ju, ako sa tisne k zemi a pozera na mna. rychlo som ju dostrelil. po blizsom preskumani som zistil, ze prva rana ju trafila doprostred hrudnika spredu, tam, kam som mieril. nechapem, ako je mozne, ze to prezila a este sla dalej, bez farbenia. pouzivam kvalitne strelivo nosler partition 243w. najprv mi po nom utiekol diviak, teraz liska. je to mozne?

Autor: Tomio | 06.10.2014 09:24
Včera jsem byl poprvé obhlídnout dančí říjiště. Už se nám to blíží kotle jsou nadělaný solidní. Sedl jsem na stoličku a přemítal o událostech minulých dní, které se mi neustále vrývaly do paměti a mozek furt pracoval. Asi jsem měl dvakrát vyběhnout ten kopec, abych nemusel přemítat.

Jak takto sedím, začíná se smrákat, slyším ze stráně zvuky, po chvilce jsem uslyšil klasický dutý úder parohu do větve a supění, tak říkám daněk je doma. Vezmu stoličku a opatrně proti větru šoulám. Sednu se na vyvíšeninu a čekám co bude dalej, najednou slyším v keřích zvuky připomínající divočaky. Váhám, co to teda je daněk, nebo divočáci, když podemnou dvakrát zarochá daněk, ten zvuk, který celý rok člověk očekává.Hrubý hlas,první oznamovatel říje, určitě starší daněk. Nicméně stále slyším, takové zvuky připomínající černou, které míří na pastvinu. Vyjdu tedy dalších 50m na kraj pastviny a vidím takových 12fleků, které se mi nezdají, po chvilce rozeznám černou. Dvanáct koustků vklidu rozebírá pastvinu, šoulám za nimi, nekryt po louce, už jsem takových 70m, dobrá pozice, klekám, opírá pušku o stoličku, vybírám nejmenší prase, jedno bylo o fous menší, ale vesměs váhově kolem 50-60kg. Bohužel měsíček mě dělá v puškohledu neplechu a prasátka začínají něco tušít, fouknutí a stáhnutí se do stínu stromů. Tak jdu zase k nim. Slyším je rachotit v kraji a už zase vylézají, ale dál a jdou si zkušeně pro vítr rychlým krokem mě obchází a hůrá do lesa. Od sousedů zarochá jednou další daněk. Čekáná končí, jdu pro auto. A když jedu domů, jeden ze štětináčů mi na silnici dává sbohem. Krásná čekaná, takových do roka je málo.

Autor: Karel poslík | 06.10.2014 08:37
V sobotu jsme u nás měli první hon na kachny. Bylo nádherné počasí. Sešlo se 31 střelců a s podivem bylo více hostů, než domácích. Nějak o ty společné akce není zájem. Měli jsme tam tři trubače s lesnicemi a jedenáct LUP. Udělali jsme celkem čtyři rybníky, přičemž na jednom nebylo ani brko. Patrně to tam ráno někdo splašil. Celkový výsledek byl velice dobrý. Ulovilo se 67 kačen, Všechno divoká populace , žádný odchov. Zdar Karel

Autor: Petr Havlín | 05.10.2014 14:57
Dnes jsem se vrátil z lovecké výpravy do Krušných hor. Celkem jsem byl na šesti vycházkách a viděl jsem srnčí,kunu,lišku,prase a měl na dosah říjícího jelena. Jeleni troubili každý den.
Prasátko mohlo být moje první, ale potřeboval jsem 10min světla nebo nový puškohled-v mém 6x32 jsem nemohl zodpovědně zamířit. Po těch deseti minutách, kdy už by se dalo střílet přišla na vnadiště liška a prasátko(cca30-40kg) mi zradila. Abych si nezradil případně jinou zvěř, tak jsem tu zrádkyni ani nestřelil.
Za jelenem jsem se honil cestou necestou celou hodinu a půl. Nakonec musel být jen 20-40m daleko, ale byl v hrozné houštině a já bohužel troubit neumím. I tak to byl úchvatný zážitek. Naše příroda je krásná a díky patří sv.Hubertovi za další myslivecké zážitky a poučení.

Autor: Ellhenicky | 05.10.2014 13:33
Opožděně vše nej ,hlavně zdravíčko a hodně mysliveckých zážitků všem Františkům.

Autor: červenka emil | 05.10.2014 12:29
Dnes v 0.45 lončák,77kg vyvržený,8x57S,SB SP,od nástřelu cca 70m. Dárek k včerejším 66.

Autor: Jaroslav Tatalák | 01.10.2014 21:00
Tak zmenšováním ploch kukuřice se prasátka začínají potulovat po lese.Bylo vidět, že si pohráli se zakrmovacími válci, které byly obaleny bahnem, ale prázdné. Tak jsem je naplnil,kolem navnadil a druhý den,to je předevčírem jsem vyrazil na čekanou. Abych zjistil, kdy vlastně vnadiště navštěvujou, zůstal jsem na kazatelně celou noc. Navečer pár kusů srnčího,při šeření les podivně stichl a bylo slyšet jen ukapávající sráženou rosu ze stromů. Ve čtvrt na čtyři padla mlha a bylo vymalováno až do sedmé. Tak že to vypadá tak, že když si vezmu volno v práci, tak prasátka si jej berou taky! Tak že někdy příště.

Autor: Radek Chadim | 01.10.2014 00:11
Řijnové Dnes.