Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Tatalák | 28.11.2014 18:44
Mám to za sebou dávno a k tomu na Vánoce a než jsem odešel domů, dovezli tam kolegu přímo z honu, jen měl starost o flintu a kdy bude moct do lesa.Do týdne opouštíš nemocnici, za 14 dnů Tě to táhne do lesa.Koncem roku se bude Fesoj hlásit někde z natláčky.

Autor: Václav Sládek | 28.11.2014 18:28
Poslouchal jsem pořad kde doporučoval nějaký specialista při infarktu žádná okresní nemocnice ale rovnou do specializovaného centra.Mám za to že řek že je to potřeba stihnou do dvou hodin.Je to jak napsal Děda z lesa,pacienti se po zákroku cítí tak dobře že chtějí hned domů.

Autor: Děda z lesa | 28.11.2014 15:45
Žádný strach, doktoři dnes opravdu umí a naše angioplastika je špička.
Před lety jsem na infarkt dokonce exnul, naštěstí mě probrali k životu, nafouknutými balonky zvětšili zúžené cévy, kde to nešlo dali stent - vše bezbolestně a díváte se na tu generálku na obrazovce - od té doby o srdci nevím.
Stejně dobře dopadne i Fesoj, přejeme mu to všichni !
A Radku promiň...

Autor: František Dušák | 28.11.2014 14:03
Lepusi vyřiď, prosím, Pepovi, že mu přeji vše nejhorší, aby se mu vyhýbalo a on nás dále obdařoval rýmovačkama. F.D.

Autor: Zdeněk Šváb | 28.11.2014 12:13
Strejdo, myslím, že pozdrav a přání brzkého uzdravení od "nás" všech Fesoje přes Tvou osobu posílí a on se brzo v nemocnici či doma dostane k PC a vše se vrátí do starých kolejí!!! To přeje Zdeněk

Autor: strejda zajíc | 28.11.2014 10:34
Dnes mi volal Fesoj.Je to dědek děsně čilej,neví co roupama,jeho poslední(doufám,že ne doslova) kousek je let vrtulníkem.Bohužel do nemocnice v Hradci,s infarktem.Ale protáhli mu tam trubky na karburátoru a zdá se,že to bude dobré.Jen se tam příšerně nudí.Takže kdo mu chcete brnknout,číslo je u mne.Napsal bych ho sem,ale jsou lidé nejen hodní...Moje číslo je 603216999,pošlu na něj vizitku nebo zavolám.Ahoj lidi.Zajíc

Autor: Fesoj | 20.11.2014 01:11
No, čelist jsem nerozřízl, ale podle pohmatu mladá. Pomocí nože upřesněno - cca 4 roky, maximálně 5, čili v nejlepším reprodukčním věku.

Autor: strejda zajíc | 19.11.2014 22:32
Pepo a věk té srny?

Autor: Fesoj | 19.11.2014 19:20
Což o to, zaké se mi stalo, že jsem na honu musel dát záraz srnečkovi, který po požití řepky oslepl, jenže dnes se u nás široko daleko řepka nevyskytuje a navíc nešlo o nějakou akutní otravu, vzhledem k té vyhublosti jsem přesvědčen, že se trápila dost dlouho.

Autor: Václav Sládek | 19.11.2014 17:35
Pepo před mnoha roky v době kdy děti do patnácti mohli jít jako honci při lovu drobné.Jeden rok se našlo několik kusů srnčí která byla zesláblá apatická v zálezích taktéž s průjmem všechny dostali záraz pak je zakopali.Mám za to že to byla doba kdy se v JZD začínalo s řepkou.Davno davno tamu na zad.Bylo mi tak dvanáct bylo to během jednoho honu.Jo jěště v té době se hojně používalo "bezpečné"DDT.

Autor: Fesoj | 19.11.2014 13:46
Minulý měsíc jsem si pořídil kladkostroj, abych měl snadnější práci s uloveným kusem a byl jsem zvědav, co na bříze před barákem bude viset jako první. No a protože letos mám smůlu jako nikdy předtím, ze "zasvěcení" kladkostroje nemám ani sebemenší radost. Před chvílí jsem tam pověsil uhynulou srnu, kterou našla sousedka v příkopu, vlastně uprostřed vesnice. Viděla ji tam postávat už včera večer, byla apatická a dnes už to má za sebou. Nešlo o autoúraz, srna byla vyzáblá, hřbet jako pila a příšerný průjem. A podle zákona schválnosti byla vodící, s mlákem ve vemínku. Srnče nebo srnčata se nejspíš ulovit nepodaří, budou se držet ve vysoké trávě mezi baráky, kde se střílet nedá. Na jaře takový úhyn není nic neobvyklého, ale teď ?

Autor: Radek Chadim | 18.11.2014 08:06
Fesoji, oni že 2x honit, ale na různých plochách co se polohy týče, nikoliv však množství drobné zvěře, které je jako na většině míst naší krásné země nízké.

Autor: strejda zajíc | 17.11.2014 20:23
Vašku,je to zajimavé,v sobotu se nám prasata zvedla taky nezvykle brzo.Že by to bylo počasím?:-)Jinak v první leči osm selat(24-35 kg),ve druhé "loňský"lončák(87 kg).Máme povolenou dospělou zvěř(abych předešel dohadům)a toto hloupé prasátko se tvářilo menší:-)),rozkaz totiž zněl:Nestřílet hrubá prasata.Bulo Andulka předvedla drastický chvat-za ráže,naštěstí kňourek byl už zhaslý.Ale uplně mne to zabolelo za něj...
Jo a několik hluchých lišek.Lovu zdar!

Autor: Václav Sládek | 17.11.2014 17:22
V sobotu jsme měli hon na kachny moc se nedařilo okolo jezera vyřezali rozvoďáci olše a trní nebylo za čím se krýt padlo pár ran a asi padesát kachen fuč.Uloveno sedum kusů.Po kachnách byly naplánovány dvě leče na černou v první uloveny dvě lišky ve druhé dvě selata ostatní prasata byla hluchá.Zajímavé že se prasata zvedli asi 200m před honci.Z poslední doby mám zkušenost že je problém prasata vůbec dostat z leče.

Autor: Martin Skřivánek | 17.11.2014 14:09
Radku mám 1,5 ročního jagoše,před dvěma týdny na naháňce mu jeden foxl který nic nedělal,o zvěř neměl zájem dal hrdlo a ted v sobotu zase bordr prokousl přední běh.taky bordr prasata zapíral ale na mladého jaga si vyskakoval.čím horší psi tím víc se rvou.dvě naháňky a psík je dobitý jak žito.kamarádův velš to samé,od nohy mu nejde,do houštiny se bojí ale skočí na každého psa.

Autor: Krejčí Karel | 17.11.2014 13:52
Do Vánoc bude běhat jak dříve.

Autor: Fesoj | 17.11.2014 13:03
Radku, nechce se mi to hledat - ono už neplatí, že zajic se smí na stejné ploše lovit jen jednou do roka ? A Yorikovi přeji brzk= uzdravení - určitě se z toho vylíže rychle, jako každá kočka.

Autor: Radek Chadim | 17.11.2014 12:22
V pátek jsem byl v tlaku na naháňce, na konci druhé leče Yorik zmizel, ran padalo jako u Verdunu. Po leči přivezli Yorika i s ulovenýma divočákama s prokousnutým předním během buď od lišky nebo od jiného psa, přitom jsem slyšel hned od několika lovců na štontech, že to musí mít určitě :-) od divočáka, neb statečně před svědky s nimi dost natvrdo bojoval. Tak jsem ho sbalil a frčel s ním domů a za veterinářem, naštěstí kost je celá a kloub jakštakš v pořádku, má prokousnutý jen sval za kostí.
V sobotu jsme měli naháňku u nás, tak jsem šel bez Yorika, v první leči jsme ulovili 8 divočáků, a to nás měly čekat ještě dvě poteciálně lepší leče v našem lese, ale někde soudruzi z NDR udělali chybu a v našem lese jsme vyhnali a ulovili už jen jednoho lončáka, ostatní prasátka nebyla doma, nebo prý byla zvednuta při nastupování.
Včera jsem byl u přessousedů na naháňce, a žádnýho divočáka jsme ani nepotkali, takže můžu pravdivě prohlásit, že je to u nás vystřílený, já to říkám pořád :-).

S těma honama je to všude stejný, my chudáky zajíce budeme taky honit, a to někteří navrhovali dokonce je honit dvakrát, a to jim ani nepřijde divný, že poslední léta na zaječích honech se ulovilo dvakrát víc prasat než zajíců, no škoda mluvit.

Autor: Fesoj | 16.11.2014 22:33
Pokud nelze předpokládat, že výřad na zaječím honu bude řádově v desítkách kusů, přičemž je samozřejmostí, že dobře nebo aspoň průměrně zazvěřená část honitby zůstane nehoněna jako komora zvěře, je pořádání honu spíš pro ostudu a nesvědčí o dobrých mravech ani o dobrém vztahu ke zvěři. Bláboly o nutnosti střelit "aspoň pár kousků do tomboly" jsou typickou ukázkou toho, jak mladí dělají blbosti po starých a říkají tomu tradice. Společné setkání, posezení a popití je sice pro utužení kolektivu důležité, ale můžeme to přece uspořádat i při jiné příležitosti, než je tradiční poslední leč.

Autor: Ron Gordon | 16.11.2014 19:35
Zde se vkrádá na mysl otázka : Proč ten hon vůbec pořádali ? Ono to bude asi všude přibližně stejné, na poslední členské schuzi jsem byl také skoro na infarkt, když jsem slyšel předsedu, že zajíci se trochu zvetili, že uspořádame hon. Ještě jsem to nestačil ani rozdýchat a následoval další bod programu, kde předseda navrhoval, že pro "oživení" krve by jsme měli nakoupit zajíce, že by to mělo být za částku 20 000,-Kč. A opravdu je to skutečnost, není to vtip !

Autor: Fesoj | 16.11.2014 18:46
Mirku, všechno je relativní. Kdyby za tou šestkou následovala 0, byl by to slušný výřad - a kdyby tam byl dokonce hajzlík, tj. 00, člověk by si připadal jak zamlada. Takže i nula nebo hajzl může mít pozitivní význam.

Autor: jirka marek | 16.11.2014 17:21
Ty to Míro píšeš,jako kdyby to byl snad úspěch...
Oziris lovu zdar!

Autor: Miroslav Štědrý | 16.11.2014 15:14
Včera hon u sousedů,počasí sice nic moc ale střelilo se šest zajíců

Autor: oziris | 12.11.2014 09:58
Dnes mi o svrtej rano zazvonil budik, v polosne som ho zrusil a spal dalej. Takze som sa zobudil az o pol siestej, tak som si povedal, ze vybehnem von aspon na hodinku, snad sa ukaze kmotra. Fofry, ale o siestej som uz sedel na posede. Pred siedmou som zavabil na vrestadlo. Chvilu nic, o pat minut sa z lesa zacal ozyvat vyplasene kohut. V trave asi 150 m pred posedom to zavlnilo a ja som sa pozeral na myskujucu lisku. Nedalo sa strielat kvoli vysokej trave. Tak som cakal a priebezne jemne myskoval. Kmotra zasla za krik, par minut jej nebolo, potom sa pomaly a s prestavkami pustila smerom ku mne. Ked bola cca 100 m a na blat, cerveny bod som ustalil na lopatke a prask. V ohni zostal pekny lisiak. Rana bola presne v strede lopatky. Analyzoval som svoje predosle zasahy a zistil som, ze podvedome mierim vysoko, sice na komoru, ale hore. Dnes som sa snazil tlacit zasah dole a hned sa to prejavilo, lisiak dostal skoro presne na srdce a neurobil ani krok. Tretia liska tuto sezonu (u nas sa pocita od 15.10) a 41 celkovo. LZ.

Autor: radekbartik | 12.11.2014 09:01
právě vyšla nová kniha o Srnčí zvěři II. od Pavla Scherera, informace zde: http://www.scherer.cz/home/nabidka
náhled na pár stránek zde: http://issuu.com/triodon/docs/srnci_zver_ii/0

Autor: Krejčí Karel | 11.11.2014 11:01
Lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 11.11.2014 06:27
Včera večer jsme seděli s kolegou venku asi kilometr od sebe a Jarda řádil jak černá ruka. Do revíru jsme jeli kolem osmé hodiny. Před desátou jsem z jeho místa uslyšel první brokovou ránu. Tušil jsem, že by to mohla být liška. Za pět minut padla druhá broková rána. Tomu jsem moc nerozuměl. Po jedenácté hodině se ozvala kulová rána ze stejného místa. Po půlnoci jsem to všechno viděl. U kazatelny ležely dvě lišky a v neudržovaném travním porostu, pár metrů od nástřelu jsme našli lončáka s ránou na komoře. Docela úspěšná čekaná. Zdar Karel

Autor: Karel poslík | 10.11.2014 08:54
Honzo, Bylo to jedno z těch, které jsi mi dal v Roudné. 28 g červené. Já jsem si totiž nechal jednotné střely asi na baráku s v pátek večer, když jsem si připravoval věci na hon , jsem zjistil, že mám asi 4 S.bally a to je všechno. Vztáhnul jsem proto ruku na sbírku a všude tam, kde jsem měl dva nebo tři kusy stejné , jsem jeden odebral. Výsledkem bylo, že jsem měl na hon patnáct jednotných střel a skoro každá jiná. Dupo vyhrálo v prvním kole a šlo do laufu. Střílel jsem na 15 – 18 metrů a bylo to hodně dozadu, těsně za žebra , výškově uprostřed těla.. Vstřel –dirka, výstřel 4cm. Nikde to nenarazilo na žádnou kost. Nenašel jsem při vývrhu ani žádné fragmenty. Asi se to otevřelo jako kytka a zůstalo to pohromadě. Velké cévy od ledvin byly popraskané a na výstřelu vylétlo dost barvy. Podle jedné střely zatím nemohu dělat žádný úsudek, ale asi si je v Praze koupím a uvidím jak to bude chodit příště. Překvapilo mi, že i při tomto zásahu poměrně dozadu, dělalo kotrmelce přes hlavu. Většinou při takovém zásahu "sáňkuje". to bylo asi dané tou jeho rychlostí. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 10.11.2014 08:01
Chlapi Lovu zdar! Karle, jak to po tom Dupo vypadá, všeobecně. Používáš asi ty 28g? Já viděl střelená dvě selata Monolitem a dost brutus. Oni to střelivo mají hlavně na losy,medvědy a dospělou černou. Je to vidět i na těch loveckých videích, kde to zkoušeli.
P.S. Zajímavost z revíru - lovil kamarád, zetka 7x57, střelivo SB -eXnergy, 3 selata +/-40kg, stříleno 40-60 m, komorové rány těsně na hranu lopatky, průstřely. 2x dosled cca 100m, poslední sele kilometr !!!!! Na srnčí dobrý,ale na černou v této ráži nee. Lovu

Autor: Vrba Frantisek | 10.11.2014 07:34
Karlovi a Radkovi přeji Lovu zdar.

Autor: Karel poslík | 10.11.2014 07:10
V sobotu jsme měli hon na drobnou. Spíš bych měl napsat že jsme chtěli mít hon na drobnou. Za nádherného počasí jsme obstoupili první leč s rákosím. Během nástupu vylétl jeden kohout bez rány a nebezpečný prostor opustil též jeden zajíc. Nebyl nikým ohrožen, protože je už pět let nelovíme. Potom se strhla na opačném konci krátká střelba na kachny a bylo uloveno několik kačerů. Za chvilku už jsem slyšel prasata sem, prasata tam, tu a tam padla rána , ale na naší straně byl klid. Pozoroval jsem zrovna souseda na pravé straně jak dal rychle flintu do ramene a vystřelil. Vzápětí volá, že na mě jde liška. Slyšel jsem ji a v jednu chvíli jsem dokonce viděl jak se z jednoho místa zahoupaly kopřivy, ale lišku vidět nebylo. Opustila leč mezi mými sousedy na levé straně. Za chvilku se situace opakovala s tím rozdílem, že soused vystřelil a volá prase. Bylo dobře slyšet blížící se lámání. Měl jsem, v dolním laufu Dupo a nahoře Rottweil 3.5 mm a flintu posazenou v rameni. Prase vyrazilo rychlostí, která mi až zarazila. To bylo jak chlap na motorce. Po ráně duplexem dělalo kotrmelce jako zajíc střelený na poli. Ještě se pokusilo zvednout a už jsem slyšel jenom jak krátce odkazuje. Leželo kousek za nástřelem. Po vyvržení mělo necelých 50 kg. O jeho rychlosti svědčily i zanechané stopy. Mezi jednotlivými odrazy bylo neuvěřitelných šest kroků. Prostě tryskáč. Na výřadu bylo ještě jedno zhruba stejně velké. V dalších dvou lečích jsem už viděl jenom srnčí, kvíčaly a sluky. V uctivé výšce nám ještě přelétly husy. Zdar Karel

Autor: ValíkVlastimil | 09.11.2014 20:58
Už střelenou zvěř netahám už jenom vozím☺ --http://www.trakar.cz/ trocha úprav, zkrácena ložní část a kolečko bantam.Foto ve fotogalerii.

Autor: Václav Sládek | 09.11.2014 17:08
Radku Lovu zdar.Nikdy jsem netáh prase močálem ale 30cm sněhu navrchu 2cm zmrzlá krusta každým krokem jsem se propadl.Sele mělo asi 30kg táhl jsem ho skoro kilák z toho polovic do kopce.To jsem zažil a užil.Abych dodržel téma dnes.V sobotu naháňka u sousedů první leč energovod druhá kopec oboje zarostlé trnkama,trním a náletama hrozná makačka pro honce,psů bylo nejméně patnáct točili prasata v lečích pár jich vyhnali.Třetí leč hodně srnčí a jedna liška,byla hluchá.Výřad 6 selat,jeden lončák a liška.V prvních dvou lečích prasátek jak v malém prasečáku velký problém je vyhnat.Jsou stále více vyškolený.Večer v hospůdce v přátelské debatě.V alejích nenablito.

Autor: Fesoj | 09.11.2014 09:34
Radku, Lovu zdar ! Kdo chce užít, musí zažít - a vím, že těch 200 m m0čálem se selátkem ve vleku se jde lépe, než 50 m v čistém terénu s prázdnou !

Autor: Krejčí Karel | 09.11.2014 09:31
Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 09.11.2014 00:35
oziris: u nás kukuřice bývá jen kolem 100 ha na siláž, asi 200 ha řepky, pár desítek hektarů vojtěšky, a zbytek pšenice, ječmen asi půl napůl. Louky na senáž zabírají taky jen pár hektarů.

Autor: Radek Chadim | 09.11.2014 00:27
Dnes dopoledne za deště jsem dodělal rozestavěnou kazatelnu z týdne, trošku více pršelo, ale blázen je blázen :-), už mně chybí jen dveře a upravit žebřík, a co bych to byl za blázna, pardon za umělce, kdybych své dílo nešel hned vyzkoušet. Přestože jsem tam ve čtvrtek vystřelil, sežráno na vnadišti bylo i dnes ráno. Vyjel jsem už po páte hodině, sice měsíc vycházel až v 17:44, takže byla tma jak v pytli, ale jelikož jsem byl z pracovní činnosti dost ušlej, později už bych zůstal ležet v posteli :-). Do deseti jsem neviděl ani chlup, mlha houstla a zase se rozplývala, ticho. Po desáté, když už jsem si říkal, že dneska vyhráli, jsem uslyšel zakvičení z lesa a za malý okamžik už na vnadiště vbíhájí přilibžně 4 selata. Ježto byla zrovna mlha, nebylo moc dobře vidět, tak jsem delší čas mířil, a když se mi zdálo, že je sele jakžtakž na široko, mačkám spoušť. No řeknu vám, že lov na vnadišti není žádná sranda, selata se pořád překrývala, přebíhala sem tam, a jak už jsem se ve čtvrtek přesvědčil, nejsem na to zvyklý a dělá mě drobný problém nějaké rozumně najít v puškohledu. Ale zpátky k lovu, po ráně všechna selata mizí v lese, jedno ale má lehké spoždění. Čekám pár minut a jdu na vnadiště hledat nástřel, na vnadišti ani kapka barvy, ajaj, jdu kousek po dráze, kam selata odbíhala, ale nikde barva. Tak hupky šupky do Vitárky a jedu pro Yorika, ten už připravenej za vratama, nechtěl jít údajně ani spát, asi čekal, že to dneska poseru :-). Po dojití na vnadiště ho chvíli vedu na řemenu, jde poměrně jistě po stopě, po pár metrech ho pouštím z řemene, York zahýbá opět prudce doprava, vbíhá do mlaziny a mizí, čekám, ale nikde ho nevidím a za chvíli jakobych slyšel zavrčení a pak škubání. Sele leželo již zhaslé asi 50 m od nástřelu, střeleno zešikma na zadní komoru poměrně dolů, výstřel ucpaný střevy, proto nebarvilo. To však ještě nebyla všechna sranda u konce, ježto k autu to bylo dobrých 200 m, z toho z poloviny močálem, což jsem ani netušil, pač v oněch místech jsem doposud mockrát nebyl.

Autor: Fesoj | 08.11.2014 20:09
S Y se to píše i vyslovuje v cikánštině a chacharštině.

Autor: strejda zajíc | 08.11.2014 15:31
Je to chytrý kluk,ví,že tam patří "í"!S "y" to vypadá hrozně...

Autor: Fesoj | 08.11.2014 09:36
No tak to prr, po mně to rozhodně nemá - já malovat neumím !

Autor: Ellhenicky | 08.11.2014 07:49
Pepo, znáš to o tom jablku a stromu? Geny se nezapřou:-)

Autor: Fesoj | 07.11.2014 22:11
Myslíš to sice dobře - ale já naopak vnoučatům v současné době odmítám udělit vstupní víza, neb se bojím, aby krom sprotonárodních písní, básní a říkadel ode mne nechytla něco horšího. Samozřejmě, že výchovné plány v tomto směru mám připraveny - po nevinné Nerýmované od V+W jsem Kubíka začal učit tu krásnou staropražskou "Vedli policajti prostitutku mladou..." Vždyť ta naše nejmladší generace má trestuhodné mezery ve vzdělání ! Onehdy Kuba vyhrožoval - v přítomnosti rodičů - své sestřeničce, že ji znásilní a když se ho maminka zeptala, jak to myslel, vyjádřil se, že to znamená, že ji zmlátí . A ve škole se mu také povedl parádní kousek. Nevím, podle jaké předlohy postupoval, ale nakreslil věrný obrázek ženských pohlavních orgánů, jako z učebnice anatomie - až na to, že nadpis zněl Píča.

Autor: Václav Sládek | 07.11.2014 21:20
Pepo ať se z toho brzy dostaneš.Pro radost a obveselení si zazpívej nějakou sprostonárodní a nauč ji také mladého načelníka/vnuka/.

Autor: Fesoj | 07.11.2014 21:03
Včera jsem si před barákem hrál s kolčavou. Myškoval jsem na ni, ona popobíhala blíž a blíž - no dřív to byl celkem běžný zážitek, ale dnes vzácnost, protože lasičku jsem tady již nejméně 5 let neviděl. Ale jsem rád i za to - do revíru teď vůbec nechodím, dostal jsem od doktorky dost ostře vynadáno, protože to, co jsem považoval za běžnou rýmu a kuřácké pokašlávání, vypadá na zápal plic a tak jen přikládám do kamen, žeru antibiotika, piju čajíček a myslivost se scvrkla na sezení u internetu.

Autor: oziris | 07.11.2014 14:37
tak to mame podobne. nechcem tu velmi rozvadzat off topic, tak pardon, len este rychla otazka, ake plodiny mate na poliach? ak hlavne kukuricu, tak ako my, celkom by ma zaujimalo, ako dosahujete taky vysoky odstrel?

Autor: Radek Chadim | 07.11.2014 14:00
My máme terén poměrně zvlněný, pač jsme na východním okraji Vysočiny, a kolem dokola ze 70 procent obvodu jsou lesy sousedních honiteb, odkud k nám většina divočáků přichází, ale jak zamrzne, tak na pole toho moc obvykle moc nevychází, takže největší pohyb je tady od dubna po konec listopadu.

Autor: oziris | 07.11.2014 13:08
tak to su pekne cisla. my sme na tom, co sa tyka charakteru reviru podobne ako vy, sama rovina, remizky, par lesikov, primestska poloha. u nas tohto roku desat kusov ulovenych. kukurica prave teraz ide dole, takze ked budu polia hole (u nas zamrznu max. na mesiac, teplo je tu...), odtiahnu asi do malych karpat, co je kusok. v zime najdeme sem-tam stopy nejakeho samotara, vratia sa potom v aprili, ked sa otepli.

Autor: Radek Chadim | 07.11.2014 12:56
Od prvního dubna jich máme kolem 60, loni jsme jich měli myslím 65 za celý rok, ale teď už toho asi moc nenalovíme, naše honitba je z 90 procent pole, jak zamrzne, tak na pole divočáci moc nechodí a jestli se uloví ještě kolem pěti až deseti kusů na naháńkách a pár kusů na vnadištích, tak těch 75-80 asi za ten rok ulovíme.

Autor: oziris | 07.11.2014 12:13
gratulacia, radku. kolko ciernej lovite cca v zdruzeni rocne?

Autor: Radek Chadim | 07.11.2014 12:05
Včera ráno před odjezdem do hokny jsem byl dělat rozestavěnou kazatelnu u ukradeného vnadiště, zatím byla hotová jen podlaha, tak jsem natloukl střechu, zavnadil a odjel do roboty, že večer si tam půjdu na chvíli sednout. Domů jsem přijel později než jindy, ještě jsem musel pro něco zajet a odstěhovat přivezenou novou pračku, takže po třičtvrtě na 8 jsem teprve vyrážel, což je v daném místě, kam jsem směřoval, už dost pozdě. Po příjezdu na louku, kde nechávám auto, jsem zjistil, že je tma jak v pytli, ale bylo úplné ticho a takřka bezvětří :-). Šel jsem k lesu, že krajem dojdu ke kazatelně, ale na cestě v lese se něco hýbe, tak posvítím baterkou a stojí tam dvě menší selata, tak zhasnu, vracím se k autu a beru to na kazatelnu přes pole, kde zjišťuji, že to s bezvětřím není úplně tak pravda a že slabě fouká do lesa, kde jsem viděl ta selata. No nic, říkám si, a pomale šoulám ke kazatelně, občas slyším zapraskání v lese. Když jsem uprostřed pole, slyším už zřetelně kvičení a takové to spokojené pochrochtávání, pomale a opatrně vylézám na kazatelnu. Za asi 10 minut slyším nademnou hlasité zakvičení a už vychází divočáci na pole a podél lesa přichází na vnadiště, postupně na vnadiště vchází asi 5 divočáků, další kvičí hlouběji v lese po větru, tak si říkám, že to bude brzo po čekané. Divočáci na vnadišti sbírají kukuřici, zkouším je jen cvičně v puškohledu, a pak odchází zpátky do lesa, obchází mě po větru lesem a vychází na dolním rohu lesa na pole. Mám je za větvemi, tak čekám, jestli nějaké vleze do nějaké mezery, ale 5 kusů postupuje zešikma směrem ode mě, dalších pět zůstává stát na rohu. Najednou to v lese zapraská, pak slyším mohutné nasávání vzduchu a pak varovné zvuky nějakého zkušeného kusu, těch pět na rohu mizí ihned v lese, pět kusů co šlo dál však zůstává na poli. Půl hodiny šli ode mě, pak se otočili a pak zase půl hodiny ke mně. Když jsou tak 35 metrů od kazatelny, vidím je přes větve už i v puškohledu, ale na ránu to není, usedám na podlahu kazatelny, flintu opírám o židli, prohlížím pole, jeden kus je zrovna v mezeře mezi větvama, tak jak se natáčí na široko, tak se nedá nic dělat :-), a mačkám spoušť. Sele se láme v ohni, střeleno přes přední běh na nižší komoru s prostřeleným srdcem, 30 kg živé váhy. Než jsem sele dotáhl přes rozmočené pole k autu, tak nebylo ani poznat, kdo je v danou chvíli prasetem :-).

Autor: Ellhenicky | 07.11.2014 10:24
Byl jsem na doklepávce u Rybářů na kachnách se svým VMO na poměrně rozsáhlém rybníce. Já byl na poloostrově,kde kachny moc nepřetahovaly. Po pár aportovaných mých kachnách, pes aportoval kachny od pontonů, které byly ve vzdálenosti přes 200 m od místa, kde jsem stál a kde bylo nastříleno nejvíc kachen.Po nějaké době jsem viděl na dálku, že pes kachny aportuje z vody, ale nic nenosí, což před tím nikdy neudělal. Po ukončení honu jsem šel na místo, kde mne vysadili z lodi a zde bylo 9 kachen, kam je pes nanosil.Asi uznal, že v rámci úspory sil nebude běhat s každým kusem takovou dálku:)

Autor: oziris | 03.11.2014 10:55
vcera vecer aj mna zlakal mesiac, navyse hlasili, ze sa ma konecne rozplynut hmla, ktora sa nad poliami drzala uz styri dni... chystal som sa usadit na rybarsku stolicku na polnej ceste, ktora pretina dve strniska, ale chyba lavky, ked som tam o pol osmej dorazil, parkovala tam cela plechova kavalerie, dva kombajny, traktory a ine tazke mechanizmy. samozrejme, obsluha bola pri nich, svietila na mna baterkami a tak, takze som znechuteny odtiahol o pol kilometra dalej. sadol som si na stolicku chrbtom ku kanalu a pred sebou som mal cerstvo pokosene kukuricne strnisko. po pol hodine vola kolega, ktory sedel nedaleko na posede, ze mu vysiel zmiesany rudel diviakov, stare, mlade a on strielal na prasa. gula vraj pleskla, ale kus nelezi, ze ho ide hladat. poprial som mu vela stastia a rozmyslal, ze sa presuniem na ine miesto. ale po piatich minutach som v strede pola uvidel velky cierny flak, musel to byt pekny kus. prechadzal sice ukazkovo v obluku okolo mna, ale vzdialenost bola na tieto svetelne podmienky obrovska (rano som si to meral, cca 300 m). skusil som zavrestat na zajacom vrestadle, ale reakcia ziadna. diviak ma obisiel zlava a pocul som, ako skocil do vody a prebrodil sa na druhu stranu. cakal som dalej. o deviatej sprava jedno silne zapraskanie v lese. kontrolujem sitaciu, cca 200 m vpravo v rohu pola dva vacsie cierne kusy. hodnotim situaciu, vzdialenost celkom ok, viditelnost dobra - budem strielat. potichu si presuvam stativ na pravu stranu, podopieram pusku, mierim, ale diviaky nie a nie stat. stale klusali vo velkom obluku sprava dolava. mierim na mensi, druhy kus a zapiskam. diviaky zastali, stlacam spust - a ticho. zabudol som odistit... v duchu si nadavam, ze som si ich zradil, teraz isto zmiznu v tme. nastastie len pridali do kroku, stale ich vsak vidim. ked su takmer presne predomnou, zastavia sa, kus, ktory vediem, sa nataca najskor na ostro, potom na blat. tentokrat uz je poistka vpredu, takze mierim k lopatke a stlacam spust. rana a vzapati mocne plesk. cez puskohlad vidim, ze diviak lezi, druhy sa otaca a bezi naspat, odkial prisiel. na nic necakam a po nedavnej skusenosti idem rychlym krokom na nastrel. diviak lezi, ale stavia sa na nohy a chce ist, ale je znacne spomaleny, otaca sa skoro na mieste. odrazu sa zvrtne a vyrazi na mna. zranenie mu ale nedovoli prudky vypad, takze uskakujem a strielam zboku na krk. konecne zhasne. obzeram si ulovok a volam kolegov, ktori medzitym odisli (svojho diviaka nenasli). prichadzaju aj s vozikom, pretoze je to pekny "macek". potom gratulacie, cervena praca, atd. vyvrhnuteho diviaka vesiame doma na zavesnu vahu, ukazuje 120 kg. takze mohol mat tak 150-160 kg zivej vahy. velmi sa tesim, je to moj prvy velky kanec, zbrane som sice este nemeral, ale iste to bude pekna trofej. rano si krokujem vzdialenost, z mojho stanoviska na nastrel, nakoniec je to 160 metrov. zasah bol hore, tesne nad vrchnym okrajom lopatky, strela asi chytila aj chrbticu. nosler partition, 243 win. foto v galerii. LZ

Autor: Fesoj | 03.11.2014 10:10
Lovu zdar ! Já jsem chtěl jít na prasátka předevčírem, ale nějak se mnou ta chřipajzna zamávala, nemohl jsem se ani nadechnout a strávil jsem celé odpoledne i další hodiny v posteli. A jako na potvoru k nám večer přijel jeden známý na kole a hned referoval, že cestou k nám ho málem porazilo na silnici sele. Tak včera večer jsem do těch končin vyrazil - ale pozdě, obě kazatelny byly obsazeny. Vrátil jsem se a sedl si na otevřený posed a to jsem asi neměl dělat. Nejen že jsem neviděl ani chlup, ale za necelé 3 hodiny jsem byl z toho větru jak rampouch a tak jsem to vzdal.
To Oziris - jakmile se píše vždy dohromady. U jako by a jakoby je to velice nejednoznačné a problematické. Taková malá pomůcka : Stál jakoby přikovaný - jako přikovaný - píšeme dohromady. Vypadal, jako by neuměl do pěti počítat - jako kdyby neuměl do pěti počítat - píšeme zvlášť.

Autor: oziris | 03.11.2014 09:39
honzo, gratulacia, lovu zdar! trpezlivost je dolezita, pockat si na dobru ranu, na ktoru si trufas. ja, kedze som este taky nevycvalany zelenac, by som asi palil aj na tych dvesto :) ps. v cestine sa "jak mile" a "jako by" pise oddelene?

Autor: Martin Síla | 03.11.2014 08:36
Honzo, Lovu zdar!
Chodí ti brzy. To se pak i do tý práce dá vstát....

Autor: Krejčí Karel | 03.11.2014 08:31
Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 03.11.2014 07:49
Radku Lovu zdar! Včera mě také vytáhl měsíček. Šel jsem brzy, už na pátou že si sednu a dával jsem si do devíti. Víkend byl náročný a ráno vstávat do práce...
Sedl jsem si na kazatelnu ke zdiskovanému kukuřičništi. Část pole byla mokrá,tmavá a až od poloviny dozadu k lesu byla ta oračka oschlá.Setmělo se,měsíček se vytáhl přes hřeben kopců a postupně osvítil pole. Z protější stěny lesa na pole vytáhly tři kusy srnčího a pomalu popocházely, hrabaly a sbíraly zbytky klasů. Ladil jsem na nich dalekohled,ale žádná sláva s viditelností. Na té mokré oranici se mi ztrácely, zvlášť když se některý kus natočil naostro. Bylo před sedmou a ve spodním rohu pole vidím černý flek. Beru dalekohled. Jedno druhé,páté.. osm jich vytáhlo. Bachna - jeden těžký kus a selata. 20 minut buchtovali v tom zadním rohu a né a né se hnout z místa. Do toho rohu je to 200 metrů.Po chvilce se celý vláček hnul a sypali se po rozvoru na mojí stranu, ale po kraji pole a stále daleko.Zmizeli mi za větvemi krajových smrků a říkám si,jsou pryč...Asi po deseti minutách se mi z míst,kde se ztratili objevuje jedno sele, druhé..čtvrté. Táák, zůstali jste v rohu a ve stínu, ale neodešli. Pořád se drží ve spodní části pole a výš nejdou. Rychtuju si pozici, bod a pozoruji je přes puškohled. Oporu mám dobrou a jak mile jedno z nich bude k tomu, pohladím napínáček. Jsou jak motorové myši, jak mile na některé usadím bodík,hned se hne ,točí nebo popobíhá. Nevím jakou dobu jsem čekal. Až teď se jedno natočilo. Bod se ustálil na předku hrudi a večerem jde rána. V dálce slyším úhoz kule, to klasické "mlask" ,které člověka hned v první chvíli po ráně jako by uklidňuje. Beru dalekohled a projíždím ten roh pole. Je tam jeden tmavý flek. Leží. No a co následuje dál, to už všichni znáte...Postupně odkládáte kabát, svetr a jen se z vás kouří...Sele 40 kg, 120m, šikmá komora - před plec ,za plecí ven, 8x57 JRS, Geco Plus, na nástřelu. Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 03.11.2014 00:14
Vlak se rozjel a on doň skočil. Ale je docela dobře možné, že jeho paní Ona Doňa mohla skočit naň - to již klasik nepraví.

Autor: prroud | 02.11.2014 19:00
Kamze skocil ten Ondon,Josefe? :-)

Autor: Radek Chadim | 02.11.2014 15:51
Moc jsem psaní nekontroloval a psal to v posteli, takže od půlky textu dál už to bylo v polospánku, jelikož jsem poslední dobou pořád utahanej jak kotě :-), a s i a y mám problémy i při maximálním soustředění.

Autor: Fesoj | 02.11.2014 15:21
Jojo, ale je to sranda - chca nechca obejda náměstí uprchše zmizel - takový Vlasta Burian, ten si uměl s češtinou pohrát - viz on doň skočil.

Autor: Ivan Nedvídek | 02.11.2014 14:49
Zdravím Radku, Lovu zdar. Fesoji, kdo už dnes z mladších umí správně přechodníky. To snad ani nestojí za rejpnutí. Tak hezký den. IN

Autor: prroud | 02.11.2014 10:20
Lovu zdar!,mas pokrtino:-)

Autor: Vrba Frantisek | 02.11.2014 10:15
Radku Lovu zdar.

Autor: Fesoj | 02.11.2014 09:23
Radku, Lovu zdar - ale nedá mi to, abych si nerýpnul. Pozor na češtinu, nejsi přece ženská !

Autor: Radek Chadim | 01.11.2014 22:55
Dnes jsem měl v plánu naháňku u sousedů, ještě před odjezdem jsem byl rychle navnadit, pole od minulé neděle dost poryté. Pak jsem vyrazil na naháňku, Yorik tam zase vyváděl psí kusy jako vždycky, ale co už :-). Na divočáky jsme natrefili jen v první leči ze tří, na konec už jsem byl dost ucaprcanej, ale bylo krásné počasí. Po občerstvení a tombole jsem v šest večer vyrazil k domovu a jelikož bylo hezky, i když trošku zataženo, rozhodl jsem se ležíc v posteli v 18:45, že pojedu zkontrolovat ty divočáky, co rejou to pole. Na nové kazatelně jsem byl něco po sedmé. Po chvíli jsem viděl za vnadištěm tmavý flek, mrknu do dalekohledu a za vnadištěm stojí daněk 3-4 let, takovej ten nedomrlej vařečkář, po chvíli na vnadiště přijdou ještě dva kusy holé, jeden světlý a jeden černý. Vítr mám boční, daněk stále větří, ale kouká místo ke mně na kazatelnu pořád jakoby k lesu, kouknu k lesu a od lesa přímo na daňka běží dvě bachyně a odhadem 6-8 selat. Když se blíží k daňkovi, tak ho lehce obchází z leva, což je dobře, pač kdyby to vzaly druhou stranou, tak mě asi navětří, daněk je sleduje a pak ustupuje ještě blíže ke kazatelně a divočáci se hrnou na zasetou a už vyrostlou pšenici - to už je vedu v puškuhledu a jak selata zahýbají zpátky doprava před kazatelnu, jedno vybírám a mačkám spoušť, sele jakoby zadaunuje, pak chvíli stojí na vysoko, až po čase lehá na bok párkrát odkazuje a je klid. Divočáci to berou úprkem zpátky do lesa, tři kusy dančího odbíhá více doleva, chvíli pozorují uloveného divočáka, pak se daněla vyběhne na něj podívat z meze a když tam ho tam uvidí, pár metrů odskočí a všechny tři kusy pomale odcházejí do lesa. Střílel jsem v 19:35. Někdy se člověk za divočáky honí celý úplněk a nic neuloví, a někdy jako dnes je doma mnohem dříve, než by chtěl.

Autor: oziris | 01.11.2014 21:04
Aktualne u nas kosia kukuricu. Vsade su stopy od ciernej, ktora sa drzi v strede a von nejde. Takze sme na kosbu cakali ako na spasenie. Vcera vecer okolo pol deviatej som vyrazil na posecene pole. (Nie je sice este spln, ale chcel som len omrknut situaciu...) Zastal som na ceste pri byvalej farme a vybral z auta pozorovaci dalekohlad. Prezeral som si strnisko po kukurici. Mesiac celkom pekne svietil, zial, tri stvrtiny pola zakryvala hmla. Asi patnast minut som sledoval pole, v mesacnom svetle sa posekane listy suchej kukurice leskli. V jednej chvili sa pri polnej ceste, cca 250 m od mojho stanoviska, objavil tmavy flak - diviak samotar, asi lanstiak. Potichu som presiel dvadsat metrov k autu, vybral z kufra pusku a nabil. Vietor bol dobry, ale asi som pri nabijani nejaky hluk vydal, lebo som pocul rychle kroky po strnisku. Skontroloval som situaciu este raz - okolo mna sa hnal diviak po poli, cca 80 metrov. Zial, do puskohladu som ho nedostal, proste to neslo. Prehodil som si do ruky zase pozorovak, chvilu uhanal po poli, potom sa otocil a zmizol v hmle. Nebolo mi sudene. Aj tak by to nebolo koser, tri dni pred splnom budu az tretieho...

Autor: Radek Chadim | 01.11.2014 21:04
Listopadové Dnes.