Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Sládek | 31.12.2014 20:44
Lovu zdar.Včera jsem to vzdal po projití party opilců padesát metrů od posedu řvali jak paviáni.Říkám si zalezou do mlýna bude klid,nebyl po půl hodině začali odpalovat rachejtle to jsem již nedal a odjel jsem domů.Ráno byl kolega obeznávat po obnově prasata tam byla krátce před tím než přestal padat.

Autor: Fesoj | 31.12.2014 02:45
Chlapi, tak tam něco ulovte i za mě, já zatím pendluji jen mezi počítačem a televizorem a přitom venku je tak krásně...

Autor: strejda zajíc | 31.12.2014 01:31
Marale a všichni,vo vo vo tom to je!Doma u bedny střelíte každej velký...no zrovna to!
Měl bych držet to ono(u Zajíce hubu),právě jsem se vrátil z jednašedesátin zaječího věku,už na vás,děti,špatně vidím,ale zítra
(dneska),to se z toho pašíci pos....
Nebojte,dnes ráno budu se šelmama zase v leči a čuníci,třeste!!! :_)))
Romane.Lovu zdar!

Autor: Maral | 30.12.2014 23:19
Všem Lovu zdar !

Pořád říkám, že kdyby většina myslivců neseděla doma na prdeli a vytáhli na noc ven, tak "problém" s černou zvěří by nebyl.

Autor: Roman Herold | 30.12.2014 22:39
U nás je taky nesklizená kukuřice tak jsem tam po tři večery co jde vidět jel na čekanou.Poprvé jsem neviděl ani chlup po druhé mě vlezlo do kukuřice osm prasat ale ať jsem obcházel kukuřici z leva z prava ze předu ze zadu prasata nikde.A včera jsem aspoň sledoval srnčí ale asi v půl desáté se srnčí dalo na úprk tak se zvedám a projíždím okolí dalekohledem a od lesa ke kukuřici má namířeno patnáct prasátek. Bohužel odemně hodně daleko.Tak jim du naproti podle pořekadla když nepříjdou prasata k tobě tak musíš za nima.Podařilo se mě dostat do jejich trasy tak že šly kolem mě tak na padesát metrů. Vpředu tři větší kusy tak beru do puškohledu čtvrtej menší a střílím slyším úhoz přebíjím táhnu z dalším mačkám vidím jak prase dělá kotrmelec tak přebíjím táhnu z dalším a mačkám a prase dělá zase kotrmelec. A potom už jenom práce ale zážitek na celej život.Lovu.

Autor: Fesoj | 30.12.2014 20:10
Romane, Lovu zdar ! U mě je situaceb beze změn, jen se k srnčímu, které mi chodí ke krmelci, přidal i zajíček - poměrně vzácný to tvor v našich končinách. Sněhu mezi 5 a 10 cm, o seno zájem žádný, oves a jablíčka pryč, jen mrkvička zvěři jaksi nejede. Černá a vysoká se zatím tomu koutu honitby, kam dojdu, úspěšně vyhýbá - no předpokládám, že zítřejší petardy ze všech obcí zvěř trochu přimějí k pohybu.

Autor: Roman Voříšek | 30.12.2014 19:45
Dnes ne, ale včera mi sv. Hubert přál...
Večer jsem vykoupal děti a okolo půl osmé už chodím po baráku jak lev v kleci a čekám, až dcera usne.
Před osmou jsem již na místě. Beru vše potřebné a pomalu jdu na vnadiště. Sníh křupe až běda. Říkám si, pokud budou čuníci na kukuřici, zaručeně si je zradím.
Už jsem u žebříku, oklepávám si boty od sněhu a stoupám nahoru. Žebřík vrže, že by ten hluk vzbudil i mrtvého. Ještě oklepávám sedák od sněhu, trochu jej popondavám za vítr, sedám si na deku.
Zrakem kontroluji prostor, kde vnadím a něco se mi nezdá. Málem mi vypadl z ruky dalekohled. Na place je minimálně 10 prasat a všechen ten rachot vydržela...
Kroutím nad tím hlavou, beru do ruky kulovnici, kterou potichu nabíjím a v ten okamžik se oddělilo stranou sele. Tečka na pleci a večerem jde rána. Selátko se jen převrátilo a zůstalo v ohni. Přátelé, jestli jsem seděl 3 minuty, tak to bylo hodně.
Ošetřuji kus, bachyňku, odhaduji jí na 25 kg. Doma věším kus na trám a přemýšlím nad tím, že se mi domů ještě nechce.
A tak se rozjíždím na druhý konec honitby, kde je pole nesklizené kukuřice.
Jsem na místě, parkuji auto a poslouchám. V kukuřici budou asi dva růdlíky, neb se to tam řeže, až z toho běhá mráz po zádech. Pomalu šoulám ke kraji nesklizené kukuřice a v tom si všimnu, že na kraji v kopřivách buchtují dvě prasata. Baška a sele. Jenže se potřebuji dostat blíž. Křoupe to pod nohama a tyhle prasata teda hluchá nejsou...
Jsem od kukuřice cca 100 m a zase z ní vyjelo samotné prase. Je to sele. Klekám si, zapínám bod a ejhle, bod nic. Zkouším to znovu, je vybitá baterie. Mezitím sele zatáhlo. Nic, čekám dál.
V kukuřici proběhla další bitka s hrozným řevem a v kraji vidím tři stíny. Dva dospělé kusy. Baška si mě prohlíží, popojde kus dopředu a stojí. Najednou k bachyni přilétla dvě selata a zastavila se u kopřivového trsu a vesele buchtují. Klekám si, daří se mi zamířit i bez tečky a večerem jde další moje rána. Slyším, jak kule sviští a pak jak když zlomím klacek. V puškohledu vidím, jak selátko odkazuje. Opět bachyňka, do 30 kg.
Pocta ulovené zvěři, červená práce a odjezd k domovu.
A aby to bylo celé - 8x57JS, SPCE 12,7 g. Baterky jsem koupil a dal do puškohledu, pro jistotu, hned dvě. Kahles má pro náhradní baterii udělané místo v kloboučku stranové rektifikace. Velmi dobrá pomůcka.
Lovu Zdar!
R.

Autor: strejda zajíc | 30.12.2014 19:29
Lovu zdar,adjunkte,lovu zdar!

Autor: adjunkt | 30.12.2014 19:00
Dnes u nás ráno obnova, sice dost dlouhá ale i tak jsme vyrazili obeznávat. Prasata jsme obeznali v několik menších lečích, ve 13:00 byl sraz a šlo se na ně. 20 střelců a 10 honců. První dvě leče byly blízko u sebe tak se dělaly zároven, ale bohužel přes den někdo prasata zvedl a tak v leči nebyly. ve druhé leči měly být tři prasata a taky tomu tak bylo, střelili se dvě selata, bachynka odešla bez rany. Třetí leč poměrně velká, zvěř už se pohla při obstavování, bylo tam asi tak 10 kusů, ne vše se vyhnalo. Ven šlo akorát 5 kusů pohromadě, který se chybyly. Pak jedno sele které šlo mezi mě a souseda, který první ranou chybil, další ranu už jsem střílel já a prase se mi povedlo střelit. ZH 12 slug. Další leče už se nestihly. Na výřadu tak tři selata. Adjunkt

Autor: Ellhenicky | 29.12.2014 21:15
Prroude i špatnej zákon,pokud není změněn, se musí dodržovat, a že jich je. Od toho zákony jsou,jinak by jsme tu lezli po stromech. Mužeš si myslet co chceš, ale zákon je zákon a nic s tím neuděláš.

Autor: strejda zajíc | 29.12.2014 20:29
Výmluvy na špatný zákon?Jak typické!Dura lex,sed lex!To říkali už staří Římané.
Zákon není špatný,to jen my se vymlouváme,když nám něco nevyhovuje!Lenost,lemplovitost,snaha o "snadná vitězství",hodně muziky za málo peněz,úlovek za každou cenu-to jsou naše problémy-ne zákon.A ten myslivecký,jedině správný,zákon,který by měl mít každý z nás v sobě-ona stokrát omílaná etika-ta už není ani k smíchu,jen k pláči.
Kdekdo se dožaduje dodržování zákona,stanov,provozního řádu,ale pokud možno od druhých,na něj to přeci neplatí,máme tu demokracii...
Někdo se směje,protože je veselej,někdo,protože je .....!Jako ten chlápek,co měl veliký štěstí,protože nosil přílbu,když mu na stavbě spadla na hlavu cihla.Přílbu teď nosí pořád a neustále se směje...:-)

Autor: prroud | 29.12.2014 16:02
Nemusime Haralde,blbym zakonem se nemusime,jen stado se ridi,protoze kdyz se neumi proti hovadine ozvat,neni nicim jinym!!!

Autor: Harald Altmann | 29.12.2014 12:44
Bohužel i zákon se kterému se 80% lidiček směje je platný a musíme se jím řídit.

Autor: Maral | 29.12.2014 10:50
Harald - to je správné. Akorát na mě nechoď se zněním zákona, který je 80% myslivcům pro smích.

Autor: Krejčí Karel | 29.12.2014 09:49
Adjunkte,Lovu zdar!

Autor: adjunkt | 29.12.2014 00:11
Dobrý večer přeji, dostal jsem se sem po delší době tak sepíši pár zážitků z posledních pár dnů. Na Vánoce ani na Boží hod do lesa s flintou nechodím a tak jsem 25. ráno vyrazil nakrmit se psem. Samozřejmě jsem jako naschvál potkal muflony, no ale co, aspon jsem se pokochal.. 26. jsem se zúčastnil honu na drobnou, střelilo se 30 zajíců a 7 kohoutů. Nádherná akce, zvěř na sněhu byla vidět na dálku a přece jen to má něco do sebe. Nakonec jsem byl i král honu, ale jakožto řidič jsem to na poslední leči ustál dobře. Po příjezdu domů jsem se akorát přezbrojil a vyrazil jsem na divočáky. V 19:00 jsem byl v lese a zamířil jsem si to na první vnadiště. Už tam byly tři prasátka, tak jsem to četl a vidím že dvě menší a jedno větší. Sedám si na zem, odjištuji a jsem připraven ke střelbě. Dva menší kusy ale mezitím zašly do náletu, tak čekám kde se ukážou. Najednou vychází o kus blíž ve vzdálenosti 15m na cestě tak na nic nečekám a střílím. Na nástřelu nic. Nevím jak to, ale prase se mi povedlo podstřelit. Ani kapka barvy, prase jsem hledal tři hodiny, plazil jsem se náletama ale bylo to zbytečný. Dnes jsem se vydal znovu na divočáky, 19:00 usedám na otevřený posed v lese, teplota - 10, říkal jsem si že aspon ty 2 h vydržím. 21:00 první zapraskání ale pak dlouho nic, až nakonec po půl hodině na vnadiště došlo cca 15 kusů. Odhadoval jsem to na selata s lončákama. Tak jsem se připravil ke střelbě, mezitím dorazila i bachyně. Vybral jsem si sele na kraji, miřím na komoru a padá rana. Všechny kusy odbíhají, tak čekám chvíli a jdu se podívat na nástřel. Na nástřelu plicní barva, to bude dobrý. Po 3 m ale barva mizí tak musím hledat prase vizuálně. V probírce narážím na zbytek rudlu a tak se pod světlem čelovky dívám na pomalu odcházející čuníky. Sele cca 50 kg leželo 40 m od nástřelu. Prase stálo asi trochu ze šikma, vstřel komora, výstřel trochu vzádu. 7x64 a první střelba s náboji Geco. Adjunkt

Autor: Harald Altmann | 28.12.2014 22:18
Marale, dohledávka se dělá po lovu na drobnou. Když se loví divočáci, tak se dělá dosled! A nechoď na mě s kecama, že u vás se to tak říká. Mluva a znění zákona je jednoznačné.

Autor: Radek Chadim | 28.12.2014 20:59
Dotaz na postřelené a nedohledané kusy je irelevantní, protože např. při lovu na čekaných k tomuto jevu také dochází, takže jiné způsoby lovu - čekaná, šoulačka - nejsou v tomto směru výrazněji šetrnější nebo lepší. Navíc jsem nebyl včera u výřadu, takže netuším, kolik kusů se vůbec lovilo, kolik z toho postřelilo a kolik případně později dohledalo. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby na každé naháňce byl i "obslužný personál", který by se staral o úlovky a případně po lečích dohledával postřelené kusy.

Autor: Maral | 28.12.2014 20:00
Jo Radku, v tomhle se neshodneme, ani po tom neprahnu.
Takže rýpavý dotaz na závěr. :-)
Kolik kusů bylo postřelených a nedohledaných ?

Autor: Leon Zumr | 28.12.2014 19:35
buď máš poseru a nebo norníka který byl po staletí šlechtěn aby byl odolný a šel tvrdě do kontaktu tak že máš dvě možnosti občas tři ale to je málokdy

Autor: Radek Chadim | 28.12.2014 18:31
Marale, naháňka je normální způsob lovu, když je dobře organizován, jsou dobří střelci a je štěstí, tak je to dobrý a efektivní způsob snižování počtů zvěře. Já na 10 divočáků, jako se jich ulovilo včera, musím individuálně prolovit minimálně 400 hodin (což je jako 50 lovců když loví celý den), a v součtu toho pohoním mnohem více, než na rozumné ploše pár naháněk za rok. A to že se občas poraní pes naznačuje jen to, že divočáci jsou nebezpeční a nebezpečí při jejich lovu se mnohdy trošku podceňuje. Lovecký pes je určen k lovu zvěře, v tomto případě k vyhánění zvěře z houštin a dosledu poraněných či ulovených kusů, a né válení se na gauču. Když vidím některé pejsky, co na naháňkách nenahání, ani když před ním kvičí divočáci, bojí se lovené zvěře, nebo jsou tlustí tak, že po 5 minutách běhání jsou vyřízení, tak si říkám, na co takovej pes? Raději budu, když Yorik bude dobře pracovat a bohužel s tím nesu i riziko, že se občas poraní nebo někdy nevrátí, než kdyby byl vodula, co při zahlednutí prasete mně zaleze za paty a bude se tam třást strachy.
Dnes se Yorik tvářil, jako by se nic včera ani nestalo, jen byl trochu unavený, ale to je po každé naháňce. Rána na hlavě nenatekla, rána na břichu nešustí, tak jeho rekonvalescence vypadá zatím dobře, tak snad se z toho dostane. Na teriérech se zranění celkově špatně poznávají, jsou to tvrďáci, a dokud běhají, tak se mají dobře :-).

Autor: Břéťa Ambrož | 28.12.2014 14:23
Marale já tato opatření nevymyslel, jen jsem to zde zmínil v návaznosti na předchozí diskuzi, za sebe si myslím, že je to krok dobrým směrem. Můj tatínek vždycky říkal, že nejhorší je nedělat nic...
Pokud Marale máte lepší vize a nápady, které by byly k dobru věci, podělte se o ně s panem ministrem Jurečkou, či někým kompetentním z přímo z EU... třeba Vás v budoucnu vyslyší... S pozdravem BA

Autor: Maral | 28.12.2014 13:55
Břéťo - tohle vše je k smíchu. Protože veškerá opatření udělá většina zemědělců ve stylu - jak s tím co nejvíce vyjebat. Česká klasika. První věc, která české zemědělce napadla byla, že by v rámci greeningu pěstovali na oněch plochách RRD. Vrchol debilismu.
Zemědělci jsou nejspokojenější skupina ve státě, která většinou nejvíce kurví českou krajinu ve spolupráci s nesmyslně nastavenými dotacemi, jejichž kontrola je z 90% pouze administrativního charakteru a je dělaná tak, aby rozhodnutí nemohl příjemce dotací právně napadnout.
Co se stane s těmi ponechanými neposekanými plochami ? Na konci vegetačního období je zmulčuješ. Za deset let tam budeš mít zcela jiné zastoupení bylin. Škoda slov. Zmenšíš dobrovolně výměru obrovských půdních bloků tím, že je zpestříš alespoň 6-8m širokými remízky, založíš extenzivní sady s ovocnými stromy a vše proložíš TTP s pestrými loukami ? NIKDY, protože to bude představovat vyšší náklady na údržbu, stroje apod. Řepka, obilí a kukuřice jsou prostě pohodlnější.
O pastvě všude, o dobytkem zničených potůčcích a remízcích je zbytečné psát. Stejně jako o polních a lučních odkladištích hnoje, z nichž voda odnáší vše "potřebné" do potůčků a následně do vodních toků. Na prvním místě jsou peníze a nízké náklady.

Fesoj - souhlasím s Tebou.

Autor: Břéťa Ambrož | 28.12.2014 12:47
Co se týká zemědělských dotací, tak se od příštího roku (2015), chystají podstatné změny právě s ohledem na zlepšení životního prostředí. Je to hlavně takzvaný greening (ozelenění), kdy pro zachování značných částí dotací z EU bude muset každý podnik hospodařící na výměře nad 15 hektarů orné půdy nechat min 5% orné půdy ladem či jinak nechat tuto plochu v ekologickém zájmu. U větších zemědělců bude také nutno pěstovat min. 3 plodiny v daném procentním zastoupení na obhospodařovaných pozemcích. Dále pro příjem agro-enviro dotací (na trvalé travní porosty) bude např. nutno na půdním bloku louky větším jak 12 ha nechat dané % výměry (max ale 1 ha) neposekáno !!! (prý hlavně kvůli těm motýlům)... atd..
Nám jako zemědělcům to přinese lehké komplikace při plánovaní osevních postupů a zem. prací, ale je to zřejmě dobrý krok pro zlepšení biodiversity a celkově životního prostředí v ČR. Koho to zajímá, jistě najde více info k těmto novým opatřením na stránách MZE www.eagri.cz Lovu BA

Autor: Bečvář Ladislav | 28.12.2014 10:58
Fosoj krásně si ta napsal. U nás je to stejné.

Autor: Fesoj | 28.12.2014 10:01
Teď nechám myslivost zdánlivě stranou. Změny v přírodě, zejména snižování biodiverzity, to není dnes tak a zítra jinak, mnohdy si člověk ani neuvědomuje, co se kolem něho děje - ale když se třeba po letech vrátí do krajiny svého dětství, kde znal každý potůček, remízek, tůňku a louži, tak se zhrozí, co se to vlastně stalo. Já pocházím z Borohrádku. Potok, zvaný Struha, ústící do Tiché Orlice, býval plný ryb a raků. Dnes je z něj páchnoucí stoka a nedokážu pochopit, že to nikomu nevadí. V Orlickém Záhoří, kde jsem působil koncem 70. a začátkem 80. let v té době probíhaly rozsáhlé meliorační práce. Pochybuji, že by po jejich skončení přibylo orné půdy, ale nenávratně byla zničena stanoviště endemických rostlin a různých živočichů, bekasinou počínaje a tetřívkem konče. A dnes se v naší honitbě na východním podhůří Krkonoš bývalá pole proměnila v pastviny, kde se každoročně prohání víc a víc dobytka a půda je tak udusaná, že tam mnohde ani divočáci neryjí. A tam kde se nepase a probíhá výroba sena a senáže, jsou mnohahektarové lány pokoseny během jednoho, nejvýše dvou dnů. Následuje koncentrace predátorů, liškou počínaje a čápem konče, protože na těch plochách nepřežije ani žába či zmije, natož koroptev, zajíček, křepelka, skřivan či chřástal. A po dalších dvou dnech je tam úplně mrtvo. Podepisovat různé petice na ochranu přírody a krajiny je sice hezké, ale platné jako kanci vemeno, protože o peníze jde až v první řadě. A bude hůř.

Autor: Maral | 28.12.2014 07:44
Fesoj - motýli - začít se dá ponecháním nevyužívaných luk s různým zastoupením "plevelů". Ale celý problém je jinde. Petici za zachování zemědělské krajiny podepsalo pouze něco kolem 10.000 myslivců. Zbývající držitelé LL to tedy mají v p..i. Nářky na to, že mi někdo něco nestrčí podepsat pod nos patří před rok 1989.Začneš-li se pídit po vzdělávání myslivců tak zjistíš, že v 95% skončilo složením zkoušek z myslivosti. Pak probíhá vzdělávání jen ve stylu - na co nejlépe nalákám černou, jaké nejlepší NV, nejlepší náboje apod. Prostě hovadiny. S tím "roste" úroveň české myslivosti.
Zpět k motýlům - míč je na straně MZe a jím nastaveného pokřiveného dotačního systému. Místo aby s ním ČMMJ bojovala a lobovala nejen za myslivce, ale i za krajinu, utápí se ve svých vnitřních problémech.

Příspěvky od Radka a Ellhenickeho pak jen dokreslují pochybnou naháňkovou "tradici" a pokřivenou mysliveckou etiku. Už vidím majitele rozpáraného LUPa, jak mu skládá poctu u bezvládného těla a s úctou v hlase říká: "Dnes zvítězil černý rytíř kamaráde, budiž Ti země lehká".

Autor: strejda zajíc | 27.12.2014 21:50
Jsou to tvrďáci,bude dobře!Držím palce.

Autor: Ellhenicky | 27.12.2014 20:25
Před 14-ti dny obdobně dopadla synovo štajeračka. Nikdy nechodí na tvrdo, ale kolem kňoura, který se psů vůbec nebál, se jich seběhlo několik a když se po jednom z nich ohnal, tak ji rozpáral na prsou, že byly vidět plíce.Ještě že máme ve sdružení veterináře. Vnitřní šití vnější šití, nedával ji moc velkou naději,ale vypadá to již dobře, tak Radku, snad to bude taky dobré.

Autor: prroud | 27.12.2014 19:47
Yorikovi hodne stesti!Vic to radeji nerozvadim.

Autor: Radek Chadim | 27.12.2014 19:08
A dnes jsem byl na poněkud neveselé naháňce. V první leči se Yorik ztratil, lépe řečeno čekal u uloveného kusu, tak na druhou leč doběhl za 5 minut 12. V druhé leči, ač v ní nebyla žádná zvěř, byl zase nabuzen tak, že jsem ho na konci nemohl ani odchytit. Ve třetí leči jsme vyšli na kopeček, pak docházeli k první houštině a Yorik v ní už hlásil divočáky, jak tam doběhli ostatní pejsci, tak je asi rozrazili, jedno prase šlo i kolem mě, tak jsem dal ránu, ale prase na ránu neslyšelo, pak všichni psi za prasetem - Yorik jako poslední - a většina psů byla pryč. Popojdem kousek, začaly padat rány úplně všude. Ke konci, kdy Yorik zatím ještě pořád nedoběhl, jsem si říkal, že už je dost dlouho pryč, ale rány pořád padaly, takže zvěř v leči stále nějaká byla. Najednou vyběhl zespodu od potoka, tak si říkám, že je to dobré, že se neztratil, jenže co jsem netušil, šel po stopě tlupy divočáků, co tam dříve proběhla. Za okamžik už slyším, jak hlásí kus na místě, pak se hlášení dalo do pohybu, už jsem ho viděl i s dost slušně velkým prasetem tak 150 m před sebou, praseti se moc nechtělo a Yorik samozřejmě dost natvrdo na ně, společně pak s jagošem vyhnali divočáka z leče a byl konec. Po konci Yorik dlouho nešel, tak jsem ho šel hledat na druhou stranu leče, až jsem ho viděl sbíhat po cestě. Hlava celá červená, tak jsem prvotně myslel, že byl u nějakého uloveného kusu, ale když přiběhl blíž, vidím, že nad levým světlem má šlic asi 5 cm hluboko až do lebky, v lebce díra, rychle jsem ho celého prohlédl, další ránu měl vespod na břichu. Tak jsme na nic nečekali, naložili ho a rychle za veterinářem, tam jsme ho hodinu ošetřovali a zašívali, takže uvidíme, jestli se z toho dostane, hlavně aby do toho na té hlavě nedostal nějakou infekci a nezanítilo se to. Holt lov divočáků, to není jak honit zajíce. Nakonec na výřadu údajně leželo 10 divočáků, takže ve třetí leči jich tam bylo asi dost.

Autor: Radek Chadim | 27.12.2014 18:38
Včera jsem byl na štěpánském pochodě v Radějově, pochod vedl z Radějova do Vrbovce na Slovensku a zase zpátky přes Radějovskou oboru. Celkem obejíto kolem 34 km. Cestou zpátky přes oboru už jsme šli za tmy, takže nemůžu posoudit, jak to tam pořádně vypadá, ale co jsem viděl, tak většinou krásné bučiny, občas loučka, nějaký ten rybníček, no dovedl bych si představit tam chovat zvěř :-). Za dne jsme šli přes národní přírodní rezervaci Čerotryje, kde je to taky velice krásné, hned při vstupu padla rána, pak proběhlo pět kusů dančí zvěře, pak kolem nás běhal jagoš, pak jsme potkali dva myslivečky,no bylo to jako na lovu. Nahoře jsem viděl další danělu, pak na slovenské straně nejprve 6 kusů dančí holé vyběhlo z lesa na pole a pak zase do lesa, pak běžela přes pole z lesa bachyně se selaty a pak jeden samotný divočák (jestli tam někde byl nějaký lov či co nevím), a pak ještě další tři tlupy dančí zvěře všechny kolem pěti kusů - běhá to tam po těch polích a loukách mezi lesama a ostrůvkama křovisek a stromů, pěkné to bylo, zvěře bylo vidět víc než na kdejakém lovu :-).

Autor: Fesoj | 27.12.2014 08:02
Františku, františku, Ty dovedeš člověka hned po ránu nasrat ! Ale aspoň že se o tom ví. Jen by mě zajímalo, zda má obyčejný řadový myslivec, respektive nejen myslivec, ale kdokoli se zájmem o tuto problematiku, možnost a prostor vyjádřit svůj názor. Vezměte si jen ty motýly. Že jich ubývá, to vidí každý laik. Tak je dáme na seznam přísně chráněných druhů a děcko, které ho chytne na louce dostane pokutu až se rodiče prohnou. A to má být řešení ? Nebylo by rozumnější systematicky mapovat prostory, kde ty ohrožené druhy dosud máme, a i za cenu investic ze strany státu, spočívajících v jejich vykoupení a konzervaci formou přírodních rezervací se pokusit o jejich záchranu ? Nebo ten hřib. Tam je ta ochrana vůbec postavená na uši. Když tu plodnici neutrhnu, stejně shnije. A na to, abychom zajistili pro tento, ale i další druhy hub, odpovídající životní prostředí, půdu nepoškozenou kyselými dešti s možností řádného vývoje podhoubí, na to je naše věda ještě krátká a jediné, o čem bezpečně víme, že růstu všech druhů hub mimořádně prospívá, je sem tam nějaká ta jaderná havárie - viz Černobyl.

Autor: František Dušák | 27.12.2014 05:57
Re: Fesoj

Už se vyskytla http://www.silvarium.cz/zpravy-z-myslivosti/na-seznam-pribude-pet-set-chranenych-druhu
Odstavec mechy a lišejníky - poslední dvě věty.

Autor: Fesoj | 26.12.2014 21:24
Mne dnes také pěkný,zasněžený a mrazivý den zlákal k procházce revírem. Lištička mi obešla chalupu, zřejmě kontrolovala, zda bábrdlinka nezapomněla zavřít slepice - a to vlastně bylo to nejzajímavější, co jsem viděl. Srnčích stop jak šafránu, od vysoké, černé či zajíce nikde ani šlápnuto, vidím vlastně do tří revírů, nikde ani náznak buchtování. Jinak pod stromečkem mě příjemně překvapil myslivecký dárek - nová čelovka od vnučky. A od "malého náčelníka", který navštěvuje myslivecký kroužek, jsem se dozvěděl, že MH sousedního revíru se podařilo u krmelce ulovit rysa - samozřejmě, že pouze fotopastí. Všem účastníkům oblíbených štěpánských naháněk "na vyprděnou" přeji upřímné Lovu zdar !
Co se týče sledování televize, objevil jsem zajímavý kanál Fishing and hunting. Jsou tam docela pěkné věci, i když překlad do češtiny leckdy myslivce "tahá za uši" a když koukám, jak leckdo neví, na kterou stranu klobouku patří úlomek... Ale nejzajímavější, co jsem se tam dozvěděl, bylo to, že v Bulharsku a v Maďarsku mají stále větší problémy se šakalem, který místy loví už i ve smečkách a vyvíjí poměrně dost velký predační tlak na srnčí zvěř. Jen čekám, kdy nějaká pomazaná hlava vyhlásí pro šakala celoroční zákaz lovu na území ČR.

Autor: strejda zajíc | 26.12.2014 21:06
Dnešní naháňka:pět prasátek a tři lišky.Už aby to vraždění neviňátek skončilo...

Autor: Ellhenicky | 26.12.2014 20:10
Koukám,že většina dopisovatelů sedí u pohádek nebo je na Štěpánském honě. Dnes na Štěpána poprvé letos napadl sníh,procházkovým tempem uloveno pět prasat kousek od obce.

Autor: adjunkt | 23.12.2014 23:01
Již delší dobu se snažím ulovit nějakou tu mufloní holou, nebo dal-li sv. Hubert svého prvního berana. Na zimu se k nám stahuje na krmení docela velké množství mufloní zvěře, ale mně se nějak vyhýbají. Když už se mi podaří je potkat, tak moje mladická nerozvážnost způsobí to, že se ke střelbě nedostanu, ale beru to jako sbírání zkušeností. Poslední dvě rána jsem vyrazil prošoulat revír s vidinou ulovení ještě nějakého kusu srnčí holé nebo mufloní zvěře. Velké poryvy větru mě dost odrazovaly od ranních vycházek, ale pokaždé jsem se nakonec odhodlal. První ráno jsem narazil na tři jednotlivé berany, ale na střílení to nebylo... Prvního jsem potkal zrovna jak odcházel od krmelce, spíš jsem se díval jestli u něj není nějaká holá, ale nebyla... Druhého berana jsem náhodou vyšlápl v náletu, vzal to úprkem ode mně a třetího berana jsem si všiml až poté co na mě jistil. Stál na ostro ke mně takže střelba nepřipadala v úvahu, chvíli jsem se kochal než beran odskočil. Dnes ráno jsem vyrazil na stejnou trasu, jen počasí mně trochu zradilo, včera bylo jasno a bylo již o půl 8. ráno vidět i v lese, dnes zataženo a v lese dobrá viditelnost až po osmé hodině. Já byl již o půl 8. v lese a samozřejmě sem hned za šera narazil na berana, nějak jsem si myslel po předchozí ranní vycházce že bude sám. Takže když stál za stromem, snažil jsem se dostat o něco blíž.. V tu chvíli jsem slyšel ten pověstný zvuk vedoucí muflonky a vše bylo v háji. Bylo tam tak 15 kusů ale jelikož bylo ještě šero tak jsem v první chvíli viděl jen sedlo berana a holou ne. :-) No ještě mi zbývá posledních pár dnů lovu a pak už jim zase nastane na delší dobu klid. Jinak všem přeji pěkné prožití svátků vánočních a hezký nový rok.
PS: Ještě jsem našel svůj první letošní shoz, který mě moc potěšil, roční vidlák.

Autor: strejda zajíc | 21.12.2014 22:24
Radku,Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 21.12.2014 20:48
Radku, Lovu zdar ! Když jste se v této rubrice odmlčeli, pánové, předpokládal jsem /celkem správně/že místo vysedávání u počítače se věnujete lovu - a tak to má byt, tak je to správne, jen mně zatím nezbývá nic jiného než ta nefalšovaná myslivecká závist - no, závist, jak se to vezme. Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno, kuř a bude ti... /hůř/, ze mě je už asi nekuřák. U nás přes noc chumelilo, ráno vysvitlo sluníčko a začalo tát. Pěkné počasí mne zlákalo k procházce, ale hovno, hovno, slavný soude. Je zajímavé, že s dechem bych celkem vydržel, ale po pár krocích, zejména do kopce, mne začne příšerně bolet v kříži, Brufen nebo Ibalgin mám výslovně zakázaný, tak jsem zvědav, zda mi zítřejší návštěva lékařské vědy pomůže.

Autor: Vrba Frantisek | 21.12.2014 20:43
Lovu zdar.A to bylo před pár dny nářku že to nějak nejde...

Autor: Václav Sládek | 21.12.2014 20:19
Radku Lovu zdar.Pěkné.

Autor: Radek Chadim | 21.12.2014 19:30
Dnes dopoledne jsem byl navnadit na mých vnadištích, od pátku na vnadišti divočáci nebyli, přitom během týdne jsem měl 4x sežráno, tak už jsou zase někde fuč, proto jsem se rozhodl, že večer půjdu omrknout ještě nějaké srnčí k našemu lesu. Vystoupil jsem z auta u silnice, pač na polňačkách bylo blato a vykročil jsem směrem k lesu. Na poli bylo dost srnčího, ale všechno daleko a žádný vyloženě průběrný kus. Obešel jsem les, nasypal na vnadiště v lese kukuřici a pomale se vracel směrem k autu. U potoka v polích jsme zahl a že půjdu podél něj až k rákosinám, odkud jsme na naháňce začátkem tohoto měsíce vyhnali tlupu divočáků, ze které jsme potom v lese ulovili 3 kusy - z druhé strany palachu, když jsem vystoupil z auta, jsem viděl ještě nějaké srnčí, tak že je omrknu, no a náhoda je blbec větší jak já a co kdyby v rákosině zase nějaké prasátko leželo. Došel jsem na začátek rákosu a vidím, že vnitřek je vážně dost polehaný, k potoku to mám tak 10 m a za potokem je dalších 10 m rákosu. Pomale šoulám podél, abych si nezradil srnčí, když najednou něco v rákosu zašustí, tak se zastavím a čekám a najendou z ničehonic tak 3 metry předemnou vstane divočák. V jedné ruce držím nerozloženou trojnožku, tak chvíli přemýšlím, co teď - tak ji opírám o tělo, sundávám krytky puškohledu, pomale ustupuju vzad, abych trojnožku opřel o tělo a mohl zalícit, ale jak ustupuju a trojnožka se napne a vrzne, najednou vstane dalších 6 prasat, jsou na doskok daleko, ale já ještě nejsem připraven střílet, divočáci pořád stojí a když beru flintu, tak odbíhají dál do rákosu. Chvíli je klid, to už mám trojnožku rozevřenou a flintu opřenou, krytky oddělaný, šramot, rámus a z rákosu na mé straně vybíhá velký kus, tak ho cvičně vedu a čekám, že ho bude následovat nějaký lovnější kus, velký kus však přebíhá přes pole napříč do rovnoběžné zmole a žádný další kus za ním nejde. Tak se natačím do rákosu a vyčkávám, asi po 5 minutách klidu se to tam začíná hýbat a šustit, tak se natáčím napříč přes rákos, vidím skoro skrz, na druhé straně je takový poměrně dost slušný vyšlapaný flek, tak mám namířeno k němu a říkám si, to by byla paráda, kdyby tam nějaké prasátko vyběhlo a hle, žbluňk žluňk a přesně na něm vybíhá z koryta potoka sele a otáčí se zpět a zastavuje se na fleku, já namířeno na prostředek mezi stébly rákosu co mám hned před sebou, a mačkám spoušť - po ráně v rákosu šramot, prasata odbíhají dál do rákosu, to moje vybíhá na pole na druhé straně potoka, vidím že do mírného kopečku spomaluje a kličkuje a asi po 60 m upadá a začíná odkazovat. Ostatní divočáci, jeden větší a 4 selata, ulovené sele obíhají asi 100 m obloukem a pěkně odbíhají do asi 800 m vzdáleného lesa, krásně je vidím než zalezou do lesa. Sele má 33 kg živé váhy. Pak ještě volám kolegovi, aby mně přijel pomoci s transportem přes rákos a potok a pak už přestává sranda a začíná práce :-).

Autor: Radek Chadim | 21.12.2014 19:10
Včera jsem byl na naháňce. Když jsme přejíždeli k první leči, před kolonou přes cestu přeskočilo tím správným směrem :-) několik prasat, tak už bylo nakročeno k tomu, že se něco uloví. Už od rána foukal dost silný vítr, tak nebylo moc slyšet. Na rozcestí jedno křídlo střelců šlo doleva, druhé doprava, s tím druhým jsem šel i já, protože stejným směrem šli nastoupit i honci a střelci do tlaku. Když byl postaven 3 střelec, z pravé strany z listnaté houštiny asi 10 m ode mě vyběhli 4 divočáci, střelec na nejbližším štontu byl pohotový a jednou ranou ulovil hned prvního divočáka ještě než se pořádně začalo. Během první leče padlo několik ran, já žádnou neslyšel, protože jsem šel až dole v údolí a tam proti větru nebylo nic slyšet, takže jsem byl překvapen, že se ulovili další dva divočáci nahoře a 3 dole. V druhé leči už jsem rány slyšel, divočáků dosti, ale ulovili se už jen 2, ale já už jsem nic neviděl. Takže celkem uloveno 8 prasat a já kromě těch 4 úvodních žadný neviděl :-), ale na stráni za větrem při jasné obloze to byla nádherná procházka a posezení po lovu bylo taky super :-).

Autor: Ellhenicky | 19.12.2014 10:31
Pepo nic neuchvátej a netahej se s tak těžkou flintu.:-) Co se týče počasí, tak asi půjdeme k vodě. Nějakých 12 stupňů a sluníčko,prosinec jak u móóře.

Autor: Fesoj | 19.12.2014 03:03
U nás teď panuje podzimně plískavicové počasí. A to, co jsem napsal 16.12. v 15.03 už zase není pravda. Žádné provětrání kulovnice se nekonalo, nějak nemůžu vystačit s dechem, půlkilometrová procházka mi trvala skoro 2 hod. a doma si připadám jak v té básni Dědova mísa. V kamnech praská, dědek každou chvíli zvadlé kosti sobě zahřívá, babička vrčí, že je přetopeno, ale mně, jejím čivavám a kočkám je skutečně nejlíp u krbu, neboť hřeje pškně do hrbu /to už není Dědova mísa, ale Bílá bonanza Wabi Daňka/. Ale teď je nejdůležitější vyrazit před barák na čerstvý vzduch, lapám po něm jak vánoční kapr, až mě to vzbudilo.

Autor: strejda zajíc | 18.12.2014 21:16
Když jsem se tak rozepsal,přidám ještě dnešní večerní čekanou.Slabé danče ,jasně k tomu,ale ta dálka!Navrch je poslední do plánu a musí se střelit dobře,neb je do tomboly na ples.A tak z kazatelny,nejdřív skrčený,pak po čtyřech a nakonec jakýsi pokus po břiše,plazením se to bojím nazvat.Chlapci moji,kdo znáte mou lepou postavu,víte o čem mluvím!Neboť Zajíc na břiše a želva na zádech,to je skoro stejný problém.Ale ještě větší sranda byla při pohybu čtvernožky,protože jsem si co dva tři kroky přiťápl kolenem šos huberťáku a šel mordou do hlíny.Chca nechca jsem se musel chechtat,to chtělo natočit-jasně nejlepší lovecké video roku.
No nakonec jsem se dostal na ten travnatý kopeček,co mne doposud kryl a v dobrém dostřelu jsem se vydýchával.Beru flintu,vystrčím hlavu a je vyřešeno!Šéfovej jsem byl už asi podezřelý a tak mne jen nechají nalepit oko do puškohledu a už mi mávají kelky na rozloučenou.Ale co ,zítra je taky den!A stejně jsem si to užil...

Autor: Fesoj | 16.12.2014 19:06
Zato já po více než 20 letech letos nemám ulovenou ani lištičku, ty, které jsem viděl, bych na prstech spočítal a jen jedné jsem ukázal, že se jí nebojím a statečně ji chybil. A aby toho nebylo málo, v době srazu v Roudné mě přišla navštívit i s rodinou a parádně mi vybílila kurník.

Autor: Eduard | 16.12.2014 18:58
Ahoj fšeci :-) taková přezimovací obůrka je nejlepší, a když dostaneš hlad, otevřeš a něco upečeš :-) Starší genegace tomu říká BÍLÍ SEX :-) To se máte, že alespoň něco vidíte. Já jen lišky těch už mám 17ks. Mějte se všeci krásně Lovu Zdar

Autor: Fesoj | 16.12.2014 18:14
Ale musíš uznat, že je to nejlepší záruka toho, že se ty slabé kusy poté, co celou zimu budou u krmelců obírat o krmivo takovou zvěř, jakou chceme v honitbě mít, nakonec ke konci zimy nestanou potravou pro lišky.

Autor: Jaroslav Miňha | 16.12.2014 15:30
Fesoji ty jsi sranda .Přezimovací obůrka se stabilní teplotou - 18 stupňů :-D :-D :-D ( za Jardu Věrka )

Autor: Fesoj | 16.12.2014 15:03
Dnes jsem si dopoledne dopřál menší rehabilitační procházku. Ozbrojil jsem se pouze dalekohledem a holí, ale zítra si už nejspíš vezmu na provětrání i Marlina, protože jsem našoulal 11 kusů srnčího a nejméně dvěma slabším srnčatům by opravdu slušelo přemístění do přezimovací obůrky se stabilní teplotou - 18°C.

Autor: Václav Sládek | 15.12.2014 21:56
No také jeleni jsou všade rajtujou po polích i v noci.Mám na mysli ty zelené čtyřkolové se široce záběrovými agregáty.

Autor: Ramo | 15.12.2014 19:49
Jo jo jsou všude prasata = nejsou zajíci ! I tak se to dá zjednodušeně napsat... :-(

Autor: Radek Chadim | 15.12.2014 18:29
Fesoji, když jsem začínal jako honec, tak jsme v našem lese v jedné leči ulovili 30 zajíců, pamětníci říkali, kde jsou ty časy, kdy jich v těch samých místech ulovili 70, a dnes na tom samém místě vidíme při naháňce stěží dva zajíce. Takže i já hony na zajíce ještě se slušným výřadem pamatuju, ale s flintou jsem to nezažil, to je pravda. Ale jak jsem se toho trošku bál, tak se mi to nakonec i líbilo, i když mám trošku zábrany po těch zajících střílet. A taky je to na mě moc rychlej lov, to aby byl člověk pořád v pozoru, ale zkušenost to byla zajímavá.

Autor: Ramo | 15.12.2014 16:22
Lovu zdar všem! To heslo je super!!! Jak to, že mě to dávno nenapadlo z vlastní praxe ! :-)))

Autor: Václav Sládek | 15.12.2014 11:09
Pepo ať ti zdaví slouží.Honzo Lovu zdar.Petře dospěl jsem do stavu kdy se ráno nestydím a večer jsem se dobře bavil.To heslo se mi líbí.

Autor: Vrba Frantisek | 15.12.2014 11:08
Jendo Lovu zdar.

Autor: Jan Slavětínský | 15.12.2014 08:11
Včera malá dopolední naháňka, která vzešla z diskuse na páteční členské schůzi. Blíží se bál,řeší se tombola a je potřeba ještě něco ulovit...Ráno je nás na srazu pouze osm a tak se vymýšlí strategie kam vůbec jít,jak to postavit, kdo do tlaku atd.Krátký nástup a pomalu vyrážíme na první leč. Zavádím levé "křídlo" - no,mám dva chlapy, tak je stavím na takové veksly a tahy, kde člověk předpokládá, že by mohlo něco přijít. Za ty roky zpět každý ve svém revíru ví, jak ta zvěř nejvíc chodí i když u toho nikdy nikdo není chytrý. Zůstávám stát na úzké pěšině, která pomyslně dělí leč na půl.Přesto nám 3/4 leče zůstalo volných. Háálala,honci vyrazili. Po chvilce se rozhlásí velšík a k němu začnou i jezevčíci. Dvakrát to přede mnou v proutí zalámalo.Něco se děje,ale může to být srnčí,dančí ?? S odjištěným kulobrokem čekám jak to dopadne.Znovu zalámání a blíž.Tušením odhaduji směr a pohyb zvěře. Blíží se to zpravé strany ke mě na pěšinku. V kraji proutí vidím černý hřbet,je to sele,40kg víc to nemá. To vše trvá vteřinu.Chytám ho tečkou k pleci a v okamžiku ,kdy přesazuje pěšinu, mačkám spoušť. V ráně vidím jak se srazilo a prohnulo. Slyším jak postupuje dál,láme a najednou to lámání jde z jednoho místa. V tom přibíhá velšík, jede po stopě a už tam hlásí. Po chvíli hotovo, scházíme se a tak to celé rekapitulujeme. Černá v leči byla ale prošla nám dírou, jak když ta zvěř ví, kudy má jít.. Sv Hubert stál při nás,to jedno pěkné sele nám poslal.Jinak si to nedovedu vysvětlit.Oddělilo se a přiběhlo samotné.... Leželo deset kroků od nástřelu s ustřeleným srdcem. V dalších dvou lečích (trnité meze a rákosí) jsme na černou nenarazili. Aby to bylo celé ,jak říká Roman, 7x57R, SPCE) Lovu zdar !

Autor: Petr Havlín | 14.12.2014 21:10
V sobotu jsme měli hon na vypouštěné bažanty. Nemám to moc rád,ale to je jiná písnička. Z 50ks jich na výřadu leželo 42.Já přispěl jedním kohoutem a dvěma slepičkami a jednou jsem ukázkově minul.Počasí bylo krásné a docela jsme si to užili.Večer byla poslední leč a tak jsem si dnes ráno vzpomněl na heslo:kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil.

Autor: Fesoj | 14.12.2014 19:49
Karle, no přikrmovat - v pátek mě přivezli, v sobotu jsem se byl podívat u krmelce a tam jsem zjistil, že revírník /který mi vlastně včasným telefonátem zachránil život/ se postaral nejen o mne, ale i o zvěř, bylo založeno plné korýtko, takže houby zle. Ale co byl hrozný pocit, když se u nás sešla podstatná část rodiny a manželka, tři synové a dvě snachy si všichni svorně zapálili a začali mi čudit pod nos. Hubou mi to kroutilo až to nebylo hezké, ale dokázal jsem po cigaretě nesáhnout. Ale aby se vlk nažral a koza zůstala celá, rodinka někde vyštrachala to elektronické šidítko, takže už zas vypouštím dýmy, ovšem bez újmy na zdraví. Všem úspěšným lovcům samozřejmě přeji Lovu zdar a jen doufám, že se tady u nás trochu umoudří počasí, zatím je hnusně sychravo a nepřestává mrholit. Přitom procházky potřebuji jak prase drbání. Ale - subjektivně vzato - se cítím den ode dne líp, takže je předpoklad, že za pár dnů bych už měl vypadat jako člověk a ne jako poloviční zdechlina.

Autor: Ramo | 14.12.2014 19:11
Tak včera byl i u nás hon na zajíce a bažanty a musím podotknout že VELMI úspěšný!!! Bohužel jsem střílel jen na jednoho ušáka - úspěšně :-) takže jsem se moc na výřadu nepodílel a kohouta jsem předpisově chybil :-( Na výřadu bylo 61 ks zajíců a 21 divokých kohoutů... Tak aspoň kamarádi si to užili :-) Počet zajíců jsem trefil, před honem jsem říkal že jich bude 60 :-) Fotky jsem vložil, ale budu mít i profi foto výřadu od kamaráda Jindry a pak ho sem dám. Mě ten výřad na display celý nevešel :-))! Lovu zdar všem!

Autor: Karel poslík | 14.12.2014 18:28
Pepo, vítám tě zpět na našich stránkách a přeji úspěšnou rehabilitaci, jakož i brzký návrat do honitby. Slyšel jsem, že jsi se byl nějak narychlo proletět do krajského města. Hlavně že to dobře dopadlo a když už chodíš přikrmovat,tak už jsi zase náš. Hodně zdraví ! Karel

Autor: Fesoj | 14.12.2014 18:07
Na posledních příspěvcích je nejlíp vidět, jak se česká myslivost v průběhu let a desetiletí mění. Už jen ti nejstarší z nás /já se mezi ně nemohu počítat/ pamatují doby, kdy nejvýznamějšími druhy naší lovné zvěře byla koroptev a zajíc. Já jsem si již na koroptve v životě nevystřelil a jen matně si vzpomínám, jak jsem se jako školou povinný kluk zúčastnil jejich odchytu do náhonců na export. Jen u zajíců ještě pamatuji stovkové výřady bez nějaké zvláštní péče o tuto zvěř. Bažantů z divokého chovu bývalo také dost, i když ti se nikdy bez péče člověka neobešli a v dobře vedených bažantnicích se lovívaly tisíce sice odchovaných, ale dobře létavých kuřat. V honitbách s drobnou zvěří se po skončení hlavní sezóny pravidelně pořádaly naháňky na lišky - a když se při takové akci povedlo ulovit víc než 3 kusy, mluvilo se o tom ještě hodně dlouho. Divočák byl vzácností a o sikovi vědělo 90 % myslivců jen to, že tato zvěř prý kdesi u nás taky existuje. A dnes se dočítám, že takový zkušený myslivec jako je náš admin Radek se poprvé v životě zúčastnil pořádného zaječího honu, který se od honů běžných za mého mládí v každém MS lišil hlavně tím, že téměř 10 % celkem slušného výřadu tvořily lišky, což za mého mládí neexistovalo. Prostě a jasně, mění se poměry, mění se počty lovené zvěře, jen to myslivecké srdíčko zůstává stejné a doufám, že to se nikdy nezmění. Jak jsem již kdysi napsal - vždyť jsme se sešli pro radost ! Ať pán či kmán, místní či host, střelec, honec, starý či mladý, veselíme se dohromady, ódéesák či komunista, jedna pravda zůstává jistá - myslivost lidi spojuje. No a vo - vo - vo tom to je !

Autor: Radek Chadim | 14.12.2014 15:32
Hon byl dál od našich domovů a já jsem řídil, takže to celkem i vím. Zapomněl jsem podotknout, že jsme v tombole spolu s kolegou vyhráli 3 zajíce a srnu, takže na svátky bude svíčková ze zajíčka :-), už se teď těším.

Autor: Ellhenicky | 14.12.2014 12:21
Psincový kašel si donesl můj VMO z bažantnice. Protože jsem se s ním zatím nesetkal, tak jsem myslel, že má něco zapíchlého v krku, protože kašlal až se dávil.Náš MVDr. ho vyléčil, ale dostaly ho postupně i naše štajeračky a nic pěkného to není. Jinak s Tebou cítím.Pak že nejsou permonící co?

Autor: strejda zajíc | 14.12.2014 11:20
Radku,to máš dobrý,když víš,kdy jste se vraceli.Já to nevím,kdy jsen Zajíce donesl domů a o tom,jak vypadal,ani nemluvím.Holt,to je ten pocit zodpovědnosti.Jako vedoucí včerejší naháňky jsem měl zcestný dojem,že domů můžu,až když v okolí zavřeli poslední hospodu.Ještě teď mi není nejlépe....Halt,někdo se musí pro kolektiv obětovat.
Ran jak o Božím těle(cca 100!),na výřadu 12 čuníků a 2 zrzky.
I bulo Andula to přežila,byť jsem se bál,že jí pukne statečné srdíčko.Zůstala totiž doma,neb na minulé naháňce chytla psincový kašel.A krchlá jako vovce,né jako bulina!
Tak ahoj,přátelé,odcházím zdechnout do houští.

Autor: Radek Chadim | 14.12.2014 09:10
Včera jsem měl jet na hon na drobnou zvěř s kolegem, který pozvánku pro dva vyhrál ve střelecké soutěži. Byl jsem z toho celý týden trošku nesvůj, pač na klasickém honě na zajíce jako lovec jsem snad ani nikdy nebyl a jelikož jsem v onom nejmenovaném MS nikdy nebyl, netušil jsem, co mě tak nějak čeká. Navíc jsem si vědom svých brokových střeleckých nekvalit :-).
V osm jsme dorazili namísto, malé občerstvení po ránu a pak nástup. První leč proběhla v lese, zbývající 3 na poli. Říkal jsem si, že na tom zasetém poli dalekoširoko bůhví kolik těch zajíců bude, ale byl jsem velice mile překvapen, protože zajíců tam bylo opravdu dost, a to jsem ještě v další leči šel přes zvoranisko, tam bylo přímo přezajícováno. V poslední leči se brali takové louky s potokem a palachem, kde se ulovili 3 lišky, jedna lištička držela do poslední chvíle v tom palachu a pak na její smůlu a k mému štěstí vyběhla na druhé straně, kde ji dva kolegové ulovili . Celkem na výřadu bylo 46 zajíců a 4 lišky, což je myslím na poměry Vysočiny velice slušné. A i když jsem byl tamním mysliveckým soudem při poslední leči odsouzen za to, že jsem na ty zajíce údajně moc hodnej a že jsem jednoho nechtěl zastřelit :-D, akce byla velice vydařená, no taky jsme se vraceli domů až po půlnoci :-).

Autor: Fesoj | 13.12.2014 19:08
Dnes naše MS uspořádalo naháňku na černou a vysokou. Samozřejmě jsem se nezúčastnil, přece jenom by to na mě byl moc velký záhul. Udělal jsem si jen procházku ke krmelci, trvalo mi to 3x tak dlouho než normálně a měl jsem toho, jak se říká, plný brejle. No a před chvílí jsem zavolal, jak ta lovecká akce dopadla. Divočáci sice utekli, ale na výřadu byly 3 laně a kolouch. Takový úspěch snad nepamatuji. A podle zákona schválnosti jsem u toho musel nebýt.

Autor: Ramo | 12.12.2014 17:44
Josefe ať se ti daří a ZDRAVÍ SLOUŽÍ ! Ty hlášky na sestřičky ve špitále bych si rád poslechl !!! :-)))

Autor: Petr Havlín | 12.12.2014 16:05
Josefe vítej zpět!Už jsi nám tu chyběl.Nic neuspěchej a hodně štěstí.P

Autor: Jan Slavětínský | 12.12.2014 13:09
Zdravím Josef. Doma a zdráv? Dobrý?

Autor: Fesoj | 12.12.2014 13:04
Když jsem si pročetl celé prosincové Dnes, tak 2.12. připomněl strejda Zajíc v souvislosti s Matějem Fousem bitvu u Křečhoře. Nwvím sice vůbec, vo co gou, ale připomnělo mi to, že do této památné obce jsem byl kdysi, konkrétně v r. 1973, pozván na zaječí hon. Výřad tehdy činil, nemýlím-li se, přes 700 ušáků. A hon byl zakončen velkolepou taneční zábavou /však bylo zdůrazněno, že si musíme přibalit polobotky a slušné kalhoty, abychom se na parketu nepohybovali v tomtéž, v čem na oranici/. Samozřejmě jsme se zhvízdali jak carští důstojníci a slíbili si rukoudáním, že příští rok znovu. Byli jsme tři kamarádi, tři policajti. Ale bohužel, jeden z naší trojice dne 8.3.1974 chytil při loupežném přepadení pošty Těšnov kuličku z revolveru do jater a už to nerozchodil. Pachatel nebyl nikdy vypátrán.

Autor: prroud | 12.12.2014 12:48
Zdar Fesoji :-))))

Autor: Fesoj | 12.12.2014 12:47
Řečeno slovy klasika : Poslušně hlásím, pane obrlajtnant, že jsem opět zde ! Před chvílí mne dovezla sanitka z trutnovského špitálu, prášky všech barev a velikostí sice musím žrát nahusto, ale hlavně že už jsem doma. Už jsem plánoval, že se zúčastním zítřejší naháňky - tedy spíš tak, že bych se postavil někam, kde je předpoklad úniku zvěře, pokud možno blízko mého baráku - jenže jsem se drobet přecenil. Sanitka nebyla schopna vyjet kopeček k našemu baráku, musel jsem to vyšlápnout pěšky a co 10 - 20 kroků zastavit a vydýchat - kdepak, zítra ještě zůstanu doma. Jinak děkuji všem, kdo si na mě vzpoměli. A sestřičky ve špitálu říkaly, že se jim bude po mých průpovídkách stýskat - zrovna dnes mi jedna dávala injekci, nějak jí to nešlo, holt mladá holka žákyňka a já jí povídám, že do mne klube jak vrána v zimě do hovna. Myslím si totiž, že i když člověku dochází dech a je mu opravdu blbě, to poslední, co by měl ztratit, je smysl pro humor... Když pro mne přiletěli k baráku, tak jsem se zeptal, co to vlastně přiletělo, jestli vrtulník nebo helikoptéra a když se mne ptali, v čem je rozdíl. tak říkám, že vrtulník je sameček.

Autor: Jaroslav Tatalák | 11.12.2014 22:35
Vždyť jsem to říkal, že ten starý bard stihne ještě letošní hony. A nejlepší rehabilitace je stejně v lese. Tak hlavně zdraví a ostatní příjde samo.

Autor: strejda zajíc | 11.12.2014 21:59
Všechy zdraví Matěj i Fesoj.Ten krkonošský bard jde zítra ze špitálu v Trutnově do své chýše pod Vraními horami,takže už brzy ho tu máte naživo!Prvně jmenovaný obtěžkává(vlastně obtěžuje)sestřičky v kolínském špitále,kde rehabilituje své končetiny,aby se zas mohl prohánět na různých samohybech jako ďas.Řekl bych,že vše vypadá dobře,alespoň podle rychlosti,s jakou z něho vyletují slova...:-)

Autor: Petr Havlín | 08.12.2014 20:15
Vítej Adjunkte,jak už asi víš,tak přijmeme každého slušného člověka a dobrého myslivce zvlášť.Mám podobný zážitek. Klepl jsem flintou o kazatelnu-no rána jak z děla a prase furt papalo dál.

Autor: adjunkt | 08.12.2014 20:01
Dobrý večer přeji, chtěl bych poděkovat adminovi že mě bez problému na toto fórum přidal a doufám že tu budu se všemi dobře vycházet. :-) Už nějaký ten rok projíždím Vaše diskuze, ale zatím sem neměl odvahu ani zkušenosti na to, abych sem mohl psát nějaký smysluplný příspěvky. V poslední době jsem zažil ale pár pěkných mysliveckých zážitků a tak sem se rozhodl že se tu s Vámi o ně občas podělím.
Jinak abych se trochu představil. Je mi 21 let, lovecký lístek mám 3 roky, ale myslivosti se věnuji od mala, pocházím z myslivecké rodiny. Studuji vysokou školu, takže čas chodit do lesa mám pouze o víkendu. Co se týče honitby, tak patříme k těm menším výměrám, převážně lesní komplex na Vysočině.
Abych rovnou přidal i mé víkendové zážitky, tak v pátek jsem přijel ze školy s vidinou večerní šoulačky na divočáky, která se sice uskutečnila, ale díky husté mlze bylo vidět na 30 m. Na střílení by to nebylo. V sobotu jsem se zúčastnil málého honku. V 10 střelcích 13 zajíců a 5 bažantů. No a v neděli věčer jsem už zase vyrazil na divočáky, tentokrát snad poprvý po deseti posledních vycházkách bylo dobře vidět. Obešel jsem pár vnadišť, na jednom jsem si na 2 h i sedl, ale viděl jsem akorát srnčí. Při zpáteční cestě jsem na prasata přeci jen narazil. Bachyně a dvě selata si spokojeně pomlaskávaly na vnadišti, ale stály na kraji probírky, takže nebyly skoro vidět v dalekohledu, natož v optice. Snažil jsem se k nim dostat blíž, ale Bachyni se po 5 minutách už něco nezdálo, tak si mě hezky obešla na 10 probírkou, došla si za mě pro vítr a hybaj do houštiny. V jednu chvíli jsem už měl sele v optice, ale zdálo se mi že stojí trochu nakřivo tak jsme nestřílel. Na tohle jsem dost opatrnej a radši si tu ránu odpustím, i když to bylo na nějaký 30 m. Jen taková zajímavost nakonec, když jsem se snažil k prasatům přiblížit, praskla pode mnou větev cca 40 m od prasat, no slyšet to muselo bejt na 200 m, ale prasátka jak byly zažraný tak se ani nepohly.. :-)

Autor: Radek Chadim | 08.12.2014 16:18
V sobotu jsme měli hon na zajochy, ulovili jsem 3 zajíce a 3 divočáky. Divočáci se ulovili ve druhé leči, kdy jsme honili kraj lesa, kde jsou buď paseky nebo vysoký les, pořádný kryt nikde. Z kraje směrem do polí vyběhl srnec následován třemi pejsky (včetně mého dareby) a všichni společně běželi směrem k asi 500 m vzdálenému potoku, kde je poměrně malé rákosí o rozloze zhruba 15x80 m. Pravděpodobně v této rákosině leželo přibližně 15 divočáků a kňour, kteří, zvednuti patrně přiběhnuvším srncem a pejsky, po potoce sešli níže do lesa, kde byli nastoupení střelci, respektive první střelec - závodčí. Po jeho ranách (údajně 7mi, automat by to nedal rychleji :-)) divočáci nešli dál po potoce, ale vyběhli z koryta potoka a vešli do leče, takže přešli před řadou střelců až na stráň - 3 z nich to stálo život. Prostě haluz :-).

Autor: Václav Sládek | 05.12.2014 20:12
Romane Lovu zdar.Ta brambora je osvědčená.

Autor: Jan Slavětínský | 05.12.2014 13:42
Romane, Lovu zdar! a brambora SPCE funguje stejně jako nějaká Impala nebo EVO...

Autor: strejda zajíc | 05.12.2014 13:38
Lovu zdar!Tak je to spravne,tak to ma byť....

Autor: Petr Havlín | 05.12.2014 12:23
Romane velké Lovu zdar!

Autor: Ramo | 05.12.2014 10:45
Super Romane a velké LOVU ZDAR !!!

Autor: Roman Voříšek | 05.12.2014 10:19
Vlasto, to je pravda! Ale byl k tomu důvod, viz. můj příspěvek :-)

Kamarádi, musím se s vámi podělit o můj včerejší zážitek.
Po dlouhé době jsem se dostal ven, měsíc sice za mraky, ale vidět bylo.
Dojedu na místo, beru do ruky dalekohled a obeznávám zaorané kukuřičné strniště. Tam nic. Otočím se na druhé pole, kde je ještě kukuřičné strniště a vida, u jednoho sloupu vysokého napětí je zabuchtovaných 15 prasátek.
Říkám si, tak to je jednoduché jako facka. Beru kulovnici, hned si rozsvicím bod na puškohledu a kontroluji zvětšení.
Pomalu šoulám proti větru k rudlu, občas se zastavím a kontroluji, kde čuníci jsou. Již jsem cca 100m od prasat, ještě potřebuji kousek, abych mohl střílet, jenže všechno špatně. Z kukuřičného strniště se zvedlo několik ks srnčího, o kterých jsem nevěděl a namířili si to rovnou okolo prasat.
Velká zkušena baška zvedla hlavu, co se jako děje, vyhodnotila situaci jako divnou a dala povel. Během několika vteřin bylo po lovu...
No nic, tak snad jindy. Došoulám ještě na kopec, prohlížím další pole, kde je podmítnuté strniště po pšenici a spadla mi čelist. Dalších cca 10 prasat buchtuje u kraje lesa.
Opatrně k nim šoulám, až se dostávám k potoku, které pole, kde byla první prasata a teď jsou ty druhá, rozděluje.
Jsem od nich na cca 70m, prasátka se mi zdají všechna stejně veliká, jedno z prasátek se mi pěkně staví na kufr.
Odjistím, napínáček a už čuníkovi jedu tečkou po předním běhu. Chybí vteřiny, abych pohladil napínák a v tom se prase pootočilo a já jsem si všiml
dosti dlouhého pírka. Zajišťuji, beru do ruky ještě jednou dalekohled a ouha, zjišťuji, že jsem málem ulovil dospělý kus.
Tak jinak chlapče, to bych byl na sebe hodně rozzlobený, tento kus ulovit.
Co tak špekuluji, všimnu si, že k původně mnou zvolenému kusu k lovu, se připojilo o polovinu menší čuně. Dalekohled letí k oku, ano, to je sele.
Je zase pěkně bokem, napínák natahuji znovu a tečka jede po pleci a když jsem uprostřed těla, večerem jde rána.
Ihned přebiju, ale všechny kusy zabíhají do porostu k potoku.
Dalekohledem zkoumám místo, kam jsem střílel, sele na nástřelu není.
Přeskočím potom, v ruce mám čelovku a jdu na nástřel. Mám plicní barvu, rána sedí, ale kus po ráně odběhl až do lesa. Proto si na kraji paseky ulamuji smrkový zálomek a označuji poslední barvu, než kus zatáhl do krytu.

Jdu pro auto a jedu domů pro psa, kterého jsem nevzal, to je jen málo kdy.
Za 5 minut jsme zpět, jezevce nasazuji na nástřel a čekám. Za chvilku z lesa slyším, jak pes škube čuně za osiny, dosled je úspěšný. Sele, cca 30 kg, bachyňka.
Chválím jej, pes občas zahlásí, máme oba radost. Úlomky, pocta zvěři a červená práce.
Dojedu domů, čuníka věším, aby pěkně vychladl a jdu bydlet.
Mám ve zvyku, že si každý úlovek zapisuji. Vytahuji lovecký zápisník, listuji úlovky černé a koukám, poslední úlovek se zastavil na čísle 99 ks.
Takže toto selátko je moje 100. kus v životě! Na nic nečekám a načínám lahev červeného a děkuji Dianě a Hubertovi za to, že mi přeje a připíjím na Lovu Zdar!
A aby to bylo celé - 8x57JS, SPCE 12,7g, cca 100m od nástřelu s perfektním barvením.
Prase bych našel sám, ale to jsem nechtěl jezevcovi udělat, on by pak se mnou nemluvil :-)

R. Voříšek

Autor: Ramo | 05.12.2014 08:58
Františku, s těma napaječkama je to celkem jedno. Hlavně v nich musí být pořád pitelná voda. Naposled jsem vyzkoušel barel cca 35L (neprůhledný) obrácený dnem vzhůru do velké misky pod květináč. Asi 3cm nade dnem jsem ho na 3 místech navrtal. Něco jak velká napáječka pro kuřata. Ale má to jeden háček - nesmí to nikdo šlohnout nebo rozbít...

Autor: ValíkVlastimil | 04.12.2014 20:11
Romčo s tím patriotismem to nebude tak valné ☺, bo za dalekohled jsi zvolil osvědčenou Germany kvalitu ☺☺☺

Autor: Roman Voříšek | 04.12.2014 14:18
Ahoj Petře,

gratuluji k novému koukání! Já jsem o RGD také dlouho přemýšlel, neb zelený bod nemá chybu, pro mé oko velice šetrný.
Proč hlavně reaguji. Nový R2r mne zklamal velikostí bodu. Resp. můj dojem je, že koukáš přes menší míček na stolní tenis...:-(
Za stejné peníze jsem pořídil Kahles Helia CSX 3-12x56.
Chtěl jsem podpořit český výrobek, neb jsem patriot, ale...
Zdraví R. Voříšek

Autor: Petr Havlín | 04.12.2014 13:15
Tak jsem dnes koupil Meostar R1r 3-12x56 RGD.Už se těším,až mi puškař udělá montáž a půjdu ho vyzkoušet.Kamarád mi ho nechal po necelém roce používání za velmi pěknou cenu a bude si kupovat R2r.Kukr je jak nový a už se těším,až ho vyzkouším.

Autor: Vrba Frantisek | 03.12.2014 23:07
Ramo,slípky nelovíme.Já měl na mysli všechny bažanty.V roce 2010 až 2013 jsem odchoval asi padesát bažantů které jsme vypouštěli na dvou místech asi 800 metrů od sebe.Část seberou predátoři a něco málo se ulovilo.Stav bažantů se pomalu zvedá,a důkaz že se na tom podílí bažanti které jsem pracně vypiplal nemám,ale stejně...Jinak mně zajímá,jaké napaječky použiváte.

Autor: Ramo | 03.12.2014 21:13
Františku jak to mám pochopit, že doufáš, že se jim ten hon vyhne? To jako těm slepicím? U vás se střílí slípky?? Asi odchované...

Autor: Václav Sládek | 03.12.2014 19:15
Dnes jsem byl v Blatné jak když mávne kozelným proutkem Do Březnice mlha na jihu jasno.Zpátky čím blíž k domovu tim bylo méně vidět,mlha zase jako mlíko.Na čekanou to není.Dilema jít na pivo nebo bedna.

Autor: Vrba Frantisek | 03.12.2014 16:48
Dnes jsem byl doplnit zásypy a při tom jsem zkontroloval jak se remizek s přilehlou výsadbou stromů a keřů vyrovnal se silnou vrstvou ledu.Škoda celkem nepatrná a ani žádný pařízek po vánočním stromku jsem nenašel.Přitom jsem napočítal patnáct bažantů-většinou slipky,tak doufám že se jich sobotní hon vyhne. Jinak všem marodům přeji brzké uzdravení.

Autor: Ramo | 03.12.2014 12:39
Jo a ještě jsem zapomněl, že máme docela hustou síť napaječek, které jsou v letních vedrech hlavně pro pernatou s kuřaty nutností! Tož tak :-)

Autor: Zdeněk Šváb | 03.12.2014 11:50
Ramo, dík za podání informace. Neboj nejsem špion, jen se snažím získat co nejvíce KONKRETNÍCH poznatků, za účelem zvýšení stavů drobné zvěře. Černá se vyskytuje ojediněle a to projde jen zlomkem honitby. Stálou zvěří není. Škodná se tlumí dle zákona, umělé nory. bet. sklapovací nory, zátvory, norování, individuální lov. Tady jsou dle mě slabiny. S ozeleňováním - výsadbou keřů a stromů na původních polních cestách jsme začali již před více jak dvaceti lety. Po nás pokračoval OÚ. Honitba je slušně protkaná jak vodotečemi, tak polními cestami i stromořadím. Také zimní přikrmování zvěře myslím na dobré úrovni. Letos O,88ha orné převedeno do lesní a vysázeno. Poslední roky jsme zajíce lovili jen okolo frekventované komunikace v množství do 20ks. Letos ani tam nelovíme. Proto sháním informace, jak situaci zlepšit. Koukám na staré fotky z výřadu, na kterém je cca 350 zajíců - 80 léta, nebo na výlož 90 léta kolem 60ks....A také všem marodům brzké uzdravení!!!

Autor: Ramo | 03.12.2014 09:10
Zdeňku a nejsi ty nějaký špión ?!? :-) Větrolam má bratru několik km a protíná největší lán honitby na polovinu. Už jen ta vysoká tráva, která tam je, je výborná... A letos to bylo nějakých 16, možná až 18 ks černé. Samozřejmě to nebylo na celých 720ha, ale tak na 1/2 až 2/3 výměry... A VŠEM MARODŮM DOLE PŘEJI BRZKÉ UZDRAVENÍ !!!

Autor: strejda zajíc | 02.12.2014 22:31
Vašku,máš nosit železo,nemusí mít ani díru...:-)V sobotu jsem pokřtil nůž španělské provenience,co jsem dostal od kamaráda k šedesátce.Čuník vyvržený 45 kg,pesani si užili,já ale dostal od Zaječice,neb mne schlístal gejzír barvy z proťatého srdce.Jinak uloveno šest selat a jedna liška.
Všechny zdraví Fesoj,stěžuje si,dědek nevděčná,že si ho oblíbil ošetřující lékař a nechce ho pustit domů.Patrně se mu budou zase dívat do pumpičky...
Jardo,pošli mi na Matěje telefoun,zkusím mu připomenout bitvu u Křečhoře.:-)

Autor: Václav Syrový | 02.12.2014 21:39
Pátek a sobota jsem byl opět na nahánce s kočkopsama. Střelilo se celkem 41 ks černé 3 ks vysolé a liška. Čuby opět předvedly vynikající práci,kdy stavěly postřelená selata a tím umožnili rychlé ukončení trápení. Jen v sobotu v první leči po skončení,podle gps stavěli kus 700 m ode mě po příchodu jsem zjistil,že to je lončák cca 70 kg. Ten jak zmerčil mě,měl jsem ho za patama a dost mě proháněl. I když na něm vysely čuby nezastavily ho. Až po sundání psů (po delší době) byl lončák dostřelen.Do té doby jsem nevěděl jak rychle umím běhat.:-D

Autor: Jaroslav Miňha | 02.12.2014 20:08
V sobotu na naháňce jsem se potkal s Petrem Havlínů, který byl pozván od sousedů a shodou okolností jsme nastupovali na společné hranici. To byl velice pozitivní zážitek vidět zas jednou toho kluka muzikantskýho. Do toho volá Matěj Fous, že leží ve špitále, že mu dali místo kousku páteře nějakou titanovou náhražku, aby mohl i nadále dělat ty směšné pohyby :-) a mohl skákat nejen z traktoru. Prostě na naháňce U NÁS jsem koukal na Petra a telefonoval s Matějem. Nicméně Matějovi Slávkovi je asi dlouhá chvíle, tak volejte, volejte, až mu dojde v mobilu baterka :-))

Autor: Zdeněk Šváb | 02.12.2014 20:06
Ramo,poslední otázky: kolik ks, raději kolik metrů větrolamů jste vysázeli?? A kolik ks černé ulovili???Zdraví Zdeněk

Autor: Ramo | 02.12.2014 19:52
Zdeňku, někteří proto, aby se vyhýbala děláme hodně, ale třeba s letošní výměrou kukuřice nebylo to dělání nijak slavné... :-) Nejvíc se musí ulovit v řepce, když má černá ještě hlad! Ale také je veledůležité zakládání větrolamů a jinaké roztříštění velkých osevních ploch a podobné aktivity. No to sem se dnes rozepsal... :-)

Autor: Zdeněk Šváb | 02.12.2014 19:42
Ramo, vaší honitbě se musí černá vyhýbat, jak čert kříži. Na cca 240ha ulovit 40+18 zajíců??? Tolik a více jsme lovili v minulém století, ale v současnosti je to u nás nemožné. Zdraví Zdeněk

Autor: Ramo | 02.12.2014 19:25
U nás je DNES zajíců dost a zatím mohu říct, že to pomalu rok od roku roste. Za sebe si myslím, že na úbytku drobné zvěře má jedem z největších podílů černá zvěř, která se už maximálně (v případě krytiny) natahuje do polních honiteb a tam je největší škodnou! A to od vajec, přes zajíčky a srnčaty konče... Dále potom jsou samozřejmě HODNĚ důležité vhodné podmínky pro chov drobné, tlumení veškeré škodné a za sebe si myslím, že kolchozníci jsou (zatím) až na posledním místě. I když jsou zase čím dál víc "chemizovanější" a to nemluvím o tom, že by třeba orali, nebo o senoseči... Jak píše Radim o tom, že je to letos s prasaty slabší, tak mu musím oponovat a to jak na poli, tak v lese! Už na 2 naháňkách, kde jsem také letos byl, padl jejich rekord - 18 a 23ks... V lese "chovají" a na poli to VŠE sežere! A co potom v polní honitbě, když ji černá z lesa vyžere?? To můžeme tak akorát chodit na ryby...

Autor: Radek Chadim | 02.12.2014 16:53
Já byl v sobotu na naháňce a potřetí v životě jsem ve volnosti viděl jelení zvěř, takže už jsem v podstatě odborník :-). V první leči když jsme scházeli do takového údolíčka tak na protější stráni stál chviličku jelen, měl jsem ho na 150-200 m, ale pěkné to bylo. Jinak počasí bylo, že by prase z houštiny nevyhnal, mokro, mlha, táhl studenej vítr, taky jsme ulovili jen tři divočáky a já žádného ani moc neviděl.
U nás je letos zajíců vidět i teď poměrně dost, v sobotu máme hon, tak uvidíme, jestli vyženeme a ulovíme více divočáků než zajíců jako přechozí roky nebo naopak, ale s prasaty to letos není bůh ví jak slavné.

Autor: Zdeněk Ondruch | 02.12.2014 14:29
Honzo, mají pravdu. Drobná letos není ani u nás. Po žních se vše ztratilo. Ono bylo letos dost myší a dost se trávilo, tak snad..... Lovu Lesu Z

Autor: Krejčí Karel | 02.12.2014 10:49
Mládež v Přerově jezdí po chodnících na bruslích.

Autor: Jan Slavětínský | 02.12.2014 09:19
Léta na zpět jsme jezdívali na Moravu na hon. Kolega ze spolku tam má strýce,myslivce a tak jsme mezi sebou udržovali družbu a přátelství, tak jak to bývá.Všichni to známe. Vždy se tam ve dvou kolech ulovilo 100-120 zajíců, odpískalo se to a šlo se posedět.Vyráželo se v deset dopoledne a v jednu už bylo po výřadu. Teď v sobotu tam chlapi od nás zase jeli. Nemohl jsem,potřeboval jsem být navečer doma a tak jsem zamáčkl slzu v oku a v duchu na ně myslel. Ráno jsem byl u sousedů na naháňce, kde se v první leči střelila jedna liška ze třech a v druhé leči se přišlo do černé. Ran padlo dost,ale na výřadu byly tři kusy a ta liška. Z večera jsem doma a tak volám chlapům, jak je na Moravě. "Kamaráde, ulovilo se pět kohoutů a zajíc" ....Pro jistotu jsem si to nechal zopakovat, jestli si náhodou nedělají hoši srandu nebo zda blbě slyším. "Né fakt,slyšíš dobře". Ještě jsme to pořádně neprobrali ,tak nevím "vo co gou"...Snad to po první leči odpískali a šli domů....

Autor: Tomio | 01.12.2014 21:10
Všici dnes pod ledem :-)

Autor: Radek Chadim | 01.12.2014 06:00
Prosincové Dnes.