Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lesní drátěné oplocenky - neviditelné nebezpečí pro zvěř



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ValíkVlastimil | 15.12.2014 21:43
Dańky nemáme,ale dvakrát jsem sám v lese slyšel takové vrzání oplocenkového pletiva, kdy mnou vyplašené srnčí, které v oplocence bylo nenašlo ve spěchu díru a do pletiva narazilo a zamotalo se.Po příchodu k zamotanému kusu,se srnčí uvolnolo a uteklo.To oplocenkové pletivo prasata celkem lehce nadzvednou, časem zvětší díru tak, že i srnčí se do oplocenky dostane kvůli krytu,ale i potravě.Pak stačí aby kolem oplocenky někdo prošel a srnčí ve spěchu tu díru nenajde a do oplocenky narazí, no a paroháči se i zamotají.

Autor: prroud | 15.12.2014 12:50
Hm,diky Frantisku,skoda ze to nepomuze,moc by to nestalo.

Autor: František Dušák | 15.12.2014 11:04
Prroude, pásky jsou k ničemu, jelikož téměř 100% případů se stane při vyrušení zvěře a ta pak nekouká kudy žene. U toho daňka je možná ještě problém, jest-li je to klasické lesnické pletivo, že horní oka jsou moc velká a daněk je zvědavý tvor a je schopen tak dlouho zjišťovat o co jde, až se zamotá. U nás zatím tento problém není, daňci oplocenky respektují, mufloni také a černá si chodí kudy chce.
Zdraví F.D.

Autor: Václav Sládek | 15.12.2014 10:55
Máme hnedle 2ha vlastních pozemků oploceních tímto pletivem hranice lesa je do sta metrů.Průběžně oplocení konrtoluji závady co nejdřív opravím se zvěří žádný problém.Dančí u nás spíš jen prochází.Souhlas s F Dušákem stačí se chovat ...........Jinak nehorší je srážka s blbcem a vrochol když je arogantní.

Autor: prroud | 15.12.2014 10:43
Nepomohlo by je nejak znacit,treba plastikovejma upozornovacima paskama?Takovejma co se davaj kolem vykopu,treba.Kdyz se privazou,neudelaj bordel,a zver by mohly varovat,odradit......
Jo Tome,i u nas se takhle kusy pletiva se zbytkama sloupku mistama valeji:-(,do jednoho mi vletel pes,aspon jsem se zasmal jak zustal vykulenej,ale zver se z toho vymotat nemusi.....

Autor: František Dušák | 15.12.2014 10:39
Re: Tomáš
A zde je velký prostor pro MS. Já 2x ročně projdu oplocenky, zjistím, kde je zajištěná kultura a po domluvě s lesním je jako MS sbalíme. Majitel lesa má dvojitý užitek. Pletivo sbalíme zadarmo, nerozstřiháme a on ho může znova použít. Poměrně slušný finanční efekt na cca 800 ha. Pravdou je, že máme snažší jednání, jelikož les je obecní. Ale i s drtivou většinou menších vlastníků se dá domluvit. Ovšem musí se chtít. A takových drobností jsou kvanta. A nemusím na to být členem ČMMJ. Stačí se chovat jako dobrý nájemce honitby a spoustě věcí se obrousí hrany hned v počátku. Toť můj názor. Zdraví F.D.

Autor: Tomáš Pilík | 15.12.2014 09:54
S drátěnými oplocenkami mám několik negativních zkušeností z naháněk, kdy se do nich zamotalo srnčí a následně jej strhli psi. V několika případech šlo o pletivo, které již neplnilo svou funkci a prostě "bylo" v lese.

Autor: Jan Slavětínský | 15.12.2014 07:35
Sedm uhynulých daňků s parožím zamotaným do pletiva.Všechno lopatáči. To je bilance zhruba za měsíc zpět z diskusí a z informací od chlapů z okolních honiteb. Máte s tím u vás někdo podobný problém?