Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Leon Zumr | 23.02.2015 15:32
Debilů jsou mraky měl jsem takovýho na vesnici jeho psa než ho magor zastřelil,jak jsem se po letech dozvěděl jsem mu dovedl několikrát a mě to hovado vyhrožovalo zastřelením psa který byl deset metrů ode mě.K cenám když si dnes spočítám co stojí fena chovná stanice papíry veterina výstavy zkoušky krmení tak bych musel chtít za štěně 50 táců aby se to vyplatilo.Než psa bez papírů kdy nevím co se kde sprsklo a je to z 99% po rodičích který byli ze zdravotních psychických nebo vzhledových důvodů vyřazený z chovu.Tak to si raději připlatím a má aspoň nějakou šanci že to bude to co jsem zaplatil a bude to zdravý.Václave poslal a čuměl jak pí... a za rohem machroval že jsem snob co musí mít něco extra :-)))

Autor: Fesoj | 23.02.2015 15:19
Jednání majitele toho psa je dnes nepostižitelné. Možná, že na mne budete koukat jako na zastánce starých pořádků - ale za starého režimu by to byl přímo ukázkový příklad k řešení a postihu pro Okresní disciplinární senát.

Autor: Ellhenicky | 23.02.2015 13:30
Jsou lidi a lidi.Včera oznámil náhodný chodec, že z nory u cesty, která vedla pod kořeny stromu na hrázi rybníka,je slyšet štěkot, ale neviděl psa do ní zaběhnout ani nikoho kolem.Po nějaké době jsme zjistili majitele-"myslivce",kterému psi běhali volně po vesnici. Ani nevěděl, že mu jeden chybí.Po příjezdu na místo, kdy bylo patrné, že pes nemůže vylézt, mne zarazila jeho reakce." Buď vyleze nebo tam zůstane,už je starší." Jak to dopadlo nevím ,museli jsme odjet. Jako ke členu rodiny k němu teda nepřistupoval.

Autor: Václav Sládek | 23.02.2015 12:04
Leone doufám že jsi toho"inteligenta" poslal přinejmenším do míst kde je tma, smrad a větry.

Autor: prroud | 23.02.2015 08:04
Josefe,o stenatech z "mnoziren" jak rikas,neni vubec rec,tam je vsechno jasny,presne jak pises.Ale je dost "bezpapiraku",i cistejch bezpapiraku,z normalnich rodin,ktery ty psy milujou a maji je pro radost,nebo prave na tu praci,casto oboji,a prave proto se k nim ani pri ty "praci" jako ke spotrebnimu zbozi nechovaji.Psa z mnozirny bych nechtel ani zadarmo,ne kvuli nemu,ale proto abych takovyho hajzla co s nima kseftuje,nepodporil,i kdyz vim ze to odnese zase jen chudera pes,ale jinak se takovejch nezbavime.

Autor: Fesoj | 23.02.2015 02:42
Je fakt, že u některých plemen - i když většinou jde o plemena nelovecká a módní - jsou štěńata nemravně drahá. To právě umožňuje existenci různých těch "množíren". Lidé jsou různé, často blbé a pitomé. Manželka chovala čivavy. Samozřejmě "bezpapíráky". Nešlo o žádné velké kšefty, mívali jsme dvě, maximálně tři fenky, které vždy byly jako členky rodiny a o ně i o jejich štěňata bylo vždy postaráno příkladně.Každá mívala maximélně 1 vrh ročně. Co se týče prodejní ceny osminedělního štěněte, zpravidla se pohybovala kolem 5000,- Kč, pro dobré známé méně. Já bych ty peníze za bezpapíráka nikdy nedal, ale to je věc názoru. V několika případech, jeden momwentálně trvá, jsme získali různými cestami fenečku z množírny, zpravidla jako starou,na dožití, která už nebyla v produktivním věku. Ty lidi, kteří něco takového provozují, bych já osobně zavíral natvrdo. Vždyť ta naše stará bába, přestože žije v rodině jako její člen a mezi ostatními zvířaty, na sebe dodnes nenechá sáhnout a tělesného kontaktu s člověkem se bojí. To se už nezmění do konce jejího života. Z jakých podmínek pochází, se můžu jen dohadovat, ale že původnímu "chovateli" by slušel kriminál, tím si jsem zcela jist.
A co se týče ceny štěňat, setkal jsem se s jedním zajímavým názorem : Nikdy bych nedal nikomu štěbě úplně zadarmo, pok ho bude považovat za "vzorek bez ceny" a podle toho se k němu bude chovat. A v naší rodině se podle toho důsledně řídíme, štěně zdarma může dostat zase jen člen naší rodiny.
A Péťo, Tobě mohu říci jen tolik : Pořídím-li si psa, stane se členem mé rodiny. Od svých dětí vyžaduji v rámci rodiny práci nodpovídající jejich věku a postavení, od umytí nádobí až třeba po výrobu palivového dřeva. A pro psa platí totéž. Chci od něj práci odpovídající jeho určení, bez ohledu na jeho pořizovací cenu - ale jak správně zdůrazňuje strejda Zajíc, já se musím spolehnout na psa stejně jako pes na mě, při lovu jsme partneři a ne že pes je "spotřební zboží".

Autor: prroud | 22.02.2015 22:57
Otazka uhlu pohledu a penez,vysolit cet tisic za stene naraz a nevedet co z nej bude,a davat do psa po drobnejch denne je tak trosku rozdil.Jiste,pro milionare usmevnej pakatel.

Autor: Leon Zumr | 22.02.2015 22:46
Jaká nezbytnost cena štěněte je nejmenší část z toho co tě pes za celý život stojí.Mě jeden takový inteligent když se mě ptal co měl stála fena bulldoga odpověděl že si za to koupí raději 20 jagů bez papírů

Autor: prroud | 22.02.2015 22:16
Spis nezbytnost Leone,pri tech cenach.....

Autor: Leon Zumr | 22.02.2015 22:13
Ale pro velkou část myslivců to Strejdo zajíci výhoda je :/ Zkus někde říct kolik tě stál bulteriér a uvidíš ty reakce

Autor: strejda zajíc | 22.02.2015 22:08
Ano,Tome,i já jsem měl ten pocit,ač jsem již adeptskému věku jaksi odrostl.A víc jak třicet let lovím černou a většinu té doby se psama(občas i s nožem či tesákam,pravda,kančí péro jsem nepoužíval.)Ale i tak mne nikdy nenapadlo o tom přednášet...A s láskou vzpomínám na nejlepšího psa mého života,kříženku ABT a IRT,jen bych nikdy neřekl,že její výhoda byla v tom,že byla levná.Jak onehdá napsal pan přednášející.

Autor: Tomáš ČENĚK | 22.02.2015 11:12
Strejdo, strejdo, vždyť obchvat Tábora je "jako nový". To musela být nějaká zrádná past. K té přednášce, čekal jsem ji trochu jinak. Měla se týkat naháněk a loveckých smeček, ale přednášející to vzal od výživy zvěře přes střelectví až po lovy. Z mého pohledu by to byla skvělá přednáška pro adepty. Kdo se však shání po informacích, čte články v mysliveckých periodikách, pro toho to nebylo nic nového. Až finální část přednášky, která byla plně k původně ohlášenému tématu, naplnila to, proč jsem tam jel. I tak toho nelituji. Přednášející má mnoho zkušeností a je dobře, že je předává dál mladším myslivcům. A taková živá diskuze v kolektivu, jako například v té Roudné, by byla jistě zajímavá.

Autor: Fesoj | 21.02.2015 16:30
No, já jsem zase jednou krásně dopadl přesně dle přísloví, že čím větší hromada, tím víc na ni čert sere. Vnoučata měla prázdniny, tak jsem je vzal sebou ke krmelci - krásná procházka a ještě si mládež zařádila na bobu. Jenže vnučka se nějak podivně zhoupla na dveřích od krmelce, ta nahoře vypadla z pantu a když jsem se snažil to opravit, nějak jsem to neudržel, vypadl i spodní pant a dveře mi skončily na hřbetu. Nedělo se zdánlivě nic, až do druhého dne. Záda se rozbolela, doktorka mi píchla injekci, ale ta zabrala jen na chvíli, s kamarádem a jeho synem jsme sice ten krmelec opravili, ale já jsem pomáhal spíš morálně, neb stále ještě chodím jak zkurvená žebračka ohnutý do vingle a ne a ne se narovnat. Počasí je tady překrásné, přes den svítí sluníčko, opírá se do sněhu a ten mizí před očima, v noci ale ještě pořád fest mrzne. Začínají poletovat různé mušky a komáři, cestou ke krmelci jsem dokonce potkal pavouka, jak si to štrádoval po sněhu... Do kalendářního začátku jara chybí ještě měsíc. Já mám sice rád všechna roční období, ale nemůžu si pomoci, už aby ta letošní zima-nezima šla do prdele.

Autor: strejda zajíc | 21.02.2015 08:49
Pepo,nikde jsem nezjistil,že by v to měla prsty ČMMJ.Spíš bych tipnul,že se jedná o místní aktivitu,20.3. se tam koná přednáška opět,tentokrát k vábení zvěře.I s prodejem vábniček.K včerejšku:cca 70 lidí,Petr nezklamal,ovšem pro génia,jako jsem já,to bylo málo.:-)))Pokud znáš jeho přednášky o černé zvěři(např.na lesárně v Písku "nedávno"),nic nového.O loveckých smečkách-v podstatě jeho článek ve Světě myslivosti 1/2015.K poplatku-lektora je třeba zaplatit!Pokud bychom chtěli jeho jako přednášejícího do Roudné,zřejmě by to problém nebyl,to by nám jeden můj kámoš u P.Ziegrossera zařídil,cenu zatím nevím.
Jinak to pro mne byl zajimavý výlet,v Táboře na obchvatu jsem prorazil fabce gumu na pravém předním běhu,kupodivu jsem si ani nenabil hubu.(neb,jak známo,dle myslivecké mluvy zajíc hubu opravdu má!).Za celou cestu jsem neviděl jediný kus zvěře,až po 80 km nezklamala honitba naše krásná,společenstevní,na zvíkovské křižovatce deset kusů dančí holé.

Autor: Fesoj | 21.02.2015 02:32
Nikdo na p. Ziegrosserovi nechce, aby přednášel zadarmo ! Navic bude asi potřeba zaplatit nájem ze sálu a další výdaje. Jen si dovoluji podotknout, že minimálně spolupořadatelem takovéto akce je zcela určitě ČMMJ a vzhledem k tomu, že na OMS plyne určitá část našich čl. příspěvků, bylo by jen spravedlivé, kdyby členové ČMMJ byli nějak zvýhodněni, podobně jako tomu je u zkoušek lov. psů. Nejde o blbou stokorunu - jde o princip a o rozdílný přístup různých OMSů, když v Pelhřimově je to za 100 Kč a v Trutnově zadarmo. I když je možné, že v Trutnově šly všechny výdaje k tíži ČLA, to nevím.

Autor: Ellhenicky | 20.02.2015 23:30
To turecké přirovnání měsíce i s hvězdou mne taky napadlo. Co se týče poplatku za přednášku, tak jsem si vzpomněl na Ringo Čecha, který byl v jednom pořadu v přímém přenosu požádán aby zazpíval a on na to odpověděl"zadarmo zpívají jenom ptáci":-)Taková je doba.

Autor: prroud | 20.02.2015 18:23
Hlasim ze dnes mame typicky Tureckej mesic,nejakej cas novinka!Jestlipak nekoho zajima cim to,nebo je to kazdymu taky typicky sumak? :-)

Autor: prroud | 20.02.2015 17:25
Stovku bych bral Josefe jen jako takovy "vsimny",bejva podstatne hur za daleko horsi kvalitu,spis nekvalitu.Nova doba!Ta stovka je rozumna,spis jeste podcenena,aby mohli skutecne vsichni.

Autor: Fesoj | 20.02.2015 17:20
Kdysi jsem měl možnost zúčastnit se přednášky p. Ziegrossera na zcela jiné téma - šlo o výživu zvěře v podmínkách lánské obory, podávání minerálních směsí, ideální složení pastevních porostů, ale i správné provádění průběrného odstřelu. Bylo to velice zajímavé a kdybych měl možnost se zúčastnit další přednášky tohoto pána, určitě bych neváhal. Jediné, co se mi na tom nelíbí, je ten poplatek 100 Kč - u nás to bylo zadarmo, proběhlo to v aule trutnovské lesárny a nevím, kdo to financoval, zda škola, OMS či oba tyto subjekty společně. Ale myslím, že by nebylo od věci, aby OMS Pelhřimov aspoň rozdílnou výší vstupného podpořil členy ČMMJ, aby nedocházelo k brblání, že "platíme jak mourovatí a nikdo pro nás nic nedělá".

Autor: Leon Zumr | 20.02.2015 16:32
Na srazy honičů jezdí taky dělat přednášky.Škoda že to je taky daleko :/

Autor: prroud | 20.02.2015 12:13
Uz ho vidim jak se tam zene kvuli 20 lidem inkluziv s detma a psama.I kdyz by to spatny urcite nebylo.

Autor: Vrba Frantisek | 20.02.2015 11:29
Strejdo,pokud pojedeš,udělej průzkum bojem a zkus promluvit z lektorem o možnosti přednášky v Roudné.Jeho požadavky termín,a potom podle zájmů účastniků zvážime jeho pozvání.

Autor: Tomáš ČENĚK | 20.02.2015 08:15
Strejdo máš recht, zde je pozvánka: http://vyklantice.cz/
Jen upřesním, že se jedná o Pelhřimovsko (Pacovů je v republice víc). Třeba se tam potkáme. Ostatní borci z Vysočiny i Středních Čech by také mohli zajet.

Autor: strejda zajíc | 19.02.2015 19:31
Dnes jsem získal následující informaci:Zítra,20.2.2015,od 18.00 se koná ve Vyklanticích(kousek od Pacova)v restauraci přednáška p.Ziegrossera o černé zvěři.Vstupné 100 Kč.Zkusím se tam dovědět,co ještě nevím.Sice vím všechno,ale co kdyby...:-)))Třeba se tam s někým z vás potkám.

Autor: Vrba Frantisek | 18.02.2015 08:39
Chceš si žít jako prase v žitě? Bud´ svině!

Autor: strejda zajíc | 18.02.2015 08:22
Pepo,pravda pravdoucí!A velmi rychle se,na rozdíl od myslivců,učí!

Autor: Leon Zumr | 18.02.2015 06:58
Prase je velmi inteligentní tvor,někteří odborníci tvrdí že se jeho možnosti učení dají srovnat se šimpanzem

Autor: Fesoj | 18.02.2015 01:13
Dnes jsem cestoval autem do Trutnova. Při projíždění skrz bukový les jsem zaregistroval, že terén mezi stromy je zpracován od černé jako nikdy předtím. Přesně tak, jak jsem psal před třemi dny - úroda bukvic drží divočáky v lesích a dokud ji dokonale nevyberou, nemají důvod pracně přerývat louky a pastviny kvůli pár kořínkům a myším. Jojo, jak říkával jeden mistr OV z LOU "... každý to prase je chytřejší než my všichni dohromady !"

Autor: Leon Zumr | 16.02.2015 12:26
Co šetřit zákaz lovu všeho od ledna do srpna!!!Pražáci se musí drtit http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=361718&sznu=QqaAQIEmCvo09xCZ

Autor: František Dušák | 16.02.2015 11:39
No a je to tady, tu genocidu si vyžádá veřejnost. Ale hlavně šetřit plné bachyně. :-))))))
P.S. Úsekář to vyřeší

Autor: ValíkVlastimil | 16.02.2015 11:22
Úsměvné---http://www.silvarium.cz/zpravy-z-oboru-myslivost/divoka-prasata-skodi-v-laznich-i-pobliz-kostela-mlada-fronta-dnes

Autor: Fesoj | 15.02.2015 23:40
U nás jde sníh rapidně dolů, mimo les jsou už leckde holá místa a srnčí se tam snaží najít nějakou tu travičku. Oves v korýtku ovšem mizí stále stejně. V pátek jsem to malinko pohnojil, neb jsem šel nakrmit až k večeru. To už začalo pěkně mrznout a když jsem sebou cestou od krmelce na těch zmrazcích podruhé praštil, raději jsem zavolal synovi a nechal jsem se dovézt domů traktorem. Naproti tomu dnes jsem vyrazil o půl jedné, teploměr ve stínu ukazoval + 8°C a nádherná pohoda. Ovšem co se černé týče, po X letech je to první zima, kdy na trase mezi mým barákem a krmelcem není nikde ani rýpnuto a kolikrát zde přešli, by se dalo spočítat na prstech 1 ruky. Jak jsem již napsal, zřejmě se v lese věnují bukvicím a ploskohřbetce.

Autor: Stanislav Haas | 15.02.2015 19:34
Chlapi, DNES už nechme svému účelu, Fesoji, odpovím ve vláknu Vše, co kazí současnou myslivost.

Autor: Fesoj | 15.02.2015 18:36
Vlasto, píšeš to úplně přesně ! Máš-li vybrat prase z rudlu, porovnáváš a vybíráš podle velikosti, snažíš se vybrat to nejmenší a jde-li o kusy přibližně stejně velké a bez selat, usoudíš, že půjde o lončáky. Uděláš BÁC a leží plná bachyňka, sice lončačka, ale 9o kg a zajímalo by mně, jak to Standa Haas dokáže se v takovéhle situaci nikdy "neustřelit". Ne že bych mu nevěřil. Mně se stal tak trochu opačný případ. Po dvě noci jsem v ovsu pásl samotný kus přesvědčený, že se jedné o kňoura. Třetí noc se k němu přidali další dva kusy a společně si vyloženě hráli na honěnou. Řekl jsem si, že tohle by dospělý kňour neudělal, vystřelil jsem a na nástřelu zůstal lončák, na naše poměry mimořádně silný, ale lončák. A byl to první kus, který jsem z kulovnice 7x64 neprostřelil. Kule šla skrz obě lopatky a zůstala pod škárou na protilehlé straně.

Autor: prroud | 15.02.2015 16:31

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 15:13

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: ValíkVlastimil | 15.02.2015 14:47
"Na vnadiště vychází cca 8 prasat(5:00). Snažím se to obeznat, všechno přibližně stejně velké, až na dva divočáky, ty se zdají o něco menší" Ty co se zdály o něco menší měly cca 90 kg pak dalších 6 bylo min. 100kg tak to už je hodně dobrá partička.Jo zřejmě dobrý oddíl...

Autor: ValíkVlastimil | 15.02.2015 14:36
To adjunkte,adjunkte z mé strany nebylo žádné kamenování ale spíše to kamarádské a kolegiální kamaráde co to věšíš na forum.Znáš lidi... Ano pravdomluvný a férový určitě je a taky s tím dneska NEJDÁL dojde...

Autor: prroud | 15.02.2015 12:50

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 12:38

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Radek Chadim | 15.02.2015 12:19
Pánové, tohle je téma Dnes, takže rudokožce, úsekáře a další věci rozebírejte v jiných tématech, poslední varování pro VŠECHNY! :-)

Autor: prroud | 15.02.2015 12:18

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: František Dušák | 15.02.2015 12:14
Jó Leone, také s "láskou" vzpomínám, jak se nejdříve domluvili rudokožci a teprve poté mohl být vpuštěn nestranický plebs. Ještě je hodně takových, kterým se po takovém jednání velmi stýská. Až mi slza ukápne, když mi vysvětlují, jaké to bylo pěkné a spravedlivé.

Autor: Vrba Frantisek | 15.02.2015 11:12
Leone,pleteš si pojmy a dojmy.Já jsem také musel po skončení výborové schůze odejít ze sálu a hodinu čekat venku než proběhla schůze komančů z řad členů MS a teprve potom se vrátit na výroční schůzi.To ale nemá nic společného z organizačním řádem MS.Také máme honitbu rozdělenou na úseky,a ty má na povel vždycky některý člen myslivecké stráže kterému se hlásí střelba v revíru,váží úlovky ponechané lovci a kontroluje krmné zařízení.Pokud jde o dané téma -můj názor je totožný s tím co napsal Locour-v18.30 v pátek.

Autor: prroud | 15.02.2015 10:48

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Leon Zumr | 15.02.2015 10:07

Příspěvěk blokován administrátorem. Pro případné dotazy kontaktujte administrátora na e-mail :-).


Autor: Rudolf Husák | 15.02.2015 09:54
Autor: Leon Zumr | včera 19:29
bodrý úsekář,tahle funkce ještě někde existuje pamatuju to za komančů když se póvl bez stranický knížky musel držet pořádně u krku :-))))))))))))))))))))
--------------
Nevím kdo byl u vás v komunistickém sdružení póvl a usékař,ale v našem MS,které obhospodařuje 3.500 HA při 55 členech,což hospodář neobsáhne,neujezdí,je člověk,úsekář,který má na starosti další velkou část honitby,(přenesené pravomoci hospodáře)kterému se vozí ulovená zvěř,má plomby,vede nezbytnou evidenci,dohlíží na část honitby,atd.
Takže, náš bodrý úsekář,je hlavně zdravý, ale férový myslivec tělem i duší a rovnej chlap.
Ale i u nás se musí někteří ti nadržení sametový myslivečkové čas od času přidržet u krku,jinak by vy........ honitbu.

Autor: Tomio | 14.02.2015 20:11
Co se týče té třetí stoličky, tak tou se nejvíc ošívají ti, co střílí ty 100kg lončáky, přitom je známo, že její prorůstání je velmi problematické a třetí část může prorůstat až do 36měsíců a u některých kusů i výjimečně déle.

Jinak lovit těžší kusy v únoru..., no každý prochází nějakým vývojem ve své myslivosti a myšlenkách o lovu v této době lončáků a výše.
Zároveň, ale se mi líbi Adjunktův přístup! A určitě bych ho zde nepranýřoval. V jejich stavu prasat žádná chovatelská újma nebude

Autor: Leon Zumr | 14.02.2015 19:29
bodrý úsekář,tahle funkce ještě někde existuje pamatuju to za komančů když se póvl bez stranický knížky musel držet pořádně u krku :-))))))))))))))))))))

Autor: Martin Skřivánek | 14.02.2015 19:21
Kocour v botách: 1*

Autor: Radek Chadim | 14.02.2015 19:10
Stanisla Haas: není úživnost jako úživnost, ale u nás lončák co má 100 kg není pravidlem, ale není ani vyjimkou, takže existují.

Autor: Radek Chadim | 14.02.2015 19:08
Tak nevím. Nechci se nikoho dotknout, ale přehmat občas někdy udělá každý, adjunkt se přehmátl, je si toho vědom, život jde dál. Dle jeho popisu patrně dělá myslivost v honitbě, kde divočáků budou mraky a všichni víte, jak to je - lovit chodí jeden a půl člověka, a ještě ten ať udělá cokoliv, tak za dobré skutky ho nikdo nepochválí, zato za jediný špatný si na něm každý smlsne. Samozřejmě těžko ti co mají více naloveno můžou pochopit, jak si někdo může pomýlit 90 kg kus se seletem, ale stát se to může, a stává se to, a stávat bude - to je prostě fakt, mě se za rok taky párkrát stane, že kus co jsem ulovil měl podle mého odhadu mnohem více či méně, než jsem si myslel, nebo že ten lov nakonec nebyl takový, jaký jsem myslel, že v danou chvíli je. Jestli tady hodláte ještě týden plakat nad zastřelenou bachyní, tak potěš koště - na běhy už jí nikdo stejně nepostaví, tak nevím co řešíte. Kdybyste takovou lítost raději projevovali nad jeleny, co se nedožijí více než 5ti let, ať už mají na hlavě cokoliv, jak je tomu dnes všude, uděláte pro blaho české myslivosti mnohem více užitečného.

Autor: Rudolf Husák | 14.02.2015 16:32
U nás v okolí končí naháňky a lov černé na čekání do konce ledna a to už lovíme jen selata a na lončáka už nikdo nezmačkne ani náhodou.Vadí mě pouze,že se blíží konec Února a některá MS u nás ve vdáleném okolí,dál vesele pořádají naháňky a tito lotři,zabíjí a mlátí doslova vše co vyleze i když to u nich není zas tak o škodách.Kladu si otázku zda jsme ještě myslivci.Slyším to teď od kamarádů, když mě v pondělí některý zavolá:...Slyšels to,ty a ty,jich zase včera namlátili 8 ks a z toho jen 3 selata......

U nás v MS je léta zažito,že co se neuloví z černé zvěře do konce prosince nebo max.,do 15 ledna,tak pak už se to nezachrání,spíš pok.urví a do konce ledna se na čekání občas uloví jen nějaké postřelné sele,většinou z náháněk a nebo lovíme jen malá opožděná letní selata 20-30 kg,ale pak už chlapi prostě černou neloví,je to u nás rok od roku stejné.
Letos začátkem Února, jsem měl obeznané divočáky na sněhu několikrát, ale už jsme to prostě nelovili,už to necháváme v klidu.

Ale k tomu příspěvku a nočnímu lovu plné 90 kg bachyně!!!!

.....Takhle jednou začátkem Února jsme měli členskou schůzi před výročkou a jeden náš mladší člen se v diskuzi přihlásil a povídá......

Co mám teda lovit!!! když jdu s flintou do lesa a prase nemůžu.....

Z židle bleskem vystartoval bodrý padesátník,úsekář a povídá...

To musíš teď v tuhle dobu za každou cenu,když slídíš po lese,něco zabít....

Nastalo ticho v sále,mlaďas lehce zčervenal,sed ke stolu a nikdo na to neřekl půl slova,poněvadž je Únor.

Autor: strejda zajíc | 14.02.2015 16:08
Dnes mne má milá prasátka nahněvala!Další zlikvidovaný sloupkový solník,v poslední době už třetí.Podrejou,vyvrátí a pak ho prohání po lese.Ale nový jim vrtat nebudu,prostě ho přivážu silným drátem k nějaké soušce.Ať vidí,prasata jedna,jsou už skoro jako lidi,všechno zničí...:-)))

Autor: Stanislav Haas | 14.02.2015 14:02
Kdyby každý s každým ve všem souhlasil, pak by to nebyla diskuze. Sice jste to asi myslel urážlivě, ale dobrá. Každý rok jsem v průměru ulovil víc jak 10 ks černé a ani jeden kus nebyla plná nebo vodící bachyně. Buď jsem měl jistotu a nebo jsem nestřílel. Ona hranice mezi pohotovým a zbrklým střelcem je velmi tenká. Neznám úživnost konkrétní honitby, ale tam, kde jsem dělal myslivost, stála kukuřice do konce února, žaludů a bukvic požehnaně, po honitbě rozvážené krmivové vozy kukuřice, 600 kýblů se pšenicí na trojnožkách pro bažanty, řepky...ale lončáci 90 kg neměli. A chválit toho, kdo udělal chybu a okřikovat ty, kterým se takový čin nelíbí, také hodně svědčí o morálce v této společnosti. Připomíná mi to z doslechu prověrky v KSČ za normalizace. Soudruzi, my jsme se sešli, všechno jsme si vyříkali, z vývoje jsme se poučili, navzájem jsme se prověřili a my jsme si tu důvěru i nadále dali!
Jako asi každý jsem pár chyb udělal, třeba jsem střelil na lap po kohoutovi a chudák dopadl tak, že by se dal navléct na hůl:-(. Ale děti jsem nezabíjel.
Ale já byl, jak mne správně nazval Daksl přizdisráč a do dnešní myslivosti, kdy se vyžaduje lovit plné a vodící bachny, se nehodím.

Autor: Jaroslav Tatalák | 14.02.2015 13:08
Tak znova pročítám diskusi a ve většině názorů souhlas mimo Standu H. Jsem už dost dlouho myslivec, ale nejsem takový "fištrón", abych kolikrát v rudlu stejně velkých lončáků rozpoznal plnou bašku. Ostatní argumenty vidím jako takové trochu bla bla bez zvážení dalších argumentů. Myslím si, že většina tady přispívajících- mimo Standu- se někdy sekla a rozumně uvažující člověk si z takové situace vezme poučení. Ale tuto situaci musí zažít. Proto beru i příspěvek adjunkta za férové přiznání i když si možná neuvědomil reakci některých debatujících.

Autor: adjunkt | 13.02.2015 21:27
Tak dneska ráno jsem vyrazil zase na čekanou. Ve 4 už sedím na kazatelně, po 10 minutách mi přichází tak 6 selat a dva větší kusy. Vnadiště už je celé tmavé a na sněhu se mi žádné nezastavilo tak jsem nestřílel. Prasata sem tam měl tak 40 min. Do rozednění už se nic neukázalo. Co se týče toho včerejška tak vstřel byl dost vysoko. Horizontálně umístěn dobře, ale vetrikálně tak 15 cm od hřbetu. Kule lízla obratel ale míchu nepoškodila. Jinak aktivita od prasat všude velká, je vidět že už jim dochází zásoby. Zítra se chystáme norovat, tak jsem zvědav, ale chtělo by to horší počasí. Adjunkt

Autor: kocourvbotach | 13.02.2015 18:13
Myslím že po prispevku Adjunkta mělo od zkušených přijít pár rád na co si dát příště pozor a ne se tady pohorsovat co že to provedl,sám chybu verejne přiznal a příště si dá určitě velkyho majzla než zmackne.pokud tady budou probíhat takovéhle reakce,tak fórum přijde o dalšího psavce a to by byla myslím škoda.zamyslete se sami nad sebou jestli u vás bylo vždy vše 1A a potom zkuste soudit. Chybami a člověk učí a nic nezku*ví jen ten co nic nedělá...toto vlákno se jmenuje Dnes a ne "Prcejme Adjunkta"

Autor: prroud | 13.02.2015 18:00
Faktem je,ze bych nestrelil po kusu kterej muze bejt plnej,at uz mam rad cernou,nebo nemam(a kouzla s ni),chyba je chyba,ne ze ne,ale porad si myslim,ze jednal spravne kdyz si predstavim podminky za jakejch strilel,8 prasat,dve mensi,tma,a prihlidnu k tomu,ze je adjunkt.Priznal poctive a rovne co a jak se sbehlo,na pranyr to neni,skoda taky nevznikla,prave proto ze jde o cernou.A pouceni ktery ma se svou poctivou povahou podle me stoji za tu cenu.Je to proste na tytyty osklivej s tim,ze si pouceni bere k srdci :-).Kolik si myslite ze je u myslivcu "myslivcu" co "berou vsechno" a pomahaj si na tom? A poctivyho,zacinajiciho,budouci nadeji slavne popliveme a odsoudime,nalezite mu to znechutime.....
A kdo jsi bez viny,hod kamenem,tak schvalne,zvednete ruku vy s tou svatozari:-)))

Autor: Michal Brabec | 13.02.2015 17:35
Souhlas s Vladimírem Soukupem, co se Adjunkta týče. Jen férovej chlap přizná chybu. Horujeme tady za mysliveckou čest a mravnost, ale chybu si má nechat pro sebe? Myslíte, že netušil, jak se na něj mravokárci a bezchybní sesypou? Bez dobrýho nočáku přečte prd, střílel podle sebe na co nejmenší kus.Ataky je to mladej kluk, podle mě má na chybu právo. Když ho hospodář potrestá citelněji a tady se do něj budem navážet, půjde si příště místo do lesa sednout do putyky.
Jen tý lončačce bych rok přidal....

Autor: zutro | 13.02.2015 17:07
Pane Fesoj už sem přečetl hodně Vašich veršovaných mouder a rad,má to vtip ,a je to poučné,nechcete je někdy vydat?

Autor: Vladimír Soukup | 13.02.2015 16:48
Petře jediná jistota v životě je smrt, jinak je všechno více či méně pravděpodobné. Před několika lety jsem v srpnu na strništi střelil samotný kus, který jsem viděl běžet přes pole směrem ke mě z větší dálky, jsa přesvěčen, že se jedná o lončáka, váhu jsem odhadl na cca70kg, nakonec to byla bachyně 80kg vyvržená, věk 10+ let. To jsem ještě neviděl, zuby úplně zbroušené, že se z nich rýsovaly kořeny a na zubech vrstva zubního kamene snad 2mm. Evidentně už nevodila, žila samotářsky. Čelist mám dodnes schovanou.

Autor: Petr Toman | 13.02.2015 15:25
Vladimíre, baška, nevodící, 3 roky, lovena s povolením SSM na naháňce cca 2 roky zpátky a byla bez pírka :-). Byl to ale listopad

Měla cca 100 kg vyvržená. Ulovena vědomě, dobrým střelcem, hostem, dle pokynů hospodáře. Domácí by ji nechali běžet :-) škody neškody.

Ale jinak asi souhlas, že dle toho pírka je to asi nejlépe rozeznatelné, aspoň mi to ti co černé zvěři rozumí potvrdili několikrát. U nás černá sem tam přechází, takže se stále a stále jen učím

Autor: Fesoj | 13.02.2015 14:11
Vladimíre, máš pravdu, s tou 3. stoličkou to sice obecně platí, ale taky jsem už viděl kňoura, podle úbrusu 10 +, zlatá medaile a poslední stolička prořízlá jen napůl.

Autor: Vladimír Soukup | 13.02.2015 13:03
Nevím, jestli se opakuješ, ale určitě se pleteš. Ne každý dospělý kus musí mít zcela prořezanou třetí stoličku. Jako určující znak "in vivo" se mi jeví nejspolehlivější délka pírka, pokud se loví za hodně špatných světelných podmínek, je lepší investovat do pozorovacího nočního vidění, je to legální a dá to velkou pravděpodobnost, že nešlápneš vedle.

Autor: Fesoj | 13.02.2015 12:36
Nevím, zda se nebudu opakiovat, ale :

Podle hmotnosti nelze určit věk selat nebo lončáků,
vždyť lončák může mít i sto kilo a sele přes půl metráku !
Zimní srst selat se však vždy zdává zbarvená trochu do rezava
a rovněž pírko kratičké označí zvíře mladičké.
Jistotu pak ti zajistí prohlídka spodních čelistí.
Než začne života rok druhý, má sele vpředu mléčné zuby
a určující znak lončáků je oblouk trvalých řezáků.
Vidíš-li rovnou linii, střelil jsi kňoura či bachyni.
Pokud snad ještě pochybuješ, želisti rychle vyvařuješ
a dospělý věk potvrdí Ti skutečnost přírodou zde daná -
stolička poslední že z dásně je zcela venku vyklubaná !

Autor: Vladimír Soukup | 13.02.2015 12:12
Adjunkte, byla-li to lončanda, přeji ti Lovu zdar, jestli byla starší, je na spolku, jak to s tebou vyřeší. To, že jsi to sem napsal, svědčí o tom, že jsi rovnej chlap, umíš přiznat popravdě co se stalo, případně uznat chybu. Tím alespoň u mě rosteš "v ceně". Plně se ztotožňuji s názorem Fr.Dušáka včera 18.10. Mimochodem největší sele, které jsem letos ulovil, mělo 58kg vyvržené.

Autor: Fesoj | 13.02.2015 08:27
Stando, já si dovolím s Tebou souhlasit a jen dodávám, že splést se sice může každý, ale nějaké závěry by se z těch chyb měly v každém případě vyvodit - např. u té černé - střelil jsi něco, cos neměl, tak nedostaneš zvěřinu /zakazovat lov mi připadá trochu kontraproduktivní, snad jen v případě opakovaného přestupku/.

Autor: Stanislav Haas | 13.02.2015 07:55
DNES si dovolím s některými nesouhlasit.
Lovit bychom měli pouze zvěř, kterou bezpečně přečteme /proto třeba naháňky zatracuji/. Plnou bachnu této velikosti by snad mohl přečíst každý. A nebo byly světelné podmínky a použitá optika nedostatečné a tudíž lovit neměl. Přejít to slovy, že se může splést každý, je silně nevýchovné. Za čas tu budeme přecházet ulovení vlka slovy - já myslel, že to byl pytlačící pes, rysa slovy - já myslel, že to byla liška...spícího člověka - já myslel, že to bylo prase? Za situaci s černou zvěří mohou z největší části myslivci - kolik procent členů chodí často na čekanou? Proč se celoročně krmí na hromadách u každého žebříku, proč se jen nevnadí etc? Černá dělá jen to, co se jí dovolí. A řešit to tím, že budete lovit plné nebo vodící bachny, mi připadá jak konečné řešení židovské otázky. Viděl jsem, jak se snižovaly stavy vysoké - plán lovu třeba 25 ks na 1.000 ha každý rok po sobě. Jatka všeho, co vytáhlo. To se plnily mrazáky, to byly trofeje za pár korun. Dnes mají v honitbě cca 6 ks holé a 1, možná dva špičáky a naříkají, že ani k 60. nedostane povolenku na vysokou. Aby to tak za pár let nedopadlo s černou zvěří. Třeba to dnes zní jako nesmysl, ale kdo by před lety věřil, že tetřívky zlikviduje jeden rok intenzivně prováděné chemické ošetření proti škůdcům lesa? Jeden rok se pod nimi lámaly březové větvičky a druhý rok tokal jeden.

Autor: Fesoj | 13.02.2015 07:42
Ať je to jak chce, střelit 90 kg plný kus, i kdyby to lončačka byla, je zejména v tuto dobu chovatelskou chybou. Ale všichni se učíme právě z chyb. Je rozdíl mezi oblastí, kde jsou velké širé rodné lány s řepkou a kukuřicí nebo, jako u nás, pouze les a pastviny - tady si 90 kg lončačku neumím ani představit, tam to může být běžné a tím pádem je to menší chyba, než kdyby se to stalo u nás. A adjunkta si vážím právě proto, že se dokáže k chybě otevřeně přiznat a rozproudit na toto téma diskuzi. Je vidět, že každý to vidíme jinak a nemůžu si pomoci, i když si Prroud v 90 % svých příspěvků "cintá přes pysky", teď má - s ohledem na to, že je nemyslivec - výjimečně pravdu. Na druhou stranu dokážu pochopit i Břéťu Ambrože a jejich hospodáře se sukovicí, u nás, kde nemáme od černé žádné škody a střílíme pár kousků, by to bylo posuzováno asi stejně jako u Břéti.

Autor: Radek Chadim | 13.02.2015 04:31
Pánové, zachovávejte klid, nikdo jsme onen ulovený kus neviděli, u lovu nebyli. Spekulace, jestli lovit teď plné kusy, potom vodící nebo potom vůbec žádné větší kusy než selata zůstávají jen spekulacemi a každý to vidí trochu jinak. Navíc adjunkt napsal, že se tak trochu pomýlil a tak trochu pomýlit se může každý, mě už se to také stálo. Tak držme se všichni témat.

Autor: prroud | 12.02.2015 23:54
Vsem co se hystericky bojej aby nezchudli na prasatech vic nez o vlastni mamu? Vim,uz jsem si vsimnul.

Autor: ValíkVlastimil | 12.02.2015 23:40
Víš jak by se ulevilo nám...

Autor: prroud | 12.02.2015 23:09
:-))))))....a zrovna ty me chces "kadrovat"? :-))))),adjunkt je poctivej kluk,tady se akorat zkazi a nauci pokrytectvi,pozoruju,naposledy pokud jsem cetl,nestrilel nez by neco pokazil,ted se neustrelil,ale situace se holt vyvinula,na nejmensi z rudlu by strelil kdekdo z vas,celkem logicky,kdyby to vyslo,to by bylo slavy,kdyby ne,ticho po pesine.....misto poctivosti.Pritom i kdyby se lovila cerna jak o zivot,hlava nehlava,neubude,minimalne pristi petiletku:-).Ostatni zveri by se jen ulevilo.

Autor: Míra | 12.02.2015 23:05
Bohužel i to se stává. Nevím v jaké honitbě adjunkt loví, ale u nás, kde jsou řepky a kukuřice a divočáci v nich nerušeně tráví téměř polovinu roku mají lončáci běžně 80kg.
V prosinci na naháňce kolega, také střelil nejmenší prase z vláčku pěti kusů. Mělo 70kg, lončačka, bachyňka, plná. Při té samé naháňce v jiné leči jsem viděl bachnu s asi čtrnáctidenními selaty. Nechci adjunkta nijak obhajovat, ale v takovýchto podmínkách se člověk ustřelí snadno.
Jen si myslím, že když už se něco takového stane, netřeba to vytrubovat na internetu.

Autor: adjunkt | 12.02.2015 22:22
Rone tvoje podezřívavost mě až zaráží. Jsem hold mladý nezkušený myslivec, ale to co udělám se nesnažím nějak tajit. Samozřejmě mě to mrzí, ale to riziko tu je celý rok. U nás není výjimka když mají 40 kilová prasata na podzim selata. A pak se odvaž na něco vystřelit. V tomto případě mě vážně nenapadlo že mi přijde tolik velkých kusů. A máme tu normálně v tuhle dobu selata kolem 50-60 kg, takže lončáci kolem metráku nejsou nic nemožného. Tím se samozřejmě nechci vymlouvat. Ale jak jsem psal, od dubna mám střeleno 9 selat a dva lončáky. Na větší kusy nestřílím. Kdybych tušil velikost tohoto kusu, tak bych nestřílel... Adjunkt

Autor: Ron Gordon | 12.02.2015 21:53
Já jen čekám, co se nám z toho adjunkta vylíhne, nějak mi to " smrdí", že by nějaký provokáter zkoušel co zdejší účastníci vydrží ?

Autor: ValíkVlastimil | 12.02.2015 20:10
Jo a sníst doma od pořekadla"Co se doma uvaří, to se doma sní"☺☻☺☻

Autor: ValíkVlastimil | 12.02.2015 20:00
Bachyně 90 kg, 6 selat v sobě mi spíše přijde, že se jednalo o dospělý kus.Nevím, jestli nemají vyjímku(už se v těch vyjímkách vyjímky někdy moc nevyznám) o lovu dospělých kusů bez doby hájení.Ale když už se mi to stane, ne že se mi to nestalo, tak to nevyvěsím na forum.A na snižování stavů černé, si myslím, je vhodnější doba, než půlka února.Jenom se mi to příčí střílet kusy před metáním.Adjunkta to určitě mrzí, o tom jsem přesvědčen,ale mi přijde rozumější toto "sníst doma".Nic víc nic míń...

Autor: strejda zajíc | 12.02.2015 19:48
Velmi slušná lončačka,s touhle vahou.Ale na běhy ji nezvednem.A někdy je lepší míň,než víc,nač hned ostnáč?:-)ten až podruhé a potřetí olovo...:-)Adjunkt je zřejmě férovej kluk a mrzí ho to víc,než nás,chytrouše,tady napadne.
Včera večer,kol desáté,jsem měl práci.Vyvrhnout a odvézt dva čuníky(a 45 kg).Pokud přemýšlíte o nejlepší zbrani na lov černé,je to patrně Škoda Yeti.Velmi slušná selata,bachyňka plná(3 selátka cca měsíc do métání)na fleku.Zrovna tuhle hrnul cca 50m před sebou,nepřejte si vidět ten masakr.Řidič neměl šanci střetu zabránit,vyrazili na něj z mezery mezi trním.
Už tůhle mi napadlo,zapojil jste se někdo do evidování srážek se zvěří na www.srazenazver.cz?Jsou tam zajimavé věci.

Autor: kocourvbotach | 12.02.2015 19:12
Chlapi v klidu,přiznal to i když vůbec nemusel.a ruku na srdce,kdo z vás se nikdy neustrelil? A pokud to byla loncacka,tak není o čem se bavit...

Autor: Břéťa Ambrož | 12.02.2015 18:33
Nemám nic proti lovu bachen, spíše naopak, ale v trochu jiné části roku.... A není to žádné pokrytectví, jen trochu smysl pro myslivost a přírodu (ještě poznamenám, že jsem zrovna i ten zemědělec co mu černá tropí velké škody, ale fakt nevyžaduju vendetu tohoto typu....) Vše chce prostě dělat s rozumem.... Asi tak!

Autor: František Dušák | 12.02.2015 18:10
V diskusi je jasně vidět, jak vážně to myslíme se snižováním počtu černé. Plná bachyňka, zřejmě lončačka, a Adjunkt je kamenován. My si ty stavy černé zachováme i kdyby čert na koze jel. Ale budeme brečet to oni - zemědělci, my se tak snažíme.

Autor: Břéťa Ambrož | 12.02.2015 18:05
Adjunkte, vy jste blázen... A předpokládám, že máte velmi tolerantního hospodáře... Ten náš by tam kteréhokoliv lovce nejspíše sesekal sukovicí.... a i za to si ho velmi vážím....

Autor: Miroslav Štědrý | 12.02.2015 17:56
to je pravda Vlastíku...

Autor: ValíkVlastimil | 12.02.2015 17:55
Míro to určitě,ale nikdo si to nepsal na čelo...

Autor: Miroslav Štědrý | 12.02.2015 17:42
Každému se někdy stalo že střelil něco jiného než chtel,splést se může každý.A myslím že Adjunkt si svoji chybu uvědomuje a příště si dá větší pozor.Ale jinak příště neváhej s dostřelnou ránou jednak si tím ušetříš dost práce s kolikrát obtížným dosledem ale hlavně postřelená zvěř nebude dlouho trpět. MŠ

Autor: ValíkVlastimil | 12.02.2015 17:24
Adjunkte Adjunkte ...

Autor: adjunkt | 12.02.2015 16:00
Tak dnes ráno ve tři budíček a před 4. h už zasedám na kazatelnu. Po 15 minutách zapraskání a na vnadiště mi vychází jedno prase. Tak jsem se kochal, na střílení to nebylo. Za chvíli další zapraskání vlevo. Prase odbíhá a na vnadiště vychází cca 8 prasat(5:00). Snažím se to obeznat, všechno přibližně stejně velké, až na dva divočáky, ty se zdají o něco menší. Tak jednoho vybírám a střílím. Po raně prase padlo, zvedlo se, udělalo dva kroky a zase padlo, to samý se opakovalo ještě jedno. No vědět co bude následovat tak jsem dával ještě jednu ranu. Prase se mi schovalo za hromadu vyvoženého klestu, kde jsem si taky myslel že bude zhaslé. Na nástřelu barvy dost, ale dost tmavá. Divočák pokračuje a ne a ne zhasnout. Po 50 m to dosled odkládám a jdu si sednout na pole, než se rozední. Kolem 7. se vracím zpět a pokračuji v dosledu. Divočák s menšími zastávkami urazil 500 m. Barvy stále dost, divočák si to namířil do hustých náletů. Ze široka jsem je obešel. Ven z nich nejde. Barvu jsem mezi nálety našel, ale je to od prasat tak rozběhaný, že nebylo poznat kam míří dál. A vypadalo to že přestává i barvit. Zavolal jsem na pomoct hospodáře, který přijel i sem psem. Pes divočáka během chvíle začal hlásit v náletech, ale divočák byl ještě živý. Hospodář nakonec prase dostřelil(10:00). No dostat divočáka z náletů byl skoro nadlidský úkol. Bohužel jak jsem již podle stopy tušil nešlo o menší kus. Bachyně 90 kg, 6 selat v sobě.. Ještě že už nebyla vymetaná. Tohle se mi stalo poprvé, takhle se seknout v odhadu, oproti těm dalším divočákům vypadala o kus menší.. Střílel jsem na 70 m s domněním že to prase má max. 70 kg. Moji ranu jsem nenašel. Zítra ji budu stahovat, tak dám vědět kam mi to šlo. Musím se z toho ponaučit a příště si dát větší pozor na co střílím. Adjunkt

Autor: adjunkt | 10.02.2015 14:40
V olomouci 5 stupnu, u nás na vysočině to snad ještě dneska vydrží, tak zkusím ještě vyrazit po návratu ze zkoušky. Jinak strejdo ted nelovím ani divočáky ani ty bobříky.. :-) Někde se asi stala chyba.. :D A Ramo samozřejmě sem byl rád že něco vidím, o tom lovu to není... Adjunkt

Autor: strejda zajíc | 10.02.2015 14:27
Lovu zdar,"dědci"!A co mlaďoši,ti asi lovijó bobříky někde v kaťkách,né?:-)))

Autor: Krejčí Karel | 10.02.2015 14:01
Lovu zdar!Přerov 5st.Kde bydlíš v Olmiku Adjunkte?

Autor: Fesoj | 10.02.2015 12:22
Tady nádherně svítí sluníčko, sněhu velmi rychle ubývá, což nejlíp vidím z okna na lavičce před barákem - z včerejších 25 cm je ho teď asi polovina. Jinak co se týče černé, u nás teď probíhá čtrnáctidenní doba hájení, protože byla podávána léčiva.

Autor: Petr Havlín | 10.02.2015 10:32
Prah, 6 nad nulou a sucho:-)

Autor: Leon Zumr | 10.02.2015 10:14
Jak vám ten sníh závidím u Boleslavi vody po kolena :-(

Autor: Václav Sládek | 10.02.2015 10:05
Lovu zdar.Mě včera ukecala lenost.Vlasto u nás na "severu"jeto stejné celke napadlo do 10cm je teplo rychle taje.To je rozdíl Jarda píše místy po kolena.

Autor: adjunkt | 10.02.2015 06:48
Lovu zdar, pánové.

Autor: Jan Slavětínský | 10.02.2015 05:53
Chlapi,Lovu zdar.

Autor: Jaroslav Tatalák | 10.02.2015 01:27
V sobotu jsem byl doplnit zásoby u krmelců a zásypů a při tom jsem navštívil vnadiště.
Před kazatelnou navnaděno 14 dnů a nic-netknuto. Žádné stopy, černá jako by se vypařila. Včera mě to nedalo a s kolegou jsme vyrazili se trochu proluftovat. Sedíme od pěti odpoledne. V lese ticho, žádný pohyb.Sleduju čas, je něco po půl deváté večer. Dávám si hranici - devět a budu volat kolegu o návratu domů. Najednou vidím krajem lesa černé fleky. Míří vlevo kazatelny. Rychle otvírám levé okno, deku na rantl. Vedoucí bacha se zastavuje na hraně lesíka a pole, otáčí se a celý vláček 14 selat a lončáků se otáčí za ní. Přemísťuji kulovnici do předního okénka a vyhledávám nejlépe natočené sele. Po ráně zůstává sele ležet, přebíjím a sele začíná ožívat. Staví se na zadní běhy a systémem lachtana na suchu se chce zdejchnout. Vynucená druhá rána zastavuje všechen pohyb.Sele baška 46 kg. Váha není veliká, ale než jsme ji dotáhli k autu sněhem místy až po kolena, tak jsem já starý infarkťák myslel ,že svoje plíce přidám k mysliveckému právu.

Autor: červenka emil | 09.02.2015 22:17
Dnes jsme s Vendulkou vyrazili už v 17.30,před šestou nám přes pole přeběhla bachyně s pěti selaty,šla se podívat na cestu ke kazatelně jestli tam sedíme.Do půldeváté se nic nedělojen vítr protivně foukal,chtěl jsem to v devět zabalít.Když už jsem se chystal sbalit začala Vendulka větřit a už se to rojilo,silná bachna a kupa selat,ani jsem je nepočítal a rychle jedno vybral.Sele bachynka,cca 15kg.Před desátou doma jako na koni.

Autor: ValíkVlastimil | 09.02.2015 19:43
Rone to co napadlo na neděli a dnešek už zase z velké části roztálo, na den 3 stupně plus alespoň tady na jihu ...

Autor: Ron Gordon | 09.02.2015 19:34
Nedávno tady někdo toužil po trošce sněhu, teď ho mají asi všichni dost.

Autor: Ramo | 09.02.2015 09:59
Aspoň jsi něco viděl!! Vždy se lovit nemusí... :-)

Autor: adjunkt | 08.02.2015 23:56
Tak sem dneska asi naposledy tento úplněk vyrazil na divočáky. Od zítřka už hlásí oblevu a já bohužel musím do školy. Sníh do víkendu nejspíš nevydrží a už nebude vidět. Přes den u nás napadlo tak 5 cm sněhu, tak jsem si říkal že bude aspon celý vnadiště bílý. V 9 usedám, za pět minut mi vychází 5 kusů srnčího. Před třičtvrtě na 10 odskakují a přichází mi dva divočáci. No jeden stejnej jako druhej. Ale odhadnout velikost byl pro mě asi nadlidskej úkol. Chvíli mi to připadalo jako sele. Chvíli zase jako metráková bachna. No radši sem nestřílel.. Nerad bych střelil plnou bachynku, nedej bože už vymetanou. Divočáci za 45 min odešli a už se nic neukázalo, tak jsem se odebral k domovu. Adjunkt

Autor: Fesoj | 07.02.2015 12:55
Teď jsem přišel od krmelce. Náš hospodář tam byl včera a vysypal polovinu stanovené dávky léčiva, takže dnes jsem dal druhou. Tady je nádherně, nefouká, svítí sluníčko, dnes poprvé jsem se po návštěvě krmelce nemusel dopovat nitroglycerinem. Všechno je rozcourané od lišek, ale zbytky z králíků i nebožtík kohout dosud netknuto, ač chodí poblíž. Jen čuníci jsou stále v nedohlednu. Ale i u nás jsem si všiml prvních známek nadcházejícího jara - zajíci se sice nehoncují, kde by se tu taky vzali, ale krkavci už létají v párech.

Autor: strejda zajíc | 07.02.2015 12:15
Chlapi,nechcete někdo sraženého jezevce?Není moc velký,ale pěkně huńatý a pečínka by stačila pro menší rodinu.Paní Z.mne s ním vyhnala,že prý nám dvě jezevčiny stačí.Doma holt není žádný prorokem,peníze ztrácí cenu a kožešiny vždy byly dobré platidlo....

Autor: adjunkt | 07.02.2015 01:21
Tak poslední 4 dny jsem byl třikrát venku, pokaždé jsem šel zasednout na jiné vnadiště. První dvě vycházky sem viděl akorát srnčí. Divočáci moc nechodili. Ale dnes(včera) to vypadlo úplně jinak. O půl 9. si to už mířím ke kazatelně v mýťáku, když jsem tak 50 m od vnadiště tak se zastavuji a kontroluji, zda tam něco není. Nic jsem neviděl, ale jelikož je to mezi stromama a měsíc ještě pořádně nevyšel, tak chvíli čekám zda něco neuslyším. Po pár minutách znovu kontroluji místo dalekohledem a zdá se mi že tam vidím 3 tmavý fleky. Ano jsou to divočáci!!! V tu chvíli jak naschvál citím vítr v zátylku a je mi jasné jak to dopadne. Divočáci v poklidu odbíhají a já odcházím též, protože v tomhle větru by mi nic nepřišlo.
Namiříl jsem si to k dalšímu vnadišti, kde ale v poslední době moc aktivita nebyla. Usedám na kazatelnu, vítr dobrej. Viditelnost už výborná. Za 20 minut slyším z pravé strany zafunění. Už jdou!! Na vnadiště mi vychází 6 selat, bachynku jsem neviděl. Beru flintu, pomalu odjisťuji, ale najednou cvak a selata zabíhají do houštiny. V duchu si nadám, ale co už. Nevím proč, ale at se snažím sebevíc, vždy mi pojistka cvakne. Pár krát už se mi to nevyplatilo. Sedím do 11 a pak slízám.
Cestou k autu mě chytá nutkání zajít nakouknout ještě na jedno místo. Již z dálky vidím že tam prasata jsou. Vidím tři na cestě na sněhu, další jsou vpravo pod stromama. Snažím se dostat na dostřel, což se mi i daří, ale divočáci už jsou nervozní. Motá se mi vítr. Všechny už stojí na kraji houštiny pod stromama. Jsou v jednom chumlu, tak nestřílím. Vypadá to všechno na selata, i když jistej si nejsem. Divočáci mi dvakrát odběhli, ale během chvíle se pokaždé zase vrátili. Bohužel se kloudně žádné neoddělilo. Nakonec nervozita zvítězila nad touhou obilího s kukuřící a divočáci zacházejí nadobro. Hold dneska mi to nebylo přáno, ale nevzpomínám si kdy bych viděl tolik divočáků.. Krásnej večer. PS: Omlouvám se za možné překlepy, píši to již se zavřenýma očima. :-) Adjunkt

Autor: Petr Havlín | 06.02.2015 12:08
Tak jsem dnes po dlouhé době vyrazil ven.Vstal jsem hodně brzy,abych ještě využil měsíček,jenže jsem si při přikládání do kamen tak spálil prst na ručce živitelce,že jsem jej chladil 20min.Navíc mám pozítří koncert a tak to je o to horší.Dorazil jsem do úseku v půl sedmé a tak jsem si říkal,že bych mohl třeba natrefit kmotřičku,ale bohužel.Viděl jsem nějaké srnčí a hlavně honcující zajíce 6-8.Jeden nadržený ušák si šel dokonce prohlídnout toulavou škodnou,která před ním utekla.Bylo to krásné mrazivé(-10) ráno.

Autor: Petr Havlín | 04.02.2015 15:35
Strejdo i Václave Lovu zdar!

Autor: Václav Sládek | 04.02.2015 14:52
Lovu zdar Strejdo u nás dančí je dost vzácnost.Kmotra se mnou vyběhla jak foukaly větry nastačil jsem otevřít okno.Černá k nám táhne od Vltavy /Orlické přehrady/přece jen je to trochu dál v Oslově to máte pod nosem tím nemyslím co mám pod nosem já.Včera jsem nezasednul bo jsem ráno měl naplánovanou lékařskou vědu na celý dopoledne.Dnes se chystám.

Autor: strejda zajíc | 04.02.2015 00:18
Vašku,to já včera vyrazil po dvacáté hodině a vrátil se ve dvě,půl šoulačka a mezi tím sezení.Srnčí i dančí něurekom,jeden cca 50 kg čuník,dva "zrzaví zpěváci"(ale jen v lese,ven se asi báli) a jeden bubák.Dnes jsem vypadl sednout na hranu lesa hned za chalupou(tam byl včera ten čuníček),od půl sedmé tak na dvě hoďky.Když odbilo deset,že teda Zajíc potáhne dom,neb mu už byla ziminka a tak.No ale jako vždy jsem si trochu počkal a ve 22.05 vytáhl na pole rudlík-2 velký a pět selat.Radost se podívat,jak se krásně na tom sněhu-pole pod lesem obrácené k severu-vydali tam,co jsem na ně čekal včera.Jenže jedno sele na těch 100m neprozřetelně zastavilo a mně nějak selhala zbraň,či co.Bachyňka do 40 kg,už plná.Lovu zdar a dobrou.

Autor: Václav Sládek | 03.02.2015 18:57
Zastřel tu potvoru než mi rozláme všechny tůjky.Slova mé drahé polovičky když chodil srnec vytloukat až k našemu baráku.Pepo je to podobné.K dnes včera jsem zased v 18 hodin seděl do jedné což je hnedle celá šichta,černá měla volno přišel mi samotný kus vysoké za dvě hoďky po něm šest kousků dančí po nich další dva kusy.Srnčího jsem napočítal najednou 19 kusů.Holt na kukuřičné pole se zvěř stahuje z širokého okolí.

Autor: Fesoj | 03.02.2015 18:16
A je to tady, už v 16.45 si srna /tentokrát sama/ přišla pro dobrůtky před okno. Moje milovaná choť nezklamala, vynadala mi jak zákon káže - a to neviděla, jak ta srna, když odcházela, okusovala nízké větvičky na jablůňce.

Autor: Fesoj | 03.02.2015 12:48
Právě jsem přišel od krmelce. Předevčírem mi syn projel cestu traktorem, takže dneska pohoda. Oves samozřejmě zmizel. A protože mi teď chodí srnčí až k baráku - včera jsem tady pozoroval srnu se statným synem - pověsil jsem na borovici otep sena, pod ni hodil rozlámaný rohlík a pár jablek. Až přijede babička z práce a všimne si toho, už to slyším, jak mi vynadá - "všechny kytky mi ty mrchy sežraly a ty je ještě taháš k baráku, krm si je v lese a ne tady" - ale tím to skončí. Když tady před pár lety měl syn koně, živilo se srnčí v počtu asi 10 ks na balíku senáže až do jara.

Autor: Radek Chadim | 02.02.2015 23:53
Únorové, poněkud opožděné, dnes.