Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zamražení trofeje a její pozdější preperace a bělení



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ron Gordon | 06.03.2015 10:53
Tak pokud mohu poradit, vyzkoušel jsem jak na vyluhovaní tak při vaření perkarbonat sodný, je to poměrně levné a účinné. Lebku z kuny či lišky již nebylo třeba ani bělit peroxidem.

Autor: Martin Síla | 06.03.2015 08:58
Kolega dělá trofeje v prášku již od prvního vaření. Svaloviny se potom zbaví v podstatě \"poklepem\", ale já prostě nechci mýho Arana připravit o chutnou vařenou zvěřinu, protože při lovu je mým pomocníkem a na trofejích má své zásluhy.

Autor: Jan Slavětínský | 06.03.2015 07:51
Když do vody přidáš trochu prášku na praní, jde maso lépe od kosti - říkají to. Hlavně u staršího srnce. Víš jak to vypadá vzadu kolem zvukovodů....

Autor: Martin Síla | 06.03.2015 07:32
Konečné odmaštění provádím jako Honza v jarové vodě, popř. ve vodě s přídavkem prášku na praní. Funguje to.
Kamarád používá níže zmiňovaný bělotrofix a trofeje má výstavní, takže tam taky chybu neuděláš.

Autor: Jan Slavětínský | 05.03.2015 13:37
Já hlavu, obranou a očištěnou z 95% odmašťuji v nové vodě s přidáním trochu Jaru na nádobí. Stačí lžíce a pár minut povařím. Opravdu lehce a ani to nemusí jít do varu. Ten Jar funguje, proleze to do vnitř,paráda. Hned to z vody vytáhnu, aby se mastnota nechytala na trofej a klasicky dočistím a potírám Peroxidem. Klasika.
Při bělení je strašně důležité počasí a sluníčko. Slunce s Peroxidem dělá divy, to se vám bělí před očima.
K té zamražené trofeji asi toto. Hlava v kůži, s mozkem a se světly. Povolení, stažení hlavy, konzistence mozku, odstraňování světel,barva natažená do kostí, několikadenní máčení..a hlavně špatné bělení, není slunce, neschne to atd. Celý proces ,aby to vypadalo, je na 4 dny a není to suché. V létě ráno střelím srnce a navečer mám trofej hotovou, sice čerstvou, ale bílou a v podstatě jen dosichá.

Autor: Míra | 05.03.2015 12:30
Mozek a světla je lepší vyndat před vařením. Obsahují hodně tuku, který se potom vsákne do kostí a po čase vylézá ven a nevypadá to hezky.

Já trofej vařím minimálně nadvakrát vždy v nové vodě a po každém vaření oberu co nejvíc jde. Do poslední vody přidávám toto:

http://www.drevonovak.cz/45790-doplnky-k-podlozkam/75526-belotrofix-1-kg/

Ale jak už jsem psal chce to opatrně! Je to chemie na bázi hydroxidu sodného a když se to přežene, kosti potom zmatní zřídnou a začnou se loupat. Omašťuje to ale pěkně.

Autor: Petr Havlín | 05.03.2015 12:17
K tomu odmaštění,co používáte?A mozek vyndaváte před uvařením? Mně se lépe vyndavá když je uvařený.Jsem ale zelenáč:-) tak se rád přiučím.

Autor: Míra | 05.03.2015 11:39
Já si trofeje také nechávám na zimu, kdy je na to víc času. Po ulovení pouze namočím hlavu na den do vody, vodu několikrát vyměním a pak celou zamrazím.Až po rozmrazení teprve stáhnu na hrubo ořežu, vyndám mozek světla a vařím (klasický postup jako s čerstvou trofejí) po obrání zbývající tkáně co nejvíce to jde, dám znova do vody s bělotrofixem (nebo jak se to přesně jmenuje) a ještě jednou ohřeju, tentokrát už ne na bod varu. Pěkně to trofej odmastí a zbaví posledních drobných zbytků tkáně. Je třeba to ale hlídat a správně dávkovat, když se to přežene dokáže to trofej i zničit. Pak bělím klasicky potíráním kysličníkem. Nemyslím si že by se zamraženou trofejí bylo nějak výrazně víc práce než s čerstvou.

Autor: Martin Síla | 05.03.2015 09:09
Honzo, téma není zbytečné. Je myslivecky tematické a těch tu ubývá.

Osobně trofeje taky bělím v zimě, když je na to čas. Do mražáku vkládám po odmočení, bez světel a mozku a s následným vybělením problém nemám. Navíc při dlouhých zimních večerech a plýskanicích se vzpomínkou vracíš do doby lovu srnců, která je mi nejmilejší.

Autor: Stanislav Haas | 05.03.2015 07:25
Nic ve zlém, snad můj příspěvek neberete jako výpad. Jen jsem se podivil.

Autor: Jan Slavětínský | 05.03.2015 07:10
Pane Haas někdy nastane situace, že je člověk rád, že mu kamarád pomůže. Je zbytečné v tom hledat něco jiného,je to prosté a nerad bych, aby se stočila diskuse nesmyslně jinam. V podstatě jsem nadhodil ,možná trochu zbytečná témata, jen aby se diskutovalo a trochu o myslivosti. Protože uvařit a vybělit srnce umí snad každý...

Autor: Stanislav Haas | 04.03.2015 13:12
Omlouvám se, není to úplně k tématu...
To fakt někdo někomu preparujete trofeje??? Za ta leta to zde zaznělo asi 3x, ale já to stále nějak nechápu. Dokonce to jeden hospodář dělá pro všechny členy! Když má někdo čas jít na lov trofejové zvěře, tak by snad měl mít čas si trofej udělat, což patří mezi základní dovednosti. Pochopitelně je jiná, když by lovec měl třeba úraz nebo kdyby se tím preparátor živil. Jednou jedinkrát jsem si nechal trofej jelena při poplatkovém lovu \"udělat\", ale oprali jí wapkou, všechny drobné kůstky vyhodili, zůstal jen \"obal\".

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.03.2015 05:57
Pro doplnění, trofel stáhnu, pořádně opláchnu barvu, no a samože bez světel.Zabalit do min. 2 sáčků. Dávat ji do mražáku doma není moc dobrá volba. Zamrazuju to v práci.Z

Autor: kocourvbotach | 02.03.2015 22:21
Dřív jsem to dělával když nebyl čas,do mrazáku jsem to dával připravené na vaření,tedy bez světel,mozku,větších kusů svaloviny a odkrevne.mělo to výhodu v tom,že to člověk udělal až se mu to hodilo.nevýhoda je,že se to hůř čistí a víc to zavání...dnes uz to nepraktikuju,protože mi moje manažerka(pro méně chapave-manželka)nedovolí dát hlavu do mrazáku,teda tu srnčí,moje by asi nevadila:-D

Autor: Leon Zumr | 02.03.2015 12:28
Musí se to dát do těch pytlíků do mrazáku jinak to vyschne a je to pakárna.Tak je lepší ji na týden namočit aby natáhla vodu když to někdo hodí bez pytlíku nebo v mikroténu do mrazáku.

Autor: Zdeněk Ondruch | 02.03.2015 07:53
Ahoj Honzo, když nemám čas, tak to tak taky dělávám. Ale je fakt, že to nechávám v mražáku max. měsíc a vše v pohodě. Hlavu dám rozmrznout, odmočit na pár dní a měním vodu jak u klasické čerstvé trofeje, no a potom klasika. Z

Autor: Jan Slavětínský | 02.03.2015 07:33
Na požádání jsem teď kamarádovi dělal hlavu srnce, kterého měl od léta v mražáku a najednou zjistil ,že se blíží VČS a chovatelská přehlídka...
Já si preparuji trofej v podstatě hned nebo co nejdříve po ulovení a dělá se mi to dobře. Zamražená trofej je děs. Barva v kostech, světla,konzistence mozku po zmražení,odstraňování atd..Je to práce na čas jednou tak náročná. Máte s tím také zkušenost?