Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 03.06.2015 21:30
Strejdo, není nad to člověka povzbudit a udělat mu radost ! Ale přiznávám bez mučení, že poslední dobou mě drží nějaká spavá nemoc, pořád bych jen chrápal.

Autor: strejda zajíc | 03.06.2015 20:35
Pepo,bacha!Luňák se živí i mršinami,tak jestli to nebylo varování...:-)))
Dávej na sebe,dědku,pozor v tom hicu,co má přijít.

Autor: Fesoj | 03.06.2015 18:55
Včera po poledni jsem čekal na autobus a nad hlavou mi přelétl velký dravec. Nestihl jsem ho určit, ale káně to nebylo a na jestřába se mi to taky jaksi nezdálo. Jenže za chvilku se vrátil, jako by se chtěl předvést v plné parádě. Byl to luňák červený, kterého jsem sice viděl již několikrát, ale aby mi poměrně nízko kroužil několik minut nad hlavou, to se mi dosud nestalo. Ale jelikož zmizel směrem k našemu baráku, mám důvodnou obavu, aby se neulakomil na některé z housat či káčat, probíhajících se v ohradě na dvoře. A večer se do mne pustil syn, že ráno o půl sedmé mi běhala kmotra liška kolem baráku jak pes, že jen čekám, co mi zas ukradne. Tak jsem dnes ráno od rozednění do půl osmé vartoval s flintou. Neobjevila se, ale syn i žena mne podezírají, že kdyby ano, stejně dostane amnestii, protože můj názor na lov lišek v této době moc dobře znají. A vůbec se jim nelíbí. Včera jsem se zase setkal s druhým extrémem, co se chránění predátorů týče - jeden známý rybář mne ( ! ) požádal, zda bych mu nesehnel Karbofuran na vydry. No mně se používání jedu hnusí - ale když slyším o škodách, vznikajících v líhni. rozhodně bych byl pro možnost zákonné regulace tohoto predátora, který je ale stále veden na listině ohrožených druhů a bude tam asi i tehdy, kdyby byl hojnější než hraboš - alespoň ondatra, která mezi hraboče patří, je dnes už vzácnější než ta vydra a přitom má svou dobu lovu...

Autor: Jan Slavětínský | 03.06.2015 10:41
S těmi slukami je to u nás podobné. Bažanta nevidíš, ale sluky přetahují jak z večera ,tak ráno při rozbřesku. Co se týče té srny, tak možné to je. Říje vrcholí z kraje srpna a lov holé je od září, tak že srna klidně během říje běhala o čtyřech. Jinak Lovu zdar ! k tomu výřadu....

Autor: adjunkt | 03.06.2015 10:16
Tak se po delší době taky přidám s nějakým tím zážitkem. Od dubna mám tři prasátka, samé lončáky( dva knourky jednu bachynku). Zážitek jsem měl před 14 dny v sobotu když mi za děště přišly prasata již o půl 9. Nejdřív se na vnadiště vysypalo 11 selátek, tak těch 5 kilo už mít mohly, ale stále pruhovaný, po pěti minutách přišel jeden starší kus a dva lončáci. Po pul hodině obeznávání jsem usoudil že to jedno bude nevodící bachynka tak jsem ji střelil. Byl jsem rád že jsem to mohl tak hezky přečíst. Co se týče srnců tak nemám moc obeznáno, ale 17. ráno mi přišel knoflik tak jsem neváhal a střelil ho. Ted o víkendu mi večer přišel roček, jedna výsada 2cm druhá tak 4-5, chvíli jsme váhal ale když už jsem se rozhodl že ho střelím tak se mi kloudně nepostavil. Aspon vím že tam je a můžu na něj chodit. Zajímavější je že po něm mi přišla srna bez předního běhu, plně přebarvená v dobré kondici, odhadu ji že to měla ustřelený, protože nebyl žádný pahýl, který bych očekával u usečení. Myslíte si že by takováto srna šla normálně do říje a mohla by mít srnče, pokud už ho i nemá?
Jinak se chci ještě zeptat kolik u vás máte sluk? Já jich za večer pravidelně 5-10 vidím, přijde mi to docela dost. Lovu lesu. Adjunkt

Autor: strejda zajíc | 03.06.2015 10:02
Dnes v noci jsem viděl asimetrické prasátko:asi metr vysoké,asi dva metry dlouhé a asi metr-ák a půl těžké.A ty velký žahnutý žuby nahoru(pro myslivce-zbraně)mu koukaly tak na ukazovák.Bylo to krásně v měsíci vidět,když zvedl hlavu a žvýkal kukuzrnka,kterými jsem ho hostil.Hlaďoučkej,stříbrně se lesknul,zkrátka krásný klučík.Parádní podívání a tak mi ani nevadilo,že jsem lezl do pelechu v půl třetí.
P.S.A když jsem odcházel kolejákem v řepce,která je o něco vyšší než já,ani jsem se nebál(skoro).:-))Jsem přece velkej Zajíc...:-)

Autor: Petr Havlín | 02.06.2015 23:42
Byl jsem dnes na čekané a viděl jsem 12 zajíců a srnce.Bylo to na prostoru tak tří fotbalových hřišť.To je u nás velmi dobré.Z těch ušáků mám velkou radost,ale bojím se, že na podzim zbydou tak 4.

Autor: Krejčí Karel | 27.05.2015 06:38
Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 27.05.2015 05:46
Lovu zdar, chlapi. Dal jsem do galerie foto .

Autor: Petr Havlín | 26.05.2015 21:25
Lovu zdar Jendo!

Autor: Polák Jiří | 26.05.2015 19:18
Honziku,Lovu zdar.

Autor: Václav Sládek | 26.05.2015 11:36
Jendo Lovu zdar.Pěkný čtení.Dnes s /dědkem/ zážitek zase nezklamal hledal s jistotou lovil kolega.

Autor: Ramo | 26.05.2015 10:08
Lovu zdar!! Já ti někde psal, že s Vulkánem budeš spokojený! :-)

Autor: martes | 26.05.2015 08:17
Honzo, Lovu zdar.

Autor: Pavel Černý | 26.05.2015 08:06
Honzo přeji Lovu zdar!

Autor: strejda zajíc | 26.05.2015 07:56
Lovu zdar!

Autor: Vrba Frantisek | 26.05.2015 07:35
Honzo přeji Lovu zdar.

Autor: Jan Slavětínský | 26.05.2015 07:26
Lovu zdar. Karle na kulobroku mám Docter (2,5-10x48 RD)

Autor: Krejčí Karel | 26.05.2015 07:19
Honzo Lovu zdar!Tipuji přesný Meostarový?nebo Docterový zásah a dokonalé provedení.

Autor: Jan Slavětínský | 26.05.2015 06:55
Po návratu z Roudné jsem zjistil, že se kolchozníci pustili do sečení luk a zbývá jim pár luk zrovna v místech, kam chodím.Počasí nepočasí, bioplynka má hlad. Včera jsem zasedl na žebřík v košatém javoru na konci meze, s výhledem na dvě louky u spodního cípu lesa. Asi po půl hodině nahoře vytahuje kus a za ním vybíhá druhý. Tráva je místy do pasu,ale je to do svahu, tak je do toho líp vidět. První kus je srna a druhý ,když zvedá hlavu,ostřím dalekohled a snažím se ho kloudně přečíst. Je to ke 200metrům a tak si můžu oči vykoukat. Je to srnec, holý, buď špičák nebo vidlák s parožím kus nad slecha, 20 cm má. Kompletně přebarvený. Po chvilce zvedá hlavu a jistí k lesu.Popobíhá a valí do lesa. Jen to tam praská. V louce pode mnou se objevují tři kusy, který se zvedly ze zálehu a paství se. Holá,zase holá a dobrý šesterák. Ze zadního rohu vybíhá srnec, mlaďoch a ohlíží se k lesu. Jo tak tebe \\\"valil\\\",říkám si. Asi po čtvrt hodině z lesa opět vytahuje on. Už o trochu blíž. Jistí a ověřuje stav louky. Srna se dál paství a pomalu směřuje dolu jako ke mě.Pod posedem to praskne a kolem žebříku mi vytahuje kus. Stojí přímo u žebříku a jistí nahoru proti větru k té srně.Je to čiplenka.Na půl přebarvená ,červený krk, hlava a trochu běhy.Moc se nehýbám a v dalekohledu mám toho horního srnce. Přibližuje se a tak se snažím ho pořádně přečíst. Doslova plave v trávě, někdy vidím jen hřbet nebo vůbec nic.Vždy když zvedne hlavu využívám toho. Je to jasné. Vidlák, má jen krátké přední výsady a nestejnoměrné paroží, paroží blízko u sebe,od poloviny nahoru slabé, takové šavle. To není mladý. Prohlížím ho víc a řeším jestli \\\"jo nebo ne\\\". Teď se objevuje v řidší trávě a tak znovu prohlížím hlavu. Má silné nízké pučnice,ve zvěřině klasika. To je starý srnec. Hlavou mi probíhá letošní průběh lovů a plán.V této lokalitě vím o čtyřech dobrých srncích,tak že řiji neřeším. Rozhodnuto. Čekám jak se trochu odkryje v trávě a kolem deváté jde rána. Nebylo to daleko, cca 70 kroků a téměř stopro opora. Doslova zmizel v trávě. Prostě osmička je osmička. Vulkan prošel travou a zásah seděl za lopatkou. Po chvíli slézám a vyrážím k nástřelu. Dále je to rutina. Ze zvědavosti vždy nařezávám svírák a ověřuji si odhad. Nemýlil jsem se. Poděkování sv.Hubertovi a Lovu zdar .Foto dám zítra. (8x57 JRS, Vulkan (přebijený), výstřel za lopatkou,cca dvoukoruna. super.)

Autor: Fesoj | 20.05.2015 11:03
Lovu zdar, Radku - a Petře, co se týče toho škrcení, o tom si spolu popovídáme - NEMÁŠ TAK DOCELA PRAVDU ! Abych se neopakoval, podívej se na tomto fóru do rubriky Články, str. 2, kde jsem se vyjádřil velmi jasně.
Jinak s tím zvýšeným výskytem paličkářů ve stejné lokalitě, a to třeba i po několik let, mám podobnou zkušenost. Ale nemyslím si, že by to bylo dědičné. Jelikož většina těchto i váhově podprůměrných \\\"kriplíků\\\" bývá silně napadena střečky, o kterých je známo, že určité lokality vyhledávají /zvýšená místa v terénu, okoilí rozhleden nebo sloupů vysokého napětí/, myslím, že na vině jsou právě tito parazité. A jak jsem napsal - v tom případě nemá cenu uvažovat o léčení. Přesná brána z kulovnice - jiné řešení zde není ! Na pravý bok na výloži pak polož svůj úlovek, na pravou stranu klobouku vetkni lovcův úlomek. A ještě jednou LOVU ZDAR !

Autor: Krejčí Karel | 20.05.2015 07:32
Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 19.05.2015 23:36
Radku velké Lovu zdar!Ale jsou to paličkáči a ne paličkáři.V Roudné mě můžeš uškrtit:-)

Autor: Radek Chadim | 19.05.2015 20:20
V sobotu jsem vyrazil na srnečka. Měl jsem narozdíl od předchozích let vyhlídnutých hned několik paličkářů a to v jedné jediné lokalitě. Po výšplhu na kazatelnu se vydýchávám, prohlížím pole přede sebou a hle, hnědý flek, a hle, hned ten můj srneček. Tak chvíli přemýšlým, domů se mně tak brzy nechce a než jsem s myšlenkou u konce, srneček hops za větvě a byl fuč. Tak tedy čekám dál, blíže k dědině vidím vysokého asi staršího vidláka a před ním jde další srneček - opět paličkář, možná to je ten první, jen mně šel zezadu a tam se nedá střílet, tak jsem ho nechal zajít až na pro něj dobrý vítr, hopsa hejsa podruhé byl pryč. Do tmy přišel ještě další srnec vidlák a další paličkář na horizontu. Cestou zpátky k autu mě přebíhá přes cestu další paličkář, celý již přebarvený, ale už bylo prd vidět, tak jsem ho nechal jít.
V neděli vyrážím na stejné místo, opět vylézám na kazatelnu, opět už můj připravený srneček stojí nedaleko v obílí, než se vydýchám, zase zabíhá jako v sobotu. No nic, on ještě přijde, říkám si, když mezitím asi 130 m daleko vidím další kus v obilí a je to patrně ten přebarvený ze včerejška. Chvíli nehnutě stojí na místě a pak pomalu se přibližuje ke sloupu elektrického vedení asi 80 m od kazatelny. Když je u sloupu a je vidět celý, mířím na komoru a mačkám spoušť. No už při výstřelu cítím, že to není úplně ono, srnec vyskakuje zadními běhy a zabíhá za větvě. Čekám chviličku, slézám a jedu pro Yorika, pač zásah je bůhvíjaký. Pro Yorika už je to hračka a nachází srnečka asi 20 m od nástřelu. Srnec střelet o něco níže než jsem chtěl s prostřeleným srdcem a játry - nestál úplně na široko, jak jsem si myslel.
Letos je to s těma srncema nějaké slabé, neb jsem ještě pořádného neviděl, zato slabých mraky mraků.

Autor: oziris | 19.05.2015 08:53
Dnes rano som si vyrazil na \"cakanu\" na lavicku, kde som parkrat videl lisku, no na strelbu to nebolo. Az dnes sa na mna usmialo polovnicke stastie a 4:05 uz kmotra lezala. O hodinku som este svoj uspech znasobil, ked z lesa vysiel tulavy kocur rovno mne pod musku. Som rad, ze je v reviri zas o cosi menej skodnej. Foto v galerii. LZ

Autor: Fesoj | 15.05.2015 18:39
Dnes dopoledne jsem pozoroval hejno asi 50 hus táhnoucích k severu. V půli května - trochu pozdě, není-liž pravda ? A je zajímavé, že neletěly samy. Doprovázela je eskorta pěti racků. Ale myslím, že to vzhledem k velikosti nebyli racci chechtaví. Bližší určení pro velkou vzdálenost nebylo možné. V každém případě to člověku připomnělo eskadru bombardérů doprovázenou stíhači.

Autor: oziris | 15.05.2015 12:11
honzo,zvazujem tie sst, viem o nich od teba uz dlho,a maju ich aj v jednom obchode u nas za dobru cenu.nosler partition - za posledne dva mesiace som nenasiel troch diviakov. dodnes neviem, ci som minul alebo co to boli za rany, ale na nastrele nebola ani raz farba. a prve dve lisky, ktore som strelil s np, po komorovej rane bezali 20 az 150 metrov, obe do kukurice, kde som ich nasiel len nahodou, obidve som totiz pocul. farbili velmi malo a aj ked bol priestrel u oboch, ten NP asi potrebuje vacsi odpor, aby sa zacal rozkladat. potom ale nechapem, preco pri troch kusoch ciernej nebola ani kvapka farby. uverim tomu, ze som minul raz, dvakrat - ale trikrat? zvazujem prechod bud na win power point alebo sst.

Autor: Jan Slavětínský | 15.05.2015 06:19
oziris - Lovu zdar! Trochu mě zajímají ty nedobré zkušenosti s Noslerem ve 243W.
Já zatím ve 243W střílím Hornady SST 95gr. a spokojenost, ale sehnal jsem dvě krabičky Nosler Balistic tip od Hirtenbergu, které chci používat po dostřílení těch SST.
Tak také napíši něco z revíru. Minulý týden lončák, kňourek 50 kg,8x57JRS, Geco Plus, vzd.70 m, rána na lopatku,výstřel naproti za lopatkou, na nástřelu. Uloven poslední patronou. Kulobrok přestřelen na Vulkan. Uloven ráno v 5,15 hod.po předešlém obeznání z fotopasti. Chodili dvá na vnadiště v lese a také dva mi z kraje lesa vyšli na louku. Byla to náhoda, seděl jsem tam pro obeznávání srnců, nikoliv kvuli černé. V sobotu ráno po 5té hod. v loukách ulovena liška. Pes, vzd.120m, 243W, SST, na nástřelu. Několik civilistů mi hlásilo ,že každé ráno cestou do práce potkávají lišku. Nedaleko je balíkový stoh, tak jsem usoudil, že tam stará převedla liščata no a že by se to mohlo pořešit. Na konec na nástřelu ležel pes a stoh je prázdný. Zítra je 16.,tak všem,kteří máte obeznaného srnce Lovu zdar.

Autor: Krejčí Karel | 14.05.2015 23:14
Lovu zdar!
Bravo naši hokejisté porazili Finsko 5:3.Ale jak dál?

Autor: oziris | 14.05.2015 14:16
vcera vecer som vyrazil na posed na kukuricne pole, ktore prave brazdil traktor. kukuricu zozali az predvcerom, kvoli rozmocenemu terenu na jesen. takze celu zimu v nom mali diviaky raj. patnast minut po odchode traktora, cca o 20:45, vysla z lesa bachyna s dvoma mensimi lanstiakmi. nenahlivo som jedno prasa vybral a vzhladom na vzdialenost (cca 50 m) predchadzajuce nedobre skusenosti s noslerom 243 a komorovymi ranami, som zamieril za sluchy. prasa po rane ostalo v ohni. bachyna s druhym prasatom vbehli do lesa, ale o 3 minuty sa vratili na pole - ocividne este nemali skusenost so strelbou... zial, druhy vystrel som uponahlal a prasa som minul. vysledok lovu: mlada bachyna, cca 45 kg. foto v galerii. LZ

Autor: Radek Chadim | 01.05.2015 18:26
Květnové Dnes.