Dnes je 23.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Operace se zdařila!



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Krejčí Karel | 05.06.2015 13:35
Zrovna jsem se vrátil ze zahrádky v pivovaru Přerov po pár kouscích a obědě.Zvěřinku také můžu.Myslím na Tebe i na mistra nožíře.

Autor: Karel poslík | 05.06.2015 13:04
Koukám jak mi do toho skočil v samém závěru recept, který jsem psal pro kamaráda. Musíte si ho v textu vynechat, ale klidně jej použijte. Nic nezkazíte. Zdar Karel

Autor: Karel poslík | 05.06.2015 12:58
Přátelé, od včerejška jsem doma. děkuji všem, kteří se modlili, drželi palce , posílali na dálku pozitivní energii a všem , kteří v Roudné na zdar mé operace sklenku pozvedli. Podařilo se vám to. Nyní je předčasné dělat dlouhodobé závěry, ale podle všech příznaků by to mělo být v pořádku. Zatím jsem v klidovém stavu a mohu tak maximálně zalévat zahradu nebo něco uvařit. Vzdáleným přístupem jsem se zapojil do pracovního procesu. Stačí však na té zahradě a okolí pozorovat a vidět věci, které mi nějaký čas unikaly. Je to nádherné. Do revíru se půjdu podívat záhy, mám to za humny. Paní doktorka říkala posedávat, tak si půjdu zítra posedět. Neříkala, že bych musel sedět zrovna u televize. Zvěřina

Pěkný nerozbitý odblaněný a osušený kousek zvěřiny hustě posypu a oplácám kořením kolem dokola a nechám v chladu do druhého dne. Tento první krok „suchého nakládání“ provádím ve středu, pokud plánuji oběd na sobotu.
Ve čtvrtek připravím lák na druhé, mokré nakládání. Pokrájenou kořenovou zeleninu povařím krátce ve víně a opět s kořením. Nechám vychladnout a přidám jednu malou (0,3 l) zeleninu Halali. Maso které je na sucho odleželé v koření našpikuji tenkými klínky slaniny ( nechávám je ztuhnout v mrazáku aby šly lépe do masa). Stejně jako špek, dám do masa i několik tenkých a dlouhých klínků syrové mrkve. Takto upravené masíčko vložím do přiměřené nádoby aby kolem nebylo zbytečně moc místa a tím pádem mi připravený lák se zeleniny pěkně maso „utopí“. Maso nasolím a zaleju vychladlým lákem se zeleninou. Tím končí druhý krok nakládání a maso jde zase na jeden den do chladu.
Nastává pátek odpoledne a začíná se konečně vařit. Otevřu láhev dobrého vína - bude se možná hodit i na vaření, pokud zbyde. Vyndám maso z nálevu a trochu z něj oklepu zeleninu a nechám odkapat. Nálev včetně zeleniny přijde ještě na řadu za chvilku. Ve větším kastrolu rozpustím pořádný kousek másla a na něm po všech stranách osmahnu maso, aby se pěkně zatáhlo. Potom dám maso na chvíli ven a do kastrolu přidám ještě kousek čerstvého másla. Na tomto tuku osmahnu čerstvě nakrájenou kořenovou zeleninu, vrátím na ní maso, naliju lák i se zeleninou , ve kterém bylo maso naloženo, na maso položím pár koleček oloupaného jablka( asi jedno menší jablko) a šup s tím do trouby. Pokud není maso z mladého kusu, peču první skorohodinu přiklopené a potom odklopím. Prostě to upeču do měkka a maso vyjmu. Během pečení podlévám výpekem, vodou nebo i trochou vína, pokud ještě nedošlo.
Upečené maso oklepané od kousků zeleniny uložím stranou a hurá na omajdu. V tuto chvíli zpravidla otevírám novou lahvinku s vínem , kterého u zvěřiny není nikdy dost. Výpeku by mělo být v kastrolu docela dost, protože tam bylo hodně zeleniny a řádně jsem podléval. Výpek podle potřeby mírně naředím vodou a troškou vína ( s vodou šetřím), nesmí z toho být polévka. Rozmixuji , provařím, přidám plnotučnou smetanu ke šlehání, ve které podle hustoty rozmixované směsi rozmíchám přiměřené množství hladké mouky. Dále do omáčky přidám velkou lžíci povidel nebo brusinkové či šípkové zavařeniny, znovu rozmixuji a ochutím. Zpravidla stačí přidat šťávu z citronů, protože sladkost dodá zavařenina. Nechám pár minut probublat a potom už jenom ochutnávám a ochutnávám. Kyselost se dohání citonovou šťávou nebo lžičkou octa ( ten citron je lepší) sladkost zase zavařeninou nebo portským vínem. Oproti mým běžným zvykům to musím docela dost osolit, aby chutě vynikly. Do hotové omáčky vrátím maso a nechám do soboty. Zbývá už jen dopít víno a přemluvit jiného rodinného příslušníka , který by ráno uvařila kynuté knedlíky.
Všem vám moc děkuji a přeji Lovu zdar! Karel

Autor: Polák Jiří | 04.06.2015 21:37
Ahoj Kájo, je to po delší době konečně skvělá správa.Přeji brzké uzdravení.Mějte se s Jituškou dobře a hodně zdraví!

Autor: Martin Skřivánek | 04.06.2015 17:50
Brzké uzdravení Karle.

Autor: Václav Sládek | 04.06.2015 09:02
To je dobře.Karle ať to vydrží.

Autor: Ellhenicky | 03.06.2015 23:03
Co se divíte, jen kolik panáčků na Karlovo zdraví a zdar operace se hromadně vypilo,tak jinak to dopadnout ani nemohlo né? :-)

Autor: Fesoj | 03.06.2015 18:58
Aspoň něco pozitivního v té mizerii. Tak to vynechání Roudné stálo za to. Gratuluji !

Autor: jirka marek | 03.06.2015 17:07
To je dobře,přeju hodně zdaru!

Autor: Jiří Janda | 03.06.2015 12:03
Přidávám se k ostatním a přeji brzské úplné uzdravení. Jirka

Autor: martes | 03.06.2015 11:15
Jak píše Honza.Karle měj se.Zdeněk.

Autor: Jaroslav Miňha | 03.06.2015 11:04
:-))

Autor: Jan Slavětínský | 03.06.2015 10:33
Dobrá zpráva...Karle ahoj.

Autor: Krejčí Karel | 03.06.2015 10:20
Ať se Ti daří Kájo.

Autor: strejda zajíc | 03.06.2015 09:50
Nádhera!!!

Autor: Petr Havlín | 03.06.2015 08:31
Právě mi volal Karel Poslík a rekonstrukce oka se zdařila.Všechny vás pozdravuje.