Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kazatelna



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivan Nedvídek | 15.11.2015 18:09
Karle, Tvé vysvětlení zní logicky, protože v dřevěné rouře o vnitřním průměru 35-50 cm se úkryt strakapoudovi zatraceně špatně buduje, pak ale obdivuji vytrvalost těch pracantů jak to zkoušeli stále a znovu. Ale to už je nějakých 35 let passé, tak zpět k meritu věci. Starám se o několik kazatelen, starých i novějších ale na žádné z nich si ani datel, ani strakapoud ještě nezabubnoval. A přitom jich u nás je. Možná je to tím, že je nezateplujeme a pravidelně čistíme, hlavně má drahá polovička. Lovu, lesu IN

Autor: Karel Zvářal | 15.11.2015 10:15
Při bubnování strakapoud ani datel nevytváří díry, to vás ti akademici pěkně povodili. On těch děr udělá proto hodně, že žádná nesplňuje jeho požadavky. Pokud se probourá do 2 cm široké mezery, tak tam se nevmáčkne a tak to zkouší vedle, protože i tam to slibně duní. Oni ti strakapoudi jsou děsní workoholici a někdy se mi zdá, že mu destrukce dělá dobře. Zní to poněkud antropomorficky, ale i zvířata mívají \"lidské\"=společné vlastnosti. Na zapomenutých dožívajících dřevěných sloupech mají svoje šachty (dutiny), kde povětšinou jen přespávají a je také využívají špačci a vrabci pro hnízdění. Takže kazatelnu pobít plechem, linem, kobercem..., a bude s ním svatý pokoj.

Autor: Ivan Nedvídek | 13.11.2015 13:17
Zdravím všechny, nemyslím si, že v tomto případě datel černý nebo strakapoud velký se dobýval za potravou, nebo budoval úkryt. Před mnoha lety, kdy se pro konstrukci speciálních vysílacích a přijímacích antén používaly dřevěné stožáry z lepené stáčené dýhy jsme měli velké potíže se stovkami vyklovaných děr což vedlo i k havariím. Obrátili jsme se na ornitology z Akademie věd a jejich zjištění bylo pozoruhodné. Velká anténní pole vedla soustřeďování datlů a strakapoudů, kteří jak se odborníci vyjádřili, \"předváděli samičkám svá tlukadla\". Každý stožár, dřevěná roura se choval jako obří hudební nástroj. Vysílače o kterých mluvím byly vždy v blízkosti lesa na odlehlejších místech a řešením byly občasné návštěvy sokolníků s dravci. Myslím, že se jedná o podobný případ. IN

Autor: Fesoj | 11.11.2015 06:32
Myši, myšice, plši - ke stálým obyvatelům kazatelen /které ovšem slouží jen jako letní byt/ bych přiřadil i netopýry. Ale vrchol všeho byl, když jsem na málo navštěvované kazatelně v polích slyšel škrábání za odstávajícím kobercem a najednou na mne vykouklo kotě. Toulavá číča si tam pořídila rodinku s třemi potomky . ale co s tím, do lesa to nepatří a vraždit jsem ta mimina nechtěl. Nakonec jsem je odchytil, odnesl domů a udělal s nimi radost známým. Poblíž této kazatelny jsem měl zimní újediště na lišky. No a jednoho zimního vešera, již potmě, jsem si tam šel sednout. Nevám, jak to ta kuna dokázala, ale přínesla si do kazatelny nějakou srnčí kost, nechala ji na sedačce, ta kůstka byla dost špičatá a já si na ni celou vahou sednul. Mít tu kunu po ruce, asi bych z ní nadělal stovku rejsků.

Autor: Karel Zvářal | 10.11.2015 20:05
Pane Jaroslave, divil bych se moc, kdyby se jednalo o datla černého, nikdy jsem se s tím nesetkal. Vysekávání děr do staveb je charakteristické pro strakapouda velkého (mě ničí budky pro pěvce), jiný z pěti dalších druhů strakapoudů tuto vlastnost nemá, pokud event. ano, tak zcela minimálně. Někdy i žluna zelená vysekává na sousedním činžáku zateplovací polystyrén. Strakapoudi velcí si do staveb tesají úkryt na nocování, otvory při hledání potravy bývají menší. Jak psali již někteří přede mnou: překryl bych prkna celoplošně moderní překližkou (stačí tenká), linem, térpapírem, pokud to nemá kdo kritizovat, tak v nouzi i kobercem - takže odhlučnění zevnitř i zvenku... principem je, aby se na hladké ploše neudržel, event. tuhý materiál (lino, koberec) mu nedovolí vyštipování třísek. Tipnul bych si, že kazatelna je na otevřeném prostranství, v lese má dostatek dřeva pro své vyblbnutí... Mně takto rozšířil otvory na všech budkách pro vrabce polní na betonových sloupech v otevřené krajině, kdy jsem se bláhově domníval, že je ani nenajde. Kromě myší (myšic) mohou i plši obývat meziprostor stěn kazatelen. Chce se z těchto poznatků poučit a meziprostor nevyplňovat polystyrénem, to je ideální materiál pro vykusování a tesání. Raději dvě vrstvy koberce na dřevěný základ.

Autor: Václav Sládek | 10.11.2015 19:05
Převážnou část máme zateplenou pouze kobercem není žádný problém.Ty které se zateplovaly dodatečně a dal se koberec přes vyztužovací hranolky tím vznikly dutiny obsadili myši.Vnuk má žážitek když byl se mnou na posedu vykoukla na něj dírou v koberci myš to mu bylo osum stále na to vzpomíná a to mu bylo letos osumnáct.Přeji dobré řešení pro tebe i datla.

Autor: Ron Gordon | 10.11.2015 11:25
Já by to viděl tak, že vhodnější je \" zateplit\" sebe, tam mi nelezou myši ani neklove datel a kazatelnu pouze z materiálu který neprofukuje, maximálně utlumit starým kobercem či jekorem.

Autor: Jaroslav Tatalák | 10.11.2015 11:24
Když se pročítám Vašími radami a zkušenostmi za které děkuji tak bude asi nejlepší ten vrch prken pod střechou potáhnout nějakou plechovou folií.Je zajímavé to, že kolega má ten samý typ kazatelny a nemá tam na zateplení polystyren jenom koberec, jinak nátěr Luxolem jako já a jeho kazatelny, která je vzdušnou čarou cca 5oo m si ten doktor lesa nevšimne.

Autor: Fido z Řáholce | 10.11.2015 10:32
Se strakapoudy problém nemáme, ale ty zkur.... myši vylezou po straně žebříků nahoru, najdou malou dírku kterou prokoušou tak, aby se dostaly dovnitř. Nejhorší je, že sedíte potichu uvnitř zateplené kazatelny a slyšíte pod kobercem jak koušou polystyren. To mě čerti berou.

Autor: Jan Slavětínský | 10.11.2015 07:48
Určitě to naštve.Dovedu si to živě představit a heslo \"Zabij bobra,zachráníš strom\" by mi v tu chvíli bylo nejbližší a měl by to datlík \"jménem republiky\" jasný...
Ale..,zde bude asi řešení to opravdu něčím pobít, šindelem ,lepenkou protože nějaký nátěr asi nepomůže a datel bude opravdu ujetý na ten dunivý zvuk.Já mám nově udělanou boudu z OSB desek, zvenčí natřenou Luxolem a uvnitř vytlučenou kobercem. Zatím si jí nic nevšimlo. Každopádně přeji zdárné vyřešení problému s vetřelcem a Lovu zdar.

Autor: Pavel Černý | 10.11.2015 06:33
Obávám se, že datel nebo strakapoud nereagují na přítomnost hmyzu, ale na dutý zvuk desky na polystyrenu. Kolega v práci je nešťastný ze strakapouda, který mu již vyrobil několik děr v čerstvě zateplené a natažené fasádě, kde rozhodně hmyz nepřebývá. Spolehlivé řešení vidím proto pouze v oplechování, proti výkonnějším datlovitým potom 2cm pancíř.

Autor: Matěj Fous | 09.11.2015 20:21
Vyzkoušel jste již někdo na stavbu kazatelny desky DURELIS ? Mě se zdají být na kazatelnu ideální-jsou pevné,neštípou se,dají se spojovat vruty i hřebíky,jsou voděvzdorné,zelené a cenově přijatelné a vyrábějí se v různých tlouštkách,falcované.U nás ji zatím z těchto desek nemáme ale zdá se mi,že by to mohlo být dobré.

Autor: Fesoj | 09.11.2015 19:32
Já bych zkusil ta prkna zvenčí natřít nějakou smrdutou karbolkou. i když nevím - datel tam zcela jistě nehledá nějaký dřevokazný hmvz, ale něco, co si tam zalezlo k přezimování.

Autor: Lubos O. | 09.11.2015 17:47
Přesně jak píše \" Děda z lesa\", na dravce si zvyknou za pár dní. Používají to na ochranu fasád, ale výsledek žádný.

Autor: Děda z lesa | 09.11.2015 16:12
Za pár dní si datel na tu siluetu dravce zvykne.

Autor: Jaroslav Tatalák | 09.11.2015 15:35
Myši se mě dovnitř nedostaly, ale datel reaguje pravděpodobně na hmyz, který leze mezi deskami a polystyrénem a nejde zlikvidovat ani sprejem.Uvažuji o nalepení siluety dravce, ale zatím jsem nezjistil, kde se dají sehnat

Autor: Václav Sládek | 09.11.2015 14:54
Myším nevadila ani čedičová vata již nevím název žrala jak sviňa.

Autor: Fido z Řáholce | 09.11.2015 12:30
Polystyren není dobrý. Děláme kazatelny také tak. Z venku palubky, zevnitř pětku polystyren a na to koberec. Problém dělají myši, rozkoušou polystyren na drobné kuličky. Další problém jsou sršni, loni se uhnízdili v pěti kazatelnách, letos jen v jedné. Letos jsme zkusili místo polystyrenu pětku minerální vatu, uvidíme zda se dovnitř dostanou myši.

Autor: Leon Zumr | 09.11.2015 09:04
Zlikvidovat mu papání co tam bydlí

Autor: Jaroslav Tatalák | 08.11.2015 21:07
Tak jsem si postavil kazatelnu, z venku prkna,ze vnitř 2 cm polystyren překrytý kobercem. Kazatelna jedna radost,krásně se v ní sedí i v největších mrazech. Překvapení přišlo na jaře.V horním rohu se objevila díra skoro na pěst durchom, ve vnitř plno třísek a polystyrenu.Pak následovaly ještě tři.Zadělal jsem je překližkovými latami. Chvíli byl pokoj, ale pak přišla invaze. Pan datel se snažil.Z každé strany minimálně 6 děr,některé přez celou šířku prkna.Dvakrát jsem na snaživce natrefil a měl kliku , že jsem neměl po ruce brokovnici, já bych ho snad odpráskl.Máte někdo nějaký poznatek jak na něj?