Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Újednictví



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Slavětínský | 18.11.2015 06:10
Dříve se za újednictví považoval lov zvěře při hranicích, lov bažantů okolo sousední bažantnice a klidně bych tam pro současnou dobu dal i lov dančího sousední honitbou, která dančí nemá normované (a hned si žádá o vyjímku).
Většina způsobů, které byly dříve považovány za újednictví je v současném zákoně o myslivosti zařazeno do zakázaných způsobů lovů.

Autor: Fesoj | 18.11.2015 00:36
Rone, v platném zákoně o myslivosti nenajdeš o újednictví ani půl slova. Jinak souhlas. Stando, u nás se to řeší tak, že pokud si někdo u kazatelny /které zpravidla stavíme společně/, založí vnadiště, má tam přednostní právo lovu, to jest chci-li tam jít, zeptám se ho, zda tam v určený termín nehodlá jít sám. Zpravidla se vždy dohodneme. Všechno je v lidech. Taky se mi stalo, je to už hodně dávno, že jsem našoulal dobrého starého srnce - vidláka poblíž zemní zásečdky, kterou si tam vybudoval starší kolega, ze zdravotních důvodů neschopný vylézt na posed. Srnci jsem dal pochopitelně milost a když ho tam za pár dní ulovil onen kolega, měl jsem snad větší radost, než kdybych ho střelil sám. To by podle mne bylo újednictví jak z učebnice - zákon neporušen, ale etika a mezilidské vztahy v prdeli.

Autor: Stanislav Haas | 17.11.2015 20:15
Vidíte vše jen černobíle. Co takto třeba invalida, který žádné terénní auto nemá a tudíž do hloubky honitby se nedostane? Může si postavit žebřík po předchozí domluvě s hospodářem někde na kraji honitby, kam se i v zimě dostane po svých? Může vznést prosbu, aby pokud možno na to místo chodil jen on, protože když si tam sedne někdo jiný, on se jinam nedostane a pojede zase 40 km domů? Máte pravdu, všechno je v lidech, ale ani se mi nechce pokračovat, jak to dopadlo. S.H.

Autor: Ellhenicky | 17.11.2015 08:53
Ctirad Rakušan- újednictví-nemyslivecký způsob lovu,při němž se přiživuje lovec na myslivecko-chovatelských výsledcích sousední honitby
újedník- lovec, který se zmocňuje zvěře nepřípustným způsobem a často i nezákonným taková citace.
U nás je to člen sousedního spolu, který čeká na hranicích honitby, když se u nás koná naháňka. U Luboše se jedná o schválnosti,protože kazatelna nebyla postavena po dohodě, špatná komunikace nebo jak píše Ron. Znám místa, kde si jednotliví\"majitele\" kazatelny zamykají.Jak už po několikáte říkám, vše je v lidech a vzájemné komunikaci

Autor: Ron Gordon | 16.11.2015 21:39
Fesoji, zdrž se filosofování a nebádej v Komárkovi , ale v platném zákoně o myslivosti. Jinak k té kazatelně - její stavba snad měla být odsouhlasena mysliveckým hospodářem a majitelem pozemku a pokud v tom nevidí hospodář problém, nevím proč v tom hledáš problém Ty ? Ve spolku by nemělo existovat moje kazatelna, je to myslivecké zařízení, které může užívat každý člen spolku.No ono se najdou vyčůranci, kteří si na nejlepší místa v honitbě postaví kazatelnu před kterou navezou hromadu a pak je moje kazatelna, moje újediště, ale jakým právem, když v každých stanovách je základní preambule - k společnému provádění myslivosti v honitbě. Takže je zapotřebí si udělat pořádek ve spolku a nepátrat po významu pojmu újednictví. Na závěr mně tak přichází myšlenka - asi tam máš ty a ještě někdo jiný kazatelnu a taky je jenom \"tvoje a jeho \", tak se nediv, že si někdo mez vás postavil také \"svoji\".

Autor: Děda z lesa | 16.11.2015 21:32
Dle dr. Šimana (Česká mluva myslivecká) - Újednictví : nemyslivecký způsob lovu.

Autor: Luboš Čanda | 16.11.2015 19:06
Právě naopak, já se snažím držet těch pravidel, ta nová kazatelna není na moje triko.

Autor: Karel Zvářal | 16.11.2015 18:58
Luboši, jdeš k tomu svému újednictví nějak oklikou... Rozumím tomu tak, že jsi postavil novou kazatelnu a někdo tě za to nepochválil, ba co víc, nazval tě újedníkem. Nic si z toho nedělej, to je mezi lidmi (i myslivci) zcela normální. Jsem přívrženec kazatelen, sedět na žebři v zimě ve větru je pro mladé a zdravé otužilce. Jsou honitby, kde jsou kazatelny po 150 m, jedna hezčí než druhá. Vše je o dohodě a o přístupu kolegů. Je rozdíl, zda člen loví jen na svém úseku, nebo může po celé honitbě. V druhém případě není co řešit, kdo dřív přijde... Prasata jsou chytrá, takže se pohybují v prostoru, kde byl dosud klid. Určitě se časem přesunou i blíže k starým kazatelnám, na každého ne-újedníka se taky dostane.

Autor: Luboš Čanda | 16.11.2015 18:42
Děkuji Fesoji, jedná se mi konkréktně o představení kazatelny mezi dvě od sebe ca 400 metrů vzdálené historicky již dlouhodobě umístěné kazatelny souběžně s hranicí honitby (v patřičné vzdálenosti od hranice), tedy dalo by se říct v linii. Z důvodů zvýšené aktivity černé zvěře v poslední době v tomto prostoru je nová kazatelna umístěna na ochoz černé zvěře tak, aby vlastně k těm dalším dvěma kazatelnám již černá neměla důvod dojít, samozřejmostí je další vnadiště v tomto prostoru.

Autor: Fesoj | 16.11.2015 18:19
Jak jistě víme, újednictví nemá nic společného s újedí.Za újedníka obecně lze označit lovce, který loví zvěř v rozporu s předpisy a etikou, zpravidla ze zištných důvodů. Dnes se toto slovo již téměř nepoužívá a nahradil ho výraz \"masař\". Ale právě proto, že se jedné o slovo nepříliš používané, by bylo dobře, kdybychom zde uvedli, v jaké souvislosti jsme /třeba v literatuře/ na újedníka či újednictví narazili. Např. Komárek v Lovech v Karpatech píše, že kdybychom lovili jeleny při měsíčku s pomocí výkonného puškohledu, každý by nás označil za újedníky. Jemu se vlastně vůbec nelíbil ani noční lov černé. Já se považuji za myslivce ze staré školy a vysokou při měsíčku zásadně nelovím- ale co se týče černé, nemám s tím žádný morální problém a myslím, že ani noční lov siky v místech, kde je tato zvěř silně přemnožena, nelze šmahem odsuzovat

Autor: Luboš Čanda | 16.11.2015 18:00
Chtěl bych požádat o pár komentářů, co vše lze považovat za újednicví, popřípadě čeho všeho se dopouští újedník. Pravda, knihu myslivecké mluvy nemám, tam bych určitě něco našel. Díky předem za vaše poznatky.