Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kam se poděla černá zvěř od 6.1.2016 na vnadišti mrtvo



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 22.02.2016 12:34
V pátek na sněhu už jedno neuhlídala. V 19:10 se nesla okolím ozvěna kulové rány, sele 33kg. Uvidíme, kdy se vrátí, tipuju, že dnes nebo zítra už bude sežráno.

Autor: Tomio | 17.02.2016 08:46
Včera mi přišel celý rudl, který mi chodí na vnadiště, už v 19:30, nelovil jsem, bylo docela špatně vidět, na vnadiště se naskládalo všech 6selat, bachyně je neustále hlídala z meze, co včera ale měla za repertoár zvuků, zajímavé bylo, jak jsi je několikrát zavolala k sobě. Už čekám na chvíli, kdy přijdou bez ní, že bude mít jiné starosti, ale stále je s nima a ještě má o ně větší starost než před měsícem :-D

Autor: adjunkt | 12.02.2016 17:09
Už jste někdo pozoroval letošní selátka? Já předpokládám že velké bachyně už u nás vymetané jsou. Zatím mi tomu nasvědčuje akorát větší pohyb samotných loňských selat.

Autor: Karel poslík | 11.02.2016 14:28
Nemám pocit, že by přestala chodit. Ačkoliv nyní nelovíme kvůli předkládání cermixu, obcházím pravidelně několik míst a čerstvé stopy po černé jsou všude. Když na nějakém ochozu zašlapu do země pár zrnek kukuřice, je to druhý den naruby. S jarním oteplováním začínají buchtovat hojně na ladem ležících bývalých polích. To ovšem není touto dobou nic mimořádného. Červi a všelijaká havěť přezimující hluboko pod zemí se s oteplováním vydává blíže k povrchu a černá jim jde naproti. Před dvěma týdny pozoroval kolega početnou tlupu - asi pět silných bachyní s několika desítkami velmi malých pruhovaných selat. Na místech kam chodím pravidelně vídám stopy všech velikostí, od cca 10 kg až po dospělou zvěř. Zdar Karel

Autor: Tomio | 09.02.2016 22:12
Tam, kde černá je chodí, chodí i na vnadiště, sice ne pravidelně, ale pobytové znaky jsou. Tam, kde nechodí a nepřerývají les, tak prostě nejsou..., jsou jen pohádky o přemnožené černé.

Moc jsem tomu dříve nevěřil, ale teď když mám klidné místo v honitbě, kde relativně nikdo neloví, tak čuníci chodí vesele i za plného úplňku na vnadiště, ale taky se tam nesmí každý týden lovit a to místo navštěvují častěji.

Zase druhá půlka, ideální pro černou, ale každý měsíc tam 1-2padnou a teď to tam vypadá, že je skoro mrtvo...

Autor: Tomáš Peroutka | 09.02.2016 18:33
Svým způsobem jsem tomuto stavu docela rád, protože vždy, když byl semenný rok na žaludy nebo na bukvice, tak černá chodila častěji za potravou do lesa i během pozdního jara a léta. Mě totiž tohleto počasí tj. zima ¨- nezima a skoro každý den jiný vítr docela irituje, na lov je to o ničem, protože zvěř na tyto změny reaguje, tak si to vynahradím později.Stejně jsem díky tomu, že lidi v mém okolí přechází chřipky a nachlazení imrvere nachcípaný taky.

Autor: adjunkt | 09.02.2016 17:53
No u nás to překvapivě chodilo i o těch mrazech na vnadiště, ale jen podle očekávání ne do polí. Nejhorší bylo na ně narazit, když jsem šel z večera přišli až po mně. Když jsem šel k ránu, kukuřička už byla sežraná. Teď to chodí o sto šest, ale zase není vidět. Tak to zkouším ráno a večer, ale šance je malá. U nás se o žaludech nedá mluvit. Je jich tu minimum. Les je přeryt i tak skoro všude. Dnes jsem viděl 2 letou dubovou oplocenku, která byla otočená vzhůru nohama, naštěstí doubky převážně v pořádku. S tím lovením na vnadištích to taky není Františku jen tak.. :D Očividně se nám to ale snaží někdo ještě více ztížit, na jedno z nejlepších míst už měsíc nepřišlo prase, když se kukuřička prohodí o 100 m dál je do druhého dne pryč. Čím to asi???

Autor: František Dušák | 09.02.2016 16:29
Tak ona ta černá není blbá. Když se do ní pere horem dolem na hromadách, kterým říkáte vnadiště, tak je přestane navštěvovat. Ono lovit černou šouláním, či na příchodových trasách k těm hromadám vyžaduje jiného fištróna, než si sednout se světlem nad hromadu, omlouvám se, vnadiště a čekat na ránu. Tak holt to černá začne vracet. Žádná hromada - žádná zvěřina. A další problémy. Ale na ty si zaděláváme sami, my myslivci.

Autor: Tomáš Peroutka | 09.02.2016 13:33
Zdravím. V Buchlovských horách, což jsou v podstatě jenom lesy černá chodila na vnadiště naposledy loni v létě. Příčina je velmi jednoduchá, tj. ještě teď je pod listím tolik žaludů, že tato zvěř nemusí daleko chodit za potravou, protože ji má za humny. Vyjímkou jsou velké dospělé kusy,které žijí osamoceně a které potkávám nejčastěji. Jediné, co by mohlo zabrat je maso, ale to není moje krevní skupina, abych tahal do lesa větší množství
živočišného odpadu a ani se to nesmí. Kdo černou loví častěji tak ví, že má svá oblíbená místa, kam chodí častěji, v lese to platí dvojnásob, takže je to hlavně o čase a o trpělivosti.

Autor: Radek Chadim | 09.02.2016 09:53
Na snížené stavy bych nesázel, protože v TV neříkali, že by se stal zázrak :-), takže jsou tam asi někde pořád. Já na každe druhé polední procházce ve vysokém lese divočáky potkávám, takže žádná významná změna. Akorát po novém roce konečně začali více přerývat les, asi začíná úbývat žaludů a jiných semen a musí intenzivněji hledat, tak je to více vidět, a také poslední dobou to teplo je k rytí všehomožnýho přímo vybízí. Na vnadiště i na pole vyjdou jednou za týden, poryjou to všude možně i nemožně a pak je zase týden klid, jen by to chtělo vyčíhnout ten správnej den :-).

Autor: Jan Slavětínský | 09.02.2016 05:53
Asi dobře snížené stavy...
To nějak začínaly ty mrazy , napadl sníh a byl to převrat v počasí. U nás také přestala černá chodit a veškerý pohyb byl jen v lesích. Teď začínají chodit do polí po kukuřicích.

Autor: červenka emil | 08.02.2016 20:27
U nás nápodobně,asi emigrovali.

Autor: ttt | 08.02.2016 17:28
Všechno je to ulovený nebo co ?