Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Údržba a stav posedů v honitbě



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 02.05.2016 13:25
Včera jsme byli s přítelkyní na vycházce, vzali jsme to přes sousední honitbu a teda takové stavby, nejsem žádný stavitel, ale tolik nestržených žebříků, které jsou přímo nebezpečné jsem už dlouho neviděl, shnilé, chybějící šprušle, vratké.

A to mají v ostatní části honitby i pěkné kazatelny a šumné posedy, ale teda v této části hoodně velká bída.

Jinak vždy se o to stará pár lidí.

Autor: Václav Sládek | 01.05.2016 09:49
Kdysi jsme nechali udělat několik rámů na nové posedy výbor navrhl členové schválili lidi ty posedy dodělali a postavili na schválených místech,úseky nemáme když je třeba tak se domluví pár lidí a jde se na věc.Vždy se pár v..ů najde.Takže asi jako jinde.

Autor: Radek Chadim | 01.05.2016 09:08
Strejda to napsal krásně a výstižně :-). U nás máme taky úseky, ale defakto celou honitbu dlouhodobě obdělává 5-6 lidí bez ohledu na úseky, pač krmit a hlavně lovit je potřeba u nás po celé honitbě a tomu by měl odpovídat i stav zařízení. A že na to v nějakým úseku dlabou a nejsou na ně páky, jak je donutit k činnosti, není důvod, abych padal z posedů, takže pak těch pár pracovitých jedinců opravuje všude - mezi ně patřím i já :-), a samozřejmě právě já jsem za tuto činnosti mnohokrát odměněn - jak jinak než nadávkami, co že se jim seru do jejich úseků, což je to jediné co mě žene v této činnosti stále kupředu :-).

Autor: martes | 30.04.2016 08:43
U nás máme také honitbu rozdělenou na úseky. Hlavně kůli přikrmování a údržby loveckých zařízení. Srnčí se loví na úsekách, ostatní zvěř se loví volná ruka.Letos jsem dostali na úsek 2 mladé kluky, tak jsem musel všechno přerozdělit. Mladým jsem dal po třech, na nás dříve narozených zbylo po dvou kusech. Opravy musí být provedeny do 15. května, velké se dělají společně (zatím jsme se vždycky nějak domluvili - občas dělal jenom jeden a tří do toho kecali).
Od té doby (před 3 roky), co jsem spadl z posedu si to hlídám tuplovaně.
Tak asi tak. Zdeněk

Autor: Jan Slavětínský | 29.04.2016 14:15
Vím že je to všude stejné, ale chtěl jsem dát něco k diskusi, aby to zde nezamrzalo...

Autor: Petr Havlín | 29.04.2016 13:59
Když mě přijali do MZ, tak jsem dostal úsek, kde bylo asi pět havarijních posedů a jedna polorozpadlá bouda - seník s krmelcem. Tak jsem je všechny s kamarádem strhnul a postavili jsme tři nové.Boudu jsme opravili a potom mě přeložili do jiného úseku, kde byla jedna stará kazatelna. Tak jsem si posedy převezl, krmelce opravil a čekám, kdy mě zase přeloží:-)
Jinak u nás teoreticky můžu lovit po celé honitbě, ale prakticky má každý úsek, kde krmí, stará se o myslvecké zařízení a loví. Občas se domluvím s kamarády, že se půjdu podívat k nim do úseku a oni zase ke mně.
Mám štěstí, že kamarád je truhlář a často mi iniciativně pomáhá.

Autor: Ellhenicky | 29.04.2016 08:45
V globálu to Strejda vystihnul a myslím si, že to všude táhne pár píp a ostatní se vezou, ale dovedou si to zdůvodnit. Na druhou stranu, když někdo spadne z posedu,či kazatelny,která nebyla ve funkčním stavu,nemyslím myslivec, bude se na nás hojit?

Autor: strejda zajíc | 29.04.2016 08:05
Asi je to všude obdobné.Máme honitbu rozdělenou na šest úseků,pouze právě na opravu a údržbu mysl.zařízení a na přikrmování,lovíme bez omezení na celé ploše.Vedoucí úseku/raději se vyhnu označení úsekář:-)/,zpravidla člen výboru, má k dispozici několik členů,kteří zde mají krmelce,zásypy.A je to zase jen o lidech,někde to jde samo,jinde utržený šprucel na žebříku vydrží i půl roku.
Jak známo,pomocnou ruku najdeš vždy/a někdy pouze tam/ na konci svého ramene....
Většinou si to obejdeme v tuto dobu,co je potřeba opravit,dřív nebo později \"se to udělá\".Docela potřebné bývá očištění konců stojen od hlíný,listí a jiného neřádstva,neb to drží vlhkost a pak hnije.Taky 1-2x ročně obseču kazatelny,ze stejného důvodu.
Neb v každém spolku máš lidi chytré a šikovné,kteří přesně vědí,co je třeba udělat.A pak ty hloupé,kteří to udělají...

Autor: František Dušák | 29.04.2016 07:49
Honzo takto stavíme http://ms-dobrany.rajce.idnes.cz/2016-04-23_Stavba_posedu_na_Diane
A údržba je na každém úseku. Jak si to zařídí je jeho věc, ale nesmí se stát, že někdo narazí na neudržované myslivecké zařízení. To se okamžitě řeší a oprava musí proběhnout nejdéle do týdne.
Jinak více http://www.ms-dobrany.wz.cz/

Autor: Jaroslav Rejdák | 29.04.2016 06:39
U nás se tomu věnujeme aktivně prakticky 2-3, , já mám letos už 3 nové kazatelny :-). Bohužel, návrh, aby každý ve svém úseku, kde krmí kontroloval zařízená a prováděl drobnou údržbu (přitlouct šprincle, prořezat)opakovaně neprošel výborem :-) Vycházelo by to zhruba na člověka 1 kazatelna a 3 posedy. Takže když někam zrovna přijdu a shledám závadu, příští den ji většinou napravím, když tam něco střelím, dělám generálku.

Autor: Jan Slavětínský | 28.04.2016 13:51
Funguje u vás taková ta pečlivost i ostatních o stav posedů v honitbě? Provádí se každoroční údržba, upevňují se a opravují se ty utrhané větrem,uvolněné a zahnilé? Prořezáváte větve z výhledů a odstraňujete ty co dosluhují nebo máte strach na některé vylézt a když tam sednete,tak z něj nikam nevidíte?
Věnuje se tomu celé sdružení nebo dvá ,tří jen ve svém úseku a nebo kam rádi chodí...? Kolikrát někde vidím žebřík,že vylézt na něj už nelze a visí tam na stromě možná 20 let...