Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lov paličkáčů



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 26.06.2016 12:49
Fakt už jsem si myslel, že se začíná blýskat na lepší časy. Náš MH navýšil lov srnců - zatím o 7 kusů - s tím, že lov paličkářů je volný, ale trofejoví srnci by se měli lovit až v říji, přičemž jeden náš mladý člen má dnes těch kriplíků již 5 a tak to má byt, tak je to správne... Bohužel se MH neodhodlal k dalšímu kroku - přiměřeně zvýšit i plán odstřelu holé. Na jednu stranu se mu nedivím, plán lovu holé se u nás dlouhodobě neplní a vykazují se úhyny, kterých máme, jak jsem již dříve napsal, víc než dost - ale stejně si myslím, že bychom do srnčat a srn, zejména slabých čiplenek, měli radikálně zasáhnout.

Autor: radekbartik | 13.06.2016 14:01
vidím to úplně stejně jako Fesoj...
přijde mi, že někdo řekl, že srnčí ubylo a ubývá a všichni se toho najednou chytli, a tak dlouho se to opakuje až tomu všichni uvěřili... přitom statistiky lovu hovoří jasně – kolem roku 1920 cca 20 000 kusů v současné době skoro 7x tolik, tak si představuji úbytek srnčí zvěře... dokud se v tomhle nezmění přístup a srny, protože jsou matky se na mnohých místech vůbec nebudou lovit, ke změně zřejmě nedojde...

Autor: Fesoj | 07.06.2016 19:26
Jen takový malý postřeh z naší honitby. Naprosto souhlasím s názorem, že paličkáři jsou kusy bez budoucnosti a že není jakýkoliv důvod je šetřit. Ale protože kritériem pravdy je praxe, ani samotný odstřel těchto srnečků nemůže vést ke zlepšení kvality zvěře v dané honitbě, pokud zároveň nefunguje důsledný průběrný odstřel holé, který je v tomto směru ještě důležitější. To jsou elementární zásady. Ale... V letošním roce /kalendářním, ne mysliveckém/ máme evidováno již skoro 30 úhynů. Samozřejmě, každý rok zejména koncem zimy padnou některé slabé kusy. Ale ta minulá zima byla velmi mírná a přežilo téměř všechno. Úhyny jsou způsobeny především střety s motorovými vozidly a \\\"prací\\\" toulavých psů. A v tom případě - na rozdíl od působení matky Přírody - se o nějaké selekci nedá mluvit, přicházíme o zvěř nejrůznějěího věku, kondice i kvality. No a 16.5. začal odstřel srnců. K dnešnímu dni je na výřadu z plánovaných 18 kusů již 10. A s jedinou výjimkou, dobrého šesteráka zmrzačeného autem, kterému dal hospodář záraz, jde vesměs o slabé kusy I. VT, leckdy nedosahující ani 10 kg výkupní hmotnosti. Přitom se rozhodně nedá mluvit o tom, že bychom už dokázali vyčistit revír, té \\\"žebroty\\\" je ještě pořád dost. Já se sice vzhledem k mému zdr. stavu věnuji myslivosti víceméně teoreticky, ale myslím, že by nebylo od věci podstatně navýšit plán lovu - a ani později, na podzim při odstřelu holé, nebrat velký ohled na ztráty od motorových vozidel a čoklů. Co je slabé, mělo by se odstřílet, jinak se z toho srabu nevyhrabeme. A zejména u těch paličkářů by ti, kdo chtějí a mohou lovit, neměli být nijak limitováni. Střelíš tři žebráčky - dobře, střelíš jich 5 - ještě líp. Podle mého názoru máme srnčího dost - a v chovu by mělo jít vždy především o kvalitu. Co Vy na to, pánové ? Máte někde jinde podobné problémy ?

Autor: figi | 26.05.2016 07:52
Pavle díky.
V ZR jsem nehodnotil, a byl jsem právě kvůli focení. Hodnotil jsem u nás v CL, fotky nějaké vznikly, ale zítra jedu hodnotit trofeje z okresu DC, a tam bych rád také něco takového udělal.

Autor: Pavel Černý | 26.05.2016 06:52
Figi, podíval jsem se na tvé fotky a smekám. Paráda.
Já to většinou fotím svým blbým kompaktem ve stresu, protože nevím, jestli mám dřív posuzovat, bodovat nebo fotit a jsem nakonec rád, že mám alespoň nějakou fotku. V sále na zámku je blbé světlo, blesk to zase přesvětluje... Občas se mi stane, že až doma zjistím, že je nějaká rozostřená a třeba zrovna letos už jsem se znovu na přehlídku a tedy i k reparátu fotky nedostal. Ty si zjevně dáš víc práce s focením i úpravou fotek.

Autor: palkopal | 25.05.2016 21:00
Patrně § 4 odst. 1 ZoM. Každý \"pořádný\" zákon nějaký takový \"gumový\" paragraf obsahuje, aby státní správa mohla konat v podsatatě cokoliv.

Autor: figi | 25.05.2016 19:16
Myslím, že se shodnem na tom, že paličkáči jsou kusy bez budoucnosti, a že je nutné je v každém případě ulovit, vyjímka je snad jen to, že by ten paličkáč byl poslední srnec v širokém okolí.
Ještě k těm kriteriím- zrovna nedávno jsem na žádost SSM zpracoval nová kriteria pro náš okres. A vyhlašuje je SSM.
Pavel Černý - dobré, jen ty fotky mohly být lepší. Já to fotím takto ( foceno pro OMS ZR )

http://figi63.rajce.idnes.cz/Hodnoceni_trofeji_ZR/

Autor: strejda zajíc | 24.05.2016 19:18
Pro p.Františka Dušáka:Ano,předcházelo tomu rozhodnutí o předložení trofejí,s možnosti pro účastníky řízení(obeslaní do vl.rukou)odvolat se proti rozhodnutí ke KÚ atd.atd.Nejde mi skenovat,takže Vám to neukáži v originále.A je mi poněkud lhostejno,zda tomu věřite...
A hodnotitelskou komisi jmenuje MěÚ,opět formou rozhodnutí,bez jakékoliv žádosti ze strany ČMMJ,ta pouze doporučí členy komise,z řad myslivců se zájmem o chov zvěře a zkušenostmi z tohoto oboru.

Autor: Pavel Černý | 24.05.2016 18:30
Re: Fr. Dušák:
ad 2) Nikdy jsme jako OMS nebo jeho myslivecká komise nežádali o pověření. Vždy se na nás obrátila SSM s žádostí o návrh členů komise a pak vydala rozhodnutí.
ad 1) V pravomoci jmenované komise je následně stanovení kritérií chovnosti podle místních podmínek resp. tato kritéria potvrdí pracovník SSM, který je členem komise.
ad 3) Napsat svůj názor samozřejmě samo o sobě nenávist a demagogie není. Nicméně, Františku, z Tvých příspěvků ta nenávist opravdu čiší - alespoň zvonka to tak vyzerá :-). Znám jednoho s podobnými názory a u něj je to ještě doplněno obrovským komplexem z nenaplněných funkcionářských ambicí. Snad to není Tvůj případ.
K Tvé reakci na strejdu: o pokutě konkrétně nevím, ale SSM má i jiné možnosti. Například kontroly přikrmování v době nouze, fyzickou kontrolu nahlášených LUP, kontrolu dodržování zákona při společných lovech... a o tom už jsem slyšel i zažil. A docela to zafungovalo a trofeje se příští rok objevily.
Na závěr se omlouvám za odklon od tématu a k dotazu Lovce mohu sdělit, že jsem p. Kostečkovi na okresním sněmu poděkoval za příspěvek a názor a hned jsem mu sdělil a vyzval všechny přítomné, že my budeme paličkáče mydlit nadále bez pardonu a nezapomeneme hlavně na průběrný odstřel holé, protože víme, že to funguje.
Konkrétní příklad je možno vidět zde:
http://www.omsprahavenkov.cz/?p=156 pokud se zaměříte na MS Veleň.

Autor: František Dušák | 24.05.2016 15:41
Re Figi:
1)Podle jakého § jsou kriteria chovnosti v pravomoci SSM a kde je vydává, jakým rozhodnutím? Co není rozhodnutím ve smyslu zákona č. 500/2006 Sb., správní řád, tak není závazné.
2)Nikde jsem nepsal o tom, že o CHP rozhoduje OMS a ČMMJ. OMS žádá o pověření ke konání CHP SSM a ta ho pověří.
3)To, že napíšu svůj názor je dle Tebe nenávist a demagogie. Pak ovšem nevím, kde je větší demagogie, zda u Tebe, nebo u mne. Nevím, proč bych jako myslivec měl mít nenávist k myslivcům. Já nechovám nenávist ani k OMS a ČMMJ, jen ani jedno nevidím jako svatý grál. A pro můj výkon práva myslivosti v této podobě jak pracují jsou zbytečné. Pro mne je nejdůležitější držitel honitby a moje myslivecké svědomí.
Re Strejda:
Hrozně rád bych viděl to rozhodnutí o pokutě za nepředložení trofejí. Tomu by muselo předcházet rozhodnutí o předložení trofejí a ne jen pověření o konání přehlídky. Já osobně věřím jen viděnému.

Autor: Přírodní Lovec | 24.05.2016 15:38
M.Bergman - díky za zkušenost. Ač jsem moc nemusel pana Kostečku, pořád jsem přemýšlel nad tím, proč říkal, přestaňme lovit samce I.VT. U jelení zvěře to docela chápu, dnes III.VT prakticky neexistuje.
U srnčí jsem nad tím přemýšlel, četl Schererovy zkušenosti (k nezaplacení) a proto jsem položil tento dotaz do diskuze.
Jistě neexistuje jediný správný univerzální recept (jako to měli v oblibě soudruzi) - k cíli vede vždy vícero cest.
Asi vše souvisí se vším, pokud snížím stavy srnčí zvěře na polovinu oproti dnešním, pak zřejmě budu moci uvažovat o tom, jestli tělesně vyvinutého paličkáče nechám do příštího roku. Pokud budu mít pořádek v holé, asi tím extra škodu nezpůsobím.
Faktorů je více - vnitropopulační stres (vysoké stavy), úživnost (zejména kvalitní téměř celoroční potravní nabídka), klid v honitbě (turistika, sporty, relaxace), nezdravá konkurence (černá zvěř) atd.
radekbartik - přibliž trochu podrobněji tu \"malou revoluci\" a výsledky, díky :-)

Autor: strejda zajíc | 24.05.2016 13:50
Leone,jak jsem koupil,tak prodávám.Město má právníka,takhle to řešilo,mne to míjí.

Autor: Leon Zumr | 24.05.2016 13:17
Strejdo pouze oprávněn rozhodnout o konání.Tak že by jsi mohl doplnit ty co zaplatily do kasičky města

Autor: strejda zajíc | 24.05.2016 11:04
Honzo,jen poznámku.Zákon o myslivosti říka(zkráceně)...SSM je oprávněn rozhodnout o konání atd.A pokud vydá MěÚ pověřené obce rozhodnutí a obešle uživatele honiteb,pak už přes to nejede vlak.V Písku to funguje léta,taky byli chytrolíni,co trofeje nedávali a ještě měli ramena.No a pak správní řízení,nějaká kačka do kasičky města a ejhle ono to jde.Tož tak...

Autor: M.Bergman | 24.05.2016 10:44
Aniž bych chtěl vířit diskuzi, přikláním se zcela k \"strejdovi zajíci\". U nás jsme od osmdesátých let až někdy do r. 2000 lovili předpisově, t.j. jedničky s paličkami a ostatních slabých trofejí bez ohledu na kondici, ale na růst trofejové hodnoty to nemělo žádný vliv, spíše ta hodnota klesala. Od nového tisíciletí se začala upřednostňovat fyzická kondice jak samčího, tak samičího jedince a dále kvůli nižší úživnosti honitby i redukce celkových stavů srnčí zvěře. A světe div se, už po sedmi, osmi letech se stabilizovala nová mnohem silnější generace. Paličkáči se objevují už jen ojediněle. Trofejová hodnota se kupodivu nesnížila, spíše naopak. Nechci tím ale v žádném případě rozporovat zkušenosti a praxi jiných honiteb, pokud vám trofeje a kondice u srnčí zvěře jde nahoru,asi to ve vašich podmínkách děláte správně. M.B.

Autor: figi | 24.05.2016 10:33
Já jen ještě zareaguji na příspěvek F. Dušáka. Jsou to pěkné demagogie, vedené zřejmě nenávistí k OMS, k ČMMJ a potažmo tedy i k nám všem myslivcům a členům ČMMJ. OMS a ani ČMMJ nerozhoduje o konání CHP, to je v pravomoci SSM. A kriteria chovnosti jsou také v pravomoci SSM.
Protože doržování zákona obecně není myslivcům vlastní ( lov dospělé černé v době hájení, používání nedovolených doplňků zbraně, porušování zákona o odpadech a spousta dalších, plošně porušovaných zákonů ), tak jeho příspěvek je přesně o tom, aby si každý dělal co chce. Zákon ctí málokteří a na SSM prdí z vysoka.

Autor: Jan Slavětínský | 24.05.2016 09:29
Ještě se vrátím k těm čelistem. V našem okrese se čelisti z holé srnčí a z černé zvěře předkládaly možná 20 let. U srnčího ty čelisti defakto fyzicky dokládaly číslo udané v hlášení odstřelu, takže nešlo čarovat s tužkou na papíře. Maximálně z nich bylo vidět kolik srnčat a kolik starých srn se jim povedlo ulovit,ale nic to nevypovídalo o stavu lovené zvěře.
U černé zvěře by to mělo hlubší váhu. Především pravdivost lovu a lovu sekáčů versus lončáků atd., ale nefunguje to v jednom okrese, když si ke známému do druhého okresu kde to nepředkládají ,můžete chodit pro chybějící čelist...
No a v dnešní době lovu veškeré černé a v politice přístupu k lovu to ztrácí smysl.
Já osobně bych uvítal prodloužení odstřelu u mladé holé srnčí až do března ,tak jako je to od letoška u vysoké. Vzhledem k mírným zimám a přežívání slabých kusů, by bylo možné v regulích zákona provádět náhodný sanitární odlov.
Figi, můj příspěvek níže byl rýpnutím v návaznosti na příspěvky před.
Lovče píšeš \"Františku, výstižně napsáno, k čemu je komise OMS, když mnohá MS ani nepředloží trofeje. Opravdu nevím, k čemu tohle divadlo ještě slouží.\"
Odpovím ti. Těch pár blbců a soudruhů kteří tvoří hodnotitelskou komisi jsou obyčejní lidé, myslivci kteří i něco znají a ve vlastním volnu po práci jdou přebrat a posoudit všechny trofeje, spolu s adepty připravit přehlídku, zajistit atd. aby těch např.800 myslivců z okresu se mělo na co podívat a nad zajímavým srncem pohovořit a sejít se . To jedno nebo dvě sdružení, které nepředloží trofeje (protože je ze zákona nikdo nemůže nutit), tak je prostě nedají. Život jde dál. Zajímavé je, že ti myslivci z těchto sdružení se ale na přehlídku podívat zajdou. Bohužel svojí trofej tam nemají. Trochu smutné,nevím, ale mají asi hrdost...

Autor: figi | 24.05.2016 09:18
Honzo Slavětínský, o odbornosti hospodářů a uživatelů si myslím své. V naprosté většině tomu nerozumí, a výsledkem je stav, který máme. Až na vyjímky je výsledek chovu o náhodě a často jen o tom, že svými zásahy to myslivci nestihli zkazit. Radíš blbosti. Pravidla - zásady musí existovat, zrušil bych je ve chvíli, kdy začneme lovit srnčí jen kvůli zvěřině.
A ano, nepředkládejme nic, hodiny diskutujme nad srncem, který je sotva průměrný, u holé je zbytečné vážit , natož se dívat na věk, a za celý myslivecký život se naučíme velké prd.

Autor: kocourvbotach | 24.05.2016 07:21
Když jsem kdysi absolvoval kurz na lovecky lístek, přednášel nám chov zvěře mvdr Zdeněk Kolář a ten nám říkal ze je hovadina nechat v revíru palickace,když tam je jiných srncu dost a čekat jestli něco předvede další rok,protoze i kdyby neco náhodou předvedl,stejně bude opožděný a kvalita chovu půjde do kopru...rocky strilim rád,protože pak mám aspoň dobrý pocit,ze jsem udělal správnou věc.sesteraka umí strelit každej vůl.

Autor: František Dušák | 24.05.2016 07:18
To, že se dnes v mnoha honitbách provozuje lovectví a ne myslivost je bohužel pravda. Ale to nezmění žádné CHP, kritéria červených bodů apod. To musí mít člověk v sobě nastavený myslivecko - etický kodex a chtít chovat a zušlechťovat. Tam, kde tento kodex chybí, tak tam jsou všechny vnější snahy marné a pouze samoúčelné a slouží jen jako zástěrka aby se neřeklo, že se nic nedělá. Držitelé a uživatelé honiteb jsou dnes samostatné právnické subjekty, kterým je nadřízen pouze zákon a SSM. Žádný OMS ani ČMMJ jim nemohou do činnosti nijak zasahovat. A to jak s touto svobodou zachází je právě o tom myslivecko - etickém kodexu každého člověka. Tak jako v každé lidské činnosti se zde projeví lidské vlastnosti. Někdy ku prospěchu myslivosti, někdy ke škodě myslivosti. Ovšem žádná doporučená kriteria, předkládání čelistí a spousty dalších obstrukcí nic nezmění na tom, že prvotní musí být snaha o chov v té základní jednotce - honitbě. Pokud tam ta snaha chybí, tak je vše marné a nejsou žádné zákonné páky jak stav zlepšit.

Autor: Jan Slavětínský | 24.05.2016 06:46
Přátelé hlavně neposílejte žádné čelisti z holé soudruhům na OMS a nechtějte slyšet nějaká plošná pravidla pro region nebo okres a podle těch čelistí od nich posuzovat vhodnost odlovu. To všechno si má dozorovat hospodář s uživatelem a co ,jak a kde se bude lovit je v pravomocech uživatele honitby... Svatá pravda. Proto je zbytečné se někdy divit,že sousedi vedle loví jinak,jiné srnce, třeba i takové ,které vy do řije pouštíte a \"mrzáčky\" nechávají (a mají i jiný nájem od jiného držitele honitby) ....
Myslím si, že každý myslivec,který chodí ven tak ví, co má v revíru a co odloví nebo bude lovit.
Při dnešních nadsazených stavech srnčí zvěře je zbytečné si pokládat otázku, jestli ten 12 kg paličkáč příští rok nasadí šesteráka, když ti na tu louku s ním vychází několik dobrých jiných srnců. Možná ano,něco nasadí, ale jak říká figi, co na těch slabých pučnicích může nasadit za trofej...A pořád se srnci loví podle schváleného plánu lovu (mimochodem ho schvaluje držitel honitby) , doposud v procentualní skladbě odlovu ve VT,kterou zatím nikdo nepozměnil a tak srnci v I.VT mají tvořit 50% odstřelu. To kdysi někdo s chytrou hlavou a zkušenostmi vymyslel a v celé zemi se podle toho loví.

Autor: strejda zajíc | 23.05.2016 22:52
Figi,ostatně jako obvykle,mluvíš mi z duše.A pánbůh dal myslivci flintu,aby vše SLABÉ šlo na výřad!A je lepší sedět v lese číst,kdo tam chodí,než plakat na foru ,jak to ten OMS kurví!A střílet to,co je s l a b š í než průměr.Ale dnes je trend-TROFEJ-,jakákoliv,jen,aby byla vidět.A z vlastní zkušenosti mohu říct,že je to leckdy horší v panských lesích,než u \\\"lidolovců\\\"!.
My už několik let nestřílíme paličkáře,bulkaře(áť se Tripes třeba vztekne)z jednoho prostého důvodu-prostě je nemáme!Když jsem tu před cca třicetipěti léty začínal,někteří ročci se nedali prodat,protože nedosahovali výkupní váhy(tehdy)6 kg.Dnes má roček,trofej cca 3 cm ,13-15 kg.Ale stejně těžcí vrstevníci mají silného vidláka nebo šesteráčka s kratšími výsadami.A koho tedy střílet?
A tam,kde je větší vyskyt bulkařů?Od prvního září \\\"řezat\\\"do holé.Ať sestry a matky těchto malých srnců skončí na \\\"háku\\\",však se tam z okolí natáhne kvalitnější kmen.Většina lidí pouští srnčata-kluky,byť je slabší než jeho sestra,protože po 16.5.tu má odstřelového srnce.
Takže je to zase v lidech a můžem o tom diskutovat do aleluja....

Autor: radekbartik | 23.05.2016 21:45
Začíná to vypadat na zajímavou diskuzi :-) kdyby tohle dokázal někdo vysvětlit všem bylo by to super, výhodou alespoň u srnčí zvěře je, myslím si, že je více méně věrná svému místu a necestuje jako vysoká nebo prase. Proto si myslím je se srnčí reálné hospodařit a správně chovat třeba na 1000 hektarech jako je náš případ. S takovou malou revolucí v přístupu k chovu jsem začali před šesti lety, intenzivněji před čtyřmi, ukazuje se, že to má význam. Není to samozřejmě otázka jednoho nebo dvou roků, ale ukazuje se, že je to správný směr (z mého pohledu určitě :-)) A zase platí: Kdo nic nedělá,....
Zpátky k otázce, paličkáče určitě lovit na potkání, myslím, že je trochu škoda, že tu nemáme pravidla jako např. v Rakousku, kde v tuto dobu mohou lovit i roční srny, což by určitě taky dávalo smysl a byla by lepší možnost průběrného odlovu těchto slabých srn, pokud by tedy byla chuť :-)

Autor: Fesoj | 23.05.2016 21:17
Figi, s tím předkládáním čelistí holé máš sice naprostou pravdu - ale, jak říkal Švejk, kristuspán měl taky pravdu a taky ho ukřižovali... Pamatuji, že jeden čas se toto prosazovalo na Trutnovsku - u srnčí i vysoké holé. Hodně rychle se od toho upustilo, protože shromažďovat, evidovat a dokonce ještě hodnotit čelisti byla pro většinu MH /o komisi nemluvím, tuhle práci dělají studenti lesárny v rámci praktik z myslivosti/ naprosto zbytečná práce. Pokud je sebelépe míněné a prováděné hodnocení odstřelu holé pouze na základě dobrovolnosti, bez možnosti jakéhokoli postihu třeba i za kardinální chyby, nemůže to nic přinést. Navíc leckde je problém vůbec splnit plán odstřelu holé a všechno leží na pár jednotlivcích - pouze když si někdo jde střelit tzv. \"deputát\", to si dá pozor, aby to nebyl pětikilový žebráček. A takových \"myslivců\" je mezi námi stále víc než dost a proto víc než půl století prováděný průbšrný odstřel, zaměřený ovšem pouze na samčí zvěř, nám je platný jak býkovi vemeno.

Autor: figi | 23.05.2016 19:55
Jsem přesvědčen, že by plán lovu měl být cca 8 - 10 ks na 100 ha. Z toho lze poměrně snadno odvodit, jaké jsou současné stavy. Optimum by mělo být někde mezi 1/3 - 1/2 současných stavů.
Dokud se ale nezačnou předkládat a hodnotit čelisti holé, nemůže k žádné změně dojít.

Autor: Přírodní Lovec | 23.05.2016 19:19
Děkuji za odpovědi. V podstatě jste (František Dušák i figi) napsali to, k čemu jsem jaksi dospěl během několika málo let.
Pokud jsem porovnal stavy srnčí zvěře s historií, jsme dnes minimálně na 4x vyšších a přesto slyším nářky na úbytek srnčí zvěře. Kvalita je pochopitelně odvislá od úživnosti. Jen nechápu tu \"lidovou zabedněnost\" při lovu knoflíků a paličkáčů, když za 20-30 let někteří \"zkušení a zasloužilí a vážení členové v kolektivu atd.\" nebyli schopni zlepšit kvalitu chovu a rok od roku si stěžují a vzpomínají, jaké velké srnce lovili před dvaceti-třiceti i více lety.
A tito \"zkušení\" dnes udělují rady mladým.
Nestěžuji si, jen píši, co je v reálu a v praxi leckde ještě dnes možné.
Ještě otázku figi - nějaký orientační \"optimální\" počet kusů srnčí zvěře na 100ha mi můžeš napsat ? Chápu vliv faktorů jako úživnost, poměr louka/les či pole/les atd. Ale jen cca pro info. Díky.
Františku, výstižně napsáno, k čemu je komise OMS, když mnohá MS ani nepředloží trofeje. Opravdu nevím, k čemu tohle divadlo ještě slouží.

Autor: figi | 23.05.2016 17:44
Ono je nutné si uvědomit, že v době, kdy byl Nečasem položen základ průběrného lovu srnčí zvěře, tak sám Nečas měl ta kriteria mnohem výše, než jsou obvyklá v současnosti v našich honitbách. Přitom srnčí zvěře bylo podstatně méně, než máme teď. A v tom je podle mého jádro pudla - kriteria se nastavila tak, aby se zvyšovaly stavy. Dnes k tomu není důvod, naopak mírné zimy nám nahrávají, abychom byli velmi přísní zejména k ročkům a holé. Nečas také zdůrazňoval, že lov holé je podstatně důležitější, než lov srnců, a také samozřejmě náročnější. Bohužel mi to přijde tak, že se všichni stále vzhlíží jen v trofejích, a díky své neznalosti na holou spíše kašlou.
Kecy o průběrném odstřelu a jeho zpochybňování prakticky od téměř všech, kteří si víceméně hrdě říkají myslivci jsou opravdu zaměřeny jen na trofejovou zvěř. Že se to, čemu říkáme průběrný odstřel dělá naprosto špatně, a je zaměřeno zejména na to méně důležité, v tomto případě srnce, je jen ukázka omezenosti a nedostatku znalostí.Praxe jasně ukázala, že nejdůležitější faktory jsou kvalita holé a počet kusů v honitbě. Následuje úživnost a klid v prostředí. Ten samec je někde za tím, je to správně, protože pro nás je to vlastně výsledek chovu, nikoli prostředek. Proto je základním a nejdůležitějším prostředkem chovu kulovnice, kterou řídí znalosti.

Autor: František Dušák | 23.05.2016 17:25
Figi, zcela souhlasím. To je to, co já jsem napsal jako parožení. Možná blbě napsané, ale parožení je dle mého soudu síla pučnic. A jistě další parametry jako výška, síla a členění. Ale soudruzi z OMS mají jiná kritéria. A hlavně - nedůsledně provedený odstřel holé, ten je průserem.

Autor: figi | 23.05.2016 17:16
Paličkáči jsou jen důsledek neprovedeného nebo nedostatečně provedeného průběrného odstřelu holé. Mají jeden společný znak, všichni bez vyjímky mají velmi tenké pučnice, obvykle do 8 mm průměr, ale i 10 mm. Mám ulovené paličkáče i 16 kg vyvržené, ale pučničky pořád 8 mm max. Na té slabé pučnici nikdy nebude dobrý paroh, nikdy. Paličkáče je tedy třeba lovit vždy, bez ohledu na hmotnost.
Osobně jsem přesvědčen, že roček špičák do výšky 12 cm nikdy nebude lepší, než sotva průměrný. Ti dobří ročci jsou poměrně silní vidláci, většinou ale už šesteráčci, které ale myslivci obvykle čtou jako dvouleté srnce.
Poměrhmotnosti / kondice/ a parožení u srnců je spíše pofidérní, správně je poměr parožení a věk, všimněte si, že obvykle ti nejlepší srnci v honitbě parožím nebývají ti nejlepší ve zvěřině.
Kvalitní chovná srna klade JEDNO srnče, klade velmi brzy ( duben, max začátek května - 1. dekáda) a u takovéto srny není kondice prvořadá, mnohdy je průměrná ve zvěřině. Důležité je, že klade velmi brzy ( celý život ) a to srnče má náskok, který ta ostatní srnčata kladená koncem května či v červnu nemohou dohnat, i když ta jejich matka je nadprůměrná ve zvěřině. Srna se posuzuje jen podle potomků.

Autor: František Dušák | 23.05.2016 12:04
Nechtěl jsem vůbec vstupovat do této diskuse, protože to považuji za zcela zbytečné. A zbytečné z toho důvodu, že nějaká komise OMS určí centimetrově červený bod a myslivci to berou za svaté. Komise vůbec neví v jaké kondici, v jaké lokalitě a v jak kvalitní populaci byl kus uloven. Ale komise má splněno, určila kritéria. Mne, jako uživatele, či držitele honitby nějaká komise a její zelené a červené body vůbec nezajímají. OMS má ke mě právní vztah na úrovni zahrádkářů či klubu kopané. Zásadní kriteria si stanovím jako držitel honitby a společně s uživatelem je uvedu v život. A kdo se věnuje lovu srnčí zvěře, tak chápe, že kvalitní populaci mu udělá správný odstřel mladé samčí zvěře, ale ještě více odlov samičí zvěře. Paličkáče podle kritérií nejrůznějších komisí a chytrolínů OMS lovíme už 40 let, červené body se rozdávají a kvalita jde stejně do kopru. Tam, kde se na tato kritéria vykašlali a začali se věnovat odstřelu srnčí zvěře celostně, čímž myslím – samci poměr parožení ke kondici a u holé kvalita matek tj. počet srnčat a kondice, tam mají kvalitní srnčí zvěř. A hlavně je nutno se zaměřit na všeobecný nešvar – zašetřování holé. Vždyť dnes je ve většině honiteb poměr 1 : 3,5 i více. Z toho nikdy nemůže vzniknout kvalitní populace. Už končím, jelikož toto je na dlouhou debatu, ke které není většina myslivců stejně připravena.

Autor: Oldřich Vopršal | 23.05.2016 11:37
Lovíme jako chovatelé s rozumem a citem myslivce, ne jako lovci lační po ráně, a lovíme všechno, co v chovu srnčí nemá co dělat. Nejenom paličkáče. Bez rozdílu,jestli je to srnec v I.VT, II.VT nebo ve III.VT. Je nás 30 členů a povolenku k lovu mají všichni na všechny VT. Přestože všichni lovit mohou,loví nás stejně každým rokem jen část. Do naplnění plánu. Funguje to. Žádná závist. Žádné generační rozdíly v \"právech\". Toliko moje odpověď Lovci.

Autor: Ellhenicky | 23.05.2016 10:06
Tak co jsi chtěl slyšet, když si dovedeš odpovědět sám. Výkup bere srnce, jak kdo, od 8-10 kg a pro vlastní spotřebu si nikdo nedochůdče nestřelí i když ve většině spolků a sdružení se jako první loví ta nejnižší tříd a rarity.

Autor: Přírodní Lovec | 23.05.2016 09:31
Rozumíme, vítězí tedy tradice a \"poznatky\" z dob lidové myslivosti. Děkuji

Autor: Jan Slavětínský | 20.05.2016 13:26
U nás podle letošních kriterií hodnotitelské komise, které přednesla i na Okresním sněmu a na CHPT byly tyto propozice vyvěšeny, tak průběrný je i roček špičák s výškou parůžků do 8 cm. (v loni to bylo do 6 cm). Já tyhle špičáky do 3/4 slech nelovím, ale u paličkářů neváhám. Proto mi jaksi nedává smysl zvažovat to, jestli 10 kg paldu lovit a 11-12kg ne a v zápětí střelit 12 kg osmicentimetrového špičáka. Rozumíme si?.. Lovu zdar.

Autor: Přírodní Lovec | 20.05.2016 11:44
Dobrý den,
lovíte paličkáče jako o život nebo tělesně vyspělé jedince necháváte ?