Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

"Drobná"



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: rici czech | 06.03.2011 12:47
Ono muj dojem je ten ,že není dobré vypouštět tyto odchovance tam kde se zdržuje "zbytek" divoké populace.Myslím si ,že to negativně ovlivnuje chov ,ale je to jen můj názor.V případě honů lovit pouze v lokalitách vypouštěných bažantů a příliš nezasahovat do divoké populace-můj názor je ten ,že reprodukční schopnost a zdárné vyvedení mladých je u původní populace procentuelně vyšší než u vypouštěných,kteří ztácejí schopnost se lépe chránit před predačním tlakem.Ono původní noční hřadování na stromech nad zemí je už utopie:))

Autor: Martin Skřivánek | 06.03.2011 12:10
s těma kvočnama mám sejné zkušenosti jako rici czech ale prostě o něco líp zazvěřené to bylo,je otázkajestli je to dobré natáhnout tam škodnou a ta zdecimuje i divoké bažanty.možná jednodušší a míň pracnější je vypustit slepice.

Autor: rici czech | 05.03.2011 18:10
U nás se praktikoval odchov 1-2 denních kuřat pod kvočnami domácích slepic -každá kvočna zvlášt se svým "hejnkem" cca 10-15 kuřat ,ve voliérce cca 2.5-1m.Vypouštění do honitby taktéž stylem pozvednutí tak aby se mohli projít ven a zase zpět kde se jim sypalo krmení po určitou dobu.Vypouštění probíhalo v místech pro bažanty velmi vhodných kde se v minulosti vyskytovali v hojném počtu-krmení po celou dobu.Hlídkování v době vypouštění bylo samozřejmostí .Obvykle se do těchto míst "srocovala" škodná ze širokého dalekého okolí.Další nevýhodou je ,že je to stále "krotký chov".Při obchuzce se psem nejevilo hejnko obvyklou plachost jako divoká populace bažanta.Do podzimu zpravidla zustalo tak 10% jedincu.

Autor: jirka marek | 05.03.2011 16:52
Franto vypouštěli se v kleci jak píšeš přes mřížku ven,ale já jsem nebyl přímo u toho,dělali to 2 naši členové,letos jdu do toho s nimi,pak napíšu víc.

Autor: rici czech | 03.03.2011 21:19
Z vlastní zkušenosti co jsme po několik let odchovávali a vypouštěli bažanty a několik let po zpátku i koroptve mohu říci ,že pokud se jim nevytvoří životní podmínky -počínaje "škodnou" a konče vhodným biotopem tak je to pouze ztráta času, peněz a sil.Tím nechci nikomu brát iluze a nadšení ale při vzpomínce kolik se toho za ty roky vypustilo a vybudovalo tak je mi z toho hodně smutno.Každopádně všem přeji hodně uspěchu:)))

Autor: Vrba Frantisek | 03.03.2011 21:07
Jirko trošku to vypouštěni rozved.Jaké kvočny,kolik kuřat pod jednu,a jak jste je pouštěli-z bedny nebo kvočinka v kleci a kuřata přes mřížku venku a na noc zpátky do klece.F.V

Autor: jirka marek | 03.03.2011 20:48
U nás bída.Jenom teď při honcování se dá napočítat někde i k deseti kusům pospolu,ale to budou jak psal Radek,zajíci přiběhnuvší i z větších dálek.(Teda doufám,že to není pravda).
Bažanty jsme loni vypouštěli z pod kvočen a zatím přežilo jen 6 kusů.Škoda,že náš hospodář nemá o toto zájem(bohužel má jediný zkoušky),ale už od soboty zahajuju s kolegou kurz.
Drobné zdar!

Autor: rici czech | 03.03.2011 17:03
No nevím u nás na severu moravy jsme asi před cca5-6 lety zaznamenali vcelku nárust stavu zajíce,ale poslední 2 roky asi vlivem deštivých jar opět pokles.Přitom v letošní zimě moc stop od lišek jsem nezaregistroval tož uvidíme v létě.Zajímavé je že v jedné příměstské honitbě blízko ostravy na honě loni bouchli asi 70 kousku a stavy se jim tam drží na poměrně velmi slušné urovni po několik let.Přitom je to na hranici jedné největší prumyslové zony.Civilizační vliv- doprava-škodná apod. na nejvyšší urovni,tak nevím.

Autor: Radek Chadim | 03.03.2011 14:10
U nás na východě Vysočiny už je to léta bída, lov-nelov, počasí-nepočasí, stavy jsou pořád stejně nízké, zajíců málo, bažantů skoro 0, koroptve se jakžtakž drží těch pár hejnek. Na jaře vidět jsou hlavně zající, loni jsem jich napočítal u mého řepkového videomísta i 15 na ječmeni o ploše 10 ha, pak povyrostlo obilí, poseklo se obilí a zající jsou pryč. Pak na honu honíme jen sami sebe.
Když jsem začínal chodit jako honec před 15 lety, v lese na honě se ulovilo 30 zajíců a tehdy ti starší vzpomínali, kdeže jsou ty doby, kdy se jich lovilo na stejných místech 150. Dnes se loví na jednom honu +-3 a už i já vzpomínám na doby, kdy se jich lovilo těch 30. Loni na honu tomu nebylo jinak, ale zajíců bylo vidět více než jindy, já sám jsem při honu dokonce na dva střílel a další 4 viděl, což při úrodě divočáků, jaká loni byla, a při vlhkém počasí, jaké panovalo přes léto bylo ještě mnohem více překvapující.
Letos v lednu byli zase zající na zasetém vidět, ale patrně při honcování se stáhnout z hoooodně velké dálky všichni zající z okolí a koncentrují se na jednom místě. Po honcování se zase rozutečou a pak zase není nic.

Autor: Miroslav Šafr | 03.03.2011 10:53
U nás na Vysočině, okolí Nového Města na Moravě jich taky pár desítek máme. Kupodivu ačkoliv je to zajíc polní a polí tu moc není se jeho stavy stále drží. Bohužel kromě pár hejnek koroptví a kachen je to už jediná drobná v revíru. Bažanti bohužel zmizeli úplně. Kromě pár honů na kachny již několik let žádné hony na drobnou neděláme a tak si ji šetříme na kukačku.

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.03.2011 07:49
Březňáci jsou už minimálně 14 dní.Jinak zajíc polní je savec, na Moravě se běžně vyskytující, v Jižních Čechách je to druh takřka vzácný a to z hlavního důvodu, protož jste je všechny sežraly....
Vy máte černou, my máme zajíce...Z
Pokud bude suché jaro, jakože podle předpovědí vypadá, že ano, tak by se snad konečně ty zdecimované stavy mohly zvednout.

Autor: Jan Slavětínský | 03.03.2011 07:29
Třetí rok kupujeme každým rokem čtyři páry zajíců 1:1. Kluk z MS má kamaráda někde na Děčínsku, chodili spolu na lesárnu, tak nám je nechávají. Od té doby co oživujeme revír, tak se zajíci trochu zvedli a ukazují se. Minulý týden na sněhu - stopy vidět jsou, tak že zajíc nějaký je...

Autor: Daksl Kopov | 03.03.2011 07:20
A co je to Jindro ten zajíc??
U nás není vidět nic.

Autor: Jindřich Šimara | 03.03.2011 07:17
Pavlíku to jsou malí zajíci narození v březnu,to my tady dole známe.:))

Autor: Daksl Kopov | 02.03.2011 19:42
Co to je????

Autor: Jindřich Šimara | 02.03.2011 18:55
No nevím,co je na tom divného? V tuto dobu už jsou březňáci.

Autor: Martin Svoboda | 02.03.2011 18:48
Dneska jsem videl 5 zajicu.Na tom by nebylo nic divneho,ale zajimave bylo,ze se honcovali.U nas v tuto dobu,vzdy meli "breznaky".A vzdy meli od honcovani na chvili pokoj.

Autor: rici czech | 02.03.2011 18:23
Tak jak to u Vás vypadá se stavy drobné zvěře po "zimě"-?