Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ramo | 01.12.2016 09:13
Lovu zdar všem!

Autor: strejda zajíc | 30.11.2016 22:20
No co,risknu to!Když se včera Radek pochlubil sobotním honem,zkusím to i já s naháňkou z téhož dne.V první leči 31 ran-12 prasátek a jedna liška!K neuvěření!!!V druhé,a zároveň poslední,přibyli ještě dva čuníčci.Protože jsem kluk moooc šikovný,po krutém boji se mi podařilo vyhnat 12-15 divočáků z trnkového houští,naštěstí(jejich)se netrefili do střelců,jinak mohlo být(pro ně)ještě hůř.Naše Andulka,v tu chvíli nejšťastnější bulo ve střední Evropě,držela pašíka a vůbec jí nevadilo,že je až po hřbet v potoce.Dokud nezhaslo,držel i Aris,pak musel mlátit ostatní psy,protože to bylo \"naše prase\".Ještě v pondělí jsem měl cizí nohy a doteď mám v kolenou nějaký písek,či co.Holt už jetej dědek...Však mám od Nového roku důchod,tož,mlaďoši,pořádně na mne makejte!
Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 30.11.2016 01:17
Míro Lovu zdar!

Autor: Miroslav Štědrý | 29.11.2016 20:37
Dnes jsem se konečně zase jednou dostal na čekanou.Počasí bylo parádní , tak proč sedět doma a po 15-té hodině už sedím na kazatelně v kraji lesa s výhledem na zaseté pole.Asi hodinu se nic nedělo tak jsem se spíše kochal a vidím zhruba 300 metrů vytahovat na pole kus srnčího.Má namířeno rovnou ke mě , pozoruji ho dalekohledem a zdá se mi celkem slabé a srna nikde. Chvíli ho ještě pozoruji dalekohledem , srnče zastavuje zhruba na 150 metrech to už měním dalekohled za kulovnici a čekám až bude srnče na široko.Trvá to snad celou věčnost ale nakonec se pomalu natáčí bokem , bod usazuji na komoře a po pohlazení napínáčku třeskne podvečerem rána a srnče zůstává v ohni. Lovu Zdar

Váha srnčete po vyvržení 4,5 kg
ČZ 550 , 7x64 ,Lapua Naturalis 10,1 g

Autor: Radek Chadim | 29.11.2016 19:22
V sobotu jsme měli hoňonaháňku na drobnou, ulovili se 4 zajíci, jen těsně se neulovili 2 lišky, a když jsme se vraceli zpět k autům, tak psi začali hlásit a bojovat v rákosu, jařku že tam bude zapíchnuté nějaké prasátko, a pejsci v něm objevili vydru, která se nakonec bezpečně schovala v kanále. To jsem u nás ještě nezažil.

Autor: Tomio | 22.11.2016 07:47
Rone, ano zadní běhy, to jsem malinko rupnul z mluvy.
Ohledně vnadiště, ano prozradilo ho vnadiště.
Tento daněk byl uloven na ochozu k vnadišti,zároveň byl uloven jako nemocný slabý kus, a ten se loví vždy a všude. Na ty jablka chodí další 2ještě silnějšího daňci. Ale proč bych je střílel u hromady, když si je za rok, pokud je nepobijou polňaci,můžu si je prohlídnout v říji, to je nejkrásnější lov vysoké parohaté zvěře.

Cílem v honitbě je odlovit kusy slabé, nemocné a mít zdravý genofond zvěře.

Autor: Ron Gordon | 21.11.2016 20:14
Lovu zdar! Nevím proč, ale stále častěji se setkávám s \"Upřímným Lovu zdar\", které tak nějak začíná doplňovat \"lovu dík\". Já Ti Tomio naopak zcela upřímně vytknu slabě pohyblivé zadní nohy a podle fotografie i tu hromadu jablek a krmeliště, které bylo určitě hodně daleko od posedu.

Autor: Fesoj | 21.11.2016 12:08
Upřímné Lovu zdar ! Zejména gratuluji ke zkrácení utrpení toho daňka. Mně se kdysi /v r.1989/ povedlo něco podobného. Jelen, oboustranně korunový dvanácterák, věk 7 let, hmotnost - světe zboř se - 57 kg. Kostra potažená kůží, rozstřelený kyčelní kloub, hnis, smrad, celá kýta na újeď, zbytek rozdělen pro psy. Na přehlídce trofejí označen jako mimořádně nadějný, ovšem veškeré sankce žádné. A tak to má být.

Autor: Tomio | 21.11.2016 08:54
Teď se trošku vrátím k loveckým zážitkům z října a listopadu.
Bylo toho opravdu hodně, dančí říje se letos rozběhla velmi pěkně na začátku října, s tím, že jako každý rok bylo nutno ulovit holou před možnou povolenkou na daňka vyšší věkové třídy. Z usnesení schůze se odlov holé měl provádět v lokalitě, kde se dančí posléze stěhuje na zimoviště kvůli škodám na porostech.
Na tomto místě však dančí se vypařilo, vinou těžby, dobré potravní nabídky na okolních polích. Takže dančí se pěkně nastěhovalo do klidových zón. Pak přišel týden 17-21.10, kdy jsme s Radkem vyrazili na nějaká ta videa. Počasí nám vůbec nepřálo říje se úplně zastavila. Podařilo se nám natočit jednoho medailistu. Radku hod na web do videí.

No a jak to tak bývá host odjede a přišly 4dní chladnějšího počasí a daňci byli ve formě po celý den. A po těchto čtyřech útlum konec, prostě u nás ať jak je 25.10 říje končí.
Ke konci říje se mi podařilo ulovit danče, dá se říci, že poslední rochnutí utichlo se zhasnutím mého dančete.(16kg).
Tak nastalo chození po III.V věru po říji se ta atraktivita lovu vysoké vytrácí. Viděl jsem asi 2silné daňky bez náznaku výkroje a jeden se mi zdál mladší. Pak jednoho večera jsem si zradil při výstupu na posed hodně dobrého lopatáče s parádní hmotou a račími klepety. Poté se ulovila plánovaná trojka.
Tak jsem si odskočil na dvě čekané před úplňkem na divočáky. No toliko prasat, co jsem viděl. Když jsem došel na posed vytahovalo mě 25divočáků na čerstvě zasetou pšenici. Tajně jsem doufal, že vůně kukuřice ve válci je přiměje ke změně trasy, ale nikoliv. Tak si Sv. Hubert vyžádal šoulat za nima, což se mi podařilo a došel jsem je na cca 60m.Prasata řádila a opravdu v jejich kvičení se dalo i telefonovat, no nic pištork nemám tak lehám na zaseté ale zrada, jsou na obzoru a za nimi v dálce světla lomu a vesnice. Tak vyčkávám. Trochu mi popochází a začínají být nervózní, najednou z protější hrany lesa vychází 3silní divočáci a asi 10selat. Vedoucí bachyně pokračují proti sobě, jak jsou deset metrů od sebe, zadní vyrazí k té první a ta se dává na ústup přímo proti mě a strhává sebou svoji pětadvacetičlenou tlupu. A jdou přímo na mě, tak si říkám, a teď co, stojí prasata na 15m předemnou daunují chumel a bachyně mě chce podle zvuků co nejrychleji sežrat, její odvaha trvá asi 10vteřin, ale je to věčnost. Posléze je chytřeší a obchazí mě. No už jsem se viděl, jak mě sežere za živa.
No obracím se a odcházím na posed pro klobouk a hle dva čuníci vystupují na louku a buchtají jsou sice větší, ale jsou to lončáci si říkám, tak ustaluji bod na kříži, ozvěna se odrazí od hranu lesa a dva silné nárazy do stromu prozrazují směr odcházející zvěře. Najítí čuníky bylo otázkou pár minut, ale jeho váha 80kg mě silně nepotěšila, příště holt zase poctivě selata, to práce s naložením je úmorná, druhý den ve dvou, a ještě z takového bordelu do stráně.

Druhý den, kontrola fotopasti a na fotopasti daněk s obrovskou boulí na předtím běhu, celý zchudlý, v paroží vypadá slabší než další 2, kteří tam chodí na jablíčka. Tak po pět dní večer i párkrát ráno, přišel mi tam nádherný pravidelný lopatáč, radost pohledět. Až 14.11 po usednutí na posed, asi za pátnáct minut slyším po pravé straně za zády lupnout větvičku, posléze si všímám daňka , který těžkým krokem pomaličku postupuje tyčovinou, slabý ve zvěřině, kulhá, víceméně zadní nohy slabě pohyblivé. Lopaty odpovídají fotce, musí to být, jde ale pravým bokem ke mně, nevidím levou stranu, ale musí to být on, takových daňků tu nebude více, horečka stoupá, daněk se zastavuje a jistí, stojí za stromy a říkám se, teď musím, vítr sice není, ale vánek občas je cítit a může na něj přijít, jak udělá krok, napnutí napínáčku, daněk jistí a otáčí hlavu na mě, odkryl komoru, střílím, daněk zůstává v ohni, stříleno na 35m. 8*57JS, první silný daněk za 11let myslivosti. Druhý v životě, silná horečka se dostavuje, sedím na prvním šprušli od žebříku a prožívám ony pocity, ještě kontrola zda je to na 100% on, ano je, 53kg s hlavou a běhy. Zvěřina jen kýty zachráněny, na levém plecku hnis, smrad, boule. Trpěl, hodně trpěl.
Odhad věku 7+let(myslel jsem asi 5-6), body medaile to nebude, cca 152-155CIC.
Ale hřeje u srdce, hlavně oním sanitárním odlovem i více než zdravý medailový daněk. Fotky najdete ve fotogalerii.

Autor: Tomio | 21.11.2016 08:27
Možná by toto vlákno, chtělo od určité doby přesunout do vlastního tématu, protože to není o dnes.

Ač je hodně pravdivého, jsou zde dobré absurdity.
To chcete podmínit získání LL tím, jak kdo zastřílí na holuby na střelnici u zkoušek, to je dost povrchní. Kdo z Vás držel předtím zbraň a byl schopen trefit alespoň 1/3holubů. S cizí flintou. Ať žije narcismus.
Je správné, že vůbec nezáleží jak kdo zastřílí, ale jak se zbraní zachází, vždyť když někam jdete na hon, není výjimkou nezlomená flinta, a to mnohdy již při nástupu na leč i nabitá. A je mi jedno jestli ten člověk trefí na 100m tečku v pivním tácku.

Každý je sám natolik spolehlivý, kdy si věří střílet a kdy ne, a když si není jistý střílet na 100m tak bude střílet na 50m. Pokud má cit ke zvěři a je schopen analýze, může být komukoliv kulový po tom, jak střílí na 100m.
Střelby mají být od toho, aby se všichni sešli, zkusili své flinty, případně upravili nástřel a je to a ne nějakým testem, že musí nastřílet tolik a tolik a pak má povolenku.

Každý si to ve své hlavní honitbě může udělat po svém, nicméně neznamená to, že v soukromých honitbách je vše zelenější a krásnější než ve spolkových. Záleží na struktuře spolku a jeho vedení a jde to a vesměs dobře.
Některé věci, co mi občas zdejší taťka webu povídá jsou až absurdní a jen potvrzuje, že uspořádání HS je asi to nejhorší, co se může stát.

Autor: František Dušák | 20.11.2016 11:10
Ano, souhlasím s nastavením tvrdých pravidel. Ale v jednotlivých honitbách. Podle jejich přání, přání každého soudruha a konečném konsenzu. Ne státní direkcí. Stejně jako nekuřák nesouhlasím s plošným zákazem kouření, stejně jako nesouhlasím se všemi možnými dotacemi na cokoli, stejně jako nesouhlasím s kontrolami kotlů, komínů a já nevím čeho všeho ještě, tak nesouhlasím se státní direktivou na zkoušky ze střelby. I když ta slavná ČMMJ by to vlastně mohla vyřešit. Dosud jsem nepochopil, proč jako relikt socialismu musí být u zkoušky o první lovecký lístek prováděna střelba, když mi to nijak neumožňuje získání zbrojního průkazu. Tak ano. Zbroják je zbroják, tam ať se provádí zkouška tak jako dosud. A LL je LL a tam ať se buď zkouška ze střelby zcela zruší, nebo ať nabude zcela jiných kvalitativních rozměrů. Ono to nyní vypadá, že si protiřečím. Že nechci žádnou direkci a současně jedním dechem direkci naznačuji. Ale ČMMJ je prý výběrová organizace, tak tam zkoušky budou dělat jen ti nejlepší a kdo bude mít zkoušky od ČMMJ a ne od jiného právnického subjektu, tak vlastně bude kvalitně prověřený střelec. A kvalita střeleckých zkoušek na první LL konaných pod hlavičkou ČMMJ je jen a jen v její kompetenci.

Autor: Václav Sládek | 20.11.2016 10:54
Taky jsem se byl včera \"sprchovat\" jen černá nebyla doma.Večer poslední leč samozřejmě se soudem,hudba zpěv.Někde jsem ztratil hlas.Krásně prožitý den.

Autor: Radek Chadim | 20.11.2016 10:47
Včera jsem byl na honu zase po roce v MS Moravec-Radkov, přes velice špatné počasí se ulovilo 27 zajíců a 37 kohoutů a tušímže 14 kachen, přesto, že jsem byl na konci mokrej jak pes, tak se mi to líbilo stejně jako loni.

Autor: Radek Chadim | 20.11.2016 10:39
Fido, máš naprostou pravdu. Já po událostech v našem HS taky v demokracii neboli ve vládu lidu nevěřím, protože aby věci na kterých mi záleží a věnuji jim nemálo času měly nějaký alespoň trochu pozitivní směr, tak musí být člověk despota, nastavit pokud možno spravedlivá a jasná pravidla a na těch trvat, i kdyby se negativně dotkla jeho samotného. Jak se to neudělá skutečně důsledně, tak pak si každý dělá co chce, protože ten je kamarád toho, ten zase toho, ten nemá rád toho, ten to chce dělat takhle a druhej úplně jinak, a pak člověk zjístí, že dělá něco, co ho ani nebaví a ostatním anarchistům je jen za blázna. Bez pravidel a jejich kontroly dodržování se všemi důsledky to nejde, ať už ze strany státu (tam je to na velice tragické úrovni), nebo společenství lidí.

Autor: Fido z Řáholce | 19.11.2016 12:14
Víš Pepo, ale ty začátky nebyly jednoduché. Většina hostů byli bývalí členové MS, kteří si ke mě přinesli spolkové návyky. Těžko se srovnávali s tím, že nebude žádné usnesení,že není výbor, že rozhodovat a velet bude jeden člověk. Ale když jsem jim nechal 2 roky na \"srovnání se s novou realitou \" a těm co nepochpili jsem, byť třeba na určitou dobu, odebtral povolenku, sklidnilo se to. A o tom to je. Nejsem ranař, dokáži pochopit, že i myslivec je jen člověk, který se může mýlit. Ale to chci i od druhé strany.

Autor: Karel Zvářal | 18.11.2016 21:10
Pravdu díš, Josefe, jenže někdo je na slovo \"zastavit-stát\" alergický:-) Je celkem jedno, na jaké úrovni se toto opatření provede, jestli celostátní, nebo místním osvícencem, ale výsledek je stejný - a o ten tady jde. Ať se účastní ti, kdož se mohou, nikoli musí (jaké nehezké slovo!) prokázat dokladem o absolvované střelecké zkoušce.

Autor: Karel Zvářal | 18.11.2016 21:02
Řek bych, že jste kápli na správný způsob naháňky (\"organizace práce\"). Není účelem prohnat (vyhnat), ale v poklidu nalovit. Černá nerada opouští kryt a pokud to situace jen trochu dovoluje, drží se \"doma\". Proto je logické, že v tomto stylu budete i nadále pokračovat. A jednotlivé tlupy o sobě navzájem vědí, takže pokud se vedle uvolní buchtovací místo, je záhy zase obsazené. Je velký rozdíl střílet na rychle běžící kus přesazující z hustníku do tyčoviny přes cestu, nebo na utahané kusy, které nevědí, kde je bezpečněji a jen pomalu postupují tam a zase zpět. Palec nahoru a lovu zdar!

Autor: Fesoj | 18.11.2016 21:02
Fido, pokud to u Tebe funguje tak, jak jsi napsal, smekám klobouk. Tak to má byt, tak je to správne... Nicméně to nic nemění na skutečnosti, že i když slovo \"povinnost\" na Tebe mnohdy působí jako červený hadr na býka, Ty sám jsi pro výkon práva myslivosti ve své honitbě určité povinnosti zavedl, protože bez nich by to nešlo. Ale upřímně, kolik je takových honiteb, kde si \"pán myslivosti\" coby osvícený diktátor něco takového dokáže prosadit ? Bohužel, asi jich moc nebude - a je to škoda. A protože s nějakou dobrovolností bychom došli leda tak do prdele, nechápu, proč systém Tebou zavedebý, kontrolovaný a přísně dodržovaný v Tvém revíru nezavést celostátně.

Autor: Radek Chadim | 18.11.2016 20:21
Takže pak jediné divné je, že po novém roce je zase v lese množství divočáků takové, že si člověk říká, jestli se mu ta předchozí naháňka jen nezdála, ale to už je jiný příběh :-).

Autor: Radek Chadim | 18.11.2016 20:17
Nechci se vměšovat do této slušně vedené diskuze, kde se nikdo do nikoho nenaváží :-), ale úspěch na lovu není dán jen uměním střelby, ale také přípravou na lov a jeho organizací. Léta jsme náš pidiles (defakto 60 ha, letos ještě o 15 navíc) honili nejprve po stráni k říčce ve směru po jejím proudu, divočáci vetšinou si tam našli mezeru, prorazili skrz přes vodu k sousedům, ulovilo se pár kusů a byli na měsíc a půl pryč. Loni a letos jsme změnili strategii, nejprve honíme rovinu nad strání a pak se stočíme na stráň a honíme to v protisměru než dříve, ale divočáci se jednak rozdělí a motají se naším lesem dokola, mnohem více toho naběhají a ke střelcům už doběhnou v klidu, když se střelbou otočí zase zpátky než doběhnou zase ke střelcům, tak už jdou zase pomalu, a tak se jich mnohem více uloví. A to je tam ještě pořád hodně míst, kde můžou bez rány uniknout. Také to chce dostatečný počet lovců, což dříve nebýval. A množství divočáků už těch 5 let zůstává stejné, akorát teď se vyloví celý les a minimální zbytky tam stejně zůstanou, protože se zarazí někde uprostřed, kde už se to znovu nehoní, a to máme les široký od říčky k okraji lesa jen 800 m. Nemluvě o tom, jít si to projít předem, namalovat na stromy štonty, prostě ten lov předem připravit, pak už to jde o poznání lépe. Prostě není nad to začít nad lovem trošku přemýšlet, i když možná jsme měli jen dva roky po sobě poměrně štěstí.
Nedělám si izluze, že by někteří lovci stříleli lépe než jiné roky :-).

Autor: Fido z Řáholce | 18.11.2016 09:29
Pro Josefa.Pepo, já mám honitbu v nájmu a tudíž jsem učinil takové kroky, aby zde byl pořádek, dodržován ZoM, PŘ a další mnou zpracované směrnice. Jejich dodržování je zásadní. Jak jistě víš, nejhorší práce je práce s lidmi. Pro kulové střelby zajistím (a zaplatím) střelnici s dozorem a je na každém hostu, který hodlá u mě lovit, aby kontrolní střelby provedl. Prostě si pravidla určuji sám, nechci mít problémy, a to jak se st. institucemi, tak s vlastníky HP. A ono to funguje. Jde o stálé hosty, nechci jich zde mít moc, stačí mi jich 18. Naháňky nedělám. Jak jsem uváděl černou nemám normovanou, nezdržuje se u mě, prostě jen prochází nebo si přijde na vnadiště něčeho zobnout. Na to, že zde nemá \"trvalý pobyt\" lovím mezi 150-200 kusy ročně. Honitba je z 70% polní. Společný hon na černou byl v honitbě ještě z doby MS v r. 2000,kdy bylo hodně sněhu a obeznán rudl cca 28 kusů zalehlý v jednom hustém porostu. Odloveno 11 kusů.

Autor: František Dušák | 17.11.2016 21:25
Rone, já zde chytrolínuji alespoň pod svým jménem a každý si může dohledat co a kdo jsem. Ty chytrolínuješ no-name. I když strejda gůgl řekne vše i o tobě. Akorát to chvíli trvá. Já holt jsem stará škola, pokud s někým diskutuji, tak se představím. Slušnost není slabost. Ale to je jedno, vás no-name chytrolínů je zde více.

Autor: Karel Zvářal | 17.11.2016 21:06
Omluva Ricimu, nedopatřením vypadlo slůvko \"to\" za je.

Autor: Karel Zvářal | 17.11.2016 20:59
Rici je v ..., někdo s Námi si dovolil nesouhlasit! Františku, ten tvůj největší problém, kterého se držíš jak košule, také vznikl absencí toho, o čem je tu řeč:-). Holt, pro někoho je to sprosté slovo, ale již staří klasici říkali Důvěřuj, ale prověřuj. Ráno broček v krku, večer je toho plná televize. A jak se také říká, komu není rady... A v dnešní době se soudit, kdo to zavinil, jestli já, nebo oni...

Autor: František Dušák | 17.11.2016 20:45
rici - Je to marný, je to marný, je to marný. Hromada lidí, pokud by nebyl určen noční klid, tak neví v kolik má jít spát.

Autor: Ron Gordon | 17.11.2016 20:43
No nějak nám to \"dnes\" vykolejilo. NO když se do toho vloží ten nejchytřejší s chytrých tak to se to rozjede. Ani by nereagoval, kdyby se tak chytrolinský nenavezl do Josefa. Já vím, že on se dovede obhájit sám, ale právě před chvíli jsem dosledoval pořád Prostřeno a tam také dnes exceloval jeden takový nejchytřejší. Já si myslím, že jak u SNB tak následně u Policie musel příslušník velmi dobře přemýšlet, velmi rychle se správně rozhodovat a mnohdy ve vteřinách a zákrok musel provést v souladu se všemi předpisy a nebylo jich málo. Na hodnocení zákroku měli nadřízení a soudy dostatek času a hledali kdejakou veš. Ale aby nebyl jen obhájcem Josefa - Fido si pustí na naháňku jen toho o kom ví jak střílí, ano Fido si to jako nájemce honitby může dovolit. Ve spolcích je běžné, že každý člen si může pozvat na naháňku jednoho - dva hosty a jak může vedoucí naháňky vědět , jak tito lidé střílí. Další otázka je střelba na pohyblivý terč, proč by měl někdo prokazovat své umění lovu na pohyblivý terč, když zvěř v pohybu neloví a na stojící zvěř se dá střílet jak na naháňce tak nátlačce a tak by se dalo pokračovat . Ano,MYSLIVOST DNEŠNÍ DOBY, je vidět jak dopadla. Ono demokracie je dobrá věc, ale musí se dodržovat, musím mít na zřeteli, že moje demokracie končí tam, kde začíná demokracie někoho jiného. Demokracie je také podřízení se názoru většiny. Nechť jsem jak chci na co alergický takže to \"musíš\" je nutno respektovat. Jinak začne platit zákon džungle.

Autor: rici czech | 17.11.2016 20:31
Již několik let pozoruji v tomto státě jen jediné: nařizuje se,zpřísňuje se,zakazuje se ,.....,ale už chápu po přečtení některých příspěvků proč.Protože občané tomu sami nahrávají...

Autor: Karel Zvářal | 17.11.2016 20:27
Nemůžu si pomoct, ale přece pro toho, kdo si nejen věří, ale chce, aby mu věřili i ostatní, tak pro něho to musí být rutunní formalita, stejně jako dýchnout. Takto se šprajcovat, to už je důvod k podozrivému pohledu... Je dobré, když někdo zná všechny střelce, ale ne všude tomu tak je. Takže \"pomoci státu\" v tomto směru bych se vůbec neobával. To nejen proto, aby si dotyčný nemyslel, že je vylučován neprávem. Prostě \"usvědčí se\" sám. Myslím, že hledáš problém tam, kde není. Za mně tedy: na každého stejný metr.

Autor: rici czech | 17.11.2016 20:23
Ve Švédsku funguje lov a vydávání povolenek ůplně jinak nežli tady u nás.Nemíchejte hrušky s jablkama.

Autor: František Dušák | 17.11.2016 20:14
Karle, zrovna Švédi jsou socbuzeranti \"parexcellent\". Ti už mají normu snad i na \"chcaní\". A pokuď existuje \"nebuď labuť\", tak tam nefungují předposlední a poslední věta mého předchozího příspěvku.

Autor: Karel Zvářal | 17.11.2016 20:06
Františku, to je právě věc názoru, jestli dobrovolně, nebo dobrovolně povinně. Ti Švédi to nedělají z nudy, nebo že by chtěli někoho buzerovat. Prostě i dobrý střelec nemusí být ve formě, a je na něm, aby to aktuálně prokázal. Protože jsou spolky a není jich málo, kde také vědí, jak kdo střílí, ale \"helé, nebuď labuť, dyť sme kámoši, ne?\"... Vždyť není účelem ulovit, ale dobře se pobavit?! A když potom v hospodě se jich zeptají, kde po těch dopoledních manévrech to mají, tak nikdo nevěří, že jim k tomu stačí prsty jedné ruky... No a přes žertovné narážky se také mj. vytváří pohled veřejnosti na muže v zeleném.

Autor: František Dušák | 17.11.2016 18:30
Fesoji, zase špatně. Fido si na naháňku pustí pouze lidi o kterých ví, jak střílí. Tam nikdo nemá nárok přijít jako střelec, tudíž je mu u \"prdele\", zda mají někde provedené kontrolní střelby. Ale zná ty střelce a proto je zve. Ty neustále žiješ v té době, kdy jsi měl nalajnováno co smíš a nesmíš a nejsi schopen se z toho vymanit. Ono naučit se žít se svobodným rozhodováním vyžaduje velmi mnoho vnitřní disciplíny. U SNB jsi nad svobodným rozhodováním přemýšlet nemusel, vlastně vůbec přemýšlet. Tam svoboda rozhodování nikdy nebyla. Ale prosím Tě, nepřenášej to do myslivosti dnešní doby. A když, tak jen ve vašem spolku. Promiň mi, prosím, moji trochu agresivnější rétoriku, ale já jsem na veškeré \"musíš\" ze strany státu úplně alergický. Pokud nejsem schopen si udělat pořádek v MS sám a spoléhám na stát, tak jsem blb. A to mi nikdo nevymluví.

Autor: Fesoj | 17.11.2016 17:38
Fido, ale teď Tě vůbec nechápu. V 11.22 uvádíš, že ve vaší honitbě se Ti povedlo tu POVINNOST kontrolních kulových střeleb prosadit /což Ti chválím/, na druhé straně se vehementně stavíš proti tomu, aby pro každého platil stejný metr. Stačí jenom, když u Tebe v honitbě proběhne naháňka na černou. Pokud kdokoliv z Vašeho spolku nebude mít splněné kulové střelby, nesmí na hon jako střelec - což by sice bylo v pořádku, ale co hosté ? Pro ty Váš provozní řád přece neplatí - takže cizí s flintou, domácí bez ní ? Proto jsem jednoznačně pro povinnost splnění kulových střeleb bez výjimky,pro každého vlastníka lovecké kulové zbraně, i za tu cenu, že by tento bod měl být doplněn do Zákona o myslivosti. Jinak - bráno ad absurdum - bychom mohli dojít v rámci dobrovolnosti až k tomu, že pro výkon myslivosti na svém pozemku bychom vlastně žádný zákon nepotřebovali. Pane Bože a svatý Huberte, račtež nás před takovouto měrou \"svobody\" a \"dobrovolnosti\" ochrániti ! Amen.

Autor: Fido z Řáholce | 17.11.2016 16:15
Pepo, nemohu s tou poviností souhlasit. Slovo povinnost (někomu není dobře při vyslovení tohoto slova např. v kontextu s poj. Halali a s tím spojené členství v ČMMJ). Spolky mají právní subjektivitu a do stanov a PŘ si mohou dát cokoliv co nezavání diskriminací, omezení práv, atd. Je proto na orgánech spolků, poř. soukr. vastníků honitby, jak budou mysliveckou činnost ve své honitbě zabezpečovat a provozovat, samozřejmě za dodržení ZoM. Odvykněme si čekatna pokyny shora, po dlouhé době máme možnost si sami sobě vládnou, alespoň pokud jde o tu myslivost.

Autor: Fesoj | 17.11.2016 15:34
Chlapi, máte sice pravdu - ale v zásadě se shodujeme na tom, že aby se něčeho dosáhlo, ty střelby musí být POVINNÉ a žádná dobrovolnost. Pak je už jedno, zda jsou ty střelby na úrovni spolku, okresu či na úrovni celostátní. Prostě dokud nesplníš, nebudeš lovit, stejně jako v tom Švédsku. Již vícekrát jsem četl o tom, že někdo musel ty střelby poněkolikrát opakovat - ale nikdy o tom, že by se z toho chtěl někdo vyzout, jako by se to docela určitě stávalo u nás. A právě proto, že jsme takoví, jací jsme, by nepomohlo nic jiného než tvrdé sankce. Demokracie není anarchie !

Autor: František Dušák | 17.11.2016 11:47
Fido přesně jsi trefil hřebík na hlavičku. Všichni přizdisráči, kteří se bojí něco nařídit či vyžadovat na to potřebují zákon, vyhlášku, posvěcení od někoho, aby mohli říci \"To já jsem si nevymyslel, to oni\". A přitom stačí tak málo - dobrý provozní řád a pevná ruka statutárního zástupce - předsedy. U nás už léta bez kontrolní střelby nejsou vydávány povolenky. A střelby jsou společné, aby si nikdo nemohl stěžovat. Každý rok to odserou tak dva lidé bez povolenky. Fesoj sice píše o střelbě na pohyblivý cíl, ale to je to samé. Pokud to bude v PŘ, tak holt se pojede třeba 100 km na střelby. Ale \"kurva\" nechtějme pořád na něco zákon a vyhlášku abychom se mohli za něco skrývat a čím mávat a svalovat vinu na jiné. Jsme snad svéprávní. I když někdy pochybuji.

Autor: Fido z Řáholce | 17.11.2016 11:22
Opět kolegové, je to otázka provozního řádu. Já jsem dal do PŘ bod, že ten myslivec, který má zájem o povolenku, resp. lovit u mě spárkatou zvěř, tak mě každý rok předloží doklad, že provedl kontrolní střelby z kulovnice. Střelnice pro kulové zbraně máme v okolí 2 a není problém si tam vystřelit. Proto není třeba žádného zásahu MZe a stanovit zákonem nebo vyhláškou povinné střelby. Chce jen vůli vedení MS, resp. členů MS, dát něco takového do PŘ. Chápu, že ne všem se to bude zajídat, ale následek je jednoduchý, nebyl si na střelbách nebuš střílet spárkatou zvěř. Tečka.

Autor: Ellhenicky | 17.11.2016 08:15
Pepo buď vítán. Strejda říkal, že jsi již po rekonstrukci, ale koukám že jsi nespavec.U nás si zemědělské družstvo vyčíslilo škodu na kukuřici na nějakých 120.000,-Kč.Máme to přes pojišťovnu, tak zatím to jde, ale jak dlouho? Až nám pojišťovna vypoví smlouvu, tak do dvou let nás to asi položí. V Německu za škody na plodinách sloužící do bioplynek se škody neplatí, ale u nás to asi tak hned, zda-li někdy, nebude.Nepočítal jsem to, ale minimálně 5 ran na jedno ulovené prase při naháňkách bude asi dobrý průměr. Kontrolní střelby před začátkem sezony nejsou špatné, ale nejsou povinné a straší myslivci, kterých je většina, se jich stejně neúčastní.

Autor: Fesoj | 17.11.2016 01:38
Jak říkají Němci, statistika je kurva, která se nechá ojebat opravdu od každého - ale teď vážně. Na jedné straně při současné populační explozi rozhodně nelze mluvit o nějaké nadsázce, na druhé straně škody působené černou /zejména na energetických plodinách/ jsou, a to si přiznejme, zatím asi ještě zejména pro velkopěstitele docela únosné, jinak by se s tím už dávno něco dělalo, protože o peníze přece jde až v první řadě. Ale je tady to ale.... Před pár dny jsem mluvil se Strejdou Zajícem o vásledku jejich poslední naháňky tam u nich. Ne že by nebyla zvěř, ran padlo hromadu - ale na výřadě 1 umolousaná bachyňka, 1 sele a strejda dle vlastních slov utahaný jak kotě. A bude hůř, pánové ! Nikdo nemládneme. A chceme-li skutečně omezit stavy černé zvěře ÚČINNYM LOVEM NA SPOLEČNŸCH AKCÍCH, měli bychom se především naučit střílet. To by ovšem znamenalo přejít na švédský model, to jest : a/cestou ministerstva zemědělství získat od státu takové dotace, aby to stačilo na výstavbu nejméně 1 kulové střelnice na území okresu /všichni víme, že se mnohdy vyhazují peníze na naprosté blbosti/, b/vydání povolenky k lovu spárkaté podmínít dosažením určitého počtu bodů na povinných střelbách na pohyblivý cíl. Vždyť výsledek, který stačí dnes ke splnění limitu pro získání ZP, by dokázala splnit i cvičená opice. Já vím, že se najde strašná spousta argumentů pro to, proč vlastně mnou navrhované řešení nelze uskutečnit, ale ve skutečnosti jde jen o to, že když se nechce, je to mnohem horší, než hdyž se nemůže...

Autor: Ron Gordon | 16.11.2016 11:08
Takže pánové, udělal jsem si chvilku a prolistoval různé statistiky na internetu a je jich tam opravdu dost a z některých mi vstává i těch pár vlasů na hlavě. Mezi léty 1982-2002 nárůst lovů o 799 % ! Z dalších statistik vyplývá, že úlovky stále rostou v roce 2015 185 496 kusů což je opět ve stovkách procent. Jen letmým propočtem poměrů podílu úlovku na celkovém počtu kusů černé zvěře se dostáváme ke stavů kolem půl milionů kusů v ČR, která má 79 000 kilometrů čtverečních což je asi 7 kusů na kilometr čtvereční a jak vidím, tak některým je to stále málo. Pokud si někdo myslí, že to přeháním nechť mě opraví.
Co se týče odkazu na Meynhardta, ano četl jsem - pěkné počteníčko, ale z podstatně jiné doby, podstatně jiného náhledu. Nesmíme však zapomínat na vztah autora k dané problematice což se vždy promítne do hodnocení- známe postoj naších ochránců, podle kterých se vlci a rysi živí převážně bylinou potravou a papoušci zobou zrní. Takže nedovolávejme se postupu lovu platnými při chovu zvěře, když v praxi jde o invazi.

Autor: Hannoverák1 | 15.11.2016 18:51
jen pro ty co to neznají ,když Meynhardt sbíral v 80-tých letech podklady pro svoji knihu Mezi divočáky tak vše filmoval soubor 3 DVD se dá sehnat cca za 15 eur na německým Amazonu jmenuje se to In freier Wildbahn ,je to poutavé a nemusíte umět německy... odkaz https://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_ss_c_2_10?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&url=search-alias%3Ddvd&field-keywords=in+freier+wildbahn&sprefix=in++freier%2Caps%2C183&crid=2SDKM1D2DSWW9

Autor: Radek Chadim | 15.11.2016 15:23
Karle, stará bachyně je po prvním uloveném seleti vodí zase jinudy, takže sice sežerou stejně, ale škody nejsou tak vidět :-).

Autor: strejda zajíc | 15.11.2016 15:22
Ten posun jsem s čuníka v jedné honitbě prožil.V roce 80 jsme stříleli 40 prasat z cca 100-120 letního stavu.Takže jich tak málo,velmi málo asi nebylo.A celá ta léta jsem se od nich učil.A taky oni od nás,hloupých a neschopných lovců.Ale většina Maynhardtových poznatků je platná i dnes,o tom mne neustále přesvědčují.Ale průměrný divočák se učí cca 10x rychleji než průměrný myslivec.Musí,nemá noční vidění,zateplené kazatelny,vytápěné oblečky,tuny kukuřičky na hromady...Učí se v tlupě,od matky,tety atd.Zbírají zkušenosti a hbitě je využívají,paměť mají jak africký slon.Holt,co jim zbývá,nemaj net a fóra,kde by se poučila,čuňátka má milá..:-)

Autor: Fido z Řáholce | 15.11.2016 15:01
Mě to přátelé připomíná jednu historku z doby, když jsem ještě bydlel v Praze v paneláku. Sousedka z protějšího bytu měla druhé dítě, kluka. Venku lilo jak z konve a ona šla ven na procházku, s dětmi obalenými pláštěnkami. Říkám ji co blbne a ona mě odpověděla, že v knize o výchově dětí se dočetla, že děti musí být denně alespoň půl hodině venku na čerstvém vzduchu !!!
Jsem toho názoru, že chování, populační křivku černé zvěře určuje, kromě jiného, i prostředí, ve kterém černá vyrůstá a žije. Kamarád mě vyprávěl, že v jejich honitbě vnadí tím nejlepším co mají k dispozici, přesto si černá vyhlídka blízké zahrádky s místy, kde zahrádkáři vyhazují na kompost zbytky.
Již jsem to někde uvedl. Také jsem byl tlačený /velkým vlastníkem HP/ k lovu bachyní. Buď budeš platit škody, nebo sniž stavy. Ale já nemám kmenový stav černé, ty prostě v době zrání polních kultur se ke mně nastěhují. Přesto, abych nemusel platit statísícové škody jsem se pustil do lovu bachyní, a to jsem neměl dělat. V r. 2015 činil odlov cca 40kusů bachyní, z toho 18 o váze mezi 60-90 kg. Letos nepotkám v honitbě lončáka mezi 30-40 kg, ale zato spoustu lončáků o váze mezi 15-25 kg. Prostě mámy nejsou a tak selata bloumaly honitbou, buchtovaly na polích a sem tam trefily na vnadiště. K dnešnímu dni odloveno v této hmotnosti na 38 kusů. Většinu jsem nechal lovci, jen několik kusů jsem dal do výkupu. Letos v době zrání např. pšenice, přišly do 4 ha pole pšenice 4 bachyně a cca 26 selat. Nyní, v tomto období je tu neuvidíte. Ano, lovme bachyně, ale odlovme i ty selata, jinak je to zbytečná práce. Prostě bez mámy nedorostou do větší hmotnosti a do chrutí pak jdou lončačky o váze kolem 40kg. Další věcí je to, že sousedé bachyně neloví a trestají myslivce, kteří tak činí. O to více mě radí, jak mám snižovat stavy černé zvěře. V průměru ročně vykazuji odlov cca 170 kusů. Letos je to slabší, odloveno 72 kusů. Snažím se lovit bachyně cca od měsíce září, když selata mají hmotnost alespoň kolem 20 kg. Chci se však zaměřit jen na slabší bachyňky, kolem 50kg. Bohužel, jsou hosté, kteří se „ustřelí“ což se mě ve dvou případech ještě z jara stalo. Jedna měl v sobě 5 selat, druhá 7. Hosté u mě skončili.
Pokud jde o vedoucí bachyni, na rozdíl od Františka si nemyslím, že to musí být ta nejsilnější v hmotnosti, ale dle mého soudu je rozhodující věk, /stáří/ a zkušenosti. Na jaře jsme zde měli hodně bachyní se selaty. Jejich váha se pohybovala mezi 50-80kg. Bachyni o větší hmotnosti jak 100 kg jsem u nás i v okolí neslyšel.

Autor: Karel Zvářal | 15.11.2016 14:30
Njn, dnes by se druhý díl věhlasného díla zoval Mezi selátky a lončačkami:-). A mohl by se toho ujmout Radek, to je hotový biolog-dokumentarista. Jinak díky Radku za ty řádky, bohužel pravdivě smutné. Lovit nočákem odražené kňourky, to mi trochu připomíná pověst o Herodesovi. Pak se nemůžem divit juvenilnímu sexu, neřku-li možná incestu:-( Řek bych, že spíše chybí samčí dozor pořádného kňoura, který by tu nedorostlou omladinu vypudil. A také si myslím, že s těmi škodami je to jak píšeš, akorát jsou v nakumulované v místě, zatímco stará bachna je povodí po širším okolí. Ale hlad mají stále stejný.

Autor: František Dušák | 15.11.2016 12:56
Ano. Mezi divočáky není z ohrádky, ale je z roku 1978. Kdo z nás v roce 1978 znal ekologii a etologii černé zvěře. Téměř nikdo, protože ji bylo velmi málo. A málo ji bylo i Reichu, kde ji Meynhardt zkoumal. A také bylo zcela jiné složení osetých ploch, jiný civilizační tlak. Kukuřici a řepku abys pohledal. Dnes máme vše ne trochu, ale zcela jinak. Tudíž strejdo, než začneš mlet (ač to slovo neznám) posuň se v čase o 38 let. Ono Aloise Mikulu či Otakara Kokeše, pokud ti to něco říká, také dnes nelze doslovně a důsledně použít.

Autor: Jaroslav Tatalák | 15.11.2016 12:53
Docela poučné jsou úvodní kapitoly Praktické příručky pro lov černé zvěře od G.G.von Harlinga

Autor: Radek Chadim | 15.11.2016 11:13
Meynhard své pozorování prováděl ve volné přírodě, nikoliv v ohrádce. Né všechny poznatky, co získal, se shodnují s těmi, co mám já, nicméně mnoho věcí, co napsal, určitě platí.
Za další, do bachyní se u nás výrazně šáhlo v roce 2012, a od té doby:
1) se selata více než na jaře rodí v létě
2) divočáci více cestují a chodí nepravidelně
3) škody jsou pořád stejné
Letos v srpnu mně kolem kazatelny chodily tyto tlupy:
5 lončáků samotně, 2 lončáci samotně, bachyně s +-7 selaty, dvě bachyně s osmi selaty, a větší tlupa o zhruba 15-20 kusech, plus pár samotných kusů. Větší bachyně byla jen v té Dvě+osum selat a v té větší 15+. V září z 5 lončáků, ze které jsem ulovil jednu lončačku, byly dvě bachyňky vodící, každá měla 3 selata, z těch dvou lončáků se stala vodící lončačka se 6 selaty, druhá z nich asi nevodí, bachyně s 8 selaty byla zredukována na 6 selat, a těch 15+ zůstalo bez pozorovaných přírůstků. Takže mezi lončačkami až tříletými bachyněmi (protože bych jim více rozhodně nehádal, váha kolem 60 kg) přibylo 12 selat, to jest 12 úspěšných čekaných, případně dvě úspěšné naháňky s tím, že v hlavní lovecké sezóně na konci léta do února vznikl nezanedbatelný přírůstek, který ovšem nebude loven, ježto nemá lovnou velikost, a který bude zase plodit selata na konci léta. Všichni nakoupili nočáky, a jediné k čemu to vede je to, že loví zásadně kňourky, místo toho, aby vybírali doposud nevodící lončačky. Další problém je, že v těch tlupách podle mého chybí stará bachyně, co by v tom udělala alespoň trošku pořádek, protože jak mládež zjistí, k čemu to má... :-). A to přípouštím, že vše může být i jinak. No nic :-).

Autor: strejda zajíc | 15.11.2016 08:34
Doporučuji knihu Mezi divočáky od H.Meynhardta nejprve přečíst a pak teprve mlet,pokusná ohrádko!

Autor: František Dušák | 15.11.2016 06:46
Neznám populaci černé u Radka. Ovšem u nás, jižní Plzeňsko, 100 kg těžká bachyně není nikdy vedoucí, ale pouze vodící. 100 kg bachyně jsou ve věku do 24 měsíců. Vedoucí bachyně a to je jedna na přibližně 5 vodících, je vždy těžší než 120 kg a starší než 36 měsíců. Ono dokud se nesáhne do vodících, což není rovnítko pro vedoucí, bachyní, tak se stavy černé nemohou snížit. Ale o to nesnížení přece většině myslivců jde. Proč by jinak chodili do lesa, když tam černé bude pomálu.

Jinak takové ty poznatky Meynhard, Schrerer jsou zajímavé, čtivé, ale vše jsou to laboratorní výsledky. Ono ve volné přírodě, za loveckého, civilizačního a potravního tlaku na zvěř to funguje trochu jinak, než v pokusné ohrádce. Čímž v žádném případě nechci jejich práci snižovat.

Autor: Hannoverák1 | 14.11.2016 22:34
souhlasím s Radkem a jeho jadrnými slovy . pokud jste někdo četl Meynharda ,Mezi divočáky ,který jediný žil s divočáky ve volné honitbě a pozorujete přírodu tak jste víc v obraze .Pokud vystřílíme vedoucí bachyně tak budou selata v cca 10 měsících dělat selata a to ještě v příbuzenské plemenitbě .To se nemůže stát pokud je tam vedoucí bachyně .Stejné je to se škodama osamělý rudl selat si najde tu nejsnažší potravu a škody jsou na světě

Autor: Tomio | 14.11.2016 09:46
Hlavně chlapi, že to máte srovnané, 100kg bachny škoda je, a ne že ne, každý takovýto starší prase je prase dobrý, lovte všechno do 80kg, co není černý jak uhel a můžete si gratulovat a že toho je v lesích 90%.
Navíc je známo, že tyhle bachny nejen že drží strukturu tlupy, ale také stávaniště a její opatrnost je i částečným lékem na škody, protože Vám po sebrání jednoho, či dvou selat načas do polí nechodí, narozdíl od lončaček.

Jinak já slyším samé nářky, že prasata nejsou, ale nočák má každý druhý.

Autor: Karel Zvářal | 13.11.2016 20:27
Souhlas s RG, kvůli jedné bachyni bych prápor na půl žerdi nevyvěšoval. 24 selat a lončáků je dostatečný důvod k oslavám, s tou \"velkou ztrátou\" se černá velmi rychle vyrovná.

Autor: palkopal | 13.11.2016 19:20
No tak za čas bude zase drobná. Sice štětinatá, ale velikostí drobná. A třeba pak povolí i lov brokem a tak stoupne úspěšnost lovu při naháňkách.

Autor: Ron Gordon | 13.11.2016 19:14
Nějak ti Radku nerozumím, protože pokud by to bylo při chovu černé zvěře, tak ano, byla by takové bachyně škoda. V současnosti, kdy jsme s černou téměř ve válečném stavu, by se dalo říct, škoda rány, která padne vedle. Jak se říká, když se kácí les, lítají i třísky. Když vezmu v potaz, jak jsme se k této situaci dopracovali, kdy bachyně byla za posvátnou krávu, tak v současné situaci musíme přikročit i k takovému lovu a snížit stavy a né se jen stále vymlouvat na zemědělce. Otázka je zda to se snižováním stavu černé zvěře myslíme upřímně.
Pro Jirku - pokud to byla 100kilová bachna v kondici tak určitě nevodila 10kilové selata, jedině, že by to byl druhý vrh.

Autor: Radek Chadim | 13.11.2016 16:51
100 kg tmavá bachyně v kondici je VŽDY škoda. Jestli někteří chtějí opravdu něco dělat se škodama a nedomrdat už tak špatnou situaci s černou (slušně pohovořiti o tom jde jen ztěží), nechť loví lončačky a starší bachyně +-60 kg. Kam se to dotáhlo lovením takovýchto chovných bachyní je vidět právě u nás a právě teď, kdy polovina selat nemá v tento čas ani 30 kg a hafo jich je do 10 kg, a skutečně starých pořádných bachyní jako šafránu. To jsme to teda s tou černou zvěří dopracovali :-).

Autor: jirka marek | 13.11.2016 15:04
No tak jestli lupli bachu od 10-ti kilových selat,tak to asi moc košer není,jinak Radku lovu zdar k bohatému výřadu!

Autor: Karel Zvářal | 13.11.2016 14:11
Je předpoklad, že velké kusy jsou většinou zralé, mnohé mají zenit za sebou, takže než je nechat dožít a přenechat liškám a krkavcům či mouchám, tak raději lupnout... jenže problém je asi v tom, že s jídlem roste chuť, a kdo má hodně, chce ještě víc... Za mne souhlas s Břetislavem a gratulaci sousedům. Lovu zdar!

Autor: Břéťa Ambrož | 13.11.2016 13:26
Na lovu bachyní v tomto období nevidím nic špatného, kdy už jindy \"do nich\" sáhnout... a pokud mají sousedi výjimku na lov dospělých kusů černé na společném lovu, není co řešit...pokud navíc člověk přihlídne na množství divočáků ve vašich podmínkách (dle zde zveřejňovaných videí) není se ani čemu divit... Vše v dobrém, Lovu Zdar. BA

Autor: Radek Chadim | 13.11.2016 13:14
Včera u nás první a možná i poslední letošní naháňka, celkem 24 divočáků, selata ulovená a viděná od 30 do zhruba 8 kg, a zatímco u nás žádný echt velký kus nepadl, sousedi za našimi hranicemi luply bachyni jak zvon, tomu se říká krásná česká myslivost :-).

Autor: Václav Sládek | 10.11.2016 09:33
U nás řádila již včera ale jen slabej poprašek.Dnes tak dva cenťáky koukám na skálu na tu již svítí slunce.

Autor: strejda zajíc | 10.11.2016 08:23
Ta jeho bílá hajtra se mi už taky válí po dvoře!

Autor: Radek Chadim | 10.11.2016 07:34
Ten Martin má ten kalendář nějakej pokaženej, dneska se probudím, vyhlédnu z okna a co to nevidí oko mé modravé, sníh :-).

Autor: Pavel Černý | 07.11.2016 12:18
Honzo Lovu zdar!

Autor: Krejčí Karel | 07.11.2016 10:11
Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 06.11.2016 19:23
Víkend pro mě začínal středečním odpoledním výjezdem na Šumavu na čtvrteční nátlačku se slíděním, kde se lovila vysoká a černá.Jeli jsme s kolegou tak, že se tam v klidu vyspíme a po nátlačce se uvidí. Na konec jsme domů odjížděli až v pátek v poledne. Když jsme ráno vstávali , padalo. Vánice jako blázen a bílo. Dilema..,jak se navléct, abychom nedopadli jako Hanč s Vrbatou...Asi po hodině se vyčasilo, vylezlo sluníčko a nad hlavou byla modrá obloha. Nádhera. Já to zkrátím. Ve dvou velkých lečích se ulovil jelen špičák, dvě laně ,čtyři kusy černé a liška. Sice jsem neviděl chlup, ale byl to pro mě pěkný zážitek a pěkně prožité dva dni. Dnes jsem byl s Rudou u kamaráda přes honitbu u nich na naháňce. I přes deštivé počasí to byla pěkná naháňka,kde ve všech třech lečích byla zvěř. Špatně se střílelo, fakt děs. Na ty rány byli na výřadu tři selata a liška. Já si ve třetí leči z kulobroku střelil silného lišáka. Stál jsem nad takovou roklí u spodního rohu leče a tak ani nevím proč, nabil jsem tam čtyřku minimagnumku. Po chvilce hlášení psů v leči mi z toho rohu vyjela liška, ale ta šla. Využil jsem zákrytu dvou smrků kdy se za nimi ztratila, hodil flintu do ramene a potáhl s ní metr před a zmáčkl. Po ráně se smotala do klubíčka a rolovala možná čtyři metry než se zastavila u kmenu dalšího smrku. Tak mi sv. Hubert nadělil trochu toho našeho štěstí...Teď u topení suším flintu a jdu jí vyčistit....Lovu zdar všem. Honza.

Autor: Petr Havlín | 05.11.2016 20:11
Já byl dnes na podařené akci u Oldy Vopršala a Jirky Poláka .Byl to hon na zajíce.Výborná organizace,příjemní lidé a byla též zvěř v každé leči.Následné posezení v hostinci se soudem též nemělo chybu.Jo a ulovil jsem svého prvního ušáka. Promiň Strejdo.

Autor: strejda zajíc | 05.11.2016 12:37
Pozdrav od Fesoje,už je po operaci trubek na běhách a cítí se dobře.
Dnes se opět potvrdilo myslivecké úsloví:Ráno za dva večery!
Večer ho.no,ráno dvě...:-)

Autor: strejda zajíc | 03.11.2016 13:39
Pokud se dá říkat lesnímu požáru hra s ohněm,pak ano!

Autor: Karel Zvářal | 03.11.2016 12:09
Strejdo, děkuji za zelené plus, článek vznikl jaksi neplánovaně, ale proč bych si do obou stran trochu nerýpnul:-). Čekám spíše kapky za siku, jsem velmi smutný z těch grafů na str. 8 a 9. Napadá mě věta doktora Štrosmajera: Kdyby...holubička. Přitom je to takový pazgřivec, vůbec nechápu, co na něm kdo vidí... no jasně, v Čechách je zdrojem proteinů. A dál? Irský příklad nestačí? Mně to připadá, jak takový malý myslivecký Černobyl, resp. hra s ohněm.

Autor: strejda zajíc | 03.11.2016 08:38
Jasně,Kuňáku,přídám se.Ale možná by bylo lepší poslat hlas někomu hodnějšímu...:-)))
Karle,dobrý článek v Myslivosti od K.Z.,doporučuji přečíst....:-))Figimu jsem kondoloval v mailu.

Autor: martes | 02.11.2016 21:06
A já otevřel nové číslo Svět myslivosti a našel jsem tam ve finále soutěže Rarita roku 2016 srnce Jardy Miňhy. Je to ten, co přivezl ukázat do Roudné. Nelituju vystřihnout kupon a posílám mu hlas, a držím palce. Kdo se přidá? Zdeněk

Autor: Karel Zvářal | 02.11.2016 20:09
Kdyby Figi složil kňoura nebo lopatáče, už by tu bylo deset gratulací s Lovu zdar!:-), ale s tím přáním k úspěchům v konkurzu na jednatele je safra to jakési rozpačité... Připojil bych se k obou pánům a přidám přání hodně idealismu (viz. Liščata). Protože jen idealista dokáže měnit svět, ale ne jako sám voják v poli, nýbrž jako hlava týmu, velitel. Tedy k tomu idealismu ještě přeji týmového ducha, ale to už asi nosím dříví do lesa... Hodně úspěchů a Myslivosti zdar!

Autor: Petr Havlín | 02.11.2016 17:48
Figi přeju hodně sil,trpělivosti a humoru,neb bez něj to nejde.

Autor: figi | 02.11.2016 17:26
Děkuji, udělám pro to vše, co půjde.

Autor: Tomáš ČENĚK | 02.11.2016 16:09
Právě jsem nahlédl do obsahu aktuálního čísla časopisu Myslivost, kde jsem zaznamenal článek o novém jednateli společnosti Interlov. Figi, přeji Ti, ať se ti daří řídit tuto společnost ku prospěchu nás myslivců a členů ČMMJ. Mnoho zdaru!

Autor: Radek Chadim | 01.11.2016 05:46
Listopadové Dnes.