Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vidí prase barevně?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 10.01.2017 22:21
Viděla, ale nevyděsilo jí to k smrti, což by mělo, pač minulý měsíc jsem byl na její rodinu zlej :-), a ulovil jsem patrně z této tlupy lončačku.
Strejdo, spíše si zprvu myslela, že jsem jeden z nich, to se stává občas i některým lidem, že si myslí, že jsem jeden z nich, i když mnohem častěji si lidé myslí, že jsem Ten co tančí s divočáky, tedy jeden z nich :-). A až se jí to rozleželo v hlavě, tak teprve nejistě popoběhla, ale vyloženě zrazená nebyla, neb mě patrně nenavětřila.

Autor: Karel Zvářal | 09.01.2017 21:52
Rade, a nebylo to vzájemné? \"Vždyť jsem černá a nehýbu se, vidět mě nemůže...\" Lepus tě slyší přicházet už nějakých padesát metrů, ale dokud ho nevyšlápneš, drží. Drží ne proto, že je hluchý, ale věří předkům a svým instinktům:-) Mě rudl prasat nechá v nočním tichu někdy přejít na 20-30m, až jsem za, tak zaslechnu odfouknutí a lomoz...málem infarkt:-) Čili někdy to není o smyslech, ale o pocitech: Přítel či nepřítel, kdo ví...a že prase neni húpé, to už se ví dávno:-)

Autor: strejda zajíc | 09.01.2017 21:07
Jest to svinomatka vzdělaná,prostě tě považovala za semafor a na zelenou je třeba jít.Tak šla a vzala děcka s sebou.Mít čepici červenou,zůstala by.Pokud by si tě nespletla s výpravčím a neodjela vlakem...:-)))

Autor: Čestmír Kunetka | 09.01.2017 20:02
Radku, viděla tě, sice špatně, ale viděla. Protože jsi se nepohnul, tak jenom nevěděla, co to tam stojí. Až tě navětřila, tak odešla.

Autor: Ellhenicky | 09.01.2017 18:37
Radku, to buď rád:-)

Autor: Radek Chadim | 09.01.2017 16:59
Včera jsem stál méně než 30 m od bachyně ve vysokém lese, co se na mě dívala přísným pohledem :-), ale zrazena byla až větrem. Měl jsem černé kalhoty, šedou bílou bundu, ale výrzaně světle zelenou čepici, tedy v barvě, která se teď v zasněžené krajině moc nevidí, a stejně mě neviděla :-).

Autor: b.klus76 | 29.12.2016 15:25
strejda zajíc má pravdu, prase přesně rozeznává tyto barvy :)

Autor: Martin Novák | 02.12.2016 17:56
Právě proto,že reagují na pohyb jsem si je i na uzavřené kazatelně několikrát zradil. Šlo vždy o jednu a tu samou bachyni se selaty,která dokázala několik minut jistit do oken,než se vydala na krmeliště. Taky mám nejraději zážitky,kdy k vám přijdou divočáci s dobrým větrem doslova na pár metrů. Ale taky jsem si je dokázal zradit opatrným pohybem,nebo odleskem optiky v bezměsíční noci a to byli ode mne na padesát metrů. Prostě jsem se k některým zkušeným a opatrným tlupám dostával hodně těžce,ale o to více zase úspěch potěšil.

Autor: strejda zajíc | 01.12.2016 19:01
Neboj,Petře,ty jsi mněvůbec na mysl nepřišel...:-)))
Prase jako denní tvor vidí barvy,údajně rozeznává kromě černé a bílé i žlutou,červenou,modrou a zelenou(např.Wolf-Rakušan-Černá zvěř.)A jestli je pravda,že jelenovití vídí naše oranžové vesty jako odstín zelené,jak se leckde uvádí,pak s námi čuníci snadno vydrbají,když jim oranžově svítíme.:-)

Autor: Ellhenicky | 01.12.2016 10:57
To, že má prase velmi dobrý čich o tom se ví, ve Francii je využívají ke hledání lanýžů, je na to i video. Někdo tu dokonce psal, že bachyně, ne že kouká na kazatelnu, ale dojde očichat žebřík, než vyvede selata na plac. Ale jestli vidí prase v brvách, jsem se nikde nedozvěděl, proto jsem se ptal.
Pro Strejdu Zajíce Míru. Doufám, že se ten poslední měsíc nesedřeš. A co se týče důchodu, tak na mne moc nespoléhej:-)

Autor: Ron Gordon | 30.11.2016 20:17
Ne každý se dovede kochat pohledem, někdo se kochá jen nad plným talířem s mastnou bradu. Z druhého strany, pozorováním se stavy černé nesníží.

Autor: Radek Chadim | 30.11.2016 13:18
Ale málokdo nabyde takovýchto pozorování, protože znám jen málo myslivců, kteří nechají procházet divočáky pod kazatelnou, na které sedí, bez ohledu na jejich velikost, a to nejen napoprvé, ale i na dalšíkrát :-).

Autor: Radek Chadim | 30.11.2016 13:14
Divočáci se mě do okna kazatelen nikdy nedívají, to dělá dančí a občas srnčí. A je otázkou, jestli to co vypadá jako divání se do oken kazatelny není jen nabírání vzduchu a větření. Nicméně divočáci po hodně dobrým větru pro mě :-) klidně přijdou za tmy na 15 i méně metrů i na otevřeném poli, aniž by mě viděli, a to já už je dávno vidím pouhým okem, takže bych řekl, že lépe než člověk nevidí. Ale samozřejmě vzhledem k jejich povaze reagují na sebemenší podezření a pohyb čehokoliv podezřelého úprkem, což vypadá jakoby dobře viděli. Navíc si myslím, že díky své inteligenci a paměti si velice dobře pamatují změny a nebezpečí v místech, kde se často pohybují. Nechávám pod kazatelnou rozdělanou trojnožku na flintu a když občas projde kolem ní nějaký starší divočák, tak se k ní tváří nedůvěřivě, protože ji tam patrně nikdy předtím neviděl. A když jsem zase po nějaké době na stejném místě, tak tím místem ten divočák pak prochází nedůvěřivě a častěji jistí a až po nějaké době k tomu místu získá zase důvěru. Moje teorie :-) taky potvrzuje to, že už mnohokrát se mi stalo, že jsem divočáky někde překvapil a źdvihl na velice krátkou viditelnou vzdálenost, ale pokud jsem se nepohl a měl jsem dobrej vítr a štěstí na dobrou bachyni, tak se zase uklidnili a zpravidla zalehli, takže prd viděli, a když mě neucítili, tak se mnou dále nezabývali.

Autor: Martin Novák | 29.11.2016 19:32
Hodně záleží na situaci a taky na konkrétním kusu a jeho zkušenostech. Některé bachyně než začnou brát žír z krmeliště upřeně chvíli pozorují okna posedu,zda neuvidí pohyb a to mám podlahu ve 4,5 metrech. Mnoho nočních šoulaček za divočáky mně potvrdilo, že v noci vidí lépe,než člověk.

Autor: Čestmír Kunetka | 29.11.2016 10:58
Obecná pomůcka: \"Co jelen slyší, to muflon vidí a prase cítí.\"
Několikrát se mi stalo, že jsem stál za dobrého větru od prasete na pár metrů, nejblíže na tři metry a prase v klidu odešlo protože jsem se nepohnul tak mě nevidělo. Zvláště když jsem stál nad ním. Prase nezvedne hlavu a tak nevidí nahoru a navíc je krátkozraké. Jen nevím kolik má dioptrií - :-)))

Autor: Radek Chadim | 23.11.2016 01:08
Tento měsíc zde několikrát zmiňovaný Meynhard tvrdí, že jsou schopna rozeznat intenzivní a tlumené barvy. Mým pozorováním :-) jsem nabyl tentýž názor, divočáci vidí poměrně dobře tak maximálně na 20 metrů, pohyb na 50 metrů, nejméně vidět jsem pro ně v černém a tmavě zeleném, nejlépe v červeném nebo oranžovém, samozřejmě je otázkou, jestli skutečně rozpoznají barvy jako barvy, nebo jen jako odstíny jedné barvy. Ale celkově je zrak pro černou až třetí nejdůležitější smysl, na rozdíl třeba od dančí zvěře, ta vidí velice dobře a dokonce rozpozná siluetu či část lidské postavy a to i na poměrně slušnou vzdálenost. Divočáci na zrak moc nedají, takže na menší vzdálenost už spíše vidí čichem, který je u nich rozhodující.

Autor: Karel Zvářal | 21.11.2016 07:50
Ve srovnání s člověkem má prase podstatně lepší čich, s tím zrakem to bude asi horší, ale signální barvu asi vnímá dobře, třeba jako pes, tj. žlutou a červenou. Myslím, že tento případ obstavené leče je toho názornou ukázkou. Něco podobného se dříve tradovalo i u ptáků, ale proč by potom samečci byli tak barevní a (inkubující) samičky většinou s krycím zbarvením (březňačka, bažant). To značí, že dravci a šelmy mají dobré barevné vidění.

Autor: Ellhenicky | 21.11.2016 06:13
Opravuji -obstavené leči

Autor: Ellhenicky | 21.11.2016 06:12
Na poslední naháňce, kde se ulovilo 5 selat, byl v odsavené leči pořádný kňour, kterého viděla polovina střelců,protože obcházel leč. Všichni měli na sobě oranžové vesty. Kńour pak volným krokem leč opustil mezi dvěma hosty, kteří měli jen oranžovou stuhu na klobouku. Na poslední leči pak byla debata, zda prase vidí barevně. Vítr nefoukal a myslivci byli v klidu, tak ho nemohli zradit.