Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ramo | 28.02.2017 19:13
Karle straku, tak jako lišku vyhubit (lovem) nelze, ale LOVIT SE MUSÍ, vždy a všude!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jinak se na to můžeme rovnou vys...!!!
Lovu zdar
P.S. tak drozd zatím neé a rehek ani náhodou...

Autor: Radek Chadim | 28.02.2017 19:12
Nenechte prchlivost cloumat svými majestáty, stejně vás v půlnoc vypnu a v novém měsíci zase dobrý, jo :-).

Autor: Karel Zvářal | 28.02.2017 15:58
Kluci, vy dva jak se aspoň jednou za měsíc nepohašteříte, tak to jaksi není vono, něco vám chybí:-) A František jak jednou za čas nenapíše na zeď magická čtyři písmena, aby si vyrovnal účty..., že? A jinak dnes už i \"roztleskávači\" alias hřivna, hejnko špaků, táhnou skřivani, jaro je tu, řek bych, že trochu v předstihu. Ale hlásí teplo, tak snad nebudou muset na chvíli hodit zpátečku. Až teď prasátka sklidili topinambury a hleďa na protější kopec, má ekozemědělec zadarmo pěkně přeoranou pastvinu i louku. Loni mu se skřípěním pěkně cálovali, tak jsem zvědavý, jak to dopadne letos. Jaru zdar!

Autor: František Dušák | 28.02.2017 15:29
Jiří Nováčku, tvůj IQ, pokud víš co to je, není asi moc vysoký. Ty asi budeš funkcionář ČMMJ. Minimálně na OMS.
P.S. Jinak ty přizdisráči, dej si do profilu svůj e-mail, abych s tebou mohl komunikovat přímo a nezasíral fórum.

Autor: Nováček Jiří | 28.02.2017 14:28
Karle pochval ho zase škemrá o pochvalu že krmí ptáčky. Tak je hodnej Dušák.

Autor: František Dušák | 28.02.2017 11:38
Karle, to mi připomíná mojí ženu. Máme 3 krmítka, spotřebujeme více než 60 kg slunečnice. Přijde jaro a voglové začnou \"řvát\". A žena vždycky říká\"Vy parchanti, celou zimu vás krmím a vy, pakáži nevychovaná, mne nenecháte vyspat.\" Vše je pochopitelně v nadsázce, protože ublížit jednu jedinému voglovi, tak by žena zabíjela. A tak tu žijem.

Autor: Karel Zvářal | 28.02.2017 06:58
Dnes ráno mě vzbudil zpěv drozda (jak jinak, než) zpěvného. U něj to není zpěv, ale spíše hulákání:-) Přidám historku starou asi dvacet let. Dvě důchodchyně v sousedním baráku obcházely partaje, aby jim podepsaly požadavek na vykácení všech stromů. Nikdo další se nepřidal, tak zklamané samy dvě došly na odbor městské zeleně, aby tedy všechny stromy se u nás pokácely, \"protože ti ptáci ráno tak hrozně zpívají, že se vůbec nedá spát:-)))

Autor: Radek Chadim | 27.02.2017 19:26
Každý den ve zprávách se mluví o myslivosti, začínáme být mediálně populární :-).

Dnes ráno jsem viděl špačka, ráno jak vymalovaný, bezvětří, a takové to jarní teplé počasí, i když bylo jen kolem nuly, hanba jít do hokny :-) a nezůstat v lese.

Autor: Karel Zvářal | 24.02.2017 11:54
Kos byl dříve tažný, dnes běžný městský pták. Totéž lze pozorovat u červenky, i konipasi (horský, bílý) někdy přezimují. Ze straky je také synatropní druh, hnízdí často v parku na návsi, ač jinak je velmi plachá. Holt, není hloupá a ví, že pod svícnem... Lov jen sníží její stavy, vyhubit ji dnes je prakticky nemožné.

Autor: Ellhenicky | 24.02.2017 11:38
Člověk se pořád učí:-)

Autor: Ramo | 24.02.2017 08:42
Super výsledek Pavle. A záslužnější činnost než debata o h....
Pro Ellhenicky - červenka je běžně u nás zimující ptáček.
Dnes cestou do práce konečně i ty špačky, takže to mám komplet! :-)

Autor: Pavel Černý | 24.02.2017 06:42
Vzhledem k tomu, že debata o Šumavě je ku hovnu (neb pravda je jako obvykle někde uprostřed - nechat monokulturní les na mnohokrát odvozem dřevní hmoty vypráskané půdě na pospas kůrovci je ptákovina a stejným nesmyslem je naletět obecním zastupitelstvům, že jim jde o rozvoj regionu a ne o rozvoj vlastních peněženek), usoudil jsem včera, že účelnější je vyrazit večer na hřadující straky, dokud ještě nejsou hájené. Výsledek dám do fotogalerie.

Autor: červenka emil | 23.02.2017 15:15
Ellhenicky:mě můžeš vidět v lese téměř každý den,vzimě i v létě,jinak u mně na krmítku celou zimu.

Autor: Ellhenicky | 23.02.2017 11:04
Tak u nás jsou hejna špačků, čejek, v lese jsem viděl červenku. Jaro prý začne až bude vidět konipas(třasoprdelka) a toho jsem ještě neviděl.

Autor: Ramo | 23.02.2017 08:33
Dnes další hřivnáči a už i ty čejky... Jaru zdar! :-))

Autor: Ramo | 22.02.2017 08:32
Tak včera v U.H. viděn první HŘIVNÁČ! Ale špaček pořád nic?

Autor: Karel Zvářal | 21.02.2017 16:14
To jsme se už jako sopláni shodli, že je ta pranostika je založena na chybném určení druhu. Tehdy bývaly zimy tužší, sníh nebyl výjimkou ani v březnu, v únoru pole sílela pravidelně. To bychom si skřivánka určitě všimli. Kromě hejn strnadů, stehlíků a polňáků u zásypů jsme na poli neviděli nic. Dnes už tak fenologii nesleduji, ale slýchám je táhnout (vznout) ve výškách, když táhnou, ale to až tak začátkém března. Datum si nepíši, takže bohužel nemohu sloužit.

Autor: Fesoj | 21.02.2017 16:05
Děkuji, toho Vrbu jsem četl taky a je to logické - i když dnes uvidět chocholouše... Spíš by mne zajímalo, zda s tím máš osobní zkušenost.

Autor: Karel Zvářal | 21.02.2017 13:36
Vůbec nejsem renomovaný, ale zkusím to. Už si nevzpomínám, kdo o tom píše, jestli Vrba..., ale nakonec z toho vzešlo, že došlo k záměně s chocholoušem, lidově zvaný trpělka. Dnes, resp. je to asi týden, jsem slyšel konipasa bílého, kamarád mi volal, že asi před desíti dny měl u baráku rehka (kominíčka). A co mne jěště zaujalo, celou zimu jsem je moc neslyšel-neviděl, zatímco v posledních dnech čížků evidentně přibylo. Jestli se vrací z jihu, nebo až teď k nám doputovali... jo, a asi týden, cca desítka morčáků velkých na Dřevnici. Nádhera!

Autor: Fesoj | 21.02.2017 12:10
Radku, předpokládám, že u Vás tedy již vykoukly hřbety brázd - u nás ještě ne. A jen tak mimochodem - víte, odkud pochází to přísloví, že na Hromnice musí skřivánek vrznout, kdyby měl zmrznout ? Přitom 2. února tady zpravidla skřivani ještě nejsou. Já říkám, že na Hromnice si musí každý vrznout, kdyby mu měl skřivan zmrznout, což je určitě proveditelnější. Jsem zvědav zejména na názor renomovaného ornitologa Karla.

Autor: Radek Chadim | 21.02.2017 11:52
A dnes ráno zpíval skřivan nad polem.

Autor: Radek Chadim | 20.02.2017 18:10
V sobotu jsem viděl letos poprvé čejku chocholatou, a dnes ráno zase - první z poslů jara.

Autor:  | 14.02.2017 10:52
blank

Autor: Tomáš ČENĚK | 14.02.2017 09:08
Dnes jsem si přečetl tento článek http://hobby.idnes.cz/bachyne-se-selaty-v-lese-0sx-/hobby-mazlicci.aspx?c=A170212_023643_hobby-mazlicci_mce a k němu přidanou diskuzi. Z diskuze je jasně vidět, jak se obyvatelé měst více a více vzdalují od venkova a přírody a jak v lidech narůstá arogance. Česká myslivost nemá problém s odporem veřejnosti jen kvůli chování myslivců a medializaci pochybení jednotlivců. Ten hlavní problém je vylidňování venkova a s tím spojené odtržení od přírody a přírodních procesů. Myslivci představují to, čemu narůstající počet obyvatel přestává rozumět a čemu člověk nerozumí, toho se obává.

Autor: Karel Zvářal | 14.02.2017 04:15
Že se nikdo další nezapojuje, mě nikterak netrápí. A i ve dvou se dá diskutovat, že to občas přejde v duel, nemusí být na závadu. Ano, v tom se shodnem, je to jednoduché. V jednoduchosti je krása, jak praví klasik. Snad z předchozího dostatečně vyplývá, proč \"společenské\" naháňky nerad. Mě zajímá celkový počet ulovené černé zvěře a jeho efektivita. Najít tu správnou chvíli (z celoroční nabídky:-) A k těm ztrátám na komunikacích nemám co dodat, snad jen to, že je to snadno zjistitelný zlomek z celkových.

Autor: Ron Gordon | 13.02.2017 20:53
Karle, aby to místo diskuse nebyl duel, tak naposled- pouč se z první části Tvého posledního příspěvku a k druhé části Ti napovím, není to nezákonné, není to neetické je to jen jednoduché. Proč ti tvoji borci ty selata neulovili dříve ? Já ti raději odpovím - protože měly bezpečný doprovod.
No a také něco do dnes, takže dnes jsem měl cestu Frýdek Místek Holešov a napočítal jsem čtyři sražené káňata při silnici a Karle v Bílovci byl u středových vozidel sražený výr, chápeš, že kvůli provozu to opravdu nešlo vyfotit, nejsem sebevrah. No pořád lepší 4 sražená káňata, než napočítaných šedesát živých mezi Hranicemi a Holešovem v nedaleké minulosti.

Autor: Karel Zvářal | 13.02.2017 06:43
To jako myslíš, že jsem tak naivní a zbaštím každou tvoji hlášku?-) (opla pla) Blízko mám DD, tam vždy po tomto pořadu (dříve po Kluci v akci) pořádá vedoucí důchodkyně, bývalá sousedka Vlasta F. praktickou ukázku. Hned shání ingrediece, zve všechny do kuchyně - přestože tam mají jídelnu se čtyřmi jídly, a dokazuje všem, že to zvládne taky. A z toho úvodu jsem vyrozuměl, že když už tedy to není nezákonné, tak dle tebe zřejmě neetické:-)

Autor: Ron Gordon | 12.02.2017 23:08
Tak to dopadne, když děcka nedávají pozor, co je máma učí. Když na ní přijde těžká hodinka a zůstane v zalehu, výrostci jsou bez dozoru a stanou se lehkou kořistí predátorů. A na vychytávky Ládi Hrušky se již v televizi taky nikdo nedívá.

Autor: Karel Zvářal | 12.02.2017 21:07
Koukám, že jsem se opět osvědčil jako zabiják diskusí:-)) Všude bílo, a přitom žádné Lovu zdar? Tomu nevěřím! Dnes, před půlhodinou, mi volal kámoš. Má od úterka do včerejška 3 selata, jeho syn a kolega po jednom. Oni ze žebře, on všechny tři v poli. Źádné vnadění, žádný žebř. Vidět je daleko, jsou zvyklé na pohyb pejskařů, daleko neodcházejí. Když člověk čte stopy, tak nějakou strategii vymyslí. Ta poslední věta asi opět některé rozlítí, že je houpu, ale já už jsu takový tlachal:-))) On mě potěšil početným úlovkem, já jeho překvapil zprávou o návštěvníkovi. Ze spolku nikdo nic neviděl:-( Zítra na radě bude živo...

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2017 21:32
Tobě ta moje naivita nějak nedá spát:-) Píšu o tom, že je tu poprvé. Nic o trvalém zabydlení, to bych mu vzhledem k prudkosti místních povah rozhodně neschvaloval. Je to i dobrá strategie, že si pošetří zdroje v stálém teritoriu. Udělal to i přivandrovalý výr v sněžné zimě 2006, kdy lítal na městské kačeny, dokonce intenzivně tokal, ale asi nesehnal partnerku, tak se přestěhoval jinam. 10 let se tu neukázal, ale od loňska houká celý pár nad sousední dědinou. Vybrali si exluzivní místo s dalekým rozhledem. Ty hlasy ve mně evokují pravěk:-) Nádhera!

Autor: Ron Gordon | 11.02.2017 20:57
Karle, nebuď najivní, dneska jsi ho tam měl a zítra již bude bůhvíkam. K nám do revíru se také občas zatoulá a jsme rádi, že se dlouho nezdrží, navíc jeho trvalý výskyt není tak daleko. V roce 2013 jsem tu dával fotky jeho činnosti mám tušení že je to str. 76. Blíží se březen, to se kocouří toulaj.

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2017 17:31
Zatímco český svět myslivosti se točí kolem prasátek, alespoň co se týká předešlých aktualit, já mám dnes špicovó zprávu ohledně rarity. Do dneška jsem za nimi musel na Slovensko, do Beskyd, Hostýnek. Ode dneška ho mám za \"chalupů\". Kulatá stopa velikosti pivní flašky, na ostnatém drátu nechal trochu vlny. Pro mne splněný sen a pochvala hochům za zdrženlivost:-) Ale motá se neprozřetelně mezi dvěma ekofarmami, což může být nebezpečné:-(

Autor: Tomáš ČENĚK | 08.02.2017 16:26
My máme louky rozorané, ovšem od drapáků. A nejen louky a pole, ale i les, i mimo cest. Když jsem to v sobotu viděl, byl jsem hodně podrážděný a asi mně to hned tak nepřejde!

Autor: Jan Slavětínský | 07.02.2017 18:57
U nás se už černá z lesů hnula, je pohyb, ale vnadišťata mijí. Lišky neskolí a pohyb je zatím v lesích. U nás je letos divné kaňkování.

Autor: Radek Chadim | 05.02.2017 22:46
Dnes večer přišla bachyně s dvěma selaty, ale z lesa nevytáhli, pak liška, ale blíž než na 150 metrů nepřišla, a zajíc. Husy jsem dneska taky slyšel táhnout směrem na severozápad, ale moc jich nebylo. Celej večer už měl takovej teplej jarní závan, i když byl jeden pod nulou a všude leží sníh.

Autor: Ellhenicky | 05.02.2017 19:09
Tak ode dneška zákaz lovení/PT/ spárkaté z důvodu podávání léčiv.Akorát nechápu, že se léčiva nepodávají v jednom termínu alespoň v rámci okresu či kraje.

Autor: Čestmír Kunetka | 05.02.2017 17:50
Že by to paní zima už odpískala a začínalo jaro? Dnes si jen tak stojím na dvoře a najednou kejhání, kouknu se na nebe a ejhle, tak 60 až 80 husí vysoko, převysoko táhl k severu.

Autor: Radek Chadim | 05.02.2017 17:02
Obleva udělala své, přes noc i dnes přes den :-) byl skutečně slušnej pohyb černé, pač samozřejmě později v noci přišli na vnadiště i lovnější divočáci, hernajs teda :-).

Autor: strejda zajíc | 04.02.2017 20:17
Přišla ti jen poděkovat,že se o ně tak dobře staráš a ty nás tu takhle děsíš.Co bychom si,sirotci,tady bez tebe počali...

Autor: Radek Chadim | 04.02.2017 20:03
Včera po koncertu skupiny Hammerfall ve Zlíně, kde se v mé oblíbené písni Bushido zpívá \"The hunter´s the hunted\" (přeloženo Lovec je ten lovený), jsem dnes vyrazil poměřit ta malá selata přes puškohled. Jestli jste teď zapochybovali o mém duševním zdraví a že to s tímto webem a tématem Dnes vůbec nesouvisí, tak na konci tohoto příběhu už si to patrně myslet nebudete.
Vyrazil jsem v pět, venku mlha, že je vidět tak na 100 metrů, tak jsem se rozhodl, že tomu dám hodinu, divočáci stejně chodili v půl šesté, tak by to mělo stačit. Pomale jsem šoulal k vnadišti, 30 metrů od něj se ukrývám za teréní nerovnost na zemi. Nejprve přichází srnčí, ale postává nervozně, ohlíží se do lesa a pak odchází. Dvacet minut se nic neděje, už je skoro 6, tak si říkám, že mají dneska nějaké zpoždění, najednou uslyším cupitání pod stromy a na vnadiště vybíhají dvě malá selata a za nimi bachyně, selata jsou pořád malá, tak že je lovit nebudu. Šustění v lese však neustává, tak sleduju okem, co se tam děje a najednou mezi mnou a divočáky prochází 4 kusy dančího, aniž by si mě všimly a zamíří si to přímo na vnadiště. Zahání divočáky, začnou křoupat, načež na ně vybíhá bachyně z lesa a vyhání je z vnadiště, a začne je honit okolo vnadiště, zatímco selata v klidu konzumují předložené krmivo. Dančí to nevzdává a pořád se snaží bachyni oběhnout, ale ta má výdrž a nechce dančí na vnadiště pustit. Když dančí zažene na mou stranu, všimne si i mě a namíří si to na mě, nejsem úplně vidět, tak si patrně myslí, že jsem také dančí, já se ctí :-) ustoupím pět metrů, ale když pronásledování pokračuje, vlídně na bachyni promlouvám slovy \"Mazééé pryč\", což ji od dalšího pronásledování odrazuje :-). Ježto už na zadku jednu rýhu od narození mám a o další nestojím, balím to a odcházím domů. Zrovna nedávno jsem si říkal, že už mě dlouho žádnéj divočák nehonil, no doufám, že už chápete první větu tohoto příspěvku :-).

Autor: Tomio | 02.02.2017 08:08
Zdá se, že od zítra nám přijde trochu obleva na teploty lehce nad 0 do úterý, tak uvidíme, co to udělá s divočáky.
Na vnadiště přijdou jednou za týden, jinak v této zimě bych divočákem být nechtěl, mají už bídu, ale zdá se, že s vysokou snehovou pokrývkou (40cm) jejich zájem o vnadiště klesá.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2017 20:08
U nás je zase hladověj rok, ani žaludy, ani bukvice nejsou, a ještě na poslední roky hodně sněhu a mráz, tak zvěř chodí na vnadiště poměrně pravidelně, dokonce už i do usušené vojtěšky z krmelců se celkem slušně pustili, což už značí opravdu nouzi. A od té půlky ledna i divočáci vycházejí ven alespoň jednou za pár dní, táhnou většinou na řepku, pač jinak fakt není moc co žrát. Nejen vnadiště mám každý den vypucované, ale i zásypy pro ptáčky, ty nevydrží plné ani do večera.

Autor: Jan Slavětínský | 01.02.2017 18:29
Radku u nás to samé. Černá se už měsíc zdržuje pouze v lesích a vůbec nechodí. Vnadišťata krom od srnčího nebo dančího netknutá. Jsou bukvice a lesy jsou od černé 4x obrácené. Několikrát, když byly menší mrazy, jsem si byl sednout, ale neviděl jsem chlup.Pole po kukuřicích jsou čisté pláně...Je to otázka času, jen až přijde obleva.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2017 15:04
Včera u nás napadlo dobrých 10 cm sněhu. Dnes ráno, když jsem byl s Crazy Yorikem poprvé krmit a obhlídnout revír, tak 400 metrů daleko běžely z hlouby pole do lesa dvě lišky tak s dostupem 50 metrů. Už se mi v tom sněhu sakra špatně chodilo, pač celkem už je toho sněhu kolem 15-20 cm, ale ty lišky přes to pole metly jako by žádnej sníh nebyl.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2017 15:00
Únorové Dnes.