Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kurz z myslivosti



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 05.08.2021 19:58
Neměl bych z nějakých řečí žádný stresy, protože žádné MS nefunguje dokonale. Ve skutečnosti v každém spolku aspoň občas loví polovina členů, což zahrnuje třetinu lovící intenzivně. Ta druhá polovina taky nic neuloví častěji než jednou za pět let, ale chtějí být ve spolku, protože jsou myslivci. Jestli bude jeden na jedne straně nebo druhé nemá vliv ani na plnění plánů lovu, a už vůbec né na škody na poli nebo v lese. Navíc, jak znám české myslivectvo, tak že jeden brble, tak zbývající lovci se radují, že jim nikdo nebude chodit po vnadištích a lovit jejich divočáky, srnce a jeleny :-).
Myslím, že nelovící držitel LL je celkem běžná záležitost, já když jsem dělal kurz tak skutečných budoucích myslivců byly 2/3, ta zbývající třetina do kurzu chodila primárně kvůli výcviku psů, zaměstnání, aby předci měli na koho napsat zbraně, protože je to rodová tradice, aniž by k tomu ta osoba měla vztah a já nevím proč ještě. Je pravdou, že z té 2/3 jsem byl jediný, který to nedělal hlavně kvůli lovu... no a kam jsem to dopracoval :-).

Autor: Vrba Frantisek | 02.08.2021 17:27
Smajliku.Každý myslivec prožívá tři stadia v prvním loví, ve druhém zvěř chová a stara se o ni a ve třetím jenom obdivuje.Pokud jde o tebe,možná jsi začala od prostred.Proto se snáz vydržet a nenech se odradit.Většina členů Te jistě pochopí.Jinak za příspěvek na mf se alespoň podle mně n eomlouvej.

Autor: Pavel Černý | 02.08.2021 15:38
Smajliku, i já tě musím podpořit ve Tvém přesvědčení. Je spousta "myslivců", kteří sice zbroják a lístek mají, ale ve skutečnosti vůbec nebo v podstatě neloví a ani neprojevují snahu lovit, protože nemají chuť a trpělivost. To radši kibicují u piva. Psa by si také nevzali "protože na to nemají čas". Přikrmují jen naoko, aby nemohli být postihováni. Ve skutečnosti čekají jen na podíly ze zvěřiny. Pak je další velká skupina hladovců u hromad plesnivějícího krmení nebo dnes motostřelců s termovizemi a nočáky, kteří by zase mohli jenom lovit a na ostatní jim také moc času nezbývá. Nějakou chovnou hodnotu kusu nechtějí řešit, protože tomu jednak nerozumí a jednak nám to přece dělá škody... Oběma těmto skupinám nemá cenu říkat, že každé ráno v přírodě je jiné. Nepochopili by to.
Takže já bych se členem, který si jinak plní všechny povinnosti, včetně třeba i placení příslušného podílu na škodách zvěří, rozhodně žádný problém neměl.

Autor: Fesoj | 02.08.2021 15:33
Neexistuje zákon nebo jiný předpis, který by přikazoval, že člen MS musí mít ZP a zbraň, ale... Jak správně napsal Honzík, vztahují se na Tebe od okamžiku přijetí všechna práva i povinnosti z členství vyplývající. Pokud nechceš využít svého práva lovit zvěř, je to jen a jenom tvoje věc a nikdo Tě k tomu nemůže nutit.Na druhou stranu povinnosti podílet se na placení škod půsebených zvěří Tě nic nezbaví - a v některých spolcích to mají dokonce dohodnuté tak,že celková úhrada se rozpočítává na jednotlivé členy podle toho, jak se podílejí na plnění plánu lovu. To může také mít vliv na výši přídělu zvěřiny - kdo loví, má samozřejmě příděl vyšší, než "nelovec". Ale jak jsem Ti psal už kdysi, u nás v MS jsme měli jeden čas také člena bez ZP, nikomu to navadilo, povinnosti si plnil a po několika letech se v něm cosi zlomilo, udělal si ZP, koupil flinty a už se od ostatních nelišil, ač ta jeho předchozí odlišnost nikomu nevadila. Já Tě celkem chápu, držím Ti palce a přeji Ti, aby ses nenechala odradit.
A co se týče toho slavnostního přijímání mezi myslivce podle všech regulí - myslím, že přijata být můžeš. Zpravidla tento slavnostní akt probíhá na výroční členské schůzi jako projev uznání za řádné plnění členských povinností. Ale pasování na lovce jakéhokoli druhu zvěře, to Ti zatím opravdu nehrozí. Možná, že i tomu lovu jednou přijdeš na chuť a když ne, však on Tě svatý Hubert pochopí.

Autor: Jan Slavětínský | 02.08.2021 09:59
Znám několik lesáků, kteří dělají pouze lesařinu a myslivost ne, ani flinty nemají.
Proč ne, máme henten tu demokracii, tak je to každého volba. Některé myslivecké spolky mají svá pravidla pro přijetí za člena, např.Lovecký lístek i zbroják, někteří mají i podmínku držení LUPa a některé spolky jsou bez podmínek, ale těch bude jako šafránu, ale jsou..
Jelikož všichni za všechno ručíme rukou společnou a nerozdílnou, hlavně co se škod zvěří týče, tak člen spolku který je "bezezbraně" ,tak nějak nezapadá do toho soukolí.
Platit za kurz a za zkoušky když vím, že myslivost nikdy dělat nebudu, ale chci se starat o zvěř, mít krmelec aj., to by se dalo řešit se spolkem i v jiné rovině.
V okamžiku přijetí do spolku na Tebe přechází práva i povinnosti z členství vyplývajicí...Ale ber to jako mojí nestrannou úvahu. Zdar

Autor: smajlik | 01.08.2021 13:57
No nemám se kde vyzpovídat, tak to napíšu s dovolením tady, protože ani otec mě nechápe, že nechci střílet.
Jsem už pár týdnů přijatá ve sdružení. A před pár dní došlo opět k stejné otázce od jednoho kolegy, kdy budeš mít zbroják a zbraň ?
No tak jsem řekla, popravdě, že lovit se mi nechce. Kecy nejen od kolegy, ale připojil se k tomu i jeden budoucí adept (prozatím se vyjadřuje jako lovec než jako myslivec) Že lovit se musí (chápu). Tak jsem jim řekla, že někdo se taky musí starat o zvěř.
No jsem nějak celkově z toho divná. Chuť do myslivosti pryč a obava co bude na dalších schůzkách předemnou.
Mohu jít teoretický jinam do MS, ale když do toho lesa chodím už x let, tak tam mám své srdce a jít jinam se mi nechce.
Ale taky jsem zjistila, že je to stejné jako vždy. Když mě někdo do něčeho nutí, tak mě ještě odradí. Takže šanci na budoucí lov a tedy i zůstání ve spolků a jejich radost, že střílím vidím ještě mizivější než kdy dřív..

Autor: Fesoj | 08.05.2021 18:58
Jsem na tom stejně jako strejda zajíc. Jen bych chtěl dodat - k tomu lovu - že jsme měli ve sdružení člena, který se po několik let zúčastňoval všech akcí, chodil na schůze, na brigády i na hony - ale tam jen s klackem, nelovil. Po několika letech se v něm něco zlomilo a začal lovit jako každý druhý, ale nikdo neříkal, že tím že nosí zbraň, se z něj stal lepší myslivec. Já osobně lovím rád, i když s věkem čím dál tím méně, ale tím častěji se mi stává, že si ránu odpustím - někdy je to lepší pocit, než po dobrém zásahu.
Ale nemohu si pomoci, musím po čtyřech letech opakovat, co jsem napsal 19.2.2017. Znovu Tě zvu na sraz mysliveckého fóra, všichni Tě tam rádi uvidíme, jen letos kvůli koronaviru není zatím upřesněno, zda se sejdeme jako obvykle v Roudné nebo v autokempu U sudů na Sázavě. Obrať se na našeho muzikusa Péťu Havlína a ten Ti rád dá nejpřesnější informace.

Autor: Vrba Frantisek | 08.05.2021 17:45
Smailiku krásné napsáno,dobře ohodnocení strejdou zajochem a petrem k nímž se tímto přidávám tak nějak doufám že nějaké Tvé fotky uvidíme v galerii na fóru.

Autor: Petr Havlín | 08.05.2021 16:31
Jen tak dál a přeji hodně krásných zážitků s pozorováním i focením zvěře. Ono je často vidět a zažít stejné, nebo možná lepší než lovit.

Autor: strejda zajíc | 08.05.2021 15:03
Smajlíku,vítej!Úplně jsi mne,dědka starýho,dojala.

Autor: smajlik | 08.05.2021 12:58
Náhodou jsem natrefila na tuto diskuzi, kterou jsem před 4 lety založila. Tak mě napadlo, že napíšu pokračování :-)
Mám po absolvování mysliveckého kurzu, musím říct, že celý rok ať už teorie nebo praxe jak v MS, tak střelby v rámci kurzu a různá výpomoc při zkouškách a soutěžích, které pořádal OMS byl nádherný a budu na to vzpomínat celý život, doporučují všem.
Účel, který byl abych jsem si prohloubila znalosti to splnilo a předčilo o 100%
Doopravdy nádhera, poznala jsem spoustu nových a mladých myslivců, tak taky spoustu úžasných myslivců - lektoři, kteří nám předali nejlepší vědomosti a zkušenosti.
Nakonec jsem šla do kurzu, teprve ve chvíli, kdy jsem byla já přesvědčená, že chci jít a tedy jsem celý kurz dělala pro sebe a ne pro druhé. Bylo to o dost lepší než kdybych jsem měla kurz dělat pro druhé. Už mám za sebou i nádherné Přijímání mezi myslivce
Kurz mi taky pomohl v ujištění, že se chci věnovat troubení na borlicí, přip. ještě se naučit i vábit. :) a fotolovu
Miluji čas strávený v přírodě, kdy jen tak sedím v lese na pařezu a nebo na posedu a jen se dívám kolem sebe na přírodu, na zvěř, na vše kolem.
Po mysliveckém kurzu ten čas v lese miluji ještě víc než předtím (myslela jsem si předtím, že víc už ten čas v lese milovat nemohu a ano mohu). Věnují se focení, pozorování zvěře, samozřejmě učení a zjišťovaní jak zvěř žije (myslivec se učí celý život)
Zbrojní průkaz asi bude, právě pro případ kdyby se někdy musely přepsat zbraně, ale i po 4 letech pořád ve mně přetrvává názor, že lovit ne.
Mám za sebou už i vyvržení zvěře, kdy šlo o sanitární odlov. Vím, že kdybych jsem měla zbraň, ukončit trápení bych jsem musela, ale i tak byla jsem ráda, že byl vedle mě člověk, který zbraň má a pořád se mi lovit nechce.

Autor: Fesoj | 19.02.2017 20:04
A teď něco pro odlehčení, speciálně pro Smajlíka : Myslivecké fórum pořádá každoročně o posledním květnovém víkendu sraz v Roudné u Tábora. Já jsem se poprvé zúčastnil v r.2014 a od té doby jsem nikdy nevynechal - ta kamarádská atmosféra je prostě nádherná ! A to jezdím až z východních Krkonoš a k tomu vlakem ! Vítáni jsou všichni, kdo mají rádi myslivost a chtějí si posedět, pokecat, papat a bumbat dobrůtky v prima kolektivu. Vítáni jsou samozřejmě i partneři, partnerky, dítka a pejskové. Tak se podívej na fotky ze srazů a popřemýšlej, zda by ten výlet stál za to - rádi Tě tam uvidíme. Na podrobnosti se zeptej Honzy Slavětínského, ten to mívá pod palcem.

Autor: Petr Toman | 19.02.2017 19:31
Palkopale,
oba řešíme asi něco jiného nebo vidíme/nevidíme různé souvislosti jinak

má chabá právní znalost mi říká že zákon nastavuje pravidla a vyhláška vymezuje hranice..hodně laicky popsáno

zákonodárce v $24 jak v odstavci \\\\\\\"a\\\\\\\" tak \\\\\\\"b\\\\\\\" píše o praxi.. znamená tedy že když neplatí požadavek na praxi v \\\\\\\"a\\\\\\\" tak nebude ani zákonný požadavek v \\\\\\\"b\\\\\\\" tj vykonávat praxi například v té škole?
Tzn budu chodit do školy na 1 hodinu předmětu \\\\\\\"myslivosti\\\\\\\" týdně po dobu školního roku, splním úkoly, písemné a ústní zkoušení a nic víc. I když bude ve školních osnovách jasně napsáno a definováno že k předmětu je povinná praxe? Dostanu či nedostanu osvědčení?

dále k tomu pořadatelství...zkušební komise, zkoušené obory/předměty jsou vymezeny předchozími paragrafy vyhlášky..o tom není ted řeč

ČMMJ si k tomu přiznanému pořadatelství vydala vlastní směrnice s podmínkami (vlastními) dle vlastního výkladu vyhlášky k zákonu o myslivosti. (jak píšete, \\\\\\\"autor\\\\\\\" JUDr Čechura)

Nevidím v tom žádný odpor/protizákonnost..je to právní výklad organizátora, asi by musel rozhodnout soud a případně tyto směrnice ČMMJ zrušit.

http://cmmj.cz/Zkousky-z-myslivosti/Obecna-charakteristika-zkousek-z-myslivosti.aspx

snažím se jen vymezit právní vztah mezi uchazečem o zkoušky z myslivosti k získání prvního LL u/ve spolupráci s OMS/ČMMJ (pořadatel). Vydali si (CMMJ) pravidla/podminky a ten kdo chce s ČMMJ tak holt musí dle jejich podmínek. V čem to odporuje zákonu?

Těch omezení a podmínek si OMSy k žadateli totiž kladou mnohem více, ne jen ty kurzy, povinné akce, střelecké průpravy a pod. Jednou z podmínek bývá i povinnost být členem ČMMJ, jinak ho jako pořadatel vůbec ke zkouškám nepustí..i když je jen pořadatel a zkouší komise , víceméně právně nezávislá na pořadateli. Povinnost být členem nikde není uveden a v mnoha případech je vyžadován. Co s tím?

Taky si dovolím polemizovat s jednou z vět z Vašeho předchozího dlouhého příspěvku. Podám si přihlášku ke zkouškám, shodou okolností které pořádá OMS, ke komisi. Ne na OMS. A budu odmítnut. Mám se soudit ? Pořádá zkoušky komise nebo OMS?

čistá paralela..zkoušky z výkonu psů z lovecké upotřebitelnosti..OMS se rozhodne, že zkoušky bude pořádat jen a pouze pro členy ČMMJ a nečlena na ně nepustí.

Zkoušky psů vyžaduje zákon, vyhláška vymezuje jaké a kdo zkouší (komise, rozhodčí..) a pořadatel si vydal zkušební řád..a dokonce vyžaduje aby rozhodčí byl členem ČMMJ..co s tím?


PT

PS: jeden můj dlouholetý známý v 70 letech během studia na VUT Brno (strojárna) si jako nepovinný předmět vybral \\\\\\\"Myslivost\\\\\\\", udělal zápočet a mám dojem i zkoušku a získal osvědčení k získání prvního LL. Nikdy si ho ale nevyzvedl. Jen se vsadil tehdy s kamarádem, že to dokáže (tehdy samozřejmě platil 23/1962 )

Autor: palkopal | 19.02.2017 17:09
JUDr. Čechura byl legislativec ministerstva lesů vod a strání od roku 1969 (tuším) do roku 1991 (zažil čtyři ministry), později právní expert a pracovník ČMMJ, autor právního stanoviska ČMMJ k povinnému absolvování kurzů myslivosti (dohledatelné v právní poradně na stránkách ČMMJ - http://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Poradny/Pravni-poradna/mysl-zkouska-bez-zakladniho-kurzu-a-adeptske-praxe) - tolik jen na vysvětlenou.
Opět nedorozumění - já nepíšu o protizákonnosti vyhlášky, ale výkladu vyhlášky v rozporu se zákonem. Vyhláška v podstatě pouze říká, že ten, kdo chce organizovat zkoušky (nikoliv zkoušet, na to je někdo jiný), musí být schopen zkoušenou látku také odpřednášet a zajistit praxi (= pro toho, kdo o to bude mít zájem). Nic víc. Nedovozuj souvztažnosti, které nejsou, povinnost absolvovat kurz z toho nevyplývá.
Tím ale vůbec nechci říct, že žádná školení a kurzy by se neměly pořádat! Ale ne jako podmínka připuštění ke zkoušce, když to tak neatanoví zákon!
Howgh!

Autor: Petr Toman | 19.02.2017 15:28
akorát nechápu tu zmínku o JUDr. Čechurovi a tomu protizákonnému paragrafu vyhlášky.

Možno nějak osvětlit? Kde k té protizákonnosti dochází?

zákon 449/2001, paragraf 47, odstavec 6.....

(6) Vyhláška stanoví podrobnosti vydávání a odebírání loveckých lístků, povinné náležitosti povolenky k lovu a dále obsah zkoušek z myslivosti a způsob jejich provádění, a které myslivecké organizace6) a školy, na kterých je myslivost studijním oborem nebo povinným vyučovacím předmětem, mohou být pověřeny organizací zkoušek z myslivosti.

+

vyhláška 244/2002 paragraf 24.....

Myslivecké organizace a školy, které mohou být pověřeny organizováním zkoušek z myslivosti


Organizováním zkoušek z myslivosti mohou být pověřeny

a) myslivecké organizace,9) které mají myslivost [§ 2 písm. a) zákona] jako hlavní náplň své činnosti, mají celostátní působnost a zajišťují pro uchazeče o složení zkoušek z myslivosti přípravné školení a v jeho rámci odbornou praxi v myslivosti v délce jednoho roku, nebo


díky PT

Autor: Petr Toman | 19.02.2017 15:17
Palkopale

hezké, ale to co píšete je pro normálního smrtelníka nepoužitelné, z důvodu toho, že možnost složit zkoušky před komisí jsou velmi omezené. Nabídka moc velká není. Teda aspoň já jinou neznám (odstavec a), jelikož jsem po ní nikdy nepátral

Ale jak píšete ,asi jsou i jiné organizace s pověřením, ty mají svá pravidla a pokud budou pro novice výhodné, jistě bude muset ČMMJ/OMS reagovat..

ale položme si otázku jinak...má OMS/ČMMJ povinnost přijmout ke zkouškám z myslivosti někoho jen tak, bez toho aby splnil podmínky které si OMS/ČMMJ dala (viz příspěvek Honzy Slavětínského?

PT

Autor: palkopal | 19.02.2017 14:50
Pokračování :

Jestliže tedy v zákoně není, že podmínkou připuštění ke zkoušce je absolvování vzdělávacího kurzu, tak to prostě nikdo vyžadovat nemůže. Fesoji, žádné povinné střelby v přípravném kurzu jako podmínka připuštění ke zkoušce – buď je to součást zkoušky, pak u zkoušky, nebo vůbec (střelba je věcí zbrojáku!).
Já rozumím tomu, že takto zákon v očích myslivců zkoušku z myslivosti degraduje někam na úroveň zedníka (tím se žádného zedníka nechci dotknout), ale zákonodárce tak učinil a tak to prostě je – pro stát provozování myslivosti není na vyšší úrovni, než např. to zdění baráku. Můžete mě za to nenávidět a kamenovat, ale z platných předpisů nic jiného vyčíst nelze.
Ten § 24 vyhl. č. 244/2002 Sb. jsem měl právě na mysli, když jsem psal nezaměňovat pověření k provádění zkoušek s prováděním zkoušek.
Vím, je to právní výklad ČMMJ ústy JUDr. Čechury (blahé paměti). S tímto pánem jsem se osobně znal a byli jsme kdysi oba členy jedné komise pro přípravu jednoho zákona a prodebatovali jsem spolu mnoho času, abych ho znal. Zkušený ministerský legislativec, který dokázal plnit daná zadání. On si byl moc dobře vědom toho, co v zákoně je, proto napomohl znění § 24 vyhlášky č. 244/2002 Sb. a dal mu výklad podle zadání – přípravný kurz a praxe jako podmínky připuštění ke zkoušce. Že to odporuje zákonu, nevadí, dokud ČMMJ udrží linii zkoušek.
Jenže dnes už pověřením zkoušek nedisponuje pouze ČMMJ a když tyto subjekty nevyžadují pro zkoušky kurz a praxi, jsou označovány za zkoušky plzeňským způsobem a vyhýbání se povinnostem. Omyl, pouze nevyžadování, co zákon neukládá. Navíc zkoušky v Plzni nebyly vykonávány v souladu s akreditací - ale to by snad i bývalý policajt měl umět rozlišit.
Já vím, že vás svými řečmi často štvu, ale není náhodou ono dogmatické lpění na něčem, co už dávno neplatí, také jedním z důvodů, proč myslivci obecně jsou dnes považováni spíš za ………….. (dosaď si každý sám), hluboce zakořeněné oběma nohama v totalitní době?

Autor: palkopal | 19.02.2017 14:50
Vydání loveckého lístku jako oprávnění k provozování myslivosti (lovu zvěře palnou zbraní) spadá do oblasti činností soukromých osob povolovaných státem. A zde obecně platí, že podmínkou pro získání povolení je vzdělání a v mnoha případech i praxe (ale ne vždy), někdy k tomu přistupuje povinné členství v profesní organizaci.
Za vzdělání se považuje absolvování školy s akreditovaným vzdělávacím programem, a to od učiliště (dnes jsou to už jenom střední školy bez maturity?) a výše, doložené dokladem o absolutoriu (výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom). V některých případech, kdy se (obecně) nebazíruje na vzdělání, ale je rozhodující spíše zručnost, může být vzdělání nahrazeno zkouškou před komisí. Někdy je pro složení takové zkoušky vyžadovaná předchozí praxe.
Tak např. pro činnost advokáta je vyžadováno vzdělání, praxe, advokátní zkouška a povinné členství v advokátní komoře (ta chrání advokáta proti státu), pro činnost lékaře vzdělání, atestace a povinné členství v lékařské komoře (ta garantuje pacientům úroveň lékařské péče). Pro vydání (většiny) oprávnění k živnosti řemeslné stačí výuční list a prokázání potřebné praxe, nebo právě osvědčení o zkoušce před komisí (po předchozí praxi).
Co se za jaké vzdělání vyžaduje, jak se prokazuje (odborná) praxe či jak se provádí zkouška před komisí, je popsáno v zákonech, případně rozvedeno v prováděcích předpisech. Nic míň, ale také nic víc.
Na stejném principu je založeno např. vydávání osvědčení pro nakládáni s palnými zbraněmi či provozování myslivosti.
Pro vydání zbrojního průkazu je podmínkou krom jiného odborná způsobilost – doklad o absolvování zkoušky před zkušebním komisařem. Pro tuto zkoušku se nevyžaduje žádná praxe, ani absolvování přípravného kurzu. Pouze přihláška ke zkoušce, test, zkouška zacházení se zbraní a střelba. Vše popsáno v zákoně a prováděcích předpisech, test musí být veřejně dostupný.
Obdoba lovecký lístek – vzdělání na škole, kde se myslivost vyučuje povinně (výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom, profil absolventa si musí dohledat státní správa sám) či nepovinně (vysvědčení, vysokoškolský index, tady už státní správa vyhledávat nemusí, musíte dokladovat sami), nebo doklad o zkoušce před komisí podle zákona o myslivosti. Pokud zákon říká pouze zkouška, tak jenom zkouška, žádné další podmínky. Podám přihlášku ke zkoušce, nelze odmítnout, nelze podmiňovat absolvováním přípravného kurzu a praxe. Otázka je, jak zkoušený u takové zkouška dopadne, zda mu komise exemplárně nevypere žrádlo (viď, Fesoji). Na jeho obranu – zkouška je věc veřejná, může se jí zúčastnit jako divák kdokoliv (krom asi dále zkoušených), to pro případ, že by se neúspěšný zkoušený chtěl bránit stížností u toho, kdo pověření ke zkoušení vydal (ministerstvo?).

Autor: Petr Toman | 19.02.2017 10:04
Fesoji,

a co by v té vyhlášce ještě proboha mělo by taxativně vyjmenováno?

třeba v rámci genderově vyvážené populace myslivců by se do kurzu muselo přihlásit třeba 30% žen, 50 % mužů a 20% ostatních?

text z vyhlášky..

...a v jeho rámci odbornou praxi v myslivosti v délce jednoho roku..

a jak píše Honza.. pověřen je jednotlivý OMS jako součást ČMMJ - zatím jediná celostátně působící personálně a snad i odborně způsobilá organizace, která si vydá svá pravidla (ta vycházejí z vyhlášky)a předpokládám že jsou asi stejné/podobné u všech OMS .

Kdo chce u OMS získat způsobilost vlastnit LL, musí se holt podrobit jejich pravidlům a přes to nejde vlak.. Je to smluvní vztah přátelé, nikdo nikoho nenutí tyto smlouvy přece podepisovat. Nechceš s OMS, jdi na ..odstavec b :-)

PT

Autor: Fesoj | 19.02.2017 09:24
Fido, já jsem již v jednom z minulých příspšvků upozorňoval, že se zkoušky někde skládají tzv. plzeňským způsobem - ale to není chybou v zákoně, to je v lidech. Lídé jsou různé, často blbé a pitomé, mrdaj, kradou a ani poledne nedržej, tak se není čemu divit. Takhle se to u nás běžně říká - slušně by to nevyznělo.

Autor: Fido z Řáholce | 19.02.2017 09:15
Bohužel praxe v pořádání kurzů ať na LL nebo na MH je úplně jiná. Jde, jako ve většině případů o peníze a tím o co největší počet uchazečů. Kamarád se v Praze přihlásil do kurzu na MH, na přednášky chodit nemusí, alespoň ne na všechny, snad jen na konzultace s přednášejícími. Obdobně je to u LL. Párkrát se tam ukázat a pak zkoušky. Holt peníze nadevše.

Autor: Fesoj | 19.02.2017 09:05
Petře, já tu vyhlášku samozřejmě taky znám, ale Palkopal se zřejmě chytá toho, že v § 24 písm. a) není výslovně uvedeno, že účast na tomto školení a přípravné praxi je povinná. Dle mého názoru, zřejmě shodného s většinou, zákonodárce toto předpokládal jaksi automaticky, z textu logicky vyplývající, a zapomněl, že jsme v Čechách, kde je zvykem hledat cestičky, jak se různým povinnostem vyhnout a jak se říká, § je klikatý.

Autor: Petr Toman | 19.02.2017 08:18
Palkopale,

vyhláška 244/2002.. tu by jsi měl jako držitel LL asi znát

zkus pouvažovat nad tímto paragrafem..třeba to co píše Honza v tom najdeš..a zkus porovnat odstavec a) s b)


§ 24

Myslivecké organizace a školy, které mohou být pověřeny organizováním zkoušek z myslivosti


Organizováním zkoušek z myslivosti mohou být pověřeny



a) myslivecké organizace,9) které mají myslivost [§ 2 písm. a) zákona] jako hlavní náplň své činnosti, mají celostátní působnost a zajišťují pro uchazeče o složení zkoušek z myslivosti přípravné školení a v jeho rámci odbornou praxi v myslivosti v délce jednoho roku, nebo



b) střední nebo vyšší odborné školy se studijními obory myslivost, lesnictví nebo zemědělství, které mají v učebním plánu povinnou výuku předmětu myslivost, střední odborná učiliště lesnická, vysoké školy, které uskutečňují studijní programy v oblasti lesnictví nebo zemědělství,8) na kterých je prováděna výuka myslivosti jako povinná součást učebního, popřípadě studijního programu v rozsahu nejméně 1 hodiny týdně v průběhu jednoho školního, popřípadě akademického roku a které žákům, popřípadě studentům, zajišťují v průběhu studia myslivosti rovněž odbornou praxi v myslivosti.

PT

Autor: Fesoj | 18.02.2017 22:33
Bohužel jsem to taky nenašel, nicméně součástí přípravného kurzu jsou i povinné střelby a kdo je neabsolvoval, nebude připuštěn ke zkouškám. Z toho vyplývá, že ten kurz asi povinný bude.

Autor: palkopal | 18.02.2017 21:00
Jene, prosím, kterou vyhláškou?
To není žádný špek, jak píše Fesoj, já ať hledám jak hledám, stále nenalézám.
A protože asi neumím hledat, tak prosím - stačí číslo vyhlášky a číslo § či čísla §§.
Děkuji.

Autor: Fesoj | 18.02.2017 19:15
Za svůj poslední příspěvek se omlouvám, zejména na to, že jsem Palkopalovi skočil na špek s tím, že kurz není povinný. Mea culpa, měl jsem se na zákon a vyhlášku podívat, ale na svém názoru tak či tak nemusím nic měnit - a vvvo tom to je !

Autor: Jan Slavětínský | 18.02.2017 15:36
Chlapi omyl, kurz o daném počtu hodin musí adept absolvovat a taktéž i uchazeč o zkoušku na MH , to je dané vyhláškou, přes to nejede vlak.Další činnost adepta do zkoušek si režíruje OMS dle usnesení OMR . V praxi to bývají dvě kynologické akce a dvě akce střelecké, pro získání jakéhosi přehledu a vědět o co jde.Včetně jeho aktivní pomoci při akci, takové to ošahání si věcí v praxi. Üplně jiná věc je činnost adepta v nějakém MS, kde si z něho někdy dělají \"onuci\"...a on k nim v podstatě nemá žádné povinnosti ani závazky a naopak MS k adeptovi...

Autor: Fesoj | 18.02.2017 14:24
Jak u blbých na půdě.Že adept nemá povinnost absolvovat kurz či praxi - no on taky nikdo nemá povinnost chodit v zimě teple ustrojen, ale každý si uvědomí, že je to pro něj výhodnější a podle toho se zachová. A s tím kurzem a praxí je to stejné, oboje je zde od toho, aby šel člověk ke zkouškám řádně připraven. Já osobně jsem žádný kurz ani praxi neabsolvoval, vystudoval jsem lesárnu, z myslivosti jsem maturoval a tím jsem rázem získal kvalifikaci na úrovni vyšší odborné myslivecké zkoušky. A přiznám se k tomu. že teprve po nástupu do zaměstnání jsem se naučil vyvrhovat zvěř, poznávat kachny, dravce a méně běžná plemena loveckých psů. Po více než 45 letech praxe si stále nemyslím, že bych toho o myslivosti věděl dost. A troufám si tvrdit, že půjde-li někdo ke zkouškám z myslivosti bez kurzu a praxe - i když v některých případech, jako třeba právě u Smajlíka, hodně dělá praxe dobrovolná - tak moc málo takových adeptů zkoušky zvládne, pokud je nebudou dělat plzeňským způsobem. Kurz dá základy a ukáže, jak se učit a proto ho každému zájemci vřele doporučuji, ať je povinný či ne. A to nemluvím o tom, že zkušební komise si může říci :\"Jó ty seš tak chytrej, že si myslíš, že kurz nepotřebuješ ? Tak my tě v tom trochu vymácháme, aby ses nám předvedl...\"

Autor: palkopal | 18.02.2017 10:50
Jene, on adept myslivosti nemá ani povinnost absolvovat kurz či praxi. Přesně, jak píšeš, co není jako povinnost v zákoně, povinností není.
Já vím, že mě zase budete kamenovat, ale nedovozujte z pověření k provádění zkoušek (schopnost zajistit přípravné školení a praxi pro uchazeče) povinnost toto školení a praxi absolvovat - nic takového jako podmínka připuštění ke zkoušce není. Pro mne taktéž \"Vše ostatní jsou nějaké požadavky konkrétních OMSů z usneseních OMR, ale v důsledku lámání chleba lehce průstřelné.\"

Autor: strejda zajíc | 17.02.2017 15:37
Smajlíku,chválím,vždyť lovit lze i očima a srdcem!

Autor: smajlik | 17.02.2017 15:30
Fesoj - děkuji za doporučení už jsem se začetla

ttt - bohužel jsem dost daleko od Vysočiny. Kdyby jste našel budu ráda když ne tak se nic neděje. děkuji

Jan Slavětínský - děkuji za rady. Jeden takový MS mám už k nim chodim víc jak 10 let. Ze začatku měli radost že je i žena na honě, ale moc se jim nezdalo že chodím i k nim na střelby. Teď se na mě už i vyptavají. Mám tam jednoho člena rodiny tak je rad za pokračovatele a oni za ženu, kterou myslivost baví. Ale jak říkam lovit ne. Já radši do přírody s foťákem nebo jen pozorovat přírodu a ne čekat na srnce, kterého střelím. Ráda bych se naučila troubit. Ale to je ještě hudba budoucnosti tak možna místo se zbraní budu chodit s lesnici. :-) Je to jeden z dalších snů od doby co jsem slyšela nádherně troubení na lesních zkouškách kde jsme byli se psem.

Autor: strejda zajíc | 17.02.2017 15:30
Radku,jako webotěcko by jsi mohl stanovit nějaký znak,který by předznamenával IRONII.Aby to bylo jasné pro všechny.

Autor: Tomáš Pilík | 17.02.2017 15:04
Radek Chadim: ne každý je tak vášnivý lovec jako Vy a dost lidí si myslivost bez lovu dokáže představit. Sanitární odstřel pro mě není argument, aby každý, kdo má lovecký lístek MUSEL chodit do lesa se zbraní. Jsou třeba i lidé, kteří si zkoušky dělají prostě proto, že si chtějí rozšířit obzory, tak jdou do kurzu, jelikož ne vše se dá vyčíst z knížek. Může jim někdo vyčítat, že nechtějí chodit do lesa se zbraní? Nikoliv, protože je to pouze a jen jejich věc. Připomínky o krmicích a pozorovacích lístcích mi znějí lehce namyšleně.

Autor: Fesoj | 17.02.2017 13:39
Dík, ta podstata je samozřejmě správná. I když - i pro ten užitek se musíme učit. Vzpomněl jsem si na jeden citát :\\\" Nejradši ze všech mám paní učitelku, protože aby ze mě nebyl blbec.\\\" Nevíte náhodou někdo, kdo je autorem, mně to nějak vypadlo...

Autor:  | 17.02.2017 10:32
blank

Autor: Radek Chadim | 16.02.2017 20:39
Karle, plichtu vymysleli ti, co nezvítězili, aby si obhájili svoji neschopnost zvítězit :-).

Autor: Jan Slavětínský | 16.02.2017 20:36
Slečno nebo paní, nepředbíhejte. Všechno Vám na kurzu řeknou, nebojte se. I otázky z tématických okruhů Vám asi dají. Pokud se nedostanete do MS, tak Vám OMS pomůže a adeptůru v nějakém nejbližším MS Vám zařídí. MS k vám jako k adeptům nemá po zkouškách žádné závazky ani povinnosti. Rozsah adeptské činnosti vám všem též sdělí a upřesní. Určitě něco z akcí OMSu a dále z MS. Pokud předseda nebo MH v MS nebude blb, tak Vám index vypíše a ví vocogou...A´t se Vám daří.
Pokud na Vás bude někdo dělat ramena nebo vést chytré řeči o povinnostech adepta, nechť Vám to ukáže v zákoně. Vy máte totiž povinnost absolvovat kurz o 66 hod.teorie, zaplatit danou finanční výši a dojít složit zkoušku. Vše ostatní jsou nějaké požadavky konkrétních OMSů z usneseních OMR, ale v důsledku lámání chleba lehce průstřelné.To jen abyste věděla a někteří chytráci si z Vás nědělali poslíčka a nádeníka....Tam, kde je vše OK, tam ráda chodíte , akcí se zúčastňujete a v tom kolektivu jste ráda . Osobně bych chtěl dělat adepta tam, kde bych chtěl být členem. Poznat lidi,jak se říká očuchat se , oni poznají Vás, Vy je a všechno jde tak nějak v pohodě. Pokud víte , že tam nemáte šanci, přizpůsobit své aktivity podle situace....Případné problémy otevřeně řešit s jednatelem OMS. Nikdo Vám hlavu trhat nebude.

Autor: Karel Zvářal | 16.02.2017 20:02
Varianta Nepotřebuji, ale chci, je určitě lepší, než Nechce se, ale potřebuji...s chutí do toho, 0,5 je hotovo… Ano, Fesoji, kolik odborností máš, tolikrát jsi člověkem! Proto zcela chápu :-) rozhodnutí. Aspoň se nebude muset na všechno ptát a nikdo jí nebude naznačovat, že nemá vyšší dívčí. :-) bude na lovu zatím taková “vnitropodniková” kontrola. Kamarád se pro myslivost rozhodl v padesáti, takže slečnino:-) postupné dozrávání je zcela v pořádku. Radku, každý žije svůj příběh, volbu Smajlíka chápu. A dnešní zlo je neporazitelné, mně by pro klidné spaní stačila i plichta.

Autor: Fesoj | 16.02.2017 19:59
Zlatá slova, webtatíčku, zlatá slova ...

Autor: Radek Chadim | 16.02.2017 19:02
Já jsem taky před 8mi rokama dělal kurz, když táta prohlásil: udělej si LL a zbroják, ať mám na koho napsat flinty, večně tady nebudu - a to ani sám asi netušil, jak brzy se to naplní. Jako honec na naháňky, na myslivecké brigády a další činnosti kolem myslivosti, a pozorovat zvěř a do přírody už jsem chodil poměrně intenzivně v té době více než 10 let, ale touhu chodit se zbraní a lovit jsem žádnou velkou neměl. Ale pak jsem začal dělat myslivost se vším všudy a dřív nebo později člověk zjístí, že lov k tomu prostě patří, stejně jako zbraň, myslivecké tradice a další věci. Jenže za ty léta zjišťuji, že se zase vracím na začátek, kdy mnohem raději pozoruji, stavím různá myslivecká zařízení a starám se, než lovím - né že bych neměl radost z lovu, když se povede tak, jak jsem si to naplánoval, ale mnohem raději obeznávám, pozoruji, fotím, a největší potěšení mně dělá prachprosté poznání přírodního dění. Postupem času také zjišťuje, že nebýt myslivcem, nemusel bych se rozčilovat kvůli spoustě lidem a věcem, které jsou bohužel současnou myslivostí plné - od řešení škod, mezilidských vztahů až po katastrofální stav přírody a krajiny. Mnohdy jsem z toho tak otrávenej, že si říkám, jestli mně to vůbec stojí za to, dělat myslivost se vším všudy, jestli by nebylo lepší místo myslivcem být pouze návštěvníkem přírody a to negativní s velkým úsměvem házet za hlavu - a vždycky si říkám, samozřejmě že stojí, protože někdo musí tlačit z druhé strany vrat, já sice nevěřím ve vítězství dobra nad zlem, ale netlačit znamená souhlasit s tím zlem, a s tím se zatím nehodlám smířit.

Autor: Fesoj | 16.02.2017 17:12
No samozřejmě, máš pravdu - ale přece jen je tu ještě něco málo navíc. Aspoň pro někoho.

Autor: Radek Chadim | 16.02.2017 16:30
Fesoji, když čtu některé internetové diskuze držitelů LL, tak mám pocit, že o nějaké odborné úrovni nemůže být ani řeč :-), takže stále trvám na tom, že myslivecký kurz a LL je stále hlavně jeden z dokladů, který člověk potřebuje k lovu :-).

Autor: Fesoj | 16.02.2017 15:12
Radku, já na Tvém názoru nic omezeného nevidím. Ale uvědom si, že lovecký lístek, krom toho, že umožňuje lovit zvěř, je zároveň také dokladem pro Tebe a pro každého, že o myslivosti něco víš a tím pádem se o ní můžeš bavit na úrovni. Samozřejmě, to samé splňuje i vysvědčení o zkoušce z myslivosti - a ono taky nikde není psáno, že po složení zkoušek musí absolvent požádat o lovecký lístek. Nemusí, samozřejmě, ale pokud to neudělá, je sám proti sobě.

Autor: Fesoj | 16.02.2017 14:59
Slowfox, dostal jsi mne - něponimáju ! A když už chceš citovat nauku zen, nemělo by to být spíš v originále, tj. v hindštině či sanskrtu ?
Je jistě dobré, milý synu, znát němčinu a angličtinu, vždyť kolik jazyků cizích znáváš, tolikrát člověkem se stáváš. Leč naši moudří předkové měli přísloví takové, že kdo se za vlastní řeč stydí, je hoden potupy všech lidí.

Autor: Karel Zvářal | 16.02.2017 14:50
To byla těžká otázka, i já jsem s ní měl problém!-(... a co potom taková U3V?-)

Autor: Radek Chadim | 16.02.2017 12:47
A co je na něm omezeného?

Autor:  | 16.02.2017 11:55
blank

Autor: Tomáš Pilík | 16.02.2017 09:55
Radek Chadim: to je podle mého názoru hodně omezený pohled na věc.

Autor: Fesoj | 15.02.2017 19:45
Smajlíku, rozumím Ti možná líp, než si rozumíš sama. A protože lidstvo se množí mnohem rychleji, než jeho celková zásoba myšlenek, vřele Ti doporučuji přečíst si dílo dnes už klasika myslivecké literatury Vrbovu tetralogii Myslivcův rok. Tam se dočteš, že on sám chtěl být původně lesníkem bez flinty, ne myslivcem, a co ho nakonec mezi myslivce přivedlo. A jsou tam i další hluboké pravdy o vztazích člověka a přírody.

Autor: ttt | 15.02.2017 18:36
Dobrý večer, vzpomněl jsem si, že ty otázky mám zálohováné na CD musím se, ale podivat kde skončilo. Jinak ty otázky jsou z Penza,které vyšlo nekdy v roce 2004,ale vím, že se příliš s dnešními neliší. Jinak jsem z Vysočiny, kdyby jsem přesto to CD nenašel půjčil bych to na těch papírech.

Autor: zutro | 15.02.2017 15:48
Na jedné straně snaha udělat zkoušky,dostat LL ale nemít zbraň,a tím pádem nelovit,na druhé straně dotáhnout to až po tu zbraň ,a veškerou výbavu,a do roka a do dne dojít o revír,to je potom zlom.

Autor: smajlik | 15.02.2017 14:59
Radek - K tématu to je :-) Máte pravdu. A já mám stejný názor jak vy. Jak říkam myslivec beze zbraně není myslivec a tím padem je zkouška zbytečna. Proč teda to všechno ? Protože chodím na hony i do lesa a z toho důvodu se mě x myslivcu ve spolku ptá kdy budu mít kurz, krom toho a hlavně si to přeje člověk z rodiny ( myslivec ) takže abych udělala spíš radost ostatním než sobě. Jak říkam lovit nechci z toho důvodu nevidím smysl proč dělat zkoušky, ale začínam si myslet že si aspoň prohloubím znalosti, naučím se něco nového. Neříkam že v budoucnu k tomu nedospěju, ale v tuto chvilí lovit ne. Myslivec z rodiny se vyjadřil že když už ten kurz budu mít za sebou tak zbrojak bych si měla udělat chodit se může vždy, ale jak říkam nevím. V tuto chvilí je to pro mě nemyslitelne ja lovit tak vstoupit do ms. Hold jsem člověk, který potřebuje čas a dojít k tomu. X let jsem chodila do lesa a nechodila jsem po zelenem, pro někoho banalita pro někoho ne. Prostě jsem potřebovala dojít k tomu že k lesu patří zelené oblečení to stejne asi i s tou zbraní...

Autor: Radek Chadim | 15.02.2017 13:58
I když to není úplně k tématu, tak mi to nedá něco nenapsat. Proč si budete dělat zkoušky, když nechcete lovit. Ten cíl onoho snažení v mysliveckém kurzu se jmenuje LOVECKÝ LÍSTEK, který umožňuje jeho držiteli za splnění dalších podmínek lovit zvěř, nic víc :-), krmící lístek nebo pozorovací lístek vám nikdo nevydá a nepotřebujete k němu složit žádný kurz. A mít lovecký lístek a nemít zbrojní průkaz, nevlastnit zbraň, a nechodit lovit nemá žádný význam, pokud se chcete více do myslivosti ponořit, kupte si o ní nějakou zajímavou knížku :-). Navíc nikde není napsáno, že musíte něco lovit, ale je nesmysl nemít tu možnost, protože když se do dění v přírodě a myslivosti trošku více ponoříte, tak zjistíte, že občas je lov nikoliv právem, ale poviností či nutností - třeba u nemocného nebo poraněného kusu zvěře.

Autor: Vít Pátek | 15.02.2017 13:48
Ještě k těm otázkám,
pro prvotní představu lze využít stránek www.cmmj.cz, kde je v menu vlevo odkaz \"Zkoušky z myslivosti\", dělící se na několik dalších odkazů na jednotlivé texty od mgr. Drmoty.
Opatřit si Penzum znalostí z Myslivosti (aktuální verzi!! - nejen kvůli změnám v legislativě, ale i kvůli kvalitnějšímu obsahu s méně chybami), ať už v rámci poplatku za kurz (nevím jestli to tak mají všude, u nás ano), nebo samostatně, je podle mě nezbytnost.

Autor: Fesoj | 15.02.2017 00:51
Život prchá jak splašená mrcha - nezahazuj rok, přihlaš se v březnu u sousedů, kdo ví, může se stát leccos, třeba i to, že u vás příští rok z jakéhokoliv důvodu kurz nebudou otevírat a budeš půl metru pod lopatkami. A máš-li zajištěnou adepturu, pak už bych vůbec neváhal. Na utřídění myšlenek máš dost času, vždyť zkoušky Tě čekají až po roce adeptury. A v rubrice Články si přečti Pro Jurka a jemu podobné...

Autor: smajlik | 14.02.2017 21:39
Za tu leč se omlouvám. To je tak jak píšu a už myslím na další větu. U nás kurz začíná v lednu a bohužel kurz probíhá jen jednou do roka. Možna by nebylo špatné kdyby další zahajili v polovině roku, ale to se nestane. Ve vedlejším okrese začíná v březnu, ale asi spíš počkam na další rok a utřidím si myšlenky. MS už mám zajištěne sice oni ještě neví jestli jdu na kurz, ale protože k nim chodím několik let na hony, zakrmovat, na čekanou i na jejich střelby několik myslivců chce at si už udělam zkoušky tak aspoň s tím nebude problém.

ttt a nemáte prosím otázky i v počítači ? Myslím tím jen seznam otázek, vypracované nepotřebuji spíš mi jde jen o to kolik těch otázek co vše je potřeba znás ( i když hrubou představu mám )

Autor: ttt | 14.02.2017 20:06
Dobrý večer, nejlépe uděláte pokud si koupíte Penzum znalosti z Myslivosti je tam dostatek informací, které vám postačí ke zkoušce včetně otázek. Jeho cena je kolem 900kč. Jinak otázky mám vypracované, ale je to tak obsáhle, že to poslat email nelze. Podotýkám vytisklé na papíře.

Autor: Fesoj | 14.02.2017 13:42
Nevím, proč by to mělo nejít - stihnout letošní kurz, leda snad že by bylo přespříliš zájemců a to se mi nezdá. Nebo na druhou stranu někde nedělají kurz právě pro malý zájem. A pleteš jablka s hruškami ! Kurz můžeš dělat v sousedním okrese a praxi v MS někde doma, pokud Tě tam na ni vezmou. Pak Tě bude na případné kynologické akce zvát OMS podle bydliště. O členství v MS můžeš zažádat až po zkouškách. Zda máš či nemáš zbroják, to by ne to nemělo mít vliv, u nás jsme vloni také přijímali člena s čerstvým loveckým líástkem, ale bez zbrojáku a když si ho udělal, stejně zatím nemohl lovit, neb neměl prachy na flintu. A nikomu to nevadilo, na brigády chodil, v zimě přikrmoval, loveckých akcí se zúčastňoval jako honec a na základě vykonané práce dostával příděl zvěřiny jako každý druhý.

Autor:  | 14.02.2017 11:34
blank

Autor: smajlik | 14.02.2017 10:44
U nás ( ve spolku kde chodím na hony ) byli právě pasovaní 2 myslivci na poslední lečy. Ale oni mají zbrojní průkaz a myslím si že zkoušky už mají min. několik let za sebou. Jen si ted zažadali o členství do spolku. Tak nevím jestli se pasuje až po zažadaní o vstup do ms. A tím padem se u nás pasuje jen ten kdo má zbran. Podle mě jinak beze zbraně nemůže být myslivec ve spolku ? Spíš nad tím přemyšlím nebot z toho všeho mam strach. Asi taková druhá maturita. Letošní už nestihnu. Tak až další rok. ( Letošní jedině ve vedlejším okrese jenže oni mají kynologické kace docela daleko od meho domova tak proto spíš počkam do přištího roku.

Autor: Fesoj | 14.02.2017 03:05
K těm aktivitám v době kurzu. To je velice individuální. Spolek, kde budeš vykonávat praxi, Tě ai vyzve k účasti na brigádách, honech či naháňkách jako honculka /krásné slovo, že ano ?/ a na zimním přikrmování - to je základ. OMS na Tobě bude třeba chtít pomoc při zajišťování některých střeleckých a kynologických akcí. A já k tomu všemu doporučuji podívat se na nějakou výstavu psů, kde se seznámíš s ne zrovna běžnými plemeny a pokud možno i nějakou mysliveckou slavnost, podle bydliště - může to být např. Kuks, Ohrada, Lysá, celoevropská myslivecká pouť v Dubu a já nevím, co ještě. Uvědom si, že to děláš pro sebe, aby ses něco naučila, a správný myslivec se učí celý život.

Autor: Fesoj | 14.02.2017 02:46
Smajlíku,
některé Tvé otázky jsou úsměvné, ale přeji Ti hodně úspěchů a doufám, že to zvládneš bez problémů. Píšeš, že se k tomu \\\\\\\"pomalu rozhoupáváš\\\\\\\", takže předpokládám, že Tě teď na jaře čeká kurz. Po jeho absolvování bude následovat povinná roční praxe a teprve pak můžeš být připuštěna ke zkouškám. Nikde není psáno, že myslivec musí mít zbrojní průkaz, zbraň a chodit střílet, znal jsem jednoho takového, který byl myslivcem tělem i duší, ale po několika letech si přece jenom udělal zbroják - a rozhodně toho nelituje. K tomu pasování : Mezi myslivce se PŘIJÍMÁ, PASUJE se na lovce určitého druhu zvěře. Přijímána můžeš být hned po zkouškách - tehdy tímto ceremoniálem procházejí jen ti nejúspěšnější, někde jen ten /nebo ta/ opravdu nejlepší, jinde všichni, kdo prošli s vyznamenáním. Ovšem valnou většinu myslivců tento obřad čeká až po jejich zařazení do kolektivu, zpravidla na výroční členské schůzi mysliveckého spolku nebo po prvním honu. Je to akt jedinečný a neopakovatelný. Pasovací akt je obdobný, ovšem pasuje se na lovce toho kterého druhu zvěře a platí, že ho může provést jen ten, kdo sám tuto zvěř má ulovenou - předsedkyně Klubu autorů myslivecké literatury si na pasování na lovkyni medvědů musela počkat až do chvíle, kdy tento akt mohl při slavnostní příležitosti provést jiný šťastný lovec této zvěře, protože jich moc není. Takže pasována můžeš být vícekrát - ovšem jen pokud budeš lovit a věřím, že i tomu lovu jednou přijdeš na chuť, i když to nebude hned. My máme v našem spolku hned tři myslivkyně. Jejich přítomnost mezi námi je zárukou určité kultivanosti a proto všem dámám - ctitelkám bohyně Diany - fandím a fandit budu. Myslivosti a lovu zdar !

Autor: smajlik | 14.02.2017 00:11
Zdravím, po několika letech se pomalu rozhoupavam k mysliveckým zkouškam i když do lesa chodím ( tak zkoušky budu dělat spíš pro radost druhých, kteří by mě viděli jako myslivkyni). Chci se zeptat zda někdo nemá otázky k okruhum ? Našla jsem na internetu že je 7 okruhu a ráda bych k ním otázky ( samozřejmě nejlíp od někoho kdo dělal zkoušky nedávno ) Nemyslím je mít vypracovan, já si je vypracují. Jen chci vědět co vše je potřeba znat. I když doma mám encyklopedii myslivsoti a právě že představa naučít se vše mě děsí. Jak to je s pasováním myslivce v mysliveckém spolku ? Pasuje se i myslivec, který má zkoušky, ale nemá zbroják ( už se těší jak mě budou pasovat na myslivce ) ? Protože si chci udělat jen zkoušky, ale nechci střílet ( chodím na střelby, na hon, na čekanou ) takže vidět druhé jak střilí mi neděla problém, ale já střílet nechci. I z toho důvodu budu dělat asi spíš zkoušky pro druhé než pro sebe. Myslím si že myslivec bez zbraně není myslivec, ale jak říkám zbran nechci a do lesa chodím i tak vše okolo taky vykonavam jen nemám tu zkoušku a zbran. Proto mi přijde i zbytečne tu zkoušku vykonavat...Kolika mysliveckých aktivit se musím zučastnit v době kurzu ? děkuji za odpovědi Kdyby mi někdo chtěl poslat ty otázky tak prosím email smajlik345@seznam.cz