Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Africký mor prasat v ČR



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: bohumir dvořak | 12.05.2023 08:57
https://www.svscr.cz/wp-content/files/zvirata/SVS-2023-055841-G_MVO_celorepublikove_-_zakazy_FINAL.pdf

Autor: Radek Chadim | 09.05.2023 14:22
Jelikož to zničehonic přeskočilo přes Ještěd 40 km bez povšimnutí v krajině, kde asi o divočáky nouze úplně nebude, tak si myslím, že i odborníci o tom vědí prd, takže těžko říci, co si o tom vůbec máme myslet my ostatní :-). Letos bude divočáků po žaludovém roce u nás zase po létech výrazný přebytek, takže i šíření nemocí bude pravděpodobně snazší, abysme se tedy za pár týdnů nedivili, že už je to po celé republice.

Autor: Radek Š | 06.05.2023 06:33
SVS potvrdila další ohnisko AMP

Autor: Václav Sládek | 19.02.2019 19:33
Zamodřil jsem psalo mi to chybu.Teď se to povedlo dík.

Autor: Karel Zvářal | 19.02.2019 13:13
Václave, zamodři si levým tlačítkem první řádek až po -krizi , ne už dále! Na ten zamodřený řádek klikni pravým tlačítkem a rozbalí se ti varianta možností. Stačí kliknout levým na Otevřít odkaz a vlákno s AMP se objeví. Já tam chodím bez problémů téměř denně.

Autor: Václav Sládek | 19.02.2019 12:22
Karle odkaz mi nejde otevřít.

Autor: Karel Zvářal | 19.02.2019 08:54
http://www.africkymorprasat.cz/aktuality/belgie-457-uhynulych-divocaku-masny-prumysl-v-krizi :... V případě výskytu ohnisek se budou v Německu řídit českým příkladem – to znamená, že v ohnisku se NEBUDE lovit, naopak kolem něj vznikne zóna intenzivního lovu...

U nás se v ohnisku lovilo individuálně a s pomocí policejních odstřelovačů, aby se stav co nejrychleji snížil (do chrutí). Do zóny byl zakázán vstup nepovolaných osob a nekonaly se naháňky. Lovilo se intenzivně i v okolí, samozřejmě.

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2019 18:03
Minulý týden odstranili sloupky s pachovým odpuzovačem. Hned se líp dýchá, protože mít to ve výši pasu, nic moc, tedy... Píšu to hlavně proto: kdyby to nedej bože někde vypuklo, hlavně u aglomerace, nenechte si neznalými úředníky vnutit umístění sloupků u chodníku. Lidi ten smrad netolerují a permanenntně sloupky shazují. Kontrolující úředník (sedící v autě) trvá na stoprocentním osazení, takže pracovní skupina je každý týden v permannenci. Ať je sloupek z druhé strany vozovky, kde není chodník. Ti hoši měli nejen kačení žaludek, ale také neskonalou trpělivost.

Autor: Karel Zvářal | 16.01.2019 22:31
U sousedů klepe na dveře-( http://www.africkymorprasat.cz/aktuality/amp-na-madarsko-slovenske-hranici

Autor: Fesoj | 09.01.2019 10:22
Nemyslím, že by se polská snaha tamního MŽP mohla setkat s úspěchem a že by polští myslivci reagovali podstatně jinak než naši.
Bohužel, v mnoha honitbách stále platí, že bachyně je posvátná kráva, která nám selátka dává. A když už zákon dovoluje jejich lov, není problém, aby se ČS usnesla, že kdo uloví prase nad 50 kg, je povinen si ho odkoupit za cenu dejme tomu 50 Kč/kg. A to si potom každý rozmyslí, zda střílet či ne. Samozřejmě, půjde-li na mne bachyně se selaty, budu se snažit ulovit sele, už proto, že je jedlejší. Ale v případě, že na střelce vyrazí samotný kus nebo několik větších přibližně stejně silných prasat, to aby se člověk bál vystřelit, protože v naší honitbě přece prasata přemnožená nejsou /což může být i pravda/ a tím pádem se nás nějaká opatření ke snížení stavů z důvodu AMP netýkají /což je OOO - obecně oblíbený omyl/.
S oblibou tvrdívám, že kritériem pravdy je praxe. A ta nám ukazuje, že jediný způsob účinného boje proti AMP je ten, který byl zvolen u nás na Zlínsku, ovšem zatím se v celé Evropě nenašel jediný stát, který by byl ochoten se příkladem malé České republiky řídit.

Autor: K2C3 | 09.01.2019 07:19
Sice to není v ČR, ale pro porovnání zvládání situace, zvláště pro některé nespokojence :o)
https://www.lidovky.cz/svet/polske-ministerstvo-zivotniho-prostredi-chce-nechat-kvuli-moru-odstrelit-temer-vsechny-divocaky.A190108_212751_ln_zahranici_ele

Autor: Karel Zvářal | 08.11.2018 21:11
Jak se virus na Zlínsko dostal se už asi nedozvíme, ale ta lekce stála za to, páč byla úspěšná. Byl to takový cvičný poplach, až se mor objeví v daleko agresivnější formě. AMP JE celoevropský problém, viz. opatření u západních sousedů. Proto mě těší zprávy, že někde leželo na výloži jedno sele. Z takových hospodářů by si měli brát příklad všichni, a to nejméně pět následujících let. Nabádání ke klidu a návratu k tradici bych nedoporučoval. Čím míň jich v honitbě bude, tím míň se při nákaze bude pytlovat.

Autor: Fido z Řáholce | 08.11.2018 15:18
Josef, pravdu máš v tom, že my jsme se, a to doufám, s AMP na Zlínsku vypořádali. Problém je však v tom, že takto neučinili i jiné země a my vůbec nevíme, zda s AMP na svém území vůbec a jak bojují. Tady by mělo MZe společně s SVS s těmito zeměmi jednat, popř. by naši europoslanci měli tento problém přenést na půdu EP. Řeší se tam různé prkotiny a AMP osobně považuji za evropský problém.
Josef, jakmile AMP opět překročí naše hranice, tak to bude opět průser. I minimální stavy černé na tom nic nezmění. To se prostě nesmí stát a je škoda, že nevíme, jak se na Zlínsko AMP dostal. Mohli jsme být klidnější a místo modlení jít na pivo.

Autor: Fesoj | 08.11.2018 14:18
Myslím, že co se týče AMP, Figi nezveličuje a nestraší, naopak realisticky popisuje situaci. Strejda Zajíc velmi jasně a stručně uvedl, jak to v Evropě s tím AMP vypadá a je fakt, že zatím jediný stát, kde se povedlo po výskytu prvního ohniska zabránit jeho dalšímu šíření, jsme my. Jenže zřejmě v rámci Evropy není politická vůle se řídit příkladem nšjaké prťavé České republiky. Co se týče toho skokového šíření, máš, Fido, pravdu, že příčinu by byl dobré znát - jenže skutečnost je taková, že zatím víme kulové a další ohnisko se může objevit kdekoli. Plošné snížení stavů černé sice AMP nezadrží, ale může jeho šíření podstastně zpomalit, zatímco by se musela přijmout podobná opatření, jako na Zlínsku. Jen doufám a modlím se ke sv. Hubertovi, že k tomu nedojde, nicméně připraveni musíme být na ty nejhorší možné varianty.

Autor: Fido z Řáholce | 06.11.2018 14:08
Pepo, pokud budu znát příčinu, tak mohu reagovat, ať jsou za tím klobásy, kamiony, atd. ale nemohu reagovat bez toho, abych znal, jak k rozšíření AMP, které, např. u nás nebylo zcela v dikci dosavadních zjištění a popisu, jak se AMP rozšiřuje.

Autor: Fesoj | 06.11.2018 08:59
Mě samozřejmě taky. Jenže jsem příliš velký pesimista na to, abych se domníval, že nějaký pachatel může být zjištěn. Pokud bys měl pravdu a jednalo by se o úmysl, pak snad ano, ovšem já této verzi nevěřím. Mohlo jít o rozšmelcované sele na kolech kamiónu, mohlo jít o vyhozené zbytky nedostatečně upravených klobás z nakaženého prasete a jsou i další možnosti a bohužel není vyloučeno, že se ten AMP najednou objeví kdekoli jinde v Evropě. Svého času šla mysliveckým světem fáma, že na Zlínsku to rozšířil nějaký majitel rozrytého golfového hřiště. Ne že by to v zásadě nebylo možné, lidi jsou svině - pardon, samicím prasete domácího se omlouvám - ale nevěřím tomu, že by se něco takového povedlo trvale a dokonale utajit. Ale kdyby to nakonec pravda byla, takový člověk by zasloužil RCG, případně HRCG, a to veřejně. Jsme asi jediný stát v Evropě, který dokázal šíření AMP účinně zabránit. Ale tomu, aby se najednou objevil na druhém konci republiky, bohužel nikdo zabránit nemůže právě proto, že nevíme, kde se tam vzal. A proto nám nezbývá jiná možnost prevence, než soustavné snižování populace černé zvěře na celém státním území a nevymlouvat se na to, že v naší honitbě prasata přemnožená nejsou, proto se nás to netýká a dál budeme lovit jen selata, slabé lońčáky a bachyni budeme považovat za posvátnou krávu. Stejně si myslím, že každý, kdo si může vybrat, včetně mne, raději stiskne na sele než na nějakou tu, jak napsala kdysi Erika, nechutnou hemelu - s transportem je moc práce, nikdo to nechce koupit a zvěřina z takové prasečí babičky pomalu není k užvýkání.

Autor: Fido z Řáholce | 05.11.2018 17:22
A co si mám Pepo myslet. Když spadne letadlo a zahyne 200 lidí, tak se pátrá po tom, proč se to stalo, aby se podobná tragédie neopakovala, tzn. pokud to byla technická závada, tak aby byla u všech podobných typů letadel odstraněna. Nezlob se na mě, ale ta \"sranda\" s AMP na Zlínsku stále několik milionů, placených z našich daní a nerad bych se dožil toho, že se AMP z ničeho nic objeví třeba na druhém konci republiky. Tebe se opatření vyhlášená v té době SVS možná nijak nedotkla, ale hodně lidem, a to nejen myslivcům znepříjemnila život. A je úplně jedno, zda je tím homo sapiens, který to udělal úmyslně nebo z nedbalosti. Mě to třeba zajímá.

Autor: Fesoj | 05.11.2018 14:19
Fido, Ty si vážně myslíš, že AMP byl na Zlínsko někým úmyslně zavlečen ? Podívej se na to, že se nedávno objevil v Belgii, taky stovky kilometrů od nejbližšího předchozího místa výskytu. A jak to bylo s ptačí chřipkou, nemocí čílených krav a dalšími epizootiemi ? Pokud vím, jediný obecně známý a potvrzený případ úmyslného šíření nakažlivé choroby hospodářských zvířat bylo to známé naočkování francouzských divokých králíků virem myxomatózy dovezeným či zaslaným z Austrálie. Nakonec to zachvátilo celou Evropu, která se z toho dodnes nevzpamatovala. A u AMP hrozí něco podobného. Podle mě je sice za jeho šířením rovněž člověk, ale z nedbalosti a blbosti - i když blbost lidská by zejména v tomto případě měla být stíhána jako těžký zločin.

Autor: Fido z Řáholce | 05.11.2018 11:45
Tak el. ohradníky zmizely, pacháče mají být do konce roku, vše je nadobré cestě....... a kdy bude známa příčina přítomnosti AMP na Zlínsku, resp. pachatel.

Autor: Ramo | 05.11.2018 10:49
Karle jsi VELKÝ optimista! Málokdo z \"chovatelů\" černé zvěře prohlédl... Bohužel ani AMP jim nestačil...

Autor: Karel Zvářal | 02.11.2018 07:08
Tak el. ohradníky zmizely, pacháče mají být do konce roku, vše je na dobré cestě. Choďa po rajónu nemám pocit, že by probíhala genocida. Loňský rekord letos nebude, ale jedničkou úlovky začínat budou a vše se vrátí do normálu během 1-2 let. I když osobně bych viděl optimum někde mezi 30-50 tis./rok, zejména proto, že to prospěje nejen divočákům, jak pravil Figi, ale zejména chovatelům prasat a v neposlední řadě i české myslivosti. Čím? Že je schopna se s problémem vypořádat a nekrmit večerní zprávy prasaty pobíhajícími mezi paneláky. Klidně se budu přimlouvat za daňky a muflony, ale stavy prasat bych vrátil na úroveň 70.-80. let. Kdo považuje vysoké stavy černé za \"požehnání české myslivosti\", snad díky moru prohlédl. Podle mého je to spíše prokletí, protože většina rozhovorů začíná \"Kolik máte prasat?\". Jako by jiná zvěř přestala existovat...

Autor: rici czech | 30.10.2018 16:50
No popravdě spousta myslivců lamentuje nad nízkymi stavy černé,jak kde ,u nás je méně přechodů než minulé roky,nicméně snížení stavů černé byl přeci ůkol již dávno před AMP.Nu a teď když stavy oproti rekordnímu loňskému ůlovku klesly a začínají se dostávat na jakž takž ůnosnou mez ,tak spoustě myslivců to nejde pod fousy.Tak jak to tedy je?Nalháváme si sami sobě?Nevím....

Autor: strejda zajíc | 30.10.2018 07:33
Myslel jsem,že už mne český myslivec nedokáže překvapit!Děkuji ti,Honzo,že jsi mne vyvedl z omylu.

Autor: Jan Slavětínský | 29.10.2018 08:02
Byl jsem za poslední tři neděle na třech naháňkách u nás a v okolí. Honitby s ročním odlovem černé kolem sta kusů a s výřady při naháňce 15-25 ks podle úspěšnosti střelců a štěstí. Znáte to a všichni víte jak to bývá. Tak letos první naháňka u nás - výřad 1 sele, 2 lišky. Druhá -1 lončák, a třetí 2 selata a liška. Jsou znát nočáky a vystřílená dospělá zvěř. Kdo říká ,že to není pravda, tak je. Africký mor mě osobně přijde jako přifouknutá bublina, která přišla a stejně rychle pomine, stejně jako BSE nebo ptačí chřipka. Je to pro někoho asi zlatý důl, vybít chovy, dobytek nebo i zvěř. Nejsem doktor, ale mor jako takový by musel za tři dny od místa výskytu třikrát oběhnout republiku. Nevím, ale všechny tyto mordy mi přijdou přinejmenším divné a s rychlým medialním ukončením. Tak že si myslím, že i tu černou je třeba lovit s rozumem a podle mysliveckého citu.

Autor: Radek Chadim | 28.10.2018 08:09
Pro mě bude vždycky největší motivací k lovu kus pečenýho divočáka s okurkem a chlebem. Na Vysočině se zástřelné v řádu stokorun vyplácí z krajských peněz už tušímže třetím rokem, každým rokem se podmínky vyplacení mění tak, že to člověk ani nestíhá sledovat - jednou více peněz za bachyně, jednou za lončáky, jednou za malá selata,... no myslím hlavně se to mění tak, aby na to dosáhlo co nejméně lovců, a upřímně už ani nevím, jak to je, nicméně hospodář říká vyvařovat čelisti, tak je vyvařuju a neřeším, co z toho bude :-). Najít mezi myslivce dobromila, který bude chtít PRO UŽIVATELE vydělat dva tisíce, a proto bude chtít chodit na lov černé když dříve nechodil, je totální sci-fi. Navíc na tříletý průměr alespoň v našem okolí bude někdo šplhat jen stěží, neb zatímco před dvěma léty se ulovilo v naší honitbě 120 a loni přes 80, tak po dvou úrodných létech letos máme zatím kolem 15 divočáků a to nejlepší doba k lovu v naší honitbě je skoro u konce, navíc jsou žaludy v množství, co snad ani nepamatuju, takže úspěch lovu na vnadištích v zimě bude takřka vyloučen. I když letos si ten průměr vylepšíme jeho snížením :-), tak ani příští rok se na něj pravděpodobně nedostaneme. Další věcí je, že stavy divočáků jsou na třetinových co předchozí roky, a to nejen v naší honitbě, ale i po okolí co tak slýchávám od kolegů, ti vlastně říkají, že divočáci nejsou, s čimž nemohu souhlasit, neb pole porytá jsou :-), takže motivace přišla v opravdu vhodnou chvílí. Spíše než motivace k lovu si myslím, že je to kompenazace nájemcům honiteb s vysokým nájmem za to, že divočáků po minuloroční genocidě značně ubylo, aby tito měli na nájem honitby a LČR měli pořád stejný zisk z nájmu, neb prsty některých jsou delší, než si kdo z nás dovede vůbec představit.

Autor: František Dušák | 28.10.2018 02:57
Figi, já netvrdím, že se černá nemá maximálně lovit. Já se jen těším na ty boje o peníze. Protože jak píše rici, nejvíce budou řvát ti líní od televize, že peníze jsou uživatele honitby a ne lovce. Protože by tak pár zapálených přineslo další kačky do společné kasy a líní by se měli lépe. Vůbec mne nenapadá srovnání se státem, kde se líní mají také lépe než pracovití.

Autor: figi | 27.10.2018 22:23
Přes rekordní odstřely i u nás v honitbě za poslední roky máme letos černé stejně, možná i více, než loni.
Kdo má černou rád a rád ji loví, tak loví co může, protože AMP sem přijde, je to jen otázka času. A pak se nemusí dařit jak na Zlínsku. Takže kdo má tu zvěř opravdu rád, loví na maximum. Jen to totiž černé pomůže.

Autor: rici czech | 27.10.2018 18:38
Já nevím,hodně jsou slyšet ohlasy kvůli zástřelnému typu že: se vybijou revíry,genocida černé apod.,nevím spousta chlapů co loví 30 a více divočáků ročně to loví po několik let,a myslím že loňské zástřelné byla \"směšná\" odměna za letitou práci pro spolky v podobě dodávek zvěřiny,vybavení ,krmení a hodin prosezených nebo prochozených za černou.Myslím ,že tyto řeči pronáší pouze závistivci od gaučů a televizí co do honiteb páchli s vidinou zástřelného a ejhle ti to v žádném případě nevytrhli a po pár neůspěšných čekaných se opět vrátili do tepla gauče a obrazu televize :-),s komentáři jak je to zástřelné špatné.Ti co lovili, lovili stále i bez vidiny finančního zisku a lovit budou.
Dnešní nastavený systém vyplácení zástřelného neřeší v podstatě nic neboť po loňských a předloňských ůlovcích a jejich průměrech se ve většině honiteb na \"přesprůměr\" stěží dostanou ,takže klídek pohoda tabáček.Černé je u nás v polích vidět podstatně méně ,ale kvůli loňskému zástřelnému to nebude,neboť ten rekordní ůlovek by byl i bez zástřelného.Myslivosti a lovu lesu zdar.....

Autor: František Dušák | 27.10.2018 08:32
Karle a ještě další věc je tam zajímavá. Předešlá finanční pobídka byla jednoznačně pro lovce a bylo kolem toho někde mnoho zlé krve, kdy spolky chtěly část peněz po lovci zpět. Nyní jsou peníze pro uživatele honitby. To zas bude křiku, než si každý uživatel nastaví svá jasná pravidla o financích za střelený kus. Protože lakota je hrozná věc. Už se těším na ty boje. Tam se bude \"střílet\" více než se vůbec přiblíží ten první kus nad 3-letý průměr.
No nic, krásně poprchává, jdu zkusit nějakého muflona.

Autor: Jan Slavětínský | 26.10.2018 14:12
Karle Lovu zdar.

Autor: Karel poslík | 26.10.2018 12:52
František má pravdu. Loni díky tisícikoruně za monitoring ACH padaly rekordy v lovu černé, které se logicky promítnou do tříletých průměrů. V letošním mysliveckém roce si proto moc spolků na zástřelné nesáhne. Trochu se obávám vychcaností, aby dnes někteří uživatelé honiteb nezastavili lov černé až do konce března s cílem srazit průměr dolů a od 1.4. příštího roku nezačali mydlit vše hlava nehlava s cílem vydělat na nájem na nějaký rok dopředu. Já jsem byl včera průměr zvyšovat. Venku visí dvě selata po dvaceti kg. Lovu Zdar!

Autor: M. Šimek | 25.10.2018 07:49
Ano, zástřelné za lov černé je schváleno. Ale trochu v tom zapadlo a mě např. ve vyjádření ČMMJ chybí ta informace, že vláda schválila i zástřelné za lov kormorána, což taky pro někoho může být poměrně podstatná informace.

Autor: Karel Zvářal | 24.10.2018 19:33
Jj, Františku, ten bod 2 tam prosadil nějaký Šlomo. Aby vlk se nenajedl a koza nezůstala celá:-)))

Autor: František Dušák | 24.10.2018 19:24
No tak to nebude žádná finanční hitparáda. Minulé myslivecké roky byly v odstřelu černé velmi silné a platit se bude až nad minulé odstřely. To se penězomilci moc nenapakují.

Autor: figi | 24.10.2018 18:34
http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Vlada-schvalila-zastrelne-za-prase-divoke.aspx

Autor: Karel Zvářal | 11.10.2018 09:30
Sledovat kauzu AMP je snad zábavnější než čtení Vyškeřáku. Tak mor měli údajně zavléct vojáci, kteří byli v Pobaltí na cvičení (protože mor tam je a normální člověk se po zemi neválí, že!-). To jako v nevyčištěných kanadách a nepraných mundúrech nasedli do letadel a šli na manévry doma??? Jakoby při dnešním pohybu milionů lidí po Evropě a tisíců tranzitů potravin to byl jediný možný zdroj nákazy... To žádný Belgičan nebyl na dovolené na Sardinii, kde mor se drží dlouhodobě? Atp.
Spíš mě fascinuje ta rychlost šíření v chovech v Rumunsku, kde bych to tipnul na elementární nedodržování zoohygienických pravidel (např. zkrmování živočišných odpadů). Vzhledem k tomu považuji za obrovské štěstí, že mor je u nás prakticky zdolán a ve zbytku civilizované Evropy zatím není.

Autor: Karel Zvářal | 10.10.2018 08:18
Děkuji jmenovci za aktuální info, je vidět, že pintlich sousedé to vzali za správný konec. Zato Valouni si řekli, že \"Kdo nic nedělá, nic nepokazí\"-)))... což v tomto případě bude znamenat scénář okolí Varšavy či severu Polska. Ta krajina je tam lesnatá, tudíž snadno průchozí (bez plotů), to v čase chrutí nahrává rozšíření viru. Za necelý měsíc 70 nálezů, to nevěstí nic dobrého... a Frantíci už to mají zřejmě taky, jen zatím o tom nevědí...

Autor: Karel poslík | 08.10.2018 12:44
V neděli mi manželka četla nějakou zprávu z netu, ohledně našich sousedů Němců. Spolkový sněm podpořil úsilí za snížení stavů černé zvěře a pod vlajkou AMP schválil odměny . Bylo tam uvedeno plošné zástřelné za každý kus ulovené černé zvěře ve výši 800 E. Odměna za každých pět hodin strávených na lovu 100E a odměna za každou hodinu vyhledávání uhynulé zvěře 50E. Kdo ve svém revíru nebude plnit plán lovu, musí počítat s tím, že mu tam zemský úřad nasadí své střelce, aniž by k tomu potřeboval nějaké další svolení. No, vzali to od podlahy. U nás se v loňském roce pár měsíců vyplácela tisícovka pro monitoring ACH a znám člověka, který byl každou noc v lese a za dva měsíce střelil přes třicet kusů. Ten až se dozví ty německé částky, tak se zblázní, nebo urychleně vyřeší změnu občanství. Do Německa to máme co by kamenem dohodil, možná už zjišťuje bližší podmínky a pak ho doma bába jen tak neuvidí. Zdar Karel

Autor: palkopal | 26.09.2018 22:07
Tuším dva roky od posledního pozitivního testu. Poslední v dubnu t.r., takže čekejme na duben 2020. Nebo je to jinak, ví někdo?

https://www.svscr.cz/africky-mor-prasat-aktualni-informace/

Autor: Fesoj | 26.09.2018 18:24
Myslím, že mluvit o likvidaci AMP u nás je zatím předčasné, i když to vypadá, že jdeme správným směrem.

Autor: Fido z Řáholce | 26.09.2018 16:33
Nevím kde bylo publikováno, že jsme u nás AMP zlikvidovali. Je tomu opravdu tak, nebo se jen o tom přestalo psát.

Autor: Fesoj | 26.09.2018 09:38
Ono kritizovat kde co, to už snad patří k naší české národní povaze, ale již V.I.Lenin hlásal, že kritériem pravdy je praxe - a v tomto s ním nelze nesouhlasit.

Autor: rici czech | 25.09.2018 21:40
Zajímavé ,že pokud si pamatuji tak tomu není tak dlouho co se zde i jinde na stránkách plošné nařízení SVS kritizovaly,kritizovali se ostřelovači policie,kritizovala se SVS a nevím kde co všechno ,ale popravdě se to u nás zvládlo asi nejlépe z postižených oblastí v Evropě.Nu což ,člověk si už zvykl že vše co se u nás v zemičce nařídí ,nebo vyrobí je špatné ,že tam na dalekém západě to umí líp...není tomu pravda....Myslím ,že AMP se u nás zvládl profesionálně a odborně jak nejlépe mohl...takže díky SVS,Policii,myslivcům v postižených oblastech a mnoha jiným zainteresovaným subjektům.

Autor: Fesoj | 25.09.2018 19:05
Přesně v tomto smyslu jsem se vyjádřil na Loveckém fóru. To, jak postupuje ČR při zdolávání AMP by mohlo sloužit za příklad celé EU. Ale plošný zákaz lovu černé na území mnoha tisíc hektarů a ještě k tomu ve dvou sousedních státech /Belgie a Francie/, společně s nesmyslným vybíjenín chovů domácích prasat - to je jistá cesta do pekel. Jen se bojím, aby se toho nesmyslu nechytily nějaké moudré hlavy u nás a nechtěly se podle toho řídit, protože přece EU = náš vzor.

Autor: Radek Chadim | 25.09.2018 17:31
Zajímavé spíše opět je, jak to zase přeskočilo o několik set kilometrů dál od nejbližšího výskytu, stejně jak tomu bylo na Zlínsku. A z článku není jasné, jestli těch 4000 zvířat, co má být vybito, bude i prodáno a sežráno, a pak se bude zemdělěcům kompenzovat to, že nemůžou chovat prasata, nebo to povezou do kafilérky - a na Zlínksu se taky všechny domácí chovy preventivně likvidovaly.

Autor: Karel Zvářal | 25.09.2018 12:19
Se divim, že někde netroubějí na poplach:-) Jestli sledujete, co se ne/děje v Belgii (jakože asi ano), tak mě překvapuje naprostá absence diskuse. Místo toho, aby do zasažené oblasti povolali profíky a nařídili intenzivní individuální lov divokých prasat, nechají raději vybít tisíce prasat v chovech, přižemž tam nemají zjištěn jediný pozitivní případ!!!
Tak to má být ta avizovaná velkorysá podpora myslivcům ze strany Unie? Směji se i bez vašeho svolení:-))) Vzato dokola kolem, je ve srovnání s tímto belgickým Kocourkovem obdivuhodné, jak se to zvládlo u nás a velmi dobře se to vyvíjí i v HU, kde se postup také zastavil. Když si podíváte Rumunsko, kde to během pár měsíců zasáhlo celý východ země, nebo sever Polska, tak to belgické nelovení naprosto nechápu. A dobře zabezpečené chovy bych nechal fungovat, tam k panice není důvod. Nu což, aspoň že \"něco\" děje... http://www.africkymorprasat.cz/aktuality/belgie-kvuli-vyskytu-praseciho-moru-porazi-tisice-zvirat

Autor: Karel Zvářal | 29.04.2018 07:57
Ta oblast mezi Mickolcem a Salgótarjánem je vyhlášená opulentními naháňkami. Proto by byl zázrak, kdyby zůstalo jen u tohoto nálezu. Spíše předpokládám rychlé šíření, jako např. u Varšavy, než relativně malé ohnisko jako na Zlínsku. Takže je to jak jsem si típnul dříve, že se to do Evropy dostane spíše od jihu. Ač měli někteří plná ústa kritiky na management u nás, zatím se to daří zvládat téměř na jedničku. Nicméně tím nenabádám ke klidu, naopak, lovit (3x) a sociální strukturu řešit až v dalších letech.

Autor: lanus | 29.04.2018 07:49
Radek - Tretia možnosť je tá ,že ju ešte na základe nedostatočnej snahy a riešenia iných \"závažnejších káuz\" jednoducho skutočne nenašli ;(všetko však trvá len \"do času\") .

Autor: Karel Zvářal | 28.04.2018 18:54
Strejdo, právě proto! Kromě tajnůstkářství bych vzpomněl nevědomé, avšak pozor, také vědomé šíření! To nojstále-) opakuji těm, kdož si dětinsky namlouvají, že stále je dost času (nelovit, nelovit, nelovit), neb mor se šíří přirozeně asi 30 km/rok. Poté, co jsem letos několik dní chodil kolem vyhozeného šniclu (říízáék, jak praví Pražané) na odpočivadle TIR, věřím na lidskou blbost ještě více. Ten řízek nebyl ve strouhance, nebyl ani přes celý talíř, měl asi 15 cm průměr, ale 4 cm na výšku. Asi ho odnesl kuna nebo liška, která také městem prochází... Pochybuji, že když někde na vsi na východě ochoří prase, tak ho poveze do kafiny. Rychle ho klepne, zpracuje a levně prodá. A to mohou být, Radku, dle mého názoru, ta skoková šíření. Samozřejmě, že nevylučuji ani vektor hmyzu a ptáků, neb pouze na klíšťáky nevěřím, mezi níže dvě zmíněné skupiny se nepočítám. Ten virus je mrňavý a cestičku už si najde...

Autor: Radek Chadim | 28.04.2018 18:35
Je zajímavé, jak ten mor přeskakuje Slovensko jak blecha psa postříkanýho repelentem. To může mít dvě příčiny, buďto někdo výskyt této nemoci tají, nebo jí nepřiznává :-).

Autor: strejda zajíc | 28.04.2018 18:09
Karl,je možné,se leckde vyskyt zatajuje.Znaš lidi-dělí se na blbé a pitomé.:_)

Autor: Karel Zvářal | 28.04.2018 08:00
Se divím, že nikdo nekomentuje nález AMP v HU, téměř 200 km od hranic s UA. To určitě nebyl pochod smrti, ale opět pravděpodobně závoz závadného produktu. Jihovýchodní dálnice je velmi blízko. Z místa je to 43 km ke hranicím SK-( takže buďme rádi, že zlínská kauza dopadla i přes mnohé peripetie relativně dobře a téměř po roce je více méně stále ohraničená.

Autor: Nováček Jiří | 26.03.2018 17:12
Zástřelné už od 1.4. 2018 ?

Autor: Nováček Jiří | 18.03.2018 20:52
http://www.agris.cz/lesnictvi/ministr-milek-pro-reseni-africkeho-moru-prasat-je-nutne-radikalne-snizit-pocet-divokych-prasat-pomuze-tomu-zastrelne-v-cele-cr?id_a=199339

Autor: bohumir dvořak | 22.02.2018 16:36
https://www.novinky.cz/ekonomika/464209-africky-mor-nemizi-veterinari-rozsiruji-oblast-se-zvlastnim-rezimem.html

Autor: Fido z Řáholce | 15.02.2018 08:38
Naprosto souhlasím. Myslivost u nás řídí příslušný odbor MZe přes OSSM v pověřených obcích. Pro zlepšení stávajícího stavu v naší myslivosti bych část kompetencí MZe, odboru myslivosti, převedl na kraje. Ty by k myslivosti v rámci kraje, okresu měly blíž. Operativněji by byly řešeny potřeby a problémy všech subjektů zajímajícím a provozujících myslivost v regionu a co je nejdůležitější, realizovaly by kontrolní činnost, třeba prostřednictví OMS, kterou já osobně považuji za prioritní. Skončily by měsíční, nic neřešící koordinační, kafíčkové porady na krajském úřadu.

Autor: Ron Gordon | 14.02.2018 22:05
Radku, k tomu není co dodat, smekám klobouk !

Autor: Radek Chadim | 14.02.2018 21:11
Česká společnost není připravena a ještě dlouho nebude vládnout si sama a vytvářet svět k lepšímu a rozumně, on totiž ten problém je v tom, že to nedokáže žádná společnost na světě, ani tam, kde je ta rádoby demokracie mnohem dál a má delší historii, než-li v Evropě a v ČR. V USA je společnost liberální, ale zkuste tam jet po dálnici rychle, tam si nikdo nelejzne jet po dálnicí víc než je stanovený limit, a není to kvůli úctě k zákonům, ale kvůli tomu, že na dálnici každých 5 mil stojí policejní hlídka, a kdo jede agresivně nebo rychle je okamžitě zastaven a pokutován - a stačí se na strážníka škaredě podívat, a jste v base s odřeným ksichtem od asfaltu, jak vás zatýkali, tak rychle, že se nestačíte strachy ani pos..., jak mně vtipně situaci popsal jeden známý :-).
A v současné myslivosti je to stejně tak, to co tady předvádíme není demokracie nebo nastavování pravidel, to je obyčejná anarchie. Uživatelé si dělají naprosto co chtějí, co byste chtěli, když je nikdo nekontroluje, stát si dělá co chce, ale mnohem raději nedělá vůbec nic. Další věcí je, že se mezi lovci rozmnožila nenažranost. Nezřídkakdy diskutuji v různých skupinách na FB, kde člověk zjistí, že je vůl, když neuloví 100 divočáků ročně, že NV je k lepšímu obeznání zvěře a jistějším ranám, že ulovených 90 prasat na 1000 ha lesní honitby ročně je málo - přitom ne každý má ty možnosti, NV slouží k ulovení více kusů na jedné čekané, kde se šije do odbíhající tlupy o 106 (dle zvěřejněných videí) s argumentem, že společné lovy jsou to nejhorší, pač odbíhá spousta poraněných kusů, a optimální zazvěření honitby je 1 divočák na 1 ha = dvěma slovy pojmenováno lovecká nenažranost. A kdo jiný než-li stát by měl říci, děláte to špatně, protože škody v lese a na polích jsou nezanedbatelné a společensky neúnosné, dělejte to lépe, jinak se pak může stát, že to dělat nebude moci vůbec. Názor, že lid se sám rozumně domluví, je sice zajímavý, ale na světelné roky vzdálen realitě. Zákon a nyní nastavený systém tak trochu možná předpokládal, že zejména vlastníci budou výkon práva myslivosti vykonávat sami, proto je zde možnost výkonu práva v rámci HS, bude mezi nima spousta zemědělců a lesníků, a ti si budou většinou schopni poradit zase sami bez přísného zákona a bez ohledu na zákonnost, ale jak to dopadlo vidíme všude - většinou pronajaté honitby přespolních, kterým nějaké počty zvěře jsou naprosto ukradené a společensky únosný chov zvěře pojmem z jiné galaxie :-).

Autor: Karel Zvářal | 14.02.2018 17:52
Tak jsem si dnes zopakoval hřebenovku z minulého týdne. Ta mapka SVS k AMP je asi dosti přesná, protože honitby označené bíle a žlutě nevykazovaly u hranice žádný pohyb černé (dnes), minulý týden jeden kus. Dá se říct, že tam předběhli dobu a teď mají klid. Ale druhých 10 km bylo úplně o něčem jiném. Minule 28-30, dnes dlouho jen 5, až těsně u Kopné bachna a 7 selat. Takže ty barvy více méně odpovídají, někde téměř nula, jinde to žije o 106-). A zajímavé je, že pohyb je jedním směrem, tj. na jih, staré stopy byly nezřetelné. Lišky a kuny opět nepočítaně, dnes ve sněhu (10-12cm) aktivní 4 jezevci. U nich mě baví, jak rádi chodí po cestách. Když na chvíli sejde, za chvíli je zpět a opět šlape ve vyjeté koleji s popraškem i 500m. Jak jsem chtěl fotit zajímavé stopy kuny, chodil jsem zohlý tam a zpět. Ti mazaní krkavci asi čekali, že snad každou chvíli padnu nebo co, protože zvědavě kroužili nade mnou asi v 15-20 metrech, což se mi nikdy dříve nestalo. Byla tam blízko nějaká padlina (+káně, hustě pochozené od lišek), ale hledání neúspěšné. U nás je hodně šišek, křivky asi hnízdí, a možná nějak poblíž, protože v hejnu 14 ptáků bylo 13 samců. Samky asi zahřívají. Jinak srnčí, daňčí, pěkné...

Autor: Ron Gordon | 14.02.2018 14:36
Vzhledem k tomu, že se tady odbíhá od myslivosti samotné, tak jen krátce pro ty co nechtějí vědět nebo neví, takže jen odkaz - Po vzniku Československa v roce 1918 byl v roce 1919 ustaven \"Československý lovecký a kynologický říšský svaz\". V roce 1923 je založena jednotná myslivecká organizace - Československá myslivecká jednota. Mám za to že tato organizace pře různé přeskupování je živá do dnešního dne a zcela určitě ji nezakládali komunisté.

Autor: palkopal | 14.02.2018 13:08
ČMMJ je realita. Ano, protože existuje. Ale jak z této reality dovozuješ, že se jedná o nejvyšší myslivecký subjekt?

Autor: Fido z Řáholce | 14.02.2018 12:53
Protože ČMMJ je realita nebo ne? Já si zase myslím, že všechno za komunistů špatné nebylo. Neuznávám černobílé vidění světa. Víš příteli nevím jak Ty, ale já hodně pamatuji. Myslivost vykonávám již několik desítek let a tudíž pamatuji, jaká to byla za komunistů myslivost. Byla to prý \"lidová myslivost\". Prosím. Nebylo všechno zlé a ani dobré. Ostatně nikdy nic ideální nebude. Ale spoustu věcí jsem v té době neznal, zejména ty různé podrazy mezi myslivci-sousedy, závist, pomluvy, a zejména ta hamižnost některých. Byly to bezproblémové mezilidské vztahy, soudržnost kolektivu, ohleduplnost, žádná závist, žádné podrazy, vynikající sousedské vztahy, pracovitost ve prospěch myslivosti a obce, kulturní akce, atd. Dnes je to neustálý boj o přežití jak s jedinci, kteří ještě nepřivykli době, s těmi co si myslí, že když mají peníze, tak mohou mít všechno, tak i s podplacenými úřady. Ale to je na dlouhé vyprávění. Řídím se jednou věcí, z minulosti se snažím brát to pozitivní a z toho špatného se poučit. A pokud jde o jednotlivce, nikdo není dokonalý, ale je třeba na tom druhým vidět to dobré a nejen to špatné.

Autor: palkopal | 14.02.2018 11:44
Já si zase myslím, že metod a prostředků, které uplatňovali komunisté, vůbec nepotřebujeme. A neplést si s tím, že komunisti dělali věci, které normální stát dělat musí.
Že stát má pouze stanovovat pravidla, vykolíkovat hřiště (obrazně řečeno) a dělat soudce. A neplést se do hry. A když nastane shoda, že pravidla je třeba poopravit, tak je opravit, ale zásadně nevstupovat aktivně do hry.
A nevysvětlil jsi mi, proč považuješ ČMMJ za nejvyšší myslivecký subjekt.

Autor: Fido z Řáholce | 14.02.2018 11:33
Víš příteli, on si každý myslel, že po r. 89, když jsme se zbavili komunistů, a nastolili něco jako demokracii, že není třeba žádných metod a prostředků, které uplatňovali komunisté. Sám jsem se o tom na vlastní kůže přesvědčil, když stát přebíral majetek komunistů. Byli to skupiny, členů tehdejšího OF, kteří si mysleli, že nyní je ten majetek jejich, jako lidu a rozkrádali co se dalo. A my, co jsme ho proti rozkrádán bránili jsme byli označovaní za zrádce a kolaboranty. Nechci tady nic kázat, ale nedovedu si dost dobře představit, že stát abdikuje na řídící a kontrolní funkci v době, kdy naše společnost ještě do opravdu demokratické a svobodné společnosti nedozrála. To je můj názor.

Autor: palkopal | 14.02.2018 10:51
\\\"Zatím je nevyhnutelné, aby stát, resp. jeho instituce některé činnosti organizoval, řídil a kontroloval.\\\"
A já bloud si myslel, že čtyřicet let zkušeností nám stačilo k poznání, že takhle ne. Holt si to budeme asi muset zopáknout. Aby nám pak naši vnuci mohli nadávat, jak jsme to mohli dopustit. Jako my nadávali naším dědům a otcům za osmačtyřicátý.
Z čeho dovozuješ Fido, že ČMMJ je nejvyšší myslivecký subjekt?
P.S. Já nikde netvrdím, že lesy, pole aj. nejsou přírodní bohatství. Pouze odpovídám Karlovi, že i toto bohatství v soukromých rukou stát chrání.
Číst, číst, číst.

Autor: Fido z Řáholce | 14.02.2018 10:27
Paalkopal, přírodní bohatství jsou obnovitelné zdroje, jako např. lesy, voda, zvěř, atd.A není podstatné, zda to přírodní bohatství je v těch či oněch rukou. I soukromník si např.s lesem nemůže dělat co chce Ono by bylo ideální, kdyby všichni ctili zákony, vyhlášky směrnice, atd. Takový stav jen tak nenastane a bude dlouho trvat, než tomu tak bude a jestli vůbec nastane. Spousta jedinců se řídí rčením \"zákony jsou od toho aby se obcházely\". A pakliže ten ideální stav palkope nastane, pak tady nebude takový úřad jako např. NKÚ, ale i kontrolní mechanizmy na krajských, městských úřadech, ministerstvech, atd. Zatím je nevyhnutelné, aby stát, resp. jeho instituce některé činnosti organizoval, řídil a kontroloval. Podívejme se na mysliveckou činnost, organizaci, jako je ČMMJ. Sami myslivci chtěli po r. 89 svobodu a demokracii. Nelíbila se jim ta podřízenou a řízení shora všude přítomnou KSČ!!! MS, OMS proto dostaly právní subjektivitu, sami rozhodují o tom, jak budou vykonávat myslivost, koho přijmou a nepřijmou za člena MS, atd. Prostě došlo k zásadnímu odtržení těchto subjektů od ČMMJ a činností, která je před rokem 89 postavila na čelní místo mezi společenskými organizacemi v obci či městě. Došlo k tomu, že se opomíná existence jak OMS, tak hlavně ČMMJ. A položme si zásadní otázku, je stávající systém fungování naší myslivosti a potažmo ČMMJ prospěšný, může ČMMJ, v současné době, jako nejvyšší myslivecký subjekt u nás nějakým způsobem ovlivnit, řídit, kontrolovat, zkrátka být prospěšný myslivcům, MS, HS, a myslivosti vůbec? Často slýchám od kolegů myslivců, že oni ČMMJ nepotřebují ani k lovu, ani k členství v MS a zejména nechtějí „diktát“, u které pojišťovny se mají pojistit. Myslivce jsou vzýváni k jednotě včele s ČMMJ v situaci, kdy ji nikdo pro výkon myslivosti nepotřebuje a sama ČMMJ nemá možnost a prostředky to změnit. Dle mého soudu to není dobrý stav. Jak je možné, že někteří držitelé a vlastnící honiteb nedodržují zákony. Nedávno jsem viděl výkup zvěřiny a mezi ulovenou zvěří vysela jelení zvěř (únor). Je to normální. Ne není, doba nedozrála k tomu, aby si každý sám rozhodoval o tom, co, jak, kdy a proč bude to či ono dělat. Zákony se musí ctít.

Autor: palkopal | 14.02.2018 08:35
Karle, i to soukromé, i to soukromé. A dokonce si troufám tvrdit, že přírodního bohatství je i u nás víc v soukromých rukou než státu. Stoupni si někde na poli či v lese a uvědom si, po majetku koho to šlapeš.
Rone, přečti si pořádně, co jsem napsal. Ta pravidla jsou právě ty právní předpisy a garanty pro vymáhání (když se nedomluví) právě ty úřady.

Autor: Ron Gordon | 13.02.2018 21:05
No Karle, tak já si to pročítám a spekuluji co odpovědět a když se k tomu odhodlám, tak odpověď je hotová(vidíš, nejsem jen nebozízek) No někteří by nejraději vše nechali \"ruce trhu \" a aby si to lide řešili sami mezi sebou (snad právem silnějšího ). Tu není nic navíc, jen to co je zde již zákony stanoveno, ale nedodržuje se. Který kohout komu patří je možno zjistit podle toho, komu patří hnojiště na kterém hrabe, ale zvěř ? nu a otázka pro palkopala: proč tu vůbec máme nějaké státy, když si to jsou lidi schopni vyřídit sami mezi sebou, proč máme poslaneckou sněmovnu, vládu, senát, krajské úřady pověřené obce , obecní úřady, když si to ti lidi vyřeší sami mezi sebou? Druhá věc je, že proč máme nějaké zákony, vyhlášky nařízení, když je nikdo neumí kontrolovat a vymáhat jejích dodržování. Tady nejsme v úlu, či mraveništi, kde je všechno jednoznačně dáno a respektováno, tady jsme mezi lidmi a český člověk je obzvláště v tomto směru vynalézavý tvor.

Autor: Karel Zvářal | 13.02.2018 20:45
Ron i Radek to napsali dobře, další jsou jen demagogické spekulace a slovíčkaření...
Článek 7
Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství...

O čí bohatství stát dbá? Soukromé??? Asi těžko... je to Ústava ČR, takže se to týká ČR, ničeho jiného (pokud není výslovně uvedeno jinak).

Jsou horší průšvihy, než nedodržování NS, kde stát má zasahovat, leč nekoná. Má za tím účelem dokonce zřízené ministerstvo, jenže... realita je úplně někde jinde.

Fido, snižují radikálně všude okolo, já tomu naopak věřím, že toto opatření snižuje riziko moru. Proč lidé při morech utíkali z měst do pustiny? To byl ten správný instinkt, kdo zůstával, byl kanditát na Darwinovu cenu.

Autor: Radek Chadim | 13.02.2018 20:16
Pokud má OSSM podezření, že počet zvěře neodpovídá nasčítaným počtům, má nechat proběhnout nové sčítání, dokud se nenapočítá to, co odpovídá reálným počtům, aby to uživatel musel vykázat držiteli, přičemž by v nemalé části případů došlo k porušení nájemní smlouvy, kde bývají sankce (třeba ztráta opčního práva, vypovězení nájmu ze strany držitele atd.) za nedodržení normovaných/nasčítaných stavů zvěře. Takže tvrzení, že stát proti vysokým stavům zvěře je naprosto bezzubý i za současné legislativy, není úplně tak pravdou. Druhá věc je, že současný zákon o myslivosti a principy v něm zavedené v praxi nefungují a je potřeba udělat zákon s většími kontrolními a sankčními pravomocemi státu, protože představa, že lid bude konat dobro když nad ním nebude žádná kontrola nefunguje nikde na světě, natož v ČR.

Autor: palkopal | 13.02.2018 19:04
No právě. Tam o tom, že by to bylo státu, nic není.
Ale nic proti, to jen takové malé rýpnutí na adresu těch, kteří i tady na fóru neustále volají po tom, že stát by měl to a ono a zasahovat a usměrňovat a nařizovat a kontrolovat a pokutovat. Prdlačky. Stát má pouze nastavovat pravidla pro zachování zvěře v krajině (je-li vůbec společenský zájem,?) a v případě škod pro jednoduché vymáhání v adekvátní výši (což není). A zbytek si mají lidi řešit sami mezi sebou. Ale to je pro nmohé, zvyklé na paternalismis státu, asi příliš odvážné.

Autor: Fido z Řáholce | 13.02.2018 17:02
Palkopal: § 2 písmeno b, zákona č. 449/2001 o myslivosti.

Autor: palkopal | 13.02.2018 14:48
Fido, jenom malá oprava - přírodní zdroje ani přírodní bohatství nejsou státu, stát pouze dbá na jejich šetrné využívání a ochranu. Jenom tzv. vyhrazené nerosty byly zákonem prohlášeny za vlastnictví státu.

Autor: Radek Chadim | 13.02.2018 13:02
Letos v předjaří mám snad poprvé pocit, že černé zvěře není skutečně moc, uvidíme po oteplení v březnu a začátkem dubna, ale u nás to žádná hrůza není a když se někde objeví víc než jeden divočák, tak velkých kusů je víc než selat, a to víc znamená ne víc než 2 kusy :-), takže tlupu o deseti kusech očekávat v těchto časech rozhodně nelze. Asi se projevil nástup NV a také hlavně toho, že každý střílí co vyleze. Naštěstí začínáme mít přemnoženou :-) spíše zvěř dančí, takže nechť divočáci jsou na ústupu, začneme se třeba věnovat i ostatní zvěři, a někteří se třeba naučí konečně lovit :-), protože bum na divočáky je přece jen nejsnazší lov ze všech.
Zásluhy lze asi těžko plošně vystihnout, uživatelé dlouhodobě vykazují nepravdivé údaje, sousední uživatele mlčí místo toho, aby to začali konečně řešit, když není možná rozumná domluva mezi uživateli, úřad je o počtech zvěře dobře spraven, ale stejně nic nekoná, protože na to nemá čas a myslí si, že ani kompetence, ale já myslím, že má pravomoce konat. A neřeší se příčiny, ale důsledky, a to se nedá střelnou zbraní nikdy dohnat. A tak se to táhne pořád dál a dál.

Autor: Fido z Řáholce | 13.02.2018 11:00
Hezký článek Rone, jen malá oprava, zvěř není národní bohatství, ale obnovitelný přírodní zdroj a přírodní bohatství státu podle Ústavy ČR.

Autor: Ron Gordon | 12.02.2018 19:34
Takže pánové, když už se to zde plete páté přes deváté zkusme se na to podívat od začátku - komu vlastně patří zvěř v honitbě ? Pokud je to zvěř živá, tak vlastně nikomu nepatří pěkně česky řečeno - je to \"věc ničí\", odborně latinsky \" res nullius\". Z pohledu státu se na zvěř pohlíží jako na \"národní bohatství\" a k tomu snad má stát zřízenou státní správu myslivosti, která by měla dohlížet a kontrolovat jak se s tímto \"národním bohatstvím\" bude hospodařit. No a my nájemci honiteb by jsme měli hospodařit podle toho, jak je to vlastníkem tedy státem stanoveno. Zde je zapotřebí na prvém místě pranýřovat státní správu myslivosti, protože ona zanedbala to co měla plnit. Pokud by důsledně plnila své povinnosti, tak by vůbec nemohlo dojit k takovému přemnožení černé zvěře. Proč se dělá nějaké sčítání zvěře, stanovuji se kmenové stavy zvěře, schvaluji plány lovu, když nakonec si v podstatě každý dělá co chce. Jak je možné, že tam kde zvěř není normována se opakovaně loví po stovkách kusů/ viz jak uvádí Fido/. Zvěř v honitbě to nejsou tažní ptáci, že by najednou přitáhlo stohlavé stádo, ta zvěř tu musí být a musí se rozmnožovat. Sleduji jak někteří lamentují \" co budeme lovit, když nebude černá \" ? Jak skončí prasata skonči myslivost. Copak myslivost je jen o lovu a lovu černé ? Šáhněme si do vlastního svědomí a podívejme se, co za zvěř vůbec máme pro honitbu normováno. Bude spoustu honiteb, kde které tam černou nemají, loví i desítky kusů a vehementně tvrdí, že si ji přeci nemohou vystřílet. Zde vidím nedostatek v tom, že úřady státní správy myslivostí nedisponují kontrolními orgány, který by zjišťovaly stavy zvěře v honitbách a následně přikazovaly lov nadpočetných kusů zvěře a v případe neplnění by měli nastoupit lovci z pověřením státní správy, kteří by početní stavy zvěře v honitbách upravili. Jenže státní správa myslivosti spíše připomíná zaopatřovací ústav pro několik stovek úředníku, kterým jde jen o dobrý plat a teplé místo v kanceláři. Vidíme mnoho jiných přehmatů přemnožení chráněné vydry, kormorána , pernatých dravců, bobrů s kterými si již nevíme rady a nastupuje příliv vlka, vypouštíme zubry, divoké koně a jsou i takoví pomatenci, kteří by chtěli naklonovat mamuta, aby mohl byt vypuštěn do volné přírody, to vše tu přeci v minulosti bylo, ale když jim řeknete, že do práce, na nákupy a zábavou se také kdysi chodilo pěšky tak na vás civí s vypoulenými očima . Nevím, kde ten svět spěje, no snad to tu ještě nějak dožiju. Na závěr jen \"zameťme si každý napřed před vlastním prahem \" a pak se dívejme před práh souseda.

Autor: Fido z Řáholce | 12.02.2018 17:21
Pánové, moje řeč. Nikde jsem nečetl nebo neviděl mapy, kde je černá přemnožena a také odpověď, proč je tam černá přemnožena. Ta se přeci nepřemnoží z roku na rok. Jaká hlášení se posílala OSSM, byla to pravda nebo lež. Několik řádků z dopisu, který jsem zaslal ing. Janotovi. \"Neblahým důsledkem změn po r. 89 je, jak jsem již uvedl, nabití právní subjektivity MS, OMS. Tato de facto nepodřízenost nikomu má za následek to, že někteří uživatelé honiteb provádí myslivost podle „svých zákonů“ Mám sousedy, kteří si černou šetří a ač by mohly lovit sto i více kusů za rok, loví jich však jen třicet-čtyřicet. O kus dál je podnikatel-vlastník honitby, který na naháňce povoluje lovit jen lončáky. A teď mi řekněte pane předsedo, co mám já jako uživatel honitby dělat? Černou zvěř nemá normovanou, ale přesto ji intenzivně lovím, abych se vyhnul placení statisícových škod.. Však za to schytávám od sousedů kritiku, proč jich tolik lovím. Snad by měl někdo zakročit, ale kdo pane předsedo? Ano, jsou místa, kde je černá zvěř přemnožena, nikdy jsem však o těch místech neslyšel. Proč je tam ale černá přemnožena, jaká se psala pro OSSM hlášení o jarních stavech zvěře, byly počty o stavech černé v nich uváděné pravdivé nebo vylhané. Ano, část uživatelů/vlastníků honiteb si černou šetří, to je faktum, není to správné, ale to je jen jedna strana mince. OSSM, jak jsem již naznačil, není schopen obsáhnout nejen organizační, řídící, ale i kontrolní činnost v okruhu své působnosti, a to poslední považuji v současné době za zcela zásadní instrument. OSSM v pověřených obcích je jen úředníček, přijímající během roku různá hlášení stran uživatelů a vlastníků honiteb, které ukládá do šanonů. Nějaká kontrola, ani náhodou, není čas. Takže všichni ti uživatelé honiteb nemusí mít strach, že o něco přijdou. Občas přijde materiál z OMS, ale to nezakládá žádnou povinnost na to reagovat. Prostě uživatelé a vlastníci honiteb si žijí svým stereotypním životem a co je důležité, nikdo jim do toho nemůže mluvit“. Bohužel, to je velký problém. Možná je tomu někde jinak, ale moje zkušenosti jsou bohužel takové. Absolutně nesouhlasím s tvrzením, že intenzivní odlov veškeré černé zvěře sníží riziko rozšíření AMP. Stále více nabývám dojmu, že ti pánové, kteří toto tvrdí mají za primární cíl snížení stavu černé zvěře a sekundární boj s AMP. A ono by to mělo být právě naopak.

Autor: Jaroslav Tatalák | 12.02.2018 12:28
U nás podobně, černá bude za chvíli ceněný úlovek.

Autor: Tomio | 12.02.2018 07:49
Jó mají, protože teď na sněhu vidí, že černá není, alespoň v naší lokalitě, jeden rudlík 4-5ks na cca 500 obejítých ha.

A budou nám do toho všichni kafrat jak je černá přemnožená, ale hodně lidí nemá svůj mozek a musí si nechat radit cizími a přebírat jejich názory, tak to je. Proto taky někteří místní vševědci o katastrofálním přemnožení černé nám musí říkat, že černá je, tak ať si je u sebe zredukují jak potřebují a budou spokojení a nemusí mudrovat na stavem v celé ČR, jak to s oblibou dělají.

Autor: Nováček Jiří | 11.02.2018 19:12
Jo možná jsem to nepochopil ale udivuje mi tvé jasnovidectví. Víš komu jsem poslal a nebo neposlal dopisy ...

Autor: Fido z Řáholce | 11.02.2018 18:56
Jiří, proč si myslíš, že jsem v textu použil uvozovky, vykřičníky a otazníky. Asi jsi to nepochopil. Na rozdíl od Tebe jsem Janotovi poslal osmi stránkový kritický dopis k jeho neustálému \"střílení\" do myslivců a nesmyslnému vybíjení černé zvěře všude a bez omezení.

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2018 18:53
Každý je chybující, pyžamáky je možno vidět i na podzimních naháňkách. Když..., lítají třísky. Za sebe jsem pro používání nočáků, protože těch střelených bachyní, o kterých se svět nedozvěděl, také nebylo málo. Ale jakmile se to týká AMP, hned se najde spousta rozhořčených. A souhlasím s Leonem a Jiřím, jen mě ještě napadá zkratka THC.

Autor: Leon Zumr | 11.02.2018 18:46
Fesoji vidíš kde jsme díky všeznalým myslivcům a další příspěvky nad tebou také mluví za vše.

Autor: Nováček Jiří | 11.02.2018 18:09
Fido vždyť to píšu jasně.Lovte od září ,kdy selata od bachyní jsou dost velká a pak dělej nahánky každý týden. A zeptám se ti jinak, ty jako mysl. hospodář bys ted dělal nahánku, když meleš takový nesmysli.

Autor: Tomio | 11.02.2018 17:47
Fido: jo janota, to je taky peknej z.rd. Furt šije do myslivců, fakt mám sto chutí ČMMJ opustit.

Jen idiot teď loví bachyně, ale u nás to strejci taky nechápou a ve AMP loví vše... Ale on to ji to za dva roky dojde.

Autor: Karel poslík | 11.02.2018 16:59
Nojo, ale někdo by rozum mít měl a kdo jiný, když ne hospodář. Prohánět v půli února může jen pošuk, bez ohledu na to, kým, nebo jakým opatřením je k tomu nabádán. Moudrý člověk nenechá touto dobou ani psa na volno, aby zbytečně nezvedl a nerušil holou spárkatou.

Autor: Fido z Řáholce | 11.02.2018 14:50
Jiří, přece je Ti znám apel předsedy ČMMJ ing. Janoty, \"lovit a stále lovit\" černou zvěř všech kategorií bez omezení. Takovým postojem k lovu černé zvěře se AMP nezbavíme!?!?

Autor: Nováček Jiří | 11.02.2018 13:50
No Josef já bych hospodáři pochvalu nedal. Moc rozumu nepobral když jak píšeš v tuto dobu dělá nahánky . Co dělal v říjnu listopadu a prosinci ? V tuto dobu je většina(všechny) bachen plných, nebo už mají selata a jen magor tam lítá o honí je !!! U mě je ten největší trouba právě ON...

Autor: Fesoj | 10.02.2018 10:45
Tak včera mi volal jeden kolega z našeho MS. Podle něj je intenzivní lov prasat všech věkových kategorií blbost, my u nás jich máme málo, tak bychom měli stále lovit jen selata a lončáky - a velice pochvalně se zmínil o jednom mysliveckém hospodáři údajně z Orlického Záhoří, který poté, když na naháňce v tuto roční dob byla střelena metráková bachyně, kterou doprovázeli markazíni, okamžitě ukončil lov... No a také mluvil o tom, co jsem již kdysi četl - že AMP sem byl zavlečen naprosto cílevědomě a úmyslně nějakým zbohatlíkem ze Zlínska, kterému čuníci rozorávali golfové hřiště. Já jsem mu hned říkal, že tomu nevěřím - ne že by se někde nemohlo takové hovado najít, ale to by se neutajilo a PČR by to mohla bez větších problémů zjistit. A on na to, že k tomu asi není politická vůle.

Autor: Karel Zvářal | 04.02.2018 07:57
Koho iritovala přítomnost speciální jednotky zřejmě potěší zvěst o jejím stažení.

Autor: Karel Zvářal | 02.02.2018 07:54
Ne/tradiční.

Autor: Karel Zvářal | 02.02.2018 07:52
Jestli se u nás říká, že myslivec bez psa je poloviční, tak lovec v tajze bez psa neznamená téměř nic. Je vidět, že je to sehraná parta a na tom videu to vypadá jako brnkačka. Tam dvojnásob platí, že kdo se bojí, nesmí do lesa. Já bych pro naše podmínky přece jen vyrazil minimálně ve dvou, jistota je jistota (a bezpečnost především). Selže náboj, a pokud nemá kožené kalhoty, může to být jeho poslední lov, proto sichr se sousedem.
V zóně je zákaz vstupu do konce března. Je tam usraných 15-20 kusů, poježděný les, jak ještě nebyl, holt lovecká horečka a zástřelné dělá své. Ale ten zbytek jim těžko sám na popraviště dojde, volil bych proto tento ne/netradiční způsob. Není to zneklidňující naháňka, kus po kusu, den za dnem takto odebírat...

Autor: Ron Gordon | 01.02.2018 21:36
Já by tě Karle jen poopravil, přijít blíž a počkat až ti ho psi \"dotáhnou\" před hlaveň, pokud jsem dobře sledoval, tak psi na divočáka stále doráželi a když na ně zaútočil, vždy odbíhali směrem k lovci, čímž ho dotáhli před lovce.

Autor: Karel Zvářal | 01.02.2018 18:50
Moje neúřednická představa se zcela shoduje s videem 365, zejména pro dočištění červené zóny. Klasický honič (nikoliv Pajda, ale pokud možno lajka) hlásí prase, stačí jen přijít blíž a dobře trefit. Chce to ale chladnou hlavu, protože lovit opakovaně na 3-4m útočícího \"drobečka\", to už musí být profík! Není třeba žádná monstr akce, na severu (v tajze) loví individuálně odpradávna a prasata do Práglu:-) nedojdou. Jednoduché a účinné... a v Česku kvůli tomu zasedají komise:-)))

Autor: Jaroslav Tatalák | 01.02.2018 16:15
Na myslivost-lovectví.cz je pár videosnímků z lovu divočáků. Některé záběry jsou až nechutné. Toť asi představa našich úředníků na řešení přemnožení černé.

Autor: Radek Š | 22.01.2018 19:52
Jak jsem napsal, to se píše na loveckém fóru není to z mé hlavy.

Autor: Aleš Pastorek | 22.01.2018 19:16
Pro Radka Š.
V Rychtářově na Vyškovsku se nejedná o AMP, ale o Aujezdského chorobu, kterou má 40% populace černé zvěře v ČR. Protože to mám kousek za barákem, okamžitě jsem po přečtení tvého příspěvku \"žhavil dráty\" a sháněl věrohodné informace. Mám to ověřeno přes mého mysliveckého kolegu, který má nějaké vazby přímo na vyškovskou SVS.
Zatím není třeba vířit vodu a dělat paniku, ale ostražití a připravení musíme být i na tu nejhorší variantu.

Autor: Nováček Jiří | 22.01.2018 14:49
Aktualizováno dnes kolem poledne.

Autor: Nováček Jiří | 22.01.2018 14:48
Zveřejněno: 22.01.2018

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 22.1.2018

22. 1. 2018
V závěru uplynulého týdne byla nově nákaza potvrzena mimo ohradníky u uhynulého divočáka v katastru obce Kudlov, tedy stejné lokality, kde již v závěru loňského roku bylo několik nakažených kusů nalezeno. SVS aktuálně eviduje celkem 198 případů, při nichž byl u uhynulého divočáka v okrese Zlín potvrzen africký mor prasat. Až na 8 kusů, které se našly vně ohradníků, pocházejí všechny pozitivně testované nálezy z tzv. vysoce rizikové oblasti (uvnitř ohradníků). V této oblasti bylo pozitivních téměř 80 procent z 241 zde nalezených uhynulých divočáků. V zamořené oblasti vně ohradníků bylo dosud nalezeno a vyšetřeno 88 divočáků. Mimo zamořenou oblast (v dalších okresech Zlínského kraje) bylo nalezeno a vyšetřeno 63 prasat. Výsledek všech vyšetření na AMP byl negativní. V tzv. červené zóně zamořené oblasti bylo uloveno nebo odchyceno do pasti celkem 594 divokých prasat, z toho u 15 z nich potvrdilo vyšetření AMP. V zelené zóně bylo odstřeleno 1656 divočáků, všechna vyšetření na AMP v této oblasti byla negativní.
V oblasti s intenzivním odlovem bylo dosud odloveno celkem 11845 divokých prasat – nejvíce v okresech Uherské Hradiště (2265) a Kroměříž (2061). Také zde se dosud u žádného zvířete nákaza nepotvrdila.

Autor: Karel Zvářal | 21.01.2018 17:56
No to je \"dobrý\", tedy... troufám si tvrdit, že to nebyl pěší únik z červené zóny, ale svou roli sehrála blízkost dálnice ze SV směru. Takže teorie vektorového přenosu je mnohem pravděpodobnější, než lidově tradovaná \"z kusu na kus\".

Autor: Radek Š | 21.01.2018 17:30
Toto se píše na Loveckém fóru: Tak prý je potvrzené AMP v Rychtářově na Vyškovsku. Byl to prý úhyn, není to fáma a je to čerstvý...tak jsem zvedavej co zítra bude na stránkách SVS.

Autor: Václav Sládek | 19.01.2018 14:26
Tento mail mi přišel dnes z OMS-nálezné .... viz předchozí příspěvek

Autor: Václav Sládek | 19.01.2018 14:23
FW: Nálezné u černé zvěře

Vážení kolegové,

včera na MZe byl odsouhlasen návrh změny metodiky kontroly zdraví zvířat pro rok 2018.

Platnost změn výše nálezného a zástřelného bude od 19. 1. 2018.



ČR kromě oblasti s intenzivním odlovem a zamořené oblasti:

a. nálezné (EpI160) 2000,- (původně 1000,-)

b. zástřelné 0,-



2. Oblast s intenzivním odlovem:

a. nálezné (nový kód EpI163) 3000,-

b. zástřelné (EpI170) 2000,-



3. Zamořená oblast

a. nálezné (EpI161) 5000,-

b. zástřelné pro kusy do 50 kg (EpI171) 4000,-

c. zástřelné pro kusy nad 50 kg (nový kód EpI173) 8000,-



Myslivosti zdar.

Autor: Karel Zvářal | 18.01.2018 21:12
V aktualitách je spousta novinek, které nikdo nekomentuje...(?) Hejtman Čunek zbytečně kritizuje pozdní zapojení ostřelovačů, dříve nikdo netušil, s čím se tam myslivci musejí vypořádat. Co je obrovské plus, že se zvýšilo zástřelné na Zlínsku, je proto šance, že ještě v zimě se podaří stavy naředit. Nasazení ostřelovačů do členitého terénu v Hostýnkách bude náročnější, efektivita lovu bude odvislá od příkrmu. Pobytové stopy lze teď snadno zjistit a podle toho vybírat kazatelny. Co se určitě nebude líbit, tak výběr lovených kusů policisty, ale s tím museli počítat, mluví se o tom od podzimu.
V Polsku jsou na severu nové nálezy, 30-40 km od prvního. Až po Elblag je to dosti zalesněné, pak jsou lesy od Gdaňsku až do Německa. Jestli se podaří uhlídat prostor po E77 tuto zimu, tak to bude úspěch. A to Rumunsko těsně u maďarských hranic také dobře chřestí... a Maďaři jsou velcí chovatelé, těm teď není veselo!

Autor: Karel Zvářal | 18.01.2018 18:15
Típnul jsi to správně, nejsou to gamma paprsky, leč vedení spolku. To jsem napsal v nadsázce jako milovník retra, páč je to zažitý pojem. A jinak klasicky slovíčkaříš (HáPéčko-), protože myslivec je (terénní) vykonavatel moci úřední. Razítkem prase ještě nikdo nikdy nezabil.

Autor: Ron Gordon | 18.01.2018 17:35
Karle, sám sobě jsi odpověděl, ano myslivec je vykonavatel, neb myslivci jsou vykonavatelé, ale to nemá pranic společného s výkonnou moci. A zkus mi odpovědět co je to to ÚV. Já by to typoval na nějaký ústřední výbor, ale čeho ? Dík.

Autor: Radek Chadim | 18.01.2018 14:36
Ron Gordon: o rybníku bych mohl napsat román. Máme defakto jedinou hráz (nikoliv rybník :-)) v revíru, byl zbudován zhruba před 30ti lety, pak se začala ztrácet voda, tak byl 20 let na suchu. Před pár lety se místní rybáři odhodlali pokusit se rybník obnovit, takže nejprve obejít majitele a majitele přilehlých pozemků, pak úřad. Už majitelé (a někteří zemědělci) byli proti znovunapuštění, pak ještě přišel úředník, prohlásil, že na dně je spousta chráněných žabek atd. a bylo po rybaření. To se může stát jen u nás, aby zemědělci na jedné straně dostávali odškodné za sucho a na druhé rozhodovali o (ne)zadržování vody v krajině, aby žabky, které by se odstěhovali o 20 metrů dál a kulový by se stalo, rozhodovaly o napuštění rybníku - stejně když roztaje sníh na jaře tak je nádrž do 3/4 plná každý druhý rok, a když není, pasou se tam divočáci, čápi a volavky, takže žabky už tak lehkej život nemají :-). Ale v rybníku nejde mít vodu a provozovat jej k účelu, ke kterým byl vybudován.
Ramo: on ten poměr bude spíše 50:50. Léta našim zemědělcům trvalo, než začali z mysliveckého hlediska lépe hospodařit. Poslední asi 4 roky začali v kukuřici dělat průseky, set chlupatou pšenici u lesa a na vytipovaných místech, a ještě kdyby strniště po řepce nediskovali, ale zaorávali, tak už ani na podzim by nebyly vidět žádné škody. V zimě jsem potkal agronoma našeho ZD a ten se sám ptal, jestli už jsme ty divočáky všechny vystříleli, že škody jsou v podstatě veškeré žádné. Naoplátku my hlídáme zasetou kukuřici a věnujeme se intenzivně lovu, což u nás je lov poměrně dost intezivní, ale to bylo i dříve. Výsledek sice není výrazné snížení stavů, patrně početně rostou stále, protože lesní sousedi na nějaké zvyšovaní odlovu zvysoka kašlou, a navíc mám pocit, že divočáci početně vystoupají do nějaké míry, a pak už si jednotlivé tlupy prostorově konkurují a tím pádem se více roztahují do končin, kde dříve nebyli, ale je to společensky a ekonomicky únosné. Naši zemědělci sice na škody nadávají, ale na druhou stranu většinou divočáka chápou jako tradiční součást krajiny a že by si přáli je všechny vymydlit do posledního kusu, to taky ne.

Autor: Nováček Jiří | 18.01.2018 14:13
Ramo moc si mi to neosvětlil ano tam kde ji nejméně loví, je pravděpodobnost že bude , nebo může být přemnožena ale ptám se na toto.
že hustota populace nemá na šíření nákazy vliv ...
A zní mi to z úst Ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda trochu divně...

Autor: Ramo | 18.01.2018 14:02
Třeba proto Jiří, protože je někde SILNĚ přemnožená!!! A právě tam ji většinou nejméně loví...

Autor: Nováček Jiří | 18.01.2018 13:56
Dnešní článek v Mladé frontě DNES. Poslední okopírovaný odstavec, že hustota populace nemá na šíření nákazy vliv. Tak proč vlastně decimovat, vystřílet populaci černé zvěře...???

Autor: Nováček Jiří | 18.01.2018 13:49
PRAHA, ZLÍN
Když se před koncem loňského roku objevila první nakažená prasata mimo ohrazenou zónu na Zlínsku, znamenalo to, že se africký mor prasat může šířit dál a hned tak něco ho nezastaví. Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád přibližuje, co by mohlo po plošném zasažení země následovat.
\"Nebudeme už instalovat ohradníky a zakazovat vstupy do lesů, ale budeme řešit, jak dohledávat uhynulé divočáky a jak ohlídat chovy domácích prasat, aby se nemusela všechna utratit,\" míní Semerád.

Epicentrum nákazy je v severovýchodním Polsku a v pobaltských zemích, odkud se postupně šíří dál. Tušíte, kdy a kudy by se nemoc mohla přirozenou cestou dostat na území Česka?

Odborníci hovoří o tom, že divoká prasata nemigrují z Polska přímo k nám. Dostala se sice už k Varšavě, ale přirozenými koridory by odsud měla pokračovat spíš do Německa. Před pár dny nám ale Rumuni nahlásili, že u hranic s Maďarskem mají nové ohnisko nákazy u domácích prasat. Takže k nám by vedla přirozená cesta nákazy zřejmě z jihu, přes Maďarsko, Rakousko, Slovensko. Z toho máme větší obavu.

Proč by se prasata neměla dostat z Polska přímo k nám?

Je to dané tím, jaká je tam krajina. U nás žijí divočáci téměř všude, ale existují i místa, kde je jich méně nebo tam nejsou skoro vůbec. A tak je to i v Polsku.

Jak rychle mohou divočáci nemoc roznášet?

Někde to byly dva kilometry za rok, jinde zase 20 nebo 50 kilometrů za rok. Ukazuje se ale, že hustota populace divočáků nemá na šíření nákazy vliv. V Rusku je jedno prase na sto kilometrech, a přesto nemoc postupuje.

Autor: Karel Zvářal | 18.01.2018 13:40
Jo, Fido to napsal hezky, leč mám obavy, že se tento systém fungování nebude hned tak měnit. Vytvářel se leta, ke spokojenosti (relativní-našinec si vždy najde důvod remcat) všech fungoval. Nedávno jsem psal o chytré horákyni, tak nějak vidím dnešního myslivce. Němci snižují stavy, Poláci mají dovolenou k lovu prasat, na Slovensku také snižují. Jen u nás to naráží na odpor, a loví se (mnohde) jen sele. Prostě Švejkův národ.

Rone, připoměl jsi mi jednoho profesora z Organizace a řízení. Ten byl schopen hodinu mluvit o tom, co daná věc (pojem) není, ale co vlastně je, jsme se nedozvěděli. Takže jestli myslivec není vykonavatel (koncepce myslivosti, rozhodnutí státu, SVS) v lovu zvěře (snižování stavů), co tedy je? Můžeš to definovat svými slovy, nejsem hnidopich, chápu význam slov.

Autor: Ramo | 18.01.2018 13:39
Souhlasím s Ronem, Radkem i Fidem. Já jsem \"polňák\" černou u nás lovím(e) v řádu ks, ale lovím ji rád. 99% lovu probíhá v řepce, pak minimum v kukuřici. Divočáka u nás zahlédnout přes den = skoro nemožné. Na naháňky chodím ke kamarádům z okolních smíšených, nebo lesních honiteb a tam se mě potvrzuje to, o čem tady píšete a je to BOHUŽEL pravda. Můj názor na podíl viny je 70 % \"chovatelé posvátných bachyní\" většinou z lesních honiteb a max 30 % skladba kultur a velikost polních celků.
A ještě jednou souhlas s výše jmenovanými...
Lovu

Autor: Ron Gordon | 18.01.2018 12:56
Přesně a výstižně Fido. Vážení diskutující doufám, že mě neukamenujete, když trochu vybočím z tématu. Loňského roku jsem dal podnět na životní prostředí magistrátu ve věci osázení železničních pražců, coby kůlu ohradníku do prostoru blízkosti zdroje pitné vody. Obratem mi bylo dáno pracovnici úřadu za pravdu, ale byl jsem odkázán na místně příslušný obecní úřad. Pracovnice místně příslušného úřadu sepsala s dotčeným zápis a po poradě se stejnou úřednici magistrátu mi bylo dáno na vědomí, že zkrátka vyřazené železniční pražce již nejsou nebezpečný odpad. Když se mi tento veletoč nelíbil a napsal jsem stížnost na krajský úřad, dostalo se mi odpovědi s odkazem na unijní ustanovení o odpadech a závěr asi ten, že vyřazený železniční pražec je sice nebezpečný odpad, ale že může být dále použít jako stavební materiál k účelu, ke kterému byl vyroben. Tak asi železniční pražec byl vyroben k účelu zabudování jako kůl ohrad a nikoli jako podložka pod železniční kolej.
Druhý případ předevčírem jsem navštívil odbor životního prostředí- vodního hospodářství magistrátu z dotazem, co potřebuji k tomu, aby obnovil malou vodní nádrž, která byla v minulosti na pozemku mého známého. V kanceláři dvě slečny ve věku kolem 25 lét, musím přiznat - velice ochotné a vstřícné, ale bezradné. Po chvíli přišel do kanceláře mladší muž kolem třicítky, který se také zapojil do řešení problému, ale ani po delším jednání a hledání jsem se zkrátka nic nedověděl. S povděkem jsem vzal alespoň příslib, že věc budou komunikovat a podají mi zprávu. No já měl vždy za to, že úředník vedoucí nějakou agendu se musí umět orientovat v agendě, která je náplni jeho práce, navíc v celku banální věci.
Z toho si můžu udělat úsudek, jak to tedy na úřadech vypadá a je zde na místě staré úsloví - dejte mi kancelář, já si práci najdu, hlavně po mně nic nechtějte a hlavně nechtějte probůh, aby o něčem měl rozhodoval a za své rozhodnutí nesl odpovědnost.
Pro Karla - jsem v třicetičlenném spolku pátý nejstarší a pokud by na schůzi zmínil, že ČMMJ má nějaký web, tak na mě bude 25 členů čučet co to vlastně je, nehledě k tomu, že část členů ani v ČMMJ není. Za druhé je zapotřebí si uvědomit co je to „výkonná moc“ protože tou jistě nejsou myslivci. Na závěr, když si citoval s odkazu, tak já by se přiklonil více k verzi- po tomto právním kroku nastalo podivuhodné(a pro dnešní situaci nepředstavitelné) vyhubení divokých prasat. Dosud nevídané uvolnění možností černou zvěř lovit, bylo pro vlastníky práva myslivosti jistě silně motivující. Šlechta z principu nestála o to, aby do jejího starobylého a dlouhodobě přísně střeženého práva mohl vstupovat kdokoli zvenčí ... Pokud stát nasadí na snižování stavů černé zvěře profesionální lovce, kteří budou černou zvěř lovit bez rozdílu hranic budeme opět svědky, jak se dosavadní vlastníci práva myslivosti vzpamatují a sami začnou stavy černé zvěře snižovat, aby do jejích práva nezasahoval někdo zvenčí.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal, ale pokud by to někomu moc vadilo tak do smažu.

Autor: Fido z Řáholce | 18.01.2018 09:39
Jak se ta doba a názory mění a vyvíjí přátelé. Na počátku 90 let byla ČMMJ terčem útoků z řad myslivců, pramenící z jejich nespokojenosti z činností ČMMJ v uplynulém období a myslivci houfně ČMMJ opouštěli a opouští. No a vidíte, nyní se karta obrátila, terčem ataků/apelů ze strany ČMMJ jsou na oplátku zase myslivci. Můj názor je ten, že řešíme jednotlivosti na úkor koncepce a změny systému fungování. Již jsem o tom psal, pokud se nezmění současné době neodpovídající systém fungování České myslivosti, tak bude klesat prestiž nejen ČMMJ, ale myslivosti vůbec.
V souvislosti s bojem proti AMP to ing. Ježek dne 8. 1. 2018 době popsal:\"Ze zkušeností minulého půlroku bych nejdříve začal u systémových opatření. Na začátku se poměrně rychle ustanovila odborná skupina, která se scházela v některých období velice často, a intenzivně diskutovala nad navrženými opatřeními, to považuji za velice pozitivní. Ale často to byly pouze plamenné diskuze bez jasných závěrů a úkolů do dalšího období. Jednání této skupiny ukázalo na nejasné rozdělení rozhodovacích pravomocí jednotlivých odpovědných orgánů státní správy. Pokud mělo dojít k rozhodnutí, vždy byli všichni velice váhaví a byla vidět jejich nejistota v okamžiku závěrečného rozhodnutí. Samozřejmě, částečně to bylo dáno novostí a nezkušeností se situací, se kterou neměli zkušenosti, ale často to bylo způsobeno také strachem z odpovědnosti za finanční náklady a také tím, že ani sami nevěděli, zda-li mají pravomoc toto rozhodnout. Zároveň to bylo ale také způsobeno tím, že nikdo nespecifikoval závažnost nákazy z pohledu státního zájmu. To stát neučinil dosud a z mého pohledu je to chyba. Když se hledaly nástroje k realizaci některých opatření, často se hovořilo o krizové situaci. Tu nakonec vyhlásil Zlínský kraj, ale vláda ČR jej již odmítla prodloužit a jen díky osobní odvaze některých osob realizovaná opatření pokračují dodnes. Dodnes tedy nevím, zda-li se jedná o státní zájem s vysokou prioritou, a nebo ne. Dodnes nejsou na boj s nákazou vyčleněny peníze ve speciální kapitole a skutečně nezávidím úředníkům ze SVS a MZe, pokud budou muset rozhodnout o realizaci nových opatření v řádech desítek milionů korun. Je škoda, že na začátku někdo neřekl, máte na eradikaci do konce roku 10, 50 nebo 100 milionů…. Pak by možná bylo vše mnohem jednodušší\". K tomu není třeba nic dodávat.

Autor: Karel Zvářal | 17.01.2018 20:25
Rone, jsi zářným příkladem, že i starší členové chodí na web, proto nemám strach, že se to mezi členy neroznese (schůze...). Se zmíněnými institucemi jednají na jiných úrovních, určitě se to široce konzultuje, leč ta výkonná moc je na bedrech myslivců, a na nich především bude záležet, jak rychle se věci pohnou.
A jak to dokázali za Marie Terezie? Je to v textu, dokonce i za jak dlouho. Pro sprostý lid to byla Škodná na jejich chudých políčkách, takže motivace byla jasná. Obdivuhodné je, že u tohoto záměru zůstali celých 150 let, kdy poctivě lovili všechny migrující kusy. Jinak je to obehraná píseň, kdy ypočetná skupina se bude vymlouvat na inteligenci prasat, řepky, kukuřici... Holt, když se nechce, je to horší, než když se nemůže. Oborám s černou a sikou zdar!

Autor: Ron Gordon | 17.01.2018 20:03
Figi, já by chápal, že to prohlášení je apel na někoho, ale nechápu proč nebyl někdo s příslušných institucí přizván, nikde tam nevidím někoho z MZE ani SVS. Zveřejnění , aby všichni myslivci věděli na webu je sice pěkné, ale členská základna ČMMJ je jak známo značně přestárlá a jen malá část chodí na web . Prvořadé je , aby se to dozvěděli tam, kde o tom můžou rozhodovat, protože ČMMJ o tom může opravdu jen diskutovat a apelovat na své členy. ČMMJ dle mého názoru měla zaslat věc jako návrh opatření ČMMJ k zamezení šíření AMP na MZE. Možná že jsem staromódní, ale nějaké prohlášení asi s nikým na patřičných místech nepohne.

Autor: Radek Chadim | 17.01.2018 18:38
Opět musím napsat, že problém nevzniká na poli, ale v lese. My máme smíšenou, ale v podstatě polní honitbu, přes 1000 ha pole ku zhruba 200 ha lesa, a nalovíme těch 100 divočáků ročně. Poslední dva roky jsme při naháňkách vystříleli les tak, že po 3 měsíce tam nebyl jediný kus, a letos na podzim na naháňce jen ve dvou ze tří plánovaných lečí naloveno 16 kusů všeho co vylezlo, a to jsme hlavní leč vůbec nebrali. Samozřejmě my na poli nic nechráníme a nikdy jsme to ani nedělali, a neznám polní honitbu, kde by byl přístup jiný, málokdo když přijde tlupa odstřelí největší bachyni, ale tragédie, když k tomu dojde, se z toho nedělá už 5 let, a stejně divočáků neubývá. A neubývá proto, že v sousedních lesních honitbách nemají zájem cokoliv snižovat, neměli před morem, nemají teď a nebudou mít nikdy v budoucnu, ti plačou i kvůli lončačce, však taky doufám, že až mor dorazí do našich končin, že to bude až na podzim, aby konečně v plné míře mohli sklidit plody svého letitého množení. Takže chyba je rozhodně z 50 procent na straně myslivců. Ovšem stát má těch zbývajících 50 procent, protože udržuje systém, který nefunguje při životě, není schopen cokoliv kontrolovat a nařizovat. Další věcí je, že stát není schopen usměrňovat početní stavy ani u ostatní spárkaté zvěře, která se nemnoží ani zdaleka tak rychle, jako divočáci, takže si myslet, že najde recept na divočáky je bláhové. V současné chvíli z celé situace jen každý kouká vyždímat nějaké peníze, jestli někdo nemá motivaci lovit černou zvěř, nechť sedí doma, takový to obvykle stejně nevytrhne.
Dále se mi vždycky libí články nebo reportáže, jak myslivci KONEČNĚ vyrazí lovit divočáky. Loni se odevzdalo 212 tisíc vzorků na svalovce, což znamená dobrých 300 tisíc výstřelů na černou zvěř. O to je smutnější vyjádření ČMMJ, ze kterých mám stále častěji pocit, jako by myslivci neulovili za celý rok ani kus a divočáky jen fotili, tak jako já :-). Místo toho, aby myslivost jednota propagovala jako výrazného regulátora černé zvěře, tak spíše všechny hodí do jednoho pytle nelovců a množitelů. Ale dneska se nikomu nezavděčíš.

Autor: figi | 17.01.2018 17:21
Rone - to prohlášení je právě apel na MZE a SVS, navíc je to zveřejněno, aby všichni myslivci věděli.
Snad si nemyslíš. že to sepsali jen proto, aby měli co dát na web.

Autor: Fido z Řáholce | 17.01.2018 16:19
Richarde, já mám z 80% polní honitbu, s lesem nesousedím!!! ale se sousedy, kteří si černou šetří. A mám zjištěno, že ten soused, který jak jsem uvedl pěstuje kukuřici, tak v době zrání chodila černá večer od jiného souseda, který má z valné části les, přes moji honitbu k tomuto sousedu do kukuřice a ráno zpět. Délka trasy cca 10km.

Autor: rici czech | 17.01.2018 15:33
Fido:k poslednímu tvému odstavci.A od kud do těch polí černá chodí? No přeci z lesa...tam je problém ,tam se to množí,né na poli kde se černá zdržuje tak max 3 měs. v roce.Furt se na ty zemědělce nevymlouvejme...sice jejich polnohospodářskou a chemickou \\\"politiku\\\" nemusím ,ale za ty stavy fakt nemůžou....to si navýšili sami myslivci...
Karel Poslík..plně souhlasím ,,svatá to pravda.

Autor: Fido z Řáholce | 17.01.2018 14:31
Rone, dobrý, ale ne ve všem máš pravdu. Ano jsou honitby, kde si jejich uživatelé černou šetří. V sobotu byl kamarád na naháňce. Na otázku co se lovilo bylo stručné sdělení, pouze selata!!! To není ojedinělý případ, neslyšel jsem od kolegů myslivců, kteří chodí téměř každou sobotu na naháňky, že by se lovilo něco víc než sele a lončák. A takových a podobných případů znám spoustu, a to nemusím chodit daleko, stačí se podívat na mého souseda, který si černou šetří, co člen, to maximálně jeden kus černé za rok. A proč tomu tak je. Řečeno prostě, \"Není žalobce, není soudce\". To je však jedna strana mince.
Zakopaný pes jak se říká je v tom, že stávající systém fungování naší myslivosti je neúčinný. Kdo ji řídí, kdo kontroluje? ČMMJ může apelovat jak chce, ale odezva je téměř nulová. Vždyť to všichni známe, myslivců je přes sto tisíc, členů ČMMJ pár desítek tisíc. MS mají právní subjektivitu, HS taktéž, soukromé honitby, o tom raději pomlčet. Takže, každý si napíše hlášení o stavech zvěře jak potřebuje, jelikož OSSM, který by snad mohl, ale nestíhá nic kontrolovat. Prostě si všechny tyto subjekty žijí svým mysliveckým životem, žádná kontrola, nikdo nám nebude nic nařizovat, např. koho přijmout za člena nebo nepřijmout, atd.
Za ty velké stavy zvěře Rone, nemohou jen myslivci. řekl bych, že je to tak 50 na 50. Poznávám to na vlastní kůži. Sto i více hektarové lány řepky, pšenice, u souseda kukuřice. Žádné pásy nebo ochota vyjít myslivcům vstříc.
A že se Němci bojí AMP, nedivím se. Nechci se opakovat, ale v prvé řadě by se mělo učinit vše možné a nemožné v místech, kde byl AMP zjištěn. Jestliže budeme neustále ujišťování i my na druhém konci republiky, že je budeme možná sbírat, tak jen proto, že se od počátku detekování nákazy AMP k její likvidaci přistoupilo lehkovážně. A nepomůže nám nic, byť jsme lovili jak zběsilí.

Autor: Tomio | 17.01.2018 13:55
Normovaný stav - něco takového vymyslel p. Hromas, myšlenka dobrá, jenže se totálně rozešla s realitou.

Prase divoké se normoju na 1000ha lesa 5ks, spárkatá také, ale má to být podle bonity honitby pro každou spárkatou, jak je vidět bez škod se uživí té zvěře daleko více.

Každý se své najde, pro někoho je mor vítaným spestřením lovu, vše dolů, pro někoho je to výsledek hospodaření s černou, pro dalšího to odráží stav myslivosti, nebýt černé můžeme býti doma na gauči.

Povolení lovu velkých kusů je jen to, že vymlátíme ty velké, ale spoustu těch \"rodící bachyněk\" 50-90 zbyde dál a stále se to bude množit.
Stav by měl být takový vše do 100kg dolů, vše nad 100kg nechat, ale není vůle u myslivců

Každý ať se zachová podle svého morálního aspektu. Kdo chce psa bít, vždy si něco najde.

Autor: Ron Gordon | 17.01.2018 13:35
Pane Karel, asi jsme byli nějak propojeni v myšlenkách na dálku, byl jste o něco rychlejší.

Autor: Ron Gordon | 17.01.2018 13:29
Figi – ono je pěkné sepsat nějaké prohlášení, ale to nic neřeší. Já myslím, že spíš než nějaké prohlášení by ČMMJ měl apelovat na ministerstvo zemědělství a státní správu myslivosti, aby konala. Ono to prohlášení je konstatování stavu a návrh případného řešení, ale to není v kompetenci ČMMJ o tom musí rozhodnou jiné orgány. Nějak nechápu smysl tohoto :
Jsme si vědomi, že toto opatření je výrazným zásahem do práv držitelů a uživatelé honiteb, nicméně nejsme přesvědčeni, že tak výrazná redukce je v silách dobrovolníků, kteří myslivost vykonávají ve svém volném čase, i když finanční pobídky k lovu černé zvěře jsou významné. 
Ano je to výrazný zásah do práv držitelů a uživatelů, ale je zapotřebí mít také na vědomí, že držitele a uživatele nemají jen práva, ale také povinnost udržovat normované stavy zvěře. Tady vidím velké selhání státní správy myslivosti, která musela vidět statistiky lovu černé zvěře a při raketovém růstu ještě nedávno omezovala lov dospělé zvěře. Když vyjdu ze statistiky roku 2017, tak normovaný stav černé zvěře byl 9 413 kusů celkem na ČR a z toho 3 016 v oborách. Z toho pak byl plánovaný lov 38 207 kusů, ale skutečný lov byl 153 212 kusů plus 345 kusů odchycených. To je přibližně čtyřnásobek plánu. To nikomu nedošlo, že ty prasata nemůžou padat z nebe ? A to není jen rok 2016, to je již mnoho let dříve. K čemu tedy máme nějaké plány, normované stavy, hlášení lovu, když to nikoho nezajímá ?
Konstatování -  Za celé období platnosti mimořádných veterinárních opatření  týkajících se zákazu krmení jadrnými krmivy, nebyl prezentován ani jeden případ provedených kontrol či případných postihů. Nařízení bez následné kontroly proto postrádá účinnost . Jak můžeme chtít, aby orgán SSM kontroloval, když není schopen ani vyhodnotit statistiky.
Vyplácení zastřeleného lovci (např. 1000 Kč) a následně kompenzace uživatelům honiteb. Uživatelé honiteb by měli povinnost předkládat markanty (čelisti) ulovené zvěře a po splnění plánu lovu s definovanou strukturou (poměr ulovených bachyní a ostatních kusů by měl činit 1:6) by mu byla vyplacena finanční kompenzace (např. 4000 Kč bachyně, 1000 Kč ostatní kusy). 
Kompenzace musí uživatelům honiteb pokrýt finanční ztrátu při prodeji zvěřiny a zároveň náklady na lov.  Toto opatření nějak nechápu, zastřelné ano, zvýšení motivace, ale jaké kompenzace na pokrytí finanční ztráty, když mnoho honiteb ani černou nemá normovanou a loví ji ve stovkách kusů.
V pronajatých honitbách od LČR, s.p. připravit variantu snížení nájemného při radikálním snížení stavů černé zvěře. Já by spíše navrhoval zvýšení nájemného při nedodržení normovaných stavu černé zvěře
Zpracovat dotační pravidla pro budování malých zpracoven zvěřiny a podporovat prodej zvěřiny tzv. „ze dvora“.
Tak a již opět „dotace“, ale k čemu nám ty zpracovny budou, až stavy černé zvěře snížíme ?
Nechci být nějaký hnidopich, ale je jednoznačné, za přemnožené stavy černé zvěře můžou uživatelé honiteb. Je pravdou, že ne všechny honitby užívají myslivci, ale jejích přístup je stejný , bachyně byly a jsou posvátnými krávami, protože dávají hodně potomků, kterými se pak dobře plní mrazáky, a když jsou mrazáky plné, tak vydrží v honitbě a maso je tak stále po ruce. Zavedená praxe v převážné části honiteb je že kusy do třiceti kilo zůstávají lovci, kteří pak nemají motivaci lovit kusy větší. Z menším se lépe manipuluje a je z něj kvalitnější maso a tak, proč lovit něco velkého co mi navíc přinese množství drobnějšího. Stále vymlouvaní na zemědělce a velké plochy je pěkné, ale pokud by jsme si černou nenamnožili, tak by ani v těch velkých lánech nebyla. Jedna věc je jistá, když se chce, tak to jde, když se nechce tak se budou stále hledat výmluvy. Nevím jak kde jinde, ale můžu posoudit z vlastního okolí, když jsem já před padesáti léty začínal z myslivosti, tak černé skoro nebylo, ale když se po obnově něco v lese objevilo, nebyl problém sehnat několik lovců a udělat naháňku. Dneska nikdo nemá zájem obeznávat po obnově, dneska tak akorát objet svoje hromady a nějaká naháňka ? Proč, když by úlovek připadl spolku.
Na závěr jen otázka : Jak to udělali za Marie Terezie, že dokázali černou zvěř vyhubit ?

https://www.pressreader.com/czech-republic/lidove-noviny/20170923/282046212281970

Autor: Karel poslík | 17.01.2018 13:05
Němci začali větřit nebezpečí a rozhodli se snížit stav černé o 70%. Nevím jak k tomu přistoupí, ale rozhodně jsou odhodláni a chtějí něčeho konkrétního dosáhnout. My to nebezpečí nevětříme, my už mor máme, ale hospodáři v Čechách jsou zatím v klidu, protože ohnisko je jenom na daleké Moravě. U nás máme všechno pod kontrolou, skvěle hospodaříme s černou zvěří, nabádáme myslivce aby zbytečně nelovili bachyně, jinak bude příští rok méně selat a nebude co lovit = nebude dost peněz na nájem …Skvěle hospodaříme znamená, že každý rok sčítáme , uvádíme do hlášení čísla, šetříme černou, mluvíme o schématech a strukturách lovu černé, hledáme někde procenta a porovnáváme je s nasčítanými ( nalhanými) stavy a jiné pitomosti tropíme. Když v honitbě bez normované černé zvěře ulovíme pravidelně ročně 100 nebo 200 kusů říkáme tomu chovatelský úspěch místo správného termínu tragédie. Kde se ta selata vzala, když jsme tam nenasčítali prakticky žádné dospělé kusy? Když se v honitbě bez normované černé zvěře udělá naháňka a uloví se v jedné lečí čtyřicet kusů černé, nemluví se o tom, že jsme to v minulých létech totálně pos…, mluví se o nevídaném úspěchu, protože příští rok přijede zase hodně hostů. A hlavně je potřeba šetřit ty bachyňky, aby bylo hodně selat a ještě větší výřady. AMP bude tak rychlý, jak vysoká je hustota populace černé. Já jsem zvědav, jaká moudra se budou sypat z hospodářů – ochránců černé. Až budou vozit kusy místo na výřady do kafilérie. Pokud někdo pravidelně nasčítá „skoro nic“ a potom pravidelně loví stovky kusů a je to rok co rok stejné, měl by být potrestán hned a nečekat až si příroda pomocí AMP začne řešit vše po svém. Podívejme se na statistiku od druhé sv. války. Začalo se téměř s nulovými stavy černé. Potom se plíživě začaly navyšovat. Následovalo několik desítek let systematického hospodaření a později mannagementu černé zvěře. V posledních létech se loví 200 000 a více kusů a stavy se nekontrolovaně zvyšují. Navzdory tomu je stále slyšet hlasy jak musíme chránit bachyně a když někdo v listopadu na naháňce uloví 60kg bachyni, tak se za to stydí, protože mu to hospodář vyčte jako chovatelskou chybu. Pokud má i pod jasnou tíhou čísel někdo pocit, že by mohl intenzivní lov zdecimovat nebo dokonce vyhladit černou zvěř, je to blázen. Z Moravy na Šumavu nebo do Krušných hor je to daleko. Chraňme bachyňky, ať je příští rok nebo napřesrok co lovit. Až to sem dorazí a budeme zaměstnávat kafilérky, tak jednoduše obviníme ČMMJ, SVS nebo SSM, že nic nedělali a sebrali nám dojnou krávu a mnohde jediný směr „myslivosti“

Autor: Fido z Řáholce | 17.01.2018 11:56
Nemůžu si pomoct, ale mě ta všechna vyjádření k AMP od vedení ČMMJ připadají jako boj za snižování stavu černé zvěře. Přeci primárním úkolem je likvidace AMP v ohrožené lokalitě, tj. intenzivní lov černé zvěře a zabránění rozšíření AMP do dalších lokalit. Ten apel směrem k myslivcům, aby intenzivně ve svých honitbách lovili černou zvěř, považuji za sekundární.

Autor: Břéťa Ambrož | 16.01.2018 22:29
Panebože to je zase slint...jak pomůže např možnost dostreleni krátkou zbraní, či použití chladné zbraně při boji proti AMP fakt netuším...

Autor: Karel Zvářal | 16.01.2018 21:38
Dobrý text, zejména oceňuji ten bod 2) v dlouhodobých opatřeních. Finanční motivace je nutná, jinak to nebude fungovat. Je fajn, že i na Slovensku se tím zabývají, ale tam to přijde spíše z východu. Proto by bylo záhodno udržovat mapky SVS v aktuální podobě, dnes třeba Ukrajina je \"čistá\". A jinak včera v blátě na poli stopy jednoho lončáka, jinak v lese čisto. Uvidíme zítra, na snížku:-)

Autor: figi | 16.01.2018 21:09
http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Prohlaseni-CMMJ-k-AMP.aspx

Autor: Radek Chadim | 12.01.2018 14:57
K2C3: Ono by se to dalo i obrátit, a přírodě by to jen a jen pomohlo :-).

Autor: K2C3 | 12.01.2018 11:22
http://www.asz.cz/cs/zpravy-z-tisku/chovatelstvi-a-veterina/farmari-v-nemecku-pozaduji-odstrel-70-procent-divokych-prasat.html

Autor: Karel Zvářal | 09.01.2018 18:01
Poněkud morbidní téma u afrického moru o plných mražácích:-) Ale vzhledem k tomu, že loni myslivci odevzdali 217 tis. vzorků na rozbory, je vidět, že když se daří (rekord),... Takže není vyloučeno, že si ostří hoši z Prahy dají někde repete:-)

Autor: Radek Chadim | 09.01.2018 17:37
Mrazák není nikdy dost plný :-).

Autor: Nováček Jiří | 09.01.2018 12:56
Pane zajíci:-) ale mi už máme mrazáky plné, kam to máme dávat....

Autor: palkopal | 09.01.2018 11:56
# lesmistr 2018-01-08 17:12:
Včera mně říkal můj soused, myslivec, že opatření prý byla již v pátek v Praze přijata, ale zatím nejsou zveřejněna. Údajně prý jsou prý velice jsou tvrdá.
Například v místě prokázaného přemnožení černé zvěře bude uživatel povinen umožnit lov tzv. pověřeným osobám. Stejné opatření se prý má týkat i další přemnožené zvěře, především jelena siky.
Tak uvidíme, kdo budou ty osoby pověřené.
zdroj: http://www.silvarium.cz/lesnictvi/svs-vyhlasi-nova-opatreni-kvuli-amp-na-zlinsku#comment-1129

Že by lonští odstřelovačí byli skutečně jenom předskokany?

Autor: strejda zajíc | 08.01.2018 23:03
Chlapci moji milí,zelení,je to asi poslední ,co do tohoto vlákna napíši...
Křováci(pardon,Sanové),zastaví požár v savaně tak,že vypálí pruh trávy tak,aby oheň nemohl dále postupovat.A co uděláme my,\"civilizovaní lidé\"?Nasejeme další trávu...Žiji v honitbě,2.500ha,NS divočáků je 10(4-4-2).Pokud bude příznivý rok,přírustek je cca 25 ks.Proboha-co budu lovit,co můj mrazáček?Ale,abych zastavil AMP,měl bych mít 1-5 ks(ideálně na 1000 ha.)A to přeci ten můj NKS právě splňuje! Hrůza!!!
Někdo chytrý kdysi řekl:Pane Bože,dej mi sílu,abych dokázal změnit to,na co mám.Dej mi odvahu,abych dokázal vzdát to,na co nemám.A dej mi moudrost,abych dokázal poznat jedno od druhého...A jsme na svém.Dělejme to,na co máme,čemu rozumíme,a co umíme!
Tady je každý epizootolog(pro některé nákazář),ředitel zeměgule,ale v podstatě za nic nezodpovídá!Já vím,jsou honitby,kde za dva dny naháněk kápne majiteli 500 éček za štont..Ale ti,v okamžiku,kdy bouchne AMP,to vrátí LČR.Zůstaneme v tom jen my,společenstevní honitby,potažmo HS.A tak já,který čuníky miluji,vás prosím,lovte,lovte a lovte-řeďte-dokud je čas!K tomu vám přeji Lovu zdar a AMP zmar!

Autor: Karel Zvářal | 08.01.2018 22:23
Omluva, měl jsem spolužáka Iva N. to je pro Jiřího.

Autor: Karel Zvářal | 08.01.2018 22:21
Je 26. červen, všichni místní jsou v kostele a krysař se vrací, aby znovu zahrál na píšťalu. Tentokrát ale její melodii následují hamelnské děti. (V podání V. Dyka krysař okouzlí a následně odvede všechny obyvatele města – posléze seskáčou do propasti pod horou Koppel. Přežije pouze jeden rybář a malé, nevinné batole.) 130 chlapců a dívek krysaře následuje z města. Dále se různé verze příběhu liší. Podle jedné krysař vlákal všechny děti do jeskyně, ze které už nikdy nikdo nevyšel. Jiná hovoří o chromém dítěti, které zůstalo pozadu a tak vše mohlo povědět dospělým z Hameln. Další, ale již ne tradiční verze tvrdí, že krysař utopil děti ve Vezeře stejně jako dříve krysy nebo že děti vrátil poté, co mu radní zaplatili.

Pro Iva, abychom se nebrali tak vážně:-) Psychologové tvrdí, že za vším je naše dětství. Strejdo, co tě nezabije, to tě posílí:-)

Autor: strejda zajíc | 08.01.2018 22:04
Fido,vakcinovat AMP?Kandiduj na presidenta,vyhraj to a prosaď to!
P.S.A,prosím tě,už to nehul,nedělá ti to dobře!

Autor: Karel Zvářal | 08.01.2018 21:07
Rici, gratuluji, tak už jsem se dlouho nezasmál! Trefa na hlavičku! Když neuvidí (zlaté) prasátko, nemá důvod žít = provozovat lov u hromad. Oni by ti nespokojenci chtěli, aby to předseda vyřešil šalamounsky. Aby byla prasátka, tak jako doposud, ale ten škaredý mor aby ze své pozice zastavil a nenutil myslivce k lovu Bahyní:-)

Autor: rici czech | 08.01.2018 20:58
:-)

Autor: rici czech | 08.01.2018 20:57
A zrovna tak nechápu jak tady někteří stále řešíte legislativu práva či nepráva nasazení policejních odstřelovačů nebo kohokoli jiného kdo bude nebo redukuje černou v dotyčných oblastí...opravdu nechápu.
Vyjímečná situace vyžaduje vyjímečná řešení.Mne to spíše připadá jako taková obava o menší příležitosti v lovu černé v budoucích letech pokud by se záměr celorepublikově razantně snížit stavy podařil.
AMP má minimální šíření nákazy při zazvěření 10ks na 1000ha...,ale chápu že spousta \\\"hromadářů\\\" by se nad tímto stavem rozbrečela a možná i pověsila flintu na hřebík,,,...

Autor: rici czech | 08.01.2018 20:47
Fido,,,jen k těm dvou tvým větám v druhém odstavci.Pokud budu chtít zásadně zredukovat tlupu,tak první ulovím vodící bachyňi,,najít a ulovit ty selata bude potom jednodušší,..takže asi tak.Ti hoši policejní to udělali dobře ...nejprve velké kusy a potom ty malé.Myslivečkové to asi dělali právě naopak a pak se divme ,že vodící kus celou tlupu odvede daleko do bezpečí i přes pachové ohradníky i el.plot.
Já opravdu už tomu nerozumím,...předseda ČMMJ to řekl v prohlášení jasně...lovit...lovit....lovit.a MÁ PRAVDU PŘEDSEDO! :-)
Uspořádat v oblasi mega naháňku \"jakou svět neviděl\" a o které píšeš je blbost.Ono když by se to dalo do pohybu tak se to zastaví až v Práglu :-)
Ale nevím o čem se tady píše pořád když je vše nadmíru jasné....co nedokázali myslivci páni tvorstva...to dokážou kluci policejní no holt je to tak :-)

Autor: Karel Zvářal | 08.01.2018 20:43
Pane Ondruchu, bavil jsem se na téma AMP s mnoha lidmi, i vysoce postavenými, ale nikdo toto nevzpomněl a já nemám důvod tahat je za jazyk. Služba je služba. Odpověď na tu \"záhadu\" je možná ukrytá v předchozím vstupu. Pokud stát nasadil snipery, dovedu si představit jinou specializovanou jednotku pro širší okolí... Např. v Indii je v jednom chrámu posvátné zvíře, tak jako u nás pro mnohé bachyně...- ve světě však nikoliv (viz. USA, Austrálie). Takže negativní vzorek, je to jasné!-) P.S.: CON, TSN. Vyřeší to Fesoj?

Autor: Nováček Jiří | 08.01.2018 20:33
Fido jak chceš černou nasměrovat do nějakého prostoru ...

Autor: palkopal | 08.01.2018 18:55
Fido, ke svému A jsi zapomněl dodat B, tož se o to pokusím:
A pro těch set lovících myslivců uvnitř neprodyšně ohraničeného nevelkého prostoru zřídit ubytování a stravování (stanové městečko s polní kuchyní, zrekvírovat místní hospody a ubytovny např.), prádelnu či další služby (podle délky trvání celé akce), dotyčným refundovat mzdy, zorganizovat zásobování, zakázat styk s místním obyvatelstvem (nebo i ty podřídit režimu) a po skončení akce provést očistu celého mužstva a dekontaminaci jak po zasažení radioaktivním spadem. Protože jak by jeden jediný účastník opustil vymezený prostor bez očisty, hrozilo by zavlečení nákazy do dalších koutů republiky.
Akce, vyžadující organizaci vojenského střihu, s nedělitelnou velitelskou pravomocí, konání pouze na rozkaz, dobrovolné podřízení se subordinaci. Několik set lidí, to je síla nejméně praporu, tedy v čele aspoň major či plukovník. Jakou máš šarži, Fido?

Autor: Karel Zvářal | 08.01.2018 18:41
Pro Radka: hospodský chytrolín není automaticky násoska, ale typ Brouk Pytlík (český archetyp trenéra nároďáku ve všech sportech, politik-amatér, odborník na vše...): všude/nikde jsem ne/byl, všechno/nic jsem ne/viděl, proto mi nic nebrání všemu rozumět a komentovat:-) Fido (a další nejmenovaní): jedni to chtěli oplotit pevným plotem (Zlín a okolí:-)))) a vytrávit, jiní vyřešit naháňkami, leč zvítězila použitá varianta. Zatím se jeví úspěšná!!!-) Neodpověděli jste mi ani jeden na to, CO má předseda říkat, aby to bylo správně. 2) Proč u té Varšavy se to nešíří kruhově, ale liniově (podél Visly aj.) rychlostí 50 km/měs.!!! Prostě rozhoduje hustota a početnost, možná ještě zažité koridory. Takže za mne taky: lovit, lovit, lovit! Dokud je čas. Za 2-3 roky to bude jen chození s pytlem, resp. telefon na veterinu či kafilerku. Lovu zdar!

Autor: Fido z Řáholce | 08.01.2018 18:10
Kolegové, ing. Ježek poprvé přiznal, že vše nebylo a nefungovalo tak, jak bylo od počátku anoncováno. Od počátku jsem byl skeptický k vedoucí rolí SVS v boji s AMP. Nemohu si pomoci, ale více jsem čekal od ČMMJ, alespoň pokud jde o tu metodiku, jak se v ohnisku nákazy co nejlépe s prasaty vypořádat. Bohužel, i když v době potvrzení viru AMP u uhynulých prasat bylo ohnisko prostorově malé, všichni ti \"odborníci\" se báli rázně, formou naháněk s černou zatočit. Dle mého soudu to byla kardinální chyba. Nyní to bude vše daleko složitější a nedej Bůh, aby AMP uzavřel půl Moravy. I když to přirovnání přímo na AMP nesedí, vzpomeňte na vzteklinu u lišek. Stát se nebál vynaložit nemálo finančních prostředků k tomu, aby letecky v nejvíce zasažených místech rozhazoval vakcíny. A myslím, že výsledek vakcinace byl velice pozitivní. Nyní se váhá a uplatňují sice levné, ale neúčinné prostředky k zastavení rozšiřování AMP.
A jak rozšiřování AMP zastavit. Určitě ne způsobem, lovit černou zvěř všech kategorií bez výjimky,jak je nám to neustále vtloukáno do hlavy. Kdyby bylo v průběhu např. 2 let odloveno 300 tisíc kusů a 100 tisíce zůstalo, tak vyhráno není. A jen blbec může myslet, že se podaří zlikvidovat všechna prasata. Dle mého soudu v této době nejde o ten počet ulovených prasat, ale o ČAS. Ty termíny jako do konce října a potom do konce ledna bude po vmch byla jen někoho zbožná přání, ničím nepodložená. ČMMJ neustále vyzývá k odpovědnost myslivců, lovte a lovte. Snad by myslivci pozitivně reagovali na výzvu k účasti na likvidaci černé v ohroženém prostoru. Možná mám prostomyslnou a nerealizovatelnou představu jak na likvidaci AMP na Zlínsku.
V oblasti výskytu AMP neprodyšně ohraničit nevelký prostor, kde bude možnost černou zvěř úspěšně lovit. Myslím tím rovinatý a přehledný terén. Do tohoto prostoru černou v rámci společných lovů (naháněk za účasti …set myslivců) jednoduše nasměrovat, pak přikrmovat a intenzivně za účasti opět …set myslivců v tomto uzavřeném prostoru lovit a lovit. Jinou možnost prostě nevidím. Policejní odstřelovači, prosím, ale Ti nemají zkušenosti s takovým lovem. Nedej Bůh, aby AMP zachvátil další kraj, což by byla katastrofa. Situace je opravdu vážná a jakékoliv řešení AMR, které by vedlo k zamezení jejího rozšíření by nemělo být zavrhnuto.

Autor: Zdeněk Ondruch | 08.01.2018 17:12
Pane Zvářale, určitě jste slyšel, alespoň nějakou verzi, jak to s tím \\\"náhlým\\\" úhynem bylo. Tady v okolí se o tom veřejně povídá. Akorát četníci jako vždy mlčí a bojí se šlápnout někomu na kuří oko. Ono nejde jen o divočáky. Ty jsou až na posledním místě. Ale třeba velkokapacitní prasečáky, v případě vykupnutí AMP se budou prodávat za \\\"koš hrušek\\\" a on se potom určitě nějaký zachránce najde.... Lovu Lesu Z

Autor: palkopal | 08.01.2018 16:45
Pád Akkonu, 1291:
Svaté město padlo, protože každý plnil svou povinnost. Svaté město padlo, protože každý plnil jen svou povinnost.

Autor: Karel Zvářal | 08.01.2018 16:15
Někde tam dole jsem to také zmiňoval, že věřím do prvního sněhu, který sníží účinnost elektriky... Ale že by to byly nějaké masové přechody tam a zpět, jak bylo často prezentováno, tak v to tedy opravdu něvěřím! Co mě zajímá více, a tam má vemerina velký dluh, co jsou ty zelené práporky s negativním vzorkem. Dejme tomu, že to opravdu nebyl AMP. Ale co potom, Teddy???-) Náhlý úhyn??? V takovém rozsahu, pravidelně rozseté kolem ohniska??? Nějaké divné...
Ing. Ježek je dosti skeptický a nebudu mu to vyvracet. Opakuji poněkolikáté: že se nákaza udržela \"doma\" je spíše UKÁZNĚNOSTÍ místních tlup, než schopnostmi kompetentních učedníků:-) (všichni \"odborníci\" se na tom učí-) To je podle mě největší přínos červené zóny, že přiměla ouřady brát toto nebezpečí vážně. Byl víc než zázrak, že mor neutekl v červnu-srpnu přes 490-ku, dnes by už byl bůhví kde... Že nasazení profíků není v zákoně, neznamená, že je nezákonné. Nechali si to odhlasovat vládou pro urychlení eradikace. Za mne sto bodov! A pokud budou k snižování stavů (bachyní) nadále povolaní chovatelé přistupovat liknavě=odmítavě, nepřekvapí mě jejich (PČR) opětovné nasazení v problémových honitbách. Když neberou vážně poslední varování, nemůžou se ničemu divit.

Autor: Radek Chadim | 08.01.2018 15:46
Karle, asi si úplně nerozumíme a tudíž já nemůžu souhlasit s tebou :-) Já vidím od začátku problém v nestandartním postupu, v dlouhodobém nefungování státu a v tom, že stát nedokáže kontrolovat, nařizovat a efektivně řešit. A když dojde k nějaké mimořádné situaci, tak si neví rady a dělá si naprosto co chce.
SVS podle mého názoru nemá pravomoce měnit význam zákona o myslivosti a o zbraních a střelivu v rámci mimořádných opatření tak, jak to tak nějak nadivoko provedla. Mimořádná opatření jsou definována ve veterinárním zákoně v paragrafu 54, podle mého názoru povolení stavění posedů blíže než je 200 m od hranic k lovu černé zvěře, lov všech věkových tříd černé zvěře, nebo povolení užívání noktovizorů, je podle mého za hranou veterinárního zákona a definovaných mimořádných opatření, a tudíž za hranou pravomocí SVS.
Nasazení policie je ten stejný problém: úkolem policie je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony, obecná definice policie je obecná :-), ale chodit lovit zvěř v tom tak nějak nevidím ani vzdáleně (ale nestudoval jsem trestní řád, to se přiznám :-)). Dále ve stejném zákoně je Použití zbraně, paragraf 56 zákona o policii, a nějaký lov zvěře, jak jejich výpomoc lze bez problému chápat, tam uveden není.
Nejsem právník, tak by mě zajímalo, na základě čeho tyto instituce rozhodují a konají, mě se zdá, že si ty své pravomoce a zákony ohýbají víc, než je zdrávo (a tiše doufám, že krajský ředitel veterinární správy nevyhlasí odstřel modrookých holohlavců s obdelníčkem vlasů vzadu, to bych byl totiž pěkně v hajzlu :-)). Článek, co tady odkaz zvěřejnil Figi před chvíli, jen potvrzuje, že nikdo moc neví, co má dělat, jaké má kompetence a práva, a to jde v případě AMP co se týče fungování státu o banalitu, a né o zásadní věc, i když mediálně neustále propíranou.
Elektrické ohradníky na sněhu byly několikrat překonány, zjištěno na sněhu již začátkem prosince. Jen věřící věří, že fungují jak mají. Kdo má něco nachozeno na naháňkách, tak jistě ví, že nějaký ohradník nebo oplocenka rozjetého divočáka nezastaví ani omylem.

Autor: Karel Zvářal | 08.01.2018 14:31
Radku, nemohu souhlasit. Ten problém přemnožení spočívá v zašetřování bachyní, což u ostřelovačů nehrozilo. Ano, Správa překračuje kompentence, ale co se týká likvidace malochovů! K žádnému úhynu nedošlo, přesto opět nařizuje porážky do konce ledna-( 22.11. psal Fesoj o dvou kusech u Varšavy. Podívej se na tu mapku dnes, po sedmi týdnech roztažené na cca 75 km!!! To zalesnění podél Visly jich musí být plné, tam to letí kilometr za noc, z tlupy na tlupu. Jsem zvědavý, jak se ta prasečí dovolená pro jejich myslivce promítne, zda to bude mít kýžený vliv. Klece fungují, ač jsem byl skeptický, rozhodně se zaplatily! Nevím, odkud bereš, že přecházejí krz elektriku. Ať to ten místní zdroj zdokumentuje!-) Na pacháče už věřím míň, dva měsíce nechat bez doplnění... to je podle mého důvod úniku některých kusů. Souhlas s posledními dvěma slovy, ale právě proto ostřelovači nastoupili a navzdory či díky tomu se to více rozlízat nebude. Na tom jihu se stavy blíží kýžené normě, tj. 5-10 ks/tisíc ha. Tam mě to nechává v klidu.

Autor: Radek Chadim | 08.01.2018 13:51
Figi, konečně první užitečnej článek :-), který se zamýšlí nad danou situací né z hlediska nějaké nemoci, ale systémového řešení dané situace, a podle článku to je jedna velká katastrofa, mám z toho bohužel podobný pocit. Podle mého názoru SVS v tomto případě překračuje trvale své pravomoci a všichni jí to žerou, policie byla nasazena na odlov neoprávněně, protože to není v její pravomoci, o užití střelných zbraní ani nemluvě. A informace z článku mě v tom jen utvrzují. Všichni řeší pitomou nákazu, kterou stejně nic nezastaví, ale měla by se řešit spíše systémová řešení: definice nákazy, co znamená pro stát, jaké kdo má pravomoce, práva a povinosti, z jakých zdrojů se opatření budou financovat atd. Ale nevěřím, že to bude vyslyšeno, protože na myslivosti vidíte, jak to stát vede (nebo spíše jak je mu všechno volný). Tady se neřeší nákaza, ale jak ze státu vyždímat peníze a co nejblběji je utratit za blbosti - ať už předražená odchytová zařízení, pachové ohradníky co nepomáhají (a nikdy nepomáhali), elektrický ohradník co nedokáže zadržet vůbec nic, dotace na Aujezkýho chorobu, když řádí AMP, policejní nazasení,... anarchie a bordel.

Autor: Radek Chadim | 08.01.2018 13:33
Rone, bohužel to není o demokracii, jako o lidech, jejich úctě k zákonům a rozumnému přístupu k dané věci. Český lid je z těch, co nad sebou potřebují pevnou ruku. A v tom selhává hlavně stát, nikdo jiný, úředníci jsou nekompetentní, nikdo nechce rozhodnout, aby neměl tu zodpovědnost, nechce raději ani o ničem vědět - proto si každý dělá nejen v myslivosti, co chce.

Autor: Nováček Jiří | 08.01.2018 12:24
Jj fido díky. Ještě k lovu dospělých kusů.V některých sdruženích(spolcích) je to ještě ošetřeno tak, že k lovu dospělých kusů nic řadového člena nemotivuje.Velké prase pro něho znamená velká dřina starosti dělení ježdění bez žádné motivace...

Autor: figi | 08.01.2018 12:14
http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/AMP-pohledem-clena-Myslivecke-rady-CMMJ.aspx

Autor: Ron Gordon | 08.01.2018 11:24
Fido, když to tak čtu, tak lépe to již napsat nešlo. Tak to dopadá , když máme tu \"demokracii\", nejednou jsem i zde na fóru četl- mně nebude nikdo nic diktovat, mně nebude nikdo kontrolovat, já jsem majitel honitby, já budu rozhodovat a další .....
Tam, kde vládne řád a pořádek, kde státní úředník je znalý a není připosraný tam to bude i fungovat, ale co by jsme chtěli v tom našem \"kočičím bratrstvu\", kde se hraje na to kdo kolik má prašulí, kdo kolik má vlivných známých a každý má jen tu svoji demokracii .
Jinak jsi asi nepozorně četl můj příspěvek, protože píší, že moje myslivecké začátky koresponduji z uváděnými statistikami ( 1966 a výše). Do Janoty by se zrovna netrefoval, neznám jej a určitě to nemá lehké. Pokud se dal na \"ekologické\" plení záhonu je to běh na dlouhou trať, na to měl byt nasazen Randap. Ono to začalo již tím královským dělením, kdy majetek, na který jsme se po korunkách skládali schramstul jen někdo a pak s ním hospodařil ku svému prospěchu. Ono by to bylo na dlopuhou debatu, ale jsme na tématu \"prasečí mor\".

Autor: Fido z Řáholce | 08.01.2018 10:01
Rone, já bych přeci je něco dodal. Máš sice pravdu, ale ještě něco chybí. Na rozdíl od Tebe pamatuji myslivost před r. 89. Někdo na toto období vzpomíná ve špatném, já v tom dobrém. Mohl bych toho hodně popsat, vynikající parta myslivců, vynikající sousedské vztahy, hodně zvěře, atd. atd. Co ale považuji za významné a co dnes chybí je řízení a kontrola myslivecké činnosti se shora. Dříve to byl OMS a ONV a kdo dnes. Prostě nic neexistuje. Předseda ČMMJ ing.Janota řeže do myslivců (verbálne) hlava nehlava, ale na víc prostě nemá. ČMMJ nemá prostředky/páky jak na OMS, tak na MS, HS. OMS jej neposlouchají, proč? o MS nemluvě. MS, OMS, HS jsou samostatnými právními subjekty, dělají si myslivost podle svého. OSSM v pověřených obcích je jen úředníček, který zakládá do šanonů ta různá hlášení stran uživatelů honiteb. A jsou ta hlášení, např. o jarních stavech zvěře pravdivá. Jak je možné, že se někde černá přemnoží, je to možné protože ta čísla v hlášení si někdo vycucal z prstů. Bohužel jsou uživatelé honiteb, kteří si černou šetří posílají hlášení s nepravdivými údaji. Osobně s tím mám zkušenost u jednoho souseda a také VIP vlastníka honitby. Prostě ti uživatelé honiteb, ať VIP vlastníci nebo MS jsou si jisti tím, že se jim nikdo pod kůži nedostane. A to je moc špatné. Potom se dostáváme tam, kde být nechceme. To je můj názor.

Autor: Ramo | 07.01.2018 12:58
Rone není co dodat!!! Bohužel... :-(

Autor: Fido z Řáholce | 06.01.2018 10:17
Pro kolegu Nováčka. V letech 2016-17 bylo uloveno celkem 63 bachyní, z toho do 50kg, váhy 41, a mezi 50-100 kg 22 kusů. Kňourů 18 kusů. Bohužel, jak jsem již dříve psal, odloven bachyní se zásadně změnilo to, že ten zbytek do počtu 194 kusu tvoří hlavně selata o váze mezi 15-30 kg. Lončáků mezi 30-40 kg bylo minimum. Bez mámy ty selata prostě nevyrostou.

Autor: Nováček Jiří | 05.01.2018 21:15
Fido kolik máš z těch 194 ks střelených bachyní, jen tak pro zajímavost...

Autor: Ron Gordon | 05.01.2018 20:35
Pánové, ono je pěkné hledat chyby a nedostatky někde jinde a přes trám ve svém oku vidět třísku v oku druhého. Nějaký ten pátek již myslivcem jsem a tak mohu vzpomínat na své začátky, které tak nějak koresponduji se statistikami, které se mi podařilo dohledat. Je s podivem, že ač se od roku 1966 do roku 1985 stále lovilo několikanásobně více bachyň než byl plán stále se stavy zvyšovaly. Zlom přišel po roce 1985, kdy se s bachyně stala posvátná kráva a plán lovu se přestal plnit a značně pokulhávat, zato stavy černé začaly rapidně narůstat. Dále k tomu samozřejmě přispělo dění po roce 1990, kdy se začaly vytvářet nové honitby a statní lesy začaly za hříšné peníze pronajímat své honitby. Spoustu novodobých zbohatlíku muselo být myslivcem, protože to bylo \"in\" a ve spoustě honiteb se našli \"nenažranci\", kteří když zdecimovali stavy srnčí a vysoké a tak začali pod širým nebem chovat divočáky, protože ti se nejrychleji rozmnožují a bylo co lovit. A tak jsme to dopracovali až k dnešním dnům, kdy se někteří stále křečovitě drží své doktríny - bachyně je zkrátka posvátná a přes to nejede vlak. Pro ty kteří by se chtěli přesvědčit, byť je to jen statistika tak mají možnost na
http://www.uhul.cz/ke-stazeni/ostatni/myslivecke-statistiky-od-roku-1960

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 18:03
http://www.africkymorprasat.cz/aktuality/amp-v-polsku-zvlastni-dovolena-pro-myslivce-aby-mohli-lovit-divocaky

To bych očekával i u nás, když buzerují malochovatele, měli by přitlačit na problémovější divoký chov.

Autor: Nováček Jiří | 05.01.2018 17:42
https://www.svscr.cz/svs-vyhlasi-nova-opatreni-kvuli-africkemu-moru-prasat-na-zlinsku/

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 16:42
Mám na mysli situaci na Zlínsku: http://www.africkymorprasat.cz/mapy-a-formulare

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 16:27
Fido, Ty který máš splněno na milion procent, bys měl být v klidu a nečílit se, svědomí máš čisté jak Jeho oko. Teď byl v zprávách šéf veteriny s novým ministrem MZe. Cílový stav je 5-10ks/1000 (tisíc) ha. Ha ha ha! To chci vidět kdy tohoto stavu dosáhnou. Leda že by vyhlásili mobilizaci a udělali z toho celonárodní akci. Je to bohužel tak, jak píšeš. Těch protisměrných tendencí je mnoho, nechápu ty, co si žijí svůj \"analfabetský\" sen. Souhlasím s Ronem: vzhůru do bachyní, dokud jsou plné. Já jsem se moc divil, že ten virus se udržel i v době, kdy byla zóna téměř dva měsíce přístupná, bez cedulí... Když toto jsme \"překonali\" )jako áčko říkám chvála bohu), věřím v happy end zlínské kauzy. Ale tak jako mor přeskočil k Varšavě, může letos stejným stylem pokračovat. Proto budu zvědav, nakolik se v Česku bude dařit poučit se z pobaltského příkladu. Ale některým kdybys to do hlavy násilím vtloukal, nepomůže. Snad je okolí donutí, jinak těch pytlů můžou objednat tisíce.

Autor: Fido z Řáholce | 05.01.2018 16:09
Jen malý dodatek. Už jsem o tom psal. Vím, že někteří vlastníci a uživatelé honiteb si z nějakého nařízení SVS, MZe nic nedělají. Mají své \"zákony\".Ví moc dobře, že je nebude nikdo kontrolovat, popř. pokutovat. Také jsem od jednoho kolegu slyšel, že KVS je to všechno šuma fuk a dokonce jsem byl osobně svědkem, vyjádření jednoho pracovníka, který když viděl jaké kusy černé (metrákové bachyně)jsou dávány do výkupu, tak prohlásil, že myslivci se asi zbláznili.
Nejsem proti intenzivnímu lovu tam, kde je černá přemnožena. Bohužel jsem nikdy žádnou mapku nebo místa přemnožení neviděl. Zároveň pochybuji, že by to vlastník nebo uživatel honitby přiznal. Holt papír snese vše a hlášení o jarních stavech zvěře stejně se jen zakládají.
Karle Z. sympatizuji s Tebou. Věřím, že všichni, kterých se to na Zlínsku týká, makají do roztrhání těla. Ale, když nevidíš žádné zlepšení pokrok, ba naopak se AMP šíří dále, tak asi toho elánu trochu pozbudeš.
Trochu ironie na závěr, k dnešnímu dni mám odloveno 194 prasat (rekord), plán nula (nemám normovaný stav), tak doufám, že se mě AMP vyhne a mohu klidně spát.

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 15:30
Karle, bylo by fajn žít bez emocí, jenže v době, kdy je denně ve zprávách šot o zónách, a kdy mor je politikum (věc veřejná), je těžké se politice vyhnout. Všichni zainteresovaní makají, systém funguje, přesto to pro některé nestačí... Bylo by fajn žít si roudenskou pohodu, a přeji to i těm, kterým pod zadkem doutná koudel a oni jsou stále v poho. Jen si nejsem jist, jestli to procitnutí potom pro ně nebude o to horší. A jinak nic proti zbraním, balistice a kynologii:-)

Autor: Karel poslík | 05.01.2018 14:40
Chlapci, buďme soudní a opusťme vyostřenou rétoriku. Na tomto diskusním fóru je dobré, když si vyměňujeme zkušenosti, zážitky z lovu a nebo si vzájemně poradíme s tím, co už má někdo z nás za sebou.Je krásné přečíst si tady kdo, kde co prožil, viděl, vypozoroval,nebo co se kde komu osvědčilo a za jakých okolností to bylo.Je dobré, když tady můžeme číst odborné názory zkušeného veterináře, chlapů co rozumí optice, nožům, balistice, kynologii, nebo chovu určitého druhu zvěře. Jak do toho začneme tahat politiku, nekompromisní soudy či rovnou vynesené rozsudky, jdeme do pr.... Vzpomeňte raději, jak je nám fajn v Roudné, kde se setkáváme tváří v tvář a jak se to zase blíží. Zdar Karel
PS: Svůj názor na početní stavy černé zvěře jsem se pokusil již dříve vyjádřit v sekci \"články\".

Autor: M. Šimek | 05.01.2018 14:28
Dost dobře nechápu proč vymýšlet a vydávat další nařízení nebo rozhodnutí o snížení stavu zvěře. Stále snad platí nařízení SVS, ve kterém se uživatelům honiteb nařizuje intenzivní celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věkovou kategorii a pohlaví. Pokud tedy někdo nedodržuje toto nařízení, tak další nařízení s ním těžko pohnou. Spíše bych požadoval za účelnější, aby SVS kontrolovala dodržování nařízení o intenzivním lovu. Jestli totiž např. uživatel omezí lov prasat tím, že při naháňce na nástupu nepovolí lovit vše nebo třeba všichni členové MS nemají v povolence uvedenou veškerou černou zvěř bez omezení, tak dle mého názoru porušuje vydané nařízení o intenzivním lovu a hrozí mu sankce. Mimo jiné právnické osobě (uživateli honitby) až 2 000 000 Kč. Jsem prostě přesvědčen, že když myslivci chtít nebudou, tak nepomůže ani 10 nařízení. Postačí jedno a to řádně kontrolovat a případně sankcionovat.

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 14:22
Kdyby to fungovalo tak, jak naznačuje Palko, nemusel by předseda přednášet své \"směšné\" seriálové projevy. Bohužel, zná situaci a apeluje na koncové hráče. Uznávám takové myslivce, kdož \"předběhli dobu\" a dnes jsou v růžových číslech. Radku, pojem přemnožený v tvém podání je tak relativní, jako demokracie v tomto anarchostátě. V Pobaltí bych to dozajista také schytal za \"údajné\" přemnožení, protože prasata se UŽIVÍ (???)...a jak dopadli? V úživnosti prostředí pro všežravce definice přemnožení NEPLATÍ!!! To ani lidi potom nejsou přemnožení, i když všichni víme, že aspoń čtyřnásobně. Správně píše vedle kolega, že čím víc jich střelíme, tím víc jich vlnu přežije. U té Varšavy to postupuje rychle, když né letos, tak příští rok určitě to máme tu, i kdyby se podařilo udržet červenou zónu za ohradníky. Navíc je navrchu nové ohnisko. Takže nějaký plot s Běloruskem, o které se v létě v Polsku mluvilo, je vysloveně o vyhozených penězích.

Autor: Radek Chadim | 05.01.2018 13:54
palkopale neblázni :-), to žádný úředník nikdy nevydá, protože by tím připustil, že ví, jaké jsou skutečné stavy zvěře, a on nechce nic vedět :-). Roční koloběh myslivecké statistiky je započat na jaře, kde se spočítá zvěř podle loňkého výkazu o počtu zvěře, pak se to odevzdá na úřádě, a jediné, co je v zájmu tohoto úřadu je, se o nic nezajímat. Kdyby najednou úředník bezdůvodně vydal rozhodnutí jaké zmiňuješ, přiznal by, že léta nekontroloval skutečný stav, věděl o něm, jaký je tento stav neutěšený, a již to rozhodnutí nevydal před léty, a pak by asi teoreticky hrozila nějaká žaloba od poškozených zemědělců/lesníků typu \"že věděl ale nekonal\" se všemi důsledky pro stát resp. jeho samotného. Nemluvě o tom, že ve hře jsou i nájemní smlouvy honiteb, revírníci lesů atd. kde jsou různé tlaky (již s hodnotou například povolenky či odstřelu nějaké zvěře) na to, aby se raději o nic nikdo nezajímal... A tak to jde pořád dál a dál, až dojde k neunosnému stavu, kdy myslivci dělali, co měli, úřad nic neporušil, ale systém se přesto porouchal :-).

Autor: Fesoj | 05.01.2018 13:39
Tohle je podle mne vynikající nápad - ovšem takové rozhodnutí by mělo vydat přímo ministerstvo zemědělství a samozřejmě prostřednictvím SSM kontrolovat jeho dodržování. Protože je po volbách, nikdo by se dnes nemusel bát přijmout pro ledaskoho nepříjemné opatření.

Autor: palkopal | 05.01.2018 13:38
Fesoji, i tu bachyni s markazíny, i tu bachyni v zálehu. Když ne Ty, udělá to nakonec odstřelovač nebo jiný nakomandovaný profík. Čekat, až markazíni odloží pižama či bachyně opustí záleh, by mohlo být pozdě. Vím, neetické a prasečina, ale jak tu už psal Strejda (tuším), opatření SVS je něco jako stané právo či výjimečný stav a při tom se na nějakou etiketu nemůže hledět.
Bohužel, až tak to došlo.

Autor: palkopal | 05.01.2018 13:28
Víte někdo o případu, že by kterákoliv SSM (ORP, kraj) v souvislosti s AMP vydala rozhodnutí podle § 4 odst. 1 ZoM (Omezení směřující k zachování druhu zvěře) nebo podle § 39 (Snížení stavů zvěře, zrušení jejího chovu), např. v tom smyslu, že povolenky na lov černé mají být vydány všem, kdo jsou oprávnění lovit, neomezovat počet, stáří i pohlaví lovené zvěře, neblokovat odstřel nevydáváním plomb apod.?

Autor: Radek Chadim | 05.01.2018 13:23
Shrňme si některá fakta. Divočáci nejsou přemnožení, jen jsou jejich počty vysoké úměrně k jejim životním podmínkám, které dnes snesou počty divočáků ještě násobně vyšší - před patnácti léty se lovila čtvrtina dnešní počtů a už tehdy byli údajně přemnožení :-). Za současné početní stavy nemohou jen myslivci, ani za ně nemouhou jen zemědělci, nýbrž velký podíl na nich má stát, který to řídí, a může za to to svou neschopností cokoliv řídit. Stát sice nastaví pravidla, ale už nekontroluje jejich dodržování. Problém s početními stavy divočáků nevzníká na polích v řepkách a kukuřicích, tam se až většinou neúspěšně řeší, ale v lese, kde opět hraje negativní roli myslivecká strategie LČR, tedy státu. Každý musí uznat, že lesní honitby LČR, VLS, lesnických škol a různých městských lesů jsou státem ve státě, kde si majitel či nájemci dělá co chce, a mezi \"co chce\" patří zejména množení divočáků a nelovení dostatečného početu kusů a jedinců k lovu nejvhodnějších k tomu, aby se divočáci nekontrolovaně nemnožili. Ostatní soukromníci lesa, kterým jde o rozumný kompromis :-), si žádné přemnožení k tělu nepřipustí, ale stejně jim to není nic moc platné, protože množiči mají jasně navrch. A když dojde na (zdánlivý) problém, tak se do toho ještě nabalí ta neodbornost, nezákonost a anarchie, k čemuž největší mírou příspěli politici, SVS a policie, tak to bylo vždycky, ale mnohem horší je, že proti postupu lid prostý ani nic nenamítá.

Autor: Fesoj | 05.01.2018 13:23
Připusťme - čistě teoreticky - že vláda, potažmo parlament, v obavách před katastrofou skutečně direktivně stanoví, jaká bude maximální velikost lánu s jakoukoliv kulturou, jaké budou mezery, jakou nízkou bylinou mohou být oseté - zkrátka že vyjde vstříc potřebám lovu. I kdyby k tomuto došlo, věříte tomu, že by se začalo v těch kulturách opravdu radikálně lovit ? Vždyť dnes stále ještě slyšíme při nástupu na naháňku, jak velké kusy se mohou lovit a jaké čekají sankce toho, kdo toto nařízení poruší. Aby bylo jasno - v minulosti jsem nikdy nebyl zastáncem toho \"střílet co vystrčí ryj\", tím spíš, že u nás nikdy žádné škody od černé nebyly, nejsou tu totiž žádná pole, jen les. louky a pastviny. Ale dnes, když potkám prase, budu střílet - ušetřím samozřejmě bachyni vodící markazíny nebo se selaty v zálehu, pokud ji podle cecíků poznám. Ovšem jinak bychom měli lovit opravdu cokoliv. A vůbec nejde o hlad po ráně nebo o touhu naplnit mražák, peněženku či spolkovou pokladnu. Znovu opakuji, že nebudeme-li dnes lovit vše, zanedlouho nebudeme lovit nic, protože kde nic není, ani smrt nebere.

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 12:54
Správně, Jirko, i když jen částečný souhlas. Obilí je do července, kuku do listopadu, metitím spousta příležitostí. Jako kluci jsme hráli takovou směšnou hru. Sedli jsme si do kruhu a každý ukazoval prstem na svého souseda a volal: To já ne, to ty! Ty! Ty!-) Tak nějak mi přijde tato story o AMP a myslivích a la chytrá horákyně. Napůl všeznalý všeuměl, napůl osudem vláčený chudák.

Autor: Nováček Jiří | 05.01.2018 12:46
\\\\\\\"budeme podávat návrh ministru zemědělství, aby v nasledujícím období okamžitě zasáhl do způsobu obhospodařování zemědělských pozemků v ČR\\\\\\\"
Je naivní si myslet, že způsob obhospodařování pozemků něco změní.Vsadím se že vůbec nic.I když ti tam naštráfkuji 10ti hektarová políčata která se budou střídat a já jako myslivec nebudu střílet velké kusy, nic se nezmění.Co tam dá za kulturu mezi řepku, nebo kukuřici.Zase nějaké obilí, kde na selata neuvidíš a velké nestřelíš. Začarovaný kruh...
Nehledě na to , že část z těch subjektů, kteří obhospodařují pozemky už má třeba bioplynky, úvěry na jejich stavby a ty výměru třeba té kukuřice snížit nemohou...

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 12:30
Až tak katastroficky bych to neviděl, stát těch profíků zase nemá tolik, k nám dojíždějí až z Prahe. Podle mě se nejedná o precedens, jen snahu v zárodku požár zlikvidovat. To se dá často jen kabátem či vědrem vody. Jak to chytne grády, tak ani 20 hasičských jednotek už budovu nezachrání, jen okolní. Před tím právě předseda Janota varuje a burcuje váhající chovatele. Rád bych od pánů (F, T) slyšel-přečetl, co by měl asi tak říkat, aby jim to konvenovalo. On není králem této země, aby měl absolutní moc a zásadně ovlivnil producenty řepky, jedná v intencích svého úřadu.

Autor: Radek Chadim | 05.01.2018 12:20
Článek předsedy je dojemný jak dvoutisícíosmistýtřicátýčtvrtý díl seriálu Ulice, ale nikoho tím nedojme, no je to politik, tak od něj nelze ani více očekávat.
Problém AMP je jen klasickou ukázkou typické české anarchie, neodbornosti na odborných pozicích, neschopnosti státu vést smysluplně instituce a tuto zemi, nezákonosti, zkorumpovanosti a neochoty (fiktivní) problém skutečně řešit. Tak jaképak konstruktivní řešení chceš Karle v tomto navrhovat? :-)

Autor: palkopal | 05.01.2018 11:30
Já bych řekl, že policejní odstřelovači byli pouze předskokani, kteří měli prokázat, zda to \"externí lovci\" umí lépe než místní myslivci (kteří ale předtím dostali několikaměsíční šanci a finanční motivaci).
Podle mne prokázali - že je zde složka (ozbrojená), která na rozkaz (myslivcům rozkázat nelze) dokáže eliminovat, nezatížena mysliveckou etikou. A že se taky našla právně schůdná cesta, jak do honiteb \"obhospodařovaných neposlušnými či neschopnými myslivci\" nasadit střelce, kteří daný úkol provedou. Obdoba toho, co bylo jedním ze záměru novely zákona.
Vně ohradníků, v celém okrese, v zóně intenzivního odlovu, v celé....., a výhledově nejen černé zvěře.

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 10:51
Radku, od člověka, který jen kritizuje, očekávám konstruktivní návrh, jak by to řešil on, kdyby... Ať dojede, řekne, že zbytek zlikviduje do tří dnů, když ostatní to neumí. Rád mu to s místními dohodím.

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 10:46
Fido, nechci psát sáhodlouhé příspěvky, neb je to vše k ...u, jak se ukazuje. Oceňuji příspěvek Fesoje, naprostý souhlas ! Náš stát má myslivost dobře zorganizovanou, jen má omezené pravomoci. Zkrátka rozhoduje trh a vlastnická práva. Na mapce SVS o lovu v zelené zóně je mezi šedými s 30+ několik žluťoučkých s 1 (slovy JEDNÍM) prasátkem. Jednoho z těch správců znám. Věčně uřvaný bručoun, který permanentně hrozí čaganem, jak Zeman Sobotkovi. S tímto člověkem je jakékoliv jednání předem odsouzeno, udělá si to po svém. Vzhledem k těmto \"výjimkám\" je obdivuhodné, že již půl roku je virus pod kontrolou. Ale jak je v Česku tradicí, raději desetkrát zkritizovat, jak jednou pochválit:-) Naštěstí ta rozumnější většina to pochopila a intenzivně loví, takže podle mě na další uplatnění ozbrojených složek už nedojde. Doufejme...

Autor: Radek Chadim | 05.01.2018 10:43
Pánové, pánové, diskutujme v klidu.
Karle: \"hospodský chytrolín anonym Tomio\", Tomio není ani anonym, ani hospodský chytrolín, v hospodě jsme spolu byli za 7 let, co jej znám, jen jendou po honě, takže ho takto nazývati je při nejmenším pošetilé :-D.
A pro všechny ostatní: diskutujte bez osobního napadání kohokoliv od kohokoli. Každý na to má SVŮJ názor, tak ho zde obhajujte, ale nenapadejte ostatní lidi.

Autor: Fido z Řáholce | 05.01.2018 10:21
Strejdo, nesouhlasím, ale je to Tvůj názor. Po r. 89 se MS, OMS staly samostatnými právními subjekty. V té době s nástupem \"svobody a demokracie\" nikdo nechtěl, včetně myslivců, aby jim do toho někdo \"kecal se shora\". A jak to dnes funguje, jaké\" páky\" má ČMMJ na OMS, téměř žádné a o MS nemluvím. Abych mohl složit zkoušky na LL, tak musím být čl. ČMMJ. Po zkoušce to zabalím, lovit mohu bez členství v ČMMJ. Přitom OMS je ten základní článek v budoucnosti naší myslivosti. Když chci LL, tak nejdu na ČMMJ, ale na OMS a pokud OMS bude nečinný, tak budu hledat jiný. Pamatuji myslivost před r. 89, téměř každé MS, OMS měli odchovnu bažantů, střelnici, výrobnu krmiva, atd. vztahy mezi sousedními MS velmi přátelská a nad tím vším byl okres. Dnes, chci si vystřelit s kulovnice, musím hledat ne mysliveckou střelnici a draze zaplatit. Odchovny a vše s tím spojené se zlikvidovalo. A teď nejsou peníze. A pánové z ČMMJ viní z toho myslivce. Copak nepamatuje ty průsery na ČMMJ po r. 89. To jsi zavinil Ty strejdo nebo Karle. Moc dobře si pamatuji na tu diskuzi na internetu v té době.
Ne přátelé, pokud nebude existovat koncepce fungováním České myslivosti a nedojde ke změně jejího stávajícího fungování, tak já osobně průlom nečekám. Ať každý OMS prokáže svoji schopnost existovat, to samé ČMMJ. Nastavme tržní systém, jsi samostatný právní subjekt, tak se ukaž co dokážeš. Chceš jako OMS organizovat různé zkoušky, zaplať si u ČMMJ licenci, to jako příklad.
Přemnožená černá zvěř. Jak je možné, že se někde přemnožila, jaké stavy jsou hlášeny OSSM. Proč se tam intenzivně neloví. Proč? Protože myslivost řídí MZe prostřednictví OSSM, úředníček, který není časově schopen v rámci své působnosti nejen řídit, ale hlavně kontrolovat co se mu dostane na stůl. Proto existují držitelé a uživatelé honiteb, kteří si černou \"chrání\". Pokud by neměl mailové adresy všech držitelů nebo vlastníků honiteb tak není schopen žádné komunikace.
Hodně se píše o tom, že za přemnoženou černou zvěř kromě myslivců mohou i subjekty, podnikající na honebních pozemcích. Píše a říká se to, ale nic nedělá. Přitom je to alfa/omega problému s černou zvěří. Sám to pociťuji ve své honitbě. Jeden podnikatel, cca 5000 ha, pěstuje jen řepku nebo pšenici, vše na export. Sto i více hektarové plochy těchto plodin a tak se to opakuje každý rok. Soused pěstuje kukuřici téměř na 600 ha. Vše na export. Zajímá to někoho, zajímá to agrární komoru, MZe, ČMMJ? Ne, pokud nebude pod právní normou zakotvena povinnost těchto podnikatelů, stejně jako je to u nás myslivců, ochrana přírody a zvěře v ní, tak budeme biti jen my myslivci.
AMP. Štve mi to. Nechci se opakovat, ale pokud SVS se pasovala do čela těch subjektů, kteří AMP zlikvidují, tak proto měla udělat daleko víc již v zárodku. Je to můj názor.

Autor: palkopal | 05.01.2018 10:11
A jak by to ten chudák ministr měl OKAMŽTĚ udělat? Neznám jedinou kompetenci, na základě které by mohl, navíc dotační pravidla jsou notifikována do roku 2020.
Kdo jednat OKAMŽITĚ může, je veterinární správa. Ale že by ta mohla rozhodnout o ZPUSOBU OBHOSPODAŘOVÁNÍ zemědělských pozemků jako o opatření ke zdolávání nákazy?
Koncem minulého roku jsem byl účasten několika společných lovů v lesních honitbách. Na žádném jsem neslyšel od hospodáře cosi jako \"střílejte po všem, co má štětiny\", ale pouze \"loví se selelončák\". A taky \"poďme už do hospody, střelili sme dost\".

Autor: Fesoj | 05.01.2018 10:01
Pánové myslivci, myslete ! Budeme-li obviňovat z nastalé situace kdekoho, od Janoty přes SVS, ministra zemědělství. policejní odstřelovače až po Babiše, je to jen cesta k tomu, aby šlo tohle fórum do hajzlu ! Pánové Tomio, Fido a někteří další - uvědomujete si vůbec, že v boji proti šíření AMP máme zatím nejlepší výsledky ze všech evropských států, kde se dosud vyskytl ? A že AMP není nějaký strašák, nad kterým můžeme mávnout rukou a říci si, že příroda si nakonec nějak poradí ? Aby to nedopadlo podobně jako s myxomatózou - jenže u prasat by to bylo horší a zavlečení AMP do velkochovů domácích čuníků by byla ekonomická katastrofa. Jediná cesta, jak zabránit tomu, aby nakonec policejní a posléze třeba i vojenští odstřelovači nezačali řádit po celém území, případně aby nějaká moudrá hlava nedala pokyn k likvidací divočáků pomocí jedu /a nemyslete, že je to tak úplně nemožné, bližší košile než kabát/, je celoplošné snižování stavů. Již před padesáti lety jsem se v předmětu Myslivost učil /a později mi to potvrdil i MVDr. Vodňanský/, že jediný účinný léčebný prostředek na zvěř je flinta. Pokud do těch prasat - a zejména do bachyní - nesáhneme dnes, může to dopadnout tak, že za pět let nebude vůbec žádná černá, kterou bychom mohli lovit.

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 09:35
Připadám si jak u oněch na dvorečku:-) To ne já budu podávat návrh, ale ten zatrolený předseda, který do vlastních řad... Řepky byly a budou, tak jako v celé Evropě. Jedná se o velikost honů, což by prospělo především drobné. Fido to popsal dobře, ale druhý den začne úplně jinou-( Na fóru se u zprávy o nahánce s 80 kusy ochranář čílí, že to byl masakr, ne naháňka. Několik set zajíců a bažantů na honech byl také masakr??? Prostě je tady silná skupina, kterou černí raubíři živí, a ti budou dělat všechno proto, aby to tak zůstalo. Loví se sele, max. lončák, vše ostatní jen se souhlasem představených. Kdo zmačkne na silnější kus, a to i dnes, okamžitě to pocítí. Já jsem AB na koblih neskočil, v tomto směru mám svědomí čisté. Ale i kdyby tu byl někdo jiný, princip hájení matky-živitelky by se nezměnil.

Autor: Zdeněk Ondruch | 05.01.2018 08:38
Pane Zvářale, návrh min. zem. určitě podat můžete, ale to bude asi tak vše. Všechny ministerstva, včetně min. zem. má dnes pod palcem Babiš, který tam má dosazené své lidi a ten si do svých řepek určitě kecat nenechá.Sorry jako. Lovu lesu Z

Autor: Karel Zvářal | 05.01.2018 08:26
Někteří buďto neumí číst, nebo ani nečtou a závěry mají jasné předem:... Vzhledem k závažnosti celé situace budeme podávat návrh MINISTRU ZEMĚDĚLSTVÍ, aby v nasledujícím období okamžitě zasáhl do způsobu obhospodařování zemědělských pozemků v ČR. Pokud si odpovědní činitelé uvědomí vážnost celé situace, musí si současně uvědomit také příčiny tohoto stavu...

Autor: Tomio | 05.01.2018 04:40
Jenomže Fido má v mnohém pravdu. Ale samozřejmě názory se různí, jedni by černou chránili, jedni by ji vybili do jednoho.

Vůbec předsedu nechápu, pokud nejsme schopni vymítit mor a prasata na tak malém území, které je vyhraničeno a 3měsíce tam virus dokážeme udržet tak ty prasata budeme sbírat i když vyhlásíme divočákům válku. A je to úplně jedno protože to zvládnout nejde, pokud se to nepodaří za pomoci policie a armády na takovém kousku. A Janota může říkat co chce a kde chce. Tož tak. Takže pokud si neporadí příroda nějak, SVS to evidentně nedá i když k tomu měla šanci dokázat, že ano

Rici mají protože to, co si pro ně vymysleli je nad rámec dobrovolné činnosti a plnili to dlouho a dobře.

Autor: rici czech | 04.01.2018 21:45
Leone,..ona ta zabedněnost není jen o \"chovu\" černé,ona je i o jiných druzích ,zase z opačné strany,neboť jak pozoruji ty \"slavné\" hony na zajíce kde na výřadu leží zajíců co by na prstech jedné ruky napočítal a kvanta bedničkových bažantů bez klínů je mne z toho smutno.Prostě myslivci chtějí lovit dokud to jde a přes to nejede vlak! Prostě tradice podzimních honů je tradice a ta se musí dodržet kdyby se mělo jít na posledního zajíce.To že stav lovu zajíce klesá rok od roku k nejakým cca 30000ks nikoho nezajímá,...prostě klapky na oči a jdeme na ně :-(.

Autor: Leon Zumr | 04.01.2018 21:15
Strejdo já ji ztratil už dávno a proto když se někdo ptá jestli jsem myslivec tak tvrdím že ne že jsem pouze lovecký pejskař :-))) Mě pořád hlava nebere jak můžou být takový kvanta myslivců tak zabedněný že si nejsou schopný přečíst alespoň základní informace o AMP na google a plácají jednu kravinu za druhou jenom aby obhájily tu svojí hladovost protože podle mě to nic jiného není.

Autor: Břéťa Ambrož | 04.01.2018 21:05
Přesně, holou sičí mnohokrát nepozná ani cechacek v klidu na cekane (mnohonasobna vlastni zkušenost z doprovodů)...i taková je ta naše dnešní myslivost. No a jsem bohuzel smířen s tím, že za pár let budem ty divocak sbírat vsichni do pytlu, jak píše pan jednatel... a nemá cenu kopat do všech okolo, je to hlavně zásluha mysliveckého hospodaření s černou zvěří v naší zemi za posledních 30 let...

Autor: Ron Gordon | 04.01.2018 20:26
Pánové, zdržme se žabomyších válek a čiňme pokud je čas. Ono je vpravdě nejvyšší čas, protože \"černé matky\" jsou již obtěžkány a teď to bude největší dilema a lov s velikým sebezapřením a zřejmě jen pro ty silnější nátury. Takže neremcat a hurá na ně dokud je čas.

Autor: strejda zajíc | 04.01.2018 19:27
Fido,Ing Janota nás neviní ze všeho možného,jen z toho,co jsme si sami navařili!
Ať podá tresní oznámení kdo chce,na koho chce-vyřeší to něco?Ty víš o všem všechno,nic řešit nemusíš,jen meleš.Za vše mohou ONI,my nic,že?
Nevím,kolik lidí odsud vyhnal prroud,mne ale vyháníš ty.Každý tvůj příspěvek mi bere naději,že je možná záchrana myslivosti jako takové,t.j.že myslivec začne myslet!
Jsem starý veterinář z terénu,o nákazách něco vím.I to,jak je leckdy obtížná likvidace nákazy v uzavřeném chovu,natož ve volnosti. A zrovna u nové nákazy,kdy je to požár ve stepi.Huberte,ty to vidíš!
Leone,příteli,ztrácím naději!:-)
Perlička na závěr:Byl jsem na naháňce ,kdy účastník(Čech z Prahé)střílel na siku a střelil čtyřmi ranami dva kusy srnčího.
P.S.Přátelé,pokud jsem zde někdy někoho urazil,dodatečně se omlouvám.

Autor: Karel Zvářal | 04.01.2018 18:37
Fido, vy jste si s Janotou nepadli do oka od samého začátku, to je evidentní. Pleteš si oprávněnou kritiku se střelbou. Ač si tě jinak velmi vážím, teď musím prohlásit, že jsi přestřelil sám. Včera nebo kdy to bylo, jsi popsal postoj souseda ke snižování stavů (200 vs. 30). Na takové on především cílí!!! AMP je pro spoustu myslivců jen falešný strašák, který je má zbavit posledního potěšení. Předseda hovoří (píše) zcela jasně a srozumitelně. Že je hospodský chytrolín anonym Tomio ve tmě, za to si může sám.

Já si vážím těch myslivců, kteří teď loví zcela minimálně (jižně od Zlína). Nejsem škodolibý, ale ti z červené zóny si to \"tak trochu\" vykoledovali. Cca 15 let měli velkokapacitní prasečák pod širákem a patřil jim svět. Snížit stavy z 800 kusů na nulu nejde za týden, ani za měsíc. Ostřelovači nastoupili, protože myslivci naplákali, že mohou jen o víkendech, v týdnu většina provozuschopných maká. Takže především na původce tohoto fatálního selhání (cíleného přemnožení) by měla mířit žaloba. Ale jelikož jsme v Česku a \"ryba smrdí od hlavy\", že...a \"já nic, já muzikant\"... Musím opět poděkovat Leonovovi a Ricimu, že to vidí reálně a chyby nehledají u SVSky, ostřelovačů či bůhví kde ještě, ale u těch, co tuto situaci způsobili vlastní ne/schopností a lehkovážností. Zatím je vše pod kontrolou, ale malý český člověk už maluje na zeď a vidí svět hore nohama.

Autor: Fido z Řáholce | 04.01.2018 17:55
Kolegové, pan Janota neumí nic jiného, nežli neustále \"střílet\" do vlastních řad a nás myslivce vinit ze všeho možného. Četl jsem několik jeho vystoupení na jednání SZ i poslední vyjádření v čas. Myslivost ke zvýšení čl. příspěvku. Ti pánové, Janota Horálek, Vacek, neustále omílají a napadají myslivce za jejich neschopnost a nabádají za úplnou likvidaci černé zvěře a straší je AMP. Ať nám předvedou, jak lovit černou v lánech řepky, slunečnice, kukuřice, atd. Proč nikdo nekritizuje přístup podnikatelů v zemědělství, za absenci vstřícnosti vůči myslivcům. Kým asi budou pánové za svoji agitaci placeni. Nic jiného neumí jen psát a strašit myslivce, ale aktivní zapojení do řešení problému absentuje.
Pokud jde o AMP již jsem zaslechl názory, že pokud se dostane mimo Zlínský kraj, chystají některé MS a uživatelé honiteb tr. oznámení na SVS za její neschopnost zlikvidovat ohnisko ještě v zárodku. Stále je poukazováno na výskyt AMP v Polsku, Rusku, Rumunsku, atd. ale nikdo neuvede, jak tak proti AMP bojují. Mám obavy, že je jim to jedno. Jednu perličku na závěr. Byl jsem pozván na naháňku pro zahr.lovce. K jednomu účastníku (Polák) přišel na dostřel rudl siky. Nestřílel, když byl dotázán proč, tak uvedl, že si myslel že je to srnčí!!!

Autor: rici czech | 04.01.2018 16:18
Tomio: to s tím obdivem myslíte vážně? Nu pak se nelze čemu divit.Za to jaké stavy černé jsou mohou především myslivci a jejich nebetyčné hájení všeho většího než sele max. lončák.A co se týče přenosu nákazy tak riziko je tím větší čím větší je populace na ploše.Ale chápu ,že spolky které z černé žijí budou stále omílat svou písničku,a hájit a hájit co to dá....Plně souhlasím s příspěvky Leona...hough.

Autor: Tomio | 04.01.2018 15:25
Položme si otázku, copak udělali s populací na tak malé ploše uvnitř ohradníků za pár měsíců, nebyli schopni ji vystřílet, tam měli střílet všechno. Teď si pan předseda vzpomene i na ty ostatní.

Todle je jen zoufalý výkřik do tmy, pokud se AMP nepodaří nyní zastavit v té oblasti, je úplně jedno kdo bude lovit černou, jestlipak ji taky kluci budou sbírat.

Myslivci na Zlínsku mají můj obdiv, ostatní složky toho moc nepředvedly.

Autor: Leon Zumr | 04.01.2018 12:27
Pokračování.
Pokud si ovšem většina z Vás, uživatelů, nájemců a vlastníků honiteb, neuvědomí vážnost situace a nezačne černou zvěř bez ohledu na počet, věk i pohlaví okamžitě lovit na celém území ČR, je snaha o řešení tohoto problému téměř mizivá. Způsob zemědělského hospodaření je na jedné straně jedním z hlavních faktorů nárůstu stavu černé zvěře. Na straně druhé si je nutno přiznat, že neustálé dlouhodobé podceňování výzev ke změně způsobu obhospodařování a lovu černé zvěře ze strany myslivců, stejnou měrou přispěla k této situaci. Pouze okamžité radikální řešení přemnožené populace černé zvěře může napomoci k zastavení šíření této choroby. Zdůrazňuji slovo radikální.
Znova si dovolím zopakovat. Pokud nebudeme lovit veškerou černou zvěř, kterou potkáme, s jistotou budeme sbírat.
Státní instituce ve snaze k zamezení šíření této nákazy mohou přistoupit i k daleko radikálnějšímu řešení. Pokud myslivci nenapomohou k zcela zásadnímu snížení stavů černé zvěře v našich honitbách, dá se předpokládat, že černou zvěř na celém území nebudou lovit jen současní uživatelé, vlastníci a nájemci honiteb.
Nemohu a nechci předjímat závěry z následujících jednání dotčených organizací. Vždy jsem tvrdil, více hlav, více rozumu a čím více praktických zkušeností, tím lépe. Pokud ví někdo z Vás, jak zastavit šíření této choroby bez radikálního řešení snížení stavů černé zvěře, budu velice potěšen, pokud se ozvete s konstruktivním návrhem na adresu predseda@cmmj.cz.
Ing. Janota Jiří
předseda ČMMJ

Autor: Leon Zumr | 04.01.2018 12:27
Pro ty co nemají Fb


Českomoravská myslivecká jednota
Nepodceňujme situaci s africkým morem prasat, apeluje předseda ČMMJ
Vážení kolegové myslivci,
v posledních dnech jste se dozvěděli o rozšíření AMP mimo oplocenou zónu v oblasti okresu Zlín. Pro ty z Vás, kteří jste doufali, že se šíření AMP podaří zastavit uvnitř elektrických a pachových ohradníků, je to jistě smutné zjištění. Již dříve jsem publikoval, že jsem k této snaze spíše skeptický. Jsem přesvědčen, že ani trvalé oplocení drátěným plotem by toto šíření nemohlo zastavit, vzhledem k nacházejícím se obcím a s tím související nutné průchodnosti území v dané oblasti. Současně jsem Vás požádal o zintenzivnění lovu černé zvěře v celé republice. Blíží se doba, kdy si řekne většina z Vás, kam až AMP postoupí a jaké případné důsledky bude mít toto šíření pro Vás samotné a pro myslivost v ČR vůbec. Věřte mi, že bude. Na základě poznatků z Polska, Ukrajiny, Ruska, Běloruska a z Pobaltských rebublik můžu říci, že pro populaci černé zvěře opravdu zdrcující. Ty z Vás, kteří si myslíte, že jde jen o nafouknutou bublinu, ubezpečuji, že o zveličování problému nejde. Je potřeba si uvědomit, že současně s úhynem černé zvěře dojde nejpravděpodobněji k rozšíření nákazy ve velkochovech prasat a i v individuálních domácích odchovech v ČR. S tímto souvisí významé ekonomické ztráty nejenom u těchto chovatelů, ale i s výrazným negativním dopadem pro státní kasu.
Chtěl bych poděkovat těm myslivcům, kteří si tento stav uvědomili a zintenzivnili lov černé zvěře ve svých honitbách. Vás, kteří si stále myslíte, že se Vás to nedotkne, mohu pouze varovat před tím, co nastane téměř s jistou pravděpodobností. Bachyně a větší kusy černé zvěře, které neustále chráníte \\\"obehranou písničkou o nestřílení matek při individuálních a hlavně společných lovech, budete nejspíše v brzké době sbírat do igelitových pytlů a následně dopravovat za pomoci určených osob do kafilerních boxů k nutné likvidaci. Nemohu dnes předjímat, jaké rozhodnutí padne ze strany státních institucí. V pátek 5.1.2018 zasedá opět krizový štáb na Ústřední veterinární správě k dané situaci. ČMMJ je opět na toto zasedání přizvána. Jedním z našich návrhů bude mimo jiné i opětovné navrácení zástřelného pro lovce černé zvěře v letošním roce. Vzhledem k závažnosti celé situace budeme podávat návrh ministru zemědělství, aby v nasledujícím období okamžitě zasáhl do způsobu obhospodařování zemědělských pozemků v ČR. Pokud si odpovědní činitelé uvědomí vážnost celé situace, musí si současně uvědomit také příčiny tohoto stavu. V následujícím týdnu proběhne na ústředí ČMMJ jednání za přítomnosti oslovených odborníků z ČR a SR, kteří by svými praktickými, odbornými a vědeckými zkušenostmi mohli přispět k návrhu řešení tohoto významného problému. Se závěry tohoto jednání a s návrhy řešení ze strany ČMMJ neodkladně seznámíme MZe a SVS a další dotčené instituce. Současně budeme také informovat mysliveckou veřejnost.

Autor: Václav Sládek | 03.01.2018 11:37
V podpalubí již hoří.

Autor: Leon Zumr | 03.01.2018 10:21
Karle na palubě se netančí tam je mejdan jako kráva a ještě se prodávají lístky na další plavbu. Největší průser je ten že většinu spolků prasata živí a díky tomu mají klapky na očích a nechtějí si připustit že by se to mohlo při těch počtech co tady jsou rozjet na plno.

Autor: Karel Zvářal | 03.01.2018 09:57
Leone, díky za avízo k novému nálezu-) Fido to popsal velmi trefně, a to není ani zdaleka ojedinělý případ. Na M-L jsem se rozepsal více... loď se potápí, ale na palubě se tančí.

Autor: Leon Zumr | 02.01.2018 11:21
http://www.africkymorprasat.cz/aktuality/dalsi-divocak-pozitivni-na-amp-mimo-ohradniky-v-rizikove-oblasti

Autor: Leon Zumr | 02.01.2018 11:18
Fido třeba SVS která tomu teď velí. Loni jsem byl na pár honech protože se mi po úrazu blbě chodí a i za těch pár honu jsem slyšel takových kravin o AMP že mi to hlava nebere kolik je mezi myslivci ......

Autor: Fido z Řáholce | 02.01.2018 09:44
Leone, souhlasím s Tebou, ale kdo by ty pokuty měl dávat, OSSM? Já mám k dnešnímu dni odloveno skoro 200 divočáků, ač je nemám normované. Když se to dozvěděl předseda sousedního MS tak mě vynadal, proč tolik ty prasata lovím. Oni jich loví 30 ročně, ale mohly by jich lovit 5x víc. Členové mají v povolence jeden kus, více ne. A to už trvá několik let a nikdo s nimi nehne.

Autor: Leon Zumr | 02.01.2018 09:01
Fido AMP se neobjeví když se začne s redukcí prasečích ochranářů a mohlo by se začít tím že se jako první pořádně ohodnotí ti co dávají pokuty a berou povolenky za lov větších kusů ;)

Autor: Karel Zvářal | 01.01.2018 16:37
Včera ráno pršelo, říkám si - ideální čas vyrazit do zóny po stopách, kdo by tam v takový nečas chodil... zmýlená na celé čáře! Dvakrát důchodci s nordik walkinkem, jednou neidentifikovatelné postavy a jednou... městští! Jali se mě hubovat, že nemám co do porostů chodit, jen po asfaltu. Já na to, že tam chodím schválně, protože to od začátku sleduji. Včera jeden obří kňour, jeden lončák a dvě selata. Od listopadu (asi desítka) viditelný úbytek v té části lesa. Dokonce i v tom dešti šla karabinová rána, tak jestli to berou až tak vážně, nebo to byla holá (?) Pacháče na sloupcích lidem v dědině vadí (smrdí), lámou je a shazují. Mají s tím místní jenom práci navíc!-( Ale hlavně že to plní svůj účel a aspoň ten půlrok to fungovalo bezvadně a mezitím se stavy podařilo snížit, do Mankovic jezdí kafinerka dobře vytížená-)

Autor: Fido z Řáholce | 30.12.2017 18:41
Toto je uvedeno na webu ČVMMJ:\"server Africkymorprasat.cz dnes uveřejnil informaci, že dne 21.12. byly nalezeny první pozitivní kusy černé zvěře mimo oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky. Jednalo se údajně o 5 kusů nalezených jižně od ohraničené oblasti.
Pro všechny myslivce je to po několika týdnech relativního klidu opět zdvižený prst a dnešní zpráva je jen důkaz toho, že brzy se nákaza AMP může objevit právě v jejich honitbě. Proto ani nyní neustávejte v intenzivní redukci černé zvěře\".
Ten poslední odstavec je super, přátelé, je to v našich rukou, jen více a dohola a AMP se u Vás neobjeví!!!

Autor: Karel Zvářal | 28.12.2017 18:28
1.12. jsem potkal při zakrmování XY (JMP), daleko od místa nálezu (tamtamy duněly rychle), a ten hovořil o jednou pozitivním kusu z uvedené honitby. Zřejmě čekali na další (jedna vlaštovka...), které se našly později. Ty kelímky pohozené na zemi ve sněhu asi moc účinné nejsou, i silný vítr ten pach rozptýlí, elektriku tam dát asi nemohli. Co lze brát pozitivně, že tamní honitby ani zdaleka neoplývají takovými stavy, jako problémová oblast, kde to byla záležitost posledních minimálně deseti let. Proto se domnívám, že by tím směrem vir neměl pokračovat velkou rychlostí, pokud tedy vůbec. Termín konce října byl nereálý, to by museli z dronů pouštět..., což by bylo neetické-(((

Autor: Fido z Řáholce | 28.12.2017 18:12
A to bylo řečí, do konce října 2017 bude ohnisko nákazy zbaveno prasat. Nebylo, nyní je termín konec ledna 2018, ale to už je labutí píseň. Jsem zvědavý na reakci odborníků na AMP z SVS, MZe, ČMMJ.

Autor: Radek Chadim | 28.12.2017 16:36
Strejdo, myslím, že odpověď na otázku KDY je UŽ :-).

Autor: palkopal | 28.12.2017 11:12
http://www.silvarium.cz/myslivost/amp-na-zlinsku-poprve-potvrzen-mimo-zamorenou-oblast

Autor: Karel Zvářal | 26.12.2017 12:02
Úmyslné zavlečení viru vůbec nepovažuji za hloupost. Čemu jsem se pobaveně smál, tak představě, jak někdo veze dva úhyny přes hranice a hodí je v nemocnici za plot, aby u nás mor rozšířil... Když se přestaneme zaobírat jen zavětřeným českým dvorečkem, tak na Ukrajině je to převážně v domácích chovech, vzdálených od sebe desítky a stovky kilometrů. To vše proběhlo letos (!), dokonce až do Rumunska virus \"došel\". Všem je snad jasné, že to není \"z kusu na kus\", ale v hlavní roli je člověk, tzn. doprava, event. zasažené krmivo (obilí?). Ani hmyz, či jiný vektor, bych nevylučoval. A to vše uhlídat a zjistit původce, NENÍ v lidských silách !! P.S. platy silových složek nezačal řešit Fido, já se jen přidal-) Na to je snad stát má, aby v krizových situacích zasáhly a vypomohly (demokracie a pořádek jest drahá záležitost-). Naopak bych kritizoval, kdyby stát jen přihlížel a nechal se v tom plácat samotné myslivce. Snažili se jedni i druzí, ale začít to řešit od hlavy (tlupy) bylo jednoznačně správné rozhodnutí, které snížení stavů podstatně urychlilo.

Autor: Fido z Řáholce | 24.12.2017 18:52
Josefe, nechci vést diskuzi o tom, jak se AMP na Zlínsko dostal. Pokud je golfové hřiště u Tebe blbost na n-tou, tak řekni to B, co dle Tebe blbost na n-tou není. Schopnosti našich policistů bych nepřeceňoval. Příklady z nedávné doby nám dokazují opak.

Autor: Fesoj | 24.12.2017 17:46
A já se vrátím o několik příspěvků zpět. Vůbec nechápu, proč tady někdo řeší platy vojáků na zahraničních misích nebo v Temelínš. Armáda přeci - alespoň zatím - nemá s likvidací AMP vůbec, ale opravdu vůbec nic společného. A co se týče toho údajného úmyslného rozšiřování viru AMP kvůli nějakému golfovému hřišti - no to je podle mě vůbec blbost na n-tou. Tedy ne že by se nenašel někdo, jehož míra zhovadilosti by tomu odpovídala, ale věřím tomu, že mezi příslušníky policie a koneckonců i BIS /ohrožení chovu domácích prasat v ČR je přece strategická záležitost/ snad je dost schopných lidí, kteří by tímto směrem pátrali, pachatele zjistili a tento by dostal RCG, případně HRCG, což je podstatně zostřená forma trestu. Pro ty, kdo nevědí o co jde - RCG rovna se REŤAZOM CEZ GULE a HRCG - HRDZAVÝM REŤAZOM CEZ GULE. Ovšem zatím tuto zprávu řadím do kategorie JPP /jedna paní povídala/.

Autor: Karel Zvářal | 24.12.2017 09:27
A ještě dodám něco pro dodání optimusmu do světlých zítřků (to k té nespokojenosti). Jak obcházím blízké pahorky při zatím neúspěšném hledání Garfilda, nacházím hojné pobytové stopy prasat v místech, kde jsem je dříve nezaznamenal. A to v době, kdy probíhá oficiálně intenzivní lov černé... Takže hovoří-li se letos o rekordním úlovku, nemám obavy ani o léta následující. Chce to dva roky vydržet, potom se vzniklá \"díra\" rychle zacelí:-)

Autor: Karel Zvářal | 24.12.2017 09:05
To by patřilo spíše do vtípků, sradiček..., ale když to Fido nadhodil... Ano, cca 70% prasat se ulovilo v tom největším lesním celku. Pro někoho je realita 1 prase/1 ha těžko představitelná, ale věřte mi, vejít v noci \"do prasat\" není=nebyl žádný problém. Když jsem kontroloval obsazenost budek spícími ptáky, nebyla o adrenalin nouze. Kdo nevěří, mám na to i svědky:-) Proto jsem potom nechápavě koukal, když se mě myslivci ptali, KDE jsou prasata... Když jsem jim řekl, že všude, zase nechápavě koukali oni... téměř k nevíře:-))) Ale zaplať pánbu, že byla takto vzorně ukázněná a ten svůj Štakáček by za nic na světě neopustila. Takže podle mě existují významné rozdíly v chování prasat v různém prostředí (lokalitách, zemích) a tato nechuť více migrovat významně přispěla k udržení viru pod kontrolou.

Autor: Fido z Řáholce | 24.12.2017 08:56
Strejdo, dvě věci. Na naháňky od jisté doby, alespoň ne tam, kde neznám účastníky, nechodím. Je to od doby, kdy se odražena kulka zaryla do stromu, u kterého jsem stál. To mi stačilo. Vím, na co narážíš, ale vše je v organizaci. Často slýchám, \"prasat bylo dost, ale utekly\". Čili strejdo, hodně myslivců již nechodí na naháňky jen s brokovnicí a jsou tací, kteří jich za rok obrazí 10 i více.
Člověk, když se dostane do neřešitelné situace, tak udělá vše možné i nemožné proto, aby se z toho dostal. A to si myslím je náš příklad se zavlečeným sporem AMP. To jsem slyšel od lidí, kteří mají dostup k informacím. Osobně si nedokáží představit jak jinak se ten AMP na Zlínsko dostal.
Samozřejmě nezávidím tu práci s likvidací AMP, kterou odvádí myslivci v postižené oblasti. Nebudu více psát, ale spokojenost tu nevládne.

Autor: strejda zajíc | 24.12.2017 07:22
Huberte,ty to vidíš!Fido,byl jsi někdy na naháňce?Viděls účinnost střelby,disciplínu účastníků atd?Máš ale pravdu v tom,že při tvém postupu by po zlínském ohnisku neštěkl ani pes.Neb by hořela celá Moravěnka...A představa,že v každe laborce(jak jsi prezentoval někde níže)seženeš virus AMP mne docela těší.Pošli mi tip,potřebuji např.pravé neštovice,protože lidi jsou děsně nad normované stavy a dělaj větší škody jak divočáci.:-)Dík.
Radku,obávám se,že není otázka ZDA,ale KDY.A u VNN vyhlášení opatření,to je vždycky jakési stanné právo,přes to prostě nejede vlak.
Jinak poklona za to,jak se to zatím jeví.A uznání zúčastněným.Myslím,že myslivci v postižených honitbách si pěkně hrábli do sil,fyzických i psychyckých.Chlapi,dík.Makáte i za nás...

Autor: Karel Zvářal | 24.12.2017 05:44
Je mi jasné, že toto téma je silně kontroverzní, a sedět v hospůdce, možná dojde i na židle a krígly:-) Tam se hrálo o čas, aby se to stihlo nejdříve do konce podzimu, nakonec to natáhli do konce ledna. Na začátku dlouho tápali, normálně se tam chodilo se psy (na vodítku), nikde žádná cedule. Až uviděli z dronů ty večerní nespočitatelné tlupy, co vytahují do polí, uvědomili si, že s tempem lovu myslivců to nemohou stihnout. Policisty a ten jejich způsob si nechali posvětit vládou, protože věděli, že to budou mnozí chtít napadnout. Ale oni zkrátka (Správa) konat museli, je to jejich povinnost s tím RYCHLE něco udělat. Takže za sebe jsem rád, že se jim to s odřenýma ušima daří a budiž tento příklad mementem pro další potencionální výskyt AMP. Vadilo to, někoho možná i bolelelo, ale v podstatě jakž jakž se to zvládá.

Autor: figi | 24.12.2017 01:04
Fido, jsi poněkud mimo.
Právě ČMMJ a zejména právě lidi z Myslivecké rady výrazně ovlivnili celý průběh. Na základě jejich znalostí byly podnikány jednotlivé kroky / až na ty odstřelovače, to je holt politika/.
To, že byly zakázány veškeré společné lovy bylo velmi důležité, takže představa o nějaké obrnaháňce je naprosto zcestná.

Autor: Fido z Řáholce | 23.12.2017 21:41
Jen malá oprava pokud jde o rezistenci což jsem chybně uvedl. Někteří jedinci jsou nosiči viru AMP, ale nehynou, prostě přežívají. Nikdo neví co se stane, pokud se jedincům podaří opustit vymezené ohnisko nákazy.

Autor: Fido z Řáholce | 23.12.2017 21:37
Kolega-voják chodí 1x ročně hlídat Temelín. V kasárnách mu jde řádný pat a další mu jde z Temelína, kde obvykle dlí 2-3 týdny. Vydělá si tak slušné peníze. Ti \"policajti to nedělali zadarmo, prostě si šli přivydělat. To poprvé. Podruhé. Nevím kdo komu sdělil, kolik je v ohnisku nákazy prasat. Podle stavu co odlovili myslivci a odstřelovači, tak v ohnisku nákazy o rozloze cca 500ha muselo být cca 400 kusů prasat což se mi nějak nezdá. Potřetí. Dle mých posledních informací a zjištění \"odborníků z veter.správy\", jsou někteří divočáci vůči AMP již rezistentní a několika jedincům se mělo podařit ohnisko nákazy opustit. Počtvrté. Mě nejvíc štve to, že ta likvidace tak dlouho trvá. Přebírání informací od SVS a MZe bych byl opatrný. Uvedou jen to, co nezpůsobí paniku. Nejvíce mě zklamal postoj ČMMJ bijící se za zájmy myslivců a v případě AMP stála někde na konci. Myslivci šli stranou. Jak jsem již dříve prezentoval, 2-4 naháňky za účasti pár set myslivců z okolí by dle mého soudu mělo větší účinek než nějaký individuální odlov. Je málo myslivců, kteří na noční čekané jsou schopni ulovit 2 a více prasat.
Je všeobecně známo, že za \"vysazení\" sporu AMP je fyzická osoba-místní podnikatel. Bohužel nejsou důkazy. Může to však být návod pro možné další nespokojence a AMP se může objevit na druhém konci republiky.

Autor: Radek Chadim | 23.12.2017 21:11
K tomu předpokládanému počtu zvěře: v jedné honitbě o výměře 600 ha v zamořené oblasti loni ulovili 60 divočáků, honitba 2/3 pole, 1/3 lesa, tedy se tam pohybuje 80-100 kusů černé zvěře, v zamořené oblasti podobného charakteru jako je ta jedna honitba o 5000 ha se tedy reálně musí pohybovat 600-1000 divočáků, a i kdyby to byla polovina, tak to rozhodně není 200 předem avizovaných kusů. Navíc každý, kdo má alespoň malý přehled ví, že ty stavy jsou vždy spíše u horní vypočítatelné hranice, než u té spodní.

Autor: Radek Chadim | 23.12.2017 21:07
Karle, vojáci na zahraničních misích mají mnohem vyšší plat, než když jsou ve službě v ČR.
Já jen když podělíte milión a čtvrt 141, vyjde vám něco málo přes 8800,-, to je cena za jeden ulovený kus. Myslím, že mezi myslivci by se našlo spousta lovců, kteří by za 8800,- za ulovený kus jezdili celonočně lovit divočáky. Čert vem peníze, mně jako laika by spíše zajímalo, podle čeho mají policisté ve své činnosti opravnění být nasazení na tuto činnost, a používat přitom střelnou zbraň.
Další věc je, jak všichni věří, že odlovením nakažené oblasti se vše vyřeší. Já bych řekl, že nevyřeší, stejně záhadně, jak se to objevilo u Zlína, se to může objevit bez zjevné příčiny kdekoliv jinde, nemluvě o tom, že ona veterinární opatření při jakékoliv nákaze volně žijící zvěře jsou neefektivní a drahá, protože to má minimálně jeden háček - a to je ta volně žijící zvěř :-). U výskytu ptačí chřipky se vyvraždí celé okolí, farmové chovy drůbeže, domácí chovy slepic, kačen, hus, a za měsíc je to stejně o pár km dál, a všechno od znova, protože přírodě se dá poručit jen těžko :-).

Autor: rici czech | 23.12.2017 21:03
Takto to dopadá když myslivec trpí syndromem pána zvěřstva.....víc k tomu dodat nejde,snad jen Hezké vánoce :-)

Autor: Fesoj | 23.12.2017 20:26
Karle, trochu odbočím. 2,5 - 3x více zvěře, než bylo odhadováno ? To je přece docela normální jev a platí to nejen pro černou, ale pro veškerou spárkatou a nejen u nás, ale všude ! Již v r. 1963 popisoval Nečas situaci v jedné dánské honitbě, kde byla v průběhu tří měsíců pomocí téměř dennš opakovaných naháněk naprosto vystřílena srnčí zvěř, aby mohlo být provedeno zazvěření zvěří zcela jiného původu. Před zahájením odstřelu odhadovali místní zaměstnanci stav srnčího na cca 70 ks. A uloveno bylo nakonec 213 ks. Na tohle si vzpomenu vždy, když někdo u nás brečí, že je srnčího málo a že bychom ho měli šetřit - tedy holou, samozřejmě, srnci se splní prakticky vždy. No a u prasat je to totéž v bledě růžovém, snad jenom s tím rozdílem, že bachyně má zpravidla potomků podstatně víc než srna a tak se nám prasátka utěšeně množí a pokud se nesáhne do bachyní, každoročně rostoucí výřady selat a lončáků ke snížení stavů nikdy nepovedou...

Autor: Leon Zumr | 23.12.2017 20:16
Na to Ježíšek nemá ani náhodou a je jedno jestli se jedná o AM nebo ACH kde většina nemá ani základní vědomosti po tolika letech co to toho jsou plná média.Pak ještě někteří supermani začnou řešit platy policistů kteří dělají jejich práci a to že jenom loví a neloví eticky no z toho by se už normální člověk posral a nebo je utratil na náklady státu :-))

Autor: Karel Zvářal | 23.12.2017 14:51
Správně, strejdo, to mě vždycky dojímá to hořekování, co nás stojí ty vojenské mise venku. Plat by vojákům šel stejný (podobný) i doma, tak to maji jako cvičení a takové zkušenosti armáda potřebuje, na to v rozpočtu zdroje musí bejt.

Etiku lovu bych zde zcela opustil, prioritní je ohnisko co nejdříve zlikvidovat. Jak se mnozí rozhořčovali, co tam mají policajti co dělat, tak se toho zhostili velmi dobře. Jak již bylo řečeno, brali to od největšího, přesně obráceně, než to \"řešili\" domácí. To si ani nikdo nepředstavoval, že je tam 2,5-3x více zvěře, než bylo odhadováno! Potom riziko výletu z homerange se skokově zvyšuje! Takže ve srovnání s výskytem v jiných zemích se to drží stále (zázračně) na malé ploše a doufejme, že již žádná překvápka nebudou, i když jeden nikdy neví... A s tím rozpínajícím se sikou je také ticho po pěšině, pač jsme myslivci, že!-)

Autor: strejda zajíc | 23.12.2017 13:45
Ježíšku,prosím tě,vrať některým myslivcům schopnost MYSLET!A taky jim dej pod stromeček bigbagy,postřikovače a dezinfekční prostředky.
Ty poliši jinak sedí nebo cvičí,plat jim jde stejně.
Něco málo o nákazách vím a tak,když čtu některé příspěvky na fórech,jímá mne děs a ztrácím poslední iluze o českém myslivci.

Autor: Radek Chadim | 23.12.2017 13:32
Pánové, asi zapomínáte na pár drobností: 1) že ti policisté tam byli v zaměstnání - pracovali 4 noci v týdnu, když něco ulovili, nemuseli se postarat o úlovek, takže z šichty hupky dupky rovnou do postele, 2) měli k tomu vyjimečně dobré podmínky, protože předtím než tam vtrhla nebeská policejní jízda tak myslivci toho víc v té nakažené oblasti nemohli než mohli, 3) a etika lovu zvěře jím nic neříká (dělají to efektivně, tak se nelze divit, ale je to fakt), a o zákonnosti celého podniku lze podle mého sáhodlouze diskutovat. A za tři měsíce tedy 16 nocí za měsíc, 48 za tři měsíce, v 15 lidech, při cenně práce policisty 1700 za šichtu to daňové poplatníky stálo milión a čtvrt. Myslivec musel policisty zavést na místo, když se něco ulovilo ráno lítat kolem likvidace úlovku, pak normální člověk taky chodí přes den do hokny, aby si vydělal na chleba, a večer zase s policistem... z odškodného od státu nemusel vidět ani ň a zvěřinu si koupit v jiném MS, kde to nemusí likvidovat v kafilérce. A to vše ještě podporováno medíi, že zbývá ulovit posledních 20 kusů v oblasti (a dalších několik stovek v okolí :-), co do té oblasti začnou chodit z venčí, na začátku jich mělo být v červené oblasti tak jen 200stě celkem), tím se zabrání šíření moru. Takže když chcete něco porovnávat, tak porovnávejte porovnatelné, pak z toho ti chudáci myslivci nevyjdou úplně špatně :-).

Autor: Karel Zvářal | 23.12.2017 10:11
Tři týdny nebyla v mediích zmínka, až dnes je článek, že ostřelovači mají již 141 prasat, přičemž v zóně zbývá asi 20 kusů. Do konce roku jim dají pokoj... Myslivci prý budou v odstřelu pokračovat... Spíše než Jurečkův pomníček je to Ramo vizitka místních myslivců, kterých jakoby se likvidace AMP netýkala, hlavní slovo měli profíci-)
Jelikož na vstup Riciho nikdo nereagoval, musím ho pochválit za trefná slova. Tady už nejde o PRÁVO myslivosti, ale POVINNOST rychle konat. Vypadá to tak, že co nejde do mražáku, to se nás netýká(?), ani s finanční motivací-( Pachový ohradník dali na sloupky, donedávna byly kelímky po zemi, tak doufejme, že ven už by z té hrstky se nemělo ven nic dostat. Když se z těch mnoha set žádný neurval, tak poslední kusy snad už zůstanou ve vyčištěném lese a v průběhu ledna i na ně dojde.

Autor: Ramo | 18.12.2017 18:12
Možná si tím Jurečka chce postavit \\\"pomníček\\\" ve smyslu - \\\"Ministr Jurečka vymýtil AMP v ČR\" !! :-) Ale dost politiky je mi stejně u pr.ele... Ta politika :-)
Kéž by měl pravdu a bylo to tak jednoduché...

Autor: palkopal | 14.12.2017 13:51
Ale on přece říká, že právě to nebude jednoduché. Proto ten smích nechápu.

Autor: Nováček Jiří | 13.12.2017 21:04
Palko jenom tomu jak je to podle exministra Jurečky jednoduché... zbývá ulovit několik desítek posledních kusů a pak celé zasažené území pečlivě prohlédnout, aby byla nalezena například všechna uhynulá zvířata...

Autor: rici czech | 13.12.2017 18:45
No já se spíš směji,jak situaci promptně vyřešili policejní odstřelovači.Protože ,když se té ůlohy vyčištění shostili myslivci,nevozilo se na likvidaci nic většího než sele,popřípadě slabý lončák,...toto opravdu k \"vyčištění\" postižené oblasti nevedlo k ničemu,pouze k větší ostražitosti dospělých vodících kusů v tlupách.Hoši ostřílení to brali právě naopak a výsledek je i vidět.A proto říkám ,jako myslivci kteří mají právo redukce a hospodaření se zvěří jsme tak nějak selhali!
A přijde doba ,kdy tito ostřílení hoši budou zasahovat i jinde,viz. přemnožená sika,uměle a cíleně namnožená černá v některých lokalitách v republice.Já tomu začínám věřit ,že to tak v budoucnu může dopadnout.

Autor: Radek Chadim | 13.12.2017 14:56
Že by to bylo tak jednoduché? :-) Divočáci do té nakažené zóny nejen přicházejí, ale zase z ní i odcházejí ven, takže nerozšíření nákazy, se kterým se počítat nedá, bude spíše dílem náhody, než-li lidským, no uvidíme.

Autor: palkopal | 13.12.2017 12:32
Čemu?

Autor: Nováček Jiří | 12.12.2017 16:27
Česká republika, kde na Zlínsku stále vybíjejí divoká prasata, je podle Jurečky v Evropě svým způsobem unikát, protože nákazu dokázala omezit na relativně malé území. Na Zlínsku podle něj zbývá ulovit několik desítek posledních kusů a pak celé zasažené území pečlivě prohlédnout, aby byla nalezena například všechna uhynulá zvířata a nákaza se tak už nemohla šířit dál. Pokud se po dva roky choroba v Česku nevyskytne, může být ČR opět označena za zemi, kde se africký mor nevyskytuje.
Tak jsem se trochu zasmál...

Autor: Fido z Řáholce | 27.11.2017 10:42
K2C3, originál jsem Ti poslal na mail.

Autor: K2C3 | 27.11.2017 10:26
Fido já si to přečtu rád, ale s úsměvem. Z Tvého původního příspěvku není znát, co je kopie z mailu a co je dopsáno od Tebe. Osobně jsem posledních pár vět pochopil jako Tvůj komentář.

Autor: Fido z Řáholce | 27.11.2017 09:20
K2C3. Jen jsem přeposlal mail. Pokud se ti to nelíbí, tak to nečti. Já pro drby do hospody nechodím.

Autor: K2C3 | 27.11.2017 08:50
Fido místo neustálého konspirování sepiš trestní oznámení na neznámého pachatele, tím tomu pomůžeš víc.
Kdo měl doma prase, tak ví, že se zabijačka dělá právě v tomto čase, aby na Nový rok byly šunky. Takže dle mého názoru veterináři dali lidem dost času se na to připravit a kdo má doma jedno dvě prasata, tak o nic nepřijde.
Jinak souhlas, že je vybíjení chovů zbytečné jak u chřipky, tak u AMP, ale to tlacháním zde na fóru nezmění nikdo ...

Autor: Karel Zvářal | 27.11.2017 08:20
Fido, toto se ve Zlíně probírá od srpna, je to jedna z možností, a vcelku pravděpodobná. Nikdy jsem tuto cestu kategoricky neodmítal (viz. 30.6. 15,26). Jen na příkladu Pobaltí, kde v r. 2014 se to rozneslo, ukazuji rychlost šíření. Loni to ještě na Ukrajině a v Rumunsku něbolo - a terazky hej! To jsou též ohromné vzdálenosti (stovky kilometrů!-), leč virus je tam. Proto nabádám k intenzivnímu lovu, protože je jen otázkou času, kdy to doputuje do ČR \"přirozenou\" cestou.

A je potom zázrak, jestliže to údajně rozházel po hřišti, že se to nedostalo za 490-ku, která ho vlastně ohraničuje. V minulosti ji prasata normálně přecházela, ale všechny dosavadní nálezy jsou soustředěny na poměrně malé ploše východně od ní. Tady nemohu použít jiné sousloví, než \"štěstí v neštěstí\". Aspoň to Středisko vrcholového sportu-) vytrénovalo v rychlosti opatření, protože při tom prvním zůstali zkoprnělí úžasem dva měsíce... A ta likvidace domácích chovů je jen jakási úlitba, že \"se něco děje\". Nejen podle mě naprosto nelogická věc (žádný pašík neuhynul!-). A souhlasím i s tou ptačí chřipkou. Chovy likvidují naprosto zbytečně. Ty jsou vlastně na principu karantény (izolované), kam by by patogen neměl proniknout... Tak to dopadá, když dáš Úředníkovi moc:-)

Autor: Fido z Řáholce | 26.11.2017 19:18
Dnes jsem dostal tento mail. Úsudek ať si udělá každý sám.
\"Ale prrrrr... Tak jsem se bavil s jedním myslivcem.\"Štěpáne, co si myslíš o tom Africkém moru? A porážíte u nás ty prasata?\"... On na to.
\"Milane, vůbec. Nepatříme do té zóny. Ano mohli bychom, ale proč? A víš jak to vlastně je? Jeden kokot, co má zde na Zlínsku hodně milionů, vlastní v té zóně golfové hřiště. A ty prasata se kolem přemnožily a hřiště mu dost poničily. A toho kreténa nenapadlo nic jiného, než si domluvit nějaké známé z chemického ústavu, který ten vir (nevím kde sebral) dotáhnul.Napustili tím potravu, hodili to kolem hřiště a měli po starostech.
Dokud teda to nezačalo kapat po desítkách. Ale všiml sis Mildo, že více jak dva měsíce nic nenašli? Žádné nemocné?..\"... Je dávno po tom. Teď už jenom musí počkat, až to přejde. A tohle nařízení je absolutně bokem. Nesmyslné. Ignoroval bych ho. ps.
Dotyčný co mi tohle řekl, dělá více jak 40let myslivce
a má dost dobré kontakty. A nemám důvod nevěřit. Nebudu psát-jedna bába povídala. (ověřte si, který miliardář drží někoho pod krkem na kraji).\" Tak se to dělá. Nejprve se z ničeho nic objeví jakási vysoce nakažlivá a nebezpečná nemoc, je jedno jestli ptáků, drůbeže, prasat, skotu, ...pak se musí všechno zlikvidovat-hlavně domácí chovy..... a \"kdosi\" má pěkně umetenou cestičku, volné pole působnosti.Mně tohle vybíjení přijde trochu přitažené za vlasy. To prase z chlíva nikam neuteče. A ještě horší to je s ptačí chřipkou. Všem vymlátí slepice na dvorku, ale venku létají tisíce vrabců, hrdliček, kosáků, sýkorek a dalšího ptactva. Volně se šíří krajinou a ty se vybíjet nemusí. Nebo tedy dostaneme vzduchovky a vyčistíme vzdušný prostor nad ČR.
Je s podivem, jak se tahle nákaza dostala skokem do vnitrozemí.
Nevyhrožoval náhodou lihový boss Březina odvetou za zrytý green odvetou? Nevěřím tomu, že to sem někdo uměle nedotáhl.
Otázka : Není to práce pro rozvědku, aby zjistila, proč je na Zlínsku nákaza, když nikde v širém okolí není?, jak podivné!

Autor: Fido z Řáholce | 22.11.2017 18:40
Mě kolegové stále chybí pojmenování cesty, jak se AMP dostal právě na Zlínsko. Možná se to někomu bude zdát nicotné, ale já nevěřím tomu, že jak píše Karel, se nějakým skokem, podobným Bivojovi dostal AMP na Zlínsko. Pokud se tam AMP dostal přičiněním někoho a motiv takového jednání může být široký, tak nikde není nepředstavitelné objevení AMP i v jiné oblasti ČR. Stejně tak jen je naivní se domnívat, že koncem ledna bude vymalováno. Pokud i nadále bude spoléháno na individuálním odlovu, tak k totálnímu útlumu černé v ohnisku nákazy nedojde.

Autor: Karel Zvářal | 22.11.2017 17:34
Radku, když se nákaza neroztáhla v době, když tam byl obrovský přetlak, v červenci a srpnu se tam normálně chodilo, než se konečně rozhoupali rozmístit cedule a zónu uzavřít, tak za současných několik desítek kusů už to vidím opravdu optimisticky. Ale stále bych byl pro naháňky, protože jsou místa, kde je jim dobře a kam ani ostřelovači, ani myslivci nedosáhnou. Kolik z toho zbytku jsou potenciální šiřitelé, to asi nikdo neví. A na nově příchozí nevěřím, byť ta možnost je zejména z jižní strany, kde jsou jen pacháče. Měli by tedy zejména tam to ohlídat, ale hustota prasat jižněji od červené nikdy nebyla vysoká, sotva čtvrtinová. Tak uvidíme, ale ostřelovači jsou úspěšní, i do klecí se daří odchytávat, pro mě je to důvod jednoznačně k optimismu. Sice na startu hrubě zaspali (nikdo to nečekal), ale jak pravíš, hejtman má asi nahoře známé-)))

Autor: Radek Chadim | 22.11.2017 16:52
Karle, seš opravdu velkej optimista. Mám pocit, že na začátku odhadovali v nakaženém čtyřúhelníků počet kusů na 200, což už je o dost méně, než bylo uloveno a nalezeno. A podle mých zpráv je tam divočáků pořád dost, navíc s dalšími úlovky budou stále více opatrnější, takže konec ještě úplně v dohlednu není, a to ještě za předpokladu, že do nesklizených polí se nebudou z okolí natahovat další žrouti :-). S žádnou nákazou to není legrace, a když se ten mor nerozšíří, tak to bude spíše zázrak zhůry, než-li přičiněním člověka.

Autor: Karel Zvářal | 22.11.2017 16:02
Musím uznat, že policejní ostřelovači si vedou nadmíru zdatně, když už mají uloveno za měsíc 80 prasat. Celkem se ulovilo 269 kusů, dalších 79 do klecí, úžasné! U 147 ze 196 nalezených uhynulých byl mor prokázán. Pokud bude lov v červené zóně tímto tempem pokračovat, tak do konce ledna to můžou zmáknout i bez problematických naháněk. Pokud se dosud daří mor držet za el. a pachovým ohradníkem, je velká pravděpodobnost, že by se ven neměl dostat. Což by byl ohromný úspěch!

Autor: Radek Chadim | 22.11.2017 10:59
Úmyslně/neúmyslně, když vidíte, jak funguje veterinární správa u nás, tak by mě zajímalo, jak funguje v Rumunsku, Ukrajině, ale taky třeba v Rusku nebo Bělorusku, třeba to tam mají propracovanější a lepší, ale třeba taky ne, nemoc se tam klidně šíří nahoru dolu, zleva doprava, nikdo z toho nedělá paniku jak tady, a tak se o tom prd ví. A lidi jsou nezodpvědný hovada, vyhodí v lese kde co, od pochcípanejch králíku až po pneumatiky, takže nějakej převoz nějakého nakaženého masa přes půl Evropy a vyhození někde v luzích a hájích na zlínsku není nic nepředstavitelného.

Autor: Karel Zvářal | 22.11.2017 08:08
Stejně, jako se dostal ze severu stovky kilometrů na Ukrajinu a posléze do Rumunska. Úmyslné zavlečení nelze samozřejmě vyloučit, ale uvědom si milý Tomio, co dělá AFRICKÝ mor na severu Evropy! I tam se dostal úmyslně??? A na spoustu dalších míst? Konspirační teorie jsou někdy fajn (zajímavé), ale ten mor se přibližuje několik let, a zdá se, že v Česku Švejkovo \"To chce klid\" je víc než doma:-)

Autor: Tomio | 22.11.2017 08:02
Jo Karle, teď ještě tu o budulínkovi, o tom, jak se vir dostal z rumunska do čr skokově...

Mor tu měl být podle některých v srpnu, ale jen a´t je aspoň se myslivost proředí lidsky, těch hromadářů a vojáčků s nočním viděním ubyde.

Autor: Karel Zvářal | 22.11.2017 07:52
Kdo trochu sleduje situaci, ví, že je i na Ukrajině a dokonce v Rumunsku, kde převažují \"domácí\" chovy. Ale tam domácí=polodivoký, ne-li spíše divoký (mangalica). A jsou to nálezy vzdálené rovněž stovky kilometrů od severněji zasaženého území (Pobaltí, SV Polska). Takže jestli si někdo myslel, že u Zlína to byl něčí zlý úmysl, tak ten mor má přirozenou schopnost šířit se skokově. Je dobře, že se u nás dosti intenzivně loví, byť někteří pantátové to bagatelizují a nabádají \"k zdravému rozumu\". Čím víc se populace naředí, tím méně kusů budou vozit do kafilerie. Mor se pomulu blíží, a kdo si myslí, že se zastaví u Těšína, bude nemile překvapen.

Autor: Fesoj | 22.11.2017 05:21
Dva divočáci uhynulí na AMP byli nalezeni u Varšavy, cca 100 km od nejbližšího ohniska výskytu. No poiěš koště, to je radosti hned po ránu !

Autor: Karel Zvářal | 18.11.2017 14:20
Tak poslední týden vyšli ostřelovači naprázdno, byť předtím za necelý měsíc ulovili šedesát kusů. Prasata jsou všude, zejména v místech, kam nelze do blízkosti dojet, kde mají absolutní klid. Podle všeho k naháňkám nedojde, dost dobře nechápu, proč se jich tak bojí. Tím by se zadělalo na vleklý problém a mor jen tak brzo nezmizí. Ta místa (červená zóna) jsou dobře prostorově oddělená, jsem přesvědčen, že při rozumně vedených naháňkách by k žádným \"útěkům za hranice\" nedocházelo. Je to jen zbytečný strach a alibismus.

Autor: Fido z Řáholce | 25.09.2017 20:03
To může vymyslet naprostý diletant. Když jsem psal o celonárodní akci myslivců, tak jsem byl nepochopen. Proč již od počátku se nesešlo pár set myslivců a několik desítek osob, zajišťující odvoz a likvidaci odlovené černé v ohraničeném prostoru, který má jak píší cca 500ha. Nyní, jakoby neschopností myslivců budou smět AMP nakažená prasata (jak to poznají) střílet policajti. Tak co na to pánové z ČMMJ, ing. Ježek, Forejtek, Janota. Kdo pak těm policajtům vydá povolenky k lovu, kdo je bude školit asi SVS!!! Dostanou prý z Vlašimi i speciální náboje. Proboha, zastavte už ty nesmyslné kroky ze strany SVS a dejte volnou roku místním myslivců a jednotlivým OMS. Jen oni znalí místních podmínek mohou mít úspěch, řešit a vyřešit problém AMP v oblasti. Už to trvá nějak dlouho a informací poskrovnu.

Autor: Břéťa Ambrož | 25.09.2017 16:25
Čekám, co lze ještě vymyslet a nestačím se divit....
http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_do-boje-s-africkym-morem-prasat-se.html

Autor: Karel Zvářal | 23.08.2017 18:41
Ta cena by mi ani tak nevadila, jako spíše plané naděje, které ke klecím upínají. Kdyby se chytla s prvními i bachyně, je šance zbylá selata v dalších dnech pochytat. Jestli ne, vícekrát tam tlupu nepřivede, navíc když mají nechaná pole s pšenicí a kuku, za které dal Kraj mnohonásobek ceny klecí. Budu netrpělivě očekávat lovecké úspěchy:-)

Jen jsem odbočil z asfaltky, už jsem měl nad hlavou dron. Byl buďto malý, nebo hodně vysoko, protože jsem ho slyšel bzučet skoro 10 minut, ale neviděl. Jestli je to v rámci akce, kde se platí tučné výkupné:-), nebo náhodou nějaký amatér... V nivě, kde před měsícem ryly 2-3 tlupy, jsou teď nejspíše jednotlivé kusy (slabě poryté) a bachny odvedly tlupy severnějc, tam mají nechaný vydatný žír. Jako by se to už proselektovalo a chytrá prasátka vědí, že padliny a mátohy jsou e e:-)

Autor: Nováček Jiří | 22.08.2017 18:38
Njn ty na Zlínsku jsou ale větší.http://www.silvarium.cz/zpravy-z-oboru-myslivost/kdyz-se-prase-otoci-klec-se-uzavre-zlinsky-denik

Autor: Nováček Jiří | 22.08.2017 18:21
http://www.odchytoveklece.cz/ nevím třeba tady jsou levnější...

Autor: Krejčí Karel | 22.08.2017 17:58
Rychlý,ale předražený prodej a výroba o 70% na rychlou likvidaci vzniklé situace.

Autor: Radek Chadim | 22.08.2017 10:35
Včera jsem se díval na TV a bylo tam, že budou instalovat odchytové klece, a že jedna bude stát 50000,-, svařená z lešenářských trubek a obalená takovým tím silným železným oplocením. Můžete mě říci, co na tom stojí těch padesát tisíc? :-).

Autor: Radek Chadim | 08.08.2017 11:27
Letos u nás nalezeny dva uhynulé kusy, oba negativní na mor, jeden patrně pozitivní na setkání se špatným střelcem. Uloveno bych řekl tak kolem dvaceti kusů, 2 uhýny, jednou tolik uhyne tak skrytě, aby na ně člověk nenarazil, takže 4 úhyny celkem, a jsme vysoko nad statistikou ze Zlínského kraje/okresu, kde se nalovilo 1300 divočáků a negativních na mor je kolem 55 úhynů. Hold statistika nic moc nevyjadřuje, ale alespoň některým otevře oči. Je zajímavé, kolik myslivců nevěří, že i divočáci hynou, ano hynou, sice jsou obecně odolnější, na druhou stranu žijí v tlupách, a když už je něco kosí, tak to nezřídkakdy postihne velkou část nebo i celou tlupu.
Když jsem měl prvního Yorina a chodili jsme každý den půl dne revírem, tak jsem našel těch úhynů několik za rok, protože on musel všechno vyčuchat a prověřit, jinak nešel dál.

Autor: Jan Rys | 08.08.2017 08:58
To Palkopal: Jistě, přímo ohniskem. Na mapce je sice ohnisko ohraničené státní hranici, ale prasata státní hranice nezastaví. Veškerá opatření na české straně budou zbytečná, pokud něco neudělají i sousedé.

Autor: Ellhenicky | 08.08.2017 01:05
Slyšeli jste jaké \"kvantum\" prasat bylo uloveno ve Zlínském kraji od vyhlášení války černé? To nestojí ani za řeč. Ale lidi tam nechodí na houby, ale hledat mrtvá prasata. Ta ty peníze, kdo by to nedělal. Střílím skoro 40 let, v lese jsem poměrně často, ale za tu dobu jsem našel dva kusy černé, které byly postřelené a nedohledané včas. Tak mne zaráží počet kusů, které se našly a nebyly pozitivní.

Autor: Jaroslav Tatalák | 07.08.2017 23:03
Žádná. Pronajaté honitby nestřílejí k vůli zvýšeným nákladům na lov černé, povolenkáři vracejí povolenky.

Autor: palkopal | 07.08.2017 13:17
Přímo ohniskem?
https://www.svscr.cz/amp-mapy/

Autor: Jan Rys | 07.08.2017 12:27
Nevíte někdo, jaká je situace v slovenském příhraničí? Státní hranice vede přímo ohniskem výskytu moru.

Autor: Fesoj | 01.08.2017 16:23
A budu-li to vidět ještě černěji, tak to dopadne podle scénáře ing. Pokorného v poslední Myslivosti na str. 83 - když bude noční vidění a nebude černá, ve zvýšené míře dojde k nočnímu lovu vysoké, daňčí, mufloní i srnčí zvěře... Chtěl bych nemít pravdu !

Autor: Radek Chadim | 01.08.2017 10:51
On tento postup nebude dlouho trvat, protože teď si prostý myslivecký lid rád zastřílí, a to i na bachyně, za rok zjistí, že si nakoupil nočáky a nemá moc co po nocích lovit, haló kolem AMP se zase uklidní, a pak opětovně se budou chránit bachyně, množit divočáci a vrátí se vše do starých špatných kolejí :-).

Autor: Ellhenicky | 01.08.2017 08:53
Odstřel všeho černého, co vystrčí hlavu se začíná projevovat. Jako první odstřelená bachyně a během týdne pět selat do 15 kg přejeto na silnicích v okruhu 2 km. Je to povolené, ale ...

Autor: Karel Zvářal | 28.07.2017 18:25
Proč to provést jednoduše, když to můžem dělat složitě, že? V noci dronem s termovizí zjistit pohyb tlup v obilí, myslím, že by zachytil i nějaký ten kus přes koruny stromů, no a ráno jít do akce. Ale jak psali jinde, je humánnější (\"etičtější\") nechat rytíře uhynout přirozenou smrtí:-))) A pravda, volby se blíží, Josef si vykáže nějaký přesčas při reportáži z nočního hlídání plotu. Aspoň se má národ čím bavit...

Autor: Vít Pátek | 28.07.2017 18:10
... a hlavně se blíží volby. Úředníci by se možná ani do té práce navíc nehrnuli, o těch silových složkách nemluvě, ale pro politiky je to ideální příležitost k dlouhodobému zviditelňování za veřejné peníze (a navrch to nejspíš nebude spadat pod limitované a kontrolované volební náklady... :-(

Autor: Karel Zvářal | 28.07.2017 17:55
Jo, teď jsem koukal na čt 24, chystají to. Ale musejí počítat s tím, že pokud nechali v místě úrodu, ta bude lákat prasata z okolí (Hostýnky, Fryštacko), která budou zatahovat do \"uvolněného\" území. Po pár dnech potom mohou migrovat zpět. Takže to vidím jako problémové opatření, opravdu bych to řešil kulovnicí v co nejkratším čase. To nejsou myši, které jsou přes den zalezlé. S dobře ovladatelnými psy najdou zbývající tlupy/kusy bez problémů. Ale asi šiml potřebuje řechtat a zásobovat masmedia \"dramatickou\" situací.

Autor: Vít Pátek | 28.07.2017 17:40
Myslím, že jsem to reprodukoval dosti věrně. Pak ještě doplnili, že zvažují i zákaz vstupu pro lidi. Termín asi nepoužili správný, nejspíš to bude \"stav nebezpečí\" - kraj může na měsíc, pak už musí prodloužit vláda.

Autor: Karel Zvářal | 28.07.2017 16:56
To jestli řekl, tak to mi už přijde trochu přitažené. Instalace oplocení bude nákladná, zajištění absolutní nepropustnosti pochybné (rokliny, zástavba). Třeba v Příluku procházejí prasata ohradníkem pro koně (podlézají), z případné šlupky Cerberusem si rytíři asi mnoho nedělají:-)
To už spíše několik meganaháněk (iks MS+složky), v tyto dny jsou \"vepři\" (to mám z TV, heč!) kolem potoků, takže by bylo celkem snazší a rychlejší je \"zpacifikovat\". Pro mnohé asi opět neetické, mně to přijde jako nejrychlejší řešení. Zbývající tlupy se budou v místě držet dlouho, protože a-mor už stavy dosti snížil a potravní konkurence tak značně oslabila. Ale mají to v rukách odborníci, necháme to tedy na nich:-)

Autor: Vít Pátek | 28.07.2017 16:20
Před 15 min.: Jurečka požádal Čunka, aby kraj vyhlásil výjimečný stav, měl by být vyhlášen v pondělí. Prý kvůli lepší ochraně ohniska - chtějí postavit kolem dokola elektrický ohradník a udržovat ho v provozu za použití silových složek (policie, armáda-?).

Autor: strejda zajíc | 28.07.2017 13:11
A taky tisícovka nálezného dělá patrně svoje....

Autor: Radek Chadim | 28.07.2017 12:31
Tomáši, vím, že je to marné myslivcům vysvětlovat, že černá zvěř hyne v přírodě jako každá jiná, ale musím prohlásit, že černá zvěř přirozeně hyne v přírodě stejně, jako každá jiná zvěř :-). Včera se u nás taky našel úhyn, lépe řečeno sele přišlo uhynout k jedné samotě, ale na mor bych teda nesázel, ale ouřadování s tím bude nemalé :-). Spíše se ztratilo, což malá selata do 15 kil poměrně hodně stresuje, navíc letos je lišek jak nasetejch, tak bych se ani nedivil, kdyby se o ně nějaké pokoušelo, auta jezdí taky všude a čím dál víc, zemědělci sečou obiloviny a řepku, takže může být sražené strojem, dále pak otravy z různých vod, postřiků a jinejch hajzlů, různé jiné nemoci a další predátoři... a nevím co ještě, tak čemu se pořád všichni diví, že je třetina úhynů nemorových. Tohle všechno spíše přivadí k myšlence, že když se odloví 160 tisíc, tak uhyne dalších 40 tisíc divočáků, takže ty početní stavy vyplývající z počtu úlovků jsou ještě o dost jinde, než je nejoptimističtější odhad počtu divočáků.

Autor: Karel Zvářal | 28.07.2017 12:21
Těch důvodů může být celá řada, počínajíc přirozenou mortalitou stresovaných bezprizorních selat, nebo nemocí, které nejsou aktuálně vyšetřovány. Počítat stavy prasat toliko podle ulovených kusů může snad jen neznalý optimista:-)

Ještě k té \"záhadě\", proč zrovna na Zlínsku. Doporučuji k nahlédnutí SM 7/2017. Na Ukrajině v r. 16 mor nebyl!, v letošním již asi na deseti místech!!, přičemž převaha zjištění v domácích!!-(( chovech. Ten u maďarských hranic je asi 500 km od severního nálezu, tedy určitě ne přenos přímým kontaktem, ale opět vektorově (doprava aj.). To je asi stejná vzdálenost, jako ze zasažených oblastí Polska k nám. Bělorusko a Rusko nejsou statisticky podchyceny, což je další možný zdroj vektorové nákazy.

Autor: Tomáš ČENĚK | 28.07.2017 08:15
Při pohledu na statistiku SVS si říkám, na co za měsíc uhynulo ve Zlínském kraji těch negativních 33 divočáků, třetina nálezů? Že by následky dopravy? Špatně dohledané kusy by to být neměly, však se tam neloví.

Autor: Karel Zvářal | 27.07.2017 07:57
http://www.seznam.cz/r/https%253A%252F%252Fvideo.aktualne.cz%252Fdvtv%252Fnedisciplinovanych-myslivcu-je-hodne-jsou-nebezpecnejsi-nez%252Fr%257E665d601e720d11e793d0002590604f2e%252F/8ekpDmjItaqN4Aewmyyy2A?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Autor: Karel Zvářal | 26.07.2017 10:11
http://tn.nova.cz/clanek/africky-mor-prasat-stale-postupuje.html... abychme viděli i za ten zaprděný dvoreček

Autor: figi | 25.07.2017 20:36
http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Vyjadreni-MZe-k-pravni-platnosti-MVO.aspx

Autor: Karel Zvářal | 22.07.2017 10:41
Fido, jsem přesvědčen, že předseda situace nezneužívá, jen \"diplomaticky\" mobilizuje. Konkrétní být nemůže, to by močil proti větru. Bylo by divné, kdyby za této situace mlčel a nechat působit rebely, kteří nehledě na vážnost situace, stále nabádají k zachování bahyní. O snižování stavů se píše už spousta let, trochu se to podařilo, ale do optima to má ještě hodně daleko. Ví se obecně, že lesáci si černou šetří, je to pro ně zdroj příjmů. Pro polní honitby je to často noční můra, kde odlov nemůže náhrady škod kompenzovat. Bohužel, taková je dnešní realita, \"jeden hot a druhý čehý\". Ale myslím si, že se to rozběhlo celkem dobře, skoro tři tisíce v sousedních okresech od výzvy je slušný výkon. Zatím se a-mor drží \"doma\", tak doufejme, že to tak zůstane, a ani chuť se stavy výrazně pohnout nepomine.

Autor: Fido z Řáholce | 22.07.2017 08:36
Karle, ing.Janota již poněkolikáté mobilizuje myslivce. Četl jsem několik jeho vystoupení. Já to vidím trochu jinak, tak jak se dnes provádí, realizuje a kontroluje myslivost neodpovídá současné době. Chce to radikální změnu fungování naší myslivosti. Ale o tom nechci psát.
Mě stále více irituje přemnožená černá zvěř, jakoby za vším stáli je myslivci. Kde je černá přemnožena, proč někdo neuvede, jako v případě AMP lokality s přemnoženou černou zvěří. Proč se tam přemnožila, proč tam MZe nevyhlásí mimořádná opatření jako v případě AMP. Kdo za přemnožená prasata v té oblast nese vinu. Jen myslivci. Já jak jsem psal normovanou černou nemám a lovím ji hodně zejména na vnadištích, kterým mám v honitbě cca 15. A sousední honitby, šetří si černou, každý myslivec 1 kus za rok. Další soused-podnikatel dělá naháňky, kdo střelí bachyňku a většího kňourka, vyžene ho z účasti. Pokud nebudou všichni uživatelé a vlastní honiteb zajedno v odlovu a pokud velkopěstitelé nebudou ochotni myslivcům vycházet vstřc, tak ke snížení stavu černé nedojde. Mě dělají problémy ta pole s lány řepky, kukuřice a jiných plodin. Prostě černá je tam zabarikádována a ven chodí jen za úplné tmy. Odlov je otázka náhody, škody velké.
K těm bachyním. Taky jsem to zkoušel a před cca 2 lety na popud vlastníka vlastníků HP a kdy mě bylo vyhrožováno úhradou statisícových škod, sáhl do bachyní. Odloveno 18 kusů ve váze mezi 60-90 kg. Slyšel jsem že další roky prasata nebudou. Realita je taková, že to mělo vliv jen na dvě věci, další rok nebyli lončáci o váze mez 30-40g ale lončáci mezi 15-25 kg. Odloveno 85 kusů v této váze a jen 6 kusů mezi 30-40 kg. Do chrutí pak chodily bachyňky o váze 45 kg. Před měsícem (15 června) odlovil jeden host bachyňku, 48 kg, myslel že je to kňourek, která měla v sobě 3 selátka! Proto nyní nechci lovit bachyně, ale jen selata, lončáky a kňoury. Taky se mě stalo jak jsem psal, že byla odlovena bachyňka, údajně bez selátek a za pár dnů jsme našli v místech uhynulá selata. To se stalo před pár dny. Z AMP mám obavu, byť jsem na druhém konci republiky. Ale ke snižování stavu černé si myslím není třeba zneužívat AMP, jak jak se to ve vystoupení ing.Janoty jeví.

Autor: Václav Pašek | 22.07.2017 08:02
https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=444130&sId=&mId=

Autor: Karel Zvářal | 21.07.2017 19:05
Nevím, mně ta výzva přišla na místě a správně napsaná. Není tam teď hned včil honem! Kdyby se to stalo v oblasti s intenzivním lovem... když se kácí les...(žerepes). Jinak to bude záležitost především podzimu a zimy, kdy se stavy podaří radikálně snížit. A s tou kritikou AK souhlas, když se letos nerozhýbou, tak už nevím kdy.

Autor: Fido z Řáholce | 21.07.2017 17:23
Dnes jsem si na webu \"Myslivost-Home\" přečetl apel předsedy ČMMJ ing. Janoty, adresovaný nám myslivců. Máme zodpovědně přistupovat k odlovu přemnožené černé zvěře a lovit hlavně bachyně. Reagoval jsem na toto jeho vystoupení, ale bohužel můj vstup, nevím pro,č byl zablokován. Proto mi dovolte Vás s moji reakcí seznámit.
Pane předsedo, už 14 dnů jsme v honitbě, kde černou zvěř nemáme normovanou, ale přesto lovíme 150-200 kusů ročně, o prase nezavadili. Proč? Nekonečné lány řepky, kukuřice, slunečnice, žita, pšenice, atd. Černou z toho důvodu můžeme lovit jen zjara a pak na podzim, resp. v zimě. Ale jen myslivci jsou viní za přemnožená prasata. Už proboha té kritiky nechte, zvedněte zadek a řekněte těm \"bafuňářům\" v AK, ať také ti velkopěstitelé, kteří mimochodem úrodu vyváží do zahraničí, také pro myslivce a možnost lovit i v době zrání polních kultur něco udělali. Je to už trapné. Už ve mě \"bouchly saze\", to už se opravdu nedá číst bez odezvy. A lovit bachyně? Co s těmi selaty. Před 2 dny jsme našli uhynulá selata od bachyně, která zřejmě metala někdy v červnu a byla ulovena. Raději jsme je zakopali, než dělat kolem toho humbuk. Ale tak to prostě nejde dělat. Lovit bachyně ano, ale na podzim a v zimě, až si selata dají zužitkovat a nebudou hynout jako neschopná se bez „mámy“ uživit. To je můj názor.

Autor: figi | 20.07.2017 14:40
http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Nove-aktualizovana-narizeni-SVS.aspx

Autor: Radek Chadim | 20.07.2017 14:37
To jsem rád, že přikrmuju holuby, sojky, jezevce, zajíčky, bažanty, to víte, je po žních :-).

Autor: strejda zajíc | 20.07.2017 12:03
Na SVS si klikněte na čuníka a je to dole pod výsledky vyšetření:Změna nařízení SVS ze dne 18.7.2017

Autor: Radek Chadim | 20.07.2017 11:16
Kde je to o tom údajném zákazu vnadění? Hledal jsem to na stránkách SVS a nic jsem nenašel, navíc zemědělci to stihli tak akorát, žně se rozjeli, tak to stejně na vnadiště moc chodit nebude :-).

Autor: Fido z Řáholce | 20.07.2017 08:39
Ale vnadění nikoliv!

Autor: strejda zajíc | 20.07.2017 08:37
Každý den jsou aktuality na svscr.cz,plus všechna vydaná nařízení.
Dnes jsenm zavítal na M-L a po přečtení diskuze na téma AMP jsem pochopil,že je vše ztraceno!Začnu intenzivně tlumit divočáky,tedy poté,co zlikviduji myslivce...:-)...:-(((

Autor: figi | 20.07.2017 05:26
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/veterinari-zakazali-prikrmovani-divocaku-v-cele-republice-vy/r~63a86df66c8a11e7bc2d0025900fea04/


https://www.svscr.cz/wp-content/uploads/2016/10/AMPwild.20170717.evropa.png

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.07.2017 09:43
Dosled by neměl probíhat na volno, ale na řemeni. Což si nedovedu představit, aby mě pes např. stavěl prase na řemeni v lese, v náletu....

Autor: Miroslav Kráčmar | 19.07.2017 08:44
Nařízení SVS...

V případě nevyhovujícího výsledku vyšetření (pozitivní průkaz viru nebo protilátek), bude kontaktována osoba
uvedená v objednávce laboratorního vyšetření a její povinností je předat tělo pozitivního prasete (je-li to stále
možné) asanačnímu podniku k bezpečné likvidaci. Spolu s tělem pozitivního prasete musí být k bezpečné
likvidaci předána i případná další těla ulovené zvěře, která přišla do styku s pozitivním prasetem nebo jeho
tělesnými tekutinami. Musí být přijata i další opatření k zamezení šíření viru kontaminovanými předměty

Jaký bude asi postup při kontaktu nakaženého divočáka se psem???

Autor: Tomáš Peroutka | 14.07.2017 23:22
Ano, je to přesně tak, jak je napsáno v předchozím příspěvku, tj. další soukromé subjekty čekají na příležitost, jak rozšířit podnikání o myslivost. A AMP bezesporu příležitostí je a velkou !Ceny honiteb a jejich pronájmů budou tlačeny kvůli vymizení černé směrem dolů a toho využijí právě ty soukromé subjekty. Problém je v tom, že jen málokdo bude mít na to, aby šáhl do vlastní kapsy a zaplatil ročně např.30.000 , protože ulovená černá, za kterou ty peníze byly, už nebude.No a pak příjde pan podnikatel, přeplatí dosavadního nájemce, honitbu si zazvěří, samozřejmě pro sebe a okruh svých známých včetně obchodních partnerů a je domyslivcováno vážení. Takových případů je už spousta a AMP to jen urychlí.
Nakolik je to dobře či špatně ukáže budoucnost, každopádně zvěř v honitbách bude, ale možnost aktivně vykonávat myslivost a lovit bude v budoucnu velmi výrazně omezena.Už nyní není vyjímkou, že jsou lidé, kteří si ze svého platí ročně částky okolo 100.000 Kč, aby vůbec mohli myslivost praktikovat.Já sám nejsem odpůrcem lidové myslivosti, znám spoustu výborných lidí z venkova a okolních sdružení, ale realita života je prostě taková, jaká je.

Autor: Pavel Černý | 14.07.2017 21:14
Rici, s první částí tvého příspěvku až po ...hurá na lišky... naprosto souhlasím.
S posledním odstavcem už ne. Vždycky a všude ve sdruženích totiž byli a jsou myslivci, kteří se snaží prasata lovit, co to jde (je pravda, že často jim neschopní závistivci otravují život), a noví se kvůli nějakému nařízení nevyčarují. Ale hlavní podíl na současném stavu mají zemědělci se svými lány řepky a kukuřice a pak lesočeši s čistě tržním pronájmem honiteb. Znám několik soukromých bohatých nájemců, které zajímají v podstatě jen parohy. Jezdit někam se vzorkem bránice a nedat potom nic na zeď, je odrazuje. Do mrazáku je pro ně ideální špičák. A kvůli lišce by si louku nezradili. Pro ně tedy myslivost bez černé opravdu nekončí. A další soukromé firmy čekají na příležitost rozšířit podnikání o myslivost.

Autor: rici czech | 14.07.2017 18:11
To povolení lovu z kombajnu ,...lidově řečeno smrdí průserem a nechtěl bych být špatným prorokem ,ale myslím že až začnou žniva ,tak budou přibývat zprávy o ůrazech při \"lovu\" divočáků,neboť s tímto povolením nedovoleného lovu budou využívat především ti co nebyli schopni ,nebo z lenosti černou nelovili.Nelíbí se mne to.
Nejvíce mne ovšem děsí vyjádření myslivců různě na forech ,že \"bez černé je konec myslivosti\".
Nevím, jsem poměrně mladý fík :-) ,ale pamatuji u nás dobu kdy ulovení divočáka byla vzácnost a slavilo se ještě týden po tom,a myslivost byla,byla možná klidnější,nebylo svárů a závisti, ukradených honiteb při přeplacení nájemného.Obyčejnému myslivci stačil k radosti ten ulovený srnec, v létě hřívnáč a s nedočkavostí se čekalo na obnovu v zimě a hurá na lišky.
Každopádně za stavy divočáků jaké v dnešní době jsou oni nemůžou,nemůžou za to ani zemědělci, může za ně především člověk který si říká myslivec,člověk který tento nárust podporoval bez ohledu na budoucí dopad.
Takže to že AMP začal ůřadovat je jen výsledek tohoto všeho.....

Autor: figi | 14.07.2017 16:53
http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=clanek&id=1078

Autor: Radek Chadim | 14.07.2017 15:24
To střílení z kombajnu se mi taky nelibí, na druhou stranu to 200 metrové pásmo, jak je teď v zákoně, nic neřeší a věc v danou chvílí více komplikuje než by jí prospívalo, takže v zákoně bych to natvrdo změnil bez 200 metrového pásma. Navíc to zcela nepostihuje realitu dnešní krajiny, kdy mnohdy nevidíte z jedné strany pole na druhou, tak proč v tom prostoru nelovit. Ale třeba to chápu špatně, třeba to není o bezpečnosti, jako nechat zvěři nějaký únikový prostor.

Autor: Tomáš Peroutka | 14.07.2017 13:28
Naprostý souhlas p. Zvářale. Já tuto problematiku vidím v širších aspektech,tj
zásadní vliv na to, co se tady pěstuje měla a má EU svými kvótami a systémem dotací. Následkem toho došlo: k prudkému nárustu monokultur řepky a kukuřice a potažmo také stavu černé, k erozi půdy a neschopnosti půdy zadržovat vodu,k likvidaci cukrovarů,k likvidaci velké částí domácí produkce masa, k nesoběstačnosti ČR zásobit své obyvytatelstvo potravinami z vlastní produkce, k závislosti na dovozu a v neposlední řadě k dovozu předražených nekvalitních potravin s negativními následky na zdraví populace (nárůst případů rakoviny, obezita, alergie, atd,atd.)Ve svém vlastním státě jsem se stali pohunky a děvečkami, kterým je panstvem z okolí předhazováno to, co panstvo nežere, protože samo dobře ví, že je to nekvalitní.

Autor: Karel Zvářal | 14.07.2017 12:47
Psal o tom Fido i Tomáš P.: když zemědělec za tichého přihlížení státu (MŽP, MZe) udělal z krajiny monokulturní pustinu, kde je prase prakticky neulovitelné, najde se řešení, které se mnohým líbit nebude. Svolají se chlapi k dosíkané řepce: bez nočáků, baterek... - za mne plusový bod. Aby zemědělec řval, že na lov *erou a vymáhal statisícové škody, tak mu tímto snad zacpou hubu. Vše je o úhlu pohledu.

Autor: Břéťa Ambrož | 14.07.2017 11:57
Já jen čekal, kdy a za jakých podmínek si \"lovci\" to střílení u řezaček a kombajnů uprosí... a hle, je to tady. Já tam být traktoristou nebo kombajnérem, začal bych se asi hodně bát... no uvidíme kdy o nějaké nehodě bude první reportáž v TV...

Autor: Karel Zvářal | 14.07.2017 11:00
S ponecháním úrody by to nebyl špatný nápad, žel, včera jste mohli vidět Kvasničku, jak stojí na čerstvém strništi, dnes dosíkají zbytky... Pozdě!-( A s těmi stroji: to by na hranicích museli sprchovat a dezinfikovat všechna auta, co míří z postižených oblastí. Takové zajeté sele, vmáčklé do vzorků pneumatik, je také jedna z možných cest šíření nákazy, třeba... Včera jsem prošel hranici honiteb, se závěry počkám ještě měsíc, pořád je to ve vývoji. Ale ta pšenka jim bude chybět, a tak se asi vydají na průzkumy:-(

Autor: Radek Chadim | 14.07.2017 10:39
Ale z televize Prima se dozvídám, že myslivci vyrazí do honiteb HNED zítra :-D, to je jako v pohádce Zítra zadarmo, dnes za peníze :-).

Autor: Radek Chadim | 14.07.2017 09:44
Překvapil, a to zcela vyjimečně pozitivně, pan ministr a jeho úřad, že poměrně rozumně a rychle k célé věci s SVS přistoupili a vymysleli alespoň něco trošku smysluplného, ačkoliv si stále myslím, že to nebude mít efekt. Nemalá část uživatelů honiteb se tomu jen zasměje, protože honitby, kde ten problém vzniká, tedy v lesních honitbách LČR, VLS a soukromých nezřídkakdy jednoho uživatele, to mají na háku - jestli si někdo myslí, že tito uživatelé budou platit ty prachy, co platí za honitbu, za od prasat prostou honitbu, když nákaza je ještě 20 km daleko :-), tak je to člověk mdlého rozumu. A tam, kde problém většinou nevzniká, ale kde jej hasí, tam loví všechno už pár let, a situaci to stejně neřeší, protože kapacita lesního prostředí je při tomto stylu hospodaření s divočáky takřka nevyčerpatelná.
Pánové, vyčítat něco zemědělcům nebo myslivcům nemá smysl. Obě skupiny se chovají, jak jim stát dovolí, a ten v dnešní anarchii dovolí vše, jen aby nemusel pak něco řešit. Problém tedy nenastává v řepce nebo kukuřici, ale v systému fungování toho všeho. Zemědělec pěstuje to, na čem vydělá, a tak, jak se mu to vyplatí, myslivec chová tak, aby z toho měl co největší pozitiva. Doufám, že se do mně palkopal zase pustí :-), ale tady je potřeba nastavit přísná pravidla a dohlížet na jejich dodržování ze strany státu.
Já myslím, že AMP k nám byl zavlečen nějakým krmivem pro dobytek nebo pro zvěř. Narozdíl od Tomáše vnadím po celý rok pár zrnek kukuřice a až teď kolem desátého července divočáci přestávají chodit, jinak když nějací jsou a nešije se do nich hlava nehlava furt, tak chodí naprosto pravidelně, i když je všude spousta žrádla. To že se to sem dostalo až teď, tak to je prostě náhoda, spíše bych to viděl tak, že dochází krmivo/vnadidlo a shání se, kde se dá, aby se nakrmily hladové krky, a dovoz z tramtárie je jednou z možností, a to že se do nedá udělat z dříve infikovaných oblastí, protože se to údajně kontroluje, tak dá :-).
Fesoji, když kamarád odloví všechny ostatní kusy, tak toho samotného Ferdu může v revíru nechat, z nebe ten AMP nespadne, takže nemůžu s tebou úplně souhlasit, i z důvodu, který jsem psal v prvním odstavci.

Autor: Fesoj | 14.07.2017 09:10
Vladimíre, pravdu díš !

Autor: Vladimír Soukup | 14.07.2017 09:05
Mě v těch opatřeních proti šíření nákazy chybí opatření pro zemědělce, podle mě by v ohnisku nákazy měla být veškerá úroda, která by mohla být využita pro krmení nebo podestýlku prasat zlikvidována (spálit nebo zaorat), dále zákaz použití zem. techniky od jinud a místní stroje nesmí mimo ohnisko, doporučil bych i nechat úrodu na polích, aby sklizeň nerozehnala divočáky po okolí a zhasli v ohnisku.

Autor: figi | 14.07.2017 08:12
http://myslivost.cz/Denni-zpravodajstvi/Detail-clanku?ItemID=68330

Autor: Fesoj | 14.07.2017 00:06
Špekulovat nad tím, JAK a PROČ ZROVNA TAKHLE se k nám AMP dostal, je dnes zcela zbytečné, protože to nikdo neví a asi se to hned tak nikdo nedoví - jestli vůbec. Jediné, co nám zbývá, je vybavit se účinnými léčivy o energii vyšší než 1500 J/100 m a milá prasátka na potkání vakcinovat, veterinárně prohlédnout a umístit do přezimovacích obůrek se stabilní teplotou -18°C. Čím víc a čím rychleji je tam dostaneme, o to miň budeme později zásobovat kafilerie a nedělejme si iluze, že to do této fáze dřív nebo později nedojde na celém státním území. Předevčírem jsem hovořil s kamarádem, který má obeznaného sekáče. Z chovatelských důvodů váhá s jeho ulovením, ač zemědělci tlačí na snižování škod. Já osobně bych taky za normální situace nestřílel, ale dnes jsem proto, aby vzhledem k AMP platilo stanné právo, chovatelská hlediska dnes naprosto nelze brát v potaz.

Autor: Karel Zvářal | 13.07.2017 21:42
Takto by to šlo vysvětlovat u všech výskytů mimo Afriku, tj. že to \"někdo dotahl úmyslně\". Před pár lety to v Pobaltí nebylo, a během roku-dvou ve čtyřech státech... také úmyslně??? Že si \"neznámý\" vybral červen, kdy to mouchy napadnou, maso hned hnije, není pro lišky atraktivní, aby to roznosily po lese. Jedno místo je pro úmyslné rozšíření neefektivní, ohnisko může být zvládnutelné, resp. postará se o to především nízká pohybová aktivita prasat. Podle mě naivní je myslet si, resp. spoléhat na postupné šíření (\"ještě máme čás\"). Stačí když kýchne někdo v trajflu, a máte chřipku hned, aniž byste si to uvědomili (bez zdravovědy). Viry takto \"fikaně\" (bezdotykově) cestují. Ptačí chřipka také nepostupovala, ale vyskočila tu u nás, za týden někde v Čechách. Přesto nelze nějakého pomatence zcela vyloučit, ale pokládám to za nejmíň pravděpodobné.

Autor: Tomáš Peroutka | 13.07.2017 19:59
RE Fido: Otázku, jak se k nám AMP dostal si kladu od samého začátku. Osobně nevěřím náhodám, že někdo, kdo sem přicestoval z Ukrajiny,Polska nebo Pobaltí
pohodil u Zlína zbytky infikované potraviny, to se mohlo stát s několikanásobně větší pravděpodobností blíž k hranicím někde na trase, protože tam je výskyt těchto osob - cizinců větší. Rovněž tak nevěřím přihlouplým historkám, že někdo krmil na hromadě infikovaným krmivem, protože krmit v tuto dobu nemá prakticky žádný význam a pokud by takové infikované krmivo opravdu bylo, tak by se tato nemoc projevila již dříve, tj. v zimě, kdy se opravdu zakrmuje. Na náhody moc nevěřím a dle mého názoru je daleko pravděpodobnější, že někomu černá zvěř vadila, využil situace, kdy tato nemoc v EU již je a úmyslně ji sem zavlekl, což v dnešní době není žádný technický problém.

Autor: Fido z Řáholce | 13.07.2017 13:55
Tomáš má pravdu. Chápu, že prioritou na zemědělské půdě je zemědělské hospodaření, abychom měli co jíst a neumřeli hlady??? a myslivost je na místě druhém. Jaká je realita? Ze zkušeností. Soused, cizinec, pěstuje na cca 800 ha kukuřici, kterou vyváží do Německa, další soused mající několik tisíc ha svých i v pronájmu, pěstuje řepku a pšenici, vše vyváží do Německa, popř. Polska, kde s tím topí!!! Dobře mu platí, doma nic neprodá. Škody hlásí. Prostě hoši podnikají, aby měli co největší zisk a nějaká zvěř je nezajímá.
K odchytovým zařízení. Jen si kolego K2C3 nějak zapomněl uvést, kolik prasat ročně v nich odchytí. Kamarád myslivec má ve své honitbě toto zařízení také a ročně odchytne 3 prasátka, vesměs lončáky. Stav v honitbě má 100 kusů.
Pokud jde o AMR, jeho výskyt u nás je realitou. Teď čtu na internetu opatření SVS, MZe, ČMMJ, že stát nařídil myslivcům plošně střílet divoká prasata a na Moravě a v sousedních okresech zlínské okresu mohou používat zakázané způsoby lovu, jako noční vidění, lovit prasata i při sklizni a odchytových zařízeních. Dostanou 1.000 Kč za ulovený kus.
Ze všeho nejvíc mě však zajímá jedna věc a to jak se AMP k nám dostal. To považuji za zásadní věc. Nějak se na to zapomíná. Možná budeme překvapení zjištěním, \"kdo v tom zavlečení AMP má prsty\".

Autor: Tomáš Peroutka | 13.07.2017 13:21
Pane K2C3,očekával jsem tuto reakci z Vaší strany a těší mě, že jsem se nemýlil. Jinak s Vámi naprosto souhlasím, tj. někdy je lepší nediskutovat vůbec !

Autor: K2C3 | 13.07.2017 12:53
Pane Peroutko, snad jen jeden příklad, dotace na odchytová zařízení černé zvěře čerpá podle mého odhadu téměř každý druhý MS. K odchytu ho ale nepoužívá nikdo. Ale ano ta jedna hnusná EU může za všechno. Více k Vašemu příspěvku psát nebudu, už z dřívějšího Vašeho komentáře jsem usoudil, že někdy je lepší nediskutovat.

Autor: Tomáš Peroutka | 13.07.2017 11:02
Ano, loď se potápí. A potápí se proto, protože počínaje orgány EU a konče orgány MZ stát sral na myslivost a na zemědělství.Monokultury řepky. kukuřice, kde slovit černou je velmi obtížné, takřka nemožné, je výsledek čí hospodářské politiky ? Mojí nebo členů MS ? Kdo z toho měl největší prospěch ? Myslivci rozhodně ne. Vše se podřídilo zisku, pokud možno co nejrychlejšímu. Jinými slovy, honily se peníze na úkor přírody a dalších generací a brzy bude dohoněno, zejména pro myslivce. Někteří z vás zapomínají, že myslivost pro mnohé z nás znamená zejména volnočasovou aktivitu,hrazenou z vlastních prostředků od které něco očekává,někdo zážitek,odpočinek někdo úlovek, někdo obojí.Jenže co může normální člověk očekávat tam, kde už se nic pozitivního očekávat nedá ? Brzy budeme řešit zcela zásadnější otázky spojené s výše uvedenou devastující hospodářskou politikou - nedostatek vody a velkoplošnou erozi půdy.

Autor: K2C3 | 13.07.2017 10:37
Pro mě je určitě lepší kus černé ulovit (byť i neeticky) a dát do kafilerky, než ho najít padlý v rozkladu a dostat nakázáno ho odklidit tamtéž a ještě pod hrozbou sankce.
Nikdo lov nezintenzivní, opět zvítězí (bohužel) ta naše povaha česká, švejkovská.
Je to jak Titanik, zábava skončila, loď se nejspíš potápí, ale někteří stále v podpalubí tančí ...
Za mě je materiál z Figiho odkazu rozumný, bez námitek, ale se skepsí k výsledku, ne kvůli kvalitě plánu, ale kvůli kvalitě morálky myslivců.
Vedení zareagovalo vcelku rychle, teď je to na členech a mám strach, že žbrblat u piva umí každý dobře, ale něco předvést a za tu myslivost a její jméno ten zadek zvednout z různých důvodů prostě ne a nepůjde ...

Autor: Fesoj | 12.07.2017 21:55
Radku, s těmi po zemi se pohybujícími mechanizmy to bude nejspíš míněno tak, že střelec může sedět přímo na sklízecím stroji a asi bude povoleno lovit z auta - při měsíčku pomalu jet, pozorovat, zastavit a bác. Etika sice jde do řiti, ale v tomto případě zřejmě platí, že účel světí prostředky. A pokud je skutečně snaha o maximální snížení stavů černé, měla by tato opatření platit všude. Nedělám si iluze, že by myslivci najednou zintenzivnili lov, pokud budou vědět, že ulovený kus půjde do kafilerky.

Autor: Karel Zvářal | 12.07.2017 20:33
Už je to 22 dní, co se objevil první uhynulý kus, další jsou zatím na relativně malé ploše. Dokud je obilí, spadané třešně, mirabelky..., tak je to do kukuřic na delší výlety nepotahne - pokud tedy něco zbylo. A není tedy vůbec vyloučeno, že to dál nepostoupí. Což by bylo jen a jen dobře, protože lovit bez omezení je třeba všude, hlavně v sousedních okresech. A jinde samozřejmě taky, ať se nenechá nikdo uchlácholit, že k nim to nedojde. To může být stejný šok, jako v červnu u Zlína.

Autor: Radek Chadim | 12.07.2017 18:23
Je zajímavé, co všechno nevymyslí... Průměrný myslivec se tak tak trefí když pohodlně sedí na posedě a má k tomu automat, puškohled a noční vidění, a ČMMJ chce, aby se povolil lov pomocí mechanismů pohybujících se po zemi. To naše myslivecká organizace má opravdu velké mínění o schopnostech svých členů.
Druhá věc, že by se mělo vycházet z místních podmínek, a né namalovat dvě dálnce do mapy a říct, tady se to bude plundrovat. Jestli má být nákaza pod kontrolou, tak je důležité, aby v prostoru Zlín, Slušovice, Fryšták nezbyl ani kus, takže rychle zbudovat velká odchytová řízení, začít ihned sypat než se pořádně rozběhnou žně a velké množství prasat polapat. V okolních honitbách hlavně na jih od Zlína to udělat také tak, protože z místních zdrojů mám zprávy, že tam je největší migrační koridor, nikoliv na sever do Hostýnskejch vrchů, jak jsem si myslel.
A to se pohybuje v rámci několika málo honiteb, narozdíl od velkorysé půlky Moravy, co navrhuje ČMMJ, a stejně to bude neproveditelné, protože uživatelé honiteb se tomu jen zasmějou :-). A až se nákaza dostane do Hostýnskejch vrchů a směrem na východ, tak už to nic nezastaví a bude to problém několika let, což stejně bude.

Autor: kocourvbotach | 12.07.2017 16:51
Bude to mít možná i malou výhodu,ti co dnes sedí na kupách se začnou věnovat škodné a zvedne se drobná zver,nebo lovectví zanechají ( úmyslně nepíšu myslivosti) a uvolní místa v sdruženích jiným...ale nedělám si iluze,dokud nebude AMP u \\\"vlastniho\\\" zdroje do mrazáku,tak se jejich mysleni nezmeni

Autor: figi | 12.07.2017 15:40
Je třeba reagovat plošně a ihned snižovat stavy černé na minimum možného. I když jsme nechali ty stavy narůst do naprosto nezvladatelné situace, takže teď sklidíme, co jsme zaseli. Následující dva roky budou zlomové nejen pro černou.

Autor: kocourvbotach | 12.07.2017 12:06
Řekl bych ,že jsou to celkem rozumné návrhy,jen by ty navržené vyjimky ze zakázaného lovu měli na nějakou předem určenou dobu platit po celé ČR ne jen v nárazníkové oblasti, protože se může stejná situace opakovat i na druhé straně republiky....

Autor: figi | 11.07.2017 14:17
http://www.cmmj.cz/Files/6b/6b821910-ab0b-446f-b13c-7ca1439b7391.pdf

Autor: Fesoj | 10.07.2017 11:20
Já myslím, že AMP se sem rozhodně nedostal přirozenou cestou, ale nevěřím ani na úmyslné rozšíření. Souhlasím s tím, co říká Figi - při dnešním pohybu lidí po Evropě stačí, aby kdosi kdesi pohodil nedojedený nedostatečně tepelně upravený zbytek kontaminovaného vepřového a je to - že se to vyskytlo zrovna na Zlínsku, může a nemusí být náhoda a dnes to asi už níkdo nezjistí. A znovu a zas vzpomínám na slova p. profesora Mimry, který nás už před 50 lety učil, že v případě onemocnění volně žijící zvěře je jediný účinný lék flinta.

Autor: Tomáš ČENĚK | 10.07.2017 10:51
Ať to bylo, jak to bylo, je to tu a ten, kdo se snad domníval, že to k nám vůbec nedorazí, je v dnešní globální době bez hranic naivní snílek. Teď je na tahu veterina, aby se k problému postavila správně a bez odkladů, však s takovou situací museli počítat, plány měly být dávno připravené...
Mimochodem, už začala klesat cena nočáků? :-)

Autor: Jan Slavětínský | 06.07.2017 20:39
Až kolchozníci najedou do řepek, to je otázka pár týdnů, to bude mazec.

Autor: Karel Zvářal | 06.07.2017 20:03
Dnes našli dva kusy u střelnice, což je zatím \"nejzápadněji\", mimo tu nejvíce známou oblast Lužkovice-Příluky-Hvozdná. Od té střelnice v minulých letech některé bachyně přecházely kolem Horákova mlýna přes 490-ku, tak se uvidí během pár dnů, jestli chodily i nedávno. Už jsem ten ochoz pár let neviděl, tak úplně aktuální situaci neznám. Kdyby to zůstalo jen v tom ohnisku, bude to zajímavá rarita. Uvidíme v dalších dnech-týdnech.

Autor: Karel Zvářal | 06.07.2017 09:54
Je to zvláštní pocit, jít po lese a nevidět žádnou pobytovou stopu. Že jsou oslzlá stará vnadiště, nemusí nic znamenat, ještě stojí obilí. U nás v noci cáklo, přes asfaltku na starých ochozech bez blátíčka, kaliště také nenavštívená, nikde ani rýpnuté... Nezaznamenal jsem žádný podezřelý puch, ale je možné, že už to mouchy uklidily...

Autor: Karel Zvářal | 05.07.2017 13:58
Kroměřížáci by měli zabrat hned zkraje, protože z ohniska výskytu je to k hranici nějakých 6-8 km. V zimě bylo severně od Zlína nějakých 150-200 prasat, teď s pyžamáky minimálně 500. Je otázka max. několika málo měsíců, než to postoupí k nim. A tipuji, že na Klobucko to ani nedoputuje, JV od Zlína ty stavy tak vysoké nejsou. Ale úřad je úřad, a když Zlín, tak \"všechno\".

Autor: K2C3 | 03.07.2017 13:18
http://www.lidovky.cz/na-zlinsku-se-naslo-17-uhynulych-divocaku-mor-potvrzen-u-ctyr-p58-/zpravy-domov.aspx?c=A170703_125411_ln_domov_ELE

Autor: Tomio | 03.07.2017 09:36
No jo, oni vsichni ti divocaci jsou imuni jen kolem Zlina jim to nejak leze do krve.
Je uplne jasne, ze se to nerozsirilo kontaktem mezi populacema divocaku. :-(

Autor: Radek Chadim | 03.07.2017 08:32
Na FB ve skupině mylivost, zdroj je JCH, a včera jsme spolu o tom i osobně pohovořili. Včera 8 kusů, honitby Hvozdná, Veselá-Klečůvka, Příluky, takže pořád je to v oblasti Zlín, silnice č. 49 do Vizovic, Slušovice, Lukov, Fryšták.

Autor: Leon Zumr | 02.07.2017 23:28
Že to tam dovezli Poláci aby zlikvidovali prasečák :-))))))))))))

Autor: strejda zajíc | 02.07.2017 23:19
A co jste čekali?

Autor: Tomio | 02.07.2017 19:51
Davejte k tomu prosim zdroj. Diky

Autor: Radek Chadim | 02.07.2017 19:38
Dnes další nálezy, takže nějaké ojedinělé případy to nebyly.

Autor: Radek Chadim | 30.06.2017 23:15
Neboj strejdo, jen sympaťáci umírají mladí :-).

Autor: strejda zajíc | 30.06.2017 20:50
Radku,to mi mrzí,že už tu za 20 let nebudeš,ale já na tebe vždy s láskou vzpomenu.:-)Víc než celý AMP mne děsí některé příspěvky tady....

Autor: Radek Chadim | 30.06.2017 16:40
O honitby bude vždycky zájem, i kdyby v nich h.... bylo, protože lidí, co jsou ochtoní zaplatit desítky tisíc za povolenku a prd naloví, těch je mrak.
Další věc, že i kdyby se mor rozšířil, tak je to otázka pár let, než se divočáci zase objeví, a celý kolotoč začne od znova - nelovení bachyň, dobré krmení po celý rok a za pár let je to stejný jako dnes. Já mor v devadesátých letech pamatuju jen z vyprávění, ale tehdy v našem lese zakopávali toho roků 50 kusů, a za 20 let se loví 120 kusů i bez lesa, akorát né všichni se těch za 20 let dožijeme :-).

Autor: Tomáš Peroutka | 30.06.2017 16:05
RE Ramo: Ahoj.V dnešní době je pro majitele firem vlastnictví honitby reprezentační záležitost. Doveze siˇnapř. daňčí a mufloní zvěř, oplotí to, zaplatí hajnýho, který se mu o to bude starat a bude tam lovit jen on a jeho hosté. Znám několik takových honiteb a zájem je. Kde nebude les, tak se udělají bažantnice, pár krocanů a systém naprosto stejný, jako v předešlém případě.A lidí, co mají na to peníze je čím dál tím víc.

Autor: Ramo | 30.06.2017 15:57
Tomáši a z jakého důvodu by si to ti NOVÝ nájemci měli pronajmout??? A na co jim budou prostředky, když tam nebude to, co je nejvíc zajímá - lovná zvěř!!

Autor: Tomáš Peroutka | 30.06.2017 15:41
Pro spoustu myslivců je černá zvěř jedinou lovnou zvěří, krom škodné, kterou můžou lovit a ještě z toho mají nějaký užitek. Myslivost je také krom jiného hlavně i o lovu, ať si říká kdo chce, co chce, ale je tomu tak už po staletí. Pokud nebude mít většina těchto lidí co lovit, protože černá nebude a srnčí a vysoká bývají často jen pro vyvolené a svými stavy nemůžou zdaleka vynahradit černou, tak tito lidé z myslivosti jednoduše odejdou a budou se věnovat něčemu jinému, co je bude těšit jak po stránce duševní, tak i z hlediska materiálního. Pokud tito lidé odejdou, tak vyjednávací a ekonomická síla myslivců bude tak nízká, že stávající majitelé pronajmou pozemky někomu, kdo na to bude mít dostatek prostředků a bude si dělat myslivost po svém a s lidmi, které si vybere a kteří mu budou moci dobře zaplatit.

Autor: Karel Zvářal | 30.06.2017 15:26
Radku, Česko, a Zlín zvlášť, je zemí koumáků, kteří vydělají peníz i tam, kde by to normálního člověka nenapadlo. Je asi to 15 let zpátky, co praskly pojistné podvody s naoko bouranými auty. Neznám legislativu, netuším, co mohou velkoproducenti vyzískat na nuceném vybití chovu v důsledku (zjištěného blízkého) moru, přesto, či proto, to za úplnou sci-fi nepovažuji.
Spíše bych se přikláněl k \"přirozené\" cestě nákazy, co už psal Figi nebo Karel Poslík. U nás prasata přecházejí přes město, blízko místa odpočivadla kamionů, je to asi 200 m od Euro caru, kdy jsem našel předloni prasečí výmět na fotbalovém hřišti. Kamarád mi ani nevěřil, že bachna vodí selata do kukuřice hned vedle výpadovky od Příluku. Je to ta (rozvětvená) rodina, co dříve chodila i po areálu nemocnice. A tam něco dovézt, aby si toho někdo nevšiml... je to tak rušné místo, že přehazovat kadavery přes plot je z dílny Járy Zimmermanna:-) To už druhé místo budiž, tam by pohyb auta či lidí podezření nevzbudil. Jak říkám, je to sice \"rána z čistého nebe\", ale při dnešním nekontrolovatelném pohybu zboží a lidí uhlídat nějaký virus je milionkrát horší, než manipulaci s nakaženými divočáky.

Autor: Karel poslík | 30.06.2017 14:46
To co píše figi o šíření v zastávkách kamionů se zdá býti velmi logické, navzdory tomu bych se spíše přikláněl k úmyslu s ryze ekonomickým podtextem. Pokud ovšem, na Zlínsku mor skutečně je, pak bude rychlost šíření, díky hustotě populace černé zvěře, opravdu veliká a za to si do značné míry můžeme sami. Hustota populace černé není důsledek nějaké vyšší moci, nýbrž výsledkem hospodaření člověka, především myslivce a zemědělce. Ačkoliv to každý dokáže omluvit ekonomickou nevyhnutelností, ty stavy vysoké jsou a mimo peněz na nájem honiteb to nic dobrého nepřináší.
Připomíná mi to hospodaření s vodou. Čtrnáct dnů nezaprší a mluvíme o katastrofálním suchu. Potom necelé dva dny prší a jsou povodně. Každý to vidí a vnímá ,ale pořád se něco odvodňuje, asfaltuje, betonuje, kácí a dělají se větší lány plodin, které žádnou vodu neudrží. Všichni už ví , že je to chyba, ale každý má modlu = ekonomická nevyhnutelnost.
Pokud se u nás rozjede AMP jako tomu bylo v pobaltských zemích a jinde, předpovídám rovněž jako někteří z Vás, dramatický úbytek lovců v řadách myslivců. Absence černé zvěře by měla určitě pozitivní dopad na populace ostatní zvěře a ostatních živočišných druhů obecně.
Otázka je, jestli těch pár „přeživších“ myslivců, potom ještě utáhne ekonomicky současné nehorázné nájmy za pronajaté honitby.
Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 30.06.2017 14:05
Karle, taky mě to napadlo, ale myslím, že až tak detailně to v naší zemi vědět nechce nikdo, odkud se ty prasata daleko od nejbližších ohnisek nákazy tady vzala, navíc pokud nákaza nebyla z jedince nakaženého, ale z potravy, dopravou, atd. tak se stejně prd zjistí.

Autor: Karel Zvářal | 30.06.2017 13:57
Bylo by možná vhodné, aby se předešlo koletivní paranoii, kdyby u dalších nalezených kusů (ty první 3 jsou asi spálené), se provedl test DNA na původ divočáků. Myslím, že ti dovežení \"z dáli\" se od místní populace budou lišit.

Autor: Tomáš Peroutka | 30.06.2017 13:34
Kolego K2C3 ,komunismus tady nikdy nebyl, byl tady nepodařený pokus o socialismus a ten se mnou nenadělal ani promile toho, co režim současný, zvláště to, co popsal Radek,t.j methanolová aféra,,zapalování fabrik konkurenci,pojistné podvody v řádu miliard a fyzické likvidace podnikatelů a desítky dalších případů. V džungli a bezprávním státě, který jsme si vybudovali je možné takřka všechno, navíc, když je to zastřešeno dalším podivným spolkem s názvem EU.Omlouvám se ostatním za odbočení od tématu.

Autor: Karel Zvářal | 30.06.2017 13:29
Vemte si, kolik je u nás invazivních druhů. Mraky! Něco bylo cílené (mink, mýval, duhák), většina postupně, shodou náhod. Ten virus bych přirovnal k španělskému plzákovi. V zásilkách se zeleninou a ovocem, možná i na kolech kamionů, se k nám noví slimáčci nastěhovali. A nikdo nejančil, bralo se to jako normálka. Po pár letech i tato záležitost se dotane do jiného světla, zvykneme si na áempéčko jako na vše jiné v dnešním divném světě. A je fakt, Radku, že spousta průserů začíná ve Zlíně. To už je dáno asi jeho libozvučným jménem:-))

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.06.2017 13:28
Podezření vypadají jako reálná. A co takhle zájem našich velkoplenitelů zemědělských půd ,ten se může do těchto teorií hodit. Docela souhlasím s názorem figiho a Honzy S. s tím, že ten kdo má myslivost jako koníček vrostenou do života je schopen pro ni udělat vše i za cenu horších podmínek a i toho, že černá bude vzácnější úlovek a ne plánovaný ekonomický výnos drancované honitby.

Autor: Radek Chadim | 30.06.2017 13:17
Dějí se i horší věci, když někteří můžou lít do chlastu metanol, a vydělat na tom miliardy, bez ohledu na oběti, tak úmyslné rozšíření nákazy mezi prasata je proti tomu nic, a jedinci vyčůraní všehoschopní se v této zemi kupodivu najdou taky :-). Uvidíme, co zjistí, lépe řečeno nezjistí SVS.

Autor: Karel Zvářal | 30.06.2017 12:45
Mně to přijde jako filozofie typu: Chovatelé černých rytířů se usnesli, že u nás AMP nechtějí, a pokud přijde, kategoricky ho odmítnou jako sabotáž. Už několik let se píše o tom, že je to v okolních zemích a smyčka se stahuje... Myšlenka, že někdo veze prase (2 ks) do nemocnice a tam ho tam hodí přes plot (buhaha!-))) Psal jsem už dříve, že tam v minulých letech špacírovali pravidelně mezi pavilony, proto si sestry vymohly spodní plot (horní je děravý, neudržovaný).
Dnes jsem to prolézl a žádný podezřelý puch či přímo nález kusu jsem nezjistil. Ten včera zjištěný kus z Lužkovic není 2, ale 3,2 km vzdálený od prvních dvou, takže je to dozajista z jiné tlupy. Ale je příliš brzo na unáhlené závěry. Ten mor v Africe také všechna prasata nevyhubil, je spíše endemického výskytu. K té rychlosti šíření: Koukněte na Wikinu, jak rychle postupovala černá smrt: během 4-5 let zachvátila celou Evropu, kromě pár míst! A to v tu dobu o nějaké globalizaci a moderní dopravě ani nesnili:-) Jak to říkal náš klasik, Josef Š.?

Autor: bohumir dvořak | 30.06.2017 12:41
neni to divny že se to oběvilo uprostřed statu a ne kolem hranic

Autor: K2C3 | 30.06.2017 12:32
Nebo ten vepřák předělám na výkrmnu hovězího nebo kuřat a nic prodávat nebudu!
Vlastnit většinu v ČR ještě neznamená si dělat s cenou co chci, třeba taková velmoc ve výrobě prasat jako Dánsko prostě diktuje takové ceny, že tady si může dělat kdo chce, co chce a nehnete s cenou ani o halíř.
Co se kompenzací od EU týká, tak já osobně nevím, jestli vůbec nějaké budou a když, tak v jaké výši. Rozsoudí to až čas, který ukáže, jak to bude.
Ale předem takhle spekulovat a hned to vidět v tom nejvyčůranějším světle, asi by jsme nebyli v Čechách, kdyby někdo věřil trochu v poctivý přístup. Ten komunismus tady fakt zanechal krásné podhoubí v lidech. Pokud by sem někdo záměrně dovezl nákazu, která nejspíš způsobí velké problémy, tak je to zločinec a měl by být potrestán. Rád bych věřil tomu, že to nikdo vědomě neudělal.

Autor: Tomáš Peroutka | 30.06.2017 11:52
Nakažený mrtvý prase se dá absolutně bez problémů převést z Pobaltí nebo Polska během 2-3 dnů, protože jde o Šengenský prostor a na velké dodávce nebo kamionu se tento náklad doslova ztratí mezi ostatním nákladem, takže i málo pravděpodobná celní kontrola by zřejmě nic neobjevila

Autor: Radek Chadim | 30.06.2017 11:51
Kvůli prachům jsou kapitalisti schopni udělat úplně vše, tedy ani rozšíření nákazy na prasata nemusí být úplně scestné. A ministr Jurečka, první na co pomyslel, když ohlašoval výskyt afrického moru, že bude požadovat po EU kompenzaci za ztráky pro zemědělce, když nějaké budou, místo toho, aby se staral, jak zabránit šíření nákazy - no co se divím, je to ministr zemědělství, a né myslivectví nebo životního prostředí :-). A když kompenzace od štědré EU budou třeba i 3x větší, než by byl zisk za prodej masa, tak už ty spekulace začínají mít reálné základy, a kdo si myslí, že to v EU není možné? :-)

Autor: Zdeněk Ondruch | 30.06.2017 11:51
Pane K2C...., ono takový \"nakažený\" vepřák se potom dá koupit za koš hrušek. Nebylo by to poprvé. S cenou nehnete, ale když vlastníte většinu, tak s ní potom můžete hýbat.

Autor: K2C3 | 30.06.2017 11:35
Mě se nelíbí, jak většina lidí spekuluje a hledá někde skrytý záměr.
1. Nevím, kolik je ve jmenovaných velkokapacitních výkrmech počet prasat, ale ani vybitých 10.000 ks nehne s cenou vepřového o cent.
2. Už vidím někoho, jak riskuje a veze si nakažený nebo padlý prase do Zlína, aby ho mohl vyhodit u nemocnice, to jsou fakt divoký představy :o)
3. Stejně jako Figimu se mi představa myslivosti bez černé líbí.
4. Nejvíce budou muset sbírat ty spolky, které do teď nejvíce lovili a taky nejvíce šetřili bachyně a tvrdili, že redukovat nejde, je to nereálné apod. Boží v tomto případě přírodní mlýny melou ...

Autor: Tomáš Peroutka | 30.06.2017 11:03
Chalani,budú z nás prostý zberači zdochlín a nie polovníci....

Autor: Zdeněk Ondruch | 30.06.2017 10:15
Já mám stejný názor jak Honza. 2 padlý kusy si jdou zhasnout k plotu. Zrovna 2 a zrovna tam kde je pohyb lidí. A zrovna v místě kde je velký pohyb lidí. A vzrovna jak na náhodu jsou vepříny v Mysločovicích a Tečovicích a v okrese Kroměříž je velkokapacitní vepřín v Těšnovicích a to je po cestě. Možná, že se mýlím, ale dávám si jedno k druhému dohromady..........

Autor: Tomáš Peroutka | 30.06.2017 09:48
Ahoj Honzo, už jsem o tom psal v myslivosti na Facebooku. Přemýšlel jsem o tom naprosto stejně, tj - příčina - následek a vychází mě z toho 2 věci:
1) AMP sem byl zavlečen úmyslně za účelem totálního zdecimování populace černé zvěře.
2) Pokud tento scénář nastane a dosavadní zkušenosti ze zemí , kde AMP byl nasvědčují tomu, že ano, tak to bude znamenat kolaps ne - li úplný zánik současné podoby myslivosti, zejména z ekonomických důvodů.

Autor: figi | 30.06.2017 09:48
Ono se stačí podívat, jak se vlastně nákaza po Evropě začala šířit - trasou kamionů z Turecka do Ruska s vepřovým masem. Přesně v místech zastávek kamionů, kde svačící řidiči odhazovali zbytky byla první ohniska nákazy.
Stejné to bude i u nás, pracovník z UA si po návštěvě domova dovezl více produktů z vepřového než dokázal spotřebovat, a nebo se mu to v teplech zkazilo, vyhodil a milá prasátka našla.
Tak viry v globálním světě cestují velkou rychlostí.

Jsem zvědavý na další vývoj, pokud se to rozjede, lze očekávat úbytek myslivců s jistotou.
Když jsem loni psal o černé a naší myslivosti (http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=clanek&id=1070), zkoušel jsem si představit naši myslivost bez černé, a přiznávám, že pro mne to byla představa příjemná.

Autor: Jan Slavětínský | 30.06.2017 09:26
Nemohu si pomoci,ale stále mi vrtá v hlavě myšlenka, že ty nakažené kusy - jediné kusy,které se našly, že je tam kdosi přivezl a že se jedná o jakýsi druh hospodářské sabotáže.
Někde jsem četl, že AMP postupuje asi 30 km za rok a najednou se u nás objeví pozitivní nález nějakých 500-800 km od míst výskytu. Každopádně máme to zde, ať to sem přijelo nebo přiběhlo a z toho nás čekají následná opatření. Představte si, pokud by došlo na likvidaci vepřínů resp. těch prasat jak to zahýbe s cenou vepřového a s dodavatelskou konkurencí.A o to možná šlo...
Podle nějakých směrnic holt celý okres v místě nálezu končí s lovem černé.
Položme si otázku jak by vypadala myslivost pokud by došlo ke zdecimování černé zvěře AMP ???...Typuji odliv prasečkářů a ekonomických lovců černé, odliv lovců s pouze zaplacenými povolenkami na černou a škodnou, jak to někde v honitbách bývá, časem by myslivost pověsila na hřebík i otrávená část tahounů, kteří by každou chvíli dělali nádeníky a odklízeli by hlášené kadavery po honitbě za dodržování všech směrnic a nařízení, čelili buzeracím, školením ,povinnostem, atd. Z koníčkové pohodové myslivosti by se stalo cosi neidentifikovatelné. Nevím, možná se pletu, ale zatím mi vysoké procento předešlých a podobných úvah docela vycházelo ...

Autor: Ellhenicky | 30.06.2017 08:56
Na prasečiny,či prasárny tu máme veterináře důchodce,ale taky se mi to nějak nezdá.Nikde nic a najednou tu máme mor z Afriky uprostřed Evropy. Nevím, co se z toho vyklube, ale když si vzpomenu na něco podobného ve světě, jak za pomoci armády byla zvěř střílena a dávána do přistavených mrazících kamionů a pak rovnou do kafilérie.Snad se toho nedočkáme.

Autor: bohumir dvořak | 29.06.2017 18:50
https://www.novinky.cz/ekonomika/442292-veterinari-potvrdili-treti-pripad-nakazy-africkym-morem-prasat.html

Autor: palkopal | 29.06.2017 11:12
V zákazu lovu je asi SVS nevinně - tuším je to nějaký předpis EU (někde jsem to asi četl, ale nedohledával).

Autor: Radek Chadim | 28.06.2017 19:31
No právě, jak je to interpretováno SVS, tak to zní jako úplnej nesmysl. Právě by se to mělo brát hlava nehlava, aby těch uhynulých bylo co nejméně, a minimálně matematická pravděpodobnost rozšíření by se snížila.

Autor: strejda zajíc | 28.06.2017 16:23
Údajně proto,že se tam natáhnou jiní za ty ulovené a nakazí se,navrch většina loví na vnadištích.Tam se stahují čuníci za gáblíčkem a zase se nakazí.I když teď už by se měli vracet do ozimých pšenic, tam,kde neuschly(teda ta pšenca.)To víš,páni vymyslí ledacoś...

Autor: Karel Zvářal | 28.06.2017 16:18
To je právě to, co jsem na tom včerejším povídání nepochopil-( Údajně by se do té \"prázdné\" oblasti nastěhovala nová prasata z okolí a nakazila se... podle mě logičtější je, tuto zasaženou co nejvíce naředit, aby ODTUD se nešířila do okolí. Ale jsme v českém království, kde jak známo, je všechno naruby-)
Chtělo by k tomu problému podrobnější diskusi, protože např. zmíněný Azerbajdžán také nebyl zasažen u hraničního přechodu, ale ve vnitrozemí. V Rusku jsou stepní oblasti zcela bez prasat, přesto tudy někudy musel mor \"projít\". A jak to bylo se zeměmi sousedícími s Afrikou, kde prasata nechovají, je tam poušť, a i tudy někudy mor \"prošel\". Proto to vidím jako vektorový přenos (doprava, kontaminované věci trusem, krví, ptáci, nikoliv \"z živého kusu na kus\".

Autor: Radek Chadim | 28.06.2017 15:59
Strejdo, jakej je veterinární důvod, proč se v tom pásmu nesmí lovit divočáci?

Autor: Radek Chadim | 28.06.2017 14:15
Tak jamesbonda bych nechal odpočívat v pokoji, když ta dějová linie je přeci jasná, našli to u divočáka, tak to muselo přijít s divočákama z východu. To, že to někdo mohl přivézt s nějakým zvířetem na náklaďáku z dříve nakažených oblastí, a když to zkáplo, tak to někde pohodil do lesa, jak se to běžně dělá, to už je i na výše jmenovaného hrdinu dost velký sousto :-). Zase na druhou stranu fakt, že to bylo v Polsku a Ukrajině a Slovensko to přeskočilo velkým obloukem a šup rovnou ke Zlínu trošku podbízí otázku, jestli ty informace o šíření nemoci a jejím výskytu jsou zcela přesné a úplné :-).

Autor: strejda zajíc | 28.06.2017 13:52
Jen pár poznámek:
-že se AMP objevil právě u špitálu?Možná některý pacient už nechtěl pochutinky od příbuzných a tak se rozdělil s čuníky.Taková domácí klobáska od kámoše z
Polska či Ukrajiny nemá chybu.Zejména,dyž to prase málem zgrejzlo a lidem to přeci neškodí!
-nedělám si iluze o chovatelích,následně i veter.službě u nás,natož jinde.Dost možná se ohniska nedaleko od nás pouze \"neobjevila\".
-teorie o snaze vybíjet chovy nemá logiku v zemi,která je s bídou z třetiny soběstačná ve vepřovém a tahá sem kde co z celého světa.Stejně by se chovy likvidovaly až po prvním záchytu MP v nich.Jedině,kde bych tomu byl ochoten věřit,je tady u nás-vepřín Lety.:-)))
Karlovo teorii moc nevěřím,co přes ptáka projde,už nemusí být vůbec nakažlivé(tedy kromě AIDS,kapči ,syfla atd).
Však uvidíme,jak říkal slepej a spadnul ze schodů...
Tam,kde nejste v pásmu,lovte ,lovte,mrazáky jsou dnes za hubičku.:-)A hlavně,při každem podivném chování,střelte,nechte ležet a hned žalujte na SVS.A flaška Ajatinu v autě na příp.desinfekci vně a slivovice na vnitřek.
A vězte,že nejhorší smrt je z vyděšení!
P.S.:Bacha,při nějakém opomenutí či švindlu vás z pokuty dobrý právník vyseka.Ale když sousedovi pro vaši blbost chcípne prase na AMP,Bůh vás opatruj!

Autor: Vít Pátek | 28.06.2017 13:43
Jak se říká ve zpravodajských službách, při zvažování příčin událostí se nikdy nesmí zapomenout začít u příčin nejprostších a nejpřirozenějších (v případě událostí lidských jako první ze všech na prostou lidskou blbost).
Nicméně když se člověk podívá na vývoj ceny vepřového masa, rentability chovu a zejména na dlouhodobější trendy uvedených parametrů, přidá souřadnice nálezu a vepřínů... neubrání se alespoň na chvilku nezauvažovat jako Jan Slavětínský - s drobnou korekcí že možná ne před vraty, ale za vraty (nebo kde je místo výskytu toho, komu náleží zisk i ztráta)... Zvlášť když od příčin přirozených, resp. přírodních, ta jiná jde odlišit asi jen s velkým štěstím či náhodou. (Aneb \\\"že jsem paranoidní neznamená, že po mně nejdou\\\" :-))

Autor: Karel Zvářal | 28.06.2017 11:27
V lednu roku 2014 se objevil první kus nakažený AMP v Lotyšsku, v únoru téhož roku v Polsku, v červnu v Litvě a v září v Estonsku...úryvek z: http://search.seznam.cz/?q=africk%C3%BD+mor+prasat&url=http%3A%2F%2Fwww.lesaktualne.cz%2Faktuality%2Fafricky-mor-prasat-vyzva-pro-evropske-myslivce&data=lgLEEE5tGrVuIe1DW5iIAT7HEFDEQG3XAUR03qAIUuCxqpZx9irvFlIQxducGpIIbCBJwa3oWbb6IAD7JJni7yntUzgNv30j07-PyDKZC9Sx45wjF_bOWVNyhsQCGQOSxAJJgsQCS2Q%3D

To je už 3 roky, a i tam je vidět, že se nešířil kontinuálně, ale \"přeskakoval\".

Autor: Karel Zvářal | 28.06.2017 08:38
Bože, bože... za minulého režimu šel seriál Spadla z oblakov, a mám pocit že někteří znalci též:-) Jste nikdy neslyšeli o Viktoru Přenašečovi?-) Když jsem včera četl ty dotazy od známého ptáka o výsadkářích, nebo dnešní rozhovor, kolik urazí divočák, musel jsem smát. Copak ten virus musí donést prase, to nestačí ptáci, co se živí mouchami či jejich larvami?? Takový mladý špaček či krmící rorýs urazí za den právě těch 400-500km. Rorýs si zaletí mimo nízký tlak s oblačností zalovit do Polska, či odtud k nám, a večer je zpátky, i pozřeným vitálním vajrusem. Uvolní svěrač, a máme ho v Česku, vot těchnika! Někteří mají představu, že se mor šíří jako přeteklá kaše z Hrnečku vař, jenže příroda zná rychlejší způsoby. Co mě také dojímá, tak befel nelovit v místě výskytu moru. Který jsme to z těch -stánů?-)

Autor: Tomio | 28.06.2017 07:54
Jak někdo napsal, je divné, že při šíření 20km/rok, to najednou urazí tisíce km a ještě se objeví defakto v zástavbě. To je zvláštní.
Další dny a žně ukážou

Autor: Jan Slavětínský | 28.06.2017 07:01
Pokud zavzpomínám na nedávnou ptačí chřipku, kdy se chovatelům a farmářům vybilo tisíce kusů drůbeže a hned vedle na rybníku se v pohodě projížděly divoké kachny nebo labutě a tato epidemie po nějakém čase ,když se zredukovaly farmářům stavy,ze dne na den zmizela a utichla, tak si říkám, jestli náhodou ta pravá podstata té morové epidemie a dalšího vybijení není někde před vraty těch 5000 vepřínů nedaleko nálezu...Možná že vytlouct ty prasečáky má jinou hloubku významu. Nevím, ale v této zemi je možné všechno. Jsem zvědavý na další dny. Lovu

Autor: Karel Zvářal | 27.06.2017 18:34
A kdo máte magickou skříňku, večer ve 20 hod. (čt 24) bude diskutováno aktuální téma...

Autor: Nováček Jiří | 27.06.2017 17:43
Můj kamarád figi tady kdysi psal, že za všechno může černá, možná se to tímto vyřeší ...

Autor: Karel Zvářal | 27.06.2017 16:16
Tak sestřičky mají doufám u ČMMJ flašku:-) za nahlášení nevábného nálezu hned u plotu KN. Mladý údajně vrhnul, když s tím včera manipuloval. Mimichodem, tento spodní plot byl natažen proto, jelikož sestry se bály v noci vycházet ven, protože po areálu se pohyboval celkem pravidelně rudl černé. To jen tak pro zasmání GS, protože domestikace zvířat probíhá někdy spontánně, aniž by se o to člověk snažil. Zbudovat tam ohrádku a příkrm, stačilo jen zavřít vrátka:-)

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 15:54
https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/africky-mor-prasat-amp/

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 15:40
Pavle, přece nebudeme lovem zneznadňovat moru život, necháme stavy prasat v nakažené oblasti co nejvyšší, aby se mohl snadno šířit, to dá rozum :-). Patrně by stálo mnoho peněz každý ulovený kus na ten mor testovat, tak to raději nechají vymřít a u zhaslého kusu se pozná hned, že dostal nějakou nemoc, a patrně se i bojí rozšíření nákazy kvůli manipulaci s úlovky, což by se dalo pochopit, ale je to opatření, které patrně nepovede k nešíření nemoci, ale jsou to odborníci, tak to nechme na nich.

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 15:35
A už je to kritické:
http://www.cmmj.cz/Files/c2/c2e6ae95-cf01-419f-8c0d-7055ff84828e.pdf

Autor: Milan Jirmann | 27.06.2017 15:33
Kolegové, proč hned na začátku propadat hysterii a depresi. Bohužel se opět projevilo jedno staré moudré pravidlo, že co zavinil člověk a nechce to srovnat, tak si to příroda musí srovnat sama. Tam, kde je černá přemnožená, tak zmizí a vrátí se tam, kde má být, tj. do lesů. A na polích se zase objeví drobná, tak jak to bylo dřív a jak to má být. LOVU ZDAR!!!

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 14:42
Samozřejmě je najivní si myslet, že najednou se to tady objevilo, stejně jako to, že nemáme vzteklé lišky, když v Polsku a na Slovensku jsou. Občas někde se to objeví, občas někde najde, občas někde nahlásí... a pak najednou se to tady objevilo. Loni se v naší oblasti objevila nějaká průjmovitá nemoc divočáků a 9 jsme jich našli a nahlásili, otázkou je, kolik jsme jich nenašli a hlásili jsme to na vyšším místa jen my, okolní honitby hlásily velký prd, a přitom tam občas taky něco našly. Takže najednou... :-)

Autor: Karel Zvářal | 27.06.2017 13:32
No vzhledem k tomu, že ty dva kusy se našly v zástavbě, kde to personál nahlásil, tak to tipuji spíše na špičku ledovce toho, co už leží... v přírodě to v tato horka napadnou masařky a hrobaříci a během pár dnů to zmizí. Takovou dobu se o tom mluví a píše, že už je to blíž a blíž (Pobaltí) a najednou to má člověk kousek za barákem:-( Snad to veterina v chovech pohlídá, co udělá příroda, poznáme velice brzo...

Autor: Vít Pátek | 27.06.2017 13:23
Uvidíme, jestli nám - jako myslivcům - k tomu veterináři (ne ministr, samozřejmě, ten to může leda \\\"přetlumočit\\\") ještě něco okomentují. Zatím si to vysvětluji tak, že primárně se snaží bránit přenosu nákazy do chovů domácích prasat, a převezením uloveného a případně nakaženého prasete ke komukoli domů, tj. do obce, mezi lidi a chovaná zvířata se riziko přenosu nákazy i při jakýchkoli hygienických opatřeních zvyšuje - ten virus, jak píší, věru není choulostivý a vydrží i mimo tělo nositele dlouho...

Autor: Pavel Černý | 27.06.2017 13:09
Tak vegetariánům je to jedno, případně strouhají mrkvičku...
Já moc nechápu opatření ...zákaz lovu divokých prasat a zintenzívnění jejich pozorování...
Selský rozum říká, že nákaza se šíří tím rychleji, čím je větší hustota populace. Chápal bych zákaz naháněk a nadháněk, při kterých se zvyšuje pohyb zvěře a tím napomáhá šíření nákazy, ale koukat na ně esli cípnou? To vymysleli veterináři nebo Jurečka osobně?

Autor: Michal Kulhánek | 27.06.2017 12:36
Pokud skutečně propukne epidemie, tak bude zajímavé sledovat, jak se s tím některá MS vypořádají. Poměrně dost je jich ekonomicky navázaných na černou zvěř. Možná proběhne i jakási očista členů mysliveckého cechu od lovců a masorádů. Rozhodně se z AMP neraduji, ale snažím se to vidět pozitivně.

Autor: Tomio | 27.06.2017 10:57
Takže ...., jestli to propukne ve větším. vyřeší to úplně populaci černé zvěře.

Autor: Vít Pátek | 27.06.2017 10:33
Přesně tak, myslím, že někdo, kdo zastupuje ČMMJ, může říci, že sekundárním efektem velkého průšvihu jménem AMP je významné snížení škod černou zvěří na zemědělských plodinách, ale pronést něco o \"řešení\" problému škod a \"přemnožené\" černé... fakt není to \"pravé ořechové\".

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 10:32
Jedinej skutečně přemnoženej druh na této planetě je člověk.
Loni u nás uhynulo několik kusů černé zvěře, a blbec se vždycky najde, takže jsem jich i pár zakopával, a čéče nikdy jsem si u toho něříkal, kéž by přišel mor a vyřešil by to přemnožení černé zvěře, ale asi jsem divnej :-).

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 10:29
Ona to má beztak na háku, pač nebude zakopávat ani jeden kus a bůhví, jestli to vůbec někdy dělala, takže to obkaká zase prostý myslivecký lid, který, ateď promluvím za masy :-), mor rozhodně za rozumné řešení škod nepovažuje :-).

Autor: K2C3 | 27.06.2017 10:29
A já pořád nechápu, co je na vyjádření jednatelky tak skandálního? Spousta myslivců si navzájem lže, že prasata nejsou přemnožená. Znám spoustu lidí, pro který se myslivecký svět smrsknul na sezení u hromady. Zdá se mi, že bez divokých prasat pro spoustu z nás přestane existovat myslivost.
Šance snížit stavy byla dost dlouhá, teď se o to příroda nejspíš postará sama.

Autor: Vít Pátek | 27.06.2017 10:09
Copak ministr, ten má v popisu práce politické plky.
Ale jsem docela zvědavý na ředitele SVS, pravděpodobně přijde i s nějakými opatřeními ve vztahu k volně žijící černé zvěři, která nejspíš nějak dopadnou i na myslivce...

P.S.: Nevím jak dobře jednatelka ČMMJ organizuje práci sekretariátu (za což je patrně hlavně placena), ale bohužel to označení AMP za \\\"řešení\\\" není poprvé, co pronesla do médií nějaký výrok, který nedělá moc dobrou pověst ani zkouškám uchazeče o lovecký lístek, které údajně absolvovala relativně nedávno, natož aby svědčil o nějakých hlubších mysliveckých znalostech a širším rozhledu... Asi by ji předseda ĆMMJ měl držet od novinářů raději dál.

Autor: K2C3 | 27.06.2017 10:08
No ze zprávy mrazí, nic hezkého nás nečeká, pokud včerejší článek v myslivosti nikterak nepřehání, jako že nejspíš nepřehání, tak budeme fungovat jako kafilerní služba. Myslím, že se bude dělit zrno od plev a paní jednatelka má pravdu, škody to vyřeší rychle.
Svatý Hubert s námi!

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 09:53
Ale jednatelka ČMMJ prohlásila, že i na ten mor se člověk může dívat pozitivně, pač by mohl vyřešit škody s údajně přemnoženými divočáky a škodami v zemědělství. Jak představitelka myslivecké organizace něco takového může vypustit z úst, to mi není jasné.

Autor: Radek Chadim | 27.06.2017 09:49
Jsem zvědav, co z ministra vypadne za moudra, protože zpráva na Novinkách je podrobná, že se z ní člověk doví úplně všechno :-)
https://www.novinky.cz/ekonomika/441945-v-cesku-se-objevil-africky-mor-prasat.html

Autor: Vít Pátek | 27.06.2017 09:32
Dnes v 10:30 briefing na MZE, ministr + ředitel SVS, vše prý řeknou až tam.
Nic moc zpráva takhle hned po ránu... :-(