Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Myslivecký spolek



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ellhenicky | 20.09.2017 13:48
Tak u nás, v mysliveckém spolku, máme povinnou brigádu pro obec, brigádu pro zemědělské družstvo a brigádu na údržbu naší Myslivny.Za nesplněnou brigádu je úhrada ve výši 500,-Kč. 500,-Kč máme i odhlasovaný roční členský příspěvek do pokladny.Ve svěřeném úseku budujeme a udržujeme myslivecká zařízení bez započítávání nějakých hodin.Lovit můžeme po celé výměře honitby. Ono vymýšlet nějaké novoty ze zaběhlého systému moc k dobru nevede. Věkový průměr máme kolem 56 roků a všichni chodí na brigády, byť jen pokecat.To se týče skutečně těch starších, kteří chodí rádi i když nemusí. Ono někoho vyloučit ze spolku pro neplnění povinností,taky není žádná sranda. Znám několik případů, kdy se to řešilo i soudně ale v podstatě to rozhodilo celý spolek. Na druhou stranu neznám moc spolků, ne společenstev, kde by bylo vše růžové. Co si budeme povídat, všude je pár \"blbců\", kteří to táhnou aby to k něčemu vedlo.

Autor: Pavel Černý | 16.09.2017 15:17
Rici, cos napsal, vytesat do kamene! My jsme před lety v dobré vůli přijali několik členů (některé i trochu z lítosti, protože přišli o možnost dělat myslivost) a výsledkem bylo rozrejpání a nakonec zánik sdružení. Od letoška máme honitbu ani ne poloviční, ale je nás šest spolehlivých a obětavých + teď jeden aktivní adept, a proti minulému spolku neuvěřitelný klid a pohoda! Dnes jsem se třeba vrátil domů až před druhou ze stavby kazatelny. Chlapy makají, přitom se dobře baví, a stále někdo vymýšlí, co by se ještě dalo zlepšit a udělat. Každý pomůže podle svých možností. Nemusí pak být ani hafo zvěře a přesto je radost v takovém spolku dělat myslivost. A takové zkušenosti už mám, že pak se i ty výsledky a úspěchy dostaví.

Autor: rici czech | 16.09.2017 09:02
Všechno je v lidech to říkám pořád.Pravdou je ,že v každém spolku jsou tahouni kteří drží spolu a pokud to jsou myslivečtí srdcaři tak je jim jedno jestli ostatní dělají nebo ne.Dělám si svoje a mám klid.Systém přidělování povolenek za \"pracovně brigádní\" nasazení jsem zažil a tvrdím ,že je to počátek konce dobrých vztahů ve spolku.U nás máme všichni povolenky na srnce 1-3 věkovku už od května ,a stejnak to odloví pár zapálených pro věc.Kdo chce ulovit černou tak si jí musí holt vychodit či vysedět.Bodový systém máme nastaven a za nasbírané body z myslivecko-brigádnické činnosti se nakupují a rozdávají brokové náboje a za lov spárkaté zase kulové náboje ,ale o nějaké body nebo pár nábojů mne nikdy nešlo.
Stando: k dotazu přijímaní členů asi toto...není to kolikrát o neochotě někoho vzít ,ale znám dost spolků kde přijetím nových členů se kolektiv rozdrobil ,rozpadl ,rozhádal, ono upřímně není nad to mít kolem sebe spolehlivé lidi a pokud je máš není potřeba někoho přijímat ,bohužel takto to je ,..ono to není o tom že by na někoho nezbyl kus žvance ale o tom klidu a zajetých kolejích....

Autor: Stanislav Haas | 16.09.2017 08:28
Rone - Vy se divíte, jak může dát myslivec 30 tisíc za povolenku a tím zdegradovat na lovce ??? A co nám zbývá, když ochota přijímat cizí lidi do MS se rovná nule!!! Nakonec i MS jsou na nás existenčně závislá. Lehké počty: hospodář neplatí nic, je přeci hospodář, třeba 15 členů platí 500 ročně a kde by vzali na honitbu za 500.000? No přeci tím, že nevezmou nové členy a raději prodají povolenky za 30.000, ono se to sejde. Osobně ve své blbosti stále hledám místo, kde bych mohl být za myslivce a proto se mi občas někdo ozve s nabídkou na povolenku - letošní vrchol byla za 200.000 do Brd. To pak stačí prodat 3-4 a nájemce je za vodou. Povolenka za 50.000 na křivoklátsko byla 2. místo, ale bohužel jsem spadl do invalidity s příjmem 8.000, tak bych sice čas na ježdění měl, ale cena je nereálná.
Pamatuji si dobře, když jsem ještě na starém fóru rozpoutal debatu, proč MS nevezmou ani členy HS do spolku. To byly odpovědi! Mám nějakou charakterovou vadu, berou jen prověřené, kteří pro spolek pracují od mládí a vychovají si je (= syny)...A kde je tedy dnes máte, že musíte řešit neochotu, lenost, vychcanost...členů!!! Když děda se synem za konkrétní rok ulovili 11 srnců (= většinu upytlačí, hlavy měli naházené v neckách u slepic), co asi tak vyrostlo z obou vnuků? Masaři, to je realita.
Naříkat nad tím, že členové neochotně pečují o zvěř? Prosím vás, odhadne někdo, kolik krmení se založí tzv. za žebř a kolik se jej vysype na hromady pro lov? Hromady jsou každých pár set metrů, sice nebezpečí z plísní a pod., ale tam se krmení pravidelně doplňuje, tam hlad nehrozí. Až vymře pár posledních myslivců, co sušili letninu, věšeli kopřivy v otýpkách, pěstovali si řepu a giganty, tak už se budou jen předkládat pytle plesnivého pečiva a chleba a sypat krmivové vozy kukuřice. Když jste si do MS natahali doktory, policisty, právníky, podnikatele, ředitele (vzpomínám, jak kdesi s velkou slávou přijali ředitele zemědělských staveb, ten pak vládl, ale přál jsem jim to :-)), tak se nedivte! Ti vám v MS dělat ve většině případů nepůjdou.
Osobně bych byl pro systém licencí, ale to u nás nemůže fungovat. Vždyť i ty povolenky jsou takové licence, ale Radku myslet si, že s ní má lovec prostor pro své představy o myslivosti, to je velmi iluzorní. V tom spolku jste jen pro peníze, když se vám něco nelíbí, můžete jít, před branou čeká deset dalších.
Jirka Polák to určitě myslel dobře, ale jako všechno se to sklouzne do žvanírny.
Ale pozor - ono je to tak píše Karel v každém spolku, včelaře nevyjímaje. Ve čtvrtek jsme měli schůzi, jak se začalo plánovat léčení a kdo to bude dělat, členové začali odcházet.
Lesu Zdar!

Autor: Radek Chadim | 16.09.2017 07:41
Ale já nechci nikoho vylučovat, naopak, já chci příjmat, čím více členů HS, tím menší podíl při placení případných škod na každého zbyde, takže mně problém takyvlastníci nedělají, to v žádném případě :-D. Ale nevím, proč by měli mít ve všem stejná práva i ti, co po celý rok nic nedělají, protože si myslím, že by každý měl být odměněn dle zásluh a práce, kterou odvedl. To není o množství hektarů, které každý člen HS vlastní, protože sice provozujeme myslivost v rámci HS, ale provozujeme myslivost, když chceš mít z honitby nějaký zisk, začni dělat myslivost a zvyšovat zisk celého spolku, a pak zjistíš, že tě to ještě pár desítek tisíc ročně stálo :-D, a není to ani o věku, ale o charakteru a vztahu k prováděné činnosti - netrvám na tom, aby s náma starší kolegové chodili dělat do lesa, stavět posedy nebo okopávat řepu, ale právě na nich většinou vidíš, že když se chce, tak to jde bez ohledu na věk a často i zdraví.
Bohužel (bohužel musím napsat bohužel :-)) já patřím mezi ty pracovitější (poslední dobou si myslím spíše blbější), když jsem nad tím tak přemýšlel, tak jsem se podílel skoro jistě na polovině (no asi tak 3/4 ve skutečnosti, ale jsem skromnej člověk :-)) procentech všech mysliveckých staveb v našem revíru, takže při vší skromnosti si troufám tvrdit, že mám představu o tom, kolik to obnáší práce, o takřka každodenním vnaděním a krmení ani nemluvě. Nemám problém s těma, co se starají o svěřený úsek po celý rok, ti si nechť loví co chtějí, kolik chtějí a kde chtějí. Ale ti co se nestarají nechť jsou obrání na svých právech třeba omezením v lovu, ve zvěřině, co jim náleží z lovu atd. - né že bych si myslel, že by to mohla být páka k tomu, aby začali něco dělat - to raději začnou lézt do zadku někomu, kdo o tom rozhoduje a ono se to negativní odměňování nějak ututlá - alespoň však bude nastaven rovný systém pro všechny, kteří chtějí vykonávat naší společnou činnost. Na vítězství pravdy a lásky, nebo spravedlnosti nevěřím, ale musí se tlačit na druhou stranu vrat, aby systém zůstal alespoň částečně v rovnováze, to je jisté.

Autor: Ron Gordon | 15.09.2017 22:22
No a o tom to je Radku, SKORO jako MS. Vyloučit vlastníka nemůžeš, toho si je on dobře vědom a pokud by jsi ho chtěl řešit jiným způsobem, narazíš na valné hromadě, protože tam ti do toho bude kecat spoustu odborníků, protože převážná většina honebních společenstev má členy ve stovkách, což se o MS nedá říct.

Autor: Radek Chadim | 15.09.2017 09:26
Rone, já zase nemůžu souhlasit v tomto s tebou. Když už se HS rozhodne provozovat myslivost ve vlastní režii, tak pak už je to z hlediska fungování (nikoliv práv na přijetí nebo vyloučení) skoro jako MS, stanovy i provozní řád má obojí. Bohužel problém je úplně jinde, DOBA JE všeobecně TAKOVÁ, že všichni vidí jen a jen svá práva, ale povinnosti, cože kdeže co to je? :-) Zemědělec vidí právo požadovat odškodnění od myslivců, když zvěř dělá škody na poli, protože na to má dle zákona nepopíratelné právo, ale už nevidí dělat účinná opatření proti vzniku škod, proti zasýkání srnčat ve vojtěšce a kdesi cosi, člen HS není schopen jít alespoň jednou v zimě nasypat do zásypu, ale ulovit 5 prasat za týden po půlnoci, na to si čas najde. Samozřejmě to není o typu fungování myslivosti, ale o lidech.
Já osobně mám samozřejmě s lenochama z důvodů jejich lenosti problém, protože vím, že pracovní činnost oddřu i za ně. Bohužel současné vedení našeho HS je na tom ještě mnohem hůř, místo toho aby řeklo, ten a ten obstarají to a to, pak akorát zkontrolovali činnost a s patříčným ohodnocením pak odměnili nepořádek, tak to raději všechno dělá samo se slovy \"on by to stejně neudělal\" nebo \"stejně bys to udělal za něj, protože on to neudělá\", při čemž se mi samozřejmě otvírá kudla v kapse s tím, že nevím, do koho dřív :-). Takže nakonec já jsem ten špatnej, protože já věc chci dělat pořádně a poctivě - typicky český přístup k nepořádku, spravedlnosti a právům. Tento systém mně přijde demotivující pro ty, co něco dělají, a nespravedlivý, bohužel už také vím, že s tím lze těžko něco dělat.

Autor: Pavel Černý | 15.09.2017 08:27
Přátelé, všechno je to v lidech. Znám fungující i nefungující honební společenstva s vlastním výkonem práva myslivosti, a také fungující i nefungující spolky, kde převahu mají členové se snahou vše očůrat, a pak s tím ani sebelepší vedení nic neudělá, protože členská schůze pod vedením jednoho rozrejpávače i nejlépe míněné návrhy zamítne. Mimochodem mám také vlastní zkušenost s nuceným přijetím nechtěného vlastníka pozemků přesně s oním koncem, o kterém píše Tomáš.
A znám také fungující i nefungující honitby soukromých nájemců, kde když si nájemce někde koupil zkoušku a ovlivňuje ho pár podobných tydýtů, je to jako parodie na myslivost.

Autor: Tomáš ČENĚK | 15.09.2017 08:02
Jak často, i tentokrát se shodnu s Honzou. V našem spolku je samozřejmostí, že každý člen musí zajistit přikrmování v dané části honitby a je jedno, jestli tam chodí on sám, někdo z rodiny nebo mu pomáhá třeba mladší kamarád. Za neúčast na brigádách žádné postihy nejsou, stejně tak nejsou u nás odměny za \"zásluhy\". Když je menší účast, na další schůzi dostaneme sprďáka a jede se dál. Jsme spolek a věříme si. Rozhádat lidi je začátek konce. No a spory zažehnou nejčastěji dohady o odměny (výhody). Jak píše Kája, kdo je zažraný do koníčku, ať se jedná o cokoliv, ten funguje a těší ho to. Nemáme ve spolku takového člena, který by se vyhýbal práci a současně věnoval spoustu času lovu. Kdo nemá čas na brigády, nemá čas ani na lov. A jak Honza trefně poznamenal, důchodci, pokud to zvládnou po zdravotní stránce, přijdou, protože mají přes den nejvíc volného času. A nesmíme zapomenout ani na přátele myslivce, které živí cit v rukou a je pošetilé takové členy nutit chodit třeba na kamen, nedej bože jim vyčítat, že se radši vykoupí vydělanými penězi (tím neútočím na Tebe Rone, ale vzpomínám na situaci známého). Z reakcí zde a systémů, které jednotlivé spolky mají zavedené je vidět, kdo má jaké zkušenosti a v jakém stavu je spolek jako takový - někde se dohodnou, jinde nastupují represe. V tomto bodě si hned vzpomenu na snahy nuceného přijetí vlastníka honebního pozemku do spolku, i když o něj členové spolku nestojí. Výsledkem je pak rozhádaný spolek s výhledem na rozpad. Jak psal Honza, dobré téma do kempu v Roudné.

Autor: Karel poslík | 15.09.2017 06:31
Nemyslete si, že v úvodu popsané nešvary jsou výsadou jen mysliveckých spolků. Je to všude stejné. Někoho ta podstata spolkové činnosti baví hodně, takzvaně to žere a podle toho je vidět jeho přístup. Takový člověk hledá informace, vzdělává se v oboru, je aktivní, snaží se něco zlepšit a obětuje snadno svůj čas, který si pro koníčka vždycky najde, i když je zrovna nemocný. Někdo je ve spolku jen setrvačností, sice ho to také baví, ale už tolik času a práce neobětuje a kouká spíše jak ze svého členství něco urvat pro sebe a nakonec je kategorie lidí, kteří jsou ve spolcích jen proto, aby se tím mohli někde pochlubit, ale raději budou doma u televize koukat na debilní seriál, nebo budou sedět v hospodě, než aby pro spolek udělali něco užitečného. Poslouchat důvody proč takový člověk nemůže přijít na akci je úsměvné. Někdy se mi zdá, že desetiletý smrad ve zvláštní škole by vymyslel lepší výmluvu. Je celkem jedno jestli se jedná o myslivce , hasiče nebo fanoušky sportovního klubu . Pokud není člen tou spolkovou činností „chycen“ a nadšen, můžete vymýšlet sankce nebo odměny a jeho nadšení pro věc to nijak nepozvedne. Pokud musíte donutit myslivce aby přišel na brigádu nebo na hon, tak neočekávejte jeho nadšený a proaktivní přístup. Prostě si to nějak odbude, proklábosí a v nejlepším případě se bude snažit. aby nikde nepřekážel. Určitě nebude v danou chvíli přínosem. Už jsem dokonce slyšel i názor , a věřím tomu, že když pracovně pasivnímu myslivci nedáte atraktivní povolenku k lovu, je to pro něj v podstatě odměnou, protože stejně lovit nechce a nemusí vymýšlet důvody, proč danou zvěř nemohl ulovit. Ve finále vám ještě může vytknout, že kdyby měl povolenku on, tak by to dopadlo lépe. Takový je život.

Autor: Ron Gordon | 15.09.2017 00:03
Radku, dík za odpověď, ale musím tebou částečně nesouhlasit. Jedno je toliko kolečko u trakáře. Spolek a společenstvo jak již tady bylo zmíněno je podstatný rozdíl, protože ve spolku se spolčujeme, jak to mnozí máme ve stanovách k společnému provádění myslivosti, kdežto společenství vlastníku honebních pozemku se ustanovuje za účelem vytvoření honitby. Jinak to již dostatečně popsal Tomio. Problémy jsou všude, jak moje stařenka říkávali: \"Pan Bůh volky a čert spolky\". Já se divím pořád jak může MYSLIVEC dát tisíce za povolenku k lovu či poplatkový lov, to je již pro mně lovec. Je pravdou, že mnohý myslivec spolku přispěje finančně místo brigád, ale takový vydělává za svou práci v tisících za hodinu, takže je to pro něj pakatel a my s průměrnými platy či důchody to raději odpracujeme.
Nemohu souhlasit ani s Honzou, protože mnozí, kteří se vymlouvají na práci a nedostatek času mají v období lovů a honů zpravidla času dost.

Autor: Jan Slavětínský | 14.09.2017 17:56
Doba je taková,že né každý je z práce ve tři doma a nebo může v práci se vším seknout a jít když se zapíská. Proto chlapi v důchodu a když jsou v \"kůži\" a myslivostí žijí, jsou vždy u všeho. U nás např. brigády a potřebné práce kolem myslivosti řešíme skupinami, kdy jeden skupině šéfuje, skupina má úkol co udělá,do kdy to udělá a sami na to vyrazí a domlouvají se. Udělá se tak více práce a míň se prokecá. Víte jak to chodí, když je u něčeho moc lidí. Vlažní chlapi vlažnými zůstanou, nevydání povolenky většinou pro takové ani není \"trestem\",vždyť někteří ani za celý rok nic neuloví. Pohádat se a rozjebat spolek,vyčítat si ty děláš i te né, kolikrát nestojí za to. Spoustu věcí ,věcí i ohledně přídělů zvěřiny, se nechá ošetřit PŘ. Nemluvím o jasných povinnostech jako je přikrmování atd. Díky vlažným myslivcům mají ti aktivní víc příležitostí např v lovu a někdy je to i lepší a vlastně i pro dobro věci. Předseda a hospodář jsou funkcionáři,kteří fungovat musí už ze svých pozic a ti většinou drží spolek. Hodně pravdy napsal Radek. U některých věcí je potřeba rozum a chladnou hlavu, vyhodnotit co to přinese nebo čemu ublíží. Spíš je to na delší diskusi i s příklady k ohni do Roudné. Lovu

Autor: Tomio | 14.09.2017 12:55
Vždy v každém spolku jsou názory různé, pak se holt naplňují názory vládnoucí většiny a to je holt spolek.
Můžete nesouhlasit, můžete na schlzích na sebe nadávat, nicméně, kde nakonec spolek přijme jednotnou tvář, je spolek fungující.

HS je ještě daleko horší, protože vlastníky si neurčíte, členy spolku ano.

Kdo má vizi myslivosti, může ji plnit i jako řadový člen spolku, má tu svoji a ta mu dodá jeho uspokojení. netřeba se otáčet doleva, doprava.

Ono to v soukromých honitbách nechodí jinak, majitel rozhoduje, majitel káže a ty posloucháš, stejně jako ve spolku, kde alespoň můžeš něco ovlivnit, v soukromé pokud není tvoje, jen posloucháš.

takže na to, aby jsi byl sám svým pánem není třeba 50t za povolenku, je třeba 200t na majitele honitby.

Autor: Radek Chadim | 14.09.2017 10:22
Honební společenstvo, v danou chvíli ale je to úplně jedno, protože nejde o formát uskupení, jak o vychcanost některých jedinců a o neschopnost vedení onoho uskupení.
Po těch letech už nevěřím v jakékoliv rozumně řízené společenstvo, jediná rozumná organizace myslivosti je jeden jediný uživatel umožňující výkon práva myslivosti dalším, kdy právě ten jeden řekne, \"taková jsou pravidla, když seš schopnej je akceptovat, tak tady můžeš dělat myslivost, když né, hledej si tu možnost jinde\". Spolky a společenstva nemůžou nikdy dlouhodobě bezproblémů fungovat a v podstatě ani takový nějaký neznám, protože každý člen má jinou představu o fungování, akorát se tváří, že mají představu stejnou :-). A výsledek je takový, že pár volů táhne a ostatní se vezou. Dříve jsem se divil, jak někdo může dát \"za povolenku\" 30 nebo 50 tisíc za rok, za pár divočáků, jednoho srnca, životní prostor, kde lze naplňovat své představy o myslivosti a klid od ostatních, po těch letech si myslím, že i milión je dobrá cena :-).

Autor: Ron Gordon | 13.09.2017 21:37
Radku, jen malý dotaz - jste myslivecký spolek nebo honební společenstvo provozující honitbu ve vlastní režii ?

Autor: Radek Chadim | 13.09.2017 21:14
Prostitutky líny (první výraz nahraďte všeobecným známým synonymem na k :-)) nejsou problémem doby, protože problém spočívá jen a jen v jejich lenosti bez ohledu na věk a zdraví. Najít si v zimě čas a jít alespoň třikrat do týdne nasypat do zásypů, když je dvacet centimetru sněhu, na to čas ani sílu nemají, ale lítat po nocích po revíru po divočácích, na to mají dost času i energie, ještě když jsou řiťolezci, tak jsou úplně za vodou.
Pak samozřejmě nezbývá těm několika málo ostatním nic jiného, než aby obstarali všechnu práci. U nás je to tak, že honební výbor plus dva až tři lidi dělají všechno, od okopávání řepy přes rozvoz obilí, pravidelné přikrmování a organizaci mysliveckých akcí, další tři jedinci se vezou, aniž by něco užitečného dělali, a ostatní nedělají vůbec nic. Nejhorší zjištění je, že za mou krátkou mysliveckou kariéru už jsem zažil tři vedení, a zatím jsem nezažil ani náznak zlepšení, spíše naopak, žádné vedení se nechce raději s nikým hádat, tak se nehádá, a všichni mají nejvýšší práva, ale skoro žádné povinnosti, za jejichž neplnění by mohli být nějak omezování na právech.

Autor: figi | 13.09.2017 14:20
U nás peníze a omezení povolenky při nesplnění (provozním řádem stanovených) základních podmínek - hodiny, krmení atd. Odměny nejsou stanoveny.
A jak už zaznělo, nejvíce a pravidelně se všeho účastní ti, kteří jsou vzhledem k věku zproštěni.

Autor: Matěj Fous | 12.09.2017 21:07
U nás se to řeší penězi,a to již tak dlouho,že ani nikoho nenapadne že by to mohlo být jinak.Já se mohu pochlubit tím,že jsem nikdy neplatil - a to ne proto,že bych na to neměl.A i nyní kdy již pro stáří (nad 65 let) již nemusím dle našeho řádu nic dělat tak jdu.

Autor: Polák Jiří | 11.09.2017 19:36
Všichni říkají,že je to takový \"problém doby\" a nejen v mysliveckých spolcích!Jak řešíte ve svém spolku neochotu členů pracovat pro spolek,zůčastňovat se společných akci a aktivit ve prospěch a chod spolku? Jake máte pro členy postihy,sankce a naopak,jak odměňujete či zohledňujete ty,co pro chod spolku a zachování myslivosti dělají maximum? Děkuji Myslivosti zdar.