Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Od 10.10. 1000 Kč od KVS za vzorek barvy divočáka (Aujeszkyho choroba)



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fido z Řáholce | 10.11.2017 12:16
Karle naprostý souhlas. Kdyby udělali ty naháňky již na počátku, a pozvali myslivce z okolí, tak věřím, že se mohlo sejít několik stovek myslivců a problém z AMP by nenarostl do takového rozměru. Byl jsem účasten na několika naháňkách v okolí (Severní Čechy) a byly i takové, kterých se zúčastnilo sto i více myslivců. Stále ti \"odborníci\" ze SVS a ČMMJ psali, že do konce října bude odloveno. Prdlajs. Na čekané se uloví jedno, maximálně dvě prasata a to by museli myslivci chodit denně, aby vše v ohnisku nákazy odlovili. Holt zkušenosti z jiných zemí jsou nad zlato.

Autor: Karel Zvářal | 10.11.2017 07:41
Radku, 200 prasat možná, ale včetně BU dokonale izolovaných od okolního světa. Nedivím se chovatelům, že je ta věčná vlastnost irituje, protože pokud je mi známo, žádný domácí čuník neuhynul, tak nechápu to plošné opatření. K tomu měli přistoupit u divoké populace, zdvojit řady střelců, aby jim jó nic neuniklo mimo. A pokud se spekuluje o příchozích prasatech zvenku, opačný směr je nabíledni. Podle mě je to právě jen spekulace, el. plot funguje, kelímky s pěnou rovněž. Když jsem viděl v těch prvních zprávách o moru jednu z nejvyšších šišek správy, tak se těm rozhodnutím nedivím. Věkem zjevně přesluhující, s počínajícími stařeckými neduhy (zjev jako by utekl z Troškovy pohádky)... takže proto se ničemu nedivím a jen tiše sleduji, jak to odborníci všechno skvěle organizují.

Autor: Radek Chadim | 09.11.2017 19:19
Těch divočáků bude na Zlínsku v krvavé zóně ještě mnohem více, místní to odhadujou na 200 kusů, navíc mají pocit, že nové tlupy stále přicházejí z venčí, čemuž se nelze divit, když tam ještě stojí některé zemědělské plodiny. U naháněk je riziko, že se to rozežene po okolí, což určitě by nebylo dobré, jak se to dostane ven ze současné zóny, pak to začne být teprve problém, protože v okolních zalesněných prostorech už to nikdo nikdy lovem nevyléčí. Chrutí myslím není až tak velkým problémem, protože kňouři cestují po celý rok napříč naší zemí.

Autor: Karel Zvářal | 09.11.2017 16:27
Tak stavy prasat jsem odhadl špatně, je jich tam stále ještě dost, a to ostřelovači mají za 3 týdny přes 50 kusů a minulý týden našli myslivci 25 prasat uhynulých na mor. Proto to nařízení SVS o porážkách čuníků do konce listopadu. Mor se \"vrátil\", přičemž v červené zóně je stále několik desítek divočáků. Čistím budky, a kam se pohnu, tam je porýpané. Většinou jednotlivými kusy, ale místy i od tlupy. Podle mě na ty naháňky stejně dojde, jen co napadne sníh. A bude jich potřeba aspoň 5, protože se jedná o velkou plochu s členitým terénem. Zima bude podle všeho mírná, protože v některých budkách ještě spí plšíci lískoví, ti tuhou zimu cítí daleko lépe a zavčasu vlezou pod zem. Takže může dojít k zimnímu metání, což by situaci jen zkomplikovalo. Proto by ty naháňky měly být co nejdřív. Ale jestli doufají, že všechno vyřeší ostřelovači, přejme jim to!

Autor: Fido z Řáholce | 09.11.2017 10:25
A je to tady. V ohnisku nákazy bylo SVS nařízena likvidace domácích prasat, dále zbývá v ohnisku nákazy odlovit cca 50 kusů divokých prasat. Lov se má zintenzivnit!!!Měl být ukončen do konce října 2017 než započne říje divokých prasat. To se nestalo, říje je za dveřmi a je tu problém co bude dál. Když jsem psal, stejně jako Karel Z. že je třeba s populací v ohnisku rázně zakročit, tj. udělat již na počátku, kdy AMP nebyl tak rozšířen, 1-2 naháňky bylo uváděno, že by to bylo ještě horší.
Takže tu máme AMP, ACH, teď čekám na nařízení SVS monitorovat BSE (nemoc šílených krav) a ptačí chřipku u divokých prasat.

Autor: Radek Chadim | 02.11.2017 11:04
Včera potažmo dnes jsem se i já zapojil do Aujezského loterie s jackpotem 36 miliónu, ouřadování kolem toho není nic strašnýho, za ten prozatimní pseudolitr to stojí, tak uvidíme, jestli to nebyla zbytečná snaha :-).

Autor: Karel Zvářal | 20.10.2017 14:19
Fido, v tom máš naprostou pravdu, a je to jasné snad každému, kdo ovládá elementární logiku. Já jsem na nějaká vyjádření a popisy rezignoval v době, kdy rozhodli o tomto \"vyhnívacím\" scénáři. Podle mě jich je tam ca 50-70, jestli až 150 dle oficiálních údajů, budiž. To zase není tak zásadní rozdíl. S každým dalším úbytkem budou opatrnější a opatrnější. Do zimy to určitě nezvládnou, tipuji, že na ty naháňky, které jsem chtěl již v srpnu-září, stejně dojde.
Já to beru jako jeden velký experiment, kde jakékoliv předpovědi jsou velmi nejisté, příroda to zařídí po svém. Ani v té Africe to nesmázne celou populaci, silní přežijí. Řekl bych, že ta chytrá prasátka pochopila, vocogo, a k těm padlinám nechodí vzpomínat, tak jako afričtí sloni. Nakolik budou přeživší nebezpeční pro ostatní, bych se i hádal. Jsou vzorně ukáznění a drží teritorium, ani ten plot v podstatě nepotřebují. I když dobře že je...

Autor: Fido z Řáholce | 20.10.2017 10:03
To není dobré Karle, že ta prasata nebyla dohledána o likvidována. Ing. Ježek v sedmém čísle čas. Myslivost uvedl: \"Největší nebezpečí proto představují kadávery uhynulých prasat, které zůstanou ve volné přírodě. Tyto kadávery jsou po celou dobu schopné virus uchovat a přenést, což v zimním období může představovat až několik týdnů nebo měsíců\". Další problém, nikoli nemalý, spatřuji v tom, že dle informací z TV, některá prasata jsou již rezistentní vůči viru AMP. Jsou sice nositelé tohoto viru, ale přežívají.
Můj názor je ten, že odlov prasat v ohnisku nákazy byl realizován na základě zkušeností z Litvy, Lotyšska, atd. což nepovažuji za rozumné, stejně jako zákaz společných lovů. Kdyby se takové lovy zorganizovaly za účasti myslivců ze sousedních okresů, popř. z dalších a účast by byla několik stovek myslivců, myslím že mnoho prasat by v oblasti nezůstalo. Tak se loví pár kusů týdně a termín do konce října, kdy by zasažená oblast měla být bez prasa,t splněn nebude.

Autor: Karel Zvářal | 19.10.2017 16:30
Bylo to v TV asi před dvěma měsíci, veterinář z Jihlavy vysvětloval velké množství kusů \"bez nálezu\". Ten virus také není nesmrtelný, v seschlých tkáních už je špatně/vůbec ne/zjistitelný. Navíc bylo léto, většinou byly padliny obrané do mrtě mušími larvami, takže z kostry také vzorek tkáně nevezmou. Hodně jich s velkou pravděpodobností nenašli a už nenajdou (hustníky, nechané porosty). Předpokládá se ale, že příčinou byl AMP. Podstané je, že téměř u sta kusů prokázán byl a mimo oplocení se zatím nedostali.

Autor: Břéťa Ambrož | 19.10.2017 12:59
Já žádal v pondělí o zástřelné za sele. Nesl jsem na veterinární správu barvu v hemosce spolu s klasickým vzorkem na svalovce a pírkem. K tomu 4 listy papíru a administrativa jak blázen....byrokracie fakt jak za vlády socanů :D ... nicméně jsem se úředním šimlem prokousal a jsem zvědav zda a kdy mi přistane litřík na účtě.... Lovu Zdar.

Autor: Fido z Řáholce | 19.10.2017 11:51
Karle, ne tak docela souhlasím. Některé kusy černé přežívají jak bylo v TV uváděno, byť se psalo, že mortalita u zasažených prasat je 100% a tato do 3-6 dnů hynou. Je to velmi nebezpečná situace, kdy takto přeživši prasata, a to stačí jeden kus, se dostanou mimo ohnisko nákazy, nebude odloveno a máme tu další rozšíření AMP. Kdyby našly 3-4 uhynulé kusy bez nákazy virem AMP, prosím, ale prý jich byly desítky a to už není legrace.

Autor: Karel Nusl | 19.10.2017 10:50
Také jsem se o to zajímal, dozvěděl jsem se, že je to kvůli stavu některých uhynulých kusů, kdy již nejde stanovit (nebo odebrat vzorek) na AMP. Ostatní úhyn se myslím nezjišťuje, prostě se vezme vzorek na AMP a buď je pozitivní, nebo negativní. Zjišťování příčiny úhynu by bylo neúměrně náročné (pitva, rozbory a tak).

Autor: Fido z Řáholce | 19.10.2017 09:04
To by mě také zajímalo. Slyšel jsem již hodně verzí, ale asi máš pravdu, nic se nezjistí, jako obvykle. Ale účel to splnilo, likviduje se a všude černá zvěř bez ohledu na nějakou mysliveckou etiku.

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.10.2017 08:51
Ať si MR zajede do Gottwaldova a poptá se po okolí lidí, jak to s nákazou bylo. PČR vyšetřuje, ale asi to bude jak s tím Burešovým hnízdem..... Nijak

Autor: Fido z Řáholce | 19.10.2017 08:23
Re:Ellhenický. To neříkej mě ale MR, ta se po apelu myslivců z postižené oblasti obrátila na SVS. I MR se zdálo nenormální ten velký počet uhynulých prasat bez nálezu u nich AMP. A že by srážka s autem nebo postřelení, to by asi na SVS zjistili.

Autor: Ellhenicky | 19.10.2017 06:55
Fido, kdyby to byla nějaká nemoc, tak se to zjistí. Nalezená prasata jsou většinou postřelená či po autonehodě, to již pak nikdo nezjistí,můj názor.

Autor: Fido z Řáholce | 16.10.2017 12:38
Trochu odbočím. V posledním čísle čas. Myslivost je na stránce 151 podrobnější zápis z jednání MR ČMMJ ze dne 5. září. Mimo jiné je tam uvedeno, že MR ČMMJ vznesla dotaz směrem k SVS ohledně příčiny úhynu divokých prasat v ohnisku nákazy u nichž bylo vyšetření na AMP negativní. Dle sdělení MR je totiž procento negativních vyšetření na AMP neúměrně vysoké. Měsíc uběhl, máme tu ACH +1.000,- a někde nám hynou prasata a neví se proč. Zajímavé.

Autor: Radek Chadim | 16.10.2017 11:36
Ale těch milionářů bude jen 36, nebo tolik miliónů prej na to je, takže si všichni, kdo se jimi chcete stát, pospěšte :-).

Autor: Ellhenicky | 16.10.2017 07:14
Jak snadno se stát milionářem, stačí ulovit jen 1000 prasátek:-)

Autor: Vít Pátek | 15.10.2017 22:16
Ne každý čte denně weby SVS či ČMMJ, tak abyste někdo zbytečně \"nezahodil\" tisícovku: http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Za-kazdy-kus-vysetreny-na-Aujeszkyho-chorobu-dosta.aspx