Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Padl první sníh, jak se připravujete, či už lovíte neboli jak lovíte Lišky a zbylou škodnou



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel Zvářal | 12.03.2018 13:35
V SM je zmínka o pozorování páru šakalů u Šternberka, asi 8 km severněji na FT rovněž jeden. A jelikož ta se umisťuje častěji v lese jak v poli, tak to dokazuje jejich níže diskutovanou adaptabilitu. Vzhledem k vzdálenosti možná třetí kus. Od r. 14, kdy jsem je slýchal asi v trojúhelníku 12x5 km (srpen-říjen, KM-PR) v různých dnech, byly na stř. Moravě nejméně tři zástřely (záměna s liškou). To svědčí o jejich skrytém způsobu života a schopnosi přežít sněžnou zimu. Hlavní je potrava.

Autor: Fesoj | 10.02.2018 10:28
No a já se vrátím ke kunám. Na Loveckém fóru byly vyobrazeny i vyfoceny odchytové budky, které mají vespodu dráténý koš. Přes léto mohou fungovat jako narmální ptačí budka, na podzim se naplní senem, může se použít i nějaké to aroma, odjistí se a když tam kuna vleze, propadne se s ní dno, kuna skončí v tom drátěném košíku a původní \\\"falešné\\\" dno se působením pružiny zase zavře. Moc se mi to líbilo, ale protože jsem na veškerou manuální práci šikovný jak brouk Pytlík, ani jsem se nesnažil to vyrobit a proto se ptám : Máte s tím někdo nějaké zkušenosti ? A co se týče účinných návnad - před několika lety pochytal můj známý za jedinou zimu na kompostu za barákem do klepet 7 skalaček. A návnada ? původně vyhozený meruňkový kompot, který chytil plíseň.

Autor: Karel Zvářal | 09.02.2018 19:16
Zas já... (kde, jsi Proude?-) Patří to možná do Dnes, ale týká se to lišek... Dnes jsem si dal nádhernou hřebenovku, nikde ani živáčka, ale stop, že jsem nestačil číst. Stopy lišek byly co do četnosti jen těsně za spárkatou, opravdu komora této šelmičky. Dvě jsem viděl, chodí i ve dne. Jednou se i ozvala ou ou ou! Je vidět rozdíl v intenzitě lovu. Někde je tak čtvrtina stop, zato o to více zaječích, a to i v 600-700m! Byla i jedna \"záhada\", ale pak mi docvaklo. Nebyla to možná ani liška, spíše psík, pač to nebylo v lajně. Ale co bylo horší, nechápal jsem, proč jsou na sněhu tak špinavé. Ani prsty a drápy jsem neviděl. Šel podél cesty i po ní, sledoval jsem je asi 150-200m. Pravděpodobně čistil/a či hloubil/a noru a měl blato i mezi polštářky, takže stopy vypadaly, jak důlky od čaganu s gumovou botkou. Prasata také přecházela, ale podle stop ve sněhu po nich intenzivně jdou. Koleje, zastaví, pochodí, prohlédne směr, což v jiné roky nebylo vidět. Jo, a jezevci v těch výškách také aktivují. Šli spolu asi dva loňští sourozenci, byly dosti malé.

Autor: Karel Zvářal | 08.02.2018 15:43
Jo, a zapomněl jsem na ty kočky a ježky...před vstup položte cihly tak, aby tam byl vsuk úzký 6-7cm. A co nejčastěji (denně!) kontrolovat, chycená kuna v noci naříká a svolává tak široké okolí, možná i proto se potom další nechytají.

Autor: Karel Zvářal | 08.02.2018 15:31
Místo natření krví zkuste v honitbě sklopec zakrýt čerstvým chvojím a položit těsně u padlého kmene, to kvůli nenápadnosti i přeražení pachu. Hodně myslivců si stěžuje, že jim zátvory lidi kradou nebo ničí. Drátěný snadno odnesou, betonový někdy rozmlátí kladivem. Někdo to má jak pěst na oko (na ochozu), jiné jsou pěkně schované v trní u potoka a přístup je jen po vodě. Dobře umístěný sklopec je ZÁKLAD úspěchu. Pokud se kuna nechytá u baráku, zakryjte prkny do L (seshora a položit ke stěně) mezi stěny dejte trochu voňavého sena. Jako návnada stačí i pomerančová kůra, nebo papír nasáklý olejem ze sardinek. Ona v zástavbě má potravy dost, krade kočkám a psům granule, má vejce, vyhozené svačiny..., vleze tam ze zvědavosti. Znám chovatele, co každoročně chytnou 4-5 kun, které se do žádných statistik nedostanou. A s tím způsobem od K2 bych byl opatrný i v zástavbě, v přírodě rozhodně ne, leda někde v seníku.

Autor: K2C3 | 08.02.2018 12:43
Psal jsem jako lákadlo (myšleno do sklopce) - má specifickou vůni a pro kuny je neodolatelná.
Pokud sklopec sklapne, tak je kuna ve stresu a návnadu nesežere.

Autor: Jaroslav Tatalák | 08.02.2018 12:24
Za mých mladých let se sklopec zbavoval pachu tím, že se natřel hovězí krví a jako návnada se hodně používaly sušené švestky v řádku do sklopce. Na zbavení pachu obyčejné vymáchání ve studené vodě nestačí.

Autor: Ramo | 08.02.2018 10:55
K2C3 - to je jako trávíš? A najdeš je, nebo odběhnou?

Autor: Radek Chadim | 08.02.2018 10:52
Dnes ráno na čerstvě napadaným sněhu stop od lišek na mé liščí louce mrak, tak večer tam na ně pojedu počíhat, jestli bude foukat dobrý vítr.

Autor: Radek Chadim | 08.02.2018 10:49
Když jsme u nás kuny lapali ještě kvůli slepicím, tak se vejce osvědčilo dobře, protože zvyk je kovová košile a vítězná sestava se nemění :-). Jinak taky dobře funguje ovoce - švestky, třešně, zelinky. Maso na kunu nedávat, neb se rozšíří doposud odchytavané druhy kuny a ježka ještě i o kočku, což není moc dobré :-).

Autor: K2C3 | 08.02.2018 08:36
Mě jdou kuny výborně na toto lákadlo:

Total gel Bag Aroma je jed na myši, krysy a potkany - aromatická nástraha ve formě pasty v sáčcích (gelu) k přímému použití na hubení hlodavců s příchutí , která zaručuje maximální účinnost. Vůně je pro hlodavce neodolatelná a velmi rychle je přiláká k sežrání. Aplikace v uzavřených objektech a v jejich bezprostředním okolí.

Obsah: směs drcených ořechů, glukóza, obiloviny, kávový extrakt, tuky, cukry

Autor: Karel Zvářal | 07.02.2018 21:40
Ano, to je první, asi nejdůležitější fígl, protože vejce na konci vidí, ale zvenku k němu nemůže a celé se jí to \"nezdá\". Rozinky, větší drobky buchty v řádku za sebou... Pokud se v zátvoru vykadí, je dobré dno vytřít a zátvor v potoku (sudu) vymáchat, aby pach zmizel a dalšího zájemce nerozptyloval (nevaroval). Je toho víc, tak čekám, jestli někdo něco přidá...

Autor: Ron Gordon | 07.02.2018 20:42
Nu Karle, co říkáš na toto : Pokud k zátvoru chodí a nechce se jí dovnitř, je dobré ji lákat pokládáním dobrot na kraj a kousek dovnitř, aby si zvykla. A i tak často nezbyde, než si na ni počíhat s flintou.

Autor: Karel Zvářal | 07.02.2018 19:20
Kuny se řešily na Dnes, tak to dám sem, kam to patří spíš. Když člověk něco oznámí, tak to je když hodí šutr do vody (za pár vyjímek), neb to \"všichni dávno vědí\":-) Tak na to půjdu jinak, dám otázku: Když kuna se nechce do zátvoru chytit, ač chodí okolo, jak, resp. čím lze odchycení urychlit (dosáhnout)?

Autor: oziris | 06.02.2018 11:11
Pred par rokmi som bol na poplatkovej polovacke v madarsku, pri balatone. Miestni sa velmi stazovali na sakalov. Je ich tam vela a robia skodu. Sprostredkovane viem, ze v rumunsku je tiez problem a je ich tam dost...

Autor: Ron Gordon | 06.02.2018 10:43
Radku, pokud ten zvláštní zvuk byl v době kaňkování, tak jsi zapomněl ještě na jednou věc- třeba si liška s lišákem, jak to je v jednom vtípku hráli na \"zaječí frk\". No a když on ji ho tam frknul, tak ona tak strašlivě zaječela, otázkou je zda bolestí či rozkoši. Kdo má zkušenosti se psy, tak ví, že i některé feny po svázáni naříkají a hlavně když jsou to prvničky.

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 21:41
Omlouvám se, ta cifra se týkala Maďarska, na Slovensku jednotky.

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 21:36
Na ty hraboše je nejlepší chodit na pícniny (vojtěška, jetel), tam se budou i ty lišky zdržovat nejvíce. Jinak díky za info, čekal jsem těch šakalů u vás více, protože se uvádí, že na Slovenksku jsou úlovky v řádu desítek za rok.

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 21:32
Já když se občas ptám povolaných, když nevím nebo si nejsu jistý, tak mě zaskočí otázkou, jestli jsem to nenahrál na magič... no kdo by s tím počítal a seděl s nachystaným harapákem. Prostě to popíšu, a je na nich, jak si vyhodnotí. Ale lišky jsou schopny vyloudit více zvuků (kromě skolení), akorát že to není tak časté. Používá to asi v soubojích nebo vyhrocených situacích, což se mě nikdy nestalo, já dělám bengál celou noc a všechny se raději zdejchnou pěkně daleko, kde varovně volají. le s kunami je to jiná. Ty se nechají připískat k sobě ze dvou stran (2+2), a to je pak ďábelský jekot, který bych do těch potvůrek ani neřekl.

Autor: oziris | 05.02.2018 21:28
ahoj, ospravedlnujem sa, vobec som si nevsimol, ze sa debata presunula sem. @ Karel: sakaly pri bratislave su velmi vzacne. asi pred 10 rokmi jeden nas clen strielal na sakala, minul, a zistil, ze to bol sakal, az ked sa rozbehol, dovtedy to pokladal za lisku. u nas sakala zatial nikto neulovil, objavuje sa ich vsak coraz viac na vychodnom a juznom slovensku. nemyslim teda, ze by v nasich koncinach suvisel \"nedostatok\" lisok s predacnym tlakom sakalov. co sa tyka hrabosov a mysi, povedal by som, ze je to asi cca rovnake ako po minule roky, aj ked tazko povedat - nezerem to, tak neviem :)) prave tuto sobotu sme boli na umelych norach a snad po roku sme konecne mali stastie, jazvecik vytlacil dve lisky, prva padla, druha, zial, utiekla, aj ked som ju zasiahol. lezala snad 5 sekund, potom sa zdvihla a utiekla... skoda reci, kolega-skuseny polovnik po tej prvej pustil svojho stavaca, aby sa \"odbavil\" na tej zhasnutej liske, rychlo som mu este stihol povedat, ze tam mozu byt dve, zial... neskoro. takze som bol jediny, kto stihol prebit, ale aj tak nestacilo. no co uz. inak s vabenim sa mi velmi nedari, pravdaze, viem, ze nie je dobre to prehanat a myskovat cez dva reviry ako \"kapitalny\" mysiak, vsak liska nie je na hlavu padnuta a kazdy podozrivy zvuk ju dokaze odradit. no ale ani tak to nie je ziadna slava. najviac uspechov som mal asi s vrestadlom, to funguje relativne dobre v zime. ale ked to mam zhrnut, tak by som odhadol, ze vabenie ma uspech tak v 5 percentach pripadov. mozno nie je dobre vabit z posedov, to je fakt. ale na druhej strane, liska tiez nevie presne celkom urcit, ci ide zvuk zhora alebo zdola, zvlast teda v lese alebo na sirom poli. a pokial ide o zvuky, ktore lisky vydavaju, musim absolutne suhlasit s Ronom. lisak robi wau-wau-wau, liska jedenkrat zvreskne. a presne, zvreskne nielen pri kankovani, ale aj ked upozornuje na nebezepecie, uz som si parkrat kmotru zradil a davala vsetkym jasne vediet, ze som tam :) prave tymto vrestanim. v kazdom pripade musim zopakovat, ze lisok je tohto roku malo...

Autor: Radek Chadim | 05.02.2018 21:23
Já jsem přesvědčen, že to byla liška, ale buď se do ní zakousla jiná liška, pes, vydra nebo jiná bestie, nebo to bylo něco, co už se tam poté nevyskytovalo. Už jsem pár set/tisíc večerů za život proseděl, ale takovýto hlas jsem slyšel napoprvé.

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 21:16
nějak mi ulítlo slovo ... je nádherná...

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 21:15
Neznám policejní statistiky, ale jmenovec Poprach má ve svých cca 3000 budkách 200-300 párů, něco málo hnízdí \"nadivoko\", mimo zaplechované protikuní budky. A ta pálenka se v ruce (po odchycení do sítě), kroutí a syčí jak had... ale jinak ji ,jako všechny sovky.

Autor: Radek Chadim | 05.02.2018 21:05
Karle, a není sova pálená dnes vzácnější než kdejaká vražda? :-)

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 21:02
To jsme chlapi, lesáci, ale představte si katoličku, jak jde nocí kolem hřbitova a zaslechne hlas naší nejhezčí sovy-pálenky. To stojí za to, pouští to v Hičkokovi. Já ji sice znám, ale ta holka úžasně klame hlasem. To je jako škrcení ženské:-), a pěkně procítěně...

Autor: Radek Chadim | 05.02.2018 20:49
Minulý týden jsem byl při měsíčku čekat na kraji lesa, neviděl jsem ten večer krom jednoho zajíce ani chlup, viditelnost byla vynikající, ale ty zvuky, co jsem slyšel, jsem ještě neslyšel. Krom toho, že daňci do sebe mlátili parožím půl večera kdesi za horizontem, tak kousek vedle jsem půl hodiny poslouchal skolit lišku typickým hlasem, pobíhala sem tam asi v rozsahu 500 metrů, když jsem se zvedl, že jí půjdu naproti za horizont, tak jsem kousek vlevo slyšel zvuk, jako by někoho vraždili. Domnívám se, že to taky byla liška. Nebyl to takovej ten zvuk, jak když se perou kočky, kočky s kunou, kuny s kunou nebo takovej ten kočičí, ani zaječí jak z vřeštidla, ale takovej hlubší a míň vřískavej, víc jakoby naříkavej, a vkuse čtvrt hodiny. Furt jsem čekal, že se na horizontu objeví nějakej zombík a pak teprv ta čekaná dostane grády :-), ale říkám, za celej večer nic, ale hrůza z toho zvuku teda šla veliká.

Autor: Ron Gordon | 05.02.2018 20:40
Takže Honzo nevím zda jsi to zde nedal úmyslně jako vějičku a kdo jiný by ti mohl promtně poradit . Já ač nejsem vyhlášený liškař, tak by konstatoval že máš pravdu, že jsi slyšel skolit lišku. To co popisuješ svým ha ha ha to je lišák. Nu a ještě by doplnil, že to vřísknutí není pro sluch příjemné a ježí se z něho chlupy na těle a nejvíce se tak ozývá liška při nedostatku lišáků, které se k sobě snaží přilákat. Stejným vřísknutím upozorňuje liška své nezvedné potomky na nebezpečí, stalo se mi několik let nazpět, když jsem odcházel navečer od kamaráda na samotě a pustil jsem psa na louku u lesa, tak vzápětí začala bedlivá kmotra vřískat, aby varovala svou drobotinu, pro tmu jsem sic nic neviděl , ale vyprovázela mně s odstupem dosti dlouho. Nevím jestli jsem ti nějak pomohl, ale spíše si myslím, že se někde u počítače usmíváš po fousy, jak \"starý mazaný lišák\", tím svým \"ha ha ha! \"to jsem je doběhl.

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 19:59
Ta variabilita hlasů u lišky není moc velká, ale najdou se někdy zajímavé odchylky. Hlasy šakala, kterými jsem si jistý, jsem slyšel po půlnoci a kolem druhé ráno z otevřeného pole, do dědiny daleko. Nejvíc to připomíná na you tubu pištivé vytí (viz níže), i když i tam je celá škála dalších, asi \"místních nářečí”. Málokdo zůstává v poli po půlnoci, ale kdo hlídá kukuřici, mohl by se s tímto hlasem setkat, např. v okolí MB, či KM a PR. Za šera jsem ho nikdy neviděl, přijíždím na místo večer.

https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjojsunrY_ZAhVGJ1AKHY5KDRcQtwIIQjAG&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D6XVR93QgCIg&usg=AOvVaw1f0UmZW-LwKfMZvVx8WO84

Autor: Jan Slavětínský | 05.02.2018 18:10
Vloni i letos jsem slyšel zvláštně skolit lišku. Vím na 100% že to byla liška, viděl jsem jí. Nejdříve jsem si říkal, že se nějaký\"mimozemštan chytil do želez\" protože to nebylo klasické nám to známé skolení lišky to \"hahaha, hahaha\" ,to typické liščí zaštěkání a poslechem víte jak postupuje dál. Toto bylo takové silné vřísknutí ,takové \"huááá\"a po chvíli zase. Proč to tak je nevím a docela by mě to i zajímalo. Možná zranění,kdo ví... Lovu.

Autor: Karel Zvářal | 28.01.2018 07:14
Takový kojot žije např. i v Yellowstonu, což je dosti hornatá krajina, tam to ale od vlka dobře schytává. A jinak se v posledních desetiletích rozšířil daleko na sever, kde to bývalo vždy výsostné území vlka. Ten však podlehl tlaku člověka...

Autor: Fesoj | 28.01.2018 04:04
Radku, že se šakal někam do hor nepohrne, v tom s Tebou naprosto souhlasím. I v takovém Rumunsku a Bulharsku se v horách nevyskytuje, už proto, že ho tam drží na uzdě vlk.

Autor: Karel Zvářal | 26.01.2018 16:09
Berme to tak, že ti mladí nemají mapu a jdou více či méně naslepo. Preferují asi nížiny, ale v pahorkatině se také uživí. Má delší běhy než liška a je schopen uštvat zajíce nebo (mladou) antilopu. Drobné je u nás pomálu, takže se bude podle mě dosti orientovat na srnčí, pominu-li hraboše jako klasický \"nouzový (?)\" zdroj. Zima se sněhem exotickým druhům nevadí, jen co je u nás v zooparcích k vidění! Pokud mají potravu, zapnou vnitřní topení. Při tom GO se ty africké a naše noci až tak neliší.

Autor: Radek Chadim | 26.01.2018 15:50
Karle, nenapsal jsem, že budou les obcházet, jen jsem vycházel z přesvědčení, že před nějakou dobou šakal byl zaznamenán někde na střední Moravě (ale už si to přesně nepamatuju), a když všeobecně panuje názor, že se od nás dostávají z Balkánu, tak jsem přesvědčen, že migrační koridor bude spíše nížina podél řeky Moravy a na západ do hor se nepohrnou - jednak kvůli příjemnějším klimatickým podmínkám v nížinách, jednak kvůli uživnosti.

Autor: Karel Zvářal | 26.01.2018 15:18
To je asi taková laická představa (a nebyl jsem na tom dříve jinak), že stepní druhy les obcházejí. Poté, co jsem na Klobucku chytil kromě sýce i pustovku a v jiné roce slyšel volat táhoucí pálenku (vysloveně do hor na sever-), jsem došel k závěru, že les není pro migrující zvěř problém. Třeba Malé Karpaty jsou souvislá plocha, kterou obcházet jako plot je dosti divné...
Z r. 14 mám právě několik nočních záznamů šakala (2x určitě, 1x dost pravděpodobně, 1x možná) ze čtyř různých míst na stř. Moravě. Já za noc obměním při hledání sov 5-8 lokalit, zatímco dříve jsem dřepěl jak strup na jednom. Od té doby už nemám ani jedno (hlasové) pozorování šakala, proto si myslím, že to mohl být u nás vyvedený vrh (možná i dva) a mláďata po osamostatnění hledají partnera. A když jsou už na severu Polska, tak tu cestu z Balkánu dle mého mají i přes lesy a v našich středoevropských šířkách se i množí (viz. u Milovic). Zvířata se dokáží přizpůsobit.

Autor: Radek Chadim | 26.01.2018 13:49
U nás se v roce 2017 urodilo nejvíc lišek, co pamatuju, a asi se i nejvíc naloví za myslivecký rok - loni byl úrodnej rok, a to úplně na každou zvěř co pozoruju - bažantů, zajíců, lišek se urodilo, divočáků normálně jako vždycky, u srn jsem měl pocit, že každá vodí, leckterá i dvě srnčata, ale všechny kusy v mém úseku byly z podzima dost silné, u daněl také zdánlivě každá vodící, což v přechozích letech nebývalo pravidlem (i když se to špatně pozná, pač tlupy se u dančí mění a dančata občas bloudí a nedrží se vždy své matky pořád). Dva relativně suché a teplé roky za sebou patrně taky mají za následek velké nárůst počtu drobných hlodavců - loni v srpnu na strništi jsem pozoroval, jak se hejbou řádky se slámou, kolik jich tam lítalo, to jsem ještě neviděl, a jak šustilo pole i za bezvětří, to jsem zase nikdy neslyšel. Prašiviny není mezi liškama u nás vidět tolik co dřív, a psinku jsme u nás úplně nezaznamenali, ale pár uhynulých lišek se najde každý rok, ale většinou ve značném stádiu rozkladu, takže nelze určit, na co uhynuly (řekl bych mnohem častěji od sražení autem nebo jsou to kusy nedohledáné po lovu).
Ač na Malé Karpaty se s padesátikilometrové dálky dívám každý den, šakal u nás ani v okolí viděn nebyl, ale on z toho Slovenska stejně patrně potáhne spíše nížinou Moravy a Svratky na Sever než na západ na Vysočinu.

Autor: Karel Zvářal | 25.01.2018 21:43
Ještě jedna poznámka k Ozirisovi: na Slovensku se uloví podstatně více šakalů než v ČR. Nevím, jestli jsou i v okolí Blavy, ale dá se to předpokládat. Přítomnost šakala bude pravděpodobně ovlivňovat početnost lišky, ale co bude ovlivňovat zcela jistě, bude její hlasová aktivita. Možná i to bude důvod, proč lišky nejsou v posledních letech slyšet. Jak je to tedy ve vašem regionu s úlovkem šakala?

Autor: Karel Zvářal | 25.01.2018 19:27
A jinak teď už jsou lišky většinou spářené, lišák není tak agresivní, ozývají se sporadicky jednotlivé (nespárované/nespářené) kusy. Jestli je u vás málo hlodavců, měli by dobře reagovat na myškovačku nebo vřeštidlo. Tam je ale základní problém ve výběru vhodného místa, tj. s dobrým rozhledem na všechny strany. A hlídají si vítr, proto té straně věnovat největší pozornost. A také to s četností a silou vábení nepřehánět, někteří do toho foukají jak děcko na pouti. Což funguje zcela opačně.

Autor: Karel Zvářal | 25.01.2018 19:11
Já bych tu debatu k liškám přesunul z Dnes raději sem. U nás je hodně křivek (krivonosov), chystají se hnízdit, protože je semenný rok smrku. Z toho samého důvodu bude i hodně lesních hlodavců, takže bude dobrý rok i pro lesní dravce, sovy a lišky. Hraboše sleduji dlouhodobě (od dětství), poslední gradace byla u nás v r. 2014, po loňské progradaci to vypukne letos. Byť ne všude stejně (synchronně), protože v letech, kdy to bylo špatné u nás, jsme jezdili na jižní Moravu, kde je to o rok posunuté. Draví ptáci tak mohou putovat krajinou (jako ty křivky) a využívat úrody místních zdrojů. Možná U Blavy to bude podobné, jako na té j. Moravě, ale u nás se liší např. situace na Přerovsku a Prostějovsku, což jsou dva sousední okresy na Hané. Holt, je to s nimi (hraboši) zajímavé, proto se i úlovky lišek moho lokálně dosti lišit.

Autor: Fesoj | 04.12.2017 21:59
Já újeď tvořenou jakýmkoliv masovým odpadem včetně třeba uhynulého kusu srnčího zásadně pečlivě zakrývám smrkovým chvojím. Prasata a sojky by mi ani tak nevadily, ale slétne-li se mi na újeď větší množství krkavců /nejvíc jsem jich jednou napočítal 38 ks/, tak toho pro kmotřičky moc nezbude. A to jsem tam tenkrát jako blbec natahal z kravína hromadu lůžek.

Autor: Karel Zvářal | 04.12.2017 18:18
Napsal jsi to hezky, ale neškodilo by si to po sobě přečíst.-) Vnadit fajnových krmením (konzervami) je škoda. Stačí odpad od řezníka či odjinud. Dávej to do dutých pařezů, aby k tomu nemohly prasata a sojky. Někdo vnadí do betonové skruže, ale ta je nápadná a zbytečně pracná. Bude k tomu chodit určitě i kuna. 50 m od toho zástěnu, a jak začnou brát...

Autor: Jurek | 04.12.2017 14:43
Ono je pro mne lov lišek jedním z nejůžasnějším lovem. Toto zvíře je rovnoceným soupeřem a mnohda daleko před námi jako souopeř. A však bez trpělivosti a dokonalého obeznání prostředí, kde se liška vyskytuje to nejde, neboli to neskončí úspěchem. Můj způsob lovu je poněkud odlišný tomu sezení na žebříku či kazatelně. Já ho nazívám na partizána, a to Buď sezením na strništi za balíkem nebo ležím na balíku. V lese a mezích či kolem rybníku sedím v křoví nebo rákosí nebo ležím v ostružiní a to vmístech kde lišky mají spády, v zimně se to holt bez dobrého či teplého oblečení a dobrého splynutí s okolím nevyhne. Pamatuji si že jsem jednou ležel v kanále. K lovu používám kulobrok ZH 101 7,57R / 12/70, kulové patrony používám celoplášť 9g a brokové 4mm hight spead od SAGY tlačí 1320bar. Optiku používám 8x56. A při kaňkování kdy se nahánějí po polích a loukách používám FOX II v 222 rem se sklem 6x42 je to staré předělávané sklo 4x32. A když jsem se bavil o trpělivosti, sedávám od 6h večer do půlpáte rána. A vtšinou tím podchytím dva úseky. Mám vytypované místa kde a v kolik se lišky pohybují v jedné části vycházejí od 6 a jsou pozorovatelné do 23h pak jak kdyby se po ní slehla zem a vycházejí až před 5RÁNO. A v dalším úseku co mám což je kousek od statků a obydlí se lišky zase neoběví dřív jak před půlnoci do 4 rána. Spozoroval jsem totiž že v tomto úseku od púl páte ráno je už pohyb aut a svítí se ve staveních, a tak samo večer do 23h. Je to asi tím jak lidé jezdí z práce a do práce a vtomto časovém rozmezí se ty rezavé zlodějky potulují blíž obydlí. Kdešto na mém prvním místě je klid už od doby kdy padne tma takže se dá lovit i dřív, vzpomínám si že jsem v rákosí na ni narazil v 15:10h, ale tu už nepotkám :-) a do půlnoci se tam lišky pohybují a pak zase ráno, ale to už jsem doma a spím já. Vnadím kočičími a psímí konzervami, ale těmi malinkými stačí to po lžičkách roházet v místě spádu a místech kde se pohybuji. Fajně funguje i makrela nebo uzené rybičky v oleji nebo rybářské boilis či pelety Halibut ale to opravdu pár kuliček rozházet. většinou lovím do 40m ale lovil jsem dvě na louce při přesouvání na vzdálenost 120m a 150m. Toto jsou mé poznatky a jsem rád že jsem se zde mohl o ně s vámi podělit.

Autor: hartjagd | 04.12.2017 13:10
Zdravim kolegové, lovu lišek se věnuju celý rok mimo doby kdy se staraj o liščata, nejraději vábím myškovánim na \"hubu\" , zakoupil jsem i nordic, ale nějak mi na to nic nechodí :( , lišky když jsou v dosahu slyšitelnosti tak nekompromisně přijdou,nejraději mam samozřejmě tento lov v zimě na sněhu kdy si vezmu jen dvojku se 4kama a schovam se k rákosovému komplexu, minulý rok mi tak lišák přišel na pár kroků, dále se dobře osvědčilo chodit k čerstvě posekaným loukám a polím. Tento rok mam nejvíce střelených lišek na jetelištích. V srpnu nebyl problém na takovém posekaném jetelišti vidět 5 lišek najednou (vesměs letošní liščata).

Autor: Radek Chadim | 04.12.2017 10:25
Letos je u nás lišek neúrekom, jednu jsem v létě ulovil, jednu bohužel postřelil na běh. I teď jsou hodně vidět, ale poučily se z předchozích setkání s mou osobou, a už se mnou zase pěkně vyj.... Včera jsem vyrazil na divočáky, sic zamrzlo a už přestali chodit, ale co doma. Vyjel jsem v půl deváté, do půl jedné divočáci nikde, lišky nikde, tak že půjdu domů, slezu z žebříku na zem, rozhlédnu se a liška vychází 70 metrů ode mně, než jsem se zrychtoval, mazala k lesu, pač poslední večery na sněhu s měsícem bylo v noci vidět jak ve dne. No jo no, jsou to tvorové mazaní.
Ještě se vrátím k té patrně mnou postřelené, párkrát mně přešla liška s ustřeleným předním během před fotopastí, tak to asi bude ona. Nicméně tlustší a huňatější lišku jsem dlouho neviděl, takže nejen divočáci se s těžkými úrazy poměrně dobře dostávají, ale i lišky.

Autor: červenka emil | 04.12.2017 09:13
Po lonském nálezu čtyř uhynulých lišek se u nás moc nevidí a kuny snad emigrovaly,nejsou vidět ani pobytové stopy.

Autor: figi | 03.12.2017 22:14
Kaňkování už začíná.

Autor: Karel Zvářal | 03.12.2017 18:07
Jurku, předpokládám, že jsi vyfocen u svého úlovku, takže úplný neználek nejsi. Dvě lišky za večer je pěkný úspěch, to řada chlapů nemá za celý rok. Lišky jsou selektované na opatrnost po stovky generací, takže ulovit ji nebývá snadné. O způsobech lovu se dá napsat dlouhý článek (je jich spousta) nebo i kniha. Osobně uznávám myslivce, kteří s lovem nečekají na kaňkování, ale začnou hned po senoseči (žních), než liščata získají zkušenosti a opatrnost. A také ty, co využívají umělé nory a na kunu sklopec, nejlépe doma na půdě či zahradě. Letos je progradační rok na hraboše, takže lišky jsou v kondici a pár dní se sněhem jim neublíží. Ale citlivým vábením, dobrým vnaděním a střídáním míst lovu se dočkáš úspěchu určitě, jen to chce někdy trpělivost. Lovu zdar!

Autor: Jurek | 03.12.2017 15:18
Dobré krásné nedělní odpoledne, u nás napadl první sníh. Chtěl bych se zeptat, u vás už určitě také, jak se věnujete lovu lišek a ostatní škodné. Vábite? Sedávate u ujedi či nor? Ptám se jelikož ještě není takový pohyb jak při kaňkování, které nám začne zhruba za 3týdny. jestli chcete poraďte nebo se podělte se svými postřehy.