Dnes je 8.5. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Divočák zabil myslivce



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel Zvářal | 07.12.2017 17:18
Fido, dočista jsem se rozklepal a srdce až v krku, jak jsem do toho čtení zabral, fakt! To byl doslova myslivecký horrrorr! Stát se to mi, tak mě asi klepne na místě... Není to žádná sranda, to je úplně jiná váhová kategorie než lončák a zbraně jak břitvy. To bylo takříkajíc o fous, a na takovou zkušenost se určitě nezapomíná. A jak píše K2, ta prasata se chovají stále odvážněji, nebojácněji. Jednak kvůli velkému pohybu lidí v lese (houbaři, pejskaři, hlavně v příměstských oblastech), ale také vysoké početnosti, která pravděpodobně ten stres (agresivitu nejen vůči vlastnímu druhu), zvyšuje.

Autor: Fido z Řáholce | 07.12.2017 10:10
Ono je to s dosledem postřelené černé věci někdy hodně složité. Před několika lety jsem psal o vlastní zkušenosti, kdy mě napadl postřelený 110 kg kňour. Se svým jagošem jsem v únoru dělal jeho dosled. Dle kamaráda myslivce to měl být lončák, tak 40 kg, který mu asi v půl sedmé ráno vyběhl z lesa na pole a po ráně značil zásah dost zřetelně, prostě „zůstal v ohni“. Bohužel po chvíli vstal a utekl zpět do lesa. Barva nikde, jen stopy kudy přišel a odešel. Psa jsem pustil, jelikož jsem byl krátce po operaci kyčle. Asi po 800 metrech pes hlásil. Bylo to husté křoví, trnky, šípky, hloh, atd. Musel jsem za psem, který neustále hlásil nález divočáka. Nevěděl jsem, zda je zhaslý či živý, jagoš prostě hlásí nález. Po čtyřech, s mačetou v ruce a kulovnicí na zádech jsem se prodíral k místu kde jagoš hlásil. Byl živý a plný síly. Na můj příchod „lončák“reagoval úprkem směrem ven s křovisek. Kolega vystřelil, ale minul. \"Lončák\" se vrátil zpět do křoví a já slyšel jeho „prodírání“ křovím ke mně. To už jsem se trochu postavil a čekal. Pojednou se cca 2m přede mnou zastavil, mířil jsem tím směrem kulovnicí a čekal, až vystrčí hlavu. Byl to okamžik, kdy z křoví vyrazil. Dvě salta ve vzduchu, výstřel pánu bohu do oken. Otočil se, a jak jsem leže na zemi, tak mě chytl za levou nohu. Řval jsem jako o život, vidíce ty ohromné zbraně. Jagoš jej držel za pírko, druhou nohou jsem do něj kopal a nadával mu do kurev. Asi po minutě mě pustio, chtěl utéct, kolega značně rozrušen opět minul. Kňour se opět vracel ke mně, to už jsem přebil a ranou do hlavy jej usmrtil. Prostě horor. Když jsem ho autem z křoví vytáhl, tak jsem zjistil, že mělo oba přední běhy v kloubu přestřelené a ty vysely jen na kůži. Jinak neměl žádné zranění. Z lončáka se vyklubal 110 kg kňour. Kdybych to věděl, tak bych tam asi nelezl a ještě k tomu po operaci kyčle. Ale co se psem. Toho prostě neodvoláš. Od té doby již dosled za takových podmínek nedělám. Zranění jsem naštěstí žádné vážné neutrpěl, odnesly to jen roztrhané zimní boty a pohmožděné nohy. Byla to pro mě velká zkušenost.

Autor: Fesoj | 07.12.2017 10:01
Nědá sa nič robiť, holt i mezi myslivci se najde nějaký ten laureát Darwinovy ceny.

Autor: K2C3 | 07.12.2017 08:06
Ono se nejednou stalo i to, že prase zaútočilo \\\"bez varování\\\", např. proto, že bylo postřeleno třeba před 14ti dny. Celkově se agresivita černé zvyšuje. A je jen škoda, že nepropíchnutelné kalhoty stojí kolem 12.000,- Kč, alespoň ten kdo chodí do leče by je měl mít.
Jinak souhlas s J.S.: kdo černou loví, tak ví své.

Autor: Čestmír Kunetka | 06.12.2017 21:37
Ramo, byl jsem toho svědkem osobně. A jak píšeš, lidé jsou prostě nepoučitelní. A co je horší, s věkem jako by ztráceli ten pud sebezáchovy. Jen doufám že mě to nepostihne. L-L.

Autor: Ramo | 06.12.2017 20:42
Nedá mi to nereagovat: Honzo, ale i ostatní, tato pasáž - \"prase po ráně padlo jak podťaté a myslivec, celoživotní hajný, aniž by si přebil\" celoživotní hajný, by měl a snad i \"musí\" být skoro víc jako myslivec a toto snad neé!?! Prostě deb.l zůstane debi.em!!! A nezlobte se na mě (nebo zlobte), ale takovým \"expertům\" DOBŘE JIM TAK!!! Tomu se říká pud sebezáchovy... LOVU

Autor: Jan Slavětínský | 06.12.2017 20:11
Nevím, ale věřím, že zkušený myslivec by sám a bez psa za těžkým postřeleným kusem sám nešel. Jelikož jsou různí lovci, kteří si myslí, že dohledat kňoura je jako dojít za keř pro postřeleného zajíce, potom se není čemu divit....Kdo černou loví, tak ví své. ..

Autor: Čestmír Kunetka | 06.12.2017 19:08
Josefe, mluvíš mi z duše. Ale na druhou stranu si musíme přiznat, že určité procento z našich řad je na stejné úrovni jako diskutující.
Na vlastní oči jsem viděl, jak prase po ráně padlo jak podťaté a myslivec, celoživotní hajný, aniž by si přebil tak si k němu vykračuje jak baleťák. Prase se zvedlo a fuk do přilehlého rákosí. A on za ním také do rákosí a pořád nepřebito, i když jsme na něj volali. A najednou prase vyskočilo a chňap ho za břicho. Naštěstí měl silný huňatý svetr a tak ho chytilo jen za ten svetr. A tak, volaje o pomoc, prchal z rákosí co mu chabé síly stačily a prase mu šlo po nohách a nebýt tří psů, kteří bachyňku o váze 35 kg zastavily, nevím jak by to dopadlo. A to byl dotyčný rok před tím měsíc v nemocnici s potrhanýma žílama od prasete a doléčoval to pak ještě půl roku. Prostě lidé jsou různé, blbé a pitomé a hlavně nepoučitelní.

Autor: Fesoj | 05.12.2017 19:46
Jedná-li se o ten případ z Německa, uveřejněný na Novinkách, tak mělo jít o postřeleného kňoura, který lovci přeťal stehenní tepnu. Což o to, to se - i když vzácně - může stát. Ale když jsem pročítal ty diskuzní příspěvky, musel jsem zareagovat a napsal jsem, že podle těch příspěvků jsou mnohem víc než divočáci přemnoženi bezrozí volové.

Autor: Karel Zvářal | 05.12.2017 17:03
Asi hloupá otázka, nicméně rád bych si přečetl, nejen na wikině, ale v originálu organizaci dřívějších parforsních naháněk či individuálních lovů. Jestli máte odkaz, sem s ním! Zranění, a to i těch smrtelných, bylo dříve nepochybně více. Primitivní zbraně, posedy a kazatelny asi těžko (u každého políčka?), takže se střílelo bez optiky a nočáků nakrátko (do 50m?). A lov ze země je násobně náročnější. Kančí pero určitě, nůž pro jistotu taky. A s takovou primitivní výzbrojí dokázali černou dostat do obor! Nebyly mobily, džípíesky, ztráty na psech asi řádově vyšší. Co by na to asi říkali dnešní myslivečci, přebíjející dokonalé střely z fabriky, vlastnící tucet zbraní, ale stále řešící nějaké \"problémy\":-)

Autor: Karel Zvářal | 05.12.2017 15:43
Jako honci mi jednou lončák v hustníku podrazil nohy, ani jsem nestihl zkontrolovat střapec, takže nevím, jestli to třeba nebyla bachyňka (jaká potupa:-) Na nůž jsem si ani nevzpomněl, špičatou lískovou hůl jen chabě vytrčil. Vše se odehrálo v pár vteřinách, kdy jsem spíše koukal do stran jak před sebe. Měl jsem holiny a spodňáky, takže ani škrábaneček. Tak by mě zajímalo: když dříve používali předovky, jestli na nich neměli pro případ napadení bodák, tak jak to známe z vojenství. Těžko při náhlém útoku tasil nůž, rychlejší je nastavit zbraň, kterou dosud držel v ruce. Ale to je otázka spíše pro znalce historie, dnes by to asi nikdo na zbrani nechtěl-(

Autor: Radek Chadim | 05.12.2017 14:44
Lov to není žádná sranda. Bohužel hned několikrát do roka vidím, jak lovci jdou dělat záraz 80 kg lončákovi nožem, se kterým bych si ani nemazal máslo na chleba, takže je skoro div, že takových případů není mnohem víc. Důležité je samozřejmě umět odhadnout protivníka a ne na vše je potřeba hned jít s flintou, ale občas je to fakt hrůza, co vídávám.

Autor: Karel Zvářal | 05.12.2017 13:33
No jo, nejsme zvyklí na takovou bilanci, v 99,99% to bývá obráceně. Ne nadarmo se jim říká černí rytíři, pro ně je boj zblízka naposto nomální, Uďo!-)

Autor: Ellhenicky | 05.12.2017 11:21
I to se může stát. Já osobně dvakrát viděl, jak byl napaden myslivec, kdy prase nebylo vůbec zraněno. Lékárničku s sebou vozíme, ale v takovém případě, kdy je přeťata tepna a nikdo není poblíž.