Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes 1/2018



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš ČENĚK | 29.06.2018 20:44
Také jsem sledoval tu událost na Hradčanském náměstí. Petr je tam jako doma. Jestlipak měl červené trenýrky? :-) Když tak koukám, kde ho všichni znají, napadá mě jediné: HAVLÍN NA HRAD!
Vrátím se k myslivosti - dost teď poctivě chodím s flintou ven a ještě jsem při svých vycházkách nenarazil na kmotru. To se mi za těch 20 let myslivosti nestalo. Ovšem mezitím jsem doma objevil podhrabaný plot ke zvířectvu. Tak si musím sednout doma ke kurníku a přesvědčit se, jestli to náhodou není kmotra a ne toulavý puňťa, jak se domnívám.

Autor: martes | 29.06.2018 16:11
Všem Petrům a Pavlům k dnešnímu svátku přeju jen to nejlepší, pevné zdraví, štěstí a hodně krásných mysliveckých zážitků.
A našemu Pražákovi ještě přidávám, ať má stále hbité prsty a krásně mu to hraje.
Zdeněk

Autor: martes | 27.06.2018 17:33
Když už Radek vzpomněl Našeho Pražáka, tak si představte: já sedím ve vesnické hospodě, kde je pět a půl hosta (ta půlka je malé dítě), povídáme s kamarádem (skoro příbuzným) taky myslivcem a slovo dalo slovo a najednou se bavíme o Pražákovi. Jak je ten svět malej, toho našeho Petra zná snad už celá republika.

Autor: Fesoj | 27.06.2018 16:24
Tak jsem doteď seděl před barákem na lavičce, hlídal jsem kloučkavnoučka na pískovišti a zároveň jsem se s dalekohledem věnoval přehlídce našich vzdušných sil. Zemědělci už konečně začali seket tu velkou louku v kopci proti našemu stavení a nad čerstvě posekanou trávou se předváděl párek poštolek, párek káňat a dokonce i párek vysoce elegantních vzdušných akrobatů luňáků červených. A aby toho nebylo málo, nakonec přiletěl i bílý čáp, který začal kroužit poměrně nízko nad námi. Z toho měl malý Víteček ohromnou radost, mával mu a já mu povídal : Koukej, hledá si k nám cestu - přinese ti brášku ! A už to nebude tak dlouho trvat, za necelé 2 měsíce nás bude zas o jednoho víc.
Jediný, kdo se dnes nedostavil /aspoň zatím/ je čáp černý, ač zde také bývá častým hostem. Minulý týden jsem také zase jednou po dlouhé době pozoroval ostříže. A kamarád revírník mi přivezl ukázat snímky z fotopasti. Na vnadiště pro černou přilétl - světe zboř se - párek jeřábů popelavých ! Holt ta biodiverzita je čím dál tím rozmanitější, dnes na Novinkach dokonce psali, že na polské straně Krkonoš byla spatřena medvědice se třemi mláďaty - ovšem aby se z toho nakonec nevyklubala kachna.

Autor: Radek Chadim | 27.06.2018 09:44
Dobře, tak tedy název zachovám :-).

Autor: strejda zajíc | 27.06.2018 09:01
Radku,lepší,než když ti z toho dělá Zajíc fejsbůk.:-))

Autor: Petr Havlín | 26.06.2018 23:25
Webtatíčku vtipálků je hezké,žes zavítal do matičky stověžaté.Od 1.7. hrát nebudu,neb se konečně začnu věnovat myslivosti.

Autor: Radek Chadim | 26.06.2018 22:07
Odpoledne jsem měl malé setkání s našim Pražákem a teď už prohání smičec na koncertu v televizi :-). Od 1.7. tuto rubriku přejmenuju na Kde hraje Náš Pražák :-).

Autor: Radek Chadim | 20.06.2018 19:01
Dnes při jízdě z práce jsem viděl již posečené strniště po ozimém ječmenu, tak brzo jsem kombajny na poli v naší oblasti ještě neviděl. Jinak včera na čekané jsem neviděl ani chlup, kdyby to tady v tom tématu někoho zajímalo :-D, ale každé ráno vidím několik zajíců a už jsou vidět i půlčáci.

Autor: Petr Havlín | 18.06.2018 14:02
Pavle Lovu zdar!

Autor: Fesoj | 18.06.2018 11:53
LOVU ZDAR ! Můj odhad věku - 5-6 let. Pavle, pokud nemáte žádné průběrné vidláky a šesteráky /čemuž tak docela nevěřím/, svědčí to především u dobrém důsledně prováděném průběrném odstřelu holé. To je základ kvalitního chovu, odstřel \"kriplíků\" - paličkářů do 10 kg - sám o sobě ke zvýšení kvality populace nevede.

Autor: Pavel Černý | 18.06.2018 08:07
Tak jsme tak dlouho lovili průběrné špičáky a vidláky, až už žádné nemáme. Přišel čas lovit průběrné šesteráky. Do fotogalerie dám zdokumentovaný víkend se srnci. Dobrého šesteráka mi dlouhodobě z nejlepšího teritoria vytlačoval průběrný. V sobotu jsem je ještě fotil, ale foťák za kulovnici jsem vyměnil pozdě... Včera ráno jsem to už napravil. Pro úplnost cca 60m, ZKK 600 7x64, hnůj z Vlašimi 11,2g, 15 metrů od nástřelu. Ve zvěřině velmi dobrý - bez hlavy poctivých 19kg.

Autor: Petr Havlín | 17.06.2018 17:44
Tomáši díky za návštěvu a uznání. Těším se na příště. P

Autor: Tomáš ČENĚK | 17.06.2018 08:42
Peťa včera v Želivi opět dokázal, že umí. Oba soubory nám připravily nádherný zážitek. Peťo díky za to a těšíme se za rok na vystoupení tří generací Havlínů. Účastníci zájezdu.

Autor: Tomáš ČENĚK | 16.06.2018 09:08
Krásně napsané Oldo, LOVU ZDAR! Nechceš sepsat knihu výprav do přírody? Fesoj a strýček by Ti ji doplnili o básně, webtaťka o fotky.

Autor: strejda zajíc | 13.06.2018 13:09
Dnes se rozhodlo,že jedu do Náměšti na Hané na výstavu.Né mojí,ale psí.S kamarádem,co tam bude předvádět čubinu MO.Takže se možná z někým z Moravanů potkám...

Autor: Ramo | 13.06.2018 10:32
Dnes 13.6. jsem viděl první letošní bažantí kuřata a byl jsem docela překvapen! Byla totiž už velikosti pěsti a tudíž už létala! Ať se jim daří!!! Aspoň do podzimu... :-))

Autor: Petr Havlín | 11.06.2018 17:46
Roudňáci díky!Byla radost pro vás hrát!

Autor: strejda zajíc | 11.06.2018 17:42
..Nevím,proč se to uložilo dvakrát.PC je u lékaře,píšu na starém-bronzové řemenice,hnané mamutí žíní...-:)

Autor: strejda zajíc | 11.06.2018 17:39
To je přece všeobecně známo,méně se už ale ví,že Martes umí přivolávat désť!Jednoduchou formulkou:\"Z toho nic nebude!\"A za chvíli leje!A dokonce to naučil i paní Z.Jen jsme dojeli domu,zkusila čarovnou větu a za moment to okapy nestačily brát.Ještě že ji nenaučil přivolávat kroupy...

Autor: martes | 11.06.2018 16:31
V sobotu část \"ROUDŇÁKŮ\" navštívila koncert našeho Pražáka. Za nás můžu opět napsat, že Petr UMÍ!!! Zdeněk a Jana

Autor: martes | 05.06.2018 14:33
Oldo,lovu zdar.

Autor: Karel poslík | 05.06.2018 12:50
Lovu Zdar ! Oldo.

Autor: Fesoj | 05.06.2018 11:23
Oldo, Lovu zdar ! Já jsem sice včera večer také vyrazil ven, neb mne vylákalo mírné ochlazení a odpolední přeprška, jenže jsem viděl pouze černého čápa, párek březňaček a v ten nejkrásnější čas po 8. hodině jsem zahlédl cosi černého na horizontu - jenže při mé smůle nešlo o prasátka, ale o stádo jalovic, načež jsem zhnusen ukončil čekanou a odjel ke švagrové na kafe. Tam se mi za plotem ukázala aspoň srna - stará dáma, dosud ne zcela přebarvená, dosud plná. Pánskou společnost sice neměla, ale i kdyby se ukázal sebeodstřelovější srneček, asi bych ránu ze země do té vysoké trávy, která mu kryla nejen komoru, ale i krk, neriskoval. Nebude-li lít, zkusím si večer na chvíli sednout do lesa ke kališti.

Autor: Petr Havlín | 05.06.2018 11:16
Oldo krásně popsaný lov. Velké lovu zdar!

Autor: Oldřich Vopršal | 05.06.2018 09:32
Včera večer jsem se vrátil pozdě z práce, navíc poměrně unavený a tak jsem neplánoval, že bych vůbec večer šel na čekanou. Ale znáte to. Člověk míní a sv. Hubert mění. Při večeři jsem trochu pookřál, a když se blížilo půl osmé, nejvyšší čas vyrazit ven, vnitřní hlas mi říká, vezmi osmu a rychle ať už jsi v revíru. Během deseti minut jsem byl připravený a pět minut před osmou jsem již seděl na posedu. Nemá cenu do této části honitby spěchat dříve, protože pohyb lidí je zde velký do pozdních večerních hodin. V sobotu jsem to poznal doslova. Ještě v půl desáté mi courali lidi pod žebříkem se psem. Včerejší večer byl ale jiný. Byl jako z pohádky. Z pohádky se šťastným koncem. Vítr se uklidnil, slunko svítilo a přátelé, za celou dobu čekané jsem neviděl jediného človíčka šmejdit v revíru! Sotva jsem stihl zasednout a vše si připravit tak, abych měl při ruce připravené a mohl tak pohotově zareagovat, hlavně kulobrok mám rád připravený tak, abych ho měl hned v rameni. Kolikrát už jsem takto lišku ulovil narychlo a hned s puškou v rameni a myškováním na prst jsem si ji stihl přivábil až na brokový dostřel. Mám rád tento typ adrenalinu. Pět minut po osmé z leva z lesa vytáhly po horizontu dva kusy srnčí na louku. Dva kusy holé, říkám si zprvu. Dalekohledem však měním názor. Jeden kus je slabý paličkáč. Poznal jsem ho hned podle střapce. Pušku nechávám v klidu, střílet nelze, táhnou bez zastavení stále po horizontu a za chvilku mi mizí za ním. Nevadí, říkám si a čekám dál. Kolikrát při pastvení udělají kolečko a vracejí se zpět. A tak tomu bylo i v tomto případě. Po hodině se mi paličkáč objeví na horizontu znovu a vrací se přímo ke mě. Mám ho stále naostro. Když je na třicet kroků ode mě, kříž puškohledu usazuji na kořen krku, palcem natáhnu napínáček a mačkám spoušť. Srnec se zlomil v ohni, na nástřelu. Slézám, ulamuji ze smrkové větve poslední hryz a úlomek. Poslední hryz mu vkládám do svíráku, úlomek zlehka máčím v barvě na vstřelu a vsunu za klobouk. Pak se již nad ním skláním, vzdávám poctu a vychutnávám si ten krásný pocit z úspěšného lovu. V duchu si přemítám, kolik mi bylo již dopřáno těchto krásných okamžiků za těch třicet let, co myslivost vykonávám. Rychle se z rozjímání probírám. Je půl desáté, rychle se stmívá, umisťuji za Achilovku plombu, rychle kus vyvrhuji. To už mi volá kolega Jirka Z.. Ulovil také průběrného ročka a zda může ke mě domů přijet. Vyrážím rychle také domů, kde se sejdeme a vzájemně upřímně popřejeme Lovu zdar. Oba kusy zvážíme, papírově zúřadujeme vše, jak zákon káže, vzájemně si sdělíme své dojmy a zážitky, jak jsme oba srnce ulovili a oba spěcháme do svých domovů do peřin. Je půl jedenácté a zítra před pátou vstávám do práce. Pro úplnost - srnec uloven kulobrokem ZH 309, tedy ráží 8 x 57 JRS, vlašimskou střižnou hranou 12,7 g. Ještě nyní v duchu cítím tu příjemnou vůni, která se z vystřelené nábojnice a z hlavně pomalu vinula. Jak ta voněla!!!....... Lovu zdar zelení kamarádi!

Autor: strejda zajíc | 01.06.2018 23:44
Dnes je opravdu o strach otevřít lednici či konzervu,o Myslivosti č.6 ani nemluvě!Kam se koukneš-zajíc!Já,absolutně nesoutěživý týpek,jsem nešel vyhrát střelbu na běžícího kňoura(to se mi ostatněnepovedlo,pokud nebereme pořadí z opačné strany:-)).Jen jsem chtěl zkusit,co jim z něho po dospělé flintě zbude.
Dovolím si opravit p.Helebranta:Zetka z roku 1949,střelec 1953,patrony z roku raz dva,krabka bílohnědá,cena 47,-Kč,nebo Kčs?na zvěř bych si s nimi netrouf,puškohled Zeis vierziel.Doufal jsem,že rozpyl střelce,zbraně a munice se vzájemně vyruší-nějak se to ale nepovedlo.:-)

Autor: Petr Havlín | 28.05.2018 12:59
Tak dnes otevřu Myslivost č.6 a tam na straně 100 je vyfocen udatný Strejda Zajíc presně mířící a ing.Helebrantem v popisku chválený.Pro nás co ho známe to není žádné překvapení.

Autor: strejda zajíc | 22.05.2018 20:36
Romane-Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 22.05.2018 15:19
Romane Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 22.05.2018 11:28
Zdar!
Karle, já s RWS v 6,5 lovím docela dlouho, měl jsem jich 3 krabičky. A musím říci, že jsem spokojený.
Tak lehká kulička a černá vždy prostřelená a navíc, je to velmi šetrné.

Mám posledních pár patron a budu muset něco vymyslet. Mám chuť na Lapua Mega, 10,1g.

Ještě když jsem psal předešlý mail, jsem si nebyl jistý gramáží a tak jsem vlezl na stránky RWS a hledal jsem tuto kuličku a ona nebyla v nabídce...

Musím to lépe prostudovat, co se děje, ale pokud ji vyřadí, bude to pro tento kalibr škoda.

R.

Autor: Karel poslík | 22.05.2018 11:08
Romane, Lovu Zdar ! Koukám že jsi také nalezl zalíbení v RWS KS.

Autor: Roman Voříšek | 22.05.2018 08:41
Včera se na mě Hubert usmál...:)

U nás jsou posekané louky, tak jsem vyrazil na místo, kde je starý rybník prorostlý rákosem, černá a lišky se tam rády zdržují...

Parkuji auto a hned si všimnu, že u posedu je kus srnčího, přebarvený.
A sklo ukazuje paličkáče... Jenže...
Vítr špatný a než jsem se dostal na dostřel, kus zatáhl do krytu.
Tak si v klidu sednu. Pak se ta zvěř na louku nemohla ani vejít. Dančí, srnčí, zajíci.
A najednou si všimnu, že z řepky si to k rybníku štrádují dva kusy černé. Bylo 21:00. Dva kňourci, než došli do krytu, asi třikrát do sebe šťouchli...
Oba mají tak do 50 kg. Nezvedám ani flintu, jsou daleko, přes 300m.
Setmělo se a v roku louky se ukázala kmotra... Co ji takhle pozoruji, na dobrých 400m, všimnu si, že se blíž ke mně hýbe rákosí... Najednou vidím na kraji rákosu ryj a pak druhý...

Berou vítr. Pak se jedno čuně tak šikovně postavilo, jenže všude větvičky a já měl 6,5x55SE...
Čekám. Netrvalo to 20 minut a oba kusy vytahují na louku a pomalým krokem se sunou do kopce. Vedu v puškohledu kus, který se mi zdá slabší a ten se na moment zastavil...
Večerem třeskla rána z 6,5, slyším uhození kuličky a kus značil ránu a běží tryskem za horizont, kde je taková rokle...
Říkám si, zůstaň mi na hraně, ať tě z toho bordelu nemusím vytahovat...
Jdu na nástřel, nic nenacházím, tak se rovnou přesunuji na hranu té rokle a už z dálky vidím, že čuně zhaslo opravdu na hraně...:)
Pocta ulovené zvěři, ještě mi pomohl kamarád jej naložit a kus pověsit, aby řádně vychladl.
A aby to bylo celé - 6,5x55SE, RWS se střelou KS o váze 8,2g, kňourek cca 45 kg a 50m od nástřelu, čistá komorová rána.
Lovu Zdar!

Autor: Karel poslík | 21.05.2018 11:33
Ještě s s Vámi musím podělit o jeden článek z našeho podnikového zpravodajství.

Dva páry sokolů vyvedly v Chemparku pět mladých
Sokolům se v letos v Chemparku výjimečně daří. V areálu se usídlily hned dva páry dravců, které obsadily obě budky – jedna z nich je umístěna na komíně etylenové jednotky, ta druhá pak na komíně teplárny T700. Unipetrol tak zaznamenal republikový unikát. Sokolí rodiče navíc vyvedli na svět celkem pět mladých. S jejich pozorováním pomohou nedávno nainstalované fotopasti.
​Zatímco v loňském roce sokoli při hnízdění úspěšní nebyli a v budce nechali jen opuštěná vejce, letos je situace úplně jiná. Sokoli se do areálu vrátili a to dokonce v hojnějším počtu. Zatímco v předchozích letech byl v Chemparku k vidění vždy jen jeden pár, který ale s oblibou střídal obě budky, letos jsou v Chemparku páry dva.

„Je to opravdu unikátní záležitost,“ řekl ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife, se kterým Unipetrol na projektu hnízdění sokolů dlouhodobě spolupracuje, a dodal: „V žádném areálu v České republice se zatím nestalo, aby ho obsadily dva páry. Sokoli jsou totiž dost teritoriální a většinou si své území hájí. Litvínovský Chempark je ale dostatečně rozsáhlý na to, aby na jeho okrajích mohly být páry dva.“

Oba páry nejenže v Chemparku zahnízdiliy ale také vyvedly mladé. Na přelomu dubna a května se vylíhla tři mláďata v budce na komíně teplárny a dvě mláďata na komíně etylenové jednotky. Ornitologové všechna mláďata okroužkovali a při tom se o nich dozvěděli některé zajímavé informace jako je jejich pohlaví či přibližné stáří. V Chemparku se vylíhli celkem tři samičky a dva samečci, kterým v době kroužkování bylo zhruba deset dnů. Během kroužkování mláďata z Chemparku dostala dva kroužky – běžný ornitologický a odečítací, který je možné přečíst z velké dálky bez nutnosti opakovaného odchytu jedince

Současně s kroužkováním se uskutečnila také instalace fotopastí, které budou monitorovat každodenní život dospělých sokolů a jejich mláďat. Díky fotopastem by se mohlo například podařit odečíst kroužky dospělých sokolů, což se dosud nepodařilo ani jednou.

A jak to bude se sokolími mláďaty dál? „Zhruba do 40 dnů stáří zůstanou mláďata v hnízdě, pak začnou postupně poletovat. Další dva až tři týdny se budou držet u hnízda, budou se do něj vracet, ale jen na noc nebo na část dne. Poté se rozletí do světa,“ uzavírá Václav Beran.

Sokoli hnízdí v areálu Chemparku již sedmým rokem, hnízdění v chemickém areálu je pro ně výhodou. Nehrozí jim vyrušení od lidí či predátorů a zároveň mají dostatek potravy v podobě holubů či racků.

Projekt hnízdění sokolů stěhovavých, na kterém Unipetrol se sdružením ALKA Wildlife spolupracuje dlouhodobě, je realizován i v dalších lokalitách Unipetrolu – konkrétně v rafinérii v Kralupech nad Vltavou a v neratovické Spolaně.

Autor: Karel poslík | 21.05.2018 11:17
Počasí se mnou hraje divnou hru. Snažil jsem se ulovit nějaký trošku statnější kousek černé do Roudné. Mám obeznáno místo i čas. Každý den nastražím hrstku kukuřice a každý den je pryč. Kamarád nainstaloval fotopast a proto vím dost přesně, co tam všechno prochází a v kolik hodin. Problém je s větrem. Tak například v sobotu celý den foukalo od východu nebo severovýchodu, což bylo na vyhlédnutém místě naprosto ideální. Předpověď slibovala východní vítr i na noc a to prakticky po celé střední Evropě. Jinak tomu bylo v reálu mezi Lomem a Mariánskými Radčicemi. První samostatný kus tam podle přístroje prochází ve 21.30. Byl jsem na místě už ve 20.00 a čekal. Foukal stále východňár a já jsem se těšil na tutový zážitek z lovu. Ve 21.15 se vítr zcela utišil. V půl desáté, slyším v blízkých zahradách štěkat dva psy a potom podrážděné kosy, což jsou jasné signály , že černý rytíř přichází. Potom je chvilku klid, praskne jedna větvička a opět pejskové „hlásí“ odcházející zvěř. V domnělém bezvětří vytahuji bublifuk a ejhle, bubliny pomalu cestují od západu k východu. Kňourek mě navětřil a vyklidil bojiště. No takhle to tam prosím chodí pokaždé, tedy minimálně již čtyřikrát. Rozdíl je pouze v tom, že když se uvelebím na protilehlé straně, probíhá to přesně obráceně. Vím odkud asi přichází a zkusím se jim postavit do cesty asi o jeden kilometr dál. Musí tam přesadit přes starou cestu a mohlo by to stačit na bezpečné obeznání, když je tam trošku přibrzdím hrstkou navlhlé a voňavé kukuřice. Na druhou stranu musím připustit, že kdyby to šlo pokaždé podle předem očekávaného scénáře, tak by to byla pěkná nuda. Pro tento týden budou mít vyhlášen klid zbraně, protože již ve středu odjíždím, ale příští týden je musím přelstít. Zdar Karel

Autor: strejda zajíc | 13.05.2018 12:30
Dnes se tu probírám Myslivostí-to abych neumřel hloupý,jak říká Figi-a vychází mi,že umřu zmatený.V Mluvme jako myslivci píše p.Tripes: o srnci...z krytu vytahují,táhnou,do houštiny zatahují...!Tož su už uplné magor,zejména,když vzpomenu na loňskou VČS.
Ostatně,i ta letošní je docela výživná.Cimbolec je tam dokonce dvakrát.A otázka č.10 též nemá chybu-bohužel,patrně díky své demenci,jsem ji nepochopil.Zřejmě dílo tiskařského šotka.

Autor: strejda zajíc | 08.05.2018 21:06
Dnes jsem měl dobrý den.Ráno jsem nesl čuníkům denní příděl(3 kukupalice)a ajta,krajta,-on se v řepce válí kapitální:-)párový dančí shoz.Když se to povede,dám zítra do fota.

Autor: Karel poslík | 04.05.2018 06:04
Honzo, Lovu zdar!

Autor: Tomáš ČENĚK | 03.05.2018 19:35
Na úvod přeji úspěšným přátelům Lovu zdar! Připomínám se po delší době, klukovi jsem zabavil noťas, tak toho využívám. Nikoliv dnes, ale na prvního máje jsem využil pohostinnosti Martesových u nich na zahrádce při úprku z prvomájových slavností ve Vlašimi, kde byla hlava na hlavě. Na zahrádce bylo nádherně a pozorným hostitelům tímto moc děkuji.
Abych přihodil také něco z lesa, sporadicky chodím, jak říkala Erika, \"vočumovat srnce\" a musím konstatovat, že srnčí zvěř u nás na ústupu není. Je to zajisté tím, že naše ZD dlouho nekupovalo velké mašiny a drželo se starých postupů. Ovšem ani tyto postupy nezabránily úbytku drobné. Té u nás pomalu zvoní umíráček. Zato hejno 18 krkavců, co mi v pátek přetahlo nad hlavou, mi zkazilo náladu.

Autor: strejda zajíc | 02.05.2018 12:07
Honzo-Lovu zdar.Ve čtvrtek jsem střelil sele(8 měs.,25 kg).Dobrá příhoda,ale na dlouhé vyprávění.Takže v Roudné...

Autor: Roman Voříšek | 02.05.2018 11:17
Jeníku, Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 02.05.2018 09:34
Honzo Lovu Zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 02.05.2018 07:23
Krásné víkendové dni, úplněk, na polích zasetý hrách i kukuřice a někde na nich už činnost od čuníků. Nedělní čekaná - ve 22,30 hod. na nástřelu leží kňourek - lončák, 40 kg. Přišlo mi jich pět.
Aby to bylo celé : 8x64S, střižná hrana z Vlašimi co se \" s tím nedá lovit\", vyšší komora, 120 m, na nástřelu. Lovu zdar!

Autor: Karel Zvářal | 27.04.2018 13:10
To je vcelku běžná záležitost, v zimě ta zamlžená skla ještě pochopím. Ale naprosto nechápu, když v červenci při teplotě 30° si nevemou deku a nezajdou někam do mlází. Místo toho stojí auto přímo na cestě, kde snad nepředpokládají žádný pohyb... nebo možná je jim to úplně jedno. Holt dnešní mládež, s počítačem a autem jsou doslova srostlí, příroda je fuj... mravenci, housenky a tak.

A jaro začalo opravdu v zimě, neb v úterý jsem viděl zajíce, že se mi nechtělo věřit. To nebyl březňák, ale podle mě ledňák, možná hned začátkem února. Sušil se na cestě po přeháňce, věděl o mně, ač jsem od něho stál tak sto metrů. Bylo krásné, jak se v něm tloukla zvědavost se strachem. Asi třikrát si to namířil ke mně, v půli cesty zarazil a zpátky k trnkám a opět. Nakonec zmizel v keřích a udělal dobře. Ve dne se ukazovat je pro mlaďocha riziková záležitost. V té lužní dubině zarostlé travou je jim nesmírně dobře. Není jich tam mnoho, ale jsou...

Autor: Karel poslík | 27.04.2018 09:24
Tož to u nás už začalo tohle jaro v zimě. Stálo jednou podivně zaparkované auto na ještě podivnějším místě. Nikoho z našich lidí jsem v takovém voze jezdit neviděl, tak jsem se opatrně vydal tímto směrem. Když jsem se přiblížil na nějakých sto metrů a auto se mi opět dostalo do zorného úhlu, bylo vše jasnější. Všechna okénka silně zamlžená a stojící auto se podle odlesků kapoty a střechy houpalo jako při jízdě v terénu. Také jsem se otočil a zmizel, neboť tento způsob pytlačení v revíru je tady u nás mysliveckou stráží tolerován.

Autor: Ron Gordon | 26.04.2018 22:38
Dnes podvečer sprcho a tak jsem se po dešti vydal na obhlídku revíru. Tráva na loukách je již do půl kolen, zvěř byla po předchozím dešti již venku, tak bylo co prohlížet. Když tak jdu po hřbetu kopce cestou kolem lesa vidím na zhruba 400 metrů nějaký zvláštní kus a tak beru obzorku a zjišťuji, že se jedná o dančí. Kus stoji na louce u lesa a sleduje na vrcholu nad ním dvojici se psem, která tam sedí na lavičce u stolu, které jsou tam zbudovány, protože z místa je krásný výhled na široké okolí. Využívám toho, že dančí je zabráno pozorováním a krajem lesa a pak lesní cestou šoulám blíž, aby kus lépe obeznal, protože v těchto místech se dančí běžně nevyskytuje. Když přicházím do míst, kde cesta již vede na louku, kde by měl kus být, marně po něm pátrám, ale louka je prázdná. V tom mi uteče pohled na vrchol kopce k lavičce a tam, proti obzoru tmavnoucí oblohy na mně zírá nějaké podivné zvíře podobné africkému přímorožci s metrovými rohy a bílým mulcem, který má nějak podivně horizontálně postavený a divně přežvykuje. Zajímavý to tvor v naších podmínkách a tak se pokouším pořídit foto, ale technika hlásí - málo světla. No nic, říkám si v duchu \"tož pomáhej Panbuh ! \" a odcházím podél stěny lesa na opačnou stranu, aby nezradil tak vzácného tvora. Co se dá dělat, jaro je již tu.

Autor: Radek Chadim | 23.04.2018 08:57
V pátek jsem byl při příležitosti přehlídky trofejí na Rosicku na přednášce pana doktora Chalupníka, poreferoval nám o chorobách zvěře, zejména o Aujezského jsme se dozvěděli poměrně zajímavé věci a také, jak dopadl výzkum ze vzorků, které se loni na podzim odevzdávali.
V sobotu jsem byl na přehlídce v Náměšti, ulovilo se ve volnosti poměrně dost parohatých daňků, u našich sousedů padla jednička z říje, daněk číslo jedna z mých videí, jehož věk byl určen na 2VT - škoda ho, ten mohl ještě za pár let něco předvést. Divočáků se ulovilo na Náměšťsku o zhruba 100 méně než předchozí rok, letos když se naloví polovina, tak to bude moc si myslím, neb divočáci nejsou vidět ani teď na jaře.

Autor: Jan Slavětínský | 18.04.2018 08:13
Karle Lovu zdar!

Autor: Petr Havlín | 17.04.2018 08:42
Karle Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 17.04.2018 07:20
Karle, opět lovu zdar :)

Autor: Karel poslík | 16.04.2018 15:07
Zdar ! Strejdo Zajíci. U nás lovíme 150-180 kusů černé/rok, přičemž lovu se aktivně a celoročně věnuje asi polovina ze současných dvaceti členů, takže v našich poměrech nehraji ani pomyslnou extraligu. Máme borce, který loví ročně 30 -50 a k tomu stejný počet lišek. Proti němu jsem já pouze \"příležitostný\" návštěvník honitby.

Autor: strejda zajíc | 16.04.2018 13:57
Karle-Lovu zdar!Ještě tě nechtí vyhodit ze spolku?:-)

Autor: Karel poslík | 15.04.2018 22:37
Zase jsem se vrátil ne z hradu, nýbrž z hromady dřeva, která mohla hrad připomínat. Dokonce jsem si tam z nařezaných polen udělal ne zrovna pohodlné sezení. Po osmé jsem se usadil a v půl desáté jsem viděl tři selata. Jen jsem s oporou o dřevo posadil tečku na krk toho, co stálo na široko a na vzdálenost cca pětašedesát metrů jsem vystřelil. Rána seděla, sele zůstalo v ohni. Už visí doma a má 23.5 kg. Za poslední dva měsíce největší. No oni dorostou.

Autor: Karel poslík | 13.04.2018 18:41
Zdar !

Autor: Fesoj | 13.04.2018 14:06
Karle, Lovu zdar - a v tom, že se jedná o kýtičky ze selátek, nevidím žádné minus, spíš naopak - kuchařská úprava trvá kratší dobu a masíčko je mňamňam.
U nás trochu zapršelo, louky dostaly zelenější barvu a dnes ve 12.30 jsem před barákem v protisvahu pozoroval několik jelenů, všichni měli shozeno. Holt šli na mladou travičku na oběd.

Autor: Petr Havlín | 13.04.2018 11:31
Lovu zdar Karle!

Autor: Roman Voříšek | 13.04.2018 11:20
Karle, lovu zdar!

Autor: Karel poslík | 12.04.2018 17:42
Měli jsme s kolegou obeznaného „tutového“ kňourka , kterého jsme šacovali na 50kg výkupní váhy. Chodil každý den po desáté hodině pořád po stejné trase. V pondělí večer jsme proto šli na jasnou tutovku. Jenže odbyla desátá a kňourek nikde. Kontroloval jsem směr větru bublifukem a bylo to sice značně proměnlivé, leč nikdy nefoukal směrem k předpokládanému výskytu očekávaného kusu. No válel jsem se tam po zemi jak vandrák až do půlnoci a zábavu mi se stmíváním udělaly jen přetahující sluky. Pěkný večer, ovšem bez plánovaného výsledku. Včera večer jsme to šli zkusit znova. Samotný kňourek patrně změnil svoji trasu, ale po stejném ochozu přecházela bachyňka s pěti selaty . Odešla jen se třemi a dvě po 22 kg visí v garáži. Už to vypadá , že do té Roudné pojedu opravdu s těmi malými kýtami ze selat, protože větší kus je mi asi nějakým kouzlem zapovězen. Mimochodem začínáme s kolegou vypadat dost „nenasyceně“ neboť podle našeho vnitřního řádu náleží sele do 25 kg úspěšnému lovci zdarma. My to poslední dva měsíce vozíme domů po dvou a všechno v kategorii 17 -22 kg. Zdar Karel

Autor: figi | 10.04.2018 13:06
Karel poslík - jsem rád, že tyto články dělají radost. S trubači jsem se seznámil loni na výstavě v Ústí, poslal jsem redaktorku a je to v Myslivosti.
Pokud máte zájem napsat o vašich zajímavých mysliveckých aktivitách, o dobrých spolcích atd., neváhejte a ozvěte se, kdokoli.

Autor: Fido z Řáholce | 09.04.2018 19:29
Otázka zní, kdo z držitelů, uživatelů nebo vlastníků honiteb dovolí ve své honitbě, byť bude lov lukem, resp. tlumič na zbrani přijat jako legální způsob lovu, tento způsob lovu. Měl jsem možnost vyslechnout názory některých uživatelů honiteb a všichni se k takovému způsobu lovu ve své honitbě stavěli negativně. Byť je povolen lov černé zvěře za použití nočního vidění, někde je lov černé za použití nočního vidění i nadále zakázán. Proto si myslím, že zastánci takového způsobu lovu budou mít problémy svůj způsob lov v praxi aplikovat.

Autor: Jan Slavětínský | 09.04.2018 13:46
Luk i kuši považuji za tichou, zákeřnou a velice účinnou zbraň, zvlášť současné kladkové luky nebo kuše s optikou. Nevěřím, že soudruzi z EU nechají legislativu a držení těchto věcí bez povšimnutí....víme co vymýšlí kolem zbraní. Do naší české myslivosti bychom neměli tento amerikanismus pouštět.

Autor: Radek Chadim | 09.04.2018 10:16
Figi, más pravdu, že časopis Myslivost čtu spíše náhodně než trvale, a samozřejmě máš jako vždy svůj díl pravdy na další věci, ale já se dívám na věc z praktického hlediska. Lov lukem nebo kuší bych v danou chvíli nepovoloval, stejně tak jako tlumiče, protože obyčejný myslivec toho neužije, ale pytlákům se tím akorát zlegalizuje jejich činnost, nic víc to nepřinese. Jsem vůči lukostřelcům a kušostřelcům zaujatý, protože jich několik znám, ti už tímto způsobem lovu loví dnes a dlabou na zákony, a obávám se, že takových bude po republice běhat již teď mraky. Zlegalizovat to znamená dát takovýmto lidem ještě tu možnost nám ostatním myslivcům se kdykoliv vysmát do tváře, protože dokazování pytláctví bude ještě složitější, než-li u pytláctví střelnou zbraní. Nemluvě o tom, že všichni lidi, co tak loví již dnes, jsou prostě všehoschopní jedinci, kteří se chtějí akorát odlišovat od jiných, proto to dělají. Navíc lov lukem nebo kuší je o zodpovědnosti, trpělivosti a disciplíně o mnohem víc, než je střelba z flinty, a zodpovědných jedinců mezi námi lovci je jako šafránu. Já v tom prostě jen nevidím žádná pozitiva pro současnou českou myslivost, proto úplně nechápu ani podporu ze strany ČMMJ.
O tom, že ubývá mnoho běžných druhů, já též nepochybuji, i já jsem si letos všiml, že zrovna skřivanů přeletělo o polovinu měné, krom toho, že přiletěli i o dost později než předchozí roky. Jde o to, co se s tím dá dělat, a jestli už před několika léty nebylo pozdě.

Autor: Karel poslík | 09.04.2018 06:18
V poslední Myslivosti jsem našel jedno příjemné překvapení. Píše se tam o trubačích z Chomutova a to bylo moc hezké čtení, protože obě zmíněné rodiny/rodinná uskupení Brziaků a Zachů sestávají ze členů resp. rodinných příslušníků členů našeho spolku v Mariánských Radčicích. Chomutov je sice sousední okres , ale je to tam co by kamenem dohodil a tak se stalo, že předseda tamního OMSu, se stal naším členem, no a protože jeho manželka a syn jsou zkušenými a zdatnými trubači , měli jsme na každou mysliveckou akci rázem zajištěnou jejich účast. Během krátké doby se k této dvojici přidala manželka a dcera dalšího našeho kolegy z M.Radčic a od té doby mohu říci, že se úroveň společných akcí posunula o pomyslnou příčku vzhůru. Když si představím dřívější ceremoniály bez trubačů a nyní se čtyřmi lesnicemi, tak je to propastný rozdíl. Druhá potěšující zpráva je, že se jedná veskrze o mladé lidi, čili tato tradiční disciplína zdá se míti svoji budoucnost. Je to krásný příklad propagace mysliveckých tradic a držím jim palce, aby se jim dařilo.

Autor: Fesoj | 08.04.2018 22:01
Karle, moc se omlouvám, semozřejmě jsem měl na mysli nelovce.

Autor: figi | 08.04.2018 21:21
Radku, asi ten časopis nečteš, protože by ti nebylo divné proč byl založen klub lovecké lukostřelby a proč se píše o tlumičích. Těm dávám opravdu rok, maximálně dva, a budou legální. Proto je nutné myslivce informovat o tom, jak ve skutečnosti fungují, protože většina žije v tom, že není slyšet vůbec nic. Loveckou lukostřelbu je dobré podchytit organizačně z několika důvodů. Tak, jako se dnes po padesáti letech už nikdo nediví, proč vlastně máme klub sokolníků, tak do budoucna je důležité, aby tento nový klub existoval. Budou nutné poměrně nesnadné praktické zkoušky, zároveň i přehled o tom, kdo a za jakých podmínek může lukem lovit. A podmínka jako u sokolníků - musí mít myslivecké zkoušky a být členem ČMMJ. Protože se může stát, že lov lukem bude legalizován i u nás. Tenkrát totiž dost lidí, kteří dravce měli a lovili s nimi nemělo ani zkoušku z myslivosti. Takže než aby vznikl spolek lovců lukem mimo ČMMJ a došlo k situaci, kdy tito lidé nebudou mít ani zkoušky, je lepší to podchytit a dát tomu řád. Protože kdyby tento klub ČMMJ nevznikl, byl by stejně založen, ale naprosto mimo vliv myslivců.
Sýček má s myslivostí společné právě to, co je podstatou Karlova článku. Když jsem to v redakci četl, jásal jsem a byl smutný zároveň. A je spousta příkladů, na kterých to lze ukázat, a nikdo nám nemůže tvrdit, že na to upozorňujeme, abychom měli do čeho střílet. To je totiž to hlavní, s čím my , myslivci musíme začít bojovat. A šanci má jen ČMMJ. Určitě jste v Myslivosti zaregistrovali vlnu článků o chemii používané v zemědělství.Není to tam jen tak, víc zatím neprozradím. Já vím, vy prasečkáři to moc nevnímáte, ale úbytek mnoha druhů je děsivý. A nárůst jiných také. Teď jsem si kontroloval skřivany a vzpomínal na situaci několik let zpátky. Určitě jich je nejméně o třetinu méně. Před deseti lety jsem přes léto neustále čistil přední sklo u auta od zbytků hmyzu, jinak to nešlo. Někdy i dvakrát denně. Najezdím zrovna tolik kilometrů, jako tenkrát, asi 5 000 km měsíčně. Loni jsem sklo nemusel čistit vůbec, tak obrovský je úbytek hmyzu. Neskutečná kvanta chemie rvané do přírody se musí projevit. A samozřejmě i naprosto zvrácená ochrana některých druhů na úkor jiných. Naši předci byli jednoznačně moudřejší, než my, ve vztahu k přírodě několikanásobně. Těžko říci, do jak velkého průseru se řítíme. Možná se s tím dá něco dělat.
Radku témat máme mnoho, osobně mám napsaný myslím převratný seriál o balistice pro mysliveckou praxi a další věci. Ale jsou důležitější témata, kterým je nutné se začít věnovat. Pokud tuto šanci nevyužijeme a budeme si dál jen krmit černou na své hromadě, hrdě tomu říkat myslivost, obávám se, že to nám dlouho nevydrží. Pokud nás veřejnost a stát začne vnímat ve vztahu k přírodě jinak, máme napůl vyhráno.

Autor: Karel Zvářal | 08.04.2018 21:19
Radku, já bych odpověděl slovy klasika: Čo bolo, to bolo, terazky som majorom (lukostřelcem). Vysvětli mi, jak daný stav změnit, než tím, že se o něm začne mluvit a psát. Ten zákon nespadne z nebe, někdo se o to musí postatrat. Mně spíš vadí některé nešťastné snímky. Na F@H dávají někdy špatně umístěné rány, kdy boreček měl baribala asi 5 m pod posedem, bylo vidět, že míří úplně blbě, kdy se šíp svezl po žebrech. On měl naučené, že srdce (komora) je za lopatkou (pod kůží), tak tam také mířil... Určitě je to nesmírný adrenalin, kdy musí našoulat zvěř na krátkou vzdálenost, nebo sedí nad ochozem a loví TRADIČNĚ, tak jak se lovilo před několika málo desítkami generací. Takže v podstatě renesance-) Švédy jako mistry lovu uznávám, a pokud si uzákoní tlumič, nechává mě to ledově klidným. I té zvěři je to myslím jedno, jakým způsobem je usmrcena.

Autor: Ron Gordon | 08.04.2018 21:17
Radku, jak se již poslední dobou stává zvykem, musím s Tvým výstižným příspěvkem souhlasit. Neměl jsem úmysl zde reagovat ani poté co mi figi sdělil, že kdo nečte časopis myslivost zemře hloupý,zkrátka jsem si říkal je to věc názoru a jak se říká - koho chleba jídáš, toho píseň zpíváš. A přesně tak jak Radku píšeš nechápu proč ČMMJ vytvořila klub lovecké lukostřelby, zřejmě proto, aby bylo kde vrážet peníze.

Autor: Radek Chadim | 08.04.2018 20:47
Svět se mění tak rychle, že to člověk někdy nestačí ani sledovat. Bohužel, každý tahá za ty své nitky. Je mi záhadou, proč ČMMJ zakládá Klub lovecké lukostřelby, když lov lukem je v ČR zatím zakázán zákonem o myslivosti po celém uzemí Čech a Moravy :-), a ani žádná potenciální novela na tom nehodlá nic měnit, nebo tlumiče, když je to zakázaný doplněk zbraně a zatím žádná potenciální novela na tom nehodlá nic měnit :-). Jestli nemají v ČMMJ nebo v časopise Myslivost témata k řešení, tak nechť informují o africkém moru, o nařízeních SVS a jejich legálnosti v rámci českého práva, o ochraně zvěře před sečením,... Karluj sýček sic taky nemá s myslivostí nic moc společného, není to ani druh zvěře, ale je to alespoň něco z přírody :-).

Autor: Karel Zvářal | 08.04.2018 20:27
Ještě navážu na Františka a polský příklad. Něco podoného proběhlo asi před dvěma lety v Rumunsku, kdy jim jednotlivec(!)-ochranář dokázal zrušit lov medvědů. To se také pochechtávali (Psi štěkají, karavana...). Jenže měl dobré kontakty na vládu, pěkně to sepsal, a myslivečkům zbyly oči. Takže už jen z důvodů aktuálního (turbulentního) dění kolem zbraní a zákazů lovu stojí zato časák odebírat. A komu články připadají \"o ničem\", může přijít se svou trochou do mlýna-). Ono u druhých se chyby hledají snadněji než u sebe...

Autor: Karel Zvářal | 08.04.2018 19:37
No, jsem téměř zaskočen, ale každopádně Figimu za pochvalu děkuji. Já vždycky, když někdo píše, že v časopise nic není, a proto s ním končí, ho musím politovat. A taky si vzpomenu na nějaký citát, např.: Osel se spokojí s trochou píce-) Přál bych všem, kdo nadává na stavovský časopis, aby nakoukli do chodu redakcí jiných spolků a organizací, jak to tam probíhá. Tam čekám na recenzi půl roku i déle, od Ing. Kasiny mám odpověď nejpozději druhý den, většinou během pár hodin! Josef se trošku upsal, já nejsem lovec, myslivec (bezpapírák-))) jsem od klukovských let. 500 ha honitba by mi nestačila, mám rádius po polovině Moravy. A všude si všímám nejen ptáků, ale veškeré zvěře.
Luk je tradiční (zapomenutá) zbraň, v rukách mistra je rovnocenná kulovnici. Noční optika a tlumiče jsou někde povinné, proč o tom nepsat? To není vnucování, to je informace. Každá rána je o uvážlivosti střelce. Dá se blbě trefit i s Blasera, na kanále (M@H) loví lukem do 40 m a člověk musí smeknout. Takže jak psal Petr, vše je o toleranci a svobodě rozhodnutí. Myslivce dělá především hlava, zbraň je jen prostředek…

A když píšu o sýčkovi, beru to jako kamínek mozaiky hroutícího se (silně poškozeného) ekosystému. Hodně ekologů má našprtaných pár frází, ale neumí věci dávat do souvislostí. To je moje parketa, kromě spousty hodin v různých biotopech. Myslivosti zdar!

Autor: figi | 08.04.2018 17:50
Já to ani jako jed a žluč neberu. Denně mi volá mnoho myslivců, čtenářů Myslivosti ( mimochodem časopis čte cca 60 tisíc lidí ), mnozí chválí, zejména to, jak se Myslivost v poslední době zlepšila nejen vizuálně, ale i obsahově, všichni chválí Malou myslivost. Samozřejmě ale znějí také výtky, ale všem se nikdy nezavděčíme, i když se snažíme o maximální pestrost. O tom vypovídá také počet stran. Každý měsíc musí vzniknout nové číslo, vše se mnohokrát kontroluje, jak po myslivecké stránce, tak i po stránce jazykové, tvrdím, že máme bezchybnou češtinu, což je dnes už zřejmě vzácnost. Často ale musím vysvětlovat i to, že v redakci časopisu rozhodujeme pouze o svých vlastních aktivitách ( akce, soutěže atd.), nikoli třeba o zavedení tlumičů a podobně.

Naší snahou a cílem je informovat, vzdělávat a sjednocovat myslivce, zároveň i poskytovat zábavu.

Osobně jsem velmi zvědav, jak bude mysliveckou veřejností přijata naše nová soutěž ROK S ČESKOU MYSLIVOSTÍ, osobní brožurky dostali všichni předplatitelé v posledním čísle. Od září spouštíme novou soutěž pro děti, bude se soutěžit o bronzový, stříbrný a zlatý odznak jezevce Bédi, kdo alespoň prolistuje Malou myslivost, možná si všiml, že v posledním čísle se narodil nový kamarád - zajíc Janek, kterého bude právě jezevec Béďa učit myslivost a dávat mu úkoly. A to budou právě ty úkoly pro děti. Připraveny jsou i Malé čtenářské soutěže, v čísle 6 se bude soutěžit o Schererovu knihu Srnčí zvěř III.

Karla Zvářala musím moc pochválit za článek o sýčcích, doufám, že se někdy uvidíme osobně a ostatní vyzvat - chlapi pište! Dobré články od praktiků potřebujeme. Nejvíc o drobné.

Autor: Petr Havlín | 08.04.2018 12:43
Pánové nač ten jed a žluč? Všude okolo je toho dost a dost,tak alespoň tady bychom si mohli naslouchat a diskutovat.Ten kdo má jiný názor není můj osobní nepřítel a diskuse může obohatit nás oba, potažmo všechny.

Autor: František Dušák | 08.04.2018 10:39
Jardo, Figi jen řekl, že ten, kdo chvíli stál už stojí opodál. Zářný příklad je Polsko. Zakopat se na pozicích myslivosti 20-tého století a doufat, že to nějak dopadne je cesta do pekel. Tím netvrdím, že mi tlumiče, lukostřelba a jiné novosti jsou sympatické. Ovšem takový je život a musím proti bojovat lepší myšlenkou, lepším marketingem, lepším vystupováním. Ale nemůžu bojovat dehonestací. Toť můj názor.

Autor: Karel Zvářal | 07.04.2018 22:10
Když už jsme u těch jednovětných výkřiků, také přispěji: kdyby byla myslivost na úrovni Myslivosti, tak jsme v Čechách někde úplně jinde.

Autor: Jaroslav Tatalák | 07.04.2018 19:46
Figi podle tvého příspěvku usuzuji, že zůstali samí chytří a od toho taky úroveň Myslivosti vypadá.

Autor: Fido z Řáholce | 07.04.2018 17:16
Josef, já má takový dojem, že těch myslivců na úkor lovců nějak ubývá.

Autor: figi | 07.04.2018 05:05
Pánové, nějakou dobu jsem zde nebyl, a musím se přiznat, že mne překvapila kritika našeho měsíčníku. Tak, jak každou kritiku vítám, a zejména takovou, která pomůže věci zlepšit. Myslivost je spolkový časopis, který krom jiného má informovat o aktuálním dění. Samozřejmě k tomu patří lukostřelci a také tlumiče. Jsou to věci, které jsou realitou. Pokud o nich psát nebudeme, tak je velmi pravděpodobné, že např. za rok budou tlumiče schváleny jako doplněk zbraně - a najednou určitě mnozí z Vás budou kritizovat to, že je to jako blesk z čistého nebe, a že o tom nepadla ani zmínka. To samé lovecká lukostřelba - myslivci mají právo vědět i o tom, koneckonců klub lovecké lukostřelby ČMMJ loni vznikl a tak to tedy je dané.
Tady mi to ale přijde až úsměvné - je to jak zabíjení poslů špatných zpráv. A přitom jde jen o vysvětlení, jak to funguje.

To, co si zadá inzerent, který je nadnárodní, a inzeruje v globálním stylu je bohužel tak. Ale předpokládám, že tedy díky tomu inzerátu ti z Vás, kteří vlastní cokoli od Hillmanu se toho okamžitě zbaví ( nejlépe demonstrativní formou veřejně spálit :-) )
Fotografii měsíce dodává klub fotografů, autor ji takto nazval, bohužel to uniklo až do finálního tisku.
Je každého volbou, zda bude Myslivost odebírat a číst, ale stále tvrdím, že kdo Myslivost nečte, zůstane a umře hloupý.
Můžete psát i přímo na můj mail : fischer@myslivost.cz a pokud si chcete vyloženě ulevit, tak telefon je 733 785 798

Autor: Fesoj | 07.04.2018 00:13
Strejdo, máš jako obvykle pravdu. Hnáno ad absurdum by se myslivci nemuseli rozčilovat nad něčím, co pro ně není určeno, ovšem na obrátíme-li list na stranu první, je tam jasně uvedeno, že se jedná o měsíčník ČMMJ pro myslivce, kynology, střelce a přátele přírody. O lovcích žádná zmínka, takže tím spíš by to tam být nešmělo.

Autor: strejda zajíc | 06.04.2018 17:41
Chlapi,mne ten inzerát na rubu obálky zaujal,protože se tam píše....HILLMAN
Lovcům pro radost...Dokonce mi připadá vtipný až sarkastický,bo odděluje lovce od myslivce!:-)
Ale jinak žádný časopis nebude ten,co by se zavděčil lidem všem...

Autor: Fesoj | 06.04.2018 14:11
Pánové, musím reagovat na Romanovo rozhořčení. Samozřejmě, že mne taky sere ten paskvil na výzbroj a výstroj myslivce z druhé strany obálky. Je to výsměch veškerým mysliveckým tradicím, co se odívání týče, a do českého mysliveckého časopisu to rozhodně nepatří. Chápu, že bez reklam by se asi Myslivost neobešla, ale to ještě neznamená, že se musí chovat jako prodejná děvka a otisknout sebevětší zvěrstvo, jen když za to něco kápne.
A mám ještě jednu kritickou připomínku. Na str. 7 je foto měsíce s názvem Kosí píseň. Což o to, snímek je to hezký a profesionálně dobře udělaný, jen odbornost dostala docela na prdel, protože na snímku vůbec není kos...
Na druhou stranu mě článek o lukostřelcích docela zaujal. Lov lukem sice není zrovna můj šálek čaje, nicméně - z hlediska přelstění zvěře a vzdálenosti, na kterou se dá účinně lovit - to má něco do sebe. Co se týče ranivosti šípu, docela věřím tomu, co bylo v článku napsáno, vždyť jinak by nebylo možno lovit lukem i těžkou africkou zvěř včetně slona. Samozřejmě, že v našich podmínkách luk kulovnici nikdy nemůže nahradit, o nějakém lovu za účelem úpravy stavů a průběrném odstřelu to asi nebude, ale proč lov lukem - za určitých podmínek - nepovolit ? V mnoha evropských státech to již bez problémů funguje. A určitý přínos pro naši myslivost by byla možnost povolit lov černé zvěře na nehonebních pozemcích v intravilánech měst a obcí právě lukem - oproti střelné zbrani by to bylo rozhodně bezpečnější.
Co se týče tlumičů na zbraně - jiný kraj, jiný mrav. Mně se to od pohledu nelíbí a na flintě bych to nechtěl, ale je faktem, že v některých státech je tlumič na lovecké zbrani nejen povolen, ale přímo vyžadován. A je dobře, když si o tom, proč tomu tak je, v našem časopise něco přečteme, i když s tím nemusíme souhlasit.
Ale v dubnovém čísle je i dost věcí, které nejen stojí za přečtení, ale i za to, aby se nad nimi člověk zamyslel. Především ten článek o vlcích - kdo z nás věděl něco o změně názoru Evropského parlamentu na management vlka ? A co bobr ? Jak to bude s dalším nárůstem jeho stavů a dojde k tomu, aby mohl být obhospodařován lovem ? Článek o postupující likvidaci myslivosti v Polsku je přímo alarmující a na věci nic nemění, že nás na Mysliveckém fóru s ním seznámil Figi předem. Nakonec bych ještě připomněl článek přispívatele našeho fóra nemyslivce Karla Zvářala o sýčkovi s důrazem na působení predátorů nejen na drobnou zvěř.
Suma sumárum podtrženo a sečteno : I když mám k časopisu také oprávněné kritické připomínky, připouštím, že chybička se vloudí a proto naprosto nesouhlasím s Romanovým názorem a odhlašovat časopis, který odebírám asi nejdéle z nás všech, totiž od r. 1965, rozhodně nebudu. Plně podporuji odeslání kritických dopisů panu šéfredaktorovi, ať vidí, co se nám líbí a nelíbí. Myslím, že všichni chceme náš časopis nejen zachovat, ale také aby neklesala a spíše se zvedala jeho úroveň - a vvo tom to je !

Autor: Jan Slavětínský | 05.04.2018 18:13
Já se teď byl 2x podívat na tah sluk. První den - v pondělí, až 10 minut před osmou mi nad hlavou prolétla první a během čtvrt hodiny, do setmění, jsem jich napočítal 14. Vyrazil jsem hned druhý den znovu a na stejné místo. Bylo hezky,ale trochu větrno a to není na tah to pravé. Během setmění jsem viděl táhnout pouze čtyři. Hezký zážitek i vzpomínky na doby dětství, kdy jsem na tah chodíval s tátou...

Autor: Karel poslík | 04.04.2018 13:22
Pánové, ani jsem se ještě nepochlubil, jaký byl víkendový pobyt ve Vranově. Začnu od konce. V neděli dopoledne jsme udělali vyhlídkový okruh ( skoro 100km) po okolí přehrady. Bylo sice větrno, ale v autě to nefouká! Je to úplně jiný kraj, než naše Podkrušnohoří. Mimo pamětihodností jsem viděl spoustu srnčí zvěře na okolních lánech a také několik zajíců. Zajíci byli hlavně v blízkosti polí, kde ještě nebylo zaseto a kde byla ještě hrubá brázda. Rozměry jednotlivých lánů s drtivou ,až jednotvárnou skladbou (pšenice, řepka a čekající na kukuřici) jsou nepochopitelné. Pro srnčí a drobnou to asi přestává být dobré živobytí. Vrátím se o den zpět ,do soboty, ta byla nejlepší. Zadařilo se nám především díky skvělému místnímu a nám všem dobře známému průvodci ze Znojma, Bohoušovi. A tak jsme mimo vinných sklípků navštívili výstavu vín v Šatově. Nikdy jsem nic podobného nezažil a musím uznat, že to tam ti místní vinaři mají velmi dobře promyšlené a zorganizované. Navzdory tomu se prostě vystavených asi 700 vzorků ochutnat nedá, tak jsme podle katalogu a rady zkušených ochutnali necelou dvacítku a hurá domů. Počasí tam bylo v sobotu parádní, teplo a slunečno, škoda, že jsme nemohli zůstat déle. Bezpochyby se do těchto končin někdy vrátím, protože víno přímo od zdroje prostě táhne.

Autor: Karel poslík | 04.04.2018 12:44
Seděl jsem včera na přehledném místě a vzpomínal mimo jiné na poslední podzim, kdy jsem ze stejného místa směrem doleva do průseku ulovil jelena. Bylo moc hezky a letos poprvé jsem nemusel zalézat do posedového vaku. Přede mnou širokánský prostor olemovaný z jedné strany rákosem a stále se rozšiřující hranou skládky a z druhé hustou mlazinou. Prostor zarostlý světlou stařinou sliboval určitou šanci na viditelnost i za tmy. Před soumrakem to tam bylo jako v zoo. Viděl jsem kohouta, zajíce , několik kusů srnčí a vysoké a od nedalekých rybníků bylo slyšet kachny i husy, které zde pravidelně hnízdí. S přibývající tmou jsem občas viděl oběma směry přetahovat srnčí a protože tma houstla , už jsem ani nebral dalekohled, protože to bylo pořád stejné. V půl deváté vidím zase temnou skvrnu na světlém podkladu, jak ujde dva metry zastaví, zase popojde a tak pořád dokola. Byl jsem přesvědčen, že se jedná o slabší kus srnčí a nechal jsem dalekohled ležet na sedačce. Jenže zrak se od jediného pohybu v zorném poli ne a ne odlepit a tu vidím, jak si domnělá srna sedla, pěkně jako pes u nohy ! Musel jsem připustit, že se můj mnohokráte reoperovaný zrak patrně mýlil při prvotní identifikaci objektu. Také jsem si v tu chvíli dal dohromady známe výraznější body v zorném poli a došlo mně , že objekt není v předpokládaných 150 ti metrech, nýbrž zhruba v poloviční vzdálenosti a tudíž je podstatně menší , než jsem si původně myslel. Když jsem podle způsobu pohybu vyloučil známého zajíce Karla ( kohout co tam je, se jmenuje taktéž Karel), začala být celá scéna mnohem jasnější. Optika potvrdila lišku s nezvyklé nesenou oháňkou do strany. Pohybovala se přerušovaně a často posedávala. Když si sedla na ostro ke mně, zastavil jsem tečku na místě, kde končí krk a začíná hruď. Tímto bodem také prolétla střela. Byla to slabá a velmi pohublá fenka se značně vyoseným zadkem v oblasti kříže. Těžko určit jestli se jednalo o starší střelné poranění, nebo se někde potkala s dopravním prostředkem. S prvním úlovkem nové sezóny jsem mohl být spokojen. Na zpáteční cestě pro kolegu Jardu jsem před autem zvedl z mokré lesní cesty dvě sluky – jaro je tady. Mimochodem, v právě uplynulé sezoně jsme ulovili 98 lišek, přičemž počet okolo osmdesáti je dlouholetý standard. Nevedu si žádnou osobní statistiku, ale počet ulovených lišek s nějakým defektem není zrovna malý. Přikládám to na vrub autům a také vlakové a tramvajové trati mezi Mostem a Litvínovem. Vždyť jen od počátku letošního roku jsme, řešili dvanáct kusů spárkaté zvěře sražené při dopravní nehodě. Patrně nevíme o všech případech a už vůbec ne o zvěři drobné nebo liškách. Zdar Karel

Autor: Roman Voříšek | 04.04.2018 12:39
Přesně to mám v plánu udělat, napíšu panu šéfredaktorovi...

Autor: Ramo | 04.04.2018 12:38
Miro ty jo, ty teda jsou, to abych raději smazal! :-)))))))

Autor: Miroslav Kráčmar | 04.04.2018 12:33
Ramo,mazec,,,a ty podobný soubory vedle vpravo taky!!!
To se musí nechat :-))

Autor: Tomio | 04.04.2018 12:02
Romane, pošli jim to mailem, jsem zvědav na odpověď, nejsi sám koho to vytočilo. ASi zruším a začnu brát Svět myslivosti, alespon chvíli

Autor: Roman Voříšek | 04.04.2018 10:18
Ahoj všem,

včera mi dorazil časopis Myslivost a když jsem z něj sundal ten černý obal a otočil jsem na prví stránku, vykoukl na mě borec v basebolové čepici, v ruce kulovnici s nočákem a na palici ještě tlumiče sluchu...
To mě hned nasralo... Jdu dál... Článek o lukostřelcích, kde se nám snaží vnutit, že šíp je vlastně v pořádku... To už jsem měl dosti zvýšený tlak a úplně mě dorazil článek o tlumičích na zbraně...
Co jsem chtěl říci? Končím s časopisem Myslivost a to jej odebírám 20 let.
A je mi z toho smutno, kam se naše myslivost dostává...

Autor: Ramo | 04.04.2018 09:30
Jaro už je tady :-)
https://uloz.to/live/!Lu3iTapPYLfP/ulecek-mp4

Autor: palkopal | 02.04.2018 11:07
Dnes ráno, co jsem viděl, tak cca 1/3 srnců má vytlučeno.

Autor: Radek Chadim | 28.03.2018 23:53
Pánové, když vidíte za výlohou řeznictví/uzenářství pečený koleno nebo tlačenku, tak vám taky nevadí, že po silnici jezdí auta, ne? :-)

Autor: Břéťa Ambrož | 28.03.2018 20:09
Za meho působení na Sušici (cca 5 let zpet) jsem rysa spatřil z auta 2x v okolí Nezdic. Autobusak, co tam jezdil linku brzy ráno mi potvrdil časté pozorovani rysa, hlavně u lesních holin. Asi i rys si na dopravní prostředky dokáže zvyknout...

Autor: Radek V | 28.03.2018 16:12
Včera při cestě do práce, cca ve třičtvrtě na osm večer, necelý kilometr za obcí Nahořany u Čkyně, vidím něco uprostřed silnice, v tom šeru a díky zabarvení a bohužel né již ostřížímu zraku usoudím, ááá, nějaký jézédák utrousil kopku sena, zpomalím tedy a když jsem přijel na 10-15 metrů, kopka se zvedla a já si uvědomil, že jsem vyrušil rysa, který sledoval asi 80m vzdálené pastvící se srnčí. Líně popošel do pangejtu, zalehl a sledoval mě, jak jej míjím, takže jsme se dívali ze světla do světla na 1-2 metry! Velice prima zážitek, akorát mi to nějak neštymuje s onou stále avizovanou superplachostí a superostražitostí tohoto krásného zvířete, mimochodem velikosti vlčáka a ve velice dobré kondici.

Autor: bohumir dvořak | 28.03.2018 13:20
karle vranov sviti slunce a lepši termin nemohls vybrat http://www.znojmozije.cz/akce-vypis.php?typ=Vino

Autor: Karel poslík | 28.03.2018 11:54
U nás byla dnes dopoledne hustá chumelenice a nyní to přechází v déšť. Chtěl jsem jít dnes večer ven, ale ještě to přehodnotím, nebo se uchýlím někam do kazatelny. Zítra naposledy do práce a v pátek ráno odjíždíme trávit Velikonoce do Vranova nad Dyjí. Počasí nebude asi nic moc, ovšem v penzionu je vinný sklípek, v jehož útrobách mně může být počasí ukradené. Přeji všem krásné a poklidné Velikonoce.

Autor: Radek Chadim | 28.03.2018 10:28
Včera, když jsem šel na posed, tak z křovisek podél cesty vyletěly 3 sluky. Na čekané přišli tři zajíci a jeden srnec, jinak úplně mrtvo.

Autor: Petr Havlín | 26.03.2018 11:32
Děkuji za milou návštěvu a chválu. Hráti pro kamarády Roudňáky a jejich lepší a hezčí polovice bylo povznášející. Nezlobil jsem, jen sedím již 25 let na tomto místě,přestože hraji občas i sólo. Určitě sem zase dám pozvánku na další koncerty.

Autor: strejda zajíc | 26.03.2018 10:02
Dnes to sice nebylo,však včera není tak dávno.Navštívili jsme s tou paní,co má na mne už léta kladný vliv,Želivský klášter.Samo,že na pozvání našeho VOP(ŽMP),pro nezasvěcené Všemi Oblíbeného Pražáka(Ženami Přímo Milovaného),abychom doušek vážné hudby poslechli a své černé duše trochu vybělili.
Při vítání s Martesfamily jsme se venku jaksi pozdrželi a tak jiná místa než v první brázdě na nás nezbyla.Aspoň jsme lépe viděli a já i slyšel...:-)Protože jsem vyrostl na trampské muzice,zdály se mi ty kytary účinkujících jaksi malé a vůbec už jsem nechápal,proč je drží pod bradou a jakýmsi lukem se snaží struny přepižlat.Za celou dobu vystoupení se jim to ale nepovedlo.Náš VOP asi zlobil,protože byl odstrčený do druhé řady a ještě bokem.Ale hudl statečně,až se mu na levé tlapce prstíky tak klepaly,že jsem měl obavy,zda nemá ve svém mladém věku Parkinsona.Nebojte,nemá,při loučení měl stisk pevný,když nám všem,roudňáckému příbuzenstvu,ruku podával.
Ale vážně:bylo to opravdu fajné!A já mám teď doma malé bezvýznamné plus,že jsem svou stařenku na kulturní výlet zavezl...

Autor: martes | 22.03.2018 16:05
Petře, díky za info.
Tak co, kolik nás tam přijede našeho Pražáka povzbudit?

Autor: Petr Havlín | 22.03.2018 13:11
Všechny přátelé v zeleném srdečně zvu na koncert.
Tuto neděli v Želivském klášteře od 16:00 v sále České nebe.
Zazní Stabat Mater od G.B.Pergolesiho.
Více info na
https://www.zeliv.eu/akce/kvetna-nedele-koncert-g-b-pergolesi-sabat-mater/

Autor: Karel Zvářal | 22.03.2018 11:17
Strejdo, právě v tom je ta tragedie, že někteří ani nemohou v létě do společnosti, max. půl dne na břiše-)) Na druhou stranu: oč lepší to maj primáti s bakulí, ti žádnou vaigaru nepotřebují, nu ni?... ale máš pravdu, zahřívá vejce a nemusí se chlubit cizím peřím:-) To je pěkný ptáček!

Autor: strejda zajíc | 22.03.2018 09:24
Karle,teď jsi mne,jako ornitolog,naprosto zklamal!Pták,když se načepýří,se výrazně zvětší,což netopýr nedokáže.Ale každý podle sebe soudí...

Autor: Karel Zvářal | 22.03.2018 06:18
Áá, tady se tradičně slovíčkaří... Nám na aktivu vždycky vtloukali, že rozhodující je určení v ruce, a v tom Pepovi věřím! A jak slyšel skolit lišku, tak i ptáček zabublal:-), není tedy sporu... Vzhledem k tomu že odpočívá zavěšený a ožívá po setmění, měl by se zovati spíše netopýrem. Kdo jej tak v dávnověku pojmenoval, musel být zoologický analfabet:-)))

Autor: Václav Sládek | 21.03.2018 19:43
\"ale nemi sprostá\"-proto se nerýmuje ze strejdy dělaj slušnáka Vlčata.Připojuji se ke gratulaci ať se ti vše daří Lovu zdar.

Autor: Karel poslík | 21.03.2018 18:56
Radku, také se připojuji s přáním ku Tvému svátečnímu dni a Tvé SAKO ať má mnoho loveckých příležitostí . Lovu Zdar!
Pepo, Míra má pravdu. Pokud jsi při výkonu potřeby nebyl před zrcadlem, musíš býti neobyčejně obdařen. Já mohu strýčkova Zajíčkova slova na 100% potvrdit.

Autor: strejda zajíc | 21.03.2018 18:42
...ale néjni sprostá.

Autor: Radek Chadim | 21.03.2018 18:40
Díky strejdo, jen že to není moc vydařená básnička, ke konci se moc nerýmuje :-).

Autor: strejda zajíc | 21.03.2018 17:08
Pepo,lhát se nemá!Ty totiž ptáčka při čůrání nemůžeš vidět!Znám to podle sebe dobře...:-)
Jinak:
Webtatíčku náš-
svátek dneska máš.
Užij si to vesele,
ať tě nic moc nezlobí...

Autor: palkopal | 21.03.2018 11:33
Už jsou na to tablety, na předpis veterináře nebo u něj. Náš pes je sběratel klíšťat, kapky ani obojky už nezabíraly. Po podání tablety pokoj, účinkuje i na blechy.

Autor: Václav Sládek | 21.03.2018 10:35
Žena včera sundala kočce klíště jak pecku a drsňák měl taky jedno.

Autor: Fesoj | 21.03.2018 08:27
Tak jsem seděl do půlnoci, ale kdybych se nešel vyčurat, tak bych neviděl ani ptáčka. Jen kmotra tam skolila. Ale jeden úlovek jsem přece včera měl, i když to nebyl žádný důvod k radosti. Z naší číči Nanynky jsem vytáhl první letošní klíště.

Autor: Fesoj | 20.03.2018 13:54
Děkuji všem gratulantům. Včera, ač svátek, byl \\\\\\\"den blbec\\\\\\\" - ráno -12°C, startér jen zasténal a honem budit syna, aby místo mne odvezl bábušku do práce a dnes musel jet také on, baterka odpočívá na nabíječce. Teď je krásně, rampouchy padají ze střechy a já se chystám, že po delší době večer vyrazím provětrat Marlina - na vnadišti se ukázali čuníci. Dle stop jde o prasátka správných pekáčových rozměrů, maximálně do 30 kg. No a samozřejmě Pavlovi a Karlovi Lovu zdar - tak si myslím, Karle, že tam u vás funguješ líp jak AMP.
A co se týče lišek - staří myslivci, zejména v horách, lovívali lišky od sv. Huberta do sv. Josefa. Já ten nepsaný počátek hájení respektuji, začátek lovu ovšem posunuji na začátek července - samozřejmě liščata od doby, kdy se začnou ukazovat.

Autor: Karel poslík | 19.03.2018 11:25
Lovu Zdar ! A Josefům navíc všechno nejlepší k dnešnímu svátku. Selata se v posledních dnech daří, ale není to žádná romantika. V sobotu u nás bylo krásně bílo, v pátek napadlo asi deset čísel a je mrazivo. Je parádně vidět, ovšem ten východní větřík v sobotu večer byl krutý. Chodím po takových štontech, kde zrovna nejsou žádné kazatelny ani žebříky. Sedím venku na zemi nebo si někde beru židli a přestože jsem měl posedový vak a dvě velké tlusté deky, byl jsem po několika hodinách na čerstvém vzduchu jak nanuk. Na kšiltu od čepice a na obočí jsem měl námrazu. Včera a dneska mám rozmrazovací pauzu, zítra v noci zase zaútočím.

Autor: Václav Sládek | 19.03.2018 10:31
Dnes seju rajčata do kelímků.Tak přeji Fesojovi zdraví nějaký to štěstí a myslivecké žážitky.Samožřejmě i ostatním Pepíkům.Lovu zdar.

Autor: Ramo | 19.03.2018 08:06
LOVU ZDAR ! A blahopřání k \"jubileu\"!! :-)

Autor: Pavel Černý | 19.03.2018 07:21
Karle Lovu zdar! Ty chodíš na prasátka jako jiní v létě na hřivnáče :-)
U nás byl konečně poprvé za celou zimu na víkend poprašek. Ale zase ten východní vichr... V sobotu večer jsme trpěli s kolegou asi 500m od sebe. Já neviděl nic, on už v 18:20 lišku, ale daleko a čárovala od něho pryč. Včera večer nemohl, tak mě radil, ať to zkusím na aleji, kterou přesazovala. To se mi ale nelíbilo, tak jsem dostopoval odkud vyšla (a podle stop se tam i vrátila) a připravil jsem si tam patentní kbelíkový posed. V 18:00 jsem zasedl, v 18:43 ležela fena 6kg. Není ocucaná, ani viditelně plná. Kaňkování tam však probíhalo ještě před měsícem. Moje trochu jubilejní 220. kmotra. LL

Autor: Karel poslík | 18.03.2018 00:52
Zase jsem se vrátil z revíru a tentokrát jsem přivezl rovnou dvě selátka. Jedno jsem ulovil po desáté hodině a druhé asi dvacet minut po něm. S tou velikostí se ale nějak neposunuji a pokud ano tak spíše směrem dolů. Vážit budu až zítra, ale obě jsou stejná a okometricky to bude tak po 18 kg. Do Roudné je ještě dlouhých deset neděl, měl bych nějakého lončáka dohnat. Pro jistotu dám zase stranou kýty ze selátek. Přinejhorším se bude opékat více menších kousků. Zdar, Karel.

Autor: Karel Zvářal | 17.03.2018 14:14
Je vidět, jak nám ten ovčan Proud chybí, protože když ani specialista na počasí z Přerova nemá co říct... však my si Fesoji vystačíme sami, že jo! U nás týden sedí hrdličky na vejcích a poctivě se střídají. První snůška jim pravidelně zachladne, tak uvidíme letos, nejhorší mrazy a vítr mají ale teprve přijít. Další dvě snůšky (mláďata) jim preduje poštolka, takže vyvádějí ze čtvrté snůšky někdy v červenci-srpnu. Brhlíci okupují všechny budky, co jich na oknech mám. Z jižní strany, kde samka mlátila už v únoru, ji asi vyhnala kosice, která bude hnízdit v budce pod ní. Tak se přestěhovala na severní stranu a zalepila blatem 2 otvory ze tří v rorýsovníku. Jestli jste ještě neslyšeli pojem \"proklepnout\", přijeďte si poslechnout. I v dnešní mrazivý a větrný den olepuje blatem a systematicky vnitřní prostor testuje pravidelnými údery. Na rozdíl od Krkonoš je u nás na krmítku už klid, ptáci odletěli do lesů. Nejvíce chodí kosi na vločky, jinak několik čížků a tři druhy sýkor. Spotřeba oproti zimě nepatrná.

Autor: Fesoj | 17.03.2018 12:38
Tak od včerejška to stále padá, u nás je mezi 15 - 20 cm. Dnes ráno v 8 hod. jsem nasypal do krmítka slunečnici, jako obvykle 1 litr, což běžně vydrží dva dny. Dnes se snad ti ptáci zbláznili. Kromě mimořádného množství koňader a vrabců se dnes tady živí ještě několik modřinek /což je běžné/, ale také hejnko pěnkavích samečků a párek špačků. Jen čížkové a brhlíci mají absenci. No a před pár minutami jsem nasypal do prázdného krmítka další litr

Autor: Fesoj | 16.03.2018 13:52
24.3. jedu do Kroměříže na výstavu Myslivost a příroda na výstavišti Floria. Nebude tam někdo z vás ?
Jinak tady od rána drobně chumelí, kvetoucí sněženky a bledule zmizely pod sněhem a i doupňáky v tom počasí přestalo bavit houkat, jen straky nosí pilně materiál na hnízdo.

Autor: Karel poslík | 13.03.2018 23:15
Zdar chlapi, před chvilkou jsem přivezl další sele. Je sice o malinko větší, než to z minulého týdne, má 21kg, ale pořád to není ta správná velikost pro Roudnou. Musím hledat dál.

Autor: Karel Zvářal | 13.03.2018 06:57
V osmdesátých jsem jezdil s kámošem do luhu kroužkovat luňáky a káně. Kroužkoval on, já ho ze země jistil, když se spouštěl po laně na kladce. Jednou lezl na asi 400 let starý dub. Nedařilo se mu jistící lano obhodit kolem kmene. Tak se rozmáchl a vší silou hodil... a karabinou trefil čelo. K***voval, p***val, ale nevzdal to. Krev kapala na zem, a v 35 metrech ho čekalo - jedno mládě:-) Měřil pásmem výšku hnízd, a chraň bůh, když jsem ho ledabyle držel. Hlásím 35,1. Máš to proplé? Už jo, 35,3! Spustila se lavina nadávek, jaký jsu salámista, že mu zkresluju průměry:-))) No a na hnízdě 5 mladých špačků. Káně je chytá v době, kdy vyhlížejí z dutiny. Spustí se z horních větví, v letu po něm hrábne a uchvátí za hlavu. A jinak hraboši a krtci.
Největší zážitek odtud mám, jak kopřivář čmuchal kolem, co že tam vlastně dělám. Mladé byly okroužkované, Hynek se spouštěl po kladce. Chlap zaslech divný zvuk (svištění lana) a podíval se nahoru. Zakryl si rukama obličej a prudce si čopnul, jak se lekl. Kámoš nosil pevný hornický mundúr, takže to vypadalo, jako když se v červnu u Breclavi spouští z oblohy čerti.

Autor: Fesoj | 13.03.2018 06:05
Já pocházím z Borohrádku. O přírodu jsem se zajímal od dětství a věděl jsem, jak se říká, kde má čert mladé. Nikdy jsem tam u nás neviděl zmiji, až na jednu výjimku, bylo to v hnízdě káně lesní a byla napůl sežraná. V podhůří a v horách je zmije běžná, ale dole \"v kraji\" jsem tím byl docela překvapen.

Autor: Karel Zvářal | 12.03.2018 16:52
Ta čejka, ač je útočná a halasná, tak např. pochop si z ní nic nedělá, sám píšeš o čápovi. Čejka hnízdí schválně na hnojácích, aby ji tam liška nehledala. Na ptačí predátory to však neplatí. U pěvců je (byla) uváděná predace hnízd cca 70%. Liška, kuna, prase, jezevec, ježek, mýval, sojka, káně..., to vše ukázala FT u sledovaných hnízd. Na vlastní oči jsem několikrát viděl poštolku, jak plení hrdličky. Ten mazácký samec ví, kde jsou a počká si na správnou velikost. Dokonce jednou krahujčí terček plenil asi dvoudenní hrdličky. Mám to naproti oknu, určitě jsem se nespletl. Jak jsem šplhal po hnízdech kání, tak ta má běžně hnízdoše v potravě na hnízdě, spoustu žab, slepýšů, dokonce jednou skoro metrovou užovku. Vše, co zdolá, nese na hnízdo.

Autor: Fesoj | 12.03.2018 16:38
Mě to učíval nebožtík hajný Zrostlík ještě v Kladrubech. Tvrdil, že sojka chodí holubům zejména na vejce. A že by káně plenila hnízda ? No, je to možné, asi víš, o čem píšeš, ale já jsem se s něčím takovým nesetkal, ani jsem o tom neslyšel či nečetl. Že káně vezme hnízdoše všeho, co hnízdí na poli, to je normální, ale v lese na stromech ?

Autor: Karel Zvářal | 12.03.2018 16:19
Fesoji, souhlas téměř se vším, jen hřivnáče bych připsal spíše káni. Ta ráda plení (i sojku), holubi nedělají takový tartas jako třeba drozdi, kosi či čejka, takže to málokdo zaregistruje. I proto jdou hřivnáči v posledních desetiletích do měst- kvůli nižší predaci (chybí jestřáb, káně...). Sýček se stal ptákem roku, tam jsem se více rozepsal. Je to sice stále dokola, ale někomu to jednou říct prostě nestačí...

Autor: Fesoj | 12.03.2018 14:28
Nevím, ale věřím, že za vymizením nebo aspoň drastickým poklesem některého živočišného druhu je - kromě lidské činnosti - i působení druhu jiného. Vymýtili jsme pomocí orální vakcinace vzteklinu a u nás naprosto vymizely koroptve, skřivani, křepelky a chřástalové - prostě ptáci hnízdící na zemi. Až do 90. let byly u nás rybníčky a potoky plné ondater, dnes zde nežije ani jedna, zato se u nás běžně vyskytuje norek. Říčka Líčná je prakticky bez pstruhů - mohou za to vydry, volavky a stále hojnější černí čápi - a nehnízdí tu již ani ledňáček, protože při absenci potěru by neuživil rodinu. Skalaček je všude plno, ale kolčava, hranostaj a dnes již i tchoř u nás začíná být vzácností. A co se týče čejek - také tu před pár lety byly. Na vlastní oči jsem pozoroval, jak neohrožení čejčí rodiče dokázali zahnat od mláďat lovící lišku, ale hned následující ráno jsem byl svědkem likvidace všech čejčat, kterou spáchal černý čáp a z náletů rodičů si vůbec nic nedělal. Dřív jsme běžně lovili sojku. Ta je teď chráněná a aspoň tady u nás nejen že ubylo v křoví hnízdících ptáčků, ale právě sojka může za to, že stagnují nebo snad i klesají počty hřivnáčů, ač je v naší honitbě a okolí prakticky nikdo neloví.

Autor: Jan Slavětínský | 12.03.2018 07:43
Radku ,Lovu zdar!

Autor: Tomio | 11.03.2018 20:21
Jaro tu je ale na další víkend se chystá zase zima...

Autor: Radek Chadim | 11.03.2018 19:30
Od včera jsou už tady i skřivani. Čejky tady nehnízdí, patrně proto, že máme nejsušší honitbu v ČR, sice to není vyloženě rybniční druh, ale mají rádi přeci jen vlhké louky a pole, což se u nás zpravidla nevyskystuje, ale když na jaře táhnou z jihu, tak se tady vždy na pár dní zastaví. Řekl bych tak pět šest let zpátky, když bylo mokro od jara a celé jaro propršelo tady i dva páry patrně hnízdily, protože se tady zdržovaly i přes léto, ale od té doby si nepamatuju, že by tady pobívaly.

Autor: Karel poslík | 11.03.2018 11:20
Lovu Zdar, Sako! Když jsem dnes ráno odjížděl od Klatov, viděl jsem skřivánky. Jaro je tady.

Autor: Václav Sládek | 11.03.2018 11:06
Závidím vám u nás snad čejka nežije.

Autor: Ramo | 10.03.2018 20:51
Já byl včera zase na Znojemsku u Mor. Budějovic a po cestě jsem viděl poslů jara jako máku - špačci, čejky, hřivnáči a i husičky, ale ty posly nebyli! :-) A skřivani už minulou neděli při sčítání zvěře.
A Radku trochu jsem se v tom ztrácel - z lesa, do lesa... :-))
Upřímné LOVU ZDAR!

Autor: Tomio | 09.03.2018 15:52
Lovu zdar, to SAKO píše!! :-)

Autor: Radek Chadim | 09.03.2018 15:44
Já jim říkám vyžírky, neb to ostatním zvířátkům vyžerou a divočáci už pak jen smutně chodí po vnadištích, kroutí hlavičkami a se slzou na krajíčku odchází pryč - holt život je válka :-).

Autor: martes | 09.03.2018 15:27
Radku, Lovu zdar!
Já říkám dančímu vysavače, protože to vyluxují do posledního zrnka.

Autor: Radek Chadim | 09.03.2018 13:24
Ze začátkem týdne přišla obleva, tak byl nejvyšší čas vyrazit na divočáky na posledním sněhu a při oblevě. Minulý týden při mrazech byl pohyb zvěře minimální, divočáci nic, ti teda nechodili ani moc před těma mrazama, ale i dančí vyžírky se stranily pohybových aktivit, takže se po vnadišti proháněli jen zajíci, ale věřil jsem, že s oblevou se pohyb zvýší. Pořád foukal východní vítr, takže jsem čekál na poctivej zápaďák. Až ve středu, kdy už bylo dost sněhu odtáto, se vítr nebo spíše vánek otočil na západní, tak jsem vyrazil na fotopastí obeznané místo. Již brzo po sedmé narozdíl od záběrů z fotopasti divočáci začali pomale vycházet na pole, první velký se zastavil pár metrů od lesa a vyběhl naproti mému žebříku, a v tu chvíli dole pod žebříkem vyskákalo asi 6 kusů dančího - to jsem se lekl jak už dlouho ne :-). No nic, v gaťák takřka hnědo čekám dál, tak vidím dančí, jak odcházelo do pole a za posledním kusem dančího vidím nějaký drobný kus, prvně tomu moc nevěnuju pozornost, ale poslední vagónek není dančí, ale liška, než mně to všechno sešrotuje v hlavě a než opatrně a nenápadně našteluju flintu, liška předbíhá dančí a mizi za horizontem. No co už. Divočáci ještě chvíli porývají kraj lesa a začínají vycházet na zasněžené pole. První velký kus se zase po 10 metrech zaráží a v puškohledu zase popobíhá proti žebříku, a proti němu druhá liška, než přehodím výrobu z písmenek na koule jako ve Třech veteránech, zahání druhou lišku daleko na horizont a odbíhá za liškou. Druhý kus, co vyšel z lesa, je velký, třetí menší o chlup sprintem přes pole a poslední se spožděním zase velké. To poslední se tak divně pohupovalo, asiže tím, že šlo přes oranisko, říkám si, tak z lovu dnes asi nic nebude, a než jsem to tak nějak promyslel, byly všechny kusy na horizontu a fuč. Přemýšlím, nad záběry z fotopasti a co jsem právě viděl a vůbec to velikostně ani úplně přesně početně neštimuje :-). Po chvilce jsem slyšel skolit další lišku v lese za zády, tak jsem říkal, dám ji ještě půl hodiny, připravím si flintu na rychlou ránu. Hodinu :-) se nic neděje, akorát slyším v dáli nadávání bažanta, takže divočáci už jsou tam, a to je poměrně daleko. Po další půl hodině z onoho místa vidím přicházet divočáky, první velký mě obloukem obchází, druhý se pohupuje přes pole a vidím, že nenašlapuje na přední běh, nechce se mi takový středně velký kus moc v tento roční čas lovit, ale pokulhává pořád dokola, tak miřím a střílím. První divočák, co vešel do lesa, z lesa vybíhá na pole, kus co jsem střílel vbíhá do lesa a poslední kus, co šel za nimi, se spojuje s prvním a společně odbíhají za horizont. Žádný viditelný kus nikde nepadá, nekličkuje, neleží, tak si říkám, jestli nenastala chyba mezi posedem a flintou. Po chvilce čekání jdu hledat nástřel, nacházím stopy odběhnuvšího kusu, co vyběhl z lesa, barva nikde, tak se vracím na domnělý nástřel, a o kousek dál, tam barvy dost, za dva metry už barvy jak z konve a divočáká nacházím 40 metrů od nástřelu, ůstřel srdce, přední běh ohnutý, asi nějaké poranění, ale spíše neloveckého charakteru. I když na sněhu to vypadalo na kňourka na první i druhý pohled, byla to bachyňka, 55 kg živé váhy, světlé spárky a ryj, naštěstí selata v sobě neměla, takže nakonec dobrý odlov. Když napoprvé stáli na kraji lesa, tak ta první bachyně tam razantě odháněla jeden kus, tak patrně tento. Návrat do postele v jednu hodinu.
Včera jsem to tak promýšlel, jak jsem marnej při lovu lišek. Nedávno jsem o tom debatoval s kolegou, který říkal, že jeden starší :-) kolega mu říkal, že na lišku se čeká s flintou v okně a odjištěnou :-), no zas takovej hazardér nebudu, ale večer mně to nedalo, pracovní činnost jsem ukončil u něco dříve a honem na lišku, sníh u lesa už jen tak 20 metrů, ale než padne úplná tma, tak tam na tu lišku musím počekat, říkal jsem si. Ještě nejsem ani u posedu a slyším v lese podezřelé křupání na zbytcích sněhu a za keřem vykukuje liška, ale divá se opačným, směrem, zachází zpátky, tak se připravuji na ránu, za chvíli lišák vybíhá na pole a jak se zastaví, střílím na 40 metrů. Po chvílce odkazování zhasíná.

Autor: Radek Chadim | 09.03.2018 12:36
Dnes v předjaří na poli poslové jara - špačci a čejky. Skřivani se zatím nedostavili.

Autor: Karel poslík | 06.03.2018 11:44
Lovit autem zdá se býti riskantním podnikem a musí to jít do peněz. Občas mi z PČR volají ke sražené zvěři a zpravidla tam vídám i nějaké kousky aut. Já jsem včera vsadil na osvědčenou kulovnici a doma visí sele. Je malé, do dvaceti kg. Kýty se mnou pojedou na výlet do Roudné.

Autor: Fesoj | 06.03.2018 10:59
Dnes v 5 ráno jsem málem ulovil koloucha - nebo on mne, jak se to vezme. Prostě jsem vezl manželku do Bernartic k autobusu a pod cestou vidím rudl holé vysoké. Takže i na zpáteční cestě jsem jel velice opatrně a vyplatilo se to, kolouch se pokusil o sebevraždu, ale stačil jsem to ubrzdit.

Autor: Fesoj | 02.03.2018 14:13
Miloši, docela Ti to věřím. V jedné ze svých knih popisuje, jak málem přišel jejich spolek o dražinovskou honitbu a vůbec se netají tím, že kdyby se tak stalo, před ukončením nájmu by ji vybouchali do mrtě. Na druhou stranu se mi strašně líbí, jak přirovnává myslivce ke starověkým kněžím, vykonávajícím oběť, a jak se dokáže obout do pokrytců, kteří mají myslivce za vrahy a nepřátele přírody. A to platí dnes snad ještě víc než tenkrát.

Autor: Vrba Frantisek | 01.03.2018 19:52
Pánové já v tom nejedu.Jde o jiného vrbovace.Ale jinak máte oba pravdu.Od odlivu licheho kohoutek,až po často popisovaného lovu srncího na hranicích revíru ze strachu před jeho uloveni sousedem....

Autor: figi | 01.03.2018 15:24
Fesoji - Vrba?
Pamatuji si na článek ve staré Stráži myslivosti, právě o Vrbovi a jeho honitbě, pisatel znalý poměrů páně Vrby pěkně popisuje, že kázal vodu a pil víno. Nejvíc vymlácená honitba v širokém okolí. Asi bych to i dohledal, odhaduji 1932 +/-, nebo 1928?

Autor: strejda zajíc | 01.03.2018 13:35
Znáš mou,až nekritickou,slabost pro masožravce.To já jen tak,aby řeč nestála...

Autor: Fesoj | 01.03.2018 10:09
Strejdo, máš asi pravdu. Stárnu, blbnu a škaredím. Ale políčit na rysa klepeta, to by mě snad ani v mládí nenapadlo. Taková kočička hezká - a jak jsem napsal před pár dny, srnčího máme chválabohu dost, odstřel ani neplníme, navíc se tady ten rys zatím nezdržuje trvale, tak opravdu nevím, proč mu ubližovat. Jsem ještě z té staré školy, stejně jako ty, a v poměru k přírodě byl pro mne vždy vzorem především Vrba, který se nebál střelit v případě nutnosti i něco hájeného, např. přebytečné koroptví kohoutky, což bych já dnes samozřejmě neudělal - a naproti tomu nevystřelil na tehdy nehájenou, ale dost vzácnou volavku, která dnes požívá zákonné ochrany, rozšířila se až k nám do hor, vybírá pstruhové potoky i rybníčky se zlatými karásky poblíž chalup - a proto jí neváhám občas jako zákusek nabídnout vlašimské granule nebo nějaký ten létající hmyz /včeličky .22LR, příp. .243W/.

Autor: strejda zajíc | 01.03.2018 09:27
Pepo,začínáš asi stárnout.V každém zálesáckém stavení,jako je to vaše,se přeci najde několikero \"klepet\".A fotky pak udělá technik od PČR....:-)))

Autor: Fesoj | 28.02.2018 11:57
Karle, také jsem už viděl něco podobného, 3 kusy v malém okruhu, na pastvině. No a Břéťo, Tvé řešení bohužel použít nelze - jednak nemám fotopast, druhak, a to je podstatné, ten manželčin kolega bydlí jinde, ne u nás.

Autor: Karel poslík | 28.02.2018 09:04
Před léty jsem podobné dílo zkázy (rysa)i se stopami viděl. Tři kusy srnčí bez hlavy v okruhu do 300m. Nevím jak blízko si troufne k obydleným místům, ale soudím, že táhne tam, kde je srnčí a to je rozhodující.

Autor: Břéťa Ambrož | 28.02.2018 08:06
Počkej si tam na něj, nebo tam dej fotopast a uvidíš...on se pachatel vrátí na místo činu ;)... Ale osobně bych to na rysa takhle u vsi neviděl.

Autor: Karel Zvářal | 28.02.2018 08:05
Podle všeho to bude asi rys, nejspíše mladý kus na vandru. Blízkost vesnice nehraje velkou roli. Si vezmi, jak kachna divoká, prase divoké, hřivnáči aj. divá zvěř se dobrovolně stěhuje do blízkosti lidí. Úniková vzdálenost minimální, desetkrát-dvacetkrát kratší jak v lese. Nejsou blbí, vědí, že pod svícnem...

Autor: Fesoj | 28.02.2018 06:51
Manželčin spolupracovník našel za zahrádkou stržený kus srnčího. Chyběla hlava a byly vykousané kýty. To by odpovídalo rysovi, ale nezdá se mi, že by rys lovil tak blízko za vesnicí, i když od zahrádkářské kolonie je to k lesu cca 50 m. Jaké jsou vaše zkušenosti ? Setkali jste se s tím, že by hlavu ukousl a odnesl jiný predátor, třeba toulavý pes nebo liška ?

Autor: bohumir dvořak | 27.02.2018 12:15
Radku tos teda přehnal vodovodní trubky ráže 12 :-

Autor: Radek Chadim | 27.02.2018 11:56
Karle, máš velké štěstí, některé ženy nejen že svým mužům nedovolují dvacítky dvounohé, ale některé ani dvacítky dvojhlavňové :-). Krásna flinta, mám dvacítku lankasterku a to je flintička, né jako ty vodovodní trubky ráže 12 :-).

Autor: Polák Jiří | 26.02.2018 15:22
Tak ses Kájo dočkal.Moc Ti ji přeju a vím že je v dobrých rukách a nebude ležet jen tak v trezoru.Už z fotky je to nádherná dvojčička,takový Tvůj mazlik.Myslím si,že si Tě zaslouží!Přeji Ti, aby Ti byl Hubert nakloněn a aby si měl důvod ji na honech pěkně provětrat!Lovu zdar.

Autor: Ramo | 24.02.2018 19:42
Super Karle to ti ze srdce přeju! Sám mám něco podobného z Ferlachu (Josef Winkler-Ferlach) a minimálně stejně starou, jen je v 16. Je to moje lehká vycházková... :-) Snad se někdy dokopu a vložím i foto! :-)

Autor: Karel poslík | 23.02.2018 22:27
Zdar chlapci, musím se s vámi podělit o svoji velkou radost. Dneska jsem si po dlouhých létech marného vybírání, čekání a častého zklamání, přivezl domů novou krasavici. Je to nádherná, štíhlá, elegantní, pevná a čistá dvacítka. Don\'t worry, i manželka Jitka mi ji přála. Dvacítka, jak asi tušíte, není dvounohá, nýbrž dvouhlavňová. Dvojka Lověna 20/70 s neuvěřitelným rokem narození 1928. Netuším, kde a jak \"prožila\" svých devadesát let, ale patrně to bylo převážně v nějaké depozici. V každém případě má atributy slušného zacházení i používání. Dokonce se zdráhám uvěřit, že nádherné kořenicové dřevo, může i po téměř sto létech vypadat tak nedotčené. Rovněž laufy jsou jako zrcadla a v lůžku sedí jak \"pr..l na hrnec\". S ohledem na stavy drobné zvěře tady u nás, bude spíše než intenzivní lov prožívat svůj zasloužený odpočinek, bude mi dělat radost a když Svatý Hubert dopustí, nějakou tu drobnou, nebo lišku s ní ještě na honech doženu.

Autor: Karel poslík | 12.02.2018 10:43
Musím navázat na Oldu, byl to krásný víkend v krásném kraji. Škoda, že jsme neměli o jeden den více času. V pátek odpoledne a v sobotu dopoledne jsme stihli letem světem navštívit Havlíčkův Brod, Světlou a Ledeč. Z Ledče je to kousek do Zahájí, kde jsme měli domluvené setkání s Honzou Slavětínským a od Honzy, co by kamenem dohodil, bydlí Ruda Husák, z toho jsem měl obzvlášť radost, protože jsme se již několik let neviděli a setkání s takovým člověkem a myslivcem, jako je Ruda, je vždy příjemným zážitkem . Odpoledne zpět na základnu do Lipnice ,kam za námi na kus řeči přijel další kamarád Jirka Polák a nakonec příjemné večerní posezení s Oldou a Jitkou. Dá se říci, že jsme během několika hodin v dalekém a krásném kraji potkali to nejlepší, co jsme po lidské a myslivecké stránce potkat mohli. Cestou mezi jednotlivými navštívenými místy jsem se nemohl nabažit okolní krajiny. Připadal jsem si chvílemi jak ten doktor ( R. Hrušínský) v kultovním filmu. Kochal jsem se a ostatní řidiči mě museli předjíždět. Zpáteční cesta v neděli dopoledne utíkala dobře a ani mi v tu chvíli nepřišlo, že je to nějak moc daleko. V půl deváté jsme opustili Lipnici a v půl jedenácté jsme byli doma. Určitě se tam ještě někdy vrátíme!

Autor: Oldřich Vopršal | 12.02.2018 06:11
V sobotu jsme s manželkou navštívili Jitku a Karla Poslíkovi na jejich wellness víkendové dovolené pod majestátným hradem Lipnicí v Lipnici nad Sázavou. Co už toto místo zažilo audiencí! Od samotných králů, knížat a hrabat a všelikého panstva, husitů i Švédů až po světoznámého spisovatele Jaroslava Haška. A právě díky němu v známém a proslulém hostinci U Zlaté koruny jsme měli audienci u Poslíků i my. Ano, v sobotu přijímali Poslíkovi myslivecké audience, nejdříve pod Melechovem a pak na Lipnici U Zlaté koruny a my jsme uzavírali poslední sobotní mysliveckou sérii návštěv nás myslivců, co se známe z Roudné a co bydlíme v nedalekém okolí. Bylo to překrásné setkání a shledání přátel, které spojuje myslivost, setkání, při kterém čas plynul jako voda. Ještě jednou Jitko a Karle díky za překrásný společně strávený večer a už nyní se těšíme v květnu na další shledání, tentokrát s Vámi všemi Roudňáky v Roudné. Olda a Jitka Vopršalovi

Autor: bohumir dvořak | 07.02.2018 14:41
jo jo dnes pada něco asi 3 cm to bude kalamita

Autor: Vrba Frantisek | 07.02.2018 14:23
Bohumíra okamžitě to odvolej.Nebo si budu myslet že ze tu dnešní nadílku můžeš Ty.Jinak pokud si chcete zlepšit náladu,tak si uvarte kafco a stáhněte si Putování za pisniçkou_Čt 2 dnes v 13.42

Autor: bohumir dvořak | 06.02.2018 17:00
Však zima ještě k nam doZnojma nepřišla

Autor: Ramo | 06.02.2018 16:23
Tak dnes vám píšu, že včera na cestách jsem viděl prvního posla jara a to holuba hřivnáče!! U obce Znojmo Kasárna v 10.30! Nějak si pospíšil... :-) A co vy??

Autor: Fesoj | 05.02.2018 21:49
Vašku, na loveckém fóru je doporučen podle mého názoru velice účinný a naprosto humánní prostředek proti nežádoucím kočičím návštěvám. Políčím sklopec. Chycenému kočičákovi dopřeji vydatnou koupel proti blechám /ze zahradní hadice/ a je jisté že po vypuštění se místu nedobrovolné hygieny bude zdaleka vyhýbat.

Autor: Stanislav Haas | 05.02.2018 15:52
Ne dnes, ale včera odpoledne: vzal jsem manželku + dvě drsňačky na procházku na Chlum, tam co je zakopaná jantarová komnata. Bylo okolo nuly, na sluníčku sníh tál, ale na severním svahu byla souvislá pokrývka. Převážně bukový porost, tak se potichu jít nedalo, čubajzny dováděly a střídavě se chtěly zadávit, hlahol široko daleko. A najednou zpozoruji 7ks černé, jak táhnou tak 50 m pod námi po vrstevnici, sele žádné, jen větší kusy. Vědět o nás musela, ale táhla v poklidu a souběžně jsme šli tak 200m. Nádherný zimní zážitek.
Před tím k obědu řízky ze selátka /bachyňka/ s bramborovým salátem, tak mohu říci, že to byl včera prasečí den :-)

Autor: Václav Sládek | 05.02.2018 11:58
Hlavně na tu švestku by nešel te náš kočičí pacholek

Autor: Karel poslík | 05.02.2018 11:48
Já jsem měl ve sklopci čerstvé slepičí vejce, ale kdysi jsem za humny dával do sklopce i sušenou švestku. Na tu také \"berou\". Zdar Karel

Autor: Václav Sládek | 05.02.2018 11:46
Dávám olej z rybiček nevíc se mi osvěčil z uzených šprotů.Má to jednu chybu jdou na to kočky z celý vesnice ale vetšinu chytnu jednou pak se sklopci vyhýbají,je to let když je pouštím.Náš kocour mi tam lez pořád asi jsme ho málo krmili.Nějakou tu skalačku jsem chyt mladou nejdéle do týdne starý to trvalo i měsíc od doby kdy jsem na ní políčil než se chytla

Autor: Fido z Řáholce | 05.02.2018 09:21
Fesoji, co dáváš do sklopce za návnadu. Já mám kolem chalupy taky kuny, ale zatím se mi podařilo po dlouhý době chytit jen jednu.

Autor: Karel Zvářal | 04.02.2018 20:33
Fesoji, přijmi velké Lovu zdar! Pět kun je ohromnáý počin, kdybys nic jiného pro myslivost neudělal, toto vše nahradí!

Autor: Fesoj | 04.02.2018 19:41
No, já jsem s pomocí sklopce zatím u baráku zneškodnil 5 členů téhle loupežnické rodiny. Jak napsal Karel, dokud ty šelmičky kradly jen slepičí a kachmí vejce, dalo se to tolerovat. Ale letos se nepovedlo vylíhnout ani jedno house, vejce se válela po celém dvoře a co se týče slepic, tak normálním nosnicím daly kuny pokoj, ale zlikvidovaly mi liliputky, takže jsem příměří ukončil.

Autor: Karel poslík | 04.02.2018 16:55
Do fotogalerie jsem dal obrázek jednoho lupiče, který do pátku bydlel v opuštěném včelíně na sousedním pozemku. Do naší slepičí voliéry si docházel pravidelně pro vajíčka, což jsem mu toleroval, protože držel kontrolu nad stavem hlodavců. Jednoho dne jsme ve voliéře našli zakouslou slepici bez hlavy, kterou \"někdo \" chtěl protáhnout skrze pletivo , ale to pochopitelně nešlo. Lupič tak vykopal válečnou sekeru a v pátek sklapla past. Rozsudek byl vynesen a exekuce provedena bez otálení. Zdar Karel

Autor: Fesoj | 02.02.2018 10:25
Ti mufloni tam jsou dlouhodobě a již několikrát Novinky psaly o tom, jakou paseku mezi nimi dělají toulaví psi, proti kterým údajně nelze nic dělat, neb se nejedná o honební pozemek.

Autor: bohumir dvořak | 01.02.2018 18:59
https://www.novinky.cz/koktejl/462245-po-krizovatce-v-prazske-krci-se-prohnalo-stado-muflonu.html Co se to v tom praglu zase děje TY naš pražaku

Autor: Radek Chadim | 01.02.2018 09:44
Jelikož příspěvků v Dnes dlouhodobě ubývá, nechám tady jedno Dnes po vícero měsíců, pokud proti tomu nebudete vy ostatní něco namítat :-).

Autor: František Dušák | 28.01.2018 15:55
Re Jiří Dražil: Není povinností spolku mít prohlížitele zvěřiny z vlastních řad. Může mít domluveného prohlížitele mimo spolek, stejně jako mysliveckého hospodáře a mysliveckou stráž.

Autor: Jiří Dražil | 28.01.2018 14:14
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jestli je povinností mysl.spolku mít prohlížitele zvěřiny.dík.

Autor: Radek Chadim | 28.01.2018 09:20
Lovu zdar všem! Nechtěl bych se o tom tady tak veřejně rozepisovat, ale člověka v jeden okamžik jeho života mohou občas potkat všelijaká dobrodružství :-D.

Autor: Fesoj | 28.01.2018 03:59
Radku, Lovu zdar ! Moc pěkně napsáno, jako bych tam byl s Tebou. Akorát mám podezření, jestli Ty nejsi nakonec muslim, který praktikuje mnohoženství - to vypadá, že sis přes lovem sáhl na víc než jednoho bubáka !

Autor: Ramo | 26.01.2018 19:29
Radku také se připojím a přeji ti upřímné LOVU ZDAR !!! A flinta vypadá a i střílí velice dobře! :-)

Autor: Karel Zvářal | 26.01.2018 15:20
Takže celopažbižka je řádně pokřtěná, co rána, to zásah, nádhera! Lovu zdar!

Autor: Tomio | 26.01.2018 14:52
Lovu zdar! Teda hned dvě, to tě museli doma nasrat :-)

Autor: martes | 26.01.2018 14:25
Radku,vzal jsi za to dobře.Křest je to pořádný.Lovu zdar.

Autor: Radek Chadim | 26.01.2018 14:02
Tak divočáky jsem na čekané viděl naposledy začátkem prosince na 200 metrů, od té doby ani ťuk, a ani se nedivím, od října po minulý týden každý den od 8 do 20 v sousedním lese hned na kraji řádil harvestr a vyvážečka, prvně kůrovec, potom polom, sice v tom řijnu to na divočáky vliv nemělo, ale jak poprvé zamrzne a nasněží, tak se ta aktivita radikálně sníží a když nemají klid na kraji lesa, tak to na pole nechodí, anebo když vyjdou, tak je to buď přechod z místa A na místo B bez většího zrdžování na otevřeném prostoru, nebo chodí na vnadiště v půl třetí ráno jednou za týden a ještě ve svátek, což značí, že nebudou nikde blízko, lépe řečeno jsou zalezlí v lese a mají se tam taky dobře :-), tak proč chodit na frajplac. A i ze stop na sněhu je vidět, že přes to pole jen přechází, ač je na něm řepka a žrát by bylo co, takže včerejší setkání spíše přičítám tomu, že lesní dělníci se přemýstili do druhé půlky sousedního lesa a tak nějak mně ty divočáky nahnali zase do té mé poloviny, a když přecházeli, tak jsem tam zrovna seděl :-). Jen samotnej Ferda je věren svému místu :-). Takže včerejší můj úlovek je opravdu velká náhoda.

Autor: Karel poslík | 26.01.2018 12:31
Chlapi , dnes 26.1. je na stránkách SVS (www.svscr.cz) vyhlášeno nové opatření. \"Všem uživatelům honiteb se zakazuje použití antiparazitárních přípravků pro léčení parazitóz u spárkaté zvěře.\" S platností ode dne vyhlášení.

Autor: Karel poslík | 26.01.2018 12:27
Lovu zdar udatný lovče ! Sako konečně promluvilo a řeklo to dost důrazně. Tak to má být. Měl bys udělat první dva zářezy alespoň do jeho futrálu. Já jsem šel Radku včera také cíleně na lišku a přivezl jsem sele. Jeden můj starý kolega vždycky když začali srnci, radil mladým klukům, aby se nehonili jako blázni za srnečkem, ale aby chodili na posekané louky na liščata a \"on vám ten srneček přijde\". Něco na tom je.

Autor: Radek Chadim | 26.01.2018 11:11
Náhodný lov je vždycky největší sranda. Včera jsem vyjel s mou milou novou flintičkou na kopec na lištičku, těch se u nás v roce 2017 urodilo habaděj, a pořád jsou vidět. Jenže posledních pár večerů když si sednu na kazatelnu u vnadiště, tak chodí celej večer u vedlejší, když zasednu naopak, chodí u vnadiště, však to asi všichni znáte. Divočáky jsem neviděl už ani nepamatuju, od té doby co napadl sníh, což už je nějakých 12 dní na vnadišti nebyli ani jednou, na poli ve sněhu pár starých stop od pár kusů nebo jednoltivých divočáků, takže moje ambice nějakého ulovit byly velmi malé. Po vystoupení z auta jsem došel nakonec meze, sníh křupal pod nohama jako sviňa, tak jsem tam chvíli postál, neb jsem v dáli slyšel něco chodit. Půl hodiny nikde nic, tak jsem pomaličku šoulal ke kazatelně, u vedlejší kazatelny u vnadiště stálo asi 10 kusů dančího, které jsem si samosebou zradil, srnčí zůstalo ležet na poli. Po vyšplhání se na kazatelnu jsem čekal a na zasněžených polích hledal nějaký lišku připomínající pohyb. Ačkoliv lišek je u nás hojnost, za poslední týden, co jsem venku každý den, jsem neslyšel jediné zaskolení, asi kaňkování nebude nijak vášnivé, pač i když je sníh, tak není nijak zima, teploty spíše mezi nulou a +5 stupni, což nebude úplně ideální kaňkovací počasí, navíc každý večer jsem viděl lišku, ale ty spíše hledaly něco na zub než že by měly v hlavě nějaké nemravné myšlenky. V půl desáté jsem slyšel křupání sněhu za zády, otočím se a asi v místech, kde jsem čekal na konci meze, když jsem šel na kazatelnu, asi 350 metrů daleko, vidím přebíhat směrem do lesa dva větší divočáky, mezi nima 3-4 poměrně malá selata a na závěr s odstupem další větší kus. Tak si říkám, škoda, že jsem tam nestál o 3/4 hodinu později :-). Šli svižným krokem a nezadržitelně mířili do lesa, až zmizeli za horizontem. Tak jsem chvíli přemýšlel, jak na ně další večery vyzraju, ale z lesa po pravé straně začalo vycházet dančí a směřovalo přímo na mou kazatelnu, tak jsem si vzal flintu a v puškohledu poměřoval střelecké vzdálenosti, točil zvětšení 6 a 12, a hledal, jestli mezi nimi není nějaký daněk, když byli asi sto metrů, odložím flintu, ale přichází další kusy, tak opět beru flintu, přejíždím od kusu ke kusu a ejhle, uprostřed dančího je jeden velký divočák, druhý velký divočák, sele, sele, dál už nic neprohližím, zapínám bod, odjištuji a když je bod na seleti takakorát mačkám spoušť, přebíjím, druhým okem kontroluji situaci, ale pole je plné černých skvrn, kontroluji situaci v puškohledu a vidím sele stát otočené o 180 stupňů, a stojí a nikam neodbíhá, dančí taky neví co se děje, tak si říkám, že by někde nějaká lovecká porucha, tak v mžiku opět usazují bod a střílím podruhé, plamen z laufu tak v puškohledu nevidím, jak se situace vyvíjí, tak okem vidím, jak sele začne z pravé strany obíhat kazatelnu, tak s ním táhnu a dávám třetí ránu a sele padá v ráně. Pak už mám magacín prázdnej, tak i kdybych chtěl, tak se můžu jen kochat, prohlížím již vyklizené pole a na něm ejhle dvě černé hromádky. Ta zadnější je nějaká vysoká, tak si říkám, jestli nechce ještě někam jít, ale nehýbe se, stejně už nemám patron, takže připravuji si nůž, ale žádný kus neodkazuje. Chvíli to pozoruji, a když se nic nehejbe, scházím na zem a jdu to prohledat, ale oba kusy jsou už zhaslé. Ten vyšší a vdálenější střelen za lopatku s výstřelem na lopatce, zůstal v ohni a ulehl na břícho, proto se zdál takový vysoký, ten druhý střelen na prostředek na játra, takže dostřelná rána za lopatku nebyla asi ani potřeba, ale dokud kus běží, furt se střílí - selata kolem 30 kg skoro stejně velká, stříleno na 90, 80 a v běhu na 60 metrů. Já myslím, že nová flinta pokřtěna na můj vkus až moc divoce, ale co už :-).

Autor: Stanislav Haas | 26.01.2018 07:17
Od včerejška řvou už za tmy ptáci, jak by byli placení za verš. A to dnes mrzne. S.H.

Autor: Karel poslík | 25.01.2018 23:41
Šel jsem dnes na lišku. Sníh sešel mimo několika málo míst ve stínu. Viditelnost mizerná, tak jsem nechal brokovnici doma a vyrazil jsem s kulovnicí, abych lépe viděl. Jak říkám, šel jsem na lišky a vrátil jsem se seletem tak 18-19 kg. Jednu kmotru jsem sice krátce zahlédnul na průseku, leč byla moc rychlá na to abych stačil zvednout kulovnici a zamířit. Nu což, ono to selátko vůbec není špatné,skonří na talíři a ještě budu mít hřejivý pocit ze snížení hustoty populace černé. Zdar Karel.

Autor: oziris | 25.01.2018 18:09
Diky obom Karlom, presne to som chcel urobit a pokracovat v debate tu. Preco si myslite, ze bude vela hrabosov, kvoli teplej zime? inak - u nas pri bratislave prebieha kankovanie dost biedne, pred par sezonami som este sem-tam pocul stekot feny, ale teraz uz nic. mam aj vabnicku od devany, ale asi to skratka neviem napodobnit, lebo sa mi este fenu ani psa privabit nepodarilo. to uz vacsi uspech som mal s vrestadlom. inak - ten kadaver zajaca, ktoreho ste videli vo fotkach, som nechal na mieste, na snehu a tri dni sa ho nic nedotklo.

Autor: Karel Zvářal | 25.01.2018 17:22
Ještě na jedno strategické místo jsi zapomněl, a tím je samotná silnice jako zdroj bezpracné potravy. Jednou jsem se vracel pozdě v noci ze soviček a z příkopu mi přímo před auto skočila srna, trefil jsem hlavu. Zohla nárazník tak, že drhl o kolo, takže jsem musel i tak zastavit. Rýčem jsem blatník vyrovnal, otočil a jel se po srně podívat, náraz ji však odhodil zpět do příkopu. Druhý den jsem se stavil u kámoše, který v tu dobu choval krkavce, že mám pro něho krmení. Místo jsem si přesně nepamatoval, takže jsme každý prošel cca 200m úsek, než jsem ji našel. Stará srna ve vynikající kondici. Při tom hledání jsme ale v kopřivách a topinamburách našli další tři relativně čerstvé, tj. tohoroční kadavery, ten poslední evidentně obraný od lišek. A taková nenahlášená sražená srna poslouží liškám na pěkně dlouhou dobu.

Autor: Karel poslík | 24.01.2018 15:14
Tímto diskuzním příspěvkem navazuji na ohlasy ve fotogalerii s fotem ulovené lišky od autora \"oziris\". V sobotu v noci mi volali z PČR ohledně dopravní nehody, při které bylo usmrceno srnče. Jel jsem na místo a když jsem hledal srnče, našel jsem v náspu pod silnicí dvě intenzivně používané liščí nory. Na obnově stop jak na hřišti. Už mám i vyhlédnuté místo v brokovém dostřelu. Škoda že se začalo oteplovat a sníh mizí před očima. Těšil jsem se, že tam o víkendu bude ještě pěkně vidět. V té hluboké a zarostlé rokli nebude bez sněhové pokrývky vidět nic. Budu muset najít jiné místo na liščích spádech k norám, kde hustý porost přechází do přehlednějšího terénu. Vybraly si kmotřičky strategicky dobré místo. Ve vzdálenostech do několika set metrů se nachází okraj obce se zahradami a kurníky, jeden bažantí zásyp a rybník s rákosím, kde je dost silná populace vodní pernaté. Zdar Karel.

Autor: Tomáš ČENĚK | 22.01.2018 13:11
Honzo, plastik funguje, s přesností záleží na laufu, však víš. U nás v sobotu obnova, hlášena 3 prasátka, nakonec tam byla 4. Střelila se 3, poslední jsem tuplem chybil, kule do stromu, brenek nad. Každý ben hold není posvícení.

Autor: Fesoj | 21.01.2018 23:59
Karle, máš pravdu, vždyť člověk se učí z chyb ! Ale Honzo, že Ty, takový zkušený borec, jdeš lovit s naprosto nevyzkoušenou zbraní, to Tě není hodno ! Ještě že jsi chybil, stejně dobře jsi to prase mohl šeredně zmrzačit. No, po bitvě je každý generálem a 3,14ovinu občas udělá každý. Včetně mě, samozřejmě.

Autor: Karel Zvářal | 21.01.2018 18:31
Honzo, velmi poučné, o takovém se má psát (čím se nikdo nechlubí), ne jen o výložích! já teda jsem na zbraně odborník jak z blata kula, ale ty esbalóny neuznávám od samého začátku. To bylo vždycky víc hledání jak tahání. A ti chlapi si byli jistí, že rána seděla...

Autor: Jan Slavětínský | 21.01.2018 18:15
Jak to tak bývá...V týdnu jsem kamarádovi Rudovi přivezl brokové hlavně k ZH 16/16, u kterých si nechal vyměnit mušku za tu červenou světlovodnou. Večer mu volám, že to mám doma a co jako dál. V sobotu ráno měli poslední naháňku, spíše dvě leče a posezení, tak mi Ruda říká, \"hele vem je zítra s sebou, třeba ti přinesou štěstí, já od nich vezmu kartu a po honě mi je dáš\". Slovo dalo slovo, já laufy zkusil na baskuli, ty seděly jako z fabriky, nějakou 16ku patronu jsem doma našel, tak jsme se ráno sešli..V první leči černá byla, asi 11 ks, ale vyběhlo to na pole ,kde byli tří chlapi a daleko od sebe, tak že nic. Po svačině se šlo do lesa na pěkné paseky ve stráních nad přehradou. Fakt pěkná lokalita.Stál jsem předposlední flinta nad vodou, ve stráni za potokem s dobrým výhledem před sebe,tak že i střílet se dalo před sebe. Honci tlačili, psi hlásili a padaly první rány. Někdo z honců křičel\"prasatá dolů\"..
Přebil jsem flintu, vyndal šestku brok a dal tam druhý plastik. Za chvíli mi po ranách z protějšího křídla jde po vrstevnici lončák, zastavuje a jistí a zase popojde. Jde mi naostro a pořád ke mě. S flintou u oka ho vedu a jen čekám až bude blíž a na blat. Tu červenou mušku mu mám stále na čele mezi světly a čekák. Dole u potoka přizastavilo, stočilo se na blat a v tu chvíli mi ta červená muška sjela na lopatku a na nějakých 40 kroků jsem to zmáčkl. Po ráně milé prase vylezlo na druhou stranu potoka, tak opět muška na lopatce a bum, druhý plastik. Po druhé ráně se už odpíchlo a zmizelo mi za hrbem. Po chvilce hotovo a kolega pode mnou na mě volá \"tak máš ho?\" \" Asi jo\" říkám mu..Hledáme nástřel a nic. Ani kapka barvy, nic. To není možné, to nešlo chybit..Nenašli jsme nic ani se psem. V hospodě jsme to hodně probírali a hodně Ferneta se u toho vypilo...Ráno nám to s Rudou nedalo a jeli jsme znovu na nástřel a že zkusíme, jak ty laufy vůbec střílí. Odkrokovali jsme asi tu vzdálenost, o strom opřeli karton papíru a dal jsem na něho dvě rány. Všechno špatně, obě rány byly od středu dobrých 20 cm a rozhozené. Soustřel plastikem úplně na ho....Tak že čuník byl při pohodovém zamíření parádně chybený. Přesto jsme jeli na nástřel a prochodili kus lesa kdyby náhodou. Měli jsme alespoň ten dobrý pocit, že jsme pro to udělali maximum. Je to ponaučení.. Leta zpátky zde na foru každému říkám, otestujte si flintu, otestujte si jednotnou střelu nebo brokovou ránu z kulobroku přes optiku a sám tuto zásadu podcením. Jako učedník...Ale to je ta myslivost a život. Lovu zdar ,chlapi. J.S.

Autor: Karel Zvářal | 21.01.2018 17:44
No takový vycpaný kůň nebo mamut v salonku (či školní tělocvičně-), řekněte mi, pánové, kdo to má?!

A jinak si musím nasypat popel, neb jsem vás místy fikoval. Kolegové dovezli pořádnou optiku (stativ 20x60), kde šlo poznat, že zobáčky nejsou žluté, nýbrž šedé. Ony jim ztmavnou až v době hnízdění... takže: paní poraďte:-) co s tím???... Podle hlasů tam byla nepatrná příměs žlutozobek, cca 95% byly konopky obecné. Což je i tak obrovská rarita, protože pro mě vždy byla konopka obecná tažná, nikdy jsem ji v zimě nepozoroval. Jirka mi poslal odkaz na 2000 loni zimujících konopek na neposečené řepce u Přerova (neotevřel se), což je rovněž jedinečné pozorování. Dnes to někteří odhadli na tom penízku až na 800, což tak nevidím, tipnul bych to maximálně na 400. Ale i tak hezká vycházka, po vysednutí bylo dlouho mrtvé ticho, než se ten mrak zjevil nad hlavami. Z toho vyplývá, jak je důležité omezovat chemii. S takovou by se mohla vrátit i dříve hojná koroptvička. Přírodě zdar, pesticidům zmar!

Autor: červenka emil | 21.01.2018 07:38
Jaroslave,to je jenom počátek,budeme vypouštět mamuty /až je naklonujeme/.
Za společnost Cesta do pravěku /čti pr ele/president Janeček v.r.

Autor: Jaroslav Tatalák | 20.01.2018 16:44
Tak jsem si přečetl s radostí zprávu o dalším vypuštění divokých koní, kteří byli vyhubeni před tisíci lety. Potěšující novina! Daňčí obora, která byla založena počátkem 18. století se musí na zásah takyochránců zlikvidovat, protože daněk je nepůvodní zvíře, kamzíka vystřílet, kozu bezoárovou jakbysmet. Tak si tady ve velkém začínáme pěstovat bobra, kormorána a celou plejádu dravců jak pernatých, tak srstnatých. Bude to docela zábavné, kdy movitý lovec si půjde odstřelit přemnoženého koně, nebo je pustíme přes hory na sever. Potomci Lecha to s koňmi umí, oni si to ošetří. Tak mě promiňte drobné odbočení z napnuté diskuze a myslivosti zdar.

Autor: Fesoj | 19.01.2018 19:33
Necelé 2000 ha. Srnčího norma cca 70 ks, stavy vyšší, velké ztráty způsobené motorovými vozidly a toulavými psy, lov 15 - 20 srnců, holé - no plán je proti srncům asi dvojnásobný, ale poslední roky se moc neplní, ty úhyny na silnicích jsou v desítkách kusů. Krmelců asi 16. Já už 3 roky krmelec nemám kvůli zdr. stavu, ze stejného důvodu taky skoro vůbec nelovím. Z 20 členů 11 důchodců, z toho 8 sedmdesát a víc. Škody zvěří jsou zanedbatelné, řeší se to brigádami při nátěrech ohrožených porostů, škody od černé nulové - nemáme ani kus pole. Lovíme kolem 20 ks, samozřejmě loví jen pár chlapů, já už mezi ně bohužel nepatřím...

Autor: Ron Gordon | 19.01.2018 18:48
Fesoji, když už mě Karel nazval tím \"nebozízkem\" zkusím vrtnout i do Tebe. Prosím Tě, kolika hektarovou máte honitbu, jaké mate kmenové stavy zvěře, kolik máte v honitbě krmelců. Dík za odpověď.

Autor: Fesoj | 19.01.2018 02:02
U nás je to asi tak : Siku nemáme, NKS jelení zvěře 10 ks, skutečnost bývá vyšší, ale ne o tolik, aby vznikaly podstatné škody. V každém krmelci musí být před zimou nejméně 6 q kvalitního sena. Za normálních okolností to bohatě stačí, ovšem sejde-li někdy za tuhé zimy z hor víc vysoké /a ta se zpravidla koncentruje v jednom místě, ale nikdo předem neví, ve kterém/, musíme navážet balíky. Před několika lety se cca 8 kusů usalašilo u mého krmelce. Shodou okolností na přilehlé louce zůstalo několik velkých kulatých balíků. A světe zboř se, vysoká jim dávala přednost před jemným zeleňoučkým senem v krmelci. Takže přes den jsem m+ěl kolem krmelce stále několik kusů srnčího a večer přišla vysoká ne ke krmelci ale na louku, jeleni parožím roztrhali na balíku síť a dávali si bene. Mně to tak vyhovovalo, protože jádro založené do korýtka srnčí stačilo vyžrat hned - zpravidla na mne už čekali - a pro vysokou nezbylo, beztak jsem toho tolik neměl.

Autor: Břéťa Ambrož | 18.01.2018 20:37
Západní čechy- sněhu dost, vítr dnes velký, mráz slabší ale trvalý. Fesoji k tomu krmení, každý rok padne pro zvěř 20-30 velkých kulatych balíku pice...když je sníh, sika to bere nonstop. Lovu a jezdete vsichni opatrně....

Autor: Fesoj | 18.01.2018 18:42
Stando, východní okraj Krkonoš - Rýchory, polská hranice, Růžový palouček /místo, kde Komenský navždy opustil vlast/,část honitby spadé do KRNAPu. A co to máš za móresy s tím vykáním ?

Autor: Stanislav Haas | 18.01.2018 17:55
Fesoji, kde to žijete? Benešov u Prahy +7, sněhový poprašek byl jen ráno, ale zato vítr je silný, pocitová teplota určitě pod nulou. Zítra na Konopišti další bažantí hon, to budou ptáci rozfoukaní všude možně.
Ještě tak před týdnem u mne spárkatá jádro nebrala, teď už trochu mizne. Seno vůbec. S.H.

Autor: Fesoj | 18.01.2018 15:31
Uwaga, uwaga - na górach mnógo śniegu naprcano... Už od včerejška to padá a padá, silnice každou chvíli ucpané polskými kamiony a aby toho nebylo málo, teď když jsem jel pro ženu k autobusu, zablokoval mi cestu do příkopu zapadlý sypač. A to ještě nepřišla ta očekávaná vichřice... No potěš koště ! Teď teprve začne srnčí pořádně brát seno, zatím mohlo k ostružiníku a bylo houby zle. A taky jsem zvědav, v které části honitby vymete vysoká krmelce do posledního stébla, minulou zimu jsme museli vyslat Lamborghini /nic slabšího by neprojelo/ s balíkem sena a pak ještě jednou. Jak je u vás, páni kolegové ?

Autor: Ron Gordon | 17.01.2018 20:22
Karle, rozkaz zněl jasně - když ti nebude něco jasné, tak se zeptej a já teď marně uvažuji co je to ten ÚV ? Já ti zase vysvětlím, že Roundup na to nestačil, protože působí pouze na vzešlé rostliny nikoliv na semínka v zemi.

Autor: Karel Zvářal | 17.01.2018 20:13
Je to svým způsobem anomálie, která logicky vyvolá pozornost. Dnes tam bylo jen torzo, v dalších dnech má připadávat, takže to vidím bledě. Ten penízek má strašně prťavá semínka, podle mě zobou i tu slupku, která chutná jak salát. Asi se pohli jižněji, kde tolik sněhu nebude.

Autor: Radek Chadim | 17.01.2018 18:44
A proč je zajímají konopky, když k nám jen létají přezimovat ze severu, kde hnízdí? Jinak penízku je letos u nás taky plná řepka, na podzim vyrostl tak, že v srnčí v něm nebylo ani vidět, teď už trochu pod náporem zimy klesl.

Autor: Karel Zvářal | 16.01.2018 21:05
1.) VŠICHNI ostatní pochopili, jen nebozízek Ron má problém... 2.) Nic jiného jsem v první větě nenapsal. Ta věta Údajně... měla být doplněna oficiálním zdrojem:

https://search.seznam.cz/?q=konopka+%C5%BElutozob%C3%A1&url=https%3A%2F%2Fwww.ifauna.cz%2Fokrasne-ptactvo%2Fclanky%2Fr%2Fdetail%2F3342%2Fkonopka-zlutozoba%2F&data=lgLEENFZIbSiCmSjXRjhoMyrhGfEQAbcYTkcUFG3Wq_yfIMSi2E-fa4CzAAZTJ5WZ-ovSZuJlZKYTK6jleaQvih7XuZZu7R5XumsHffp7ygorHO8w4DOWl5XiMQCeWiSxAKb6MQCSI0%3D

Pro příště: když ti nebude něco jasné, jasně se zeptej a alkohol nechej ležet, ju? Jinak si mohu dovodit, že máš rozostřené vidění a ... A jinak: v neděli se na místo chystá návštěva z ÚV, protože tato cifra je nevídaná, neslýchaná. Snad do té doby vydrží.

Autor: Ron Gordon | 16.01.2018 20:34
Karle, nevím z čeho usuzuješ, že ti nevěřím, na mně jen trochu zmateně působí Tvůj příspěvek, pokud by tam stálo - Dnes jsem pozoroval neuvěřitelných 250-300 konopek žlutozobých v místech, kde jsem jich loni pozoroval na úhoru asi 50 ......, tak by jsme se asi snáz pochopili.

Autor: Karel Zvářal | 16.01.2018 08:11
Vůbec mě to nepřekvapuje, Rone, ty jsi mi ani ta prasátka nevěřil, svou profesi (či náturu) holt nezapřeš:-) Nafocená mobilem ve dne jsi takticky promlčel, jak jinak... Toto bohužel mobilem nešlo, jsou dosti plaché:-( No je to síla, pozorování, jaké se stává max. jednou za život. Asi měly dobrý rok, nebo se jich u nás potkalo více hejnek. Potravy je tam dost, ta řepka je všude a všude zaplevelená. V hejnu jsou ti ptáčci letem i velikostí stejní, právě na přítomnosti jiných druhů jsem si nechal záležet, jsem si vědom ojedinělosti takového jevu. A jestli nevěříš, osedlej ohnivého oře a odpoledne tam můžem zajet. Je to sice v zóně, ale po asfaltu se může. Na OVIS to nedávám (jako již tradičně), to by bylo neprůjezdné několik dní:-)

Autor: Ron Gordon | 15.01.2018 23:05
?????
Karle, nepij a nebo když piješ tak nepiš .

Autor: Karel Zvářal | 15.01.2018 18:51
Loni jsem v těch místech pozoroval na úhoru asi 50 konopek žlutozobých, dnes neuvěřitelných 250-300. Údajně u nás zimuje 200-500 těchto ptáčků, takže na jednom místě byla polovina zimujících konopek!?? Tentokrát byly konopky na řepce s hustým zaplevelením penízkem rolním. Jestli na to Randap nestačil, nebo byly semínka už v řepce...? Opět neustále v pohybu, co jsem je asi 10 minut pozoroval, tak krahujec zřejmě sytý dotíral na káni, ale konopky přelétaly z místa na místo. Hejno sedá na několikrát (4-6x), zbytek udělá oblouk, zase část sedne, nakonec i poslední, ale posedí půl minuty, sezobnou pár semínek a opět do vzduchu. Za den takto musí spálit veškerou energii, kterou z potravy přijmou. Nebyli tam strnadi, stehlíci,... jen čistě konopky, hlasově typické ťuťuťu. Na videích se zdají na zemi v klidu, ale na té lokalitě (větrný horizont) jsou stále v pohybu. Dříve jsem si jich buďto nevšiml, nebo k nám nezaletovaly.

Autor: Jan Slavětínský | 01.01.2018 18:38
30.12.jsem byl pozván na naháňku k Oldovi Vopršalovi a Jirkovi Polákovi do jejich MS, kde jsme se sešli skoro Roudeňáci - stavil se u mě Roman Voříšek, brali jsme Rudu Husáka a na konec jsme se tam setkali s Martesem i Bohouškem z Moravy. Chlapi to měli zorganizované všechna čest. Zvěř byla, ulovili se dvě selata a jeden ušák do tomboly,počasí objednané, soud, dobrá nálada,sranda a všechno, nač člověk rád vzpomíná...Chlapi, pěkný nový rok všem a na viděnou v Roudné. Honza

Autor: Radek Chadim | 01.01.2018 12:14
První Dnes roku 2018.