Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Políčka pro zvěř



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Sládek | 23.04.2013 17:47
Vojtěška je víceletá pícnina zaorávala se po sedmi letch.

Autor: Fesoj | 21.04.2013 20:38
Milane, pokud není moc velké riziko, že ti prasata sežerou hned sadbu, přimlouval bych se za topinambury - bere je veškerá srstnatá, pernaté poskytují krytinu, netrpí žádnými chorobami, když se jednou uchytí, rostou jak plevel. Jediné, co je dokáže zlikvidovat, je právě černá.

Autor: Čestmír Kunetka | 21.04.2013 18:03
Pro Milana Soukupa - Milane, zadej si na internetu doc.ing.František Zabloudil csc, - napsal mnoho odborných publikací na téma výživa zvěře s tím, co na políčka, co do remízů a pod. Publikoval to i v časopise Myslivost. Najdeš ho i tam.

Autor: Čestmír Kunetka | 21.04.2013 17:58
Pro Martina Sílu - nebylo by na škodu dát sem odkaz na ten manuál od MZE, pokud to není tajné. Jak čtu, tak to chtějí skoro všichni, i já.

Jinak je výborná vojtěška, později setá, aby déle vydržela, cizrna beraní-má vysoký obsah bílkovin a tzv. Svatojanské žito, které je vhodné i do vyšších poloh a seje se na jaře, v létě i na podzim a má výhodu že nevymrzá.

Autor: Ondřej Dvořák | 21.04.2013 17:29
Zdravím všechny a mám následující dotazy. Chceme v našem MS založit zvěřní políčko a rád bych se poučil z vašich zkušeností. Nadmořská výška 400 m, honitba je smíšená s převážným výskytem srnčí a černé zvěře, méně zvěře drobné. místo, kde chceme políčko založit je louka uprostřed lesů v údolí u potoka v vlhkou půdou.
Byl bych vděčný za zaslání diskutovaného doporučení MZE pro osev políček (ondrejdvo@centrum.cz) včetně vašich vlastních zkušeností jak stran osevu, tak časového harmonogramu prací (je konec dubna a nejsem si jist, zda se dá vše stihnout). Předem díky za Vaše rady.

Autor: Miloslav Hanzal | 17.07.2011 14:10
Můj příspěvek sice není o zvěřním políčku, ale s přikrmováním a výživou spárkaté souvisí : chci se vás zeptat, jaké zkušenosti máte s podáváním např. jetelové senáže v zimním období u srnčí zvěře, resp. s výrobou senáže (uskladnění, konzervace (?), od kdy podávat, apod. Rád bych zkusil trochu senáže připravit z druhé seče jetele, porost začíná paličkovat.
Zdraví M.H.

Autor: Martin Síla | 07.03.2011 06:54
Chlapi s tou svazenkou jsem nemyslel vyloženě na krmení,jen ,že moc hezky kvete,tak vyloženě na čumendu,pro vyhezkání těch zvěřníchpolíček.Já měl svazenku na 2 hektarech a byla to paráda.
Stanislav Haas - tak to jsem nevděl s tou pohankou.Já pohanku pěstoval na 5ha před 10 léty a chlapi včelaři byli spokojení,jak z toho ty včelky nosí plné baťůžky :-) Asi šel medík do výkupu.

Autor: Jan Slavětínský | 07.03.2011 06:48
Svazenka , pohanka..začali to u nás pěstovat kolchozníci. V těchto lánech není nic. Zvěř se stáhne jinam. Nebere to ani v té kultuře nezalehne ,pouze prochází.
Několikrát jsem u těchto polí seděl a nevidíte nic...

Autor: Stanislav Haas | 06.03.2011 20:14
To Martin: jen né pohanku, pohankový čistý med smrdí jak po kočičincích, měl jsem jednou a už nikdy více. Svazenka je výborné zelené krmení, ale jak pro zvěř nevím, políčko jsem měl vždy oplocené a vždy jen pro včely:-)

Autor: Pavel Neumann | 06.03.2011 19:43
Martine děkuji

Autor: Milan Soukup | 06.03.2011 19:40
Honzo, u nás v oboře černá není, jen se tam občas sporadicky objeví prosinec - březen a dlouho se nezdrží, jen protáhnou, zvixujou krmelce a jdou dál (jako naschvál se do nich samozřejmě člověk netrefí), takže políčka nám asi nezlikviduje. Ale řepku už mi doporučovalo dost lidí, asi ji přidám do směsky a vytvořím tak naprosto unikátní :-) pastevní plochu, kde bude nakonec úplně, ale úplně všechno :-), počínaje ovsem a konče kokosovým ořechem:-).
Martin Síla - kamarád měl pole se svazenkou a podle jeho vyjádření na to nechodil ani zajíc, nevím, ale on s tím udělal špatnou zkušenost. MS

Autor: Jan Slavětínský | 06.03.2011 19:23
Milane u nás se dančí během roku stahuje do řepky a potom do kukuřice ,téměř jako černá. Do topinambur nejde ani přes zimu. Prostě to u nás neberou. Do políček dáváme směsku, hrách a oves,ale je to spíše kvuli srnčímu. Dančí rádo bere burýnu a mláto. To mláto jsme zkusili na pár hromad s přikrmováním a nestačili jsme se divit. Všechno dančí jde prvně na to.
U nás ty políčka nemají dlouhé trvání protože je zlikviduje černá. Snad je lepší přikrmovat na zemi na hromadách. Dančí to najde hned a chodí na to lépe jak na políčka..Osobně si myslím, že když přikrmuješ jádrem u krmelců, tak to políčko se směskou nemá ten efekt. Dal bych pole s kukuřicí a nechal to stát pře zimu. Dančí tam bude chodit + černá i srnčí... Ahoj

Autor: Martin Síla | 06.03.2011 18:45
Pro zpestření zkuste přidat svazenku,nebo pohanku.Včelaři budou rádi a zkrášlíte revír :-)

Autor: Milan Soukup | 06.03.2011 18:16
Martine, děkuji. Momentálně řeším, kolik nás to bude stát :-), to je vždycky problém. Přikláním se zatím ke směskám, tak jak psal Míra Šafr. MS

Autor: Martin Síla | 06.03.2011 18:09
Pavle,máš to tam.

M

Autor: Pavel Neumann | 06.03.2011 17:35
Moc díky, mejl jsem dal do svého profilu.

Autor: Martin Síla | 06.03.2011 12:15
Pavle,určitě pošlu,ale nevím tvůj mail.

Autor: Pavel Neumann | 06.03.2011 11:41
Martine, mohl bych tě prosím také porosit o zaslání manuálu, díky Pavel

Autor: Martin Síla | 06.03.2011 09:55
Milane,poslal jsem ti mailem manuál od MZE.
Jsou tam modelové příklady skladby zvěřních políček pro jednotlivé typy honiteb.

M

Autor: Miroslav Šafr | 06.03.2011 09:53
Nevím jestli poradím (daňky nemáme), ale každopádně přidám svoji zkušenost s osazením zvěřních políček s ktrými mám dobré zkušenosti a mám je raději než vnadiště a krmeliště. Také jsem před pár lety začínal s topinamburem, který mi tenkrát daroval náš kamarád Olda V. Vzhledem k naší nadmořské výšce okolo 800m.n.m. je výběr plodin značně omezen. Přesto jsem jedním rokem zasel zkusmo i krmnou kapustu. Semeno poměrně drahé, moc toho nevzešlo a nakonec to sežral bělásek zelný. Chodili na to hlavně zajíci a srnčí. Do políčka s ovsem jsem přidal hrášek, to byl úspěch. Chodila tam veškerá zvěř, bohužel však dlouho nevydrželo a brzy (v polovině léta) bylo zlikvydováno černou zvěří. Dal jsem tam tehdy ještě směs řepky s hořticí, která na podzim ještě krásně kvetla. Za to mě pochválil hlavně místní včelař a pár zajíců co tam chodili především na řepku. Nejvíce se mi tedy osvědčilo více plodin na jednom políčku. Dnes seji na jaře oves do plíčka s topinamburem, letos tam přidám i hrášek. Topinambury každým rokem stejně přeorávám a tak není problém s dosetím. Do políčka s ovsem chci letos přidat krmnou řepu, to bude novinka.

Autor: Milan Soukup | 06.03.2011 05:48
V letošním roce potřebuji obnovit nějaká políčka pro zvěř. Jedná se hlavně o dančí. Zatím mám v plánu oves/nechat stát, krmnou kapustu a díky laskavosti Matěje Fouse topinambur. Máte někdo zkušenosti s něčím dalším nebo co by jste mi případně doporučili? Díky. MS