Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Boty Afars



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel Zvářal | 05.02.2018 06:07
Začnu trochu oklikou. Byl jsem párkrát ze zvědavosti na přednášce prof. Hromase a tak trošičku dodnes lituji, že jsem si kurs a lovečák neudělal a dodržel tak předsevzetí ze svých osmnáctin, ač do té doby jsem byl denně v lese a hltal knihy o přírodě a myslivcích. Ten člověk neměl chybu jako odborník a líbil se mi i jako předseda, proto jsem nechápal ty, co po jeho odchodu jásali, že “konečně skončil jeho kult”. Dnes nám jeho duch v myslivosti chybí, a je (bylo) to poznat zejména na odlivu členů.
Zvolil jsem si jiné pojetí ochrany přírody a hobby, ale na myslivost jsem nezanevřel, naopak, se spoustou chlapů v terénu rychle najdu společnou řeč. Navštívil jsem tolik honiteb, že se ti, Rone, ani nesnilo, strávil několikrát část sezóny tam, kde nemají kazatelny, posedy, krmelce, léčení a jiné vymoženosti. Jen nekonečný, úživný les, dobré psy, a to jim bohatě stačí, aby indiviuálně úspěšně lovili (něco k tomu jsem písnul u videa 365). Takže já mám poznatků dostatek, jak by řekli bratia “Za troch” a nijak se tím netajím. A určitě to irituje ty, jejichž popis lovu začíná a končí slovem Úlovek (Danek-)… to už tak někdy bývá, vlastnosti lidí jsou různé.
Ano, v kynologii se trochu vyznám, neb po psech koukám, kam se pohnu. V sedmi letech mě totiž poznamenal na celý život na volno puštěný vlčák… V ornitologii se také trochu vyznám, byť ptáky doma nechovám a jako zootechnik jsem míval nejlepší tři ukazazetele ze čtyř, ač jsem skot doma nechoval. A jak jsem se naučil lovit, to necháme na jindy:-)
A dnes mě už vlastně nemrzí, že jsem se takto rozhodl, protože potkávat se denně se strejci, co mi budou vykládat, že smradlavé boty nevadí (to mi připomíná počátky aseptické chirurgie, kdy se mnozí rovněž pobaveně usmívali), že liška neškodí, kuna už teprve ne... tak s takovými raději pozdaleky zadobře… A jinak mi připomeň, jakou úpravu zbraně jsem doporučoval, to vždy rád přenechám Honzovi. A také o co šlo u těch houpajících drátů, už také nejsem nejmladší.-)

K botům mohu napsat jediné: pohodlné, aby člověk vydržel chodit celý den, a hlavně s MĚKKOU) podrážkou. Nejen pro chůzi po lese, ale ono i to přešlapování na fošnách…:-)

Autor: strejda zajíc | 04.02.2018 23:04
Nediv se,Rone,prrouda musel někdo nahradit...:-)

Autor: Ron Gordon | 04.02.2018 22:10
Tak předně k botám - nikdy jsem si nepotrpěl na extra parádu a protože se mi nepotí nohy nosil jsem obutí přiměřené svým možnostem a na zimu jsem používal vícero ponožek. Dva roky nazpět mi nechal syn vyzkoušet boty SALOMON TOUNDRA PRO CSWP 381318 ZIMNÍ NEPROMOKAVÉ BOTY a nějak mi padly na nohu a tak jsem je dostal pod stromek a z vlastních zkušeností mohu doporučit - lehounké na chůzí, teplé, nepromokavé, snadno čistitelné.
Karlíku, Tobě jsem nepsal žádnou oponenturu, jen jsem ti vylíčil věci zažité na vlastní kůži a měl jsem za to, že pochopíš, že je spousta věci \"mezi nebem a zemí\". Nikde napíšu, že lidský pach zvěří nevadí, ale uvádím příklady kdy zvěři nevadil \"můj\" pach a pach mého psa a pomočená zem. Je vidět, že si velice vztahovačný a máš jen ten \"svůj jediný správný názor\". Jinak jak Tě sleduji na fórech, tak jsi takový brouk pytlík, specialista na všechno možné- dovedeš radit jak lovit přestože nejsi myslivec a ulovil si tak kulový, dovedeš radit s výběrem a výcvikem psů, dovedeš poradit s úpravou zbraní no takový děd vševěd. Já přejdu mnoho věcí s úsměvem a bez povšimnutí, ale nějak nevydržím, když mi ženská líčí jak to bolí, když chlapa někdo nakopne do kouli a naopak nepochopím chlapa, který mi líčí jak strašné jsou porodní bolesti, či jak svědí pi... No a teď si již můžeš stěžovat, že tě peskuji. Zločincům poraď, nechť pamatují na \"dearomatizaci\", když jsou páchat něco nekalého a hlavně nechť s sebou nosí igelitové pytlíky, které si při útěku nasadí na boty, aby je policejní pes nevystopoval, je to levnější než pepř. To víš, ja starý dědek jsem doposud žil v nevědomosti, protože jsem měl za to, že pachovou stopu za sebou zvěř, či pachatel zanechává svým pohybem a ono to je tedy kopýtky a smradlavými botami. No raději je nepřicházet s ničím než nějakou 3,14.Jen mě udivuje, že jsi mi ještě nevysvětlil ty houpající dráty na ML.

Autor: Karel Zvářal | 04.02.2018 20:32
Rone, Rone, tou svojí rádoby oponenturou jsi mi chtěl jako říct co? Že jsi nenavětřitelný superlovec? Tuleňovi také běhy nesmrdí (neb téměř žádné nemá), přesto ho medvěd navětří na kilometr. A to je i čerstvě vykoupaný!!! Argumenty, které používáš, jsou zcela mimo mísu.
Pokud by lidský pach zvěři nevadil, jak naznačuješ, vysvětli mi, proč se používají pachové ohradníky a proč je tak nutné při lovu hlídat si vítr. V těchto případech přece záleží na OKOLNOSTECH (viz. Fesoj 20.00). Ano, jistě, zvěř se pohybuje nejen v příměstských honitbách kolem cest, a jde i přes, ale pohybuje se dokonce i ve městě samotném, plném lidských pachů (zajíc, kuna, liška, prase)!! Ale v honitbě, v přírodě, jsou doloženy zase kvanta případů, že když zvěř narazí na pachovou stopu člověka, otočí to na pětníku zpět. Reakce záleží především na ZKUŠENOSTECH a naléhavosti pohybu určeným směrem. A u prasat, která se pohybují v tlupě, zkušená bachyně ji nepovede tam, kde se střílelo a odkud se lyne čerstvý lidský pach. Atd., atp.
U tebe jsem nabyl dojmu, že jsi se dal na myslivost kvůli peskování druhých, podobně jako Béda Právníček kvůli paragrafům. Nic vás tak nevzruší, jako hnidopišit v příspěvcích druhých, sami s ničím nepřijdete. Tím nebozízkem jsem tě musel urazit, neb jak jsi sám kdysi prohlásil, jsi vrták...naftařský:-) Jo, a tlak mám stabilně 130/90, takže si dál fandi:-)))

Takže kvalitní boty určitě, ať se vrátíme k tématu, ale nezapomínat na dearomatizaci:-)

Autor: Fesoj | 04.02.2018 20:00
Jojo, časy se mění - v mládí jsem si sem tam vzal na kazatelnu nějakého toho zajíčka, dnes tam chodím s bažantem. Poblíž kazatelny bych ze zásady nikdy nemočil, i když - co se týče čerstvé lidské stopy - nikdy nevíte, jak na ni zvěř bude reagovat. V KRNAPu, trochu dál od civilizace, začal srnec při překřížení mé půl hodiny staré stopy bekat a odskočil, tady u nás jsem byl svědkem, jak kolega s jezevčíkem v náručí vylezl na posed a chvíli poté přišel přesně po jeho stopě jezevec, očichal žebřík a pokračoval svou cestou. O lišce se všeobecně ví, jak je opatrná, sklopec bude obcházet třeba čtrnáct dní, než tam vleze - no a jednou jsem ulovil lišáka do želez, která jsem nijak nemaskoval, uvázal jsem večer řetěz k nějaké ocelové trubce, kolem jsem pohodil pár kousků masa - a ráno tam byl. Ovšem toto se uskutečnilo pár kroků za bytovkou na smetišti, kde byly lištičky na lidský pach zvyklé.

Autor: Ramo | 04.02.2018 16:29
Já souhlasím s Ronem a mám i podobné zkušenosti. Ale jsme příměstská honitba a tam si zvěř hold \"musí\" zvyknout! :-(
Ale zpět k obuvi!! :-)

Autor: Karel Zvářal | 03.02.2018 20:31
Asi máš velmi charismatický pach pedálů a urey, když zvěř na to tímto způsobem reaguje. Měl bys toho patřičně využít a začít s tím podnikat: Jedinečné vnadidlo od Velkého Rona za lidovou cenu... no jestli bych si měl típnout, kdo na to bude tímto způsobem reagovat a rozmetá to na prach, tak bych dlouho nerozmýšlel.
Když nedávno jeden z přispívajících (Roman V.) řešil, proč mu černá nechodí ke kazatelně, asi to bylo tím, že to měl málo oscané, že?-) Ale je vás, Rone, takových více, co na své samčí feromóny vyloučené u kazatelny lákají samičky (bahyňky), a ony ne a ne se dostavit... Jinak prase má lepší čich než pes, zločinci na útěku sypou do stopy pepř, případně jdou dlouho po vodě. A myslivci, ač vědí, že prasata jsou inteligentní, klidně močí poblíž, však vony se jednou (po dešti) spletou:-) Dlouhým čekaným zdar!

Autor: Ron Gordon | 03.02.2018 20:11
Karle, Karle, nám co \"běhy\" nesmrdí s tím nemáme problém. Přišoulám se psem k posedu, pod posedem nechám odloženého psa a patnáct minut na to vyjde z nedaleké seče srna, která když přetíná naši stopu, tak zabere jak stopovací pes a zastaví se na pět metrů od odloženého psa, šoulám lesní cestou a lidově řečeno se vymočím na rozcestí a když po nějakých dvaceti minutách jdu zpět tak pozoruji laň s kolouchem jak si pečlivě ověřuje co že to tam někdo vylil, při šoulání naše stopy sleduje lišák a dojde nás na stometrovou vzdálenost, když nad ránem obejdeme údolí, tak zhruba na 300 metrů přes údolí vidím bachnu se selaty jak spokojeně buchtuje na cestě, po které jsem před půlhodinku prošel a tak by mohl pokračovat. Tak se nečil, když ti sdělím, že si mě s těmi igelitovými pytlíky neskutečně pobavil.

Autor: Karel Zvářal | 02.02.2018 16:58
Nechce se mi kvůli tomu zakládat novou diskusi, tak to písnu sem. Boty nošené x let musí zákonitě nést pach svého majitele. Jestlipak je také čas od času hodíte do pračky (kromě povrchové údržby), aby pachu pozbyly, tak jak to činíte u šatstva?? Jinak si dovedu představit, kterak pěšina ke kazatelně slouží prasátkům, aby byly touto \"pojízdnou parfumerií\" o přítomnosti hlídače hromady informovány. Řeší to někdo tak, že aspoň posledních 100m si dá přes boty igelitový sáček, nebo toto tradice neznají?-/...potom to jsou \"aférové\" botky, když prasátka nechodí a nechodí, co?... ale jinak jsou jistě velmi, velmi kvalitní!

Autor: Leon Zumr | 02.02.2018 15:33
Zhruba 6-7 roku mám Afars Lapland high a zatím drží jenom podrážka je trochu ošlapaná

Autor: Karel Zvářal | 02.02.2018 14:14
Nebudu nikomu rozmlouvat, aby si nekoupil značkové boty, chce-li být in. Koukám na Meindla i Afarse a musím říct, že na zimu bych je nechtěl, přijdou mi do vysokého sněhu nízké, pominu-li cenu. Raději si koupím častěji levnější (\"obyčejné\"), ale relativně pohodlné a snadnou udržovatelné (v kaluži). Také jsem nachodil tisíce kilometrů, ale ve zcela obyčejných zelených holínkách. U nich je ta velká výhoda, že kryjí i holeň, kterou si v letních měsících, kdy nosím za sucha sportovní obuv nebo pohorky, často zraním (nakopnu klacek, např. v prořezávkách). Po deštích opět holiny, protože v mokré trávě bych si urousal kalhoty, navíc na gumě se klíště špatně udrží, resp. většinou padá. Po 3x prodělané borelióze je pro mne přednější zdraví, proto za sebe doporučuji vyšší obuv. V zimě mám o číslo větší, s dvěma vrstvami ponožek (další v batohu v rezervě), a na chřipky nijak netrpím, angínu jsem měl někdy v dávnověku. Přebrodit vodu nebo, vlézt do bažiny, jít po lakatošovém tankodromu - žádný problém. Takže za mne: http://www.septa.cz/ginocchio-holinky-zelene-2050016015

Autor: Jan Šálek | 02.02.2018 13:22
Já mám nejlepší zkušenosti s botama od Meindla. Jedno jestli kožené pohory, zimní, nebo hadrové na normální chození. Je pravda, že cena je někde jinde, ale když se o ně člověk alespoň trochu stará, tak vydrží věčnost. Noha je v nich jak v bavlnce, nebolí ani po celodenním chození. Když je po spoustě nachozených kilometrů a letech nějaký problém, vozím je do Prahy - obchod Meindl-Boty a tam je posílají na opravu na pár kaček - náhradní nové podrážky od Meindla, opraví i vnitřek boty apod. a bota je opět jako nová.

Autor: František Míka | 02.02.2018 12:48
Dobrou zkušenost mám se zimními botami Afars Labrador (nízké provedení). U firmy několik párů, v rodině páry dva. Výroba běží cca 20 roků, takže žádný výkřik moderních technologií. Svršek z Cordury drží dobře, výjimatelná vložka je také uspokojivě funkční. Používáme je s dobrými termoponožkami i v mrazech nad 20 stupňů.
Pokud mohu doporučit levné boty jaro až podzim (a při současných mírných zimách vlastně celoročně) ve výborném poměru cena/výkon, pak VM Bogota. Opět dobré zkušenosti ve firmě i rodině. Před prvním použitím je vhodné udělat pořádný nástřik nanosprejem a výsledek překvapí.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2018 15:09
Tak kolem roku 2000 jsem si koupil boty Planika za 3,5 litrů, což je dnešních 5, a vydržely 10 let a to jsem je já idiot vyhodil jen proto, že už byly u palcového kloubu malinko roztržené, ale pořád v pohodě. Kdybych to byl býval veděl, nosil bych je, dokud by z nich nebyly sandály - pevné, přesto pohodlné, co jsem v nich nachodil, tolik za rok nenajedu ve všech autech, co mám. Pak jsem měl druhé Planiky již nošené, ty vydržely 3 roky, ale byly nepohodlné. Pak jsem si říkal, koupím si pohodlné Garmiše, ty vydržely půl roku, pak jsem měl Prabosy za 3 litry, vydržely rok, a teď mam Nonamky za 1500 kil a vydržely rok a jsou na hadry, a od jara ty Afarsy, ty zatím drží, ale pohodlnost nic moc. Teď se vždycky, když se začnou dělat díry na botech začínám kroutit, jak mně zase budou bolet měsíc nohy než si zvyknu na nový boty, a když si koupím pohodlný papuče, jsou do půl roku roztrhaný. Já vím, jsem hovado přes udržbu, ale chodím v těchto botech každý den a po značnou část roku blatem po kolena, a kdybych se o ty boty staral, vydržely by i dýl, ale pak bych půl života ztrávil nad udržbou věci a místo toho, aby věc sloužila mně, tak bych sloužil já jí, což se mi úplně tak nechce :-). Takže s botama je to vždycky boj.

Autor: Vladimír Soukup | 01.02.2018 14:49
Radku jediný boty co mě kdy vydržely jsou Meidl, konkrétně Island, 10 let , nachozeno přes 10 tis km, teď se začíná odlepovat podrážka. Dražší, ale stojí za to. Doporučuji vyzkoušet v obchodě ale nekupovat, vybranou velikost pak objednat přes net, vyjde to o 20 % levněji.

Autor: Radek Chadim | 01.02.2018 09:52
Já mám Afars patrně model Terra od jara, tvrdý jsou jako sviňa, takže než jsem je rochodil - rozchodil si nohu - tak to dlouho trvalo :-), co se týče pohodlí tedy nic moc, ale jsou to prostě pevný boty. Teď už jsou celkem dobré a ani po 3/4 roce každodenního nošení se mi samovolně nerozpadají, přestože udržba z mé strany je minimální - mně žádné boty nevydrží dýl než rok až rok a půl, protože je celkem intenzivně užívám.

Autor: Jaroslav Rejdák | 19.01.2018 13:25
Nemáte někdo zkušenosti s loveckými botami Afars?