Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Albinismus u zvěře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 25.02.2018 11:01
U nás se před lety vyskytla srna. Jako srnče normálně grošatá, na zimu přebarvila na bílo a pak další rok v letní srsti měla barvu bílé kávy s bílou lysinou, na zimu se převlékla do čistě bílé. Nebyl to albín - větrník, spárky i světla měla tmavou barvu. V té době jsem dělal hospodáře a přes snahu některých členů jsem pro ni vyhlásil milost. Vždyť na takovém kusu se nejlépe určují zimní a letní stávaniště zvěře a také počet a síla srnčat v závislosti na věku. Měli jsme ji tam asi 4 roky. Pak ji toulavý pes přehnal přes hranice honitby, potkal ji tamní myslivecký hospodář a její vyčiněná zimní deka dlouho visela na stěně v jejich klubovně. Od té doby bylo u nás pozorováno ještě několik bílých kusů obojího pohlaví, ale ty byly viděny /na rozdíl od té první srny/ jen sporadicky, několikrát do roka, vždy v lese, což svědčí především o tom, jak se taková zvěř umí krýt. Jako další raritu jsem zde před lety na potoce pozoroval úplně bílou ondatru, chtěl jsem ji ulovit, bohužel se nepovedlo. No a jako posledního exota uvádím, že když jsem se nastěhoval do domečku, ve kterém žiji již 30 let, tak dcera otevřela skříňku a vyskočila na ni myš domácí typického \\\"holandského\\\" zbarvení - přední půlka těla normálně šedá, zadní bílá.
No a jistě si mnozí z nás starších vzpomenou na Nečasovu Srnčí zvěř, kde je vyfocen hnědobílý srnec s uvedením výskytu Opočno. Mohu potvrdit, že dost dlouho po vydání této knihy, konkrétně v r. 1969, jsem tam byl v mochovské bažantnici na praxi a s takovýmto srnčím jsem se za těch pár dní setkal nejednou.

Autor: Radek Chadim | 23.02.2018 20:17
Tak právě u toho dančího je to sporné, neb lidé občas považují za albína bílou formu dančí zvěře, která je sice vzácná, ale v normě.
Mě spíše zajímá pravej nefalšovanej albinismus, lépe řečeno bíle zbarvené kusy obvykle barevné zvěře. K tématu mně přivedla debata na FB a pověra, že kdo uloví albína, do roka a do dne zemře. Při té příležitosti si pamatuji na jednu událost před více než 20ti léty, kdy jsme s tatem byli (jednou za rok) zakrmit do krmelce v lese a když jsme se vraceli zpátky, tak za zády přes pole šel úplně bílý kus srnčí zvěře. Od té doby jsem srnčí i jiné zvěře viděl hafo, ale krom občas skvrnitých divočáků, kteří též nejsou částečnými albíny, ale kříženci s domácími prasaty, jsem žádný významný albinismus nebo neobvyklé bílé zbarvení ani moc neviděl. Tak jsem byl zvědavý, jaké zkušenosti nebo paměti na albíny mají ti zkušenější z vás.

Autor: Lubos O. | 23.02.2018 19:54
Asi před 30 lety bílá srna a srnče a toto zbarvení v dané lokalitě/ cca 200 ha pole proti Čapímu hnízdu/ vydrželo cca 20 let. Nikdo je nechtěl lovit.Vždy pouze 1 až 2 ks
obojího pohlaví. Bílá jiřička cca před 3 lety, jako sníh. Loni listopad před autem bílá daněla, podle kolegů se jich tam vyskytuje více.Bílé březňačky jsem sám choval, jak kačery tak kachny. Kachňátka se líhnula žlutá.

Autor: Karel Zvářal | 23.02.2018 18:32
Loni na podzim, dříve ne- celá bílá koňadra (přelet hejnka), jestli albín, nevím. Kos s převahou bílé, žlutý zobák, oči se zdály normální hnědé. Údajně pojem částečný albín neplatí... U puštíka v zásobě na hnízdě melanistický hraboš. Jinak zajímavá otázka, zase tak častý jev to v přírodě není.

Autor: Stanislav Haas | 23.02.2018 17:56
Asi před 15.lety v bažantnici u Vatěkova bílá /spíš bílá káva/ srna, údajně schválně stržená psem.

Autor: červenka emil | 23.02.2018 17:31
Před cca 30 léty srnec v letním bílý v zimním bílé kafe,normálně zbarvená srna po něm vodila bílé dvojčata,oba srnečci,jednoho jsem ulovil /následoval úraz nohy/,druhý údajně skončil na střelnicí SA.Srnce ulovil kolega,trefil ho do čela.

Autor: František Dušák | 23.02.2018 16:45
Radku, v Plzni na Borech kavka. Nebyla sněhobílá, měla pár tmavších skrn. Vídal jsem ji tak 3 týdny a potom zmizela. To bylo v prosinci. Před cca 30-ti lety na dobřansku daněk. Opravdu albín i podle světel. Během let několik bažantů. Na Dyleni kdysi srna.

Autor: Karel Nusl | 23.02.2018 13:14
U nás pravidelně chodí albinotická srna, není úplně čistě bílá spíš hóóódně světlá. Před pár lety jsme při kachních tazích pravidelně sledovali bílou kachnu divokou, ta byla opravdu čistě bílá, několikrát jsem jí pozoroval dalekohledem i když přetahovaly, nebo seděly na vodě.

Autor: Karel poslík | 23.02.2018 10:50
Radku , na Klatovsku asi před deseti léty v sousední honitbě uloven albín daněk, kterého jsem viděl už jenom na fotce jako úlovek. Na dvoře jsem tam před několika léty pozoroval asi po dva dny sněhově bílého mladého vrabce domácího. Dost často tam nalétával krahujec, tak asi tuším, kam se bílý vrabec ztratil. U nás na severu jsem jednou na dálku pozoroval dalekohledem hejnko hřivnáčů. Spouštěli se ze drátů VN na strniště a zase zpět, pořád spolu. Jeden z nich byl čistě bílý. Nedokázal jsem na tu dálku s jistotou určit, zdali je to opravdu hřivnáč. Nezvyklé světlé, nikoli však čistě bílé zbarvení jsem pozoroval ještě u několika druhů ptáků - kos, puštík, mládě káně lesní, kačer kachny divoké ...

Autor: Radek Chadim | 23.02.2018 10:08
Viděl někdo z vás už někdy nějakého albína nějakého druhu zvěře ve volné přírodě? Co to bylo za zvěř?