Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Omezení myslivců v Polsku



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: František Dušák | 24.03.2018 08:11
Vážení,
Včera polský Sejm definitivně schválil tu šílenou novelu zákona o myslivosti ve verzi pozměňováků Senátu - tedy zákazy a omezení všeho možného. Nyní to má Prezident Duda na stole k podpisu.
Je dobře, že ČMMJ poslala dopis prezidentovi a že jsme polské kolegy podpořili. Já jsem přes IAF stihnul předevčírem zařídit dopisy nejen prezidentovi, ale ještě i Sejmu, kde byla diskuze výživná.
Přestože vedení Polského mysliveckého svazu totálně zaspalo a podcenilo situaci, za pět minut dvanáct se snažíme polským kolegům mezinárodními intervencemi pomoci. Každopádně nyní musíme dělat vše pro to, aby k nám nepřeskočil zničující oheň od sousedů, aby tato politicky motivovaná zvěrstva proti tisíciletému kulturnímu dědictví myslivosti nenašla u nás v ČR inspiraci, živnou půdu, ani argumenty. Hlavně je třeba býti v neustálém střehu, aby se situace u nás nepodcenila jako v Polsku.
Situaci sleduji již od začátku týdne a jsem v kontaktu s polskými myslivci, kteří mají přehled (nikoliv s lidmi z vedení polského svazu, který teď dělá mrtvého brouka a nekomunikuje). Zde je namístě odhodit jakoukoliv falešnou loajalitu k současnému a doufejme, že již brzy bývalému vedení, které dlouhodobě nepracovalo v zájmu členů, jak by mělo - a to říkám s plnou odpovědností, protože vím z vlastní zkušenosti, že komunikace a spolupráce Polska v rámci FACE a CIC prakticky neprobíhala.
Většina představitelů vedení PZL si myslela, že přece takový paskvil nemůže projít, byli v klidu jako želvičky, a nakonec zůstali s údivem v šoku spolu s námi. Je bohužel velkou chybou Polského mysliveckého svazu (PZL), že zaspali a ani zahraničním partnerům CIC, FACE, IAF, SCI nic neřekli. Kdybychom o vážnosti situaci věděli, měli jsme půldruhého roku na to, abychom zavčas pomohli zkušenostmi i mezinárodními intervencemi (novela přišla do Sejmu již 15. 11. 2016!). www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1042
Z polské myslivecké komunity vypadne nejmladší generace kvůli zákazu a nejstarší generace kvůli přezkušování, takže pokud to tak zůstane, tak polskou tradiční myslivost to zničí. Kdo pak bude regulovat zvěř a africký mor prasat, který se už nyní katastrofálně lavinovitě šíří kolem Varšavy? Pomoc, kterou nyní v rychlosti organizujeme, je jako vakcína proti vzteklině, kterou jsme možná podali příliš pozdě. Nadějí nyní je, že tento nový kontroverzní zákon nepodepíše polský prezident Andrzej Duda a poslední možností je pak ústavní žaloba.

Myslivosti zdar

Bohumil Straka

Autor: Karel poslík | 22.03.2018 06:28
Ono se nás to zatím netýká, jenže… Podobná semínka odporu proti myslivosti v hluboké nevědomosti, neodbornosti a zaslepenosti jsou zde zasetá stejně jako v Polsku a čekají jen na svoji sezonu. Na svého zahradníka, který je zaleje a ony vzejdou. Jednoho krásného dne se bude chtít zviditelnit aktivista v parlamentu a už jen díky politické mezistranické nevraživosti získá podporu. Potom to „Čech obecný“ (Homo Bohemica vulgaris) rozvede do dokonalosti a zrodí se návrh na zákaz nejen účasti mladistvých pod18 let na lovu, ale zakážeme jim také chytat ryby, zrušíme řeznické a kuchařské školy aby náhodou nevychovaly nějaké hrdlořezy a přesvědčíme mládež, že kuřecí maso je vyrobeno na NC strojích. Pozornosti pseudoochránců z různých temných spolků snadno uniká množství masa a mastných výrobků, které každý den s železnou pravidelností skončí v popelnicích a na skládkách jako potrava pro krysy jen proto, že si většina může dovolit takto plýtvat. Když tito všeznalci odhazují do koše okoralý chlebíček se šunkou, tak nemají ambice počítat kolik hospodářských zvířat každý den musel krvelačný řezník usmrtit úplně zbytečně jen proto, aby jejich maso skončilo v popelnici. Ale když myslivec uloví divočáka a smekne před ním klobouk, tak je potřeba říci dětem :“Nedívejte se na to, to je sadista“. Vysokoškolsky vzdělaný zákonotvůrce pije vodu z kohoutku, do kterého je přivedena nezřídka olověným potrubím. Toleruje výrobu ,prodej a konzumaci potravin obsahujících jedy a antibiotika a u toho vymyslí zákaz používání olověných střel k lovu. Večer se podívá na zprávy , jak se to na Ukrajině, v Africe a jinde řeže za svobodu olovo neolovo a řekne si, že je potřeba lovit kachny asi dřevěnými broky. Bože, Ty to vidíš!

Autor: Václav Sládek | 21.03.2018 19:45
Mě ten odkaz šel otevřít.

Autor: rici czech | 21.03.2018 18:36
Ano již tuto \"novelu\" polských přátel sleduji a jsou z ní polští myslivci nešťastní.Co k tomu dodat? Jen to ,že nespoléhejme ,že se nic podobného nemůže stát u nás a nenamlouvejme si tu 1000letou tradiční myslivost ,která může prakticky den ze dne skončit jen kvůli vrtochu toho kdo je zrovna u moci.A žijme tu naší myslivost takovou jaká je ...neboť to nemusí být věčné.

Autor: Radek Chadim | 21.03.2018 11:20
Situace u nás je už řadu let mnohem horší, protože zemědělská a ochranářská klika na ministerstvu zemědělství utváří zákony a nařizení, kterými se my myslivci musíme řídit, již několik let. K tomu pár mocných z našich řad, co si v honitbě dělá, co chce, a stát, kterýmu je to dlouhodbě naprosto volné, a poslední půlrok ještě SVS, která ve všem dělá legislativní zmatek.

Autor: Radek Chadim | 21.03.2018 11:15
Figi, odkaz nikam nevede, proto jsem příspěvěk zablokoval.

Autor: figi | 20.03.2018 18:28
http://www.cmmj.cz/Aktuality/Aktuality/Prijde-Polsko-o-tradicni-myslivost-.aspx

Autor: Karel poslík | 20.03.2018 06:28
No to je teda síla! Přečetl jsem si pozorně odkaz na originální znění i s komentáři FACE, která to sice odsuzuje , ale bude to stačit? Nechci se pouštět do vlastních subjektivních výkladů originálu, ale přece jen hned první bod doslova- zakazuje rušení zvěře, pokud se nejedné přímo o vlastní lov. Tak tam budou cvičit psy na vodítku a na volno je pustí až při honu. To budou panečku šikulové. Já to čtu bod po bodu a normálně tam vidím a slyším toho pana Donutila , jak se vztyčeným prstem říká:“ …a není náhodou, že toto vymysleli soudruzi v lidově demokratickém Polsku!“

Autor: figi | 19.03.2018 20:42
Vážení,
Velmi alarmující zpráva o nových zákazech a omezení myslivců v Polsku z důvěryhodného zdroje FACE (Evropská myslivecká federace):
Stručně:

1) omezení výcviku psů a sokolnictví

2) Ministr životního prostředí bude jmenovat a odvolávat předsedu myslivecké organizace, což je de facto \\\"zestátnění\\\" a nepřípustný zásah do samosprávné myslivecké organizace. Představme si, že by předsedu našeho spolku Českomoravská myslivecká jednota Ing. Jiřího Janotu odvolával ministr ŽP Richard Brabec, kdykoliv se mu něco znelíbí nebo když \\\"nejde na ruku\\\".

3) Zrušení sankcí za obstrukce při lovu - radikální aktivisti budou moci beztrestně blokovat a sabotovat lovy.

4) Zákaz podílení se na myslivosti pro mládež do 18 let. Copak to je nějaké porno nebo alkohol, aby to bylo od 18 let? De facto to bude znamenat znemožnění výchovy mladých myslivců na středních lesnických školách.

5) Zákaz olověného střeliva do 31. 12. 2019. Zatím však za olověné střelivo neexistuje adekvátní náhrada. Např. náhražky slitin mědi a zinku jsou příliš lehké a navíc toxické pro ryby a rybí plůdek nehledě na špatné fyzikální vlastnosti a nebezpečně vysokou odrazivost u náhražek měkkého olova.

6) Periodické přezkoušení myslivců každých 5 let. De facto to bude znamenat, že mnoho velmi zkušených starších myslivců bude vyřazeno, neb jak známo paměť ve vyšším věku slábne. Z myslivecké komunity tedy vypadne nejmladší a nejstarší generace - asi je to účel zničit mysliveckou komunitu. Kdo pak bude regulovat zvěř a africký mor prasat, který se už nyní katastrofálně rozšiřuje kolem Varšavy?

Bohužel, hrozí, že některá tato zvěrstva proti tisíciletému kulturnímu dědictví myslivosti mohou najít zastánce či inspiraci i u nás, minimálně ten hrozící zákaz olověného střeliva
Originální tisková zpráva FACE zde:
www.face.eu/about-us/resources/news/unacceptable-and-fundamentally-wrong-changes-to-polish-hunting-law

Myslivosti zdar!
Bohumil Straka