Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vábení lišek



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Karel Zvářal | 13.02.2019 13:54
K nesmírné radosti svého velkého \"ctitele\" trpícího alergií ještě něco doplním. Účastním se projektu repatriace sýčka, ke kterému máme všechny potřebné formality. Sleduji jejich opuštění budky, tj. kdy to bude a jak se chovají. Stojím ukrytý za keři, na otvor koukám mezírkou mezi listovím. Ani se nehnu! Přesto ten sýček během pár vteřin o mě ví! On je schopen zaregistrovat mrkání oka na 15 m v neprostupném křoví! Na kanalech a teď i na dvojce šel pořad Jsme chytřejší než zvířata? Každý, kdo ho shlédl, musí uznat, že v pamatováku za šimpanzi zaostáváme o parník, s jinými zvířaty v dokonalosti smyslů rovněž. Takže asi tak k tomu mému sichru se zástěnou.

Autor: Karel Zvářal | 13.02.2019 13:12
Eskymáci, když loví tuleně, tlačí před sebou na sáňkách bílou zástěnu. Lední medvěd, ač je bílý (\"neviditelný\"), pokud nevystartuje, když tuleň dříme u otvoru a tuleň zahlídne pohybující se tmavý nos a světla, mizí pod ledem. Ta zástěna stačí vysoká 1,5 m (sedí na stoličce), do L (či V), po stranách rovněž cca 1,5 m. Tu lišku se nevyplatí podcenit, raději \"něco navíc\", než navždy zrazená, protože poučená. To je minimální časová i finanční investice, která se při jejím otřížím zraku vyplatí použít. Ten kulich pomůže, ale lovec pohybuje rukama. Stačí trochu neopatrnější pohyb a...

Autor: Fesoj | 13.02.2019 12:25
S tím krytem - stačí rukavice a něco přes xicht, aby nebyly vidět ty bílé skvrny, ideální je hejkal. Pochopitelně to platí pro denní lov když není sníh, v noci na tom zase až tak moc nezáleží. Tohle vlastně nejsou ani tak mé vlastní zkušenosti, ale cituji renomovaného liškobijce Figiho.

Autor: Karel Zvářal | 13.02.2019 11:41
Radku, toho Jorina bych nechával doma, ničím ti tam nepomůže, spíše naopak. Jestli ho ta kmotra zmerčila, mohl bys vřískat třeba celé dopoledne... Vaše honitba je z valné části polní, minimum luk. Hraboši a i zajíci budou kolem zaloučení honitby (Luh, Honečky, Zamazalky...). Podle mého už ráno bývá spíše v lese, který ji z valné části živí (myšice), odkud bys ji měl (chtěl) vytáhnout na frajplac. Čili zaujal bych pozici někde na otevřeném místě poblíž zaloučení (nebo přímo na louce) s dobrým rozhledem do všech stran a nejbližším lesem 300-400 m minimálně. A samozřejmě dobře krytý vegetací či plátěnou zástěnou. Tato vzdálenost ti poskytne dostatek času se na výstřel připravit a liška v pohybu nestíhá dobře sledovat terén před sebou. Pak už je to jen o chladné hlavě a přesnosti rány. Lovu kmoter zdar!

Autor: Ramo | 13.02.2019 10:32
Radku ta kmotra se už asi nemohla dočkat!!! :-))))

Autor: Radek Chadim | 13.02.2019 10:17
Tak dnes ráno byla poprvé nasazena vábnička Clausen Predatorcall 1 a funguje naprosto bezvadně :-). Vzal jsem Yorina a Sáčko, stoupl nad pasekou na stráni, minutu se rozhlížím, pak vábničku vložím do úst nebo strčím do huby, jak je komu libo, chci poprvé zadout jako lapený zajíc a najednou 40 metrů pode mnou v pasece stojí liška, tak vzduch z plic vypustím nosem, pomalu beru flintu, ale než zamířím, tak liška vleze do šouší a odbíhá pryč :-). Pak jsem teda po chvíli párkrát zapěl, ale krom vyděšeného srnčího jsem nic nepři- ani neod- vábil.

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2019 14:44
Ještě k Radkovému čekání na ideální podmínky. Úplné bezvětří také není dobré, v tu dobu je vše slyšet i vidět z velké dálky. Slabý vítr nejenže nevadí, může i pomoci při manipulaci se zbraní, otáčení hlavou (pozor na šusťavý límec:-) a i pohyb okolní buřeně lovci pomáhá. Ona ta sestříhaná videa vytváří dojem, že příjde pískne a má ji. Na jeden úspěšný lov také asi mají iks neúspěšných, ale sestříhané to vypadá velmi jednoduše a samozřejmě. Takže buď připraven i na první neúspěchy (zrazení atp.), ale časem se do toho dostaneš. Vše je o zkušenostech, místě a správné čase. Někdy se přijde podívat jen na prosté zakašlání, ještě ani vábničku nevytáhneš... LL

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2019 14:10
S těmi liškami je to ošidné, ale nemyslete si, že jen s nimi. Někdy jsem na lokalitě, kde se kalousi ozývají ze všech stran, ale k síti nedostanu ani jednoho. Motám se tam hodinu, říkám si, že tam asi někdo byl a už na noze mají prstýnek, tak se posunu o 500 m ke stohu a nestačím je vytahovat... a všichni s holýma nohama! Takže je to o místě i náladě toho kterého druhu, jestli se chce nechat chytit či střelit. Někdy i ty lišky varují ze všech strana a ani se nepřiblíží, ale hlavně přede žněmi mi šustí liščata za zády celou noc. Je to prostě alchymie, jednou je to tak, pětkrát zase s nulou.

Autor: Tomáš ČENĚK | 11.02.2019 12:30
To Pepo potvrzuji. Jednou jsem myškování na rty zkusil na tu samou lišku, co jsem dříve po stejném vábení chybil, a to byl úprk. Je to jasné, jde jim o kejhák.

Autor: Fesoj | 11.02.2019 12:11
Na zastavení čárující lišky také nejčastěji používám myškování na rty, vřeštidlo nemám, napodobovat liščí skolení na hubu taky neumím, respektive zatím jsem to nezkoušel. Ale občas se stane, že zamyškuji jako obvykle a má to za následek, že liška okamžitě bez zaváhání plným tryskem maže někam do pryč. Myslím, že se musí jednat o lišku někdy předtím zrazenou a proto se přimlouvám, když už vábíte, snažte se tento lestný lov vždy zakončit přesným výstřelem.

Autor: Ramo | 11.02.2019 11:04
Tak něco se Karle podařilo při norování viz fotogalerie. Seděl jsem v sobotu od 20 - 22.30 a vůbec nic. Jen zajíci a srnčí a to jsem 3x vřeštěl. Už jsem to zkoušel i od cca 17-19 hod a výsledek stejný. Po obnově nějaká stopa vidět je, ale to asi dřív vyhraju ve Sportce, než se potkám s liškou! :-) A ruku na srdce, kdo by proseděl v mrazu x čekaných s pravděpodobností pár %... Někdy jim ty lišky fakt závidím... :-)
Jestli ještě napadne půjdu zkusit kuny k velkému ostružinovému keři, tam to bylo po obnově fest pochozené. Den před tam pohodím kočičích granulí a uvidím.

Autor: Tomáš ČENĚK | 11.02.2019 10:59
Ležím doma s chřipkou, tak mám čas připojit se do diskuze. Na lišky dlouhodobě používám vlastní hubu - myškuji dírou mezi zuby se správným nastavením rtů a jazyka. Není to na kilometry, ale úspěchy s tím mám. Často tak lišku zastavím, abych si ji nezradil hvizdem nebo pokřikem STŮJ. Lovící lišku jsem mnohokrát přitáhl na brokový dostřel ze vzdálenosti až 200m. Jednou v zimně, jasná mrazivá noc (20h00), jsem zahlédl lišku z okna baráku. Než jsem vzal kozlici, byla na poli cca 200m ode mně. Zamyškoval jsem na rty jednou - zarazila, podruhé - už valila ke mně, sotva jsem stačil odjistit. Střelil jsem ji 30m od stodoly (honební pozemek, Kuňák a Slávek vědí, jak to doma mám). Jednou jsem zkusil při kaňkování přilákat skolícího lišáka hlasem roztoužené partnerky a světe div se - přišel. Opatrně, zarazil na cca 50m a koukal na mně. Bílá náprsenka byla dobrý terč na Remington. To jsem ale zkoušel jednou, náhodně. Jak všichni víte, záleží na mnoha okolnostech, počasí, roční doba, a u vábení pouze ústy také na rozpoložení vábiče :-) Mám samozřejmě za sebou i kopu nepovedených akcí. Rozhodně pomáhá hudební sluch. Ten mi pomáhá i u pomůcky, kterou zmiňuje Pepa a kterou jsem si pořídil, když klukovi dosloužil plyšový štěkací psík. Vypreparoval jsem mu pískačku a rádoby se na ní naučil nářek zajíce. V revíru jsem ji zatím použil asi desetkrát, vždy mimo zimu (nejsem moc zimní lovec). Buď jsem neměl úspěch vůbec, nebo se ke mně v okamžiku seběhlo všech 5 zajíců, co v revíru máme, odhodlaných mi namlátit hubu. Neúspěch přikládám tomu, že lišek je nyní u nás hodně málo.

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2019 10:39
To skolidlo by mě taky zajímalo, poněvadž si tipuji, že v porovnání s myškovačkou, vřeštidlem či vránou to bude mít nejslabší produktivitu. Mnohokrát jsem na hubu liškám “odpovídal”. Pokračovaly (o o o ou ou ou) nebo často začaly varovat (hrubým vaú), ale nějaké velké přiblížení jsem nezaregistroval. To volání je spíše teritoriální a slabší kus nebude mít o půtky zájem. Na pískání (kořist) někdy dojde až pod zadek (10 m i míň), a když zjistí, že ta kula není balík sena, ale nějaký pošuk, tak se přitiskne k zemi a sleduje, co bude dál. Ale většinou zjistí na 50-100 m, vo co de, protože se nijak nekryju a vydatně hlučím (přecházím, abych se zahřál a kontroluji sítě) a tryskem (a s varováním) mizí.
U vás Omare těch lišek moc nebývá, značek jsem tam viděl minimum, na hlas si nevzpomínám. Ani u Kněžpola nebo Jarošova, tam to hlídáte velmi dobře. Možná bys něco vytáhl na hranici s Popovicema, kde mi kdysi (20 let zpátky) liška došla. Letos u nás je kalamita, a všem je to u zádele. Jestli bys měl čas, stav se, tolik stop neuvidíš za x let, co tady za hodinu. A na Radkovy úspěchy jsem velmi zvědavý, určitě něco přijde. Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 11.02.2019 10:17
Rone, bohužel vím co s penězi, pustili jsme se s bratrem do modelování železnice ve velikosti H0 a až vám drahé polovičky budou někomu vyčítat, kolik stojí myslivost peněz a času, začněte modelařit, a pak ještě budou ty drahé polovičky vzpomínat se slzou v oku, jak ta myslivost byla skoro zadarmo a jak jste byli pořád doma a trávili čas v kruhu rodinném :-D. Nicméně lišek je u nás pořád vidět dost, ale jsou rafinovanější, než jsem myslel :-). Přebytek lišek nahrazuje to, že divočáky jsem od konce listopadu viděl právě jednou a jejich pobytové známky zaznamenal celkem 3x, což v kombinaci s počasím každý den jinak, ale pořád na dvě věci, dává základní podmínky k tomu, že lovecké video v současné chvíli asi moc čekat od mě nikdo nemůže :-). Proto jsem si pořídil henten bazmek, abych ty šibalské lišky přivábil a když né to, tak alespoň zastavil na pár vteřin, celý víkend jsem trénoval doma na suchu, tak se už nemůžu dočkat, až vyleze trošku měsíc, přestane foukat, pršet, sněžit, svítit slunko a to vše v jednom okamžiku, a já to budu moct vyzkoušet.

Autor: Ramo | 11.02.2019 08:19
K tématu - vřeštidlo Nordik používám, nějaká liška už také byla, ale u nás na poli jich moc nemáme (naštěstí) o to víc drobné. Výborně funguje na krkavce (pro pozorování samozřejmě) a je super když se vřeští ze země a zajíci přiběhnou zachraňovat kolegu na 2-3 m a to opakovaně až by do vás vrazili!
Já se chci zeptat na vábení lišek SKOLENÍM, co používáte a s jakým úspěchem.

Autor: Karel Zvářal | 11.02.2019 05:37
Njn, opět je třeba si rýpnout do Karla, když sám s ničím svým nedokážu přijít:-)) Ale věz Rone Vořechu, že ten ořech ve správný čas na správné místě nahradí Nordika. Ale to je pod tvou úroveň to alespoň zkusit, ty chráníš nejen LIŠŤATA, ale i staré kmotry.

Autor: Ron Gordon | 10.02.2019 19:51
Radku, Ty asi nevíš co s penězi, šup do komory pro ořech, z kůlny do kapsy starý hřebík a vrzající stoličku a to by bylo, aby se nezadářilo ! Dlouho již čekám, že dáš nějaké lovecké video z toho nového přístroje a ono pořád nic.

Autor: Václav Sládek | 10.02.2019 18:33
Tos mě rozesmál.Jěště že nejsem blíž měl bys o vola víc.

Autor: Ramo | 10.02.2019 14:48
Radku :-)) :-))

Autor: Radek Chadim | 08.02.2019 14:12
Jelikož tuto zimu nade mnou lišky vedou už alespoň 100:0, tak jsem se předevčírem nezávisle na této diskuzi odhodlal objednat vábničku Clausen Predatorcall 1. Vyluzovat zvuky mně z toho moc nejde, ale dva kolegové v práci už přiběhli se podívat a jeden se tvářil, že jde jen náhodně kolem, tak na voly to funguje celkem spolehlivě :-), teď ještě ty lišky nějak aby to pochopily :-).

Autor: Fesoj | 08.02.2019 10:28
Jedné krásné jasné mrazivé noci jsem pozoroval lišáka, kterak si to čáruje přes pastviny na dobrých 400 m. Vyzkoušel jsem naň \\\"vábničku Kaufland\\\", čili pískátko z gumové hračky. Každá má jiný zvuk a tahle celkem věrně imitovala pískání mslého srnčete. Jak Karel správně napsal, lišky nemají katalog a ač se jednalo o starého zkušeného ferinu, vůbec mu nevadilo, že se srnčátko ozývá v zimě na sněhu, hned si to šel ověřit a na cca 150 kroků spolkl místo srnčího kuli 7x64.

Autor: Karel Zvářal | 08.02.2019 09:51
Ona přijde i na škrabání hřebíku o ořech (myší zuby) nebo ťukání hřebíku do ořecha, a vůbec jí nevadí, že strakapoud datluje v noci. Stačí jakýkoliv podezřelý \"přírodní\" zvuk, a ani zdaleka nemusí být dokonalý, lišky nemají katalog.

Autor: strejda zajíc | 08.02.2019 09:44
Lišky nevábím.a/nemám na co
b/nemám na to(neumím to)
c/mám absolutní hluch
Krásná vzpomínka-když jsem s půjčeným vřeštidlem vábil kdysi lišku,vylétla snad dva metry do vzduchu a už nikdy jsem neviděl zrzku tak rychle běžet!A že jsem jich v životě už pár kuličkou mimo popohnal-:))

Autor: Karel Zvářal | 08.02.2019 09:35
Jsem moc rád, že Honza to téma otevřel, byť je i na jiných portálech, bo letošní zima je u nás ve znamení \"vypuštěné liščí farmy\", což mi nepopsatelně vadí. Zajíc někdy vřeští i dvě minuty, např. když ho morduje pochop... no a kmotra se zaraduje, že mu ho odebéře:-) Kromě zvuku je důležité vystihnout i místo a čas. Dnes není problém pořídit si bílý plášť a honitbu za večer prošoulat. Lišky mě chodily k autu, když jsem seděl u sítě \"přivábené\" vrzajícím sedákem. Nebo na plastovou plotničku od světelné signalizace narážející ve vánku do tyčky od sítě. Liška je zvědavá, a ani nemusí mít hlad a přijde zdroj podezřelého zvuku zkontrolovat. Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 08.02.2019 09:14
Oldo Lovu zdar! Přesně takové příspěvky mám v tom to tématu na mysli.
Nechci dělat nějakou reklamu na Nordíka, nemám to zapotřebí a vlastně jsme si ho před léty obá koupili na srazu v Roudné...
Několikrát jsem si pouštěl to video ze Švédska a zaujalo mě, jak dlouho ti chlapi na vábničku vřeští, možná 10-15 vteřin a funguje to. Já vábíval možná třetinovou dobu s takovým nějakým odposlouchaným citem.Zajíc přeci nevřeští \"půl hodiny\" ... ale vyzkouším.
Musím přiznat, že se mi v tichu čekané moc \"kravál\" dělat nechtělo a kolikrát jsem vřeštidlo strčil zpět do kapsy a tiše seděl dál. Mám ale zážitek z léta na posečených loukách.
Ráno při svítání jsem v dálce na loukách viděl lišku jak tam hledá, dokonce liška už byla v sousedství a tak jsem zkusil Nordíka. Měl jsem jí možnost celou dobu sledovat. Liška nasadila směr a jen oháňka za ní vlála.
Vzdálenost možná 500m urazila během mžiku, stačil jsem jen vřeštidlo strčit do přední kapsy bundy a opatrně dát flintu do ramene. Střelil jsem jí kulí asi na 80 kroků když prvně zarazila.
Teď skončilo kaňkování a vyhladovělé lišky budou shánět, určitě idealní doba pohrát si zase se vřeštidlem. Lovu zdar do dalších dní.

Autor: Karel Zvářal | 08.02.2019 08:35
Dobrý příspěvek, podtrhl bych druhý a třetí řádek: naučit se. Kdo má foťáček ještě není fotograf a kdo je gramotný ještě není automaticky spisovatel. No a kdo má vábničku, ještě nemusí být úspěšný lovec. Lišku jsem nikoho vábit neslyšel, ale srnce a daňka (na rochadlo) několikrát. A spíše to jsou zvuky jak z Jurského parku, které zvěř zapudí (zradí), než přivábí. Jak píšete: vyzkoušet, ale aby mě poslouchal někdo s hud. sluchem a v dostatečné vzdálenosti. V místnosti ten zvuk zní o dost jinak než v přírodě. Doporučuji vábit spíše slaběji, v noci ten zvuk se nese daleko. A pokud není reakce, chvíli počkat, ale s intenzitou zvuku to nepřehánět. Neplatí, že čím víc hlučím, tím více zvěře přilákám.

Autor: Oldřich Vopršal | 08.02.2019 07:55
Dobré téma. Čím jsem starší, tím více přicházím na chuť lovům lestným. A vábení lišek, (kdo tomu propadl, ví o čem píši) patří k jedněm z nejkrásnějších. Já používám od Nordiku Mini predátora. Dnes není problém se naučit vábit, je toho plný internet. Dá se to odposlouchat a naučit. To za mým mladých let to bylo mnohem horší, protože přivábit lišku na vřeštidlo moc myslivců neumělo. Po včerejším přečtení Honzova příspěvku mi to nedalo a večer jsem vyrazil do revíru. Usedl jsem asi čtvrt hodiny před šestou na kazatelnu po třech týdnech odmlky, protože mě sklátil nějaký ten moribundus a nechtěl jsem to uspěchat. Čekám vždy minimálně 20 minut od příchodu, až se vše zpět zklidní a v rovných šest jsem začal vábit. Za tři minuty mi vytáhla z protější paseky liška a přímo proti kazatelně. Šla najisto. Rozsvítil jsem si rychle bod a v puškohledu jsem se s ní srovnal a táhnul s ní. Když jsem jí měl na třicet metrů, vystřelil jsem. SB Minimagnumy, broky 4 mm 42,5 g, ZH 309. Na škodnou platí, lišky po nich nešvindlují. Mít včera vedle sebe kameramana, bylo by to jak na tom videu ze Švédska, co je na netu. Celý lov nebyl delší než 4 minuty. Snad jen to bylo s tím rozdílem, že jsem neměl na sobě hejkala a na hlavě bekovku.....Vábení lišek je ideálním lovem zejména pro mladé začínající myslivce. Adrenalin, kterému když propadnou, zůstanou mu věrní po celý život. Lovu zdar zelení kamarádi!

Autor: Karel Zvářal | 08.02.2019 00:01
Onehdá jsi psal, jak laň větřila zálibně tvou moč. To byla návnada nebo (spíše) vábnička? Jj, slovíčkaření je náš obor. Zaměnit zálomek za úlomek - někteří z toho mají doživotní trauma:-)))

Autor: Karel Zvářal | 07.02.2019 22:45
Rone, ženy také vábí vnadami a není v tom žádný rozpor. Jinými slovy: k návnadě je přivábena pachem. Versten?

Autor: Ron Gordon | 07.02.2019 22:29
Vidíš Karle a již opět budu hnidopich, protože tady by se mělo hovořit o vábení nikoli o vnadění. Tady po připustil maximálně za vábení použití moči ulovené kaňkující lišky, čímž mohu lišáka vábit a nikoli vnadit.

Autor: Karel Zvářal | 07.02.2019 21:09
Vábit lišky lze nejen akusticky, ale také pomocí výrazných pachů. Kámoš ve zkouškovém nalovil i tři lišky za týden na hlavy kaprů naložené do láku. Prý to byl takový puch, že měl co dělat, aby udržel poslední jídlo, ale lišky se na to slézaly ze širokého okolí. Lovil jen ve dne.

Autor: Karel Zvářal | 07.02.2019 18:04
Když jsem jezdíval za ušatci a vracel jsem se dom z neúspěšbého odchytu (\"propadli se\"), zkoušel jsem na vhodných místech, kde vlastně jsou, když ne na tutáčích. Zaškrabu na ořech-nic, zamlaskám-jeden zakrouží, písknu-doletí hned tři. Výborně!-), tady hoďku pobudu. No ale někdy ani brko... a znenadání liška! Jak rychle se zjevila, tak se doslova propadne do země. Chytával jsem od srpna do prvního sněhu, pak kvůli nebezpečí zapadnutí s autem jsem už neriskoval. Takže na klidných místech po půlnoci stačí zavábit u ve dne frekventované cesty (za farmou, na otevřeném kopci) a je šance něco zahlídnout. Je to ale pro pohotového střelce, protože reakce lišky byla velmi rychlá a během vteřiny dvou mizí z dohledu. Jak by to fungovalo na sněhu, nemám tuchu, ale třeba to někdo zkusí, když mu nechodí na profláknutých místech.

Autor: Jan Slavětínský | 05.02.2019 09:55
Věnujete se vábení? S jakým úspěchem a na co vábíte?