Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Sčítání zvěře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 11.03.2019 14:17
U nás se jedná o podhorskou až zčásti horskou honitbu, tvořenou lesem, loukami a pastvinami, bez jediného hektaru orné půdy, výměra necelých 2000 ha, okrajově zasahující do KRNAPu. Co se týče sčítání, zejména srnčí zvěře, považuji je za zákonem danou, ale naprosto nesmyslnou povinnost - jde o přesný součet nepřesných údajů a jak říkají Němci, statistika je kurva, která se nechá ojebat úplně od každého, myslivecký hospodář do plánu chovu a lovu něco napsat musí a je víceméně věcí jeho mysliveckého svědomí, jak se s tím vypořádá. Mnohem větší vypovídající hodnotu nám dávají přesně zjištěné a měřitelné údaje a ty nejsou nijak potěšující. Plán lovu srnčí zvěře v celkové výši necelých 60 ks jsme zdaleka nesplnili - u srnců sice jen o 2 kusy, ale u srn a srnčat jsme se nedostali ani na 50 %. Ale když spočítám ty desítky kusů sražených auty a stržených psy, o vlcích raději ani nemluvě, je to horor. Již letos jsme od počátku roku dodali místnímu chovateli lvů víc než 10 sražených kusů srnčí zvěře a 1 koloucha. Je obecným zvykem, že srnčí se stahuje k lidským obydlím a z toho plynou i větší ztráty. A alarmující je i zjištění, že stále klesá průměrná hmotnost ulovených kusů. Zvyšuje se i promořenost parazity, zejména nosohltanovými i podkožními střečky - ten zákaz léčení je pěkná blbost, na tom se shoduji i s Pavlem Schererem a letos raději dodáme na parazitologické vyšetření více vzorků, i když to musíme platit z vlastní kapsy. Zvyšují se stavy vysoké. Z plánovaných 4 jelenů jsme ulovili 3, jeden jelen se zamotal do elektrického ohradníku a utopil se v rybníce, ze 4 laní jsme střelili 2, 2 kusy úhyn, nejspíš strženy vlky, překročili jsme téměř dvojnásobně odstřel kolouchů. Stavy černé rovněž mírně stoupají, na základě celoročního lovu veškeré černé zvěře stoupla i průměrná hmotnost ulovených kusů, ovšem o nějakém přemnožení nemůže u nás být ani řeč právě z důvodu nízké úživnosti honitby. Po letech bylo v zimě vidět 1 hejnko koroptví, ovšem zase zmizelo. V létě jsem si bláhově myslel, že přibylo i pár zajíců, ale na sněhu to nijak vidět není. Kachny občas vyhnízdí na Líčné, ale teď už se to skoro nikdy nepovede - norek, vydra a uprostřed obce Bernartice byl časně po ránu pozorován při lovu kachňat i černý čáp. Jediné, co je potěšující, i když se to sčítání netýká, je, že se aspoň trochu u nás omladila krev, pokud se mladých členů týče.

Autor: Fido z Řáholce | 11.03.2019 10:17
Praha-východ byla vždy bohatá na drobnou zvěř. Před několika lety jsem měl tu čest být členem jednoho MS u Klánovic. Odlov zajíců cca 400 kusů, bažantů 250 kusů. Psal r. 2000.

Autor: rici czech | 11.03.2019 05:39
Matěji,tiše závidím,u nás dalo by se říci bažant v řádech několika kusů přežívá v rybničním rákosu,zajíc a jeho stavy šly rapidně dolů(chemie)již nelovíme,březňačky na rybnících v počtu kolem 100ks co zimovaly ,z jara se pak navrací další ,včetně dvou párů husí které již po dvě sezony vyvedly mladé,loňi je odchovaly bez ztrát takže ze dvou párů husí je jich 11 a již se vrátily.U srnčího jsem zaregistroval mírný pokles,v předešlých sezonách bylo málo vodících srn,jestli vlivem sucha nevím.Divočák přes nás spíš migruje ,nicméně počet lovených kusů se přibližuje počtu lovu srnčího.Dančí se vyskytuje sezonně jen v okrajové části honitby.Jsme polní honitba navazující na oderské vrchy.Se stavem drobné nejsem vůbec spokojen a je to již k pláči,pěstované plodiny:kukuřice,řepka,pšenice,řepa v poměru 30%-30%-30%-10% přibližně vzato,trvalé travní plochy nemáme.Voda cca 70ha soustava 5 rybníků.

Autor: Matěj Fous | 10.03.2019 21:03
Pochlubte se jak jste sčítali,hlavně zda jste s nasčítaným počtem zvěře spokojeni a také orientační lokalitu honitby.U nás-asi 30km vých.od Prahy,smíšená velká honitba- divoký bažant nic moc, ale pravidelně ho lovíme,zajíc po celé honitbě,ale tradičně se mu daří v polní lokalitě asi 200ha (nad 1,5ks/1ha),srnčí v celé honitbě min.15ks/100ha,černá v zimě málo ale v krytu na polích později dost-ale nemáme ji ve stavu,začalo se objevovat dančí.vidět koroptev je již vzácnost.